Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

 

Η Καλοκαιρινή διάθεση προϊόντων «Χωρίς Μεσάζοντες» το απόγευμα της Τετάρτης

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης και Ομάδα Δράσης Ξάνθης ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ επανέρχεται με μια δράση διάθεση προιϊόντων ενόψει του καλοκαιρίου, το απόγευμα της Τετάρτης 2 Ιουλίου 2014, στο πάρκινγκ, απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ

Αυτή τη φορά τα προϊόντα θα διατεθούν μόνο σε όσους υποβάλλουν ηλεκτρονικές παραγγελίες. Η διανομή θα περιλαμβάνει φέτα και κατσικίσιο τυρί σε διάφορες συσκευασίες αλλά και τα γνωστά σε όλους χαρτικά. Επίσης πατάτες της περιοχής μας, αλλά και κρεμμύδια μικρά και μεγάλα.

Η διανομή θα γίνει την Τετάρτη 2 Ιουλίου το απόγευμα από τις 5.00 μμ και μετά προκειμένου να διευκολυνθούν οι Ξανθιώτες που επισκέπτονται τις παραλίες τα Σαββατοκύριακα.

Τα προϊόντα με Παραγγελία είναι:

- ΤΥΡΙ φέτα Αγρ. Συνεταιρισμού Γρεβενών συσκ. 1Kg με 7€, 2Kg με 13€, 8Kg με 50€,

- ΦΕΤΑ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΑ ΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΑΛΜΗ συσκ. 1Kg με 7€, 2Kg με 13€, 8Kg με 50€,

- Χαρτί Υγείας συσκευασία 30 ρολλών Χ 200γρ. (συνολο 6Kg) με 12,5€

- Χαρτί Κουζίνας 4τεμ. των 450γρ με 4€

- Χαρτοπετσέτες 1 πακέτο (660τεμ) με 2,5€

- Κρεμμύδια Ξάνθης μικρά 8Kg με 2€ και μεγάλα 5Kg με 2€

- Πατάτες Κίτρινες Agria 10Kg με 4,0€

Παραγγελίες για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ 6998 166416   Politesxanthis.gr

 

Παράταση του σχολικού έτους και λειτουργικά προβλήματα εξαιτίας του «myschool»

Σε ανακοίνωση της η ΕΛΜΕ Ξάνθης αναφέρει:

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου παιδείας, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΜΑΘΕ ΑΠΌ ΤΑ ΜΜΕ, παρατείνεται το διδακτικό έτος για το σχολικό έτος 2013-2014, στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, καθώς και στις τάξεις Λυκείου οι οποίες είναι προσαρτημένες σε Γυμνάσια, μέχρι και τις 04 Ιουλίου 2014. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση ακόμη μια φορά “ροκάνισε”, κατά το τρέχον σχολικό έτος, ημέρες αργίας, όταν συνάδελφοι και συναδέλφισσες μας της Τεχνικής Εκπαίδευσης υποχρεώθηκαν να εργαστούν τρεις μέρες κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, χωρίς υπερωριακή αμοιβή.

Χωρίς άλλα σχόλια, να προσθέσουμε ότι ο υπουργός παιδείας συναντήθηκε με το ΔΣ της ΟΛΜΕ πριν από μόλις τρεις μέρες χωρίς να αναφέρει απολύτως τίποτε για το θέμα! Φαίνεται ότι η κυβέρνηση είτε παίρνει αποφάσεις στο πόδι και όπως έρχονται είτε “γράφει” τους εκπαιδευτικούς και τους/τις εκπροσώπους τους στα παλαιότερα των υποδημάτων της.

Και λειτουργικά προβλήματα εξαιτίας του «myschool»

Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα έχουν προκληθεί στα σχολεία της Β/θμιας λόγω της πλατφόρμας myschool αφού αδυνατούν να καταχωρήσουν τις βαθμολογίες των γραπτών, βγάζουν λανθασμένα αποτελέσματα φοίτησης ή δεν μπορούν να εκδώσουν απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα των μαθητών/τριών ενώ έχουν προκύψει ένα σωρό άλλα σχετικά προβλήματα.

