Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου



Σκοτώθηκε σε τροχαίο δικυκλιστής

Ο θάνατος παραμόνευε στη διασταύρωση των οδών Γ. Δήμου με Κασσαβέτη, χθες το απόγευμα για 45χρονο αλλοδαπό 

Σε σοβαρά κρανιοεγκεφαλικά τραύματα υπέκυψε ακαριαία, σε τροχαίο χθες γύρω στις 5 το απόγευμα, στο κέντρο του Βόλου, 45χρονος δικυκλιστής, υπήκοος Αλβανίας. Το μηχανάκι που οδηγούσε πέρασε με μεγάλη ταχύτητα τον κόκκινο σηματοδότη, ενώ κατέβαινε την οδό Κασσαβέτη. Διερχόμενο από την οδό Γιάννη Δήμου Ι.Χ. αυτοκίνητο, κινούμενο προς τη Ν. Ιωνία, με βουλγαρικές πινακίδες και γυναίκα οδηγό, δεν πρόλαβε να αντιδράσει και παρέσυρε το δίκυκλο. 

Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη. Το μηχανάκι εκτοξεύτηκε μαζί με τον επιβάτη του. Προσέκρουσε αρχικά πάνω σε δύο ποδήλατα, που κινούνταν στην άκρη του δρόμου, στα οποία επέβαιναν μικρά παιδιά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Επεσε με δύναμη πάνω στο πεζοδρόμιο. Ακολούθησαν σκηνές πανικού. 

Ο δικυκλιστής χτύπησε στο κεφάλι και τα τραύματα που υπέστη ήταν μοιραία για τη ζωή του. Τα δύο παιδιά με τα ποδήλατα σε κατάσταση σοκ και με ελαφρά, ευτυχώς, τραύματα πάγωσαν. Η οδηγός του αυτοκινήτου έμεινε στα χαμένα να κοιτά γύρω της.

Στο σημείο έσπευσαν άντρες του Τμήματος Τροχαίας Βόλου και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Για τον 45χρονο κανείς δεν πρόλαβε να πράξει το παραμικρό. Το άψυχο σώμα του μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου. Με δεύτερο ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο Αχιλλοπούλειο για τις πρώτες βοήθειες το ένα από τα δύο παιδιά, το οποίο υπέστη ελαφρά τραύματα, σύμφωνα με πληροφορίες. 

Προανάκριση για τα αίτια του θανατηφόρου τροχαίου διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Βόλου



Στο μικροσκόπιο οι συμβάσεις αορίστου χρόνου

Την Τρίτη θα στείλει στοιχεία ο Δήμος Βόλου για τους υπαλλήλους του, οι συμβάσεις των οποίων μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου

Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπαίνουν υπάλληλοι του Δήμου Βόλου, οι συμβάσεις εργασίας των οποίων μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου τα τελευταία χρόνια. Την ερχόμενη Τρίτη πρόκειται να σταλούν αναλυτικές καταστάσεις των υπαλλήλων του Δήμου Βόλου, προκειμένου οι συμβάσεις τους να ελεγχθούν ως προς τη νομιμότητά τους από τον ΑΣΕΠ.

Η εντολή για την αποστολή των στοιχείων παραλήφθηκε από το Δήμο Βόλου στις 13 Ιουνίου. Έως και την ερχόμενη Τρίτη σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Δήμος οφείλει να αποστείλει τα στοιχεία των υπαλλήλων του, οι συμβάσεις των οποίων μετατράπηκαν από συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου. Θα πρέπει μάλιστα να αναφέρεται και με βάση ποιο νόμο έγινε η μετατροπή των συμβάσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για εκατοντάδες περιπτώσεις δημοτικών υπαλλήλων σε όλους τους οργανισμούς και υπηρεσίες, που πλέον απολαμβάνουν τη «σιγουριά» της εργασίας τους μέσω των συμβάσεων αορίστου χρόνου. Πρώτη φορά θα ελεγχθεί υπό ποιο καθεστώς κι αν έγιναν νόμιμα εργαζόμενοι αορίστου χρόνου. Η κατάσταση ολοκληρώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Τρίτη αναμένεται να πάρει το δρόμο για το Υπουργείο.

Η σκυτάλη θα δοθεί στον ΑΣΕΠ που θα προχωρήσει σε έλεγχο μετατροπής των συμβάσεων.



Πλαστό πτυχίο

Παράλληλα, με τον έλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων, ολοκληρώνεται και ο έλεγχος της νομιμότητας των πτυχίων που συμπεριλαμβάνονται στους υπηρεσιακούς φακέλους των υπαλλήλων του Δήμου Βόλου.

Από την έως τώρα έρευνα, καταδείχθηκε ότι υπάλληλος της διεύθυνσης πολεοδομίας, εργαζόταν τα τελευταία 15 χρόνια με πλαστό πτυχίο μηχανικού. «Πρόκειται για τη μοναδική μέχρι στιγμής περίπτωση υπαλλήλου που διαπιστώθηκε να κατέχει πλαστό πτυχίο, μετά από αντιπαραβολή των στοιχείων των υπηρεσιακών φακέλων», ανέφερε η αρμόδια αντιδήμαρχος, Νατάσσα Οικονόμου.

Από την υπάλληλο το επόμενο διάστημα θα ζητηθεί να καταθέσει τις απόψεις της, ενώ στη συνέχεια θα κινηθεί η διαδικασία, που προβλέπει απόλυση, αλλά και επιστροφή χρημάτων στα δημοτικά ταμεία, που αντιστοιχούν στο 10% επίδομα που λάμβανε επί του μισθού της για πτυχίο που δεν είχε αλλά και σε ποσό επί των ασφαλιστικών εισφορών.



Ξέσπασε «πόλεμος» Μαρίνας – Ζέττας

Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Ζέττα Μακρή διασταύρωσαν τα ξίφη τους 

«Πόλεμος» γένους θηλυκού έχει ξεσπάσει μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ. Ζέττας Μακρή και των ΑΝ.ΕΛ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη στη Μαγνησία. Τις τελευταίες ώρες, είτε με μισόλογα , είτε με επίσημες ανακοινώσεις, οι δύο πλευρές συγκρούονται με έντονο τρόπο, εξαπολύοντας βέλη η μία εναντίον της άλλης. Αφορμή αυτή τη φορά η τηλεοπτική παρουσία της κ. Μακρή σε τοπικό κανάλι και οι αιχμές που άφησε σε δηλώσεις της «φωτογραφίζοντας» τη βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. στη Μαγνησία. 

Προχθές μιλώντας στο κανάλιη κ. Ζέττα Μακρή μιλώντας για την αποχώρησή της από την κυβέρνηση, υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς ότι οι αποκαλύψεις που είχε κάνει για τα σκάνδαλα στον ΟΚΑΝΑ και τον τομέα της Ψυχικής Υγείας «έπαιξαν ρόλο» για την απομάκρυνσή της από την Κυβέρνηση για να συμπληρώσει: «Εγώ ωστόσο δεν το μετανιώνω. Λέω ότι είμαι έντιμη και το απέδειξα ασκώντας διοίκηση σε ένα Υπουργείο. Οχι σαν ορισμένους άλλους συναδέλφους μου στη Μαγνησία. Αλλος διόριζε το γιο του στη Βουλή, άλλη την ανιψιά της και πρόσφατα άλλη πολιτικός που ήταν κήνσορας για τα έξοδα των υπουργικών γραφείων διόρισε την κόρη της στη Βουλή».

Αυτό ερμηνεύτηκε αμέσως ως άμεσο «κάρφωμα» στη Μαρίνα Χρυσοβελώνη καθώς οι πληροφορίες τις τελευταίες μέρες στο Βόλο επέμεναν ότι η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. φέρεται να έχει διορίσει την κόρη της ως μετακλητή υπάλληλο στη Βουλή στο γραφείο του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. Πάνου Καμμένου.

