Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου



Στο «πόδι» μικρομεσαίοι και επαγγελματίες του Βόλου

Αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στην κοινωνία του Βόλου και κυρίως σε μικρομεσαίους και επαγγελματίες (δικηγόρους, μηχανικούς κ.α.), μετά την είδηση ότι το Δημόσιο (Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α. κ.λ.π.) μπορεί να προβεί σε κατασχέσεις χρημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες λόγω οφειλών, χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως ο οφειλέτης. Μάλιστα πολλά άτομα έχουν ήδη προβεί σε αναλήψεις καταθέσεων από τις  τράπεζες.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου κ. Αλέκος Κουτσελίνης, και σε αυτή την περίπτωση θα ισχύει το όριο του ακατάσχετου ποσού στα 1.500 ευρώ ενώ όταν σε έναν λογαριασμό είναι συνδικαιούχοι δύο τότε το όριο του ακατάσχετου ποσού φτάνει τα 2.000 ευρώ και σε περιπτώσεις που κάποιος έχει περισσότερες από μία καταθέσεις θα πρέπει να δηλώσει στην τράπεζα σε ποιον λογαριασμό υπάρχει το ακατάσχετο ποσό.
Με τη συγκεκριμένη τακτική θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα κυρίως στους επαγγελματίες καθώς υπάρχουν ποσά που κινούνται σε λογαριασμούς για διάφορους λόγους χωρίς να πρόκειται για προσωπικά χρήματα των επαγγελματιών, π.χ. (σε δικηγόρους παράβολα κ.α).

«Μετά την απόφαση του ΣτΕ, θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα σε επαγγελματίες καθώς διακινούνται ποσά σε λογαριασμούς τα οποία δεν είναι δικά τους, απλά προορίζονται για συγκεκριμένες εργασίες. Επίσης με τη συγκεκριμένη απόφαση έχουν πανικοβληθεί και οι μικρομεσαίοι καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχουν στην άκρη ένα ποσό για πιθανή ανάγκη είτε και για τα μηνιαία έξοδα της οικογένειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσελίνης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου- Νέας Ιωνίας κ. Κώστας Τσέλιος, χαρακτήρισε «απάνθρωπη» τη συγκεκριμένη απόφαση, σημειώνοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό εμπόρων έχει σήμερα οφειλές στην εφορία με αποτέλεσμα να βρίσκονται «εκτεθειμένοι».

«Πέρα από το γεγονός ότι εκατοντάδες επαγγελματίες έχουν σήμερα χρέη στην εφορία από την άλλη πλευρά τέτοιου είδους αποφάσεις προκαλούν «καθίζηση» στην αγορά καθώς επηρεάζουν άμεσα τους καταναλωτές. Πάντως όπως και να έχει είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο να υφαρπάζουν τα χρήματα που έχει κάποιος για ανάγκες του χωρίς προειδοποίηση», επεσήμανε ο κ. Τσέλιος.
Ειδικότερα το Στ’ τμήμα του ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η κατάσχεση, χωρίς την αποστολή σχετικού εγγράφου που θα ενημερώνει τον οφειλέτη. Η ετυμηγορία αυτή ανατρέπει παλαιότερη απόφαση που είχε λάβει το ίδιο τμήμα με μειωμένη σύνθεση.
Τέλος το Ανώτατο Δικαστήριο επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφαση με το επιχείρημα ότι εάν ενημερώνονταν οι φορολογούμενοι, θα «σήκωναν» τα χρήματα από τις τράπεζες για να μην κατασχεθούν.

