Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

ΒΟΛΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  17-7-2014


Αθώοι όλοι στη ΔΕΥΑΜΒ

Στο αρχείο μπαίνει ο ογκώδης φάκελος των σοβαρών καταγγελιών του πρώην αντιδημάρχου Βόλου και πρώην μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, Ι. Στάμου, ο οποίος εγκαλούσε υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες της επιχείρησης για σειρά έργων, μεταξύ των οποίων και η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, που είχε αναλάβει η ΕΡΓΗΛ, η οποία σήμερα, διεκδικεί 6 εκ. ευρώ από τα ταμεία της επιχείρησης.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, πρώην Δήμαρχοι και πρώην διευθυντικά στελέχη, πολιτικοί δηλαδή και υπηρεσιακοί παράγοντες απαλλάσσονται από τυχόν ευθύνες τους. Για τις καταγγελίες του κ. Στάμου που είχαν πάρει ευρεία δημοσιότητα τον Αύγουστο του 2010, ο Εισαγγελέας Βόλου είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση και προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων, εναντίον υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και πρώην Δημάρχων- Προέδρων της ΔΕΥΑΜΒ.

Αυτή την περίοδο η ΔΕΥΑΜΒ, βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, σε ό,τι αφορά το χειρισμό της υπόθεσης της ΕΡΓΗΛ, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να «σηκώσει τα ταμεία» της επιχείρησης, εισπράττοντας έξι εκατομμύρια ευρώ, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, υπέρ των αξιώσεων της εργολήπτριας εταιρείας. Η σημερινή διοίκηση, κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τα νομικά όπλα που θα χρησιμοποιήσει, προκειμένου να μην αδειάσουν τα ταμεία με το αποθεματικό της επιχείρησης για την αποζημίωση της ΕΡΓΗΛ, η οποία δικαιώθηκε στο αίτημά της για είσπραξη έξι εκ. ευρώ για πρόσθετες εργασίες που εκτέλεσε.

Τμήμα των καταγγελιών του κ. Στάμου το 2010, αφορούσε σε αυτή ακριβώς την υπόθεση: τυχόν λάθη και παραλείψεις υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων της ΔΕΥΑΜΒ, σε ό,τι αφορά την παραλαβή του έργου κατασκευής και αντικατάστασης των αγωγών του δικτύου ύδρευσης στην πόλη, σε μήκος 180 χλμ. Το έργο θεωρήθηκε ότι είχε παραληφθεί αυτοδίκαια, επειδή η επιχείρηση δεν φρόντισε να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής για την επίσημη παραλαβή του εντός διμήνου από την παράδοση και αφού προηγούνταν έλεγχος αν έγινε τελικώς το φυσικό αντικείμενο που περιλαμβανόταν στη μελέτη.

Η επιτροπή συστάθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα για να διαπιστωθεί μετά από έλεγχο 100 σημείων ότι υπήρξαν αποκλίσεις από τη μελέτη και τις ποσότητες των υλικών, που κοστολούνται στα 5 εκ. ευρώ, ποσό που αντίστοιχα διεκδικεί η ΔΕΥΑΜΒ από την ΕΡΓΗΛ.

Στον ίδιο φάκελο των καταγγελιών Στάμου, συμπεριλαμβανόταν και καταγγελία για τις λιμνοδεξαμενές στη Μακρινίτσα, όπου εκεί φέρεται - όπως είχε υποστηρίξει - να πληρώθηκαν από τη ΔΕΥΑΜΒ 137.300,00 € + ΦΠΑ, ενώ το κόστος ήταν 45.000€. