Ειδήσεις από την ΕΡΑ Καλαμάτας

Σήμερα η συζήτηση για το «πείραμα αδρανοποίησης» των χημικών του πολέμου

Το «πείραμα της αδρανοποίησης» των χημικών όπλων της Συρίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πλοίοτου Αμερικανικού στόλου,ενπλω, στη Μεσόγειο και οι επιπτώσεις ενδεχόμενου ατυχήματος και διαρροής τοξικών αποβλήτων στη θάλασσα, είναι το θέμα συγκέντρωσης– συζήτησης, που οργανώνει σήμερα η Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατά των Χημικών, στην Καλαμάτα. Ησυγκέντρωσηθα γίνει στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων στο χώρο του «πατινάζ». Ομιλητής θα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Απόβλητων Ευάγγελος Λ. Γιδαράκoς.



Φορείς και πολίτες συνυπογράφουν το ψήφισμα κατά των χημικών

Δεκάδες φορείς και χιλιάδες πολίτες της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας έχουν μέχρι στιγμής συνυπογράψει το ψήφισμα την Επιτροπής Πρωτοβουλίας κατά του πειράματος της «αδρανοποίησης» των χημικών του πολέμου στη Μεσόγειο. Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, αφού ενημερώθηκε από μέλη της Επιτροπής για τον αγώνα που γίνεται, δήλωσε τη θερμή συμπαράστασή του. Την αντίθεσή τους στην «επιχείρηση» έχουν εκφράσει με ανακοινώσεις τους ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, o Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, το Εργατικό Κέντρο Οι Σύλλογοι Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Αλιέων, το Δίκτυο Κοινωνικών Ιατρείων Μεσσηνίας, αυτοδιοικητικές παρατάξεις, περιβαλλοντικές και άλλες κοινωνικές οργανώσεις.



Απεργία και συγκέντρωση κατά της αξιολόγησης

Να συμμετέχουν στη σημερινή απεργία και να εμποδίσουν τις διαδικασίες αξιολόγησης, καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα το νομαρχιακό τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ. Στις 10:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Διοικητήριο στην Καλαμάτα και θα ακολουθήσει πορεία. Σε χθεσινές δηλώσεις της η πρόεδρος του τμήματος Νικολίνα Λέκκα τόνισε ότι η αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση είναι αυθαίρετη και αντισυνταγματική, γιατί βασίζεται σε μια ποσόστωση που ορίζει ότι το 15% των εργαζομένων πρέπει να είναι κακοί, το 60% μέτριοι και το 25% καλοί. Η κα Λέκκα σημείωσε επίσης ότι το συνδικαλιστικό κίνημα είναι υπέρ της αξιολόγησης, η οποία όμως θα κρίνει πρωτίστως τα τυπικά προσόντα των εργαζομένων και ακολούθως τα αντικειμενικά, ενώ θα ορίζει συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο και στόχους για κάθε υπηρεσία. Η κα Λέκκα τόνισε ακόμη ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση σκοπό έχει να δημιουργήσει μια «δεξαμενή» ώστε σε πρώτη φάση να γίνει περικοπή αποδοχών και σε δεύτερη απολύσεις.



Κινητοποιήσεις κατά του ξεπουλήματος της ΔΕΗ

Την απόφασή τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα κατά του ξεπουλήματος της «μικρής ΔΕΗ» και κατά της εκχώρησης όλων των δημόσιων αγαθών σε ιδιώτες (Υγεία, Παιδεία, νερό κλπ.) διατράνωσαν οι εκπρόσωποι των φορέων της Καλαμάτας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των σωματείων των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ και συμμετείχαν σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Εκπρόσωποι των σωματείων και της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ενημέρωσαν τους παριστάμενους για τα σχέδια της κυβέρνησης να ξεπουλήσει μεγάλο τμήμα της ΔΕΗ, στα οποία όλοι εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους. Αποφασίστηκε, με πρωτοβουλία των φορέων, να οργανωθεί σύντομα στην Καλαμάτα, ανοιχτή συγκέντρωση ενημέρωσης των πολιτών και να ξεκινήσουν δράσεις που θα αποτρέψουν τα σχέδια ξεπουλήματος της ΔΕΗ και των άλλων δημόσιων αγαθών.