Κρεμάστηκε 24χρονος από το Βόλο στα κρατητήρια Καρδίτσας

Μέσα στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας έδωσε τέλος στη ζωή του χθες το πρωί 24χρονος Βολιώτης ο οποίος κατηγορούνταν για επίθεση με μαχαίρι εναντίον του δικηγόρου πατέρα του, στο Βόλο.
Ο 24χρονος βρίσκονταν στην Καρδίτσα διότι χθες άρχισε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της πόλης η δίκη του, η οποία διεκόπη για να συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σήμερα το πρωί όμως και λίγο πριν τη μεταγωγή του στην ψυχιατρική κλινική των φυλακών Κορυδαλλού όπου ήταν προφυλακισμένος, βρέθηκε νεκρός στο κελί του.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 24χρονος κρεμάστηκε χρησιμοποιώντας τα κορδόνια των παπουτσιών του τα οποία μάλιστα δεν βρίσκονταν μέσα στο κελί.
Ο 24χρονος στις 9 Σεπτεμβρίου του 2013 επισκέφθηκε τον πατέρα του στο γραφείο του στο κέντρο του Βόλου και μετά από διαπληκτισμό του επιτέθηκε με κουζινομάχαιρο και του επέφερε πολλαπλά χτυπήματα στην κοιλιακή χώρα και την πλάτη.
Ο 24χρονος μετά τη σύλληψή του είχε κριθεί προφυλακιστέος και είχε οδηγηθεί στην ψυχιατρική κλινική των φυλακών Κορυδαλλού.
Προανάκριση για τον ακριβή προσδιορισμό των συνθηκών θανάτου του νεαρού ενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Καρδίτσας.
Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και παράλληλα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα δύο Ανθυπαστυνόμοι του οικείου Τμήματος, που εκτελούσαν καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας.

Κίνηση πολιτών κατά ΔΕΥΑΜΒ

Οργανώνονται κατά της ΔΕΥΑΜΒ πολίτες - θύματα που καλούνται να καταβάλλουν τέλος σύνδεσης αποχέτευσης για τα γκαράζ που έχουν, για συνδέσεις όμως που δεν υφίστανται! Ενα τέλος που το 2012 καταργήθηκε με την αλλαγή του Κανονισμού της ΔΕΥΑΜΒ, μετά από έξι χρόνια από την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου, ο οποίος αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής του εάν δεν υφίσταται σύνδεση.

Μέχρι και σήμερα εκατοντάδες πολίτες εμφανίζονται ως οφειλέτες στη ΔΕΥΑΜΒ και απειλούνται με διακοπή νερού, εάν δεν καταβάλλουν το τέλος αποχέτευσης για τα γκαράζ που διαθέτουν άσχετα αν δεν υφίστανται συνδέσεις με το δίκτυο αποχέτευσης. Η επιχείρηση φέρεται μάλιστα ότι αρνείται να εισπράξει ποσά για την κατανάλωση εάν δεν εξοφληθεί το τέλος, με αποτέλεσμα αρκετοί να είναι εκείνοι που απειλούνται να μείνουν χωρίς νερό. Κάποιοι, έχουν υποστεί τη δοκιμασία της διακοπής υδροδότησης.

Τον τελευταίο ένα μήνα, οι πολίτες άρχισαν να οργανώνονται. Ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και γκαράζ που είναι χρεωμένοι στη ΔΕΥΑΜΒ για το συγκεκριμένο τέλος, που η επιχείρηση επιμένει να εισπράξει έστω κι αν έχει αναγνωρίσει ότι είναι παράλογο και το έχει καταργήσει, συναντήθηκαν και αποφάσισαν να κινηθούν όλοι μαζί.
Την περασμένη Τρίτη, συναντήθηκαν σε γραφείο νομικού της πόλης, προκειμένου το θέμα να τεθεί πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Αποφάσισαν να κάνουν προφορικό και στη συνέχεια γραπτό αίτημα προς τη ΔΕΥΑΜΒ για τη διαγραφή του χρέους που προέρχεται από το παράλογο τέλος.

Το γραπτό αίτημα μεταβιβάστηκε χθες στην επιχείρηση, μαζί με την έκκληση των πολιτών να σταματήσει «η εκβιαστική πρακτική διακοπής του νερού, μετά από την άρνηση της ίδιας της επιχείρησης να εισπράξει οφειλές εφόσον δεν εξοφλείται και το παράνομο τέλος». 

Οι πολίτες όμως δεν σταματούν εκεί. Είναι αποφασισμένοι εάν δεν δοθεί άμεση λύση, να προχωρήσουν σε δικαστική διεκδίκηση των ποσών με τα οποία χρεώνονται. Ποσά που θα διεκδικήσουν να τους επιστραφούν εντόκως, πλέον της αποζημίωσης που θα αξιώσουν για ηθική βλάβη. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΥΑΜΒ κινδυνεύει να ζημιωθεί με χιλιάδες ευρώ για την αποζημίωση καταναλωτών που βρέθηκαν χρεωμένοι για συνδέσεις που δεν είχαν και οι οποίοι απειλήθηκαν ή τους κόπηκε το νερό, επειδή η επιχείρηση αρνούνταν να εισπράξει μόνο το ποσό που αφορά στην κατανάλωση.

