Eιδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου


Μεθυσμένος οδηγός έσπειρε πανικό

Πανικό έσπειρε μεθυσμένος οδηγός χθες το μεσημέρι, λίγο πριν τη στροφή στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς. Συγκρούστηκε μετωπικά με το αυτοκίνητό του με διερχόμενο από το αντίθετο ρεύμα όχημα, στο οποίο επέβαινε και ένας 14χρονος, ενώ χτύπησε δύο ακόμη αυτοκίνητα.
Το τροχαίο ατύχημα, σημειώθηκε λίγο μετά τη μία χθες το μεσημέρι, στο ύψος της Χρυσής Ακτής Παναγιάς. Ο 45χρονος οδηγός ΙΧΕ αυτοκινήτου, βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ, όταν επιχείρησε να προσπεράσει όχημα που προπορευόταν. Βγήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να συγκρουστεί μετωπικά με ΙΧΕ το οποίο οδηγούσε ένας 44χρονος και επέβαινε ένας 14χρονος, οι οποίοι δεν φορούσαν ζώνες ασφαλείας.
Η ξέφρενη πορεία του οχήματος δεν σταμάτησε στην πρώτη σύγκρουση. Το ΙΧ συγκρούστηκε με δύο ακόμη διερχόμενα αυτοκίνητα.
Από τις διαδοχικές συγκρούσεις τραυματίστηκαν ελαφρά ο 44χρονος και ο 14χρονος.
Ο 45χρονος μεθυσμένος οδηγός, συνελήφθη, μετά από αλκοτεστ στο οποίο υποβλήθηκε από αστυνομικούς της Τροχαίας Βόλου.

Δεκάδες νοικοκυριά χωρίς νερό στα Αστέρια Αγριάς

Χωρίς νερό έμειναν χθες από το πρωί, δεκάδες νοικοκυριά στα «Αστέρια» Αγριάς. Το πρόβλημα της λειψυδρίας που έγινε αισθητό τις προηγούμενες δύο ημέρες στις βόρειες συνοικίες του Βόλου, χτύπησε και την… πόρτα της Αγριάς, με τους κατοίκους να μην έχουν ούτε σταγόνα νερού για τις καθημερινές τους ανάγκες.
Μολονότι ο υδράργυρος σημείωσε χθες αισθητή πτώση σε σχέση με τις δύο προηγούμενες ημέρες και ως εκ τούτου η κατανάλωση μειώθηκε, δεκάδες σπίτια στα Αστέρια Αγριάς, έμειναν χωρίς νερό.
Κάτοικοι που άνοιξαν τις βρύσες τους, διαπίστωσαν ότι δεν έτρεχε ούτε σταγόνα. Αναζήτησαν πληροφορίες στο τμήμα Βλαβών της ΔΕΥΑΜΒ. «Δυστυχώς το νερό δεν επαρκεί και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση. Δεν βοηθά και ο καιρός», έλεγε εργαζόμενη που απαντούσε στην άλλη άκρη της γραμμής, προς τους πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν έχουν καθόλου νερό.
Το πρόβλημα με την υδροδότηση της συνοικίας Αστέρια Αγριάς, επιβεβαίωσε και ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ, Δημήτρης Οικονομίδης, ο οποίος μίλησε για υπερκατανάλωση νερού με αποτέλεσμα τα μειωμένα αποθέματα να μην επαρκούν για όλους. «Δυστυχώς η περιοχή αντιμετωπίζει σχεδόν κάθε καλοκαίρι πρόβλημα με το νερό. Φέτος τα προβλήματα ξεκίνησαν νωρίτερα και διαδέχθηκαν την έλλειψη νερού στο Βόλο», είπε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι ειδικά για τα Αστέρια Αγριάς, το πρόβλημα υδροδότησης θα λύσει μια νέα γεώτρηση που μπαίνει σε λειτουργία από την ερχόμενη εβδομάδα. Θα ακολουθήσει η ενοποίηση των δεξαμενών στο σύνολο της δημοτικής ενότητας Αγριάς με στόχο να μηδενιστούν τα προβλήματα με το νερό.
Το σύστημα υδροδότησης στο Βόλο λειτουργούσε και χθες με μειωμένη πίεση. Οπως είναι γνωστό, η μείωση των πηγαίων νερών κατά 40% σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια και παράλληλα η μείωση του νερού από τις γεωτρήσεις σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση, δημιουργούν εκρηκτικό πρόβλημα.
Η κατανάλωση του νερού τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τον πρώτο καλοκαιρινό καύσωνα, ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με το νερό που έμπαινε στις δεξαμενές υδροδότησης.
Έτσι χιλιάδες νοικοκυριά, κυρίως σε υψηλούς ορόφους πολυκατοικιών έμειναν τις προηγούμενες ημέρες χωρίς νερό, αφού η ποσότητά του δεν επαρκούσε.
Αυτή την εβδομάδα πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να προχωρήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων, πριν το πρόβλημα γίνει ακόμη πιο σοβαρό.
Ήδη εξετάζεται η διακοπή του νερού στα πάρκα και χώρους πρασίνων κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες, στα αθλητικά κέντρα και στα σχολεία, όταν δεν λειτουργούν. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα προταθούν πρόστιμα για τα λάστιχα που βγάζουν πολίτες για να ποτίσουν ή να πλύνουν αυτοκίνητα και πεζοδρόμια. Μολονότι, η διάθεση της υπηρεσίας δεν είναι τιμωρητική, θα επιχειρηθεί έστω και μέσα από τα πρόστιμα να δημιουργηθεί συνείδηση στους πολίτες για το νερό που δεν ανεξάντλητο.

Απεργούν οι καθαρίστριες του Π.Θ
Για την καθυστέρηση υπογραφής νέας σύμβασης      
 
Κλειδώνουν στις αποθήκες σκούπες και φαράσια οι καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σήμερα Δευτέρα, με απόφαση του Σωματείου Καθαριστριών Νομού Μαγνησίας, προχωρούν σε απεργιακή κινητοποίηση διαμαρτυρόμενες για την καθυστέρηση υπογραφής της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του σωματείου, αύριο, είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα για τις καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση. Η σύμβαση λήγει στις 30 Ιουνίου και όπως καταγγέλλεται οι καθαρίστριες βρίσκονται στον «αέρα» από τη στιγμή που δεν έχει καν γίνει μία πρώτη συζήτηση - διαπραγμάτευση για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης.
«Με τον παλιό και τον δοκιμασμένο τρόπο εγκλωβισμού των εργαζομένων και την απαράδεκτης στάσης εκ μέρος των υπευθύνων της Πρυτανικής Αρχής, απέναντι στους εργαζόμενους που τους εκβιάζουν και ζητούν την τελευταία στιγμή να αποφασίσουν και να υπογράψουν την απάνθρωπη σύμβαση ορισμένου χρόνου (μέχρι και ένα μήνα) ή την σύμβαση στην οποία οι εργαζόμενοι αποκαλούνται «ανάδοχοι» και τους «αναθέτουν εργασίες φύλαξης, καθαριότητας και επισκευής-συντήρησης κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και άλλες υπηρεσίες» (απόσπασμα από τον νέο οργανισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), χωρίς τα δικαιώματα που προβλέπονται στην Συλλογική Σύμβαση εξαρτημένης μορφής εργασίας.
Δεν δεχόμαστε τους άθλιους χειρισμούς και τις δικαιολογίες, όπως οι συνεχόμενες και επαναλαμβανόμενες αναβολές εκ μέρος των υπευθύνων, για να συζητήσουν έγκαιρα με τους εκπροσώπους του Σωματείου για τις αποφάσεις(τελεσίδικες) της Πρυτανικής Αρχής, οι οποίες αφορούν εμάς, γιατί εμείς εργαζόμαστε και συμβάλουμε άμεσα και στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου και στην υγεία των φοιτητών, των καθηγητών και των υπαλλήλων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο.
Οι καθαρίστριες δίνουν ραντεβού στις 11 το πρωί, στη Θόλο του κτιρίου Παπαστράτου, όπου θα πραγματοποιήσουν την απεργιακή τους συγκέντρωση διεκδικώντας άμεση υπογραφή συλλογικής σύμβασης εξαρτημένης εργασίας, αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μηδενικές απολύσεις και λήψη άμεσων προληπτικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων με βάση την Εργατική Νομοθεσία.