Η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, που ασφαλώς ενημερώθηκε για τα «καρφιά» της κ. Ζέττας Μακρή χθες πέρασε στην αντεπίθεση.

Με βασικό «μενού» τη συγκεκριμένη συνέντευξη της κ. Μακρή στο Θεσσαλία TV (πλην του σημείου με τις αιχμές για το διορισμό συγγενικών προσώπων στη Βουλή) κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή και μάλιστα στον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και τον Υπουργό Υγείας ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. 

Η μία ερώτηση αφορά σε τυχόν πιέσεις εμπόρων ναρκωτικών ουσιών στην Κυβέρνηση και η άλλη στις αρμοδιότητες του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και της Υφυπουργού του ιδίου Υπουργείου.

Ειδικότερα στην ερώτηση για τους εμπόρους ναρκωτικών η κ. Χρυσοβελώνη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με Θεσσαλικά ΜΜΕ (Τhessaliatv, 20-6-14) η πρώην Υφυπουργός Υγείας Ζ. Μακρή «άφησε αιχμές ότι η σύγκρουσή της με τα συμφέροντα, ιδιαίτερα με τον ΟΚΑΝΑ, όπου οι δαπάνες για υποκατάστατα είναι μεγάλες, πιθανόν να την οδήγησε εκτός κυβέρνησης, όπως είχε εκμυστηρευθεί στο γιο της»!»

Η συγκεκριμένη πιθανολόγηση -αναφέρει η κ. Χρυσοβελώνη- προκαλεί τεράστια ερωτηματικά δεδομένου ότι τα υποκατάστατα που παρέχει ο ΟΚΑΝΑ στους ουσιοεξαρτημένους είναι και αυτά ναρκωτικές ουσίες τις οποίες παράγουν, εισάγουν και εμπορεύονται ελάχιστες εταιρίες. Επειδή ο κ. Σαμαράς σχημάτισε και τη νέα κυβέρνηση ερωτάσθε:

Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να δέχεται πιέσεις από εμπόρους ναρκωτικών για να απομακρύνει, όπως υπαινίχθηκε η κ. Μακρή, την ίδια από το υπουργείο Υγείας;

Ποιοι είναι αυτοί οι έμποροι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας; Ποιες επιχειρήσεις διαθέτουν υποκατάστατα στον ΟΚΑΝΑ;

Δέχεται και η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας πιέσεις από εμπόρους ναρκωτικών;» καταλήγει η ερώτηση.

Οσον αφορά στο θέμα αρμοδιοτήτων στους Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και στην Υφυπουργό, η κ. Χρυσοβελώνη αναφέρει: «Αν και έχουν περάσει δύο εβδομάδες δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης καμία απόφαση ανάθεσης αρμοδιοτήτων ούτε στον κ. Γρηγοράκο αλλά ούτε και στην κ. Παπακώστα» και ζητά να ενημερωθεί ποιες αρμοδιότητες θα έχουν και πότε θα αποδοθούν αυτές. 

Οι δηλώσεις της κ. Μακρή

Η πρώην Υφυπουργός Υγείας στην επίμαχη συνέντευξη αναφερόμενη μεταξύ άλλων στον ΟΚΑΝΑ τόνισε ότι «Πέρα από τη σπατάλη πόρων, είχαμε περιπτώσεις όπου χρήστης που εκπροσωπούσε και τη χώρα στο εξωτερικό σε στρογγυλά τραπέζια συνελήφθη πρόσφατα για εμπόριο κιλών ηρωίνης. Συνεχίζοντας άφησε αιχμές ότι η σύγκρουσή της με τα συμφέροντα, ιδιαίτερα με τον ΟΚΑΝΑ, όπου οι δαπάνες για υποκατάστατα είναι μεγάλες, πιθανό να την οδήγησε και εκτός κυβέρνησης, όπως είχε εκμυστηρευθεί στο γιό της».



