Eιδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Παραπέμπεται ο Θ. Καλαϊτζής για την ΕΑΠΑΞ για υπεξαίρεση 860.000 σε βαθμό κακουργήματος

Για το αδίκημα της υπεξαίρεσης ποσού που φτάνει τις 860.000 ευρώ παραπέμπεται από Ανακριτή και Εισαγγελέα Ξάνθης, ο Θεολόγος Καλαϊτζης μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του για την υπόθεση της «αμαρτωλής» ΕΑΠΑΞ, στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος. Ο  πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κατηγορείται με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου που επισύρει ακόμη και την ποινή των ισοβίων (όπως συνέβη με τον Β. Παπαγεωργόπουλο), μετά  το πόρισμα των Οικονομικών Επιθεωρητών που διενήργησαν σχετικό έλεγχο στην ΕΑΠΑΞ και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία της Ξάνθης

  Στην πρόταση του Εισαγγελέα, που διαβιβάζεται στο Συμβούλιο Εφετών που θα αποφανθεί με βούλευμά του, προβλέπεται εγγύηση ύψους  80.000 ευρώ για τον πρώην Δημοτικό Σύμβουλο -ο οποίος κινδύνευσε σοβαρά και με προφυλάκιση- και περιοριστικοί όροι απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα.

 

Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  για το νερό της Ξάνθης

   Με θέμα «Ποιότητα νερού, έργα υποδομής και ανεπάρκειες δικτύου ύδρευσης στην Ξάνθη», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ,Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Χαρά Καφαντάρη υπέβαλαν την ακόλουθη ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εσωτερικών και Υγείας:

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών σε τοπικό μέσο ενημέρωσης της Ξάνθης, το καλοκαίρι του 2013, κατά τη διάρκεια τακτικών ελέγχων του οργανισμού στους υδροφόρους ορίζοντες και στο πόσιμο νερό της περιοχής, διαπιστώθηκε πως σε ποσοστό 45% στη Ξάνθη και 60% στη Σταυρούπολη το νερό ήταν φορτισμένο με κολοβακτηρίδια καθώς το δίκτυο ήταν μπλεγμένο με βοθρολύματα,  εγείροντας ερωτηματικά για την ποιότητα του νερού που καταναλώνεται από τους πολίτες, και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

 Εξάλλου,  σημαντικό ζήτημα προκύπτει από το γεγονός πως, τουλάχιστον μέχρι το 2011, το σύνολο της πόλης υδροδοτούταν από σωλήνες αμιάντου παρά την απαγόρευση χρήσης ήδη από το 2005 σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 1999/77/ΕΚ. Με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ τόνιζε πως η παρουσία αμίαντου στις σωληνώσεις δεν εγκυμονούσε κανέναν απολύτως κίνδυνο για τους πολίτες και πως οι εργασίες πλήρους αντικατάστασης των ακατάλληλων σωληνώσεων θα ολοκληρώνονταν σε σύντομο  διάστημα. Επιπλέον, παρά τα όποια έργα αναβάθμισης του δικτύου, οι περιπτώσεις βλαβών είναι πάρα πολύ συχνές, με αποτέλεσμα τις πολύωρες διακοπές υδροδότησης που επηρεάζουν χιλιάδες οικογένειες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση  της Λεύκης του δήμου Ξάνθης το 2012, όπου για 15 ημέρες οι κάτοικοι δεν είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Επειδή είναι αδιανόητο ένα καινούριο (σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΞ) δίκτυο να αντιμετωπίζει διαρκώς βλάβες, καθιστώντας επισφαλή την υδροδότηση των πολιτών,

Επειδή η επάρκεια και η καλή ποιότητα του νερού πρέπει να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα όλων των φορέων που ασχολούνται με το νερό και ιδιαίτερα των οργανισμών ύδρευσης,

Επειδή το νερό είναι δημόσιο αγαθό, δικαίωμα και πηγή ζωής,

Επειδή τα βασικά έργα υποδομής οφείλουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Ποια μέτρα θα λάβουν για την προστασία των πολιτών μετά  από τη δημόσια αναφορά του προέδρου του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών;

2) Σε ποιους παράγοντες οφείλονται οι πολύ συχνές βλάβες και διαρροές στο δίκτυο ύδρευσης του δήμου Ξάνθης και  έχουν αντικατασταθεί το σύνολο των ακατάλληλων σωληνώσεων του δικτύου;

3) Ποιο είναι το συνολικό ύψος των δανείων που έχει συνάψει η ΔΕΥΑΞ από το 2010 και σε πόσα από αυτά ο δήμος Ξάνθης παρουσιάζεται ως εγγυητής;