Σύμφωνα με τους καταναλωτές που στελεχώνουν την κίνηση, είναι αποφασισμένοι να κινηθούν νομικώς σε βάρος κάθε υπεύθυνου της ΔΕΥΑΜΒ που εμμένει στην είσπραξη του παράνομου τέλους, από μέλη του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου μέχρι και υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης.


Θησαυροί επιστρέφουν στη Μαγνησία

Μετά από 73 χρόνια επιστρέφουν χιλιάδες αρχαία που είχαν κλαπεί στην κατοχή
Χιλιάδες ευρήματα της νεολιθικής εποχής, πολλά εκ των οποίων προέρχονται από τη Μαγνησία, και είχαν μεταφερθεί παράνομα στη Γερμανία στη διάρκεια της Κατοχής, επιστρέφουν μετά από 73 χρόνια στην Ελλάδα και στο φυσικό τους προορισμό.
Μεγάλος αριθμός κεραμικών οστράκων, θραυσμάτων, δηλαδή, αγγείων της νεολιθικής περιόδου, που υπολογίζονται σε 10.000 περίπου, προέρχονται από τη μαγούλα Βισβίκη, τη νεολιθική θέση που βρίσκεται δυτικά του εργοστασίου αρμάτων 304 ΠΕΒ στο Βελεστίνο και του δρόμου που οδηγεί προς τα Κανάλια,  και τα οποία είχαν εξάγει παράνομα οι ναζί κατακτητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις, οι οποίες τεκμηριώνουν εγγράφως την περιοχή προέλευσης των συγκεκριμένων ευρημάτων, ενώ παράλληλα, εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές από Γερμανούς αρχαιολόγους σε 38 συνολικά μαγούλες, οι οποίες βρίσκονται σε όλη την περιοχή της Θεσσαλίας, στη διάρκεια της Κατοχής, για τις οποίες δεν υπάρχουν, ωστόσο, γραπτές μαρτυρίες.

Στη διάρκεια των ανασκαφών, που πραγματοποιήθηκαν στην παραπάνω νεολιθική θέση, στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, ανακαλύφθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από σχετικά δημοσιεύματα, κτίρια νεολιθικής εποχής, τα οποία δεν σώζονται σήμερα, καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός κινητών ευρημάτων, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Γερμανία, πριν από επτά δεκαετίες.

Η συγκεκριμένη μαγούλα τέθηκε κατ’ επανάληψη στο επίκεντρο του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και μάλιστα ο αείμνηστος Εφορος Αρχαιοτήτων Δημήτρης Θεοχάρης, πραγματοποίησε ανασκαφές μικρής κλίμακας, αναζητώντας τα κτίρια που είχαν εντοπίσει οι Γερμανοί ανασκαφείς κατά την κατοχή, χωρίς, ωστόσο, να επιτευχθεί ο στόχος.
Στην πορεία του χρόνου πραγματοποιήθηκαν μεταγενέστερες επιφανειακές έρευνες από την αρχαιολογική υπηρεσία στην ίδια περιοχή, η οποία σημειωτέον, έχει ενταχθεί σήμερα σε πρωτοποριακό πρόγραμμα γεωφυσικών διασκοπίσεων, μαζί με δεκάδες ακόμη νεολιθικές θέσεις, προκειμένου να εντοπιστεί τι υπάρχει θαμμένο στο υπέδαφος επί χιλιάδες χρόνια.

Μέρος του παραπάνω υλικού παρουσιάστηκε, εξάλλου, στο πλαίσιο του 2ου συνεδρίου για το Αρχαιολογικό Εργο Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, ενώ έπεται σύμφωνα με πληροφορίες, και σχετική έκδοση από την ομάδα των Γερμανών επιστημόνων που μελέτησαν το συγκεκριμένο υλικό.