Ατομικές συμβάσεις και «κούρεμα»

Μέχρι 300 ευρώ μείον στις αποδοχές τους εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες λόγω μη υπογραφής κλαδικής σύμβασης

Με απώλειες μέχρι και 300 ευρώ το μήνα απασχολούνται οι μεταλλεργάτες της Μαγνησίας. Το γεγονός ότι δεν έχει υπογραφεί κλαδική σύμβαση προκαλεί μεγάλες περικοπές στις αποδοχές καθώς αρκετοί εργοδότες πληρώνουν πλέον την εθνική σύμβαση, χωρίς καν επίδομα γάμου και ενίοτε και με ψαλιδισμένες και τις τριετίες.

Στον κλάδο του μετάλλου οι ατομικές συμβάσεις έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις κλαδικές συμβάσεις με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το εργατικό εισόδημα μέχρι και 40%.

Η αύξηση των ατομικών συμβάσεων αποδίδεται στο γεγονός η τελευταία κλαδική σύμβαση που είχε υπογράψει η ΠΟΕΜ και οι εργοδότες έληξε μαζί με την μετενέργεια εδώ και αρκετό διάστημα και έτσι «λύθηκαν» τα χέρια των εργοδοτών.

Οι μεταλλεργάτες ωστόσο υποστηρίζουν ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια ανοχής τους και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αποδεχτεί πάγωμα αποδοχών προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στην πλειοψηφία τους απασχολούν μέχρι και δεκαπέντε άτομα προσωπικό.

 «Διαφωνούμε ριζικά με όλα τα μέτρα που υλοποιούνται. Δεν είναι δυνατόν μεσούσης της κρίσης και ενώ πρώτα από όλα οι εργαζόμενοι βιώνουν τις επιπτώσεις να κληθούν πάλι να πληρώσουν» επεσήμανε ο κ. Μιχ. Στεφανόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕΜ και κατήγγειλε την κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι εάν συνεχιστεί αυτή η λαίλαπα μέτρων, οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν ακόμη και με κινητοποιήσεις διαρκείας, προκειμένου να ανατρέψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Η ανεργία στον κλάδο των μεταλλεργατών σύμφωνα με τον τοπικό σύλλογο ήδη καταγράφεται σε σημαντικά επίπεδα, αφού αρκετές επιχειρήσεις έχουν βάλει το τελευταίο διάστημα λουκέτο, ενώ σε πολλές επιχειρήσεις ήδη έχει ξεκινήσει η μετατροπή του 8ωρου σε 4ωρα και μάλιστα με μειωμένες αποδοχές.

«Περαιτέρω ελαστικοποίηση δεν πρόκειται να περάσει. Αρκετά έχουμε ανεχτεί μέχρι τώρα. Δεν είναι δυνατόν να δουλεύουμε 40 χρόνια για να πάρουμε μία σύνταξη - ψίχουλα και, επιπλέον, όταν εργαζόμαστε οι αποδοχές μας να μην επαρκούν για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας» σημείωσε με νόημα ο κ. Στεφανόπουλος.



Πρωτοβουλία για την κατάργηση των εξετάσεων

Ανέλαβε η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ και οι σύλλογοι για τους ενεργειακούς επιθεωρητές

Πρωτοβουλία για κοινές ενέργειες μεταξύ των Περιφερειακών Τμημάτων, του ΤΕΕ και των Συλλόγων για την κατάργηση των εξετάσεων των ενεργειακών επιθεωρητών έλαβαν οι μηχανικοί της Μαγνησίας.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ και οι πρόεδροι των κλαδικών συλλόγων του τοπικού τμήματος σε συνάντησή τους προχθές συμφώνησαν ότι είναι διατεθειμένοι να ασκήσουν κάθε μέσο για την κατάργηση των εξετάσεων.