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και με την συμμέτοχη του Αϊχάν Καρά Γιουσούφ Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων  με θέμα να αποσυρθεί άμεσα η παράνομη και αυταρχική εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ. για την Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου.Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές υπογραμμίζουν τον απόλυτα παράνομο χαρακτήρα της από 24/3/2014 εγκυκλίου (Α.Π.: 44375/Γ1), με την οποία-μετά τις μαζικές αρνήσεις των Συλλόγων Διδασκόντων να συμμετέχουν στην απαράδεκτη αυτή διαδικασία- εντέλλονται οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να ορίσουν οι ίδιοι τις ομάδες εργασίας των εκπαιδευτικών για την αυτό-αξιολόγηση. Άλλωστε, η εκπαιδευτική κοινότητα απέρριψε το θεσμό της "αξιολόγησης", όπως τον σχεδίασε η συγκυβέρνηση, στη βάση του γεγονότος ότι αυτή χρησιμοποιείται ως πρόσχημα με απώτερο στόχο την κατηγοριοποίηση των σχολείων, την αξιολόγηση - χειραγώγηση των απολύσεων και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, καλεί σε όλους τους τόνους την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να σταματήσει την αυταρχική του ολίσθηση σε σχέση με την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών και να αποσύρει σύσσωμο το στρεβλό πλαίσιο που έχει εισάγει. Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, δεσμεύεται για την ακύρωση των όποιων συνεπειών ενδέχεται να παραχθούν από το εν λόγω παράνομο σύστημα αξιολόγησης, καθώς και για την αποκατάσταση των αδικιών του. Η Κυβέρνηση της Αριστεράς, προκρίνει αντί της αυταρχικής αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας, ένα ουσιαστικό πλαίσιο θεσμικής στήριξης του εκπαιδευτικού έργου, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο την επιμόρφωση και την στήριξη των εκπαιδευτικών, όσο και την συμμετοχική διαχείριση της εκπαιδευτικής διαδικασίας εν συνόλω.

 

Ανακοίνωση Περιφέρειας ΑΜΘ για το νερό: «Περίεργα Παιχνίδια Παυλίδη με τη Δημόσια Υγεία»

Με σκληρή ανακοίνωση που αναφέρει ότι στο νερό της Ξάνθης δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβλημα και οπου κατηγορεί τον υποψήφιο Γ. Παυλίδη ότι παίζει «περίεργα παιχνίδια με τη Δημόσια Υγεία.Είναι κατανοητό ότι την προεκλογική περίοδο μπορεί να υπάρξουν και υπερβολές και μεγαλοστομίες. Ωστόσο όταν το θέμα είναι η Δημόσια Υγεία πρέπει να υπάρχουν οι δέουσες απαντήσεις.

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 2 Απριλίου 2014 η παράταξη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο περιφερειακό Συμβούλιο, « Περιφερειακή Αναγέννηση », εγκαλεί τον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Αριστείδη Γιαννακίδη για «αναισθησία» και προφανή αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών σχετικά με το θόρυβο που προκάλεσε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών).

Επί του θέματος η Διοίκηση της Περιφέρειας διευκρινίζει ότι :

1.Ουδέποτε πρωτοκολλήθηκε σε υπηρεσία της Περιφέρειας, ή στο Γραφείο Περιφερειάρχη έγγραφο της Μ.Κ.Ο. «ΠΑΚΟΕ» ή άλλου ιδιώτη ή φορέα σχετικά με πρόβλημα μη καταλληλότητας νερών ύδρευσης, πλην μίας περίπτωσης στο Δήμο Αρριανών Ροδόπης, η οποία και έχει διευθετηθεί.

2.Κανένα ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) δεν περιήλθε στο Γραφείο Περιφερειάρχη τον μήνα Ιούνιο του 2013 όπως προκύπτει από το αρχείο που τηρείται. Επισημαίνεται ότι η υποβολή καταγγελιών τέτοιου είδους με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν είναι δόκιμος τρόπος ούτε νομικά επιτρεπτός. Ελέγχους για την ποιότητα του νερού, έχοντας υποχρέωση εκ του Νόμου, πραγματοποιούν οι κατά τόπους Δ.Ε.Υ.Α.. Δειγματοληψίες  πραγματοποιούν και οι κατά τόπους Υγειονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας μας, με απολύτως ελεγχόμενο και ενδεδειγμένο τρόπο, τόσο σε Δήμους όπου έχουν συσταθεί Δ.Ε.Υ.Α., όσο και σε οικισμούς που την ευθύνη ύδρευσης έχουν οι τοπικοί Δήμοι. Τα δείγματα αποστέλλονται για έλεγχο στο πιστοποιημένο από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας «Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας» στην Αλεξανδρούπολη. Εάν εντοπισθούν προβλήματα ενημερώνονται οι φορείς υδροδότησης και το Υπουργείο.

3.Σχετικά με το θόρυβο που δημιουργήθηκε για το νερό της πόλης της Ξάνθης, κάνουμε γνωστό ότι κατά το έτος 2013 πραγματοποιήθηκαν από την υπηρεσία μας, σε διάφορα σημεία της πόλης,  61 δειγματοληψίες και το έτος 2014 (μέχρι σήμερα) περίπου 20, χωρίς να εντοπισθούν προβλήματα ή νερά επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία. Παρόμοια διαβεβαίωση έχουμε λάβει και από τη Δ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης.

Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες της Περιφέρειας ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας υπό τον Αρη Γιαννακίδη πράττει πάντοτε τα δέοντα με ύψιστο ενδιαφέρον για τη Δημόσια Υγεία, συνεργαζόμενη για το σκοπό αυτό μόνο με θεσμοθετημένα  όργανα του Κράτους και πιστοποιημένα εργαστήρια. Με το Δελτίο Τύπου της «Περιφερειακής Αναγέννησης», προκύπτει ότι ο κος Παυλίδης και η παράταξή του εμπιστεύονται περισσότερο τις Μ.Κ.Ο. απ’ ότι τους θεσμοθετημένους κρατικούς φορείς και τα πιστοποιημένα από το Υπουργείο Υγείας Εργαστήρια.Η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η άνευ λόγου δημιουργία πανικού στους πολίτες δεν πρέπει να χαρακτηρίζουν το Δημόσιο Βίο.Θα πρέπει ο κος Παυλίδης να κατανοήσει ότι οι Μ.Κ.Ο. όσο και αν είναι καλοδεχούμενες σε αρκετές περιπτώσεις, δεν υποκαθιστούν το Κράτος, όπως και οι αυτόκλητοι εισαγγελείς δεν μπορούν να υποκαθιστούν τις Εισαγγελικές Αρχές της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

 

Επίσκεψη Ανταμπούφη στον Σ.Δ.Α.Ν.Ξ.

Επίσκεψη στον χώρο του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης (Σ.Δ.Α.Ν.Ξ.) πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 2 Απριλίου από τον υποψήφιο δήμαρχο Ξάνθης Νίκο Ανταμπούφη και μέλη της δημοτικής κίνησης «Πολίτες για την Ξάνθη».Στη συνάντησή του με τους εργαζόμενους, ο Νίκος Ανταμπούφης αναφέρθηκε στη σημασία της ανακύκλωσης και τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται από την εφαρμογή της. Τονίστηκε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι προτεραιότητα και ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και επισημάνθηκε ότι η απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας εξυπηρετεί το σχέδιο για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στους δήμους. Ταυτόχρονα, προετοιμάζεται το έδαφος για την παραχώρηση της συγκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων στους μεγαλοεργολάβους, που θα έχει ως αποτέλεσμα την απασχόληση των απολυμένων εργαζομένων σε ιδιωτικά συνεργεία και την αύξηση του κόστους διαχείρισης για τον κάθε δημότη.

Τέλος, από τον χώρο συγκέντρωσης των εργαζομένων, ο Νίκος Ανταμπούφης κάλεσε όλους τους υποψήφιους δημάρχους να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους για το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων και για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων στον δήμο Ξάνθης.

 

Συνεστίαση-παρουσίαση υποψηφίων από το Κ.Κ.Ε.

Η Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης του Κ.Κ.Ε. διοργανώνει συνεστίαση το μεσημέρι (13.00) της Κυριακής 6 Απριλίου & ώρα 1 00 στο πολυτεχνείο, στην αίθουσα του αναγνωστηρίου.Θα πραγματοποιηθεί η ανακήρυξη των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, του δήμου Ξάνθης και του δήμου Αβδήρων

 

Επίσκεψη  σ το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών Κομοτηνής

Σήμερα 4 Απριλίου 2014 και ώρα 12.00 το μεσημέρι ο βουλευτής ν. Ροδόπης Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ επισκεφτήκαν  το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών Κομοτηνής και θα παραδώσουν ιματισμό και φάρμακα στους μετανάστες.

 

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΞΑΝΘΗΣ

Με τίτλο «Πέφτουν οι ακροδεξιές μάσκες», από το γραφείο τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανακοινώνονται  τα εξής:

Σχετικά με τις αποκαλύψεις που αφορούν στη συνάντηση του ταγματάρχη της ναζιστικής συμμορίας με τον στρατηγό της κυβέρνησης, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Πρώτο: καταρρίπτεται με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο η αντισυστημική ρόμπα που συστηματικά επιχειρεί να ενδυθεί η Χ.Α. Ποιος «εχθρός του συστήματος» θα συναντούσε μυστικά το (ακρο)δεξιό χέρι του πρωθυπουργού της χώρας, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η πιο άγρια και ανελέητη επίθεση στους εργαζόμενους και την πλειοψηφία της κοινωνίας;

Δεύτερο: αποκαλύπτεται ότι στην πραγματικότητα καμιά πραγματική διάθεση να ξεριζώσει το φασισμό δεν είχε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ότι η ΝΔ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις δικαστικές διώξεις για να σταματήσει την εκλογική διαρροή προς τη Χρυσή Αυγή την οποία αντιμετώπιζε ως συγγενή πολιτική χώρο.

Τρίτο: ξηλώνεται όλο το επικοινωνιακό πλαίσιο που επιχειρούσε να οικοδομήσει ένα «αντιφασιστικό»- δημοκρατικό προφίλ για την κυβέρνηση και τον Σαμαρά-Βενιζέλο, εξαιτίας των διώξεων στον ηγετικό πυρήνα της συμμορίας.

Τέταρτο: Φανερώνεται η άμεση σχέση και εξάρτηση της δικαιοσύνης και των λειτουργών της από τις στοχεύσεις, τα σχέδια και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και των συμφερόντων που εξυπηρετεί. Κατά παραγγελία διώξεις και απαλλαγές αυτή είναι η «ανεξαρτησία» ενός δικαστικού συστήματος που διώξει διαδηλωτές και βγάζει παράνομες τις απεργίες.