Σε διχασμό οι καθηγητές για την αξιολόγηση

Σε διχασμό φαίνεται να οδηγείται ο κλάδος των καθηγητών στη Μαγνησία, με αφορμή την αξιολόγηση. Από τη νέα σχολική χρονιά, οι διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων και του νομού, θα κληθούν να αξιολογήσουν τους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς, μέτρο που για την ΕΛΜΕ Μαγνησίας, αποτελεί αφορμή για νέες απολύσεις καθηγητών από το δημόσιο σχολείο και κατηγοριοποίησή τους.
Τις προηγούμενες ημέρες, καθηγητές «μπλόκαραν» τα προγραμματισμένα επιμορφωτικά σεμινάρια στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, όπου καταγράφηκαν στιγμές απείρου κάλλους μεταξύ αντιδρώντων καθηγητών και Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, που επιχείρησε να διεξαχθούν κανονικά.
 Με ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών Δ.Ε. Μαγνησίας (πρώην ΠΑΣΚ), εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση εναντίον της πλειοψηφίας της ΕΛΜΕ ότι διαχέει τον πανικό στα μέλη της.
«Με μια σειρά ανεδαφικές προτάσεις εδώ και καιρό έχουν εγκλωβίσει τον κλάδο (που πραγματικά βάλλεται όπως όλοι οι εργαζόμενοι) στον φανατισμό, στην προκατάληψη, στις φοβικές εμμονές και στις εξαντλητικές απεργιακές κινητοποιήσεις, χωρίς αντίκρισμα και συμμετοχή. Στην έλλειψη άποψης με δυο λόγια. Χωρίς κανένα σχέδιο για μια τόσο δύσκολη για το σχολείο κατάσταση, όπου οι εκπαιδευτικοί θρηνούν ακόμη θύματα, με μια στείρα πολιτική συνθημάτων, κυριολεκτικά αγχωμένη ως προς το ποια θα είναι η πιο ’’αγωνιστική’’ απάντηση που θα καταγραφεί, χάριν θεάματος, στα τοπικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τις ιντερνετικές εκπαιδευτικές ιστοσελίδες.
Η εν λόγω λοιπόν ’’πλειοψηφία’’ με όπλο τον ανέξοδο τσαμπουκά, χωρίς ίχνος πολιτισμού στους τρόπους που επιλέγει να αντιπαρατεθεί, δεν μπαίνει στον κόπο να θέσει σε προβληματισμό και δύο υπαρκτές παραμέτρους στο ζήτημα της αξιολόγησης. Πρώτον, είναι δυνατόν όλες οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών στις χώρες της Ευρώπης να υιοθετούν μια κάποια μορφή αξιολόγησης και εμείς στην Ελλάδα να θεωρούμε όλους αυτούς ως άσχετους και υποταγμένους στην κυρίαρχη αστική τάξη; Γιατί δεν αναφέρουν τα στελέχη των εν λόγω παρατάξεων (που κάποιες έχουν στις θέσεις τους ανάλογες προτάσεις) το πώς μας βλέπουν οι Ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί στα σχετικά συνέδρια με θέμα την αξιολόγηση.
Μήπως αποτελούμε τη μόνη οργάνωση που έχει κατακτήσει την αλήθεια; Δεύτερο και βασικό τώρα, στο ζήτημα της αξιολόγησης: γιατί δεν θέτουμε και την κοινωνική διάστασή της; Έχουμε αναρωτηθεί το πώς τα διάφορα κοινωνικά στρώματα και οι γονείς των μαθητών - μαθητριών ερμηνεύουν τη θέση «καμιά αξιολόγηση στο σχολείο»;
Σήμερα σε μια συγκυρία που καλούμαστε να διαπραγματευτούμε σκληρά τις δικές μας προτάσεις και θέσεις θέτοντας ταυτόχρονα τις διαχωριστικές μας γραμμές αυτοί συνεχίσουν επενδύοντας στα φοβικά σύνδρομα, στις καθηλώσεις του τύπου «δεν αγγίζουμε τίποτα» ως εκφραστές και όμηροι ενός ’’αριστερού’’ λαϊκισμού, ενός άκρατου βερμπαλισμού και μιας ανέξοδης αγωνιστικότητας. Από την πλευρά των σκεπτόμενων καθηγητών, πιστεύουμε ότι η αντίδραση θα υπάρξει ως απάντηση ευθύνης και συνέπειας στο λειτούργημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών.
 