Καλούν έτσι τα περιφερειακά Τμήματα, το ΤΕΕ και όλους τους Συλλόγους σε κοινές ενέργειες με στόχο την κατάργηση των εξετάσεων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε η Διοικούσα Επιτροπή με τη συμμετοχή από πλευράς Δ.Ε. της προέδρου Νάνσυς Καπούλα, της γενικής Γραμματέα Εφης Αντωνίου, των μελών Γιώργου Γαργάλα και Γιώργου Γίδαρη καθώς και των προέδρων των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων Τριαντάφυλλου Παπαγεωργίου, Αγρονόμων - Τοπογράφων Χρυσόστομου Αποστόλου, Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων Γιώργου Αλπάκη και Χημικών Δημήτρη Μαγγιώρη, όπως και του προεδρεύοντος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Σπύρου Τσιρνόβα.

Οι μηχανικοί εκτιμούν ότι οι εξετάσεις ανοίγουν την «κερκόπορτα» στην «επιχείρηση» διάσπασης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα ενιαία διπλώματα Πολυτεχνικών Σχολών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση δε μπορούν να βλέπουν αδιάφορα την καταστροφή του επαγγέλματος τους και τον οικονομικό μαρασμό τους, τη στιγμή μάλιστα που σε ό, τι αφορά στο επιστημονικό αντικείμενο δεν υπάρχει τίποτα καινούριο που να διαφοροποιείται μέχρι σήμερα.

«Μετά από πέντε χρόνια φοίτησης δεν είναι δυνατό να καλούμαστε να δίνουμε εξετάσεις άσκησης επαγγέλματος για το χειρισμό ενός προγράμματος και για γνώσεις που ήδη εξεταστήκαμε στα Πολυτεχνεία. Υπενθυμίζουμε ότι οι μηχανικοί είναι οι κύριοι μελετητές των τεχνικών έργων, δεν είναι δυνατό να είναι ανίκανοι να επιθεωρήσουν το ίδιο τους το έργο.

Οι ενεργειακές επιθεωρήσεις αποτελούν για το ΥΠΕΚΑ και το ΤΕΕ «ειδικό επαγγελματικό δικαίωμα»! Εξεταζόμαστε δηλαδή για τις επαγγελματικές και επιστημονικές μας ικανότητες τη στιγμή που σε κανένα άλλο επιστημονικό κλάδο δε γίνεται αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΤΕΕ» αναφέρουν.

Στο κείμενο διαμαρτυρίας που συνέταξαν σημειώνεται: «Οι εξετάσεις των Ενεργειακών Επιθεωρητών αποτελούν σαφέστατα υποβάθμιση των Πολυτεχνικών Σχολών και μάλιστα σε μια περίοδο που ο κλάδος του επαγγέλματος των Μηχανικών βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική του κατάσταση.

Είμαστε υπέρ της συνεχούς επικαιροποίησης και παρακολούθησης των επιστημονικών εξελίξεων με δωρεάν σεμινάρια από το φορέα μας που είναι το ΤΕΕ.

Η προσπάθεια όμως, μέσω των εξετάσεων, του διαχωρισμού της απόκτησης του διπλώματος από τα δικαιώματα ασκήσεως επαγγέλματος ευτελίζουν στην πράξη την ανώτατη εκπαίδευση και οδηγούν στον οριζόντιο και κάθετο κατακερματισμό της επαγγελματικής δραστηριότητας του μηχανικού, με την ίδρυση μητρώων που θα περιλαμβάνουν τα «ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα» των μηχανικών και τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στην άσκηση του επαγγέλματος».



Ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης κλάδων στα ΑΕΙ

Κατήγγειλαν στη χθεσινή συνέλευσή τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του Π.Θ.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων από τους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και που στοχεύουν στην απορρόφησή τους σε κάποιες από τις 600 θέσεις υποδοχής που προκηρύχθηκαν.

Το σύνολο των 22 διαθέσιμων υπαλλήλων φρόντισε να περάσει από τη Διεύθυνση Διοικητικού διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία. Το κλίμα ήταν βαρύ, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα απορροφηθεί το σύνολο των διαθέσιμων, από τη στιγμή που για τους 1.036 διαθέσιμους των οκτώ ΑΕΙ έχει προκηρυχθεί κινητικότητα για 600, ενώ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουν δημιουργηθεί μόλις 18 θέσεις υποδοχής, μολονότι οι υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα είναι 22.

