Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Ειδήσεις ΕΡΑ Κομοτηνής  17/7/2014


Υπάρχουν Δομές Υποστήριξης για όσους μετοικούν στην Ύπαιθρο;

ΑΝ δεν έχουμε να δημιουργήσουμε! Πρόγραμμα Φιλοξένια Πλας

Κοινό μυστικό  ότι οι Ευρωπαϊκές αγροτικές περιοχές αντιμετωπίζουν διάφορους φραγμούς: γήρανση και μείωση πληθυσμού, φτωχή τοπική οικονομία, απομόνωση, έλλειψη υποδομών, καινοτομίας, ενημέρωσης και τεχνολογιών επικοινωνίας.

Προκειμένου να θιγούν αυτά τα θέματα και να αντιμετωπισθούν το πρόγραμμα Φιλοξένια πλας που εδώ και  χρόνια δημιουργεί ανοίγματα νέων οικονομικών δραστηριοτήτων. Στην παρούσα φάση το πρόγραμμα βρίσκεται  στην κεφαλαιοποίηση των καλών πρακτικών που εκπονήθηκαν και υλοποιήθηκαν από τους ωφεληθέντες του προγράμματος.

Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής, ο Οικονομολόγος και Γενικός Συντονιστής του προγράμματος Φιλοξένια πλας, Άλκης Καλλιαντζίδης,  το πρόγραμμα  συμμετέχουν κι άλλοι εταίροι, οι οποίοι πραγματοποίησαν την 5η τους συνάντηση, πρόσφατα στην Ιταλία. Ενώ, το εν λόγω  πρόγραμμα λήγει τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Η φιλοσοφία του προγράμματος έγκειται στο ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν δομές είτε από δήμους, ή περιφέρειες,  είτε από άλλους φορείς, όπως οι Αναπτυξιακές, οι οποίες έχουν και την εμπειρία της υλοποίησης προγραμμάτων Λίντερ. Οι δομές αυτές θα πρέπει να ενσωματώνουν όλες εκείνες τις πολιτικές υποδοχής , αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία που θα λύσουν προβλήματα γραφειοκρατίας, προκειμένου ομαλά να γίνει η μετοίκηση ενός επαγγελματία, από την πόλη, πίσω στην ύπαιθρο!

Εάν αυτό γίνει εφικτό όλο και περισσότεροι άνθρωποι που λόγω της κρίσης φεύγουν από τις μεγάλες πόλεις και επιστρέφουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, θα το αποφασίσουν, καθώς θα γνωρίζουν ότι υπάρχει κάποια δομή για να τους ενσωματώσει στην τοπική κοινωνία και κυρίως να συνεχίσουν από εκεί την επαγγελματική τους δραστηριότητα

Με τον τρόπο αυτό και η δημογραφική διαρροή θα σταματήσει και η ύπαιθρος θα αναζωογονηθεί και μάλιστα θα τονωθεί και σε επίπεδο υποδομών, άρα αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και γιατί όχι και των ευκαιριών και νέων θέσεων εργασίας!

Από την Ελλάδα η μοναδική Αναπτυξιακή Εταιρεία που συμμετέχει ως εταίρος, είναι της Δράμας. Μιλώντας επίσης στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο Δ/νης Μανώλης Χατζόπουλος, τόνισε ότι ήδη έχει αποσταλεί μια επιστολή σε όλους τους Δήμους της Δράμας, στην Περιφέρεια,  αλλά και σε άλλους φορείς, από τους οποίους ζητούν να ανταποκριθούν στις πολιτικές υποδοχής, προσαρμοσμένες βέβαια στην Ελληνική πραγματικότητα.

«Καταρχήν το ενδιαφέρον των τοπικών αρχών ήταν θετικό, άλλωστε προετοιμάζεται και το ΕΣΠΑ και ίσως και μέσα από εκεί μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί η δομή.Βέβαια αργότερα θα μπορούσαμε να βρούμε και άλλους φορείς υλοποιήσης, όπως Διατοπικές συνεργασίες με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες, που θα υλοποιήσουν και το Λίντερ(σ.σ. το τρέχον λήγει στα τέλη του 2015 και το επόμενο θα ανακοινωθεί μέσα στο 2015).