Έντονες αντιδράσεις για παιδική χαρά στην παραλία

Τέντες στην Παραλία της Καλαμάτας, στην περιοχή της Ανάστασης, δίπλα στ ράμπα που χρησιμοποιούνΑμΕΑ ως πρόσβαση στη θάλασσα, έστησαν χθες ιδιώτες επιχειρηματίες. Το γεγονός ξεσήκωσε τις έντονες αντιδράσεις των λουομένων και κλήθηκε το Λιμεναρχείο. Στον έλεγχο που έγινε οι επιχειρηματίες παρουσίασαν άδεια από το Δήμο Καλαμάτας για κατάληψη χώρου 50 τετραγωνικών μέτρων, από τον οποίο θα νοικιάζουν θαλάσσια ποδήλατα και κανό. Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν με αίτημα να ανακληθεί η άδεια παραχώρησης.



Σε κατ' οίκον περιορισμόδημοσιογράφος

κατηγορούμενος για κατάχρηση σε βάρος του Δημοσίου

Σε κατ' οίκον περιορισμό βρίσκεται από τη Δευτέρα ο πρώην διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού της Καλαμάτας ΝΕΤ, δημοσιογράφος Νίκος Φλαούνας, μετά την απολογία του στον ανακριτή. Για την προφυλάκισή του θα αποφασίσει το Δικαστικό Συμβούλιο αφού μετά την απολογία του υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον κ, Φλαούνα είναι απάτη σε βάρος του Δημοσίου και παράβαση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Η ποινική δίωξη σε βάρος του ασκήθηκε πριν περίπου 3 χρόνια γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, επί 14 χρόνια έπαιρνε το μισθό του από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά δεν πήγαινε στη δουλειά του. Το ποσόν που κατηγορείται ότι καταχράστηκε φτάνει στα 250.000 ευρώ περίπου.



Πυροβόλησε τσιγγάνες

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε χθες ένας 64χρονος από την Άνθεια Μεσσηνίας, γιατί προχθές το βράδυ, πυροβόλησε με κυνηγητικό όπλο στα πόδια, δυο τσιγγάνες (μια 42χρονη και μια 19χρονη). Το περιστατικό καταγγέλθηκε στην Αστυνομία και αστυνομικοί συνέλαβαν τον 64χρονο.



Προσκεκλημένος σε γάμο στην Καλαμάτα ο Κ. Καραμανλής

Στην Καλαμάτα θα βρεθεί το ερχόμενο Σάββατο ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός θα παραστεί στο γάμο του δικηγόρου Βασίλη Παυλόπουλου γιου του βουλευτή της Ν.Δ., καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου.



Την Κυριακή τα «Αγαπήνεια» στους Γαργαλιάνους

Τη μνήμη του μακεδονομάχου καπετάν Τέλλου Άγρα (Σαράντη Αγαπηνού) θα τιμήσουν την Κυριακή οι Γαργαλιάνοι. Οι εκδηλώσεις, που οργανώνει ο Δήμος Τριφυλίας, θα αρχίσουν στις 8 το πρωί στο χώρο που βρίσκεται ο ανδριάντας του ήρωα, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Θ συνεχιστούν στην κεντρική πλατεία των Γαργαλιάνων με χαιρετισμούς από τους δημάρχους Τριφυλίας Κωνσταντίνο Κόλλια και Έδεσσας Δημήτριο Γιάννο. Θα ακολουθήσει ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων Ευστάθιου Παρασκευόπουλου και οι εκδηλώσεις θα κλείσουν μα παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυδιάς.



«Ασκητική» στο αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας

Τη θεατρική εκδοχή της «Ασκητικής» του Νίκου Καζαντζάκη θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι αύριο και την Παρασκευή στις 9:15 το βράδυ, βρεθούν στο αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας.

Τη θεατρική προσαρμογή και τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Πάνος Αγγελόπουλος, τη μουσική ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, τα σκηνικά και τα κοστούμι η Mάιρα Βαζαίου, και την κίνηση η Μαρλέν Καμίνσκι

Παίζουν οι ηθοποιοί Τάσος Νούσιας, Θάλεια Αργυρίου, Σοφία Κομηνέα, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Χρήστος Καπενής, Βάνα Αλή, Γιώργος Κολιοβέτας.