Πέμπτο: όσο και να αναζητάει δεκανίκια η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, κανένα δεν της είναι αρκετό πια. Προφανώς, δεν θα πέσουν από τη φιλική κουβέντα μεταξύ δύο φασιστών, άσχετα που ο ένας εκ των δύο είναι ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού. Αυτό που μπορεί και πρέπει να τους ρίξει και θα το κάνει, είναι οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις, οι πορείες που θα αμφισβητούν στην πράξη το καθεστώς τους, όπως η προχτεσινή ενάντια στο ECOFIN και το κολαστήριο ΕΕ-ευρώ που θώπευε τους νεοναζί, τη «χρυσή εφεδρεία» του και συνεχίζει να το κάνει.

 

Η ναζιστική συμμορία προσπαθεί να αξιοποιήσει τις αποκαλύψεις για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της περί σκευωρίας, ώστε να αθωωθούν οι κατηγορούμενοι όχι τόσο από τα δικαστήρια όσο μέσω της ενίσχυσης των εκλογικών της ποσοστών.

 

Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι η Χ.Α δεν είναι τίποτε παραπάνω αλλά το μαντρόσκυλο του συστήματος και των αφεντικών. Αυτό που ταΐζουν για να τρομοκρατούν το λαό, την Αριστερά και τους αγωνιστές. Οι εργαζόμενοι στο Πέραμα και οι άνεργοι στη ζώνη που τους τάζουν στους εφοπλιστές για ένα κομμάτι ψωμί το γνωρίζουν. Ο φασισμός και ο ναζισμός νικιούνται μόνο στους εργασιακούς χώρους, στις αίθουσες διδασκαλίας, στις απεργίες, στην καθημερινή μάχη της συνειδητοποίησης ότι η ΧΑ ούτε αντισυστημική είναι, ούτε μπορεί κανείς να επικαλείται δικαιολογίες του τύπου «δεν ήξερα τι ψήφιζα».

 

Mόνο το λαϊκό κίνημα, ο μαχητικός του χαρακτήρας, ο αντικαπιταλιστικός του προσανατολισμός και περιεχόμενο μπορούν μέσα από τη διεκδίκηση των κοινωνικών αναγκών και των εργατικών δικαιωμάτων, να ξαναστείλουν στα υπόγεια της ιστορίας να ναζιστικά αποβράσματα που στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης ξανασηκώνουν κεφάλι σε Ελλάδα και Ευρώπη.

 

Κάλεσμα της Αυτόνομης Παρέμβασης Εκπαιδευτικών

 Με τίτλο «Όχι στην αξιολόγηση – Να αλλάξει ο φόβος στρατόπεδο», η Αυτόνομη Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ξάνθης καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση της Παρασκευής 4 Απριλίου στις 10.00, έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

Συλλογικά - μαχητικά ακυρώνουμε αυτοαξιολόγηση και αξιολόγηση. Αγωνιζόμαστε:

για την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν σχολείου

για δημοκρατία και ελευθερία στα σχολεία

για αξιοπρεπή και μόνιμη εργασία.

 

Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014 οι αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου από τον ΕΛ.Γ.Α

Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014 ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 4.336 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 9,3 εκατ. ευρώ, που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για τα έτη 2013 και 2014.Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε ελιές, οπωροφόρα δέντρα και κηπευτικά και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια.Για την περιφέρεια ΑΜ-Θ το ποσό που θα δοθεί ανέρχεται στις 56.955,93 ευρώ, ενώ συγκεκριμένα για τη Ροδόπη το πόσο που θα δοθεί ανέρχεται στις 22.720,55 ευρώ

 

«Γιώργος Σεφέρης, από τη Σμύρνη στην Πόλη»

Το μαθητικό συνέδριο, «Γ. Σεφέρης. Από τη Σμύρνη στην Πόλη», που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήδη ολοκληρώθηκε. Οι καρδιές, όμως, των συνέδρων και όσων είχαν την τύχη να το παρακολουθήσουν χτυπούν ακόμη στον ρυθμό του.

Οι εκατόν ογδόντα μαθητές και εκπαιδευτικοί, από δέκα πέντε Γυμνάσια και Λύκεια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, του Βόλου, των Χανίων, της Λευκωσίας, της Πόλης και της Νέας Υόρκης, σε συνδυασμό με την παρουσία επιστημόνων, συγγραφέων και ποιητών, μουσικών και ηθοποιών αποτέλεσαν μια μοναδική πηγή δημιουργίας που ξεπέρασε με τη δύναμη, την πρωτοτυπία και τη φαντασία της ακόμη και τις πιο φιλόδοξες προσδοκίες των οργανωτών. Στη μαγική Πόλη, στην πόλη των πόλεων, δεν ζωντάνεψε μονάχα ο λόγος του ποιητή και το έργο του, αλλά άνοιξαν δρόμοι, για να πραγματοποιηθούν συναντήσεις ανθρώπων διαφορετικών γενεών από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι φρόντισαν με τις γνώσεις τους, την εμπειρία, τη φρεσκάδα, το ταλέντο και κυρίως με την ανοιχτή καρδιά τους, να αναδυθεί η ελπίδα για το αύριο• συναντήσεις που πυροδότησαν τη σκέψη και την καρδιά, συναντήσεις που ξεσήκωσαν, που συνέτριψαν την καθημερινότητα, που εξύψωσαν τον άνθρωπο, τον ενέπνευσαν και τον ταξίδεψαν σε έναν κόσμο, μαγευτικό, μοναδικό, έστω και για λίγο.