Φαίνεται ότι το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση myschool εκτός από τα σοβαρά προβλήματα σχετικά με τη συλλογή προσωπικών δεδομένων που παρουσιάζει, δεν αντέχει την απλή, ταυτόχρονη χρήση, προφανή σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, που απαιτεί το τέλος της σχολικής χρονιάς και «μπλόκαρε»!

Τώρα, πότε και με ποια αξιοπιστία θα εκδοθούν τα αποτελέσματα των σχολείων δεν είναι γνωστό ενώ ποιος θα χρεωθεί όλη αυτή την ταλαιπωρία δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε...

Σοκ και άγνοια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα τεκταινόμενα στις Σκουριές

Η κυβέρνηση δεν ενημερώνει ως όφειλε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Όπως απάντησε σε δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του Ευρωβουλευτή Κρίτων Αρσένη: «δεν είναι ενήμερη για τα περιστατικά έκλυσης και ρύπανσης των υπόγειων υδάτων» αναφερόμενη στη λιθογόμωση της στοάς του μεταλλείου «μαύρων Πετρών» στη Χαλκιδική, που έγινε με μεταλλευτικά απόβλητα της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός τα οποία περιέχουν αρσενικό και άλλα βαρέα μέταλλα, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Οι λιθογομωμένες με αδρανή υλικά στοές παρουσιάζουν προβλήματα έκλυσης αρσενικού, γεγονός που επιβάλλει συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο. Κατ’ επανάληψη έχουν επισημανθεί περιστατικά ρύπανσης των υδάτων με αρσενικό στα παρακείμενα χωριά (Νεοχώρι, Ολυμπιάδα κ.α.)

Όπως επίσης απάντησε η Επιτροπή στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή για την αποστράγγιση του ορεινού όγκου του Στρατωνικού, που ανήκει στο δίκτυο ΝΑΤURA 2000 προκειμένου να κατασκευαστει η συνδετήρια στοά Μάντεμ Λάκκου-Ολυμπιάδας, μήκους 8.800 μ.: « η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της υποβάθμισης της περιοχής και την επίτευξη των στόχων διατήρησης»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι: «Η Επιτροπή θα ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τα εν λόγω ζητήματα.»

Για το θέμα ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε

"Η ελληνική κυβέρνηση “κάνει πλάτες” σε μια ιδιωτική καταστροφική εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Ζητώ τον άμεσο τερματισμό των εργασιών εξόρυξης στις Σκουριές. Ζητώ από την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να κωφεύει μπροστά στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της Χαλκιδικής που υπερασπίζονται τη ζωή τους, το νερό τους, τον αέρα και τη γη τους, το δικαίωμα να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες στον τόπο τους και να ζουν εκεί. "

Συζήτηση για το δημόσιο πλούτο στο στέκι Kardelen

Συζήτηση με θέμα «Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου» περιελάμβανε η πρώτη μέρα του πολιτικού-πολιτιστικού διημέρου στο κοινωνικό στέκι KARDELEN.Στην εκδήλωση παρέστη η η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη που αναφέρθηκε σε όσα έχουν συμβεί στην περιοχή της με το Χρυσό ενώ, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «δεν θα αποτελέσει εξαίρεση στα σχεδιά τους και πολύ σύντομα θα δούμε τις καλύτερες δικές μας παραλίες να έχουν ξεπουληθεί και μην έχει δικαίωμα κανείς να πλησιάσει εάν δεν πληρώσει πρώτα»

Ο Περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Μορφίδης μίλησε για το ΤΑΙΠΕΔ, που εκποιεί τη δημόσια περιουσία, αναφέροντας ότι «λειτουργεί ουσιαστικά σαν ένα πλυντήριο ευθυνών όχι μόνο αυτών που κάνουν όλη αυτή τη διαδικασία αλλά και των εκκρεμοτήτων που είχαν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως είπε, σχεδόν όλεςοι παραλίες Τούζλα, Κάρυανη, Αμμόλοφοι, Χρυσή αμμουδιά, όλες της Ξάνθης, το Φανάρι, μέχρι και της Αλεξανδρούπολης. Όλη αυτή η διαδικασία δεν έχει να προσφέρει τίποτα στον κόσμο της περιοχής μας, αντίθετα μάλιστα όλοι θα χάσουμε.»

Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός! Αυτοδιαχείριση & κοινωνική αλληλεγγύη

Το Σάββατο το απόγευμα στο στέκι της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού – Πολιτικού Φεστιβάλ με θέμα «Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός! Αυτοδιαχείριση & κοινωνική αλληλεγγύη» παρουσιάστηκε το πετυχημένο πείραμα της ΒΙΟΜΕ. Την ομιλία πραγματοποίησε εργαζόμενος στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ ο οποίος στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις – απορίες των παρευρισκομένων. Δεύτερος ομιλιτής επίσης, ήταν καλεσμένος δημοσιογράφος Σαμή Καραμπουγιούκογλου από την ΕΡΤΟPEN , ο οποίος παρουσίασε το πως μέχρι σήμερα λειτουργεί η αυτοδιαχηριζομενοι ΕΡΤ αλλά και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΤ ανα την Ελλάδα, με τους εργαζομένους – απολυμένους που απέμειναν.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανάφερε:

Οι Εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν αρκέστηκαν στις διαμαρτυρίες, έκαναν πράξεις δημιουργικές, έδωσαν σε χειροπιαστή μορφή αυτό το διαφορετικό, το εναλλακτικό έργο. Έδωσαν έμπρακτα τον άλλο ραδιοτηλεοπτικό κόσμο που πολλοί εδώ και δεκαετίες ζητούσαν. Το έκαναν βέβαια με προσωπικό κόστος , σε χρήμα, σε χρόνο, σε εργασία, σε ξενύχτια, σε αγωνίες κ.λπ.   Κι εδώ η ελληνική κοινωνία οφείλει να σταθμίσει την ευθύνη της, πόσο ανταποδίδει σ’ αυτούς που της δίνουν μια φωνή, μια ελπίδα, μια προοπτική

Η ΕΡΤ νομίζω είναι ένα παγκόσμιο πείραμα αυτοδιαχείρισης απόλυτα επιτυχημένης και ενός δημιουργικού αντάρτικου χωρίς βία μέχρι στιγμής και το στοίχημα στο άμεσο μέλλον για όλους τους εργαζόμενους αλλά και την κοινωνία που συμμετέχει σε αυτό το πείραμα είναι να μορφοποιηθεί το πείραμα αυτό και να ανοίξει όσο γίνεται στην κοινωνία των πολιτών.Η ελεύθερη ενημερώσει η ελευθερία και η δημοκρατία δεν μπορούν να εκκενωθούν ,όσα κτήρια και να κλείσουν όσες διώξεις και να υπάρξουν ,εμείς θα αγωνιστούμε ,είμαστε έτοιμοι για όλα και οργανωμένοι πλέον, διότι θεωρούμε ότι υπηρετούμε μια ιδέα ,την ιδέα της ελεύθερης ενημερώσεις ,ελευθερίας και δημοκρατίας, ότι και να κάνουν δεν μπορούν να την φυλακίσουν, σήμερα είμαστε εμείς ,αύριο θα είναι άλλοι ,αλλά δεν θα τους κάνουμε την χάρη ,να μας δουν να λυγίζουμε και ιδίως τώρα που το πνεύμα της αλληλεγγύης επιστρέφει από την εξορία στον σιγά σιγά τόπο μας.

Επίλογος: Τα λόγια του Νέλσον Μαντέλα σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC το 1973:

«Γιατί θαυμάζουμε όλους τους ανθρώπους που αντιστέκονται; Όλοι μας οι ήρωες, ήταν ήρωες που αντιστάθηκαν απέναντι σε καθεστώτα αυθαιρεσίας και παραβίασαν βεβαίως, νομικιστικά κοιταγμένο, κάποιο νόμο. Μα πολεμάνε ένα καθεστώς που έχει καθιερώσει τη βία. Πώς αλλιώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το καθεστώς; Βεβαίως και με μέσα που μπορεί να συνιστούν βία. Αλλά δεν είναι πρωτογενής αυτή η βία. Είναι άμυνα».Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έδειξαν ότι αυτή η άμυνα μπορεί να είναι και δημιουργική και χωρίς Βία. Εμείς θεωρούμε σε αυτήν την κρίσιμη καμπή της ιστορίας κάνουμε δημιουργικά αυτό που μας αναλογεί και θα κριθούμε από την κοινωνία αλλά και από την ιστορία.