Σε διχασμό φαίνεται να οδηγείται ο κλάδος των καθηγητών στη Μαγνησία, με αφορμή την αξιολόγηση. Από τη νέα σχολική χρονιά, οι διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων και του νομού, θα κληθούν να αξιολογήσουν τους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς, μέτρο που για την ΕΛΜΕ Μαγνησίας, αποτελεί αφορμή για νέες απολύσεις καθηγητών από το δημόσιο σχολείο και κατηγοριοποίησή τους.
Τις προηγούμενες ημέρες, καθηγητές «μπλόκαραν» τα προγραμματισμένα επιμορφωτικά σεμινάρια στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, όπου καταγράφηκαν στιγμές απείρου κάλλους μεταξύ αντιδρώντων καθηγητών και Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, που επιχείρησε να διεξαχθούν κανονικά.


Έσωσαν το Γηροκομείο Βόλου

Μέσα σε λίγους μήνες η προσωρινή διοίκηση, κατάφερε να εξυγιάνει οικονομικά το Γηροκομείο
«Σωσίβιο» στο Γηροκομείο Βόλου που «βούλιαζε» στα χρέη, με τον κίνδυνο λουκέτου να είναι ορατός και δεκάδες ηλικιωμένοι να κινδυνεύουν να χάσουν το «σπιτικό» τους, πρόσφερε η προσωρινή διοίκηση του Ιδρύματος.
Προχώρησε σε νοικοκύρεμα των οικονομικών, έθεσε τις βάσεις για την αύξηση των εσόδων μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του και κατάφερε να ενεργοποιήσει φορείς και πολίτες στην υπόθεση διάσωσης του Γηροκομείου.
 Στην απολογιστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου, όλοι μίλησαν για μια δύσκολη αποστολή που στέφθηκε από επιτυχία. Μία επιτυχία που δεν συνδέεται μόνο με τη βιωσιμότητα του Γηροκομείου, του μοναδικού στην πόλη, αλλά και με τους εργαζόμενους στο ίδρυμα, που κατάφεραν να δουν το χρώμα του χρήματος, μετά από 13 μήνες που ήταν απλήρωτοι!
Η προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου Βόλου, ανέλαβε καθήκοντα στις 10 Ιανουαρίου. Παρέλαβε ένα ίδρυμα υπό κατάρρευση: με έλλειμμα 430.000 ευρώ, εργαζόμενους που ήταν απλήρωτοι επί μήνες, χρέη στο ΙΚΑ και σε προμηθευτές, με ακίνητη περιουσία που επιβάρυνε αντί να διασφαλίζει έσοδα στα ταμεία του Γηροκομείου.
Οπως έγινε γνωστό από το Διευθυντή του ιδρύματος, Κων. Τριχιά, το έλλειμμα εκμηδενίστηκε και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2014, στο τέλος του έτους θα υπάρχουν και ταμειακά διαθέσιμα ύψους 53.469,7 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Τριχιά έγινε ισοσκελισμός των εσόδων και εξόδων, που έχουν προϋπολογιστεί στο ύψος του 1.264.000 ευρώ. Για τον ισοσκελισμό έγινε προσπάθεια για αύξηση των εσόδων με ταυτόχρονη μείωση των εξόδων.
Περί τις 60.000 ευρώ και πλέον υπολογίζονται τα αυξημένα έσοδα από ενοίκια. Τα στελέχη της προσωρινής διοίκησης, διαμόρφωσαν κτίρια που έχει στην κατοχή του το Γηροκομείο, προκειμένου να μπορέσει να τα ενοικιάσει και να εξασφαλίσει σημαντικό μέρος εσόδων.
Γίνονται επίσης προσπάθειες για την εγγραφή τουλάχιστον 300 νέων μελών στο Φιλανθρωπικό Σωματείο, που επίσης θα τονώσουν τα ταμεία του ιδρύματος.


