Eιδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου





Διατηρείται και σήμερα η ζέστη…

Ξεπέρασε χθες το μεσημέρι τους 40 βαθμούς Κελσίου το θερμόμετρο στη Μαγνησία. … Για σήμερα στο νομό μας ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι βόρειοι ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18…35 οC.

Τρεις φωτιές στη Μαγνησία με το καύσωνα
 Κάηκε κτηνοτροφική μονάδα

Στις 09:30 χθες το πρωί, η πυροσβεστική υπηρεσία Αλμυρού ειδοποιήθηκε για φωτιά σε κτηνοτροφική μονάδα στην Ανάβρα. Στο σημείο μετέβησαν συνολικά 4 οχήματα από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες Αλμυρού και Βόλου και στη μάχη για την κατάσβεση ρίχτηκαν 8 άνδρες. Υστερα από αρκετές ώρες, η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο στις 5 το απόγευμα. Από την πύρινη λαίλαπα αποτεφρώθηκαν τρία σκυλιά που βρίσκονταν στην κτηνοτροφική μονάδα.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία Αλμυρού, η φωτιά ξεκίνησε από δέματα με άχυρο χωρίς, ωστόσο, να γίνεται γνωστή η αιτία. Από τη φωτιά, κάηκαν διακόσια τετραγωνικά μέτρα της αποθήκης, διακόσια τριάντα δέματα άχυρου και σανού, δύο τόνοι ζωοτροφής, ένας φορτωτής bobcat, ένας μύλος ζωοτροφών και μία ηλεκτρογεννήτρια. Αναμένεται ο υπολογισμός του κόστους της ζημιάς.

Στις φλόγες ο παλιός σκουπιδότοπος Ευξεινούπολης

Λίγες ώρες αργότερα, στις 12:55, η πυροσβεστική υπηρεσία Αλμυρού ειδοποιήθηκε για άλλη μία φωτιά στην περιοχή του παλιού σκουπιδότοπου της Ευξεινούπολης. Άμεσα στο σημείο, μετέβησαν συνολικά 6 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Αλμυρού και του Βόλου με 8 άνδρες αλλά και δύο μηχανήματα του δήμου Αλμυρού τα οποία άνοιγαν αντιπυρικές ζώνες.
Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, κατέκαψε 120 στρέμματα υπολειμμάτων καλλιεργειών (σιτηρών) καθώς και 3 στρέμματα δασικής έκτασης (πουρνάρια). Οι άνδρες της πυροσβεστικής έθεσαν σε πλήρη έλεγχο τη φωτιά στις 4 το απόγευμα. Από την πυρκαγιά κινδύνεψε παρακείμενη κτηνοτροφική μονάδα η οποία διασώθηκε χάρη στο έργο των ανδρών της πυροσβεστικής.
Και για τις δύο πυρκαγιές, η προανάκριση για τα αίτια του συμβάντος διεξάγεται από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Αλμυρού.

Επικίνδυνο μέτωπο στο Ελευθεροχώρι

Κόκκινος συναγερμός χτύπησε χθες στις 18:30 το απόγευμα στην πυροσβεστική υπηρεσία της ΒΙ.ΠΕ. και του Βόλου για πυρκαγιά στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Ρήγα Φερραίου. Στο σημείο έσπευσαν 10 συνολικά οχήματα της πυροσβεστικής με 25 άνδρες καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα με επικεφαλής το διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Μαγνησίας, κ. Χαράλαμπο Πόζογλου. Στο έργο των πυροσβεστών συνέδραμαν με τρακτέρ κάτοικοι του χωριού ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες. Από τη φωτιά κάηκαν πουρνάρια και σιτηρά.
Η φωτιά ήταν σε πλήρη εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ καθώς το έργο των πυροσβεστών ήταν εξαιρετικά δύσκολο.

Δύσκολη η κατάσβεση στον Αγιόκαμπο

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χτες το μεσημέρι στην περιοχή Αγιόκαμπος της Λάρισας. Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε στις 13:30 από σκουπίδια που βρίσκονταν σε δασική περιοχή, απείλησε εξοχικές κατοικίες ενώ κατέκαψε ελαιοπερίβολους, μηχανήματα και κοτέτσια. Τέσσερα αεροπλάνα, 11 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Εμπόδιο στο έργο των πυροσβεστών ήταν οι δυνατοί άνεμοι που επικρατούσαν στην περιοχή.
Μεσαία επικινδυνότητα
Σύμφωνα με το χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η περιοχή της Μαγνησίας βρισκόταν στην κλίμακα 3, δηλαδή στο μεσαίο δείκτη επικινδυνότητας.

Κάθειρξη 8 ετών με αναστολή στον πρώην Διοικητή του τμήματος της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου

Κάθειρξη οχτώ ετών επέβαλε το Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στον πρώην Διοικητή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου για τη γνωστή υπόθεση εμπλοκής αστυνομικών σε «ελεγχόμενες» συναλλαγές με εμπόρους ναρκωτικών το Δεκέμβριο του 2012.

Ο πρώην Διοικητής αφέθηκε ελεύθερος, καθώς το Δικαστήριο αποφάσισε η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Εξάλλου ο πρώην Διοικητής αθωώθηκε για την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Κρίθηκε ένοχος για κατοχή, μεταφορά και διάθεση ναρκωτικών, κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου.
Κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση ήταν συνολικά 68 άτομα. Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν και δύο Αλβανοί, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη καθώς προέκυψε ότι διηύθυναν το κύκλωμα. Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε κι ένας συμπατριώτης τους.
Από το σύνολο των κατηγορουμένων μόλις τέσσερις κρίθηκαν αθώοι. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε το Δεκέμβριο του 2012, προκαλώντας αίσθηση στο πανελλήνιο αφού στην υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών εμπλέκονταν αστυνομικοί και μάλιστα Διοικητές Τμημάτων.
Η δίκη ολοκληρώθηκε χθες μετά από δίμηνη ακροαματική διαδικασία. Κάθειρξη οκτώ ετών επιβλήθηκε και σε αστυνομικό του τμήματος αλλοδαπών Θεσσαλονίκης που ήταν επίσης προφυλακισμένος επί 18μηνο.