Κι επειδή ο πολιτικός χρόνος τελειώνει, ,ας θυμούνται. Το «μαύρο», που εκτός άλλων συμβολίζει το σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μπορεί να ήταν ο λάκκος που έσκαψαν για την κοινωνία, όμως θα θαφτούν οι ίδιοι εκεί μέσα. Σ’ αυτή τη νίκη ο ραδιοτηλεοπτικός ανταρτοπόλεμος της ΕΡΤ έχει και θα έχει πάντα μια δεσπόζουσα θέση όπως και στη δική μας ψυχή όσο θα ζούμε

Ο εξεγερμένος υποδιοικητής Μάρκος στην τελευταία εμφάνιση του είχε πει:«Για τον αγώνα μας είναι απαραίτητη λίγη ντροπή, ακόμα λίγη αξιοπρέπεια, πολλή οργάνωση και κυρίως ψυχή βαθιά» λέμε εμείς

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την ΕΤΑΔ για την παραχώρηση της απαιτούμενης για το σχολείο έκτασης στο δήμο

Τη διαβεβαίωση από το δήμαρχο Κομοτηνής ότι στο εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης υπάρχει ρητή πρόβλεψη για κατασκευή σχολικής μονάδας στη γειτονιά τους, καθώς επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την ΕΤΑΔ για την παραχώρηση της εν λόγω έκτασης στο δήμο, απέσπασε κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο δημαρχείο η ομάδα κατοίκων από το Χάρμανλικ. Στη συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο κ. Πετρίδης έκανε γνωστό ότι έθιξε το συγκεκριμένο ζήτημα στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ στην Αθήνα και ότι αναζητείται φόρμουλα παραχώρησης της επίμαχης έκτασης. Οι κάτοικοι του Χάρμαλικ εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι κατά την έξοδό τους από το δημαρχείο, κυρίως, γιατί διαπίστωσαν ότι η υπόθεση δεν έχει εγκαταλειφθεί πλήρως και ότι κινούνται διαδικασίες. Δεν παρέλειψαν όμως να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις συνθήκες, που επικρατούν σήμερα στο σχολείο του Μάστανλη, όπου φοιτούν τα παιδιά τους, στο οποίο δε χωρούν ούτε οι δάσκαλοι ούτε οι μαθητές. Μάλιστα, ο κ. Σιτζάκ Εμίν Κιαμήλ με ανοιχτή επιστολή του προς τον δήμαρχο προειδοποιούσε ότι η στασιμότητα του επίμαχου ζητήματος μπορεί να γίνει υλικό ανατροφοδότησης εθνικιστικού φανατισμού στην τοπική κοινωνία, και ζητούσε από τον κ. Πετρίδη να επιληφθεί προσωπικά για την επίλυσή του, «υπέρ των κοινωνικών αγώνων της ισότητας της ισοπολιτείας και του σεβασμού των διεθνών κανόνων συνύπαρξης».

Σπάρτακος υπέρ αγροτών  

Πρωτοστατεί ο «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» (Παράταξη Πολιτών για τον Δήμο) στο καυτό πρόβλημα των αγροτών και κτηνοτρόφων ως προς τις δηλώσεις καλλιέργειας, (Ο.Σ.Δ.Ε. 2014) με την ομάδα εργασίας του για τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα για Αγροτικά και Κτηνοτροφικά θέματα.

     Ένα θέμα που βασανίζει επί σειρά ετών τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού Ροδόπης, οι οποίοι υποχρεώνονται να κάνουν δηλώσεις, βρήκε την λύση του, μετά από επαφές μας με το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αναμένεται το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, το οποίο θα λύσει το πρόβλημα ως προς το τίμημα για την κατάθεση των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2014.