Μέχρι και δύο χρόνια …στη λίστα περισσότεροι από 300 Βολιώτες για το εφάπαξ

Πάγωσε» η διαδικασία απονομής εφάπαξ. Περισσότεροι από 300 δημόσιοι υπάλληλοι στη Μαγνησία που έχουν υποβάλλει αίτηση για να λάβουν το «πετσοκομμένο» εφάπαξ από το Ταμείο περιμένουν «στο ακουστικό τους» ακόμη και 24 μήνες.
Τα κονδύλια που χρησιμοποιήθηκαν τους τελευταίους 14 μήνες για τη χορήγηση των εφάπαξ τελείωσαν. Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν χρήματα για να καλυφθούν τα εφάπαξ που βρίσκονται στην αναμονή πάνω από μία διετία. Ετσι οι αρμόδιες υπηρεσίες των Ταμείων Πρόνοιας καθυστερούν τη διαδικασία απονομής του βοηθήματος όσο γίνεται περισσότερο, καθώς «λεφτά δεν υπάρχουν».
Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ στο Βόλο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, αφού εκκρεμεί η έκδοση 42.000 εφάπαξ. Υπάρχουν αιτήσεις στο Βόλο που έχουν υποβληθεί από τα τέλη του 2011 και ακόμα δεν έχουν δικαιωθεί για να λάβουν το εφάπαξ τους δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν ήδη βγει στη σύνταξη.
Η ειρωνεία είναι ότι υπήρξαν αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι που έφυγαν από τη ζωή χωρίς να προλάβουν να πάρουν το εφάπαξ.
Πριν από τέσσερα χρόνια κατά μέσο όρο οι ασφαλισμένοι περίμεναν από 4-6 μήνες για την καταβολή του εφάπαξ. Ωστόσο τώρα -επειδή δεν υπάρχει ρευστό- το εφάπαξ στην καλύτερη περίπτωση καταβάλλεται 13 μήνες μετά την ημερομηνία παραίτησης και στη χειρότερη περίπτωση ύστερα από 18 μήνες και πλέον.
Παλιότερα κατά μέσο όρο έφευγαν 100 άτομα το χρόνο, στη Μαγνησία, αλλά φέτος εκτιμάται ότι μέχρι τέλους του χρόνου αποχώρησαν περισσότερα από 350 άτομα για να αποφύγουν νέες δυσμενείς αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
«Η οικονομική κατάσταση του Ταμείου είναι πλέον εκτός ελέγχου» υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ καθώς στην παρούσα φάση το Ταμείο μπορεί να εξυπηρετήσει μόλις το 0,4% των αιτήσεων, ενώ οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον ένα χρόνο για να πάρουν το «πράσινο φως» και το εφ’ άπαξ με δόσεις.
Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων έχοντας πάντως εντοπίσει το πρόβλημα έχει ήδη αποστείλει επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς με την οποία ζητεί χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του.
Η Κυβέρνηση από την πλευρά της τονίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα με το εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ακόμη και αν χρειαστεί να υπάρξει κρατική παρέμβαση.
 Στο μεταξύ στην ανάληψη των εισφορών τους από τα ταμεία πρόνοιας και επικουρικής ασφάλισης του ιδιωτικού τομέα αλλά και των ΔΕΚΟ προχωρούν αρκετοί εργαζόμενοι ενόψει των αλλαγών, που, όπως φαίνεται, έρχονται στο ασφαλιστικό μέσα στο 2014 θα είναι σαρωτικές.
Είναι δε χαρακτηριστικό όπως τονίζονταν  από συνδικαλιστές που συμμετέχουν σε συμβούλια επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 οι αιτήσεις για την επιστροφή εισφορών εμφανίζουν αύξηση πάνω από 15% σε σύγκριση με πέρυσι ενώ η πρόβλεψη δείχνει περαιτέρω αύξηση!
Μάλιστα σε ταμεία πρόνοιας των ιδιωτικών υπαλλήλων που εργάζονται στο εμπόριο, στα ξενοδοχεία, στις βιομηχανίες τροφίμων, αλλά και στα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ στις ΔΕΚΟ, όπως και στα επικουρικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 10.000 αιτήσεις για επιστροφή εισφορών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι είτε για εφάπαξ είτε για επικουρική σύνταξη.

Απόβαση στις Βόρειες Σποράδες από κλιμάκια της ΔΟY Βόλου

Έως τέλος Σεπτεμβρίου θα γίνονται οι προληπτικοί έλεγχοι για την πάταξη της φοροδιαφυγής
«Απόβαση» στα νησιά των Βορείων Σποράδων, έχουν κάνει τον τελευταίο ένα μήνα σχεδόν, εφοριακοί της ΔΟΥ Βόλου, στο πλαίσιο των προληπτικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής όχι μόνο από καταστήματα εστίασης αλλά και από επιχειρήσεις.
Στα πλοία μαζί με τους ταξιδιώτες, επιβιβάζονται και εφοριακοί οι οποίοι ακολουθούν το τουριστικό ρεύμα προς Σποράδες για τον εντοπισμό παραβατών. Οι πρώτες… «καμπάνες» έχουν ήδη ηχήσει για περιπτώσεις επιχειρηματιών που συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν, σε γενικές όμως γραμμές η εικόνα των νησιών φαίνεται να είναι καλή.
 Κάθε εβδομάδα, δύο κλιμάκια της Εφορίας, «οργώνουν» τα νησιά των Βορείων Σποράδων.
«Οι έλεγχοι θα γίνονται σε ακανόνιστα κι όχι τακτά χρονικά διαστήματα, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στόχος είναι να πετύχουμε τον αιφνιδιασμό στους ελέγχους, προκειμένου να καταγράψουμε την πραγματική εικόνα», σχολίασε ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ Βόλου, Χρήστος Τσαμπρινός.
Οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί από τα κλιμάκια της Εφορίας. Ξεκινούν από τα πλοία, όπου ελέγχεται η έκδοση αποδείξεων από τα κυλικεία και με την αποβίβαση σε κάθε νησί, οι έλεγχοι επεκτείνονται στις τοπικές επιχειρήσεις.
Στο… μικροσκόπιο μπαίνει κάθε οικονομική δραστηριότητα. Ελέγχονται εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ για την έκδοση αποδείξεων στους θαμώνες τους.
Έλεγχοι γίνονται και σε ξενοδοχεία, όπου δίνεται έμφαση στις συμβάσεις με τους touroperators, σε βενζινάδικα αλλά και σε μεταφορικές εταιρείες για την έκδοση τιμολογίων.
Τα ελεγκτικά κλιμάκια πάνε και… παραλία. Οι ακτές έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους για την εκμετάλλευσή τους και κατά συνέπεια οι Δήμοι τις εκμισθώνουν προς εκμετάλλευση σε επιχειρήσεις για την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων. Εκδοση αποδείξεων είναι και σε αυτή την περίπτωση το ζητούμενο των προληπτικών ελέγχων.
 Με την αυλαία των προληπτικών ελέγχων, σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο δεν έλειψαν οι πρώτες… καμπάνες.
«Αν και στο σύνολό της η εικόνα των τριών νησιών και οι περισσότεροι έχουν συμμορφωθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν οι ανεκδιήγητοι επιχειρηματίες που φοροδιαφεύγουν κατά σύστημα», ανέφερε ο κ. Τσαμπρινός.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι τα πρόστιμα ήταν αρκετά τσουχτερά. Κυμάνθηκαν από 250 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις έφθασαν στην αξία της συναλλαγής μερικών χιλιάδων ευρώ.

Ανοίγει πάλι το μέτωπο της κυβέρνησης με τους παραγωγούς των λαϊκών

Σε θέση μάχης φαίνεται να βρίσκονται και πάλι οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, στη συνάντηση που είχε ο κλάδος με τον νέο υφυπουργό Ανάπτυξης, Γεράσιμο Γιακουμάτο, ζητήθηκαν βελτιώσεις στα θέματα των αδειών και του διαχωρισμού των θέσεων παραγωγών-πωλητών.
Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, το ΥΠΑΝ δεν έδειξε διάθεση συζήτησης των συγκεκριμένων θεμάτων.
Αντίθετα, έδειξε διάθεση να εξετάσει το θέμα των προστίμων, της μεταβίβασης των αδειών και του δικαιώματος των πωλητών βιομηχανικών προϊόντων να συμμετέχουν σε θρησκευτικά πανηγύρια και παραδοσιακά παζάρια.
Ο κλάδος διοργανώνει ημερίδα την ερχόμενη Παρασκευή 4 Ιουλίου, ώστε να εξετάσει την περαιτέρω στάση του.
Το σχετικό νομοσχέδιο είχε ψηφιστεί στα τέλη Μαΐου, έπειτα από αλλαγές της τελευταίας στιγμής, και προβλέπει ότι ο διαχωρισμός πωλητών και επαγγελματιών στις λαϊκές θα αποφασιστεί εντός τριμήνου, αφού προηγηθεί διαβούλευση.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Χειροποίητες δημιουργίες από τις γυναίκες της Αγριάς