«Φιλοκτήτης» στην Αρχαία Μεσσήνη

Η τραγωδία «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στις 9:15 το βράδυ στην Αρχαία Μεσσήνη. Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει κάνει ο Κώστας Φιλίππογλου. Πρωταγωνιστούν ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Αιμίλιος Χειλάκης και συμμετέχουν πολλοί ακόμη ηθοποιοί.



Tο 8ο Φεστιβάλ Δρόμου από Παρασκευή μέχρι Κυριακή στην Καλαμάτα

Αρχίζουν την Παρασκευή στην Καλαμάτα οι εκδηλώσεις του 8ου Φεστιβάλ Δρόμου. Το Φεστιβάλ διοργανώνει το Κέντρο Νέων Καλαμάτας με τη συμμετοχή πολλών ακόμη φορέων και την υποστήριξη του Δήμου. Από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, το 8ο Φεστιβάλ Δρόμου θα συγκεντρώσει καλλιτέχνες από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Το Φεστιβάλ Δρόμου, κάθε χρόνο, σημειώνει μεγάλη επιτυχία και εκτιμάται ότι πέρυσι το παρακολούθησαν πάνω από 7.000 άτομα. Στις φετινές εκδηλώσεις θα συμμετέχουν πάνω από 100 ξένοι καλλιτέχνες, 70 από την υπόλοιπη Ελλάδα και 20 φορείς από την Καλαμάτα.



«Πάμε σαν άλλοτε…» στη Μεσσήνη

«Πάμε σαν άλλοτε…» είναι ο τίτλος εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 9 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του πάρκου της Μεσσήνης. Διοργανωτής είναι το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης, που συμπληρώνει φέτος 8 χρόνια δράσης και προσφοράς. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει - υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Ζέρβα - χορωδία που θα αποδώσει τραγούδια από τον μεσοπόλεμο μέχρι και το τέλος του περασμένου αιώνα, ενώ το χορευτικό έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Χατζηγιαννόπουλος και το βίντεο που θα προβληθεί ο Γιώργος Λάσκαρης. Ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης θα μιλήσει για το ιστορικό της Χορωδίας και Μαντολινάτας της Μεσσήνης.



«Άρτος – Οίνος – Έλαιον» τον Αύγουστο στην Καλαμάτα

Την 3η Έκθεση Αγροτικών και Τοπικών Προϊόντων με γενικό τίτλο «Άρτος – Οίνος – Έλαιον» διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας από 22 έως 24 Αυγούστου. Η έκθεση θα γίνει στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για προβολή και προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων και για ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού και θα περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες παράλληλες δράσεις. Οι παραγωγοί, μεταποιητές και έμποροι αγροτικών και τοπικών προϊόντων, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν έως την Παρασκευή 25 Ιουλίου να υποβάλουν αίτηση στη Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, στην οδό Παπατσώνη 4. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 27213 60846 και 27213 60844.



«Γιορτή της Αγκινάρας» το Σάββατο στη Μικρομάνη

Η ετήσια «Γιορτή της Αγκινάρας» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το βράδυ, στην πλατεία της Μικρομάνης. Την εκδήλωση οργανώνει ο τοπικός Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος, με τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας. Όπως σημειώνουν οι οργανωτές οι γυναίκες του χωριού – μέλη του Συλλόγου – θα μαγειρέψουν 10.000 αγκινάρες (προσφορά των παραγωγών της περιοχής) με διάφορους τρόπους και συνταγές και θα τις προσφέρουν δωρεάν σε όσους τιμήσουν τη γιορτή τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γλέντι με τραγούδια και χορούς.



Αίθριος ο καιρός σήμερα

Αίθριο καιρό,προβλέπει η ΕΜΥ γιασήμερα.Οι άνεμοιθα πνέουν από βόρειες διευθύνσειςασθενείς μέχρι μέτριοι.Η θερμοκρασία θακυμανθεί από 23μέχρι 34βαθμούς Κελσίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54