Οι υπόλοιποι αστυνομικοί που υπηρετούσαν σε διάφορες υπηρεσίες του Αγρινίου και της Θεσσαλονίκης καταδικάστηκαν για πράξεις σε βαθμό πλημμελήματος. Ο αστυνομικός που υπηρετούσε ως διοικητής στο Αστυνομικό Τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης αθωώθηκε.
Ολοι οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν απολογούμενοι ότι οι καταγραφείσες συνομιλίες από «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ. ήταν στο πλαίσιο των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.

Δήμος και Περιφέρεια αναλαμβάνουν την ευθύνη λειτουργίας του περιφερειακού-Αγώνας για να παραδοθεί στην κυκλοφορία στις 27 Αυγούστου

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι τοπικοί φορείς για να πιέσουν την υπηρεσία, ώστε το νέο κομμάτι του περιφερειακού του Βόλου (από το λόφο Γορίτσας μέχρι τα Αστέρια Αγριάς) να παραδοθεί στις 27 Αυγούστου που λήγει η συμβατική προθεσμία. Σε σύσκεψη που έγινε χθες στο Δημαρχείο Βόλου, αποφασίστηκε, την ευθύνη συντήρησης του έργου να αναλάβουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου, μετά την πάροδο των έξι μηνών από την παράδοση, που έχει την ευθύνη συντήρησης ο ανάδοχος.

Στην τεχνική και πολιτική σύσκεψη που έγινε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο Βόλου, παρέστησαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο νυν και ο νέος δήμαρχοι Βόλου κ.κ. Πάνος Σκοτινιώτης και Αχιλλέας Μπέος, η Ιουλία Καρυά, προϊσταμένη της ΕΥΔΕ ΟΣΥΕ ΤΚΕ Καρδίτσας, της υπηρεσίας του ΥΠΟΜΕΔΙ η οποία έχει την ευθύνη του έργου και ο ανάδοχος του έργου Απόστολος Αλεξόπουλος.
Η σύσκεψη διήρκεσε πάνω από 1,5 ώρα και μετά το τέλος της, έγιναν δηλώσεις από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, εκ μέρους όλων των πολιτικών παραγόντων.

«Ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε με πράξεις. Και η πράξη είναι ότι στις 27 Αυγούστου, όταν λήγει η συμβατική προθεσμία της ολοκλήρωσης του έργου του περιφερειακού, από το λόφο Γορίτσας ως τα Αστέρια Αγριάς, να δοθεί στην κυκλοφορία», επισήμανε ο Κώστας Αγοραστός, που ζήτησε από την ΕΥΔΕ ΟΣΥΕ ΤΚΕ Καρδίτσας να είναι έτοιμη και να παραδώσει έγκαιρα το έργο.
Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι Περιφέρεια και Δήμος Βόλου αποφάσισαν τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος και αναμένουν να δοθεί εντολή στον εργολάβο να συνεχίσει τις εργασίες για την τοποθέτηση των στηθαίων και τις υπόλοιπες σημάνσεις, για την εύρυθμη λειτουργία του περιφερειακού.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι, Δήμος και Περιφέρεια, να αναλάβουμε τη λειτουργία του έργου. Να είναι έτοιμη και η υπηρεσία να μας παραδώσει έγκαιρα το έργο. Ο δρόμος πρέπει να δοθεί άμεσα για να τεθεί σε λειτουργία και να αποσυμφορήσουμε την πόλη του Βόλου. Αυτό είναι το μέλημα, η αγωνία και η καθημερινή ανησυχία μας και αυτό θα το πετύχομε με τη συνεργασία», ήταν η δήλωση του Κώστα Αγοραστού.
Ο εργολάβος δεσμεύτηκε ότι ο δρόμος μέχρις τις 27 Αυγούστου θα είναι έτοιμος, ανέφερε ο Κ. Αγοραστός, που συμπλήρωσε ότι ο ανάδοχος θα έχει την ευθύνη της συντήρησης για έξι μήνες μετά την παράδοση του έργου (κάτι που προβλέπεται στη σύμβαση που υπογράφηκε) και στη συνέχεια την ευθύνη λειτουργίας του έργου θα έχουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου.
Πάντως, έκρουσε κώδωνα κινδύνου για την έγκαιρη παράδοση του περιφερειακού «επειδή γνωρίζουμε πως κινούνται τα δημόσια έργα και οι διαδικασίες και επειδή παρακολουθούμε το έργο 3,5 χρόνια τώρα, πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι και να πιέζουμε συνεχώς για να μη φύγει κανένας κρίκος από την αλυσίδα της λειτουργίας του έργου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ήταν καθησυχαστικός σχετικά με την ευθύνη λειτουργίας του έργου από τους τοπικούς φορείς

Σαφάρι ελέγχων για το παρεμπόριο σε ολόκληρη τη Θεσσαλία

Σωρεία συλλήψεων για παράνομο εμπόριο, επαιτεία και πλήθος παραβάσεων του υγειονομικού κανονισμού και του κώδικα οδικής κυκλοφορίας πραγματοποιήθηκαν χθες από την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας.    