Πως θα μπορούσε όμως ένας Δήμος να λειτουργήσει μια τέτοια δομή, που δυστυχώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα;
«Θα μπορούσε να δώσει κίνητρα στους εσωτερικά μεταναστευμένους, ή και ακόμα στους παλιννοσθήσαντες; Οικόπεδο για τα νέα ζευγάρια, διαθέσιμη γη για νέους αγρότες, ελεύθερα οικόπεδα, γραφείο αντιμετώπισης για τα πρώτα προβλήματα της μετοίκησης; Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί κάτι σαν πρωτόκολλο μετοίκησης. Είναι μια πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο!», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Χατζόπουλος.

Ελλάδα ΚΓΠ χωρίς πραγματικούς Αγρότες στη συζήτηση

Σε 14 μέρες η Ελλάδα θα καταθέσει τις ρυθμίσεις και τις υποχρεώσεις της για την Κοινή γεωργική Πολιτική(ΚΓΠ), που θα διαρκέσουν έως το…2028!!!

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μιχαηλίδη,(Αγρονέα και  συνεργάτη Αγρο-οράματος), αυτό που προέκυψε είναι προϊόν και απόψεις συνδικαλιστών, συνεταιριστών, δήθεν εκπροσώπων Αγροτών χωρίς να έχουν προκύψει από εκλογές, αλλά όχι πραγματικών Αγροτών.

Το μόνο που τους νοιάζει είναι πως θα κρατηθούν στην εξουσία και όχι η εκπόνηση μια σωστής στρατηγικής για την Αγροτική Πολιτική στην Ελλάδα, η οποία ΝΑΙ θα έβγαζε τη Χώρα μας από το οικονομικό τέλμα…Βέβαια ο στόχος δεν είναι να βγει, αλλά…να βυθισθεί ακόμα περισσότερο.

«Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που έκλεβαν θα συνεχίσουν να κλέβουν, αυτοί που παρανομούσαν, θα συνεχίσουν να παρανομούν. Αγροτική Πολιτική στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει ούτε βραχοπρόθεσμα, αλλά ούτε και μακροπρόθεσμα…Αυτή τη στιγμή το 65% των Αγροτών είναι άνω των 55 ετών…Είναι αυτοί που ρυθμίζουν το μέλλον και για τους νεότερους αγρότες που δυστυχώς δεν συμμετέχουν στις αποφάσεις του μέλλοντος», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Μιχαηλίδης.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το πρώτο διεθνές θερινό σχολείο Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας του ΔΠΘ:

Όλα πήγαν περίφημα και το πρώτο Διεθνές Σχολείο Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας, που διοργάνωσε η μονάδα Καινοτομίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης  πέρασε στην Ιστορία ως άκρως πετυχημένο και πολλά υποσχόμενο για το μέλλον!

Οι 27 φοιτητές από χώρες όπως, Γαλλία, Κίνα, Βιετνάμ, Ινδία και οι τρεις καθηγητές τους από το Πανεπιστήμιο του Νότινχαμ της Αγγλίας,(σ.σ. πέρα από τη θερμή φιλοξενία) είχαν την ευκαιρία, πέρα από τις πρώτες ομιλίες που θα δημιουργούσαν και την κατάλληλη χημεία της συνεργασίας και της συζήτησης μεταξύ τους, να παρουσιάσουν τα πρότζεκτ που ετοίμασαν για τις εταιρείες της Περιφέρειας, λύσεις-προκλήσεις  σε ζητήματα επι πραγματικών και δύσκολων οικονομικών συνθηκών.