Μαθητές από διάφορα σχολεία του κόσμου, καθηγητές, συγγραφείς, ποιητές, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, ειδικοί επιστήμονες, άνθρωποι της Πόλης, μουσικοί και ηθοποιοί, συγκρότησαν μια ολοζώντανη κοινότητα που παλλόταν και εξερευνούσε δρόμους επικοινωνίας μεταξύ των μελών της, με οδηγό την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη. «Είναι οι στιγμές που η ζωή ποιείται, τα τείχη χάνουν το ύψος τους, οι άνθρωποι συναντιούνται, δανείζονται την ίδια καρδιά, συνομιλούν θεραπευτικά για το σήμερα και ονειρεύονται με πίστη το αύριο. Είναι στιγμές δημιουργίας, αποδοχής, εναλλαγής ρόλων, μυστικών απαντήσεων, επιστροφής στην κοινή αφετηρία».

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κηρύττοντας την έναρξη του συνεδρίου, τόνισε μεταξύ άλλων:

Ὁ Γιῶργος Σεφέρης ὑπῆρξε λογοτέχνης μὲ πολύπλευρον προσφορὰν εἰς τὰ Γράμματα, κυρίως ποιητικήν, ἀλλὰ καὶ μεταφραστικὴν καὶ δοκιμιογραφικὴν καὶ ἐν γένει πεζογραφικήν, καὶ εἶναι σημαντικὸν τὸ γεγονὸς ὅτι ἐνῷ ἤντλησεν εἰς μέγαν βαθμὸν ἀπὸ τὴν ἑλληνικὴν ἱστορίαν, τὰ ἔργα του ἅπτονται τῶν βαθυτέρων προβληματισμῶν τῆς ἀνθρωπίνης ψυχῆς, ἀνεξαρτήτως ἐθνικότητος. Δὲν εἶναι προφανῶς τυχαῖον τὸ γεγονὸς ὅτι ἐγεννήθη εἰς τὴν κοσμοπολίτικην Σμύρνην καὶ διῆλθε τὰ πλέον δημιουργικὰ ἔτη τῆς ζωῆς του εἰς τὸ ἐξωτερικόν, ὅπως ἐπίσης καὶ τὸ ὅτι τὸ παρὸν μαθητικὸν συνέδριον τὸ ἀναφερόμενον εἰς αὐτὸν διεξάγεται εἰς τὴν Πόλιν μας, τὸ κέντρον τῆς καθ᾿ ἡμᾶς Ἀνατολῆς, ἐκ τῆς ὁποίας ἐξεκίνησεν ὁ συγγραφεύς -μίαν κατεξοχὴν πολυεθνικὴν πόλιν, ἀνοικτὴν ἀνέκαθεν εἰς ποικίλους προβληματισμοὺς καὶ ἀφομοιοῦσαν πλῆθος παραδόσεων, εἰς τὰς ὁποίας πάντοτε προσέδιδε τὴν ἰδικήν της σφραγῖδα. Εἶναι χαρακτηριστικὸν ὅτι ὁ ἐν λόγῳ συγγραφεὺς συνεκάλεσεν ἐνταῦθα, διὰ τοῦ πρὸς τιμήν του συνεδρίου, μαθητὰς καὶ ἐπιστήμονας ἐκ τῶν περάτων τῆς γῆς, ὡς καὶ αὐτὸς ὑπῆρξε, τρόπον τινά, πολίτης τῆς οἰκουμένης. Ἐπὶ πλέον δέ, ἡ παροῦσα συλλογικὴ προσπάθεια προσεγγίσεως τοῦ ἔργου του ἐκφράζει τὴν διαχρονικὴν καὶ διεθνικὴν διάστασιν τῆς ἀπηχήσεώς του.

 

Τα μέλη της ΑΡΕΝ Κομοτηνής στο πλευρό των μεταναστών

Σε μία συμβολική κίνηση προχώρησαν τα μέλη της Αριστερής Ενότητας Κομοτηνής, τα οποία από την Τρίτη 1 Απριλίου έως και σήμερα προχώρησαν στη συλλογή ρούχων, φαρμάκων και τροφίμων για τους μετανάστες του Κέντρου Κράτησης της Κομοτηνής, στο κέντρο της πλατείας Ειρήνης όπως επίσης και στο χώρο των σχολών του ΔΠΘ. Από τις 11 το πρωί στο χώρο των σχολών αλλά και τέσσερις με εφτά το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης τα μέλη της ΑΡΕΝ θέλησαν να δείξουν έμπρακτα την συμπαράστασή τους στους κρατούμενους του κέντρου, καθώς και να ενημερώσουν τους περαστικούς για τις απαράδεκτες όπως τις χαρακτηρίζουν συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα κέντρα αυτά. Απώτερος στόχος των μελών της ΑΡΕΝ σύμφωνα είναι «να δημιουργηθεί μία αντιρατσιστική πρωτοβουλία στο σύντομο μέλλον που να λαμβάνει σοβαρά τα ζητήματα αυτά και να δρα σε μόνιμη βάση».