Σε ευρείας κλίμακας εξόρμηση για την καταπολέμηση του παρεμπορίου οι αστυνομικοί συνέλαβαν δεκαοχτώ άτομα. Συγκεκριμένα στους ελέγχους προσήχθησαν 63 άτομα και συνελήφθησαν οχτώ άτομα για παράνομο εμπόριο και άλλα δέκα για διάφορα αδικήματα.
Επιπλέον βεβαιώθηκαν τέσσερις παραβάσεις για επαιτεία και πλήθος παραβάσεων του υγειονομικού κανονισμού και του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Συνεχίζονται οι στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι στους τέσσερις Νομούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του γενικού επιχειρησιακού σχεδιασμού της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας για τη δίωξη του παράνομου υπαίθριου εμπορίου, της επαιτείας και άλλων μορφών παραβατικότητας.
Συγκεκριμένα, στις συντονισμένες αστυνομικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν χθές νωρίς το πρωί έως αργά το μεσημέρι, συμμετείχε μεγάλος αριθμός αστυνομικών από Υπηρεσίες της Τάξης και της Τροχαίας της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας και αστυνομικοί των Υπηρεσιών Ασφάλειας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλίας και των Υπηρεσιών του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.

Αντικείμενο των δράσεων ήταν η δίωξη του παράνομου υπαίθριου εμπορίου, της επαιτείας και άλλων μορφών παραβατικότητας, ο εξονυχιστικός έλεγχος ατόμων, η προσαγωγή υπόπτων και η σύλληψη δραστών εγκληματικών πράξεων.

Συνολικά ελέγχθηκαν 1.175 άτομα, εκ των οποίων 866 ημεδαποί και 309 αλλοδαποί και 708 οχήματα. Προσήχθησαν συνολικά 63 άτομα από τα οποία 33 ήταν ημεδαποί και 30 αλλοδαποί.
Συνελήφθησαν δέκα οκτώ (18) άτομα και συγκεκριμένα: οκτώ (8) άτομα, από τους οποίους πέντε (5) ημεδαποί και τρεις (3) αλλοδαποί υπήκοοι Μπαγκλαντές, Πακιστάν και Κίνας για παράνομο εμπόριο, πέντε (5) άτομα σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις και συγκεκριμένα τέσσερις (4) ημεδαποί σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, για μη τήρηση των όρων δοσοποίησης και για παράβαση των Νόμων περί Επιταγών και περί Ναρκωτικών και ένας (1) αλλοδαπός υπήκοος Βουλγαρίας σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Βούλευμα για προώθηση στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμων αλλοδαπών, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Κίνας για παράβαση της νομοθεσίας περί Δημόσιας Υγείας, ένας (1) ημεδαπός για παράβαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.

Βεβαιώθηκαν παράλληλα (224) παραβάσεις και συγκεκριμένα οκτώ (8) παραβάσεις για παράνομο εμπόριο, τέσσερις (4) παραβάσεις για επαιτεία, δύο (2) παραβάσεις της νομοθεσίας περί Δημόσιας Υγείας, μία (1) παράβαση του Γενικού Οικοδομικού κανονισμού, τέσσερις (4) παραβάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και διακόσιες πέντε (205) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (7 για μέθη, 45 για υπέρβαση ορίου ταχύτητας, 4 για χρήση κινητού τηλεφώνου, 4 για μη χρήση προστατευτικού κράνους, 3 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 6 για στέρηση άδειας οδήγησης, 4 για στέρηση ασφαλιστηρίου συμβολαίου, 6 για ΚΤΕΟ, 2 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και 124 λοιπές παραβάσεις).

Κατασχέθηκαν τετρακόσια εβδομήντα (470) είδη παραεμπορίου (είδη οικιακής χρήσης, μπαταρίες, γυαλιά οράσεως, αναπτήρες, φανοί, καλάμια ψαρέματος, κομπολόγια, ηλεκτρονικές ζυγαριές, ξυριστικές μηχανές, βεντάλιες, μπαστούνια κ.λπ.) και επτακόσια (700) κιλά οπωροκηπευτικών προϊόντων.

Λίστα αναμονής για 250 περιστατικά λόγω έλλειψης ειδικοτήτων στο Βόλο

Ενάμιση χρόνο στην αναμονή… για να εξεταστούν. Ψυχιατρικά και νευρολογικά περιστατικά ακόμη και από το 2012 που φτάνουν περίπου τα 250 παραμένουν στη λίστα αναμονής στο Βόλο. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΕΠΑ έχουν πολλές φορές επισημάνει το πρόβλημα στην κεντρική διοίκηση της Αθήνας χωρίς όμως να έχει βρεθεί λύση.

Έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά τους στο ΚΕΠΑ αλλά περιμένουν περισσότερο από 1,5 χρόνο προκειμένου να εξεταστούν από τους γιατρούς των συγκεκριμένων ειδικοτήτων και να αποφανθεί σχετικά η επιτροπή.

Η ελλιπής στελέχωση σε νευρολόγους και ψυχιάτρους έχει κυριολεκτικά προκαλέσει «μπλακ άουτ» με αποτέλεσμα αυτή η ανασταλτική τακτική να έχει «καθηλώσει» εκατοντάδες υποθέσεις τόσο στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας στο Βόλο.
Στις υπηρεσίες του ΚΕΠΑ έχουν ήδη διεκπεραιωθεί 3.500 υποθέσεις ενώ παραμένουν πολλές σε εκκρεμότητα εξαιτίας των παραπάνω ελλείψεων.

«Μπορεί κάποιος να περιμένει μέχρι 18 μήνες, ειδικά σε ειδικότητες ψυχιατρικές και νευρολογικές» τόνισε ο κ. Κουτσούκος, προϊστάμενος των διοικητικών υπηρεσιών, και διευκρίνισε ότι οι επιτροπές «κυλούν» γρηγορότερα στα παθολογικά, ορθοπεδικά και χειρουργικά περιστατικά.
Πριν από τρεις περίπου μήνες σε πανθεσσαλική σύσκεψη που έγινε στη Λάρισα παρουσία του Υποδιοικητή του ΙΚΑ Μιχ. Πατσιούρη οι υπηρεσιακοί παράγοντες των ΚΕΠΑ και από τις τέσσερις Θεσσαλικές πόλεις, παρουσίασαν στοιχεία για τη λειτουργία των επιτροπών ανά περιοχή και αναφέρθηκαν αναλυτικά στα προβλήματα που υπάρχουν προτείνοντας διάφορες λύσεις για την αντιμετώπισή τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Βόλο κάθε μήνα εξετάζονται περίπου από 300 μέχρι 500 άτομα στις επιτροπές, που σημειωτέον στελεχώνονται από γιατρούς που μεταβαίνουν στη Μαγνησία από άλλες περιοχές της χώρας και κυρίως Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Νέο «χτύπημα» για τους υγειονομικούς

Νέα προβλήματα για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές κλινικές. Διάταξη δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να μειώνουν τον αριθμό των νοσηλευτών ανάλογα με την πληρότητα των κλινών για κάθε τρίμηνο.
Το θέμα προκαλεί αντιδράσεις στους εργαζόμενους των ιδιωτικών κλινικών που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω των αλλαγών στις εργασιακές τους σχέσεις αλλά και τις μεγάλες περικοπές που έχουν υποστεί στις αποδοχές τους.
Η επίμαχη διάταξη εκτιμάται ότι αποτελεί ένα ακόμη καίριο «χτύπημα» που θα προκαλέσει νέα συρρίκνωση προσωπικού στις κλινικές αφού με άλλοθι τη μείωση των κλινών οι εργοδότες θα μπορούν να μειώνουν το προσωπικό προβαίνοντας σε απολύσεις.
Τα θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών υπαλλήλων τόσο στη Μαγνησία όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι κατηγορηματικοί ότι η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να ακυρωθεί διότι στοχεύει στην κατάρτιση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων των εργαζομένων και ουσιαστικά θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια όπως εκτιμούν τα συνδικάτα του κλάδου σε κατάργηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Από τον Ιούνιο του 2012 οι υγειονομικοί υπάλληλοι στο χώρο των ιδιωτικών κλινικών υπέστησαν μειώσεις στις αποδοχές τους από 20% μέχρι και 35% ενώ ήταν από τους πρώτους κλάδους που καταργήθηκε ουσιαστικά και το επίδομα γάμου.
Το χορό των μειώσεων είχαν ξεκινήσει βέβαια πολύ νωρίτερα από τον Φλεβάρη του 2012 τα κέντρα αποκατάστασης αφού πρώτα οι επιχειρηματίες του κλάδου είχαν αποχωρήσει από την Ένωση  Κλινικαρχών για να ακολουθήσουν την δική τους στρατηγική.
Το τελευταίο διάστημα σε ορισμένες ιδιωτικές κλινικές στο Βόλο οι νέες μειώσεις που έγιναν αγγίζουν ακόμη και το 17%, το προσωπικό αμείβεται με σημαντικές καθυστερήσεις τις αποδοχές με τους ιδιώτες να αποδίδουν το πρόβλημα στις οφειλές που έχουν από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Από την πλευρά τους εξάλλου οι περισσότεροι κλινικάρχες θέτουν θέμα επιβίωσης. Κάνουν λόγο για ασυνέπεια και αυθαιρεσία της Πολιτείας που με μονομερείς ενέργειες και με καθυστερήσεις στην αποπληρωμή παλαιών χρεών έφερε στα όρια της καταστροφής - οφείλοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ καθώς οι αποπληρωμές γίνονται με το σταγονόμετρο ,πάρθηκε δε πίσω το 45% των χρημάτων που οφείλονταν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εργαζόμενοι «υπό προθεσμία» με ατομικές 3μηνες συμβάσεις και κάτω από τον κατώτερο μισθό

Ατομικές συμβάσεις χωρίς πενθήμερη εργασία και προσωπικό με τρίμηνες συμβάσεις μαθητείας, οι νέες μορφές απασχόλησης στη Μαγνησία που κάνει πρωταθλητισμό σε ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις. Σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας στα δύο χρόνια εφαρμογής του μέτρου, έχουν ήδη ανέλθει στο 30% της συνολικής απασχόλησης στο Νομό. Προβληματισμός για τους «υπό δοκιμή εργαζόμενους».

«Εάν πρόκειται για εκπαίδευση εργαζομένου, προβλέπεται ένα διάστημα δίχως αμοιβή συνήθως ενός μήνα, αν όμως ο εργαζόμενος παρέχει κανονικά τις υπηρεσίες του, τότε οι εταιρείες χρησιμοποιούν την υποτιθέμενη μαθητεία ως άλλοθι για να ανακυκλώνουν εργατικό δυναμικό κάθε τρίμηνο με μηδενικό κόστος.

Με το πρόσχημα μάλιστα ότι η κάθε εταιρεία έχει δικό της τρόπο λειτουργίας που στην αρχή ο νεοπροσλαμβανόμενος πρέπει να μάθει, έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο χρόνο σε αρκετές επιχειρήσεις με προσωπικό μέχρι και 10 εργαζόμενους στο Βόλο το φαινόμενο εταιρείες να αναλώνουν με αυτό τον τρόπο εργαζομένους και στην ουσία να του χρησιμοποιούν για ένα διάστημα με αυτή την τακτική». Πρόκειται για παράνομες και καταχρηστικές συμβάσεις, υπογραμμίζουν συνδικάτα και γνωστοί εργατολόγοι, όμως μπροστά στην ανάγκη να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο πολλοί εργαζόμενοι αποδέχονται τους όρους.