Δήλωσαν ενθουσιασμένοι οι υπεύθυνοι των εταιρειών όπως ο κ. Μαδένας από την Coco MAT, ο οποίος δήλωσε ότι θα θέσει άμεσα σε εφαρμογή την πρόταση των φοιτητών για την οικονομική διείσδυση  της συγκεκριμένης εταιρείας (σ.σ. βάσει κάποιων κατάλληλων δεικτών που παρουσίασαν οι φοιτητές) στην Αγγλική αγορά!

Μάλιστα όταν επισκέφθηκαν την εταιρεία Sun light,(παραγωγή μπαταριών για τορπίλες) η οποία εδρεύει και αυτή στην Ξάνθη, επί τόπου στήθηκε μια ομάδα από τους φιλοξενούμενους φοιτητές και από τους 20 φοιτητές του ΔΠΘ και παρουσίασαν ένα πρότζεκτ για την είσοδο και της συγκεκριμένης εταιρείας στην αγορά της Αγγλίας!

«Επρόκειτο για μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας! Αποδείχθηκε πως μπορεί να επιτευχθεί η διασύνδεση του επιχειρηματικού κόσμου, με τους φοιτητές πως μπορεί να ανοίξει νέους επαγγελματικούς δρόμους», τόνισε στην ΕΡΑ Κομοτηνής, η υπεύθυνη από την δομή Καινοτομίας του ΔΠΘ, (σ.σ. όπου επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο κ. Μπότσαρης), Βιβή Γιούρκα.

Μάλιστα έσπευσε να προσθέσει ότι το δεύτερο θερινό σχολείο, ήδη ξεκίνησε να ετοιμάζεται, μια και το ΔΠΘ επιθυμεί να θεσμοθετηθεί και είναι πολλές οι ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι!

Ιδέα για την Ιατρική και για την Μοριακή Βιολογία! Ιδέα για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα! Ιδέα για τον τουρισμό τα τοπικά προϊόντα και γενικά σε πιο εξειδικευμένους άξονες.

Πραγματικά η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταμορφώνεται τα καλοκαίρια σε ένα απέραντο Διεθνές Θερινό Σχολείο: Φιλοσοφίας, Ιατρικής,Ιστορίας, Τουρισμού, Πολιτισμού Γαστρονομίας!

Δήλωση Κουΐκ για το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου της Κύπρου

Ο Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, έκανε την εξής δήλωση με αφορμή το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου:

«Σήμερα, 40 χρόνια μετά το πραξικόπημα κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που οδήγησε στην εθνική τραγωδία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, μετά από 40 χρόνια κατοχής στην μισή Κύπρο, η φράση «Δεν ξεχνώ», έχει μετατραπεί σε νέες μεθοδεύσεις για την επιβολή σχεδίου Ανάν ΙΙ, που καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι επίσης θλιβερό, ότι δεν έγινε δεκτή η πρόταση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για ειδική συνεδρίαση του Β’ Θερινού Τμήματος της Βουλής, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, για τα 40 χρόνια από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο και την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, η οποία θα εορτασθεί για μια ακόμη φορά με πορτοκαλάδες και λεμονάδες στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου».

Δήλωση Κουΐκ για Τρόικα

Εξ άλλου ο κ. Κουΐκ έκανε δήλωση και για τις «δραστηριότητες» της Τρόικας, έκανε την εξής δήλωση:

«Μόνο στο «Ελλαδιστάν» συμβαίνει να παρελαύνει το μισό υπουργικό συμβούλιο από το γραφείο της τρόικας στο Υπουργείο Οικονομικών, για να της υποβάλει τις διαβεβαιώσεις του ότι θα εκτελεί στο ακέραιο τις εντολές της και στη συνέχεια οι τροϊκανοί να πηγαίνουν αυτοπροσώπως στα γραφεία της ΕΛΣΤΑΤ για να δώσουν κάλυψη στον υπόδικο Ανδρέα Γεωργίου για την αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια, στην εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση».

