Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την επίσκεψη Τζακ Λιού

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών στη χώρα μας. 

Δήλωση Ρ. Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) για την επίσκεψη του Τζακ Λιού

«Ό,τι μανδύα και να επιχειρήσει να φορέσει η κυβέρνηση στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, προκειμένου να οικοδομήσει ένα νέο «succes story», δεν μπορεί να καλύψει τη σκοτεινή πραγματικότητα που δημιουργεί καθημερινά η πολιτική λιτότητας που έχει επιλέξει: 1.5 εκατομμύριο άνεργοι, βαθιά ύφεση για έκτο χρόνο που θα συνεχιστεί και του χρόνου, μη βιώσιμο χρέος», τονίζει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, και υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικών του κόμματος.

«Αντί για πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας απασχόλησης, η δικομματική κυβέρνηση προσφέρει μαζικές απολύσεις και? επιστροφή σε εμφυλιοπολεμική ρητορεία, ως τελευταία γραμμή άμυνας. Μια γραμμή άμυνας που όμως έχει μετατραπεί σε γραμμή Μαζινό, σε γραμμή ήττας, που την πληρώνουν ακριβά μισθωτοί και συνταξιούχοι, νέοι και άνεργοι, δηλαδή όλοι όσοι θυσιάζονται στο βωμό της ιδεοληψίας του πρωτογενούς πλεονάσματος των κκ Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα», σημειώνει η κ. Δούρου.

 

Για «μία μη ρεαλιστική υπεραισιοδοξία για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής», από την πλευρά της κυβέρνησης, κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ, σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και τονίζει ότι η κυβέρνηση, «στους επισκέπτες εκπροσώπους των κυβερνήσεων των ισχυρών χωρών, οφείλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου που δημιουργεί η παράταση της πολιτικής λιτότητας και να ζητήσει ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα συνδέσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση με την αναπτυξιακή διαδικασία, θα αποδώσουν προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα δημιουργήσουν δίκτυ κοινωνικής υποστήριξης για τους ανέργους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας».

Η ανακοίνωση καταλήγει πως «μια τέτοια στάση αξιοποιεί την παραδοχή των λαθών που έχουν κάνει και οι ίδιοι οι εταίροι, κόβει το δρόμο για νέα επιβαρυντικά μέτρα και επανατοποθετεί την προοπτική σταθεροποίησης και ανάκαμψης».

 

Σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Αν. Ελλήνων για τη συνέντευξη του ΥΠΟΙΚ

«Οι συνθήκες κοινωνικού νεκροταφείου που βιώνει καθημερινά ο φτωχοποιημένος ελληνικός λαός, λόγω του μνημονίου, αποτελούν μια σκληρή πραγματικότητα, την οποία δεν μπορούν να αποκρύψουν τα επικοινωνιακά τρικ του κ. Στουρνάρα, ότι δήθεν δεν θα ληφθούν νέα μέτρα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς για τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών.

 

Σχόλιο του ΚΚΕ για την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ στην Αθήνα

«Μετά την επίσκεψη Σόιμπλε, ένας ακόμη εκπρόσωπος του κεφαλαίου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έρχεται στην Ελλάδα, για να στηρίξει την κυβέρνηση στο αντιλαϊκό της έργο, αποδεικνύοντας ότι είτε με το μοντέλο διαχείρισης Μέρκελ, είτε με το μοντέλο Ομπάμα, το οποίο θαυμάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός οδηγείται σε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή» επισημαίνει με σχόλιό του για την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, το ΚΚΕ. «Το ποια ιμπεριαλιστική συμμαχία θα προτιμήσει περισσότερο η ελληνική αστική τάξη είναι για το λαό αδιάφορο, αφού αυτός σε κάθε περίπτωση θα έρθει αντιμέτωπος με νέα αντιλαϊκά μέτρα, με εμπλοκή της Ελλάδας σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις», προστίθεται στο σχόλιο του κόμματος, το οποίο καταλήγει: «μόνη φιλολαϊκή διέξοδος είναι να επιλέξει ο λαός την αποδέσμευση από την ΕΕ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, να κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια και να πάρει στα χέρια του τις τύχες και την εξουσία».

Σχετικές ειδήσεις: Στην Αθήνα ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών

Πηγές: ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21/07/2013 - 18:48