Ιδιωτικές επιχειρήσεις εξάλλου από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ζήτησαν από τους εργαζόμενους και υπέγραψαν νέες επιχειρησιακές συμβάσεις με μείωση αποδοχών από 10% έως 30%, ενώ σε τομείς όπου το προσωπικό που απασχολείται δεν ξεπερνά τα 30 άτομα, επιλέχτηκε η οδός της ατομικής σύμβασης με μειώσεις που φτάνουν μέχρι και 40% και φυσικά με απάλειψη όλων των επιδομάτων.
Οι εργαζόμενοι είτε μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων είτε μέσω των ατομικών ουσιαστικά βρέθηκαν με «την πλάτη στον τοίχο» για να δεχθούν τις μειώσεις και να μην έρθουν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας.

Από την πλευρά φυσικά των επιχειρήσεων, η όλη διαδικασία είναι νόμιμη για αυτό και η Επιθεώρηση Εργασίας όπου καταφεύγουν πολλές φορές οι εργαζόμενοι, είναι με τα «χέρια δεμένα» καθώς αυτό που επισημαίνεται είναι ότι «η απόφαση για τη σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να στηριχθεί μακροχρόνια η βιωσιμότητα της επιχείρησης».
Αυτό ωστόσο έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση των προστατευτικών διατάξεων, που έχει οδηγήσει σε απότομη μείωση μισθών ως 25 - 40%, με εξπρές διαδικασίες, αφού η μόνη ασπίδα προστασίας που απομένει είναι τα κατώτατα όρια της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

«Μπροστάρηδες» τα τοπικά συμβούλια στον Δήμο Βόλου από τον Σεπτέμβριο

Αυξημένες αρμοδιότητες χωρίς χωρικούς αντιδημάρχους ανακοίνωσε ο νέος δήμαρχος Αχ. Μπέος
«Αφέντες» στα χωριά τους, τους εκλεγμένους στα 16 τοπικά συμβούλια του ενιαίου Δήμου Βόλου, όρισε ο νέος Δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος, σε συνάντηση που είχε χθες μαζί τους, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.
Στους εκλεγμένους στα τοπικά συμβούλια, ο κ. Μπέος ανακοίνωσε ότι θα δώσει αυξημένες αρμοδιότητες στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου Οργανογράμματος και ήδη τους ανέθεσε την πρώτη αποστολή: θα αναλάβουν το βάρος της διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες με στόχο την άμβλυνση των αντιδράσεων για το θέμα της διαχείρισης του νερού, που όπως χαρακτηριστικά είπε δεν αποτελεί προνόμιο κανενός αλλά ανήκει σε όλους.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέο, στη νέα δημοτική αρχή δεν θα έχουν θέση χωρικοί αντιδήμαρχοι. Ισως να οριστεί ένας αντιδήμαρχος περιφερειακής ανάπτυξης που θα έχει υπό τη σκέπη του το σύνολο των δημοτικών ενοτήτων, ωστόσο τα τοπικά συμβούλια θα είναι αυτά που θα κληθούν να λειτουργήσουν με αναβαθμισμένο ρόλο.

Με την απόφασή του αυτή ουσιαστικά ο νέος δήμαρχος, στήνει 16 μικρά «στρατηγεία» στην περιφέρεια του Δήμου Βόλου. «Εσείς θα είστε εκείνοι που θα φάτε το… ξύλο, εσείς εκείνοι που θα επιβραβευτείτε από τους συντοπίτες σας», είπε χαρακτηριστικά προς τους εκλεγμένους ο κ. Μπέος, θέτοντάς τους προ των νέων αυξημένων ευθυνών τους.

Μαζί με το κλειδί της κάθε περιοχής, ο κ. Μπέος, ανέθεσε και την πρώτη αποστολή στους εκλεγμένους των τοπικών συμβουλίων, που αφορά στο νερό. Τους ζήτησε να συγκροτήσουν ομάδες που θα αναλάβουν να διαβουλευτούν με τις τοπικές κοινωνίες πάνω στο «ακανθώδες» ζήτημα της διαχείρισης του νερού. Έθεσε δε και χρονοδιάγραμμα: μέσα σε 30 ημέρες, έως τέλος Ιουλίου δηλαδή, θα πρέπει να του καταθέσουν μία ενιαία πρόταση για το νερό, που όπως χαρακτηριστικά σημείωσε δεν ανήκει σε κανέναν.    
«Ξεχάστε το ξέφραγο αμπέλι. Δεν θα δεχθώ να συνεχίσουν να καταλήγουν στη θάλασσα εκατομμύρια κυβικά μέτρα πηγαίου νερού, αντί να διοχετεύονται στις βρύσες του Βόλου. Θα γίνει δίκαιη κατανομή του φυσικού αγαθού που δεν ανήκει σε κανέναν. Και θα μπει τέρμα στις νοοτροπίες όσων κλείνουν πηγές ή ρίχνουν διάφορα μέσα στις πηγές για να εμποδίσουν την ορθολογική εκμετάλλευσή του προς όφελος όλων. Αυτά ξεχάστε τα.
Το νερό δεν θα καταλήγει στη θάλασσα επειδή έτσι γουστάρετε. Θα δοθεί δίκαιη και σωστή λύση για όλους, με προτεραιότητα στην ποιότητα του πόσιμου νερού και με στόχο να υλοποιήσουμε την προεκλογική μας δέσμευση, να πίνουν δηλαδή όλοι στο ενιαίο Δήμο Βόλου, φθηνό και πηγαίο νερό», υπογράμμισε ο κ. Μπέος.
Μία γεύση από τις ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής κοινότητας, έδωσαν οι εκλεγμένοι τοπικοί σύμβουλοι, παρουσιάζοντας επιμέρους προβλήματα του παρελθόντος, ωστόσο ο νέος Δήμαρχος, επέμεινε στη συγκρότηση μιας ενιαίας πρότασης, προκειμένου τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ο Δήμος Βόλου θα είναι ο πρώτος που θα ζητήσει χρηματοδότηση μέσω του νέου ΕΣΠΑ για τη δημιουργία έργων που θα κινούνται στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης νερού και της επίλυσης του υδατικού προβλήματος.

