Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

Έκρηξη σε πλοίο στην Αμαλιάπολη
 
Δύο Ρώσοι υπήκοοι, μέλη πληρώματος φορτηγού πλοίου, τραυματίστηκαν χθές στην Αμαλιάπολη Αλμυρού όταν από αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία σημειώθηκε έκρηξη σε αποθήκη του πλοίου και στη συνέχεια εκδηλώθηκε πυρκαγιά.
Οι δύο τραυματίες, ηλικίας 24 και 37 χρονών μεταφέρθηκαν με εκτεταμένα εγκαύματα στο νοσοκομείο του Βόλου από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, το πλοίο ήταν δεμένο σε λιμενική εγκατάσταση της Αμαλιάπολης στο Βόλο, προκειμένου να φορτώσει εμπόρευμα από την εταιρεία «Μύλων Λούλης». 
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο μέλη του πληρώματος πραγματοποιούσαν εργασίες στην αποθήκη του πλοίου όπου υπήρχαν διαλυτικά και μπογιές.
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δύο οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας και στελέχη του Λιμενικού Σώματος, με επικεφαλής το Λιμενάρχη Βόλου κ. Μανώλη Κανάλη. 
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγου ότι δεν τίθεται θέμα αξιοπλοΐας του πλοίου ούτε υπάρχει θέμα ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος από διαρροή πετρελαιοειδών
 
Ανοιχτό Ληξιαρχείο και Δημοτολόγιο
 
Ανοιχτές θα παραμείνουν σήμερα Κυριακή 27 Απριλίου οι υπηρεσίες του Ληξιαρχείου και του Δημοτολογίου για την εξυπηρέτηση των εκλογικών συνδυασμών και υποψηφίων των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 18ης Μαΐου.
Τα Ληξιαρχεία και Δημοτολόγια θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 10 το πρωί έως τα μεσάνυκτα, στις ακόλουθες Δημοτικές Ενότητες: Βόλου, Ν. Ιωνίας, Ν. Αγχιάλου, Αγριάς, Αρτέμιδας, Πορταριάς, Μακρινίτσας.
Οι ενδιαφερόμενοι από την Ενότητα Ιωλκού μπορούν να εξυπηρετούνται από τις Ενότητες Πορταριάς και Βόλου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι από την Ενότητα Αισωνίας, μπορούν να εξυπηρετούνται από τις Ενότητες Βόλου και Ν. Ιωνίας.
Επίσης, σήμερα, Κυριακή, το κεντρικό ΚΕΠ της Ενότητας Βόλου, επί της οδού Ιάσονος 112-114, θα λειτουργήσει από τις 10:00 ως τις 24:00.
 
 
Ανοιχτές οι εφορίες της Μαγνησίας
 
Ανοιχτές θα παραμείνουν και την Κυριακή οι εφορίες της Μαγνησίας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ, μόνον για τους υποψηφίους και για την έκδοση παραβόλων υποψηφιοτήτων.
Όπως έγινε γνωστό παράλληλα, παρακαλούνται όσοι υποψήφιοι απευθυνθούν στη ΔΟΥ, να έχουν μαζί τους τον ΑΦΜ, προκειμένου να κόβονται τα διπλότυπα της εφορίας.
 
Καταθέτουν συνδυασμούς
 
από σήμερα οι υποψήφιοι μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις εκλογές 
 