   Μετά από έρευνα σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες και παρέμβαση του «Σπάρτακου» διαπιστώθηκε ότι υπήρχε διαθέσιμο το κάθε ποσό προκειμένου να καταχωρηθούν οι δηλώσεις, για την καλύτερη λειτουργία του προγράμματος. Ήτοι στην Ιταλία ο παραγωγός επιβαρύνονταν με 5 ευρώ ανά δήλωση, στην Γαλλία με 7 ευρώ ανά δήλωση και άλλα παρόμοια ποσά σε άλλες χώρες.

   Τώρα ανατρέπεται η υπάρχουσα ληστρική κατάσταση με τα υπέρογκα ποσά - μιλάμε για εκατοντάδες ευρώ! - που εισέπρατταν διάφοροι για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ από τους αγρότες, και λυμαίνονταν επί σειρά ετών τους καλλιεργητές του νομού προς ίδιον όφελος.

Ακαλλιέργητα 10.000 στρέμματα στη Ροδόπη

Σε 60.000 στρέμματα υπολογίζεται η έκταση γης, στην οποία θα καλλιεργηθούν καπνά φέτος στο νομό Ροδόπης, έκταση μειωμένη κατά 10.000 στρέμματα σε σχέση με αυτά που υπολόγιζαν στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου οι παραγωγοί. Οι αναποδιές του καιρού, με τις όψιμες βροχοπτώσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να εμφανιστεί στα σπορεία η ασθένεια του περονόσπορου. Η εξάπλωση της ασθένειας ευνοείται σε περιόδους με μεγάλες θερμοκρασίες και ταυτόχρονα υψηλά ποσοστά ατμοσφαιρικής υγρασίας, ενώ υποχωρεί όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει και η υγρασία παίρνει την κατιούσα. Η επέλαση της ασθένειας στα καπνοσπορεία της Ροδόπης συνέπεσε χρονικά με την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, που διαρκεί από τις 25 Μαΐου ως τις 15-20 Ιουνίου. Οι παραγωγοί είδαν τα φυτά τους να καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να αφήσουν ακαλλιέργητες μεγάλες εκτάσεις από τα χωράφια τους, ενώ η διαδικασία της σποράς μετατέθηκε χρονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τη ζημιά, που προκλήθηκε από το «χτύπημα» του περονόσπορου, εφόσον τα φυτά δεν βρίσκονταν στα χωράφια.

Η ελπίδα πλέον για τους καπνοπαραγωγούς, όπως τη μετέφερε ο πρόεδρος της τοπικής Κοινοπραξίας, κ. Χουσεΐν Εσάτ, είναι οι καιρικές συνθήκες να διατηρηθούν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ώστε να μην προκύψουν νέες περιπέτειες και νέα απώλεια παραγωγής. Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, ο κ. Εσάτ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι μπορεί να διατηρηθεί υψηλή στις εναπομείναντες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με την προϋπόθεση πάλι ότι δε θα προκύψουν νέα προβλήματα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

Οι δράσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Προγράμματος εκπαίδευσης των παιδιών της μειονότητας διοργάνωσαν εκδηλώσεις για να γιορτάσουν το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι γονείς για τη συνέχιση των δράσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι οποίες δίνουν έμφαση στην προετοιμασία των μαθητών δημοτικού για το γυμνάσιο και των παιδιών της προσχολικής ηλικίας για το δημοτικό.

Στο πλαίσιο του τελευταίου μαθήματος της χρονιάς υποδέχτηκαν τους γονείς των παιδιών οι δράσεις των μαθημάτων μέσα σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα περίπου 700 παιδιά που παρακολούθησαν τακτικά τα μαθήματα στα 14 δημοτικά σχολεία της Ξάνθης και στα 4 της Ροδόπης προσκάλεσαν τους γονείς τους στις αίθουσες όπου γίνονταν τα μαθήματά τους. Εκεί ήταν αναρτημένες εργασίες των μαθητών. Τόσο τα μικρότερα, όσο και τα μεγαλύτερα παιδιά σε κάθε σχολείο, μαζί με τους δασκάλους τους, παρουσίασαν τις δουλειές που είχαν κάνει.Οι γονείς είχαν την ευκαιρία να δουν τα έργα των παιδιών τους και να συζητήσουν με τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την πρόοδό τους. Είχαν επίσης την ευκαιρία να δουν τα παιδιά τους να παίζουν παιχνίδια που τα ίδια είχαν κατασκευάσει και να κατανοήσουν ότι για την κατασκευή των παιχνιδιών απαιτούνται γνώσεις και αναπτυγμένες ικανότητες στην ανάγνωση και τη γραφή για να διατυπώσουν τις οδηγίες και να μπορούν να τις αξιοποιούν παίζοντας.

