Ειδήσεις από την ΕΡΑ Δίκτυο Θεσσαλίας - Καρδίτσα

Κοινωνικές δομές του δήμου Καρδίτσας: τις πάνε για κλείσιμο;

 

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και άλλοι φορείς σχετικά με τις κοινωνικές δομές του δήμου Καρδίτσας. Με τη μείωση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για το πρόγραμμα των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών,  των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ - ΜΕΑ) χιλιάδες λαϊκές οικογένειες θα αποκλειστούν και φέτος από το πρόγραμμα, ενώ όσοι «τυχεροί» κερδίσουν μια θέση ενδεχόμενα να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν το μειωμένο προϋπολογισμό. Στον αέρα είναι επίσης οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι  είναι απλήρωτοι από 6 ως 9 μήνες και από πουθενά δε φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η συνέχιση του προγράμματος. Τα προβλήματα αυτά αφορούν σε όλους τους δήμους, στο δε δήμο Καρδίτσας έχουν και ένα ιδιαίτερο χρώμα. Οι εργαζόμενες του Κέντρου Γυναικών εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτες για 10 μήνες με συνέπεια να βρίσκονται σε δικαιολογημένη κινητοποίηση (επίσχεση εργασίας) και να μην λειτουργούν σημαντικές δομές που έχουν σχέση με παροχές σε οικογένειες με βρέφη και νήπια, σε γυναίκες με σημαντικά προβλήματα κακοποίησης και σε ανέργους. Όπως σημειώνεται, στις 30/6 η δημοτική αρχή δεν κατέβαλλε το ποσό των 60.000 € με αποτέλεσμα το Κέντρο Γυναικών να μην έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια (πιθανό έως σίγουρο) να μην μπορεί να υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για το βρεφονηπιακό σταθμό (οι αιτήσεις ξεκίνησαν 1η Ιουλίου). Παράλληλα η προκήρυξη προβλέπει μείωση των επιδοτούμενων θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς εξαιτίας ανεπαρκούς χρηματοδότησης. Για το Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό της Καρδίτσας προβλέπονται 14 θέσεις (από 20). Άρα όχι μόνο μένουν χωρίς δωρεάν παροχή βρέφη αλλά και τα χρήματα για τη μισθοδοσία των εργαζομένων μειώνονται σημαντικά. Ερωτάται λοιπόν η δημοτική αρχή αν θα υποβάλλει αίτηση; Πώς σκέφτεται να αντιδράσει διεκδικώντας το σύνολο των θέσεων και την πλήρη χρηματοδότηση; Επίσης ερώτημα προκύπτει για το αν θα λειτουργήσει το κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, αλλά και το τι θα γίνει με τις γυναίκες που, βιώνοντας κακοποίηση, έχουν απόλυτη ανάγκη την υποστήριξη της αντίστοιχης δομής που λειτουργεί εδώ και χρόνια στο Κέντρο Γυναικών και είναι μοναδική σε όλο το Νομό

Από την Καρδίτσα ξεκινά το πρόγραμμα «Αρεταίος» για το διαβήτη

 

Από το νομό Καρδίτσας ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα «Αρεταίος» για το σακχαρώδη διαβήτη. Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο θα διαρκέσει έξι μήνες, αφορά τον προσυμπτωματικό έλεγχο του πληθυσμού, και διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ιατρική και φαρμακευτική κοινότητα. Τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και διοργανώνεται από: την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, τον Ιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας, τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Καρδίτσας και την Ομοσπονδία Φαρμακοποιών Ελλάδας. Συμμετέχουν: το γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καρδίτσας, η Ελληνική Ομοσπονδία Διαβήτη και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη διαβήτη. Ο κάθε πολίτης από ηλικία 40 ετών και πάνω που έχει αυξημένο βάρος καλό είναι να προστρέξει στο φαρμακείο και να συμπληρώσει ένα βαθμολογημένο ερωτηματολόγιο. Στην περίπτωση που συγκεντρώνει υψηλή βαθμολογία σημαίνει ενδεχόμενη πιθανότητα ύπαρξης της νόσου ή προδιαβήτη. Στη συνέχεια λαμβάνει τα αποτελέσματα και απευθύνεται στον προσωπικό του γιατρό ή στα κέντρα υγείας για να του υποδείξουν τι πρέπει να κάνει ώστε να διαπιστωθεί ή όχι η ύπαρξη της νόσου. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι διοργανωτές σε συνέντευξη τύπου, το 10% των πολιτών πάσχει από διαβήτη και το 46% δεν το γνωρίζει. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο ακρωτηριάζεται ένα χωριό. Καταγράφονται πάνω από 3.500 ακρωτηριασμοί.

24ωρη απεργία την Τετάρτη

 

Στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης συμμετέχει ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ νομού Καρδίτσας Οι δημοτικοί υπάλληλοι θα πρέπει να δώσουν καθολική απάντηση στην κυβέρνηση που εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον των εργαζομένων. Κανείς δε θα συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης-απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων, δε θα επιτρέψουμε να επιβληθεί ο κανιβαλισμός που η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει στις δημόσιες υπηρεσίες. Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της απεργίας, διοργανώνει συγκέντρωση, στις 10 το πρωί, στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας.

Νέο πρόγραμμα leader για το νομό Καρδίτσας

 

Στις 12 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων-φακέλων υποψηφιότητας για τη χρηματοδοτική ενίσχυση με 50%, 60% ή 75% επενδυτικών προτάσεων στο τοπικό πρόγραμμα Leader της Αναπτυξιακής Καρδίτσας. Στα επενδυτικά σχέδια περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ίδρυση, επέκταση ή ο εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων σε τομείς της εμπορίας και μεταποίησης γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων, οι μικρές βιοτεχνίες, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, οι επιχειρήσεις εστίασης και χώροι αναψυχής, οι επιχειρήσεις εναλλακτικών δραστηριοτήτων, η ενίσχυση πολιτιστικών συλλόγων. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Αναζωογόνηση της πεδινής Καρδίτσας, λίμνης Πλαστήρα και Φουρνά Ευρυτανίας».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54