Στην τελική ευθεία μπαίνουν από αύριο, οι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου στον Αλμυρό. Έξι θα είναι –εκτός απροόπτου- οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, που μαζί με τα στελέχη των συνδυασμών τους θα δώσουν τη μάχη της κάλπης στις 18 Μαΐου, διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών.
Σήμερα, εκπνέει η προθεσμία κατάθεσης των ονομάτων που θα απαρτίσουν τα ψηφοδέλτια του κάθε ενός από τους έξι συνδυασμούς. Τα ξίφη τους θα διασταυρώσουν όπως όλα δείχνουν οι παρατάξεις Δημοτική Πρωτοβουλία με επικεφαλής τον Β. Χατζηκυριάκο, Ενωτική Δημοτική Κίνηση με επικεφαλής το Νικ. Τσανή, Αλμυρός- Ευθύνη και Δημιουργία με επικεφαλής τον Δημ. Εσερίδη, Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής το Σάββα Τσόγκα, Όλοι μαζί, Νέα πορεία με επικεφαλής τον Κων. Κρανά και Ξανά Μπροστά, Δυναμικά με επικεφαλής το Σπύρο Ράππο.
Το σύνολο των υποψηφίων Δημάρχων, άφησαν για την εκπνοή του χρόνου, την ολοκλήρωση των συνδυασμών τους, τα οποία θα πάρουν επίσημη μορφή από σήμερα το βράδυ.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, η ονοματολογία έδινε κι έπαιρνε, επίσημες όμως δηλώσεις και παρουσιάσεις υποψηφίων γίνονταν με το σταγονόμετρο. Κι αυτό γιατί πέρα από το βασικό κορμό του κάθε συνδυασμού, το «παιχνίδι» φαίνεται ότι θα κριθεί στις λεπτομέρειες και πιο συγκεκριμένα σε κάποια ονόματα που θα δώσουν ξεχωριστή δυναμική και νόημα με τη συμμετοχή τους στα υποψήφια δημοτικά σχήματα.
Πρόκειται μάλιστα για πρόσωπα που φέρονται να διεκδίκησαν περισσότεροι του ενός συνδυασμοί και που εμφανίζονται να δέχθηκαν εντονότατες πιέσεις, πριν καταλήξουν οριστικά στο υποψήφιο δημοτικό σχήμα με το οποίο θα στοιχηθούν.
Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα, οπότε και θα κατατεθούν οι συνδυασμοί με τα ονόματα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.
 
"Ολα έχουν ένα όριο και ιδιαίτερα η εσκεμμένη παραπλάνηση" αναφέρει η περιφερειακή κίνηση «Οικολογική Θεσσαλία»
 
Με αφορμή στοιχεία, που δόθηκαν από τον κ. Αγοραστό στη δημοσιότητα και αφορούν στις δράσεις της Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον άνθρωπο, η κίνηση «Οικολογική Θεσσαλία - Ανοικτή Αλληλέγγυα Παρέμβαση» σημειώνει τα παρακάτω:
«Ο κ. Αγοραστός συνεχίζει τις προσπάθειες παραπλάνησης των Θεσσαλών, αυτή τη φορά, διαφημίζοντας παρεμβάσεις του στον κοινωνικό τομέα. Αντί να σιωπά για την εγκληματική του αμέλεια, αναφορικά με την παντελή απουσία αξιοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ για κοινωνικές δράσεις, συνεχίζει να δίνει παραπλανητικά στοιχεία στη δημοσιότητα και ιδιοποιείται, αυθαίρετα, δράσεις άλλων τομεακών προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», τα Ιατροκοινωνικά κέντρα των Ρομά κ.α., τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία εμπλέκεται μόνο ως προς την μεταφορά πιστώσεων μέσω Π.Τ.Α.
Τι σημαίνει αυτό; Είναι σαν να έβγαινε η υπεύθυνος της Τράπεζας Πειραιώς και να εμφανιζόταν ως ο φορέας, που πληρώνει από τη τσέπη του (!) τις γεωργικές επιδοτήσεις και πανηγυρίζει για την απόδοση του Τσεκ στους αγρότες (!) Ο κ. Αγοραστός, κατά τη διάρκεια της θητείας του, έκανε συστηματικά αυτό που ο λαός μας ονομάζει: «Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα» και συνεχίζει να πορεύεται με τον ίδιο παλαιομοδίτικο τρόπο, σαν να μην άλλαξε τίποτα. Όμως έχουν αλλάξει τόσα  τα τελευταία και έχουν έρθει τόσοι Θεσσαλοί σε απόγνωση, που αν μη τι άλλο απαιτείται λίγο σεβασμός προς όλους αυτούς.
Δεν ταιριάζει σε έναν σύγχρονο περιφερειάρχη να χρησιμοποιεί «καθρεφτάκια για ιθαγενείς», δεν τιμούν τέτοιες ενέργειες τον απερχόμενο Περιφερειάρχη»
 