Την Πέμπτη η απόφαση για τον αστυνομικό της Δίωξης Βόλου

Ολοκληρώθηκε η πολυήμερη ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης
Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης ολοκληρώθηκε η πολυήμερη ακροαματική διαδικασία στη Θεσσαλονίκη για την υπόθεση του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, στο οποίο φέρονται ότι εμπλέκονται και οκτώ αστυνομικοί.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το Δεκέμβριο του 2012 και στο εδώλιο κάθονται συνολικά 68 άτομα, ανάμεσα στους οποίους οκτώ αστυνομικοί από το Βόλο, το Αγρίνιο και τη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης δύο Αλβανοί, στους οποίους το κατηγορητήριο αποδίδει ηγετικούς ρόλους. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του την ερχόμενη Πέμπτη.
Στην πρότασή του ο εισαγγελέας της έδρας Βασίλης Φλωρίδης, ζήτησε να απαλλαγούν επτά από τους αστυνομικούς για την πράξη της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.
Για τον όγδοο, ο οποίος υπηρετούσε στη διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Επιπλέον, στους αστυνομικούς που κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας, ο εισαγγελέας πρότεινε -κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου- να κηρυχθούν ένοχοι για παράβαση καθήκοντος.
Ο εισαγγελέας ζήτησε πάντως την ενοχή τους για επί μέρους πράξεις που τους καταλογίζει το κατηγορητήριο.
Τρεις εκ των αστυνομικών που παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι, αρνήθηκαν στις απολογίες τους τις κατηγορίες, ισχυριζόμενοι ότι οι συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. με τους φερόμενους ως εμπόρους ναρκωτικών εντάσσονταν στο πλαίσιο των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην αποκάλυψη άλλων κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών.
Για τους δύο Αλβανούς που φέρονται ως διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση, ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι όπως κατηγορούνται, εκτός από μία περίπτωση αρπαγής που τους καταλογίζεται.
Συνολικά ο εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι, κατά περίπτωση και για διάφορες πράξεις, 66 από τους 68 κατηγορούμενους.
Για 27 απ’ αυτούς πρότεινε να καταδικαστούν και για την πράξη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ρολά στα ΕΛΤΑ Νεάπολης

Από Δευτέρα το κατάστημα αναστέλλει τη λειτουργία του, ενώ η παράδοση των δεμάτων γίνεται από το κεντρικό υποκατάστημα

Λουκέτο κλειδώνει από Δευτέρα, στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στη Νεάπολη Βόλου, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων.

Οι 20.000 περίπου κάτοικοι των περιοχών από Νεάπολη, Διμήνι, Αλυκές, Παλιά, Λαρίσης και ΒΙ.ΠΕ. που εξυπηρετούνταν από το συγκεκριμένο κατάστημα για την αποστολή και παραλαβή δεμάτων αλλά και για οικονομικές τους συναλλαγές, θα αναγκαστούν να απευθύνονται είτε στο κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ, στη Δημητριάδος, είτε στο κατάστημα της Ν. Ιωνίας.

Ήδη από χθες, η παραλαβή και αποστολή δεμάτων έχει μεταφερθεί στο κεντρικό υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. στο Βόλο. Στο κατάστημα της Νεάπολης, υπάρχει αναγγελία για το επικείμενο «λουκέτο», προκειμένου από Δευτέρα, να περιοριστούν τα προβλήματα που θεωρούνται δεδομένα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα… ρολά κατεβαίνουν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των ΕΛ.ΤΑ με στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Τα δύο άτομα προσωπικό, που απασχολούνται στη Νεάπολη, θα απορροφηθούν ενδοϋπηρεσιακά στα καταστήματα της Δημητριάδος και της Ν. Ιωνίας, όπου αναμένεται να μεταφερθεί και το βάρος των συναλλαγών.