Απέκτησαν διασωστικό όχημο οι Εθελοντές Σαμαρείτες της Ξάνθης

Παρελήφθη από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Περιφερειακό Τμήμα Ξάνθης, το τετρακίνητο διασωστικό όχημα (FORTT.TRANGER)για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών στις υγειονομικές και διασωστικές του αποστολές.

Το όχημα αυτό αγοράστηκε με την ευγενική χορηγία:

1.του Δήμο Ξάνθης με το ποσό των 5.000 ευρώ,

2.του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Ξάνθης που πρόσφερε 3.000 ευρώ,

3.από εκδηλώσεις του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ξάνθης, που η συμμετοχή τον συμπολιτών μας απέφερε το ποσό τον 7.000 ευρώ

4.και από τον Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Όλους τους παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ξάνθης τους Ευχαριστούν Θερμά

Νέο διοικητικό συμβούλιο -με Ξανθιώτικη εκπροσώπηση- στον Σ.Η.Π.Ε.

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες που έγιναν στις 22 Ιουνίου στην Αθήνα, με την ακόλουθη σύνθεση:

Πρόεδρος: Μανώλης Χαλκιαδάκης - Ρεθυμνιώτικα Νέα

Αντιπρόεδρος: Βαγγέλης Αθανασίου - Νέοι Αγώνες Ιωαννίνων

Γενικός Γραμματέας: Γιώργος Βακόνδιος - Κοινή Γνώμη Σύρου

Ταμίας: Αθηναγόρας Μυκωνιάτης - Πατρίς Ηρακλείου

Κοσμήτορας: Ελένη Διαφωνίδου - Εμπρός Ξάνθης

Αναπληρωματικά μέλη: Σουλτάνα Σιμοπούλου - Ημερήσια Χρονικά Δράμας και Χαράλαμπος Χουτζούμης - Βοιωτική Ώρα.

Για την εξελεγκτική επιτροπή εκλέχτηκαν οι Βαρουξής Λεωνίδας - Πατρίς Πύργου, Καμπιώτης Σπύρος - Ημέρα τση Ζάκυθος και Περάκης Παρασκευάς - Χανιώτικα Νέα.

Ακολούθησε η πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου κατά την οποία τέθηκαν -μεταξύ άλλων- οι βασικές προτεραιότητες που θα απασχολήσουν το νέο συμβούλιο, οι οποίες είναι:

Η ενοποίηση του κλάδου και η σύσταση της ομοσπονδίας των ενώσεων του περιφερειακού τύπου

Η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας για τη στήριξη του περιφερειακού τύπου

Η αξιοποίηση των προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α.

Η προώθηση της κεντρικής διαφήμισης στα μέλη Σ.Η.Π.Ε.

Πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κύρους του Σ.Η.Π.Ε.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου επιβεβαίωσαν τη συναδελφική διάθεσή τους για προσφορά, ενότητα και αλληλεγγύη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου.