 

Θεατρικές παραστάσεις στο κοινωνικό χώρο "Xanadu"στην Ξάνθη

Η θεατρική ομάδα «Τσούσκα» παρουσιάζει στο «Xanadu» (με ώρα έναρξης 21.00):

Παρασκευή 4 Απριλίου: τρία μονόπρακτα («Υστερία» και «Θρύψαλα» του Γιώργου Σκούρτη, «Ο Κηφισοφών» του Δημήτρη Ψαθά

Σάββατο 5 Απριλίου: «Ο Μάρξ στο Σόχο» του Χάουαρντ Ζινν

Κυριακή 6 Απριλίου: τρία μονόπρακτα («Υστερία» και «Θρύψαλα» του Γιώργου Σκούρτη, «Ο Κηφισοφών» του Δημήτρη Ψαθά.

Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος στην Ξάνθη

 Τον Γρηγόρη Χαλιακόπουλο και το βιβλίο του «Το ταξίδι του Φερεϋντούν» παρουσιάζουν το απόγευμα (19.00) του Σαββάτου 5 Απριλίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και οι εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο».Για το βιβλίο θα μιλήσει η συγγραφέας Σταυρούλα Δαλάτση και ο ίδιος ο συγγραφέας του. Θα προβληθούν αποσπάσματα από την ταινία του Δ. Γιατζουζάκη «Φερεϋντούν Φαριάντ – Ουρανός χωρίς διαβατήριο».

«Το ταξίδι του Φερεϋντούν» είναι ένα νέο παραμύθι του συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου για μικρούς και μεγάλους, που εκδόθηκε πρόσφατα. Στόχος του είναι να απαντήσει με συμβολισμούς σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν στην εποχή μας, ιδιαίτερα το ρατσιστικό και το μεταναστευτικό. Βασικό συστατικό στοιχείο της διδακτικής του είναι η έννοια της αυτοπεποίθησης και της αυτοβεβαίωσης που επιχειρεί ο συγγραφέας να διοχετεύσει στις νεανικές ψυχές. Εκείνο όμως που καθιστά το βιβλίο ξεχωριστό είναι ότι αναφέρεται στον φιλέλληνα Φερεϋντούν Φαριάντ, ο οποίος έζησε στην Ελλάδα, την αγάπησε και ζήτησε να θαφτεί στη χώρα μας, όπως και έγινε.

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων στις 4 Απριλίου. Πασχαλινό Bazaar από τον ΦΟΞ

  Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014 στην Κεντρική Πλατεία ο Φιλοζωικός Όμιλος Ξάνθης σας προσκαλεί να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων.

Θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τον Τσάρλυ, τον Φώτη, τον Scooby, τον Καφετούλη, την Ράμπυ και άλλους μικρούς μας φίλους που ανυπομονούν να γίνουν μέλη της οικογένειάς σας.

Επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να στηρίξετε το έργο του Ομίλου αγοράζοντας τις χειροποίητες λαμπάδες μας, σπιτικά μπισκότα για σκύλους και πολλά άλλα δωράκια για εσάς και τους τετράποδους φίλους σας.Θα μας βρείτε στην Κεντρική Πλατεία στις 4,5,6 και 11,12,13 Απριλίου.

Στη Διομήδεια μεταμόρφωσαν την αυλή του σχολείου

 Μια εντυπωσιακή αλλαγή  στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου της Διομήδειας. Η Γ’ Τάξη του Σχολείου υιοθέτησε  και εργάστηκε εθελοντικά με τη βοήθεια των γονέων και της Δασκάλας για να μεταμορφώσει το χώρο, όπως και έγινε, σε μια ευχάριστη γωνιά για τα παιδιά που βελτιώνει την καθημερινότητά τους στο σχολείο.  Όπως ανέφεραν οι άνθρωποι που βοήθησαν στην ολοκλήρωση, οι συμπαραστάτες στην πρωτοβουλία των παιδιών και της δασκάλας  «απέδειξαν ότι πρωτοβουλίες με όραμα δε χρειάζονται πολλά χρήματα για να υλοποιηθούν, παρά μόνο φαντασία και δημιουργικότητα»

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου αναφέρει χαρακτηριστικά:

 Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείο Διομήδειας θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την άμεση και αποτελεσματική συνδρομή των κ.Τσιπίδη Ιωάννη, κ.Roland Besnard. κ.Ζευκίδη Τάκη, κ.Πουτακίδη Σταθη, κ.Χατζηκλεάρχου Νατάσα,κ.Παπαδοπούλου Φανή, κ.Πουτακίδου Κοσμίδου Σοφία καθώς επίσης το Εργοστάσιο χρωμάτων ΧΗΜ-ΒΙΟ-ΞΑΝ τα Οικοδομικά Υλικά Γούλα Βασίλειο [για τις προσιτές τιμές] και ιδιαίτερα τους μαθητές της Γ τάξη και τη δασκάλα τους κ.Γεωργία Τσουμάνη εμπνευστές της κατασκευής του κήπου που εργάστηκαν με μεγάλο ζήλο συμμετέχοντας σε μια διαδικασία όπου το αποτέλεσμα της δουλειάς έγινε γρήγορα ορατό.