Αιτήσεις για απορρόφησή τους σε χαμηλότερες κατηγορίες και άλλα ιδρύματα καταθέτουν οι 22 διαθέσιμοι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Νέος κύκλος «ανθρωποφαγίας» φαίνεται να έχει ξεκινήσει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μετά την προκήρυξη κινητικότητας των διαθέσιμων υπαλλήλων. Εως χθές Παρασκευή 20 Ιουλίου, οι 22 διαθέσιμοι έπρεπε να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στη διεύθυνση προσωπικού του ιδρύματος, για την απορρόφησή τους, γνωρίζοντας ωστόσο ότι κάποιοι από αυτούς θα οδηγηθούν στην απόλυση.
Η προκήρυξη κινητικότητας αφορά μόλις σε 600 διαθέσιμους υπαλλήλους από το σύνολο των 1.036 στα οκτώ Πανεπιστήμια της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι 436 υπάλληλοι θα δουν το δρόμο της εξόδου από τα ΑΕΙ, εκ των οποίων κάποιοι και από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Στο Θεσσαλικό ΑΕΙ έχουν ανοίξει μόλις 18 θέσεις υποδοχής: 5 ΥΕ Επιμελητών, 5 Τ.Ε. Διοικητικού Λογιστικού και 8 Δ.Ε. Διοικητικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχουν θέσεις υποδοχής για βιβλιοθηκονόμους και τεχνικούς. Κι όμως από το Π.Θ. σε διαθεσιμότητα έχουν τεθεί τέσσερις βιβλιοθηκονόμοι και πέντε τεχνικοί.
Η ενδοϊδρυματική απορρόφηση στην οποία «πόνταραν» οι διοικητικοί για την εργασιακή σωτηρία τους, δεν ισχύει. Οι υπάλληλοι καλούνται να κάνουν αιτήσεις για απορρόφησή τους σε άλλα ιδρύματα, στις ίδιες ή και χαμηλότερες κατηγορίες, προκειμένου να μπορέσουν να κρατηθούν εργασιακά ζωντανοί. Και πάλι όμως δεν θα απορροφηθούν όλοι.
Χθες το κλίμα στη διεύθυνση διοικητικού όπου κατέθεταν τις αιτήσεις τους οι διαθέσιμοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το κλίμα ήταν βαρύ. «Οι συνάδελφοι ανησυχούν γιατί αύριο μπορεί να μείνουν χωρίς δουλειά. Νιώθουν την κοροϊδία και η αγανάκτηση περισσεύει», ανέφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Π.Θ., Εμμη Αβραμίδου.
Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, οι αιτήσεις των διοικητικών θα σταλούν στον ΑΣΕΠ προκειμένου να γίνει η αξιολόγηση των προσόντων και να εκδοθούν οι πίνακες κατάταξης. Θα ακολουθήσει περίοδος ενστάσεων πέντε ημερών και στη συνέχεια θα εκδοθούν οι τελικοί πίνακες που θα σταλούν στους φορείς υποδοχής, προκειμένου μέχρι μέσα Ιουλίου να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
«Η αναστάτωση που βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο είναι τεράστια», σχολίασε η κ. Αβραμίδου. Στο Θόλο πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των διοικητικών, προκειμένου να αποφασίσουν τους τρόπους αντίδρασης, ενάντια στη συρρίκνωση του πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε διοικητικό προσωπικό αλλά και στις επικείμενες απολύσεις υπαλλήλων. Πρόταση του διοικητικού συμβουλίου, είναι να προχωρήσουν σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και να κάνουν άνοιγμα στην κοινωνία, προχωρώντας στη διανομή ενημερωτικού εντύπου στους πολίτες.