Παρά το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει τον τελευταίο ένα χρόνο το Θεσσαλικό ΑΕΙ, στη Γενική Συνέλευση, που είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Θόλο του κτιρίου Παπαστράτου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του αποδεκατισμού του ιδρύματος από διοικητικό προσωπικό, δεν υπήρξε απαρτία.

Οσοι έδωσαν το παρόν, απλώς ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις, ενώ αποφασίστηκε να απευθυνθεί νέα πρόσκληση για γενική συνέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποφασιστούν οι μορφές κινητοποίησης και επιπλέον να γίνει μία πρόσκληση στα μέλη της οικογένειας του Π.Θ., να συμμετέχουν σε έκθεση αφισών με θέμα τις διαθεσιμότητες διοικητικού προσωπικού και τη διάλυση του δημοσίου Πανεπιστημίου.

Πάντως στη συνέλευση, διάχυτος ήταν ο προβληματισμός για το μέλλον του Πανεπιστημίου, με βάση τις εξελίξεις. Οι διοικητικοί αναφέρθηκαν στην αναντιστοιχία των θέσεων υποδοχής με τον αριθμό των διαθέσιμων, που θα οδηγήσουν στην απόλυση 436 υπαλλήλους. Μίλησαν για νέο κύκλο ανταγωνισμού, στην προσπάθεια αν απορροφηθούν στις λιγοστές θέσεις που άνοιξαν στα πανεπιστήμια, ενώ δεν έλειψαν οι εκτιμήσεις ότι η απουσία της ειδικότητας των βιβλιοθηκονόμων και των τεχνικών από τις θέσεις υποδοχής δεν είναι τυχαία.



Αγωνία για τους παιδικούς σταθμούς

Με άγρυπνο βλέμμα παρακολουθεί η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Βόλου, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος και των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας για τη χρηματοδότηση των 1.100 παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ των Δήμων.

Κι αυτό γιατί, για μία ακόμη χρονιά, έχει προκληθεί αναστάτωση στις δομές του Δήμου Βόλου για τα παιδιά που θα καταφέρουν να απορροφήσουν από τη νέα σχολική χρονιά, σε περίπτωση που η χρηματοδότηση δεν κυμανθεί τουλάχιστον στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βόλου, Β. Κοντορίζο, αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 140 εκ. ευρώ για τη λειτουργία των δομών, ποσό που υπολείπεται κατά 60 εκ. ευρώ από το αντίστοιχο περσινό. Η ΚΕΔΕ διεκδικεί συνολικά 300 εκ. ευρώ προκειμένου να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι κοινωνικές δομές των δήμων, δεδομένων μάλιστα των διαρκώς αυξανόμενων κοινωνικών αναγκών σε περίοδο οικονομικής κρίσης. «Το ποσό που υπολείπεται προκειμένου να λειτουργήσουν οι δομές χωρίς περικοπές ή υποχρηματοδότηση, μπορεί να εκταμιευθεί είτε από τα λιμνάζοντα κονδύλια του ΕΣΠΑ είτε από το Κοινωνικό Μέρισμα», σημείωσε ο κ. Κοντορίζος.

Πέρυσι, ο Δήμος Βόλου, είχε εισπράξει ποσό 1,5 εκ. ευρώ περίπου για τη λειτουργία των δομών του για το 2013 - 2014. Τουλάχιστον το ίδιο ποσό διεκδικεί και φέτος προκειμένου να μπορέσει να απορροφήσει 1.000 περίπου παιδιά που απασχολούσε και πέρυσι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Συγκεκριμένα, μέσω της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Βόλου, λειτούργησαν τέσσερις βρεφονηπιακοί σταθμοί, στην Αρτέμιδα, το Κατηχώρι, την Άλλη Μεριά και τη Νεάπολη με 167 μαθητές, έξι ΚΔΑΠ (Νεαπόλεως, Προσφυγικών, Αμπελοκήπων, Βασδέκειο, Αρτέμιδας και Πορταριάς) με 742 παιδιά και δύο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία με 90 παιδιά.