Ξεκίνησε το ραμαζάνι

Ξεκίνησε το Σάββατο 28 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 27 Ιουλίου η μηνιαία θρησκευτική γιορτή νηστείας για τους μουσουλμάνους (ραμαζάνι), που κάθε χρονιά γιορτάζεται έντεκα ημέρες νωρίτερα από την προηγούμενη.Στη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος οι πιστοί μουσουλμάνοι απέχουν (από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου) από κάθε είδους τροφή και νερό, καθώς και από κάπνισμα, ποτό, χρήση αρωμάτων και σεξουαλικές επαφές, αποχή που αίρεται από τη δύση μέχρι την ανατολή του ήλιου. Τα δυο κύρια γεύματα τού ραμαζανιού είναι το σουχούρ (πριν από την ανατολή του ήλιου) και το ιφτάρ (μετά τη δύση), ενώ τη νύχτα μπορεί κανείς να φάει ό,τι θέλει.Τα τεμένη φωταγωγούνται και τις βραδινές ώρες αυτής της περιόδου ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος του κανονιού που σηματοδοτεί τη χρονική περίοδο κατά την οποία οι μουσουλμάνοι μπορούν να φάνε και να πιουν. Το Ραμαζάνι τελειώνει με την τριήμερη γιορτή που στα αραβικά ονομάζεται κχιντ-αλ-φιτρ (γιορτή τέλους νηστείας) ή κχιντ-αλ-σαρκχίρ (μικρή γιορτή). Πρόκειται για ένα τριήμερο χαράς που ξεκινάει με προσευχή νωρίς το πρωί και ακολουθούν εορτασμοί, τραπέζια και μοίρασμα δώρων και χρημάτων στα παιδιά.

Ζωές προσφύγων στη πόλη και το όνειρο της Δημοκρατίας

Με την προβολή δύο ντοκιμαντέρ και τους πρόσφυγες και τις ζωές τους, οι οποία κάποια στιγμή περνάνε από την Ελλάδα και με μια ενδιαφέρουσα και συγκινητική συζήτηση, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ΜΚΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗ και τη ΦΕΞ.

Καλεσμένοι στην Ξάνθη η Πρόεδρος της ΣΥΜΒΙΩΣΗ Δέσποινα Συρρή, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Τάνια Μύλλερ, ο Ιρανός Σκηνοθέτης Μορτεζά Τζαφάρι, ο Αφγανός Φοιτητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Χαμίτ Αχάσι και ο Πρόεδρος της Κοινότητας των Σενεγαλλέζων Θεσσαλονίκης Ουόλι Μπαμπακάρ. .Την συζήτηση σχετικά με τις ζωές των προσφύγων στην πόλη, συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Σαμή Καραμπουγιούκογλου και Γιάννης Σιδηρόπουλος.

Στη ΦΕΞ προβλήθηκε μέρος από δύο ταινίες που γύρισε ο Ιρανός Σκηνοθέτης για τη μετανάστευση στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ. Αρκετές οι αναφορές και στην κοινωνία της Θράκης με τα διδάγματά της για το σεβασμό στο διαφορετικό και τη συμβίωση. Η εκδήλωση περιελάμβανε μια ενημέρωση για τις δράσεις και το έργο της ΣΥΜΒΙΩΣΗ από τον Λιούμπισα Βρέντσεφ ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε κυριάρχησαν οι αναφορές στη ζωή που άφησαν πίσω οι μετανάστες και τους λόγους που την άφησαν, στη ζωή που βρήκαν, στον προορισμό που είχαν όταν μετανάστευσαν και στα συναισθήματα που έχουν για την Ελλάδα και τα οποία παραμένουν πάντα θερμά, παρά τις δυσκολίες.Αρκετές οι αναφορές και στην κοινωνία της Θράκης με τα διδάγματά της για το σεβασμό στο διαφορετικό και τη συμβίωση. Η εκδήλωση περιελάμβανε μια ενημέρωση για τις δράσεις και το έργο της ΣΥΜΒΙΩΣΗ από τον Λιούμπισα Βρέντσεφ ενώ έγινε μια μικρή αναφορά στις συνεργασίες της Οργάνωσης με την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης αλλά και το γενικότερο πλαίσιο που διαμορφώνεται στο δημόσιο λόγο και στην πολιτική ζωή της Ευρώπης για τη μετανάστευση.

Στις δηλώσεις τους όλοι οι καλεσμένοι ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τη ΦΕΞ και τους ανθρώπους της πόλης για την πρόσκληση, δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την πρώτη παρουσία στην Ξάνθη, την Παλιά Πόλη και το Λαογραφικό μουσείο ενώ παράλληλα με το θαυμασμό για την ιστορία της πόλης. Ο Ιρανός Σκηνοθέτης Μορτεζά Τζαφάρι εκδήλωσε την επιθυμία να γυρίσει μια ταινία στην πόλη.