Ελεύθερο το ψάρεμα για τους ερασιτέχνες

Το φετινό καλοκαίρι για τους ερασιτέχνες ψαράδες είναι χωρίς περιορισμούς, καθώς θα μπορούν να απολαύσουν το αγαπημένο τους χόμπι χωρίς ταλαιπωρία και με περισσότερη ξεγνοιασιά, αφού επισήμως καταργήθηκε η ερασιτεχνική άδεια αλιείας μετά από σχετική απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Στο Νομό Μαγνησίας, σύμφωνα με το Διοικητή της 4ης Περιφέρειας του Λιμενικού Σώματος Αντιπλοίαρχο κ. Θεόδωρο Κλιάρη, εκδόθηκαν εκατοντάδες ερασιτεχνικές άδειες και ερασιτεχνικές άδειες αλιείας σκάφους από το Λιμεναρχείο Βόλου αλλά και από τους υπόλοιπους Λιμενικούς Σταθμούς (Σκιάθου, Αλοννήσου, Σκοπέλου, Αγ. Κυριακής).
Ειδικότερα από το Λιμεναρχείο Βόλου το 2013 εκδόθηκαν 1.244 νέες ερασιτεχνικές άδειες αλιείας και έγιναν ανανεώσεις 2.413 αδειών, ενώ πέρυσι εκδόθηκαν 389 νέες ερασιτεχνικές άδειες σκάφους και ανανεώθηκαν 1.331 άδειες.
Συγκεκριμένα, μετά την ψήφιση και τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του νόμου «Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Ναυτιλίας, καταργήθηκε η υποχρέωση εφοδιασμού των σκαφών ή των επιβαινόντων σε αυτό με την ερασιτεχνική άδεια αλιείας.
Η κατάργησή της έχει ως στόχο να κάνει τις υπηρεσίες του θαλάσσιου και αλιευτικού τουρισμού πιο ελκυστικές και ανταγωνιστικές στη χώρα, ενώ αναμένεται να οδηγήσει στην εξοικονόμηση σημαντικού αριθμού εργατοωρών και προσωπικού για τις Λιμενικές Αρχές, που θα διευκολύνει και θα βελτιώσει το ελεγκτικό τους έργο, ιδίως ως προς τη διέλευση των συνόρων και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Ξεπερνούν το 1,2 εκ. ευρώ οι οφειλές στους φαρμακοποιούς της Μαγνησίας

Μια  δύσκολη κατάσταση βιώνουν τα τελευταία χρόνια τόσο οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας, όσο και οι συνάδελφοί τους της υπόλοιπης χώρας, σε σχέση με την πληρωμή των φαρμάκων των ασφαλισμένων.
Σε ότι αφορά στους Μαγνησιώτες φαρμακοποιούς, όπως δήλωσε  ο πρόεδρος των φαρμακοποιών του νομού κ. Κ. Ματσιόλης, «παρόλο που υπογράψαμε συμφωνητικό με το αρμόδιο υπουργείο για τις παλιές οφειλές προς εμάς, το υπουργείο αθετεί τη συμφωνία, τη στιγμή που ως φαρμακοποιοί έχουμε αγοράσει φάρμακα τη διετία 2011-2012, τα πληρώσαμε, τα δώσαμε στους ασφαλισμένους, αλλά το κράτος μέσω των ταμείων, δεν μας πληρώνει τη συμμετοχή του».
Στους φαρμακοποιούς της Μαγνησίας, όσο υπερβολικό και αν φαίνεται το ποσό, το χρέος αγγίζει το 1,2 εκ. ευρώ!
Ο Αλ. Μεϊκόπουλος
Δήλωση συμπαράστασης έκανε στο μεταξύ ο κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των φαρμακοποιών στη Μαγνησία.
Όπως αναφέρει «υποστηρίζουμε τα αιτήματα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, τα οποία παρέθεσε ο Πρόεδρός του Κωνσταντίνος Ματσιόλης, ο οποίος δήλωσε ότι το σύστημα εφημέρευσης και το ωράριο λειτουργίας που τηρείται μέχρι σήμερα πρέπει να παραμείνει ως έχει, αφού οι ανάγκες του κόσμου για φαρμακευτική κάλυψη ικανοποιούνται πλήρως.
Όσον αφορά στην πρόθεση του Συλλόγου να κινηθεί δικαστικά για να διεκδικήσει τα οφειλόμενα από τα Ταμεία στους φαρμακοποιούς της Μαγνησίας που ανέρχονται στα 1.200.000 ευρώ για τη διετία 2011-2012, είναι τουλάχιστον λυπηρό σε μια χώρα που θέλει να λέγεται δημοκρατική να χρειάζεται να παλεύει κανείς ακόμη και για τα αυτονόητα, αναγκαζόμενος μάλιστα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Κι ενώ το φαρμακείο της γειτονιάς οδεύει προς τον αφανισμό του μετά τα τελευταία μέτρα που υιοθετήθηκαν στο νέο Μεσοπρόθεσμο, και ενώ οι επαγγελματίες αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες όταν σέρνονται στα δικαστήρια για χρέη που αντικειμενικά δεν δύνανται να εξοφλήσουν, η κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως όταν είναι να πληρώσει δεν επιδεικνύει την ίδια αποφασιστικότητα που δείχνει όταν πρόκειται να εισπράξει.
Ως βουλευτής Μαγνησίας θα σταθώ αρωγός στην προσπάθεια του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας να πετύχει τους στόχους του.»