Παρών στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ, Δημ. Οικονομίδης, ο οποίος ζήτησε τη συνεργασία των τοπικών συμβούλων τόσο για την επίλυση του προβλήματος για την ποιότητα και επάρκεια του πόσιμου νερού όσο και για την κατάρτιση Κανονισμού Αρδευσης που παραμένει «παγωμένος» από το περασμένο φθινόπωρο.

Σύγκρουση δύο Ι.Χ. στην Παγασών - 2ας Νοεμβρίου

Σφοδρή σύγκρουση δύο Ι.Χ. αυτοκινήτων με ευτυχώς ελαφρύ τραυματισμό σημειώθηκε χθες στη διασταύρωση των οδών Παγασών με 2ας Νοεμβρίου, όπου για άλλη μία φορά, δεν λειτουργούσαν οι φωτεινοί σηματοδότες, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία από τις πλέον κεντρικές διασταυρώσεις της πόλης.

Στις 7.30 το απόγευμα αυτοκίνητο μάρκας Fiatστο οποίο επέβαιναν δύο άτομα και κινούταν επί της Παγασών συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο μάρκας Hyundai, που ανέβαινε τη 2ας Νοεμβρίου όταν συνέχισε την πορεία του στην ευθεία με στόχο να περάσει τη διασταύρωση, παρά την πινακίδα του Stop.

Από τη σφοδρή σύγκρουση, το Hyundai που σύμφωνα με την Τροχαία Βόλου είχε προτεραιότητα έναντι των αυτοκινήτων της οδού Παγασών, καθώς στο σηματοδότη άναβε μόνο το διακοπτόμενο κίτρινο φως και δεν είχε stop, εκτινάχτηκε προς τη διαχωριστική νησίδα με την αριστερή πλευρά, συγκρούστηκε με την κολώνα φωτισμού όπου και ακινητοποιήθηκε.
Ευτυχώς ο οδηγός του Hyundai δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Κατέστη κατορθωτό να απεγκλωβιστεί από το αυτοκίνητο χωρίς να κάνει ενέργειες η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου που κλήθηκε να σπεύσει


Απλήρωτοι οι κτηνοτρόφοι για 2,5 χρόνια από το πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας

Ζήτησαν συνάντηση με το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνη
Στα όρια τους έχουν φτάσει εκατοντάδες κτηνοτρόφοι από το Νομό Μαγνησίας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για περίπου 2,5 χρόνια από το πρόγραμμα «Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας» με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρακτικά προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος μέσω του οποίου στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων αλλά και η χρήση ζωοτροφών που έχουν παραχθεί με βιολογικό τρόπο.
Με αφορμή το παραπάνω πρόβλημα αλλά και τη νέα ΚΑΠ 2014-2020, η οποία αφήνει πολλά ερωτηματικά και ασάφειες για αγρότες και κτηνοτρόφους, ζητήθηκε από τους κτηνοτρόφους συνάντηση με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη, ωστόσο ακόμη περιμένουν να οριστεί το ραντεβού της συνάντησης.

Οι κτηνοτρόφοι σκοπεύουν να ζητήσουν από τον υπουργό να μεριμνήσει ώστε να πληρωθούν άμεσα έτσι ώστε να πάρει «ανάσα» ο κλάδος τους και να μπορέσουν να μετακινήσουν ομαλά τα κοπάδια τους στα ορεινά.
 Τέλος οι κτηνοτρόφοι έχουν προβληματιστεί για τις αλλαγές που θα φέρει στο επάγγελμά τους η νέα ΚΑΠ 2014-2020. Ουσιαστικά φοβούνται για τις περικοπές ή μειώσεις των επιδοτήσεων που λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια.

Στα δικαστήρια για την αξιολόγηση
Ενώ επισήμως τα σεμινάρια ακυρώθηκαν, κλήθηκαν να τα παρακολουθήσουν οι διευθυντές εκτός από έξι

Μέχρι τις δικαστικές αίθουσες ετοιμάζεται να προσφύγει η ΕΛΜΕ Μαγνησίας εναντίον του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού για το θέμα της αξιολόγησης. Η κίνηση του κ. Γ. Δοδοντσάκη, ο οποίος επίσημα προχθές ενημέρωνε με έγγραφό του ότι το χθεσινό σεμινάριο αναβάλλεται, προχώρησε όμως στην υλοποίησή του, εξαιρώντας από αυτό έξι διευθυντές που φαίνεται στην πλειοψηφία τους να πρωταγωνίστησαν στα μπλόκα κατά της αξιολόγησης, αποτελεί για την τοπική ΕΛΜΕ παράπτωμα που διώκεται από το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και συγκεκριμένα από το άρθρο περί μεροληπτικής αντιμετώπισης από πλευράς της διοίκησης.
Οι φόβοι της ΕΛΜΕ ότι η αναβολή του χθεσινού σεμιναρίου για την αξιολόγηση που ανακοίνωσε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γ. Δοδοντσάκης με επίσημο έγγραφό του, δεν αποτελεί παρα τέχνασμα για την κάμψη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των καθηγητών επιβεβαιώθηκε.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της αναβολής του σεμιναρίου, ο κ. Δοδοντσάκης, με SMS κάλεσε τους Διευθυντές να παραστούν χθες το πρωί στο γραφείο του, με πρόσχημα ότι θα συζητηθούν προβλήματα των σχολείων τους.

Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας φρόντισε από το πρωί, να αποκλείσει την είσοδο στο κτίριο της Δευτεροβάθμιας, αποτρέποντας τους Διευθυντές να πάρουν μέρος στα σεμινάρια για την αξιολόγηση. Επικράτησε ένταση, με αρκετούς διευθυντές να αντιδρούν για τον αποκλεισμό των γραφείων.
Περίπου επτά από αυτούς, κατάφεραν να σπάσουν την ανθρώπινη αλυσίδα των καθηγητών και να περάσουν στο εσωτερικού του πύργου Μουρτζούκου, με το πρόσχημα δήθεν υπηρεσιακών υποχρεώσεων. Οι υπόλοιποι αποχώρησαν και μαζί τους οι συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ, που θεώρησαν ότι απέτρεψαν για μία ακόμη φορά τα σεμινάρια.

Μόλις ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διαπίστωσε ότι λύθηκε ο… πολιορκητικός κλοιός του κτιρίου από τους συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ, τηλεφωνικώς ενημέρωσε τους Διευθυντές να έρθουν στο γραφείο του για να γίνει το σεμινάριο. Ενημέρωσε όλους τους διευθυντές, πλην έξι. Ενας από αυτούς ο Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σ. Σαβελίδης, ο οποίος μαζί με άλλους συναδέλφους του, πρωταγωνιστεί στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά της αξιολόγησης.

Το σεμινάριο έγινε έστω κι αν χρειάστηκε να τεθεί σε εφαρμογή ολόκληρο στρατηγικό σχέδιο. Με την ολοκλήρωσή του δε, ο κ. Δοδοντσάκης κάλεσε σε απολογία τους έξι διευθυντές, ζητώντας μέσω e-mail να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν παρέστησαν στο σεμινάριο!
Με το ίδιο ηλεκτρονικό μήνυμα, τους καλεί επίσης να παραστούν σήμερα, στις δέκα το πρωί, στο γραφείο του, προκειμένου να παραλάβουν το φάκελο με το υλικό της αξιολόγησης, να επιμορφωθούν ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής πύλης που έχει ανοίξει και έως τις 30 Ιουνίου να έχουν απαντήσει στις ερωτήσεις  του σεμιναρίου επίσης ηλεκτρονικά.

Η κίνηση του κ. Δοδοντσάκη, προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις τόσο από την ΕΛΜΕ Μαγνησίας όσο και από τους έξι διευθυντές που «αποκλείστηκαν» από το σεμινάριο αλλά καλούνται σε απολογία επειδή δεν πήγαν. «Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, παρότι ακύρωσε επίσημα τα σεμινάρια κάλεσε επιλεγμένους Διευθυντές στο σεμινάριο, αγνοώντας έξι. Η ΕΛΜΕ εξετάζει να προσφύγει δικαστικά εναντίον του κ. Δοδοντσάκη, δεδομένου ότι η πρακτική του να εξαιρέσει έξι διευθυντές αντιβαίνει στο άρθρο περί μη μεροληπτικής αντιμετώπισης από πλευράς της Διοίκησης και διώκεται από το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα», ανέφερε ο κ. Σαβελίδης ως Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Συμπαράσταση στους εργαζόμενους της Coca – Cola

Ανακοίνωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Coca - Cola στη Θεσσαλονίκη που συνεχίζουν τον αγώνα τους εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον κλάδο που καταγγέλλει την πολυεθνική ότι εν μέσω κρίσης κλείνει εργοστάσια και απολύει εργαζομένους, παρότι συνεχίζει να συσσωρεύει τεράστια κέρδη από την ελληνική αγορά.

«Οι ενέργειες της διεύθυνσης της πολυεθνικής εταιρείας -υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση- είναι κυνικές, υποκριτικές και ανήθικες και εμείς δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό για αυτές και να το καλούμε να συμβάλλει στον αγώνα για την ακύρωση των απολύσεων και για την επαναλειτουργία του εργοστασίου υπογράφοντας τη σχετική φόρμα. Η σιωπή που προσπαθεί να επιβάλλει η πολυεθνική Coca - Cola 3E γύρω από το πρόβλημα του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και η προσπάθεια ποινικοποίησης του έντιμου αγώνα των απολυμένων συναδέλφων μας θα πέσουν και αυτή τη φορά στο κενό».

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για αξιολόγηση τελωνειακών υπαλλήλων
Ο βουλευτής Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, διαβιβάζει, ως αναφορά, την Επιστολή της Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων της 5ης Τελωνειακής Περιφέρειας με την οποία ζητούν την κατάργηση του αντιπαραγωγικού συστήματος της συγκριτικής αξιολόγησης (ν. 4250/12) και την άρση του ν. 4093/12 προκειμένου το πειθαρχικό δίκαιο να συμβαδίζει με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σεμινάριο στο ΚΠΕ Μακρινίτσας
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Μακρινίτσας, στο πλαίσιο της πράξης «Δράσεις δια βίου μάθησης για το περιβάλλον και την αειφορία», οργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο, δέκα έξι ωρών, για σαράντα εκπαιδευτικούς Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης των νομών εμβέλειας του, με θέμα «Δάσος: Περπατώ, Εξερευνώ, Μαθαίνω», από σήμερα Παρασκευή 27/06/2014 το μεσημέρι έως και το Σάββατο 28/06/2014 το απόγευμα. Το σεμινάριο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Αναδεικνύει τον πολιτισμό η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος

Μεταξύ των στόχων του νέου φορέα «Μαγνήτων κιβωτός» η δημιουργία Ακαδημίας
Καινοτόμα προσπάθεια που φιλοδοξεί να διασώσει και να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας, με πνεύμα συνεργασίας και συνέργειας με πνευματικούς ανθρώπους και φορείς πολιτισμού, αποτελεί η «Μαγνήτων κιβωτός». Ο νέος φορέας που εντάσσεται στο πλαίσιο δράσης της Μητρόπολης Δημητριάδος και περικλείει μεταξύ άλλων τη δημιουργία Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και τοπικής ιστορίας με εκπαιδευτική χροιά, αποτέλεσε το θέμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και τα μέλη του ΔΣ.