Έκκληση της Φιλοζωικής προς τους δημάρχους της Ροδόπης

Στη συζήτηση ανάμεσα στους εθελοντές και στο δήμαρχο Κομοτηνής , κ. Γιώργο Πετρίδη, προέκυψε η συμφωνία για παραχώρηση του δημοτικού κυνοκομείου στους ανθρώπους της Φιλοζωικής, με στόχο τη βελτίωση της μέριμνας και της φροντίδας των ζώων που φιλοξενούνται εκεί. Ουσιαστικά, τα μέλη της Φιλοζωικής θα προσφέρουν εθελοντικά την εργασία του στο κυνοκομείο, ενώ ο δήμος θα διατηρήσει τις υποχρεώσεις του αναφορικά με την κάλυψη αναγκών τροφής και περίθαλψης των ζώων. Αυτό συνιστά μια πρόοδο στην τρέχουσα συνεργασία με το δήμο, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Γκουδουσίδη, αφού «όταν ένα πράγμα το αγαπάς, το κάνεις καλύτερα», όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε. Απομένει να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της επίμαχης συμφωνίας, ώστε οι εθελοντές της Φιλοζωικής να αναλάβουν ενεργό δράση στο δημοτικό κυνοκομείο.Εκεί, όμως, που η συνεργασία με τις διοικήσεις των δήμων παρουσιάζει στασιμότητα, διατηρώντας προβληματικές καταστάσεις στις τοπικές κοινωνίες, είναι στην περιφέρεια του νομού Ροδόπης, στους δήμους Ιάσμου, Αρριανών και Μαρώνειας-Σαπών. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σε όλα τα χωριά», υπογράμμισε ο κ. Γκουδουσίδης, κάνοντας έκκληση προς τους δημάρχους να επιδείξουν ευαισθησία στο ζήτημα των αδέσποτων και να φανούν συνεπείς στις δέσμιες κατά το νόμο υποχρεώσεις τους. Τέτοιες είναι η περισυλλογή των αδέσποτων, η στείρωσή τους, ο εμβολιασμός τους, η αποπαρασίτωσή τους. «Δε γίνεται να τρέχουμε μονίμως εμείς στους οικισμούς», τόνισε ο κ. Γκουδουσίδης.

Θερινό σινεμά στην αυλή με τα Χαμάμ

Ένα πανόραμα ταινιών από τις συνεργασίες της λέσχης με τα κινηματογραφικά Φεστιβάλ θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το κοινό στην αυλή με τα Χαμάμ.Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ συνεργάζεται με φορείς και ινστιτούτα και παρουσιάζει ταινίες στα Φεστιβάλ που οργανώνει στην Ξάνθη. Φεστιβάλ Animation - Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου στην Ξάνθη - Φεστιβάλ Ισπανόφωνου κινηματογράφου στην Ξάνθη - Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

… έως 25 Αυγούστου και ώρα 22.00

Πληροφορίες : Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ Ξάνθης – τηλ. 25410 25421

ΦΕΧ:6ο Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής

10 Ιουλίου ως & 10 Αυγούστου

To φεστιβάλ ανατολικής μουσικής συνεχίζει για έκτη χρονιά φέτος, περιλαμβάνοντας συναυλίες και σεμινάρια που αναδεικνύουν την μακραίωνη συγγένεια μουσικών παραδόσεων του τόπου μας με αντίστοιχες της Ανατολής. Ψαλτοτράγουδα και συνθέσεις μεγάλων δημιουργών της ορθόδοξης εκκλησιαστικής μουσικής, συνθέσεις λόγιας ανατολικής μουσικής Ρωμιών, Τούρκων, Αρμενίων, Εβραίων και Αράβων συνθετών, μουσικές των Μεβλεβί και Μπεκτασί δερβίσηδων και σεφαραδίτικα τραγούδια θα δώσουν μία πλούσια εικόνα της πολυπολιτισμικής οθωμανικής εποχής. Την μουσικολογική τεκμηρίωση της συγγένειας των παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής μεσογείου θα συνεχίσουν τα σεμινάρια τροπικότητας, ρυθμολογίας και ανατολικών οργάνων που θα πραγματοποιηθούν όπως κάθε χρόνο στον φιλόξενο χώρο του λαογραφικού μουσείου της πόλης.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54