Αγροδιατροφικός τομέας & Κοινωνική οικονομία

Την ερχόμενη Παρασκευή, 18 Ιουλ 2014, από τις 19.00, οργανώνεται εκδήλωση για τον «Πρωτογενή τομέα και την Κοινωνική επιχειρηματικότητα» από το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε συνεργασία με ΤΟΠΣΑ της περιοχής, στους Βώρους, Δήμου Φαιστού, στα πλαίσια της 14ης Γεωργικής Έκθεσης Μεσσαράς, στην Κρήτη.

Ανάμεσα στα θέματα που θα προσεγγισθούν είναι: «Δυνατότητες Ανάπτυξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Κρήτη», «Αγροτοδιατροφικός Τομέας & Κοινωνική Οικονομία», «Απασχόληση & Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στη νέα Προγραμματική Περίοδο» και «Χρηματοδοτικά εργαλεία & δυνατότητες χρηματοδότησης επιχειρήσεων».

Οι επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή κατακρατούν μόλις το 10% στους αγρότες και μεταφέρουν το 90% σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Τυχόν επενδύσεις στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών κατακρατούν σχεδόν το σύνολο της επένδυσης εκεί και διαχέουν μόλις το 10% στους άλλους τομείς. Επομένως εάν ενδιαφέρεται το κράτος για συνολική ανάπτυξη φαίνεται ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος είναι να διαθέσει όλες τις δυνατές επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα.

Ο πρωτογενής τομέας συνεισφέρει άμεσα περίπου το 4% στο ΑΕΠ, όμως έμμεσα, μέσω της μεταποίησης και των υπηρεσιών η συνολική του συμβολή είναι περίπου 20% του ΑΕΠ, με τον πολλαπλασιαστή ΑΕΠ να είναι ο υψηλότερος στην Ελλάδα, περίπου 5. Ο πολλαπλασιαστής ΑΕΠ του τουρισμού είναι 1,8 περίπου, με συνολική συμβολή περίπου 17% του ΑΕΠ.
(πηγή Αγρονέα Δ. Μιχαηλίδης)

Μείωση στα τιμολόγια ΟΣΔΕ για τους αγρότες

Μειώνονται, με παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα τιμολόγια με τα ποσά που καταβάλλουν οι αγρότες για τη διεκπεραίωση των φετινών τους δηλώσεων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι, η νέα διαδικασία πιστοποίησης των φορέων για την υποβοήθηση των αγροτών στην υποβολή των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ εξελίχθηκε ομαλά σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Για την αντιμετώπιση του θέματος του υψηλού κόστους που επιβάρυνε τους αγρότες αποφασίστηκε να γίνουν οι ακόλουθες μειώσεις στα τιμολόγια της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ :

    Στα 20 ευρώ ανά αίτηση-δήλωση ορίζεται το ανώτατο κόστος για τους αγρότες των μικρών νησιών του Αιγαίου με δικαιώματα ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης μέχρι 200 ευρώ.
    Στα 13,21 ευρώ μειώνεται το κόστος ανά αίτηση-δήλωση για τους αγρότες που δεν έχουν καμία μεταβολή στις φετινές τους δηλώσεις ΟΣΔΕ, σε σχέση με πέρσι.
    Στα 30 ευρώ ανά αίτηση-δήλωση ορίζεται το κόστος για τους αγρότες με ατομικά δικαιώματα ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης μέχρι 400 ευρώ.
    Σε 35 περιοχές της χώρας με ιδιαιτερότητες (π.χ. μεγάλο αριθμό αγροτεμαχίων και μικρό αριθμό ατομικών δικαιωμάτων ενίσχυσης) ορίζονται ειδικά τιμολόγια (π.χ. μέχρι 50 στρέμματα ανεξαρτήτου του αριθμού των αγροτεμαχίων το κόστος είναι 45 ευρώ, μέχρι 100 στρέμματα ανεξαρτήτου του αριθμού των αγροτεμαχίων το κόστος είναι 65 ευρώ).
    Θεσπίζονται πολύ χαμηλά τιμολόγια σε ειδικές κατηγορίες προϊόντων, όπως για παράδειγμα ο κρόκος Κοζάνης (12 ευρώ ανά αίτηση-δήλωση).