Συνέντευξη του Βαγ. Μπούτα στο Βόλο
 
Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την ανεργία
 
Από τoBόλο που πλήττεται από την τεράστια ανεργία ξεκίνησε την περιοδεία του στις θεσσαλικές πόλεις ο υπ. Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση Βαγγέλης Μπούτας, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.
Περιστοιχιζόμενος από τον υπ Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Γ. Λούμα και την περιφερειακή σύμβουλο Εύη Καρυδάκη ο κ. Μπούτας έκανε λόγο για τα δυσθεώρητα ύψη στα οποία έχει φτάσει η ανεργία, που είναι πολύ μεγαλύτερη από τα καταγεγραμμένα ποσοστά που δίνει ο ΟΑΕΔ, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες είναι εκείνοι που απασχολούνται χωρίς ασφάλιση και με τις πάσης μορφής ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η συμπίεση των μισθών τα αμέσως επόμενα χρόνια είναι δεδομένη, σημείωσε λίγο αργότερα ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής που επέμενε στις πάγιες θέσεις του κόμματός του: Εξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και μονομερή διαγραφή του χρέους Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης τόνισε στη συνέχεια ότι όσοι απαξιωτικά θεωρούν ότι οι θέσεις του ΚΚΕ είναι εκτός πραγματικότητας απάντησε ότι η εργασία και ο αγώνας είναι διαχρονικά οι κινητήριες δυνάμεις στην ανθρωπότητα.
Οι αγωνιστές των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης, συνέχισε ο κ. Μπούτας, καταθέτουν τις δυνάμεις τους σ’ αυτό τον αγώνα, παλεύοντας
για μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
να καταβάλλονται επιδόματα ανεργίας, έκτακτα βοηθήματα για όσο διαρκεί η ανεργία.
να γίνει διαγραφή και αναστολή χρεών και δανείων, μειώσεις και απαλλαγές από τέλη και χαράτσια, να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις
να μην κόβεται σε κανέναν το ρεύμα και το νερό, να μπορούν όλοι να έχουν θέρμανση.
να έχουν όλοι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φάρμακα
δωρεάν μετακινήσεις στις αστικές συγκοινωνίες
αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου του διαστήματος της ανεργίας, χωρίς καμιά επιβάρυνση των ανέργων
Οσο πιο ισχυροί βγούνε οι συνδυασμοί της Λαϊκής συσπείρωσης από την κάλπη του Μάη, τόσο από καλύτερες θέσεις θα μπορούμε να ασκούμε πίεση, να φρενάρουμε ό,τι αντιδραστικό είναι μπροστά μας, και είναι, καθώς είμαστε και εμείς σαν χώρα, σε επιτήρηση από τον Γενάρη που μας πέρασε.
Τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Κανένας εργάτης, φτωχός αγρότης κι επαγγελματίας, κανένας νέος άνθρωπος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για «το δημοσιονομικό πλεόνασμα», για «την έξοδο στις αγορές», «για τα μνημόνια που τέλειωσαν και τις θυσίες του που θα πιάσουν τόπο».
 
Ενημέρωση παραγωγών για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ
 
από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου
 
Την προσοχή των παραγωγών στο Πήλιο εφιστά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου - Βορείων Σποράδων σχετικά με τις άμεσες υποχρεώσεις που έχουν για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Οσον αφορά στην υποβολή εξουσιοδότησης ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου - Βορείων Σποράδων επισημαίνει ότι για να υποβάλλει ο παραγωγός τη δήλωση ΟΣΔΕ 2014 πρέπει να προηγηθεί η υποβολή της εξουσιοδότησης από τους παραγωγούς, αφού προηγουμένως την υπογράψουν και επικυρώσουν το γνήσιο της υπογραφής από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΚΕΠ, Αστυνομία, κ.λ.π).
Η εξουσιοδότηση είναι προεκτυπωμένη και μπορούν να την παίρνουν από τα χωριά τους ή από τα γραφεία του Συνεταιρισμού. Μάλιστα για το επείγον της διαδικασίας δίνεται παράταση υποβολής της εξουσιοδότησης μέχρι την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014.
Επίσης για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ 2014, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου - Βορείων Σποράδων, ανακοινώνει προς τους παραγωγούς ότι με την ολοκλήρωση υποβολή της Εξουσιοδότησης θ’ ανοίξει το σύστημα για την υποβολή Δήλωσης ΟΣΔΕ 2014.Τα συνεργεία του Συνεταιρισμού όπως κάθε χρόνο θα επισκεφθούν τα χωριά σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί μέχρι τις 30/4/2014, εφόσον καταστεί δυνατόν.
Οι παραγωγοί καλούνται να παρακολουθούν τις εξελίξεις ώστε να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη Δήλωση ΟΣΔΕ 2014, διότι ο χρόνος υποβολής θα είναι περιορισμένος και το σύστημα δεν επιτρέπει κατά την υποβολή της Δήλωσης να παραμείνουν εκκρεμότητες που αφορούν δικαιολογητικά ή οτιδήποτε άλλο. Εφιστούμε την προσοχή στους παραγωγούς να υποβάλουν της Δηλώσεις ΟΣΔΕ 2014 σε έμπειρα συνεργεία καθότι η υποβολή είναι καθοριστική για τα επόμενα χρόνια. Ο παραγωγός υποχρεούται να δηλώσει όλα τα είδη καλλιέργειας όπως (δενδροκαλλιέργειες, Ελαιοκαλλιέργειες, Βοσκότοπο, μονοετή καλλιέργεια) καθότι από το 2015 όλες οι παραπάνω καλλιέργειες θα λαμβάνουν επιδότηση. Επίσης παραγωγοί ανεξαρτήτου επαγγέλματος που θα κάνουν για πρώτη φορά Δήλωση ΟΣΔΕ ώστε από το 2015 να λαμβάνουν επιδότηση πρέπει να έχουν ηλικία μέχρι σαράντα ετών. Αν έχουν ηλικία πάνω από σαράντα ετών συνίσταται να νοικιάσουνε τα κτήματά τους σε άτομα που έχουν ηλικία κάτω των σαράντα ετών (παιδιά κ.λ.π)».
Τέλος σε ότι αφορά την επιστροφή Φ.Π.Α αγροτών σύμφωνα με όσα ανακοινώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός όλοι οι παραγωγοί είτε έχουν την υποχρέωση να έχουν Λογιστικά βιβλία για το 2014 είτε όχι, μπορούν να προσκομίσουν στα γραφεία του Συνεταιρισμού όλα τα τιμολόγια -Εκκαθαρίσεις κ.λ.π, που αφορούν πωλήσεις προϊόντων και έχουν εκδοθεί από 1/1 έως 31/12/2013, προκειμένου να λάβουν την επιστροφή Φ.Π.Α αγροτών.
 