Ο Δήμος Βόλου, ενώνει τη φωνή του στην αγωνία της ΚΕΔΕ ότι η συνεχιζόμενη κρίση με την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια φέτος στην αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για συμμετοχή των παιδιών στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα φιλοξενίας και ότι σε περίπτωση μειωμένης σε σχέση με πέρυσι χρηματοδότησης θα μείνουν εκτός των δομών αυτών χιλιάδες παιδιά, ενώ υπάρχει κίνδυνος και πολλοί εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές να χάσουν τη δουλειά τους.



Επιστροφή 5 εκ. ευρώ θα διεκδικήσει από την ΕΡΓΗΛ η ΔΕΥΑΜΒ

Ποσό τουλάχιστον πέντε εκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να ζητήσει να επιστραφεί στα ταμεία της η ΔΕΥΑΜΒ, η οποία στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, αποφάσισε να στραφεί με αγωγή κατά της ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ που ανέλαβε το έργο κατασκευής και αντικατάστασης των αγωγών του δικτύου ύδρευσης στην πόλη, σε μήκος 180 χλμ.

Η επιτροπή παραλαβής του έργου που παραδόθηκε το 2009, μέσα στο Μάιο προχώρησε σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και διαπίστωσε ότι η εταιρεία δεν τήρησε κατά γράμμα τους όρους της μελέτης του έργου, αντιθέτως χρησιμοποίησε τα μισά από τα προβλεπόμενα υλικά.

Συγκεκριμένα, στη τελευταία συνεδρίαση, μέλος της επιτροπής που συγκροτήθηκε για την παραλαβή του έργου, ο κ. Φαφούτης, παρουσίασε στο διοικητικό συμβούλιο το πόρισμα της συστηματικής καταγραφής που έγινε στο έργο. Ελέγχθηκαν 100 σημεία και το πόρισμα ήταν ένα: υπήρξαν αποκλίσεις από τη μελέτη και τις ποσότητες των υλικών. Το σκάμμα για να περάσουν οι αγωγοί είναι μικρότερο και στενότερο, με αποτέλεσμα τα υλικά που απαιτήθηκαν να αφορούν τις μισές ποσότητες από αυτές που χρεώθηκε η ΔΕΥΑΜΒ.

Αυτό σημαίνει ότι από τα 10 εκ. ευρώ που εισέπραξε η ΕΡΓΗΛ σύμφωνα με  το αρχικό κόστος του έργου, τουλάχιστον τα 5 εκ. ευρώ πρέπει να επιστραφούν στα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ. Το συγκεκριμένο ποσό θα διεκδικήσει η επιχείρηση, με αγωγή που θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ παράλληλα θα ζητήσει από έναν ανεξάρτητο φορέα, πιθανότατα το ΤΕΕ, να κοστολογήσει και τα ποιοτικά στοιχεία του έργου που επίσης δεν τηρήθηκαν.

Την εντολή για την κατάθεση της αγωγής και την άσκηση κάθε άλλου ένδικου μέσου εναντίον της ΕΡΓΗΛ, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, έδωσε χθες.

Μάλιστα ο κ. Σκοτινιώτης, χαρακτήρισε την υπόθεση ως υπόθεση ολόκληρης της πόλης, προκειμένου να θωρακιστεί απέναντι στην αδηφάγο τακτική της ΕΡΓΗΛ. Εκτίμησε δε ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα δικαιωθεί ακόμη κι αν κριθεί ότι το έργο έχει αυτοδίκαια παραληφθεί λόγω καθυστέρησης στη συγκρότηση επιτροπής παραλαβής.



ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Έρχεται το 4ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου

Έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για το 4ο συνεχόμενο πηλιορείτικο Φεστιβάλ Αφήγησης «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» που για το 2014 θα έχει οκταήμερη διάρκεια (3-10 Αυγούστου).