Ο εμπνευστής και εμψυχωτής της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, που υλοποιείται από την τοπική Εκκλησία με τις ευλογίες της Ιεράς Συνόδου, κ. Ιγνάτιος, τόνισε κατ’ αρχάς ότι «δεν νιώθουμε ότι ερχόμαστε να καλύψουμε ένα κενό. Θέλουμε όμως, διευκρίνισε, να επαναφέρουμε τη σχέση που υπήρχε πάντοτε, μεταξύ Εκκλησίας και πολιτισμού, και εφόσον μπορούμε, να συνδράμουμε σε μια πολύ κρίσιμη εποχή, που πιστεύουμε ότι ο λαός μας τώρα χρειάζεται περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε, ουσιαστικές, σωστές εκδηλώσεις πολιτισμού». Ο κ. Ιγνάτιος κατέστησε σαφές «ότι δεν θέλουμε κανένα να αναπληρώσουμε ή να επικαλύψουμε, αλλά αντίθετα να στηρίξουμε και να προσθέσουμε και στις προσπάθειες των άλλων».

Αναλύοντας τη βασική φιλοσοφία της κιβωτού που ανοίγει διάπλατα τις πύλες της στο κοινό, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «στη διάρκεια του Αυγούστου, μετά την τέλεση των παρακλήσεων, θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις γα όλους, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πολλές φορές μαζί με τη λατρεία στην Εκκλησία μας, αυτό που οι Ελληνες ζούσαν παλιά, το πανηγύρι. Παράλληλα, προσέθεσε ο ίδιος, θα υπάρξει στήριξη σε κάθε καλή και σωστή προσπάθεια».

Η Μητρόπολη «μπαίνει σε βαθειά νερά» και φιλοδοξεί να αναδείξει τον επαναπροσδιορισμό του ιδίου του πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής μας και της σύστασής του. Αλλά και του επαναπροσδιορισμού της σχέσης Ορθοδοξίας και πολιτισμού.
Αυτός ο επαναπροσδιορισμός θα επιτρέψει να αναδειχθούν οι νέοι στρατηγικοί άξονες , οι τρόπου ανανέωσης των εργαλείων και εν ολίγοις η νέα καταστατική συνθήκη.  

Θα προσπαθήσει  και θα επιδιώξει , η ανάμιξή της αυτή με τον πολιτισμό , να απελευθερώσει νέες δημιουργικές δυνάμεις της περιοχής μας και να συμβάλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής , η οποία καθιστά άξια του ονόματός της μια κοινωνία.
Στοχεύει με τον τρόπο αυτό να οδηγήσει σε ένα ριζικά νέο , ανοιχτό και δημιουργικό πολιτισμικό ορίζοντα.

Τις απόψεις του αυτές ο Μητροπολίτης τις συζήτησε διεξοδικά με αξιόλογους συμπολίτες του , που από ετών ασχολούνται με σεβασμό, μεράκι και αξιόλογη παρέμβαση σε πολλές περιπτώσεις με τα ζητήματα του πολιτισμού στη Μαγνησία.
Έτσι όλοι μαζί αποφάσισαν να προχωρήσουν στην σύσταση του φορέα πολιτισμού με την επωνυμία «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».
Ο φορέας  θα λειτουργεί με τη μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου και θα εδρεύει στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας , στα Μελισσιάτικα.



Για την παρουσίαση των σκοπών , των στόχων , των πρώτων εκδηλώσεων και των  νέων του  συνεργατών , ο Μητροπολίτης διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση για τις αρχές , τους φορείς και το κοινό της Μαγνησίας , το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014 , στις 8.30 το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας , στα Μελισσιάτικα.
Η εκδήλωση – παρουσίαση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία εξ αιτίας της παρουσίας του Ομ. Καθηγητού του Πολυτεχνείου Θεοδόση Π. Τάσιου , ο οποίος , συνηγορώντας στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα, θα αναπτύξει ομιλία με θέμα , «Θρησκεία και Τέχνη».
Ο Θεοδόσης Τάσιος είναι ευαισθητοποιημένος σε κοινωνικά και φιλοσοφικά θέματα, αρθρογραφεί, δίνει  συνεντεύξεις σε έντυπα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας.

Είναι ομιλητής και διοργανωτής συναντήσεων σε θέματα παιδείας , πολιτισμού και ιστορίας.
Υπήρξε συνδιοργανωτής της έκθεσης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας που παρουσιάστηκε σε πόλεις της Ελλάδας και στην Γερμανίας

Συναυλία στην Αγχίαλο

Έντεχνη και ροκ συναυλία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 27 Ιουνίου στις 9 μμ, στον πεζόδρομο Ελληνικής Αεροπορίας (κάτω από τα φανάρια του κεντρικού δρόμου) στη Νέα Αγχίαλο.
Η Ένωση Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Νέας Αγχιάλου στα πλαίσια των καλοκαιρινών της εκδηλώσεων συνεχίζει με αμείωτη ένταση και διοργανώνει μια μοναδική συναυλία με τον συμπολίτη μας Γιώργο Πάγκαλο και την Aida, σ’ ένα διαφορετικό ύφος απ΄ότι τους γνωρίζουμε, με μια πανδαισία όμορφων έντεχνων και ροκ τραγουδιών.

Η Ένωση Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Νέας Αγχιάλου διατυπώνει θερμές ευχαριστίες στους καλλιτέχνες για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους, και «στην προσπάθεια που κάνουμε για την αναβάθμιση της πόλης μας, της Νέας Αγχιάλου, που τόσο αγαπάμε» όπως επισημαίνεται.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54