 Καπέλα βάζει η ΔΕΥΑΜΒ 
 
Παρατηρητικός καταναλωτής στο Βόλο ξεσκέπασε υπερχρεώσεις
 
Ένας δαιμόνιος... καταναλωτής ξεσκέπασε τερτίπια χρεώσεων της ΔΕΥΑΜΒ. Δεν άντεξε, ανοίγοντας τον τελευταίο λογαριασμό νερού, να αντισταθεί στον πειρασμό να ψάξει εάν το υπέρογκο ποσό που κλήθηκε να καταβάλει στη ΔΕΥΑΜΒ για το τελευταίο τρίμηνο ανταποκρινόταν σε ορθές χρεώσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.
Ερεύνησε τους παλαιότερους λογαριασμούς, πήρε χαρτί και στυλό, ενώ ζήτησε τους λογαριασμούς –τον τελευταίο και των δύο προηγούμενων τριμήνων- από ακόμη δύο διαμερίσματα της πολυκατοικίας του. Η έρευνά του κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: καπέλο της ΔΕΥΑΜΒ έως και 60%!
Ήταν δε τόσο εμπεριστατωμένη η έρευνά του, που η προϊσταμένη της ΔΕΥΑΜΒ στην οποία απευθύνθηκε και άνοιξε μπροστά της τους λογαριασμών των τριών διαμερισμάτων, δεν μπόρεσε παρά να παραδεχθεί το βάσιμο των ενστάσεών του και να απαλλάξει τον ίδιο και τους άλλους δύο καταναλωτές από το «καπέλο» των λογαριασμών. Ο καταναλωτής, ο οποίος δικαιώθηκε και γλίτωσε ποσό 120,4 ευρώ (!), το οποίο θα πλήρωνε αν δεν έψαχνε, θεωρείται βέβαιο ότι ανοίγει το δρόμο για δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες άλλους καταναλωτές, οι οποίοι «φεσώνονται» με πρόσθετα ποσά, σε ιδιαίτερα δύσκολες εποχές.
Το νήμα για να ξετυλίξει το κουβάρι αδικαιολόγητων χρεώσεων της ΔΕΥΑΜΒ και μάλιστα υψηλών αποτέλεσε ο λογαριασμός του, με ημερομηνία έκδοσης 9/4/2014. Αφορούσε το τρίμηνο από 7/11/13 έως 6/2/14. Ο λογαριασμός ανέγραφε ως σύνολο κατανάλωσης τριμήνου 129 κυβικά. Ζαλίστηκε... διαβάζοντας το συνολικό ποσό πληρωμής: 314,80 ευρώ!
Αναζήτησε τους λογαριασμούς των δύο προηγούμενων τριμήνων. Και στους δύο ο μετρητής -εάν δηλαδή είχε γίνει μέτρηση- είχε καταγράψει από 7 κυβικά. Κατάλαβε ότι από τη στιγμή που η κατανάλωση είχε φορτωθεί στον τρίτο κατά σειρά τρίμηνο, οι κλίμακες των χρεώσεων ύδρευσης και αποχέτευσης τον οδήγησαν σε μία εξωφρενική οφειλή.
Αποδέχθηκε, αν και δεν μπορούσε να το ελέγξει, ότι τα κυβικά μέτρα νερού που κατανάλωσε ήταν για τα τρία τρίμηνα συνολικά 143 (m3).
 
Πονοκέφαλος για το κοινωνικό μέρισμα στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας Βόλου
 
από Ρομά που φιλοξενούνται από ομόφυλούς τους
 
Οι ιδιαιτερότητες κάποιων φορολογουμένων, κυρίως Ρομά, έχουν δημιουργήσει πονοκέφαλο στις ΔΟΥ του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, όσον αφορά το κοινωνικό μέρισμα. Κυρίως στη δεύτερη, οι υπεύθυνοι έχουν δεχθεί οχλήσεις από φορολογούμενους που κατοικούν στη Νέα Ιωνία και οι οποίοι υποστηρίζουν ότι φιλοξενούν στο σπίτι τους και άλλους ομόφυλούς τους από άλλους νομούς, διεκδικώντας με αυτόν τον τρόπο επιπλέον ποσά από το κοινωνικό μέρισμα που μοιράζει το Υπουργείο Οικονομικών στις ελληνικές οικογένειες που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Ακόμη υπάρχουν φορολογούμενοι, επίσης Ρομά, που υποστηρίζουν ότι είναι παντρεμένοι, χωρίς ωστόσο να έχουν ληξιαρχική πράξη γάμου που να υποδηλώνει ότι έχει τελεστεί γάμος, όπως εξηγεί η κ. Ελ. Κοπάνου, προϊσταμένη της ΔΟΥ Νέας Ιωνίας.
Οι υπεύθυνοι των ΔΟΥ σημειώνουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ζητείται συμβόλαιο ότι το σπίτι ιδιοκατοικείται ή μισθώνεται, ενώ σημειώνεται ότι αρκετοί είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται στο Βόλο ή τη Νέα Ιωνία μολονότι διαθέτουν σπίτι σε άλλη περιοχή της Ελλάδος το οποίο όμως δεν το έχουν δηλώσει, προκειμένου, όπως λένε εφοριακοί, να αποφύγουν το τεκμήριο που συνεπάγεται η ιδιόκτητη κατοικία. Τεκμήριο που είναι ανάλογο με τα τετραγωνικά και την αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει ότι μολονότι η δήλωση γίνεται ηλεκτρονικά στο www.gsis.gr θα ακολουθήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν τα στοιχεία που δηλώθηκαν είναι ακριβή.
Υπογραμμίζεται πως το βασικό όριο εισοδήματος για τον άγαμο είναι 6.000 ευρώ και το μέρισμα που καταβάλλεται είναι 500 ευρώ, όταν υπάρχει σύζυγος ή φιλοξενούμενος ενήλικας το όριο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ, ενώ το κοινωνικό μέρισμα είναι επιπλέον 166,67 ευρώ, για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή φιλοξενούμενο ανήλικο το όριο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 1000 ευρώ και το όριο εισοδήματος κατά 83, 33 ευρώ, για τις μονογονεϊκές οικογένειες για το πρώτο προστατευόμενο τέκνο το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ και το κοινωνικό μέρισμα κατά 166,67 ευρώ και για ένα προστατευόμενο άτομο με αναπηρία 67% και πάνω το όριο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ και το κοινωνικό μέρισμα κατά 83,33 ευρώ.
 