Η βοήθεια και η στήριξη τους κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχή διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του σχολείου.

Η παρούσα κοινοποίηση αποτελεί ελάχιστη ένδειξη εκτιμήσεως έναντι των αξιόλογων και αξιέπαινων πράξεων τους και προσβλέπουμε στην εθελοντική τους αρωγή.

Αυτές οι πράξεις συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας θεωρούμε ότι στις μέρες μας θα πρέπει να αναδεικνύονται ώστε να γνωρίζουν όλοι ποιοι στηρίζουν με τις πράξεις τους το σχολείο και κατ΄επέκταση τα ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

 

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής της ΦΕΞ από τη Δευτέρα στην Ξάνθη

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης σε συνεργασία με το τμήμα μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου οργανώνει στην Ξάνθη από τις 7 έως και τις 13 Απριλίου το 8o Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ (συνοπτικές πληροφορίες εδώ) έχει ως εξής:

Δευτέρα 7 Απριλίου (21.00) στο Δημοτικό θέατρο Ξάνθης: Ρεσιτάλ πιάνου Λάμπη Βασιλειάδη («Ενάτη συμφωνία» Beethoven – Liszt).

Ο πιανίστας Λάμπης Βασιλειάδης έκανε μουσικές σπουδές στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Αγγλία και την Αμερική και έχει λάβει συνολικά έντεκα βραβεύσεις σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς πιάνου. Η πλούσια δισκογραφική του δραστηριότητα (17 CD) έχει επανειλημμένα σχολιαστεί από το διεθνή τύπο( Piano News, Fanfare Magazine, BBC Music Magazine, Listener). Έχει συμπράξει με μεγάλες ορχήστρες (Φιλαρμονική Πράγας, Thailand Symphony, Fairbnaks Philharmonic, Suk Chamber, Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης), ενώ αριθμεί περί τις 600 ατομικές συναυλίες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Ως πιανίστας μουσικής δωματίου εμφανίζεται συχνά με διάφορα σύνολα. Είναι τακτικός καθηγητής στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, καλλιτεχνικός διευθυντής των Διεθνών Μουσικών Ημερών στο Κίελο της Γερμανίας, ενώ από το 2006 συντονίζει το πρόγραμμα του Κλασικού Φεστιβάλ στην Ξάνθη.

Δευτέρα 7 έως Πέμπτη 10 Απριλίου: Οι πιανίστες του Ιονίου (τα σχολεία της Ξάνθης σε μια γνωριμία με την κλασική μουσική).

Τα πρωινά της Δευτέρας, Τρίτης, Τετάρτης και Πέμπτης θα οργανωθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και συναυλίες για τους μαθητές των σχολείων της πόλης. Σε συνεργασία και με τους δασκάλους των σχολείων οι μαθητές θα γνωρίσουν το χώρο της κλασικής μουσικής και θα απολαύσουν μια μικρή συναυλία. Στόχος είναι η γνωριμία των μαθητών με την κλασική μουσική στο χώρο των συναυλιών, η γνωριμία με τους συνθέτες αλλά και το Ιόνιο πανεπιστήμιο και ιδιαίτερα το τμήμα μουσικών σπουδών. Οι συνθέτες που θα παρουσιαστούν και θα ακουστούν έργα τους είναι οι Ludwig van Beethoven, Frederic Chopin, Franz Liszt, Robert Schumann και Joseph Maurice Ravel.

Τετάρτη 9 Απριλίου (21.00) στη Γενησέα: Συναυλία «Οι πιανίστες του Ιονίου». Οι πιανίστες του Ιονίου είναι φοιτητές της κατεύθυνσης πιάνου του Ιονίου Πανεπιστημίου. Κάθε χρόνο συμμετέχουν στα εργαστήρια και στις συναυλίες του φεστιβάλ υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Λάμπη Βασιλειάδη. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

•Ludwig van Beethoven, Piano Sonata no. 8 in C minor, op. 13 «Pathétique». I. Grave-Allegro di molto e con brio – II. Adagio cantabile – III. Rondo: Allegro, Agnieszka Pajor (Poland) 15΄

•Frederic Chopin, Piano Sonata no. 2 in B flat minor, op. 35. I. Grave – Doppio movimento – II. Scherzo, ΧριστόφοροςΑβτζόγλου10΄

•Franz Liszt, Transcedental Étude no. 8 in C minor «Wilde Jagd», Julia Perzyńska (Poland) 5΄

•Robert Schumann, Piano Sonata no. 1 in F sharp minor, op. 11. Ι. Introduzione. Un poco Adagio- Allegro vivace -II. Aria IV. Finale. Allegro un poco maestoso, ΙωάνναΝίκου20΄

•Frederic Chopin, Ballade no. 4, op. 52, ΕβίταΜανιατοπούλου12΄.