«Ο Γυναικείος Φορέας Κοινωνικής Δράσης Αγριάς, διοργανώνει
την ετήσια Έκθεση Γυναικείας Καλλιτεχνικής Δημιουργίας από τις
10 έως και τις 19 Ιουλίου ,στις αίθουσες «ΙΩΛΚΟΣ» και «ΠΗΛΙΟ»
του Ξενοδοχείου «VALIS – RESORT» (οδός Πηλίου με Λεωφόρο
Δημοκρατίας) στην παραλία της Αγριάς /Βόλου.
Η έκθεση κάθε χρόνο περιλαμβάνει χειροποίητες δημιουργίες από
γυναίκες της περιοχής μας και όχι μόνο, (πίνακες ζωγραφικής,
αγιογραφίες ,πυρογραφίες ,ψηφιδωτά ,κεραμικά ,βιτρώ, κοσμήματα,
γλυπτά, καθρέφτες ,διακοσμητικά αντικείμενα, ζωγραφική σε ύφασμα,  σαπουνάκια,  γλυκά του κουταλιού και λικέρ, υφαντά, κ.λ.π.)

Καλοκαίρι στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου

«Όταν η μουσική συνάντησε το χορό, τη ζωγραφική και το παιχνίδι…»
Μετά την περσινή και προπέρσινη μεγάλη επιτυχία, η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Δήμου Βόλου και το Δημοτικό Ωδείο Βόλου διοργανώνουν και φέτος το Μουσικό Καλοκαίρι υπό τον τίτλο «Όταν η Μουσική συνάντησε το Χορό, τη Ζωγραφική, το Παιχνίδι» που περιλαμβάνει δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά ηλικίας 5 έως και 7 ετών.
Για δύο εβδομάδες, (από την Τρίτη 1η Ιουλίου έως και τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014) στο υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, στον πεζόδρομο της Μεταμορφώσεως, τα παιδιά θα διεισδύσουν στο μαγευτικό κόσμο της Μουσικής, των Τεχνών και του Πολιτισμού. Πρόθεση της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π..-Δη.Πε.Θε. Δήμου Βόλου είναι η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών μέσα από την εξοικείωση και τη γνώση δημιουργικών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, παίζοντας και διασκεδάζοντας. Τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν συνδυάζοντας τις Τέχνες, τη Μουσική, το Χορό, τη Ζωγραφική και το Θέατρο, ενώ θα παίζουν και θα δημιουργούν.
Ειδικοί και έμπειροι παιδαγωγοί θα οδηγήσουν τα παιδιά στα πρώτα βήματα προσέγγισής τους με τη μουσική. Θα γνωρίσουν, μέσα από το παιχνίδι, όλα τα μουσικά όργανα που διδάσκονται στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, θα συμμετάσχουν σε ειδικά μαθήματα που θα συνδυάζονται με τη Μουσική και τις άλλες Τέχνες, θα παρακολουθήσουν συναυλίες και θα πάρουν μέρος σε χορωδιακά σύνολα. Θα γνωρίσουν όλες τους χώρους και τις υποδομές του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, από τις λειτουργικές υποδομές έως τη δομή του μαθήματος κάθε μουσικού οργάνου. Θα δούνε , θα ακούσουν, θα ζήσουν για δύο εβδομάδες με τη Μουσική και μαζί της θα προσεγγίσουν και θα ανακαλύψουν τις δικές τους προτιμήσεις και δεξιότητες.
Η εντυπωσιακή επιτυχία της περσινής διοργάνωσης καθώς και το έντονο ενδιαφέρον ήδη των γονέων αλλά και των παιδιών δεν άφησε περιθώρια παρά για την επανάληψη των ξεχωριστών και ξεκούραστων αυτών μαθημάτων με στόχο να γίνει θεσμός. Για πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στη Γραμματεία του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, Μεταμορφώσεως 1 και στα τηλέφωνα 24210 36992 και 24210 39594.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54