«Σωστή λειτουργία των λαϊκών αγορών με αδιάβλητους όρους»
 
τονίζει η βουλευτής Μαρίνα Χρυσοβελώνη
 
Σε δήλωσή της σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών η βουλευτής των ΑΝΕΛ και υποψήφια Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη αναφέρει τα εξής:
«Μία σωστή λειτουργία των λαϊκών αγορών απαιτεί ένα οργανωμένο και δίκαιο πλάνο ώστε να μην αδικηθούν οι παραγωγοί και να μην προστεθούν στην μακρά και ατέλειωτη λίστα της ανεργίας και άλλες χιλιάδες Έλληνες. Το υπαίθριο εμπόριο στηρίζει το εισόδημα αρκετών χιλιάδων παραγωγών της γης και όχι μόνο, προσφέρει φθηνά προϊόντα σε πολλές άλλες χιλιάδες Ελλήνων καταναλωτών και πρέπει να διέπεται από όρους που αντιμετωπίζουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει γρήγορα ένα μεγάλο θέμα, που αφορά στις ζωές χιλιάδων Ελλήνων και των οικογενειών τους. Ο χρόνος διαβούλευσης, προτάσεων απόψεων και εν κατακλείδι αποκρυστάλλωσης προτάσεων δεν ήταν αρκετός ώστε να τεθεί το ζήτημα στη σωστή διάστασή του και να ληφθούν δίκαιες και αντικειμενικές αποφάσεις. Κενά υπάρχουν στο Νομοσχέδιο στη διαδικασία χορήγησης αδειών και αν διασφαλίζεται το αδιάβλητο και η κοινωνική δικαιοσύνη.
Στηρίζουμε τους Έλληνες παραγωγούς, τους Έλληνες που αναζητούν φθηνά και ποιοτικά προϊόντα από την ελληνική γη και τα ελληνικά χέρια. Θα βρισκόμαστε δίπλα τους με τις παρεμβάσεις μας τόσο στη Βουλή όσο και σε κάθε τομέα λήψης αποφάσεων που αφορά στη ζωή τους.
Ένα οργανωμένο πλαίσιο για το υπαίθριο εμπόριο είναι ευπρόσδεκτο, ότι θα πρέπει πάνω απ’ όλα να προάγει ζητήματα ανταγωνισμού.
 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
 
Δημιουργική ανακύκλωση μέσω τέχνης
 
Ο Βόλος συμμετέχει στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ «RIscARTI» στη Ρώμη
 
Στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ δημιουργικής ανακύκλωσης μέσω της τέχνης «RIscARTI» (Risc-ARTI 1’ FestivalInternazionale di riciclocreativo) θα συμμετέχει ο Δήμος Βόλου που πραγματοποιείται στη Ρώμη από2 έως12 Μαΐου 2014. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ρώμης, της Νομαρχίας του Lazio, του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού και άλλων συναφών φορέων.
Η συμμετοχή του Δήμου Βόλου πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία πέντε Βολιωτών καλλιτεχνών με ιταλική κουλτούρα, οι οποίοι είναι ευαισθητοποιημένοι στα θέματα της ανακύκλωσης και του περιβάλλοντος καθώς και των μηνυμάτων που εκπέμπονται μέσω της τέχνης. Οι καλλιτέχνες που λαμβάνουν ενεργό μέρος με έργα τους στο Φεστιβάλ είναι: Αλμπίνο Τζoβάνι, Βούλγαρης Βασίλης, Κομνηνός Κώστας, Σαμαρά Κατερίνα και Ιωάννα Παπουτσή.
Στη διεθνή αυτή διοργάνωση συμμετέχουν καλλιτέχνες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως από Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα κ.α., δίνοντας μέσω των έργων τους μια άλλη διάσταση στη σημασία της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Για τη δυναμική συμμετοχή του Βόλου στο σημαντικό αυτό φόρουμ, ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης ζήτησε τη συμπαράσταση της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη τονίζοντας στο σχετικό έγγραφό του ότι «οφείλουμε να υποστηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες επειδή η τέχνη αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εργαλείο στη μετάδοση των αξιών της οικολογικής σκέψης και της εναλλακτικής μεταμόρφωσης των υλικών της καθημερινότητάς μας, προς όφελος της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και του σεβασμού προς το περιβάλλον».
 
Ολοκληρώνουν τον κύκλο τους τα «Θεατροταξίδια» 
 
Τα «Θεατροταξίδια» της Πειραματικής Σκηνής, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των μαθημάτων τόσο στο Θεατρικό εργαστήρι των εφήβων, όσο και στο τμήμα Θεατρικού παιχνιδιού για τις μικρότερες ηλικίες, παρουσιάζουν το έργο «Ο Δρόμος» βασισμένο στο σενάριο της ταινίας «LaStrada» του Φεντερίκο Φελλίνι. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σήμερα  Κυριακή στο Θέατρο Πειραματικής Σκηνής (Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας) στις 8:00 μ.μ. Με την τιμή του εισιτηρίου στα 5 ευρώ.
«Ο Δρόμος» είναι μια ιστορία απλή, τρυφερή, αθώα και πικρή ταυτόχρονα, που έρχεται απ’ το παρελθόν για να κάνει τους θεατές να νιώσουν άνθρωποι και να μετανιώσουν για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω τους. Είναι η ιστορία μιας ομάδας φτωχών, εξαθλιωμένων, καλλιτεχνών που περιπλανιούνται από χωριό σε χωριό μαζί αλλά και μόνοι. Μπροστά τους βρίσκεται «Ο Δρόμος», η ίδια η ζωή, ένα τσίρκο. Ή όπως λέει ο Σαίξπηρ «η ζωή είναι ένας ίσκιος που διαβαίνει, ένας φτωχός θεατρίνος που παλεύει πάνω στη σκηνή όσο κρατάει η παράσταση και μετά δεν ξανακούγεται. Μια ιστορία που λέει ένας τρελός, γεμάτη ήχους και μανία δίχως κανένα νόημα».
Οι ήρωες της ιστορίας είναι σύμβολα και ανταποκρίνονται σε ένα «άνθρωπο» που όλοι έχουμε μέσα μας. Ο Τσαμπανό είναι η ενσάρκωση της βιαιότητας, του ζωώδους ένστικτου που υπάρχει σε όλους μας. Η Τζελσομίνα συμβολίζει την φαντασία, την απλοϊκότητα και την αγνότητα. Οσο για τον Τρελό… αυτός είναι ένας αγγελιοφόρος που εκφράζει την πνευματική αναζήτηση.
 