Παρασκευή 11 Απριλίου (21.00) στο Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης: Συναυλία με το κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης». Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

•Anton Webern, Quartetsatz (15′)

•Νίκος Σκαλκώτας, 10 σκίτσα για έγχορδα (20′)

•Διάλειμμα

•Αιμίλιος Ριάδης, Παραλλαγές από το κουαρτέτο σε Σολ (8′)

•Ludwig Van Beethoven, Κουαρτέτοop. 18 no 4 (25′)

 

Το κουαρτέτο «Αιμίλιος Ριάδης» ιδρύθηκε το 2005 και πήρε το όνομά του από τον σπουδαίο Θεσσαλονικιό συνθέτη. Σήμερα θεωρείται από τα πιο δραστήρια και διακεκριμένα σύνολα μουσικής δωματίου στην Ελλάδα. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες όπως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το θέατρο «Παλλάς» της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Γκαίτε κ.ά. αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές. Το κουαρτέτο έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους σολίστ όπως τους Απόστολο και Δημήτρη Χανδράκη, τη Βαρβάρα Τσαμπαλή, τον Νίκο Δημόπουλο, τον Alain Meunier, τον Jean Christophe Charron και τον Giacomo Battarino. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έργα από την κλασική περίοδο μέχρι τον 21ο αιώνα. Το κουαρτέτο «Αιμίλιος Ριάδης» αποτελείται από τους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Ανδρέα Παπανικολάου – α” βιολί, Γιώργο Κουγιουμτζόγλου – β” βιολί, Χαρά Σειρά – βιόλα, Λίλα Μανώλα – βιολοντσέλο.

Κυριακή 13 Απριλίου (21.00) στο Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης: Συναυλία με το Brache Quartett. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

•J. Brahms – Σονάτα σε μι ελάσσονα για τσέλο και πιάνο , έργο 38 , Allegro non troppo,

•Allegretto quasi, Menuetto, Allegro

•Διάλειμμα

•J . Brahms – Κουαρτέτοσεσολελάσσονα, έργο25, Allegro, Intermezzo: Allegro, Andante con moto, Rondo alla Zingarese: Presto.

Το κουαρτέτο πιάνου αποτελείται από τους Λάμπη Βασιλειάδη (πιάνο), Δημήτρη Χανδράκη (βιολί), Χαρά Σειρά (βιόλα) και Mario de Secondi (βιολοντσέλο). Πρόκειται για μουσικούς που κάθε χρόνο συναντιούνται στις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες στο Brache (Κίελο) της Γερμανίας και εδώ και μερικά χρόνια συνεργάζονται μουσικά σε συναυλίες στην ευρύτερη περιοχή του Schleswig Holstein. Ο κ. Χανδράκης είναι τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η κ. Σειρά κορυφαία βιόλα στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ενώ ο κ. de Secondi καθηγητής βιολοντσέλου στη Μουσική Ακαδημία του Τροσινγκεν στη Γερμανία.

Σημαντική ημερίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων για το Αρχαίο Θέατρο των Αβδήρων

«Αρχαίο θέατρο Αβδήρων. Παλαιές και νεότερες έρευνες» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιεί η ΛΑ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο αρχαιολογικό Μουσείο το Σάββατο. Στο σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται:

Το θέατρο των Αβδήρων. Αυτό που ανακάλυψε το 1965 τυχαία, ο Δημήτριος Χατζόπουλος.

Το θέατρο των Αβδήρων. Αυτό που ανασκάφηκε από τον Δημήτριο Λαζαρίδη δοκιμαστικά το 1965, αλλά η καταστροφή του ήταν τόσο μεγάλη που οι έρευνες δεν συνεχίστηκαν.

Το θέατρο των Αβδήρων. Το μνημείο που στη συνείδηση των Αβδηριτών και των κατοίκων της Ξάνθης απέκτησε την ισχύ συμβόλου, αυτό για το οποίο όλοι ενδιαφέρονται πότε θα ανασκαφεί, πότε θα αξιοποιηθεί και πότε θα δοθεί για παραστάσεις.

Ο ερευνητής του θεάτρου των Αβδήρων έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στην έρευνα και την ερμηνεία του και μεγάλους προβληματισμούς στην αντιμετώπιση πρακτικών και επιστημονικών ζητημάτων:

Πότε κατασκευάστηκε;

Ποια ήταν η μορφή του;

Πότε εγκαταλείφθηκε;

Πότε καταστράφηκε; Από ποιους;

Τι χρήσεις είχε ο χώρος μετά την καταστροφή του;

Με ποιο τρόπο πρέπει να γίνει η έρευνά του;

Πώς θα επιλυθούν απρόσμενα προβλήματα που προκάλεσαν απρόσμενα ευρήματα;

Ύστερα από δεκαετίες σιωπής, το θέατρο είναι έτοιμο να μας αποκαλύψει κάποια από τα μυστικά του. Βλέπετε, από το 2008 οι έρευνες ξανάρχισαν. Έτσι λοιπόν αρχαιολόγοι της ΛΑ΄ΕΠΚΑ και καθηγητές Πανεπιστημίων, αρχιτέκτονες και γεωφυσικοί, θα παρουσιάσουν τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν και θα προσπαθήσουν να δώσουν απαντήσεις σε κάποια από αυτά τα ερωτήματα.

Είστε όλοι καλεσμένοι να τις παρακολουθήσετε!

Σας περιμένουμε λοιπόν το Σάββατο, στις 5 Απριλίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Είσοδος ελεύθερη

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54