H Μαρίνα Χρυσοβελώνη
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, βουλευτής Μαγνησίας των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κα. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, για τις οφειλές του Κράτους προς τους φαρμακοποιούς κάνει την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι εξωφρενικό σε μία δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα, επαγγελματικοί κλάδοι – όπως εν προκειμένω οι φαρμακοποιοί- να χρειάζεται να προσφύγουν δικαστικά για να πληρωθούν τα χρήματα που τους οφείλει το Κράτος για την εξαργύρωση συνταγών. Μόνο στους φαρμακοποιούς της Μαγνησίας η οφειλή για την διετία 2011- 12, δηλαδή για διάστημα πριν από τρία χρόνια, ανέρχεται στο 1, 2 εκατομμύρια ευρώ.
Πού είναι οι υποσχέσεις και οι εξαγγελίες των Υπουργών Υγείας της Μνημονιακής Κυβέρνησης για διευθέτηση χρεών του Κράτους προς τους επαγγελματίες; Ας μην ξεχνάμε όμως την ίδια στιγμή η Μνημονιακή Κυβέρνηση διώκει ποινικά και στέλνει σωρηδόν στα δικαστήρια επαγγελματίες για οφειλές στο Δημόσιο, όταν το Δημόσιο τους έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση.
Τα καθημερινά παραδείγματα αποδεικνύουν την αναξιοπιστία και τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης; Τελικά υπάρχει κανείς σε αυτή τη χώρα που τους πιστεύει ακόμη;»


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Το πρώτο ορεινό σανατόριο

Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Ν. Μαγνησίας, ο Δήμος Βόλος και η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου «Το Πρώτο Ορεινό Σανατόριο» του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ι. Γουργουλιάνη και της Αννίτας Πρασσά, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Ιουνίου στις 8:30 μ.μ. στον κήπο του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.
Θα μιλήσουν οι: Αννίτα Πρασσά, δρ Ιστορικός, Αρχειονόμος, Προϊσταμένη Γ.Α.Κ.-Αρχείων Ν. Μαγνησίας, Κ. Ι Γουργουλιάνης, Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Θα συντονίσει και θα σχολιάσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.
Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Βασίλης Μητσάκης και Αμαλία Γκιζά.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Χορωδία Ομοίων Φωνών του Μουσικού Σχολείου Βόλου με μαέστρο τη Ρωξάνη Γιαρέντη.


Κωμωδία σε όλη τη Μαγνησία
Από το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ρήτα

Την κωμωδία του Δημήτρη Ρήτα «του χωριού το κοινοβούλιο» παρουσιάζει το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας, το οποίο γιορτάζει φέτος τα τριάντα χρόνια λειτουργίας του. Η συγκεκριμένη παραγωγή, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ρήτα και μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου, θα παρουσιαστεί απανταχού της Θεσσαλίας, συμπεριλαμβανομένης της Μαγνησίας, χαρίζοντας χαμόγελα και άφθονο γέλιο, στους φίλους του θεάτρου.
Στη διάρκεια της τριαντάχρονης παρουσίας του, το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας έχει πραγματοποιήσει 1.375 παραστάσεις σε 625 πόλεις και χωριά. Ιδιαίτερη αξία έχουν οι παραστάσεις του σε ορεινά χωριά, στα οποία δεν πήγε άλλη φορά θέατρο, οι δωρεάν, παραστάσεις σε Σχολεία, φυλακές, Ιδρύματα με παιδιά και άτομα με αναπηρίες, Γηροκομεία, ΚΑΠΗ, στρατόπεδα, για φιλανθρωπικούς σκοπούς, κλπ, σε όλη την Ελλάδα, Γερμανία και Ελβετία. Η πολιτιστική, κοινωνική και μορφωτική του προσφορά είναι τεράστια και ανεκτίμητη.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54