«Δε μένει κανείς σ’ αυτή την πόλη;»
 
Η ποίηση της Κατερίνας Γώγου «Επί Σκηνής» στο LabArt
 
Ενα θεατρικό αφιέρωμα σε τρεις πράξεις με κείμενα (ποιητικά και πεζά) της Κατερίνας Γώγου παρουσιάζει η θεατρική ομάδα «Επί Σκηνής» στο LabArt (Πολυχώρος Τσαλαπάτα) τα διήμερα 29-30 Απριλίου και 6-7 Μαΐου. 
Στην παράσταση με τίτλο «Δε μένει κανείς σ’ αυτή την πόλη;» (από στίχο ποιήματος της Κατερίνας Γώγου) παίζουν 6 γυναίκες ενώ οι 3 ανδρικοί ρόλοι που υπάρχουν είναι βουβοί και αντιπροσωπεύουν την ανδρική παρουσία στο ποιητικό σύμπαν της Κατερίνας Γώγου.
Το έργο έχει να κάνει με την πορεία του ποιητικού της «Εγώ» καθώς και με τις όψεις της θηλυκότητας, της πολιτικής και της μοναξιάς, όπως αποτυπώνονται στα κείμενα της. Αυτές οι τρεις όψεις αποτελούν και τους αντίστοιχους άξονες πάνω στους οποίους κινούνται οι τρεις πράξεις του έργου.
Η δράση δεν περιορίζεται μόνο στη σκηνή αλλά επεκτείνεται και στο υπόλοιπο χώρο του LabArt σπάζοντας έτσι τη θεατρική σύμβαση και μεταφέροντας τον ποιητικό λόγο πιο άμεσα στο κοινό.
Στο έργο υπάρχει και ενσωματωμένη προβολή βίντεο με περιεχόμενο σχετικό με το θέμα σε συμβολικό επίπεδο το οποίο λειτουργεί είτε συμπληρωματικά (πχ : εικόνες από τη σεξιστική παρουσίαση της γυναίκας σε ΜΜΕ και τέχνες, κοινωνικοί αγώνες κλπ) είτε αντιστικτικά με το λόγο και τη θεατρική δράση.
Οι πόρτες του LabArtθα ανοίγουν στις 21:30 και η είσοδος θα είναι 5 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ενημερωθούν στο www.labart.gr και στο τηλ 2421403454.
Οι βασικοί συντελεστές της παράστασης είναι οι εξής: Επιλογή κειμένων, σκηνοθεσία : Κώστας Ανέστης, διδασκαλία ρόλων : Χρυσάνθη - Βασιλική Κορώνη, πρωτότυπη μουσική : Κωστής Δρυγιανάκης, φωτισμοί: Γιώργος Γουτζούλιας, τελική επεξεργασία βίντεο - ήχου: Αθανασία Ξαφάρα και σκηνογραφική επιμέλεια: Βάια Μπεκιώτη και παίζουν οι εξής: Βάια Μπεκιώτη, Χρυσάνθη Κορώνη, Μαρία Περαντζάκη, Κατερίνα Πρασά, Μαρία Σταμπούλογλου, Μαρία Τεχνοπούλου, Νίκος Κατούνης, Αλέξιος Λόλας και Παναγιώτης Σπανός.
 
Η ομάδα «Επί Σκηνής»
 
Η Θεατρική Ομάδα «Επί Σκηνής» ιδρύθηκε στο Βόλο το 1995. Δουλεύοντας ερασιτεχνικά, τα μέλη της ομάδας προσεγγίζουν το θέατρο από κάθε άποψη: ερμηνεία, σκηνοθεσία, συγγραφή κειμένων, σκηνογραφία, μετάφραση, μουσική. Εχουν παρουσιάσει πολύ αξιόλογες παραστάσεις, μεταξύ των οποίων: «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, «Ο εραστής» του ΧάρολντΠίντερ, «Περλιμπλίν και Μπελίσα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, «Πήγαινε λοιπόν στυΜόμο» του Μίχαελ Έντε, «Η δολοφονία του Μαρά» του ΠέτερΒάις (παρουσιάστηκε και στη Μακρόνησο), «Θάνατος και διάβολος» του Φρανκ Βέντεκιντ, «Ξαφνικά το περασμένο καλοκαίρι» του ΤεννεσήΟυίλιαμς, «Στο φως της ασετιλίνης» από το ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Χριστόπουλου (παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Πατρών).
 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27/04/2014 - 11:27