Οι διοργανωτές, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και ο φορέας ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ, έχουν φροντίσει έτσι ώστε οι εκδηλώσεις να αναδεικνύουν τη φυσική ομορφιά του τοπίου αλλά παράλληλα να υποστηρίζουν την ατμό-σφαιρα των αφηγήσεων και των παράλληλων δράσεων που θα φιλοξενηθούν στον Άγιο Γε-ώργιο Νηλείας και στην ευρύτερη περιοχή του, Άνω Γατζέα και Αγία Τριάδα.
Αυλές Μουσείων και παραδοσιακών οικιών, οι σταθμοί του θρυλικού Μουντζούρη, καλντερίμια, πέτρινα θέατρα, αυλόγυροι εκκλησιών, παλιά σχολεία, κρήνες και ξενώνες θα αντηχήσουν πολυταξιδεμένες ιστορίες, μύθους και συναξάρια για μικρούς και μεγάλους. Θερινά Σχολεία των Παραμυθιών θα υποδεχτούν ανήσυχα πνεύματα επιστημόνων ερευνητών και θιασωτών του παραμυθολογικού κόσμου.


Ενδιαφέροντα εργαστήρια θα αναδείξουν θέματα και οπτικές της πολύτιμης παρου-σίας των παραμυθιών από την πλευρά της κινηματογραφικής προσέγγισης-όπως είναι το εξα-ήμερης διάρκειας εργαστήρι «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα την κάμερα ανοιχτή!» του γνωστού σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ και προβολές ντοκιμαντέρ και συζητήσεις για το ανάλογο έργο του («Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί» 115΄, 2013) αφιερωμένο στην παραδοσιακή αφήγηση λαϊκών παραμυθάδων της περιοχής Τρικάλων, θα τροφοδοτήσουν ενδιαφέροντες προβληματισμούς.
Τιμητικές εκδηλώσεις θα προβάλλουν τη συμβολή ακούραστων μελετητών και συλλογέων του λαϊκού παραμυθικού θησαυρού και θα γνωστοποιήσουν ανάλογες πολύχρονες εκδοτικές συνεισφορές.
Τις εκδηλώσεις πλαισιώνουν οι Παράλληλες Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις εικαστικών δημιουργών που εμπνέονται από τα λαϊκά παραμύθια του κόσμου και τα Εργαστήρια στην τέχνη της Αφήγησης από την πλευρά των έμπειρων και καταξιωμένων αφηγητών.
Λεπτομέρειες για το πλήρες πρόγραμμα, τους ακριβείς χώρους και τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ θα ανακοινωθούν σύντομα.




Το Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας οργανώνει σεμινάριο

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Μακρινίτσας, στο πλαίσιο της πράξης «Δράσεις δια βίου μάθησης για το περιβάλλον και την αειφορία», οργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο, δέκα έξι ωρών, για σαράντα εκπαιδευτικούς Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης των νομών εμβέλειάς του, με θέμα «Δάσος: Περπατώ, Εξερευνώ, Μαθαίνω», από την Παρασκευή 27/06/2014 το μεσημέρι έως και το Σάββατο 28/06/2014 το απόγευμα. Το σεμινάριο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς των εξής διευθύνσεων εκπαίδευσης: Π/θμια Εκπ/ση: Μαγνησίας, Α΄Αθηνών, Β΄Αθηνών, Δ/θμια Εκπ/ση: Μαγνησίας, Δράμας, Ηλείας.
Στόχος του σεμιναρίου είναι οι εκπαιδευτικοί να έρθουν σε επαφή με το δασικό οικοσύστημα μέσω θεωρητικών εισηγήσεων, πεζοπορίας, υπαίθριων δραστηριοτήτων και βιωματικών εργαστηρίων ώστε να αξιοποιήσουν αυτή τους τη γνώση και να την εντάξουν ως εργαλείο στις δράσεις που υλοποιούν στο σχολείο τους.




Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54