Με τις αλλαγές αυτές στα τιμολόγια ΟΣΔΕ ο μέσος όρος του κόστους ανά αίτηση-δήλωση μειώνεται στα 52 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται το σύνολο της διαδικασίας που θα απαιτηθεί για την υποβολή, τυχόν διόρθωση, επεξεργασία της αίτησης-δήλωσης και την καταβολή της κοινοτικής ενίσχυσης στους δικαιούχους αγρότες. Με τα νέα τιμολόγια ένας στους τρεις αγρότες που υπέβαλλαν φέτος αίτηση-δήλωση ΟΣΔΕ, συμπεριλαμβανομένων και των νέων αγροτών που δεν έχουν δικαιώματα ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης την τρέχουσα περίοδο, θα πληρώσουν τελικά μόνο 31 ευρώ, όπως φαίνεται από τον πίνακα που ακολουθεί.

Nέες προσκλήσεις για ένταξη σε προγράμματα Υδατοκαλλιεργειών, Μεταποίησης και Εμπορίας Αλιευτικών Προϊόντων και Μόνιμης Παύσης Αλιευτικών Δραστηριοτήτων

Τρείς νέες προσκλήσεις για ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να καταθέσουν πρόταση για να ενταχθούν στα προγράμματα των Υδατοκαλλιεργειών, της Μεταποίησης και Εμπορίας αλιευτικών προϊόντων και Μόνιμης Παύσης Αλιευτικών Δραστηριοτήτων, του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013, υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Καρασμάνης.

Ειδικότερα για το μέτρο:
των Υδατοκαλλιεργειών, η πρόσκληση αφορά επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 10.350.000 ευρώ, σχετικά με δράσεις για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας λόγω κατασκευής νέων μονάδων, την μεταβολή της παραγωγής λόγω επέκτασης ή εκσυγχρονισμού υφιστάμενων μονάδων και την αύξηση της ποσότητας γόνου που παράχθηκε σε Ιχθυογεννητικούς σταθμούς, με ημερομηνία έναρξης της ανοιχτής πρόσκλησης από την ημερομηνία δημοσίευσης της στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.

της Μεταποίησης και εμπορίας, η πρόσκληση αφορά επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 10.500.000 ευρώ, και αφορά δράσεις βελτίωσης της επιχειρηματικής θέσης των παραγωγικών μονάδων μεταποίησης και των εγκαταστάσεων εμπορίας με ημερομηνία έναρξης της ανοικτής πρόσκλησης από την ημερομηνία δημοσίευσης της στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.

της Μόνιμης Παύσης Αλιευτικών Δραστηριοτήτων, η πρόσκληση αφορά επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 15.200.000 ευρώ, με ημερομηνία έναρξης της πρόσκλησης από την επόμενη της δημοσίευσης της στην εφημερίδα της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα για τους ενδιαφερόμενους που εκ νέου υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στο  μέτρο μέχρι 35 ημέρες, ενώ για τις νέες αιτήσεις μέχρι και 45 ημέρες αντίστοιχα.

Εκδηλώσεις Προφήτης-Ηλίας στον Ίασμο

Ξεκίνησαν και στο Δήμο Ιάσμου οι Πολιτιστικές εκδηλώσεις Προφήτης Ηλίας 2014 και θα διαρκέσουν έως τις 20 του μήνα.
Το πρόγραμμα  πέρα από τις θρησκευτικές τελετές,περιλαμβάνει την παρουσίαση των δραστηριοτήτων του συλλόγου, αθλοπαιδιές, παιχνίδια, επίδειξη χορευτικών συγκροτημάτων και λαϊκό γλέντι.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, όπου λειτουργούν εκθέσεις ζωγραφικής, βιβλίου και χειροποίητητων κοσμημάτων.

Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Μαρίνο Μόσχο, στόχος είναι να ενταχθούν περισσότεροι νέοι και η ενίσχυση των κοινωνικών δραστηριοτήτων του συλλόγου
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17/07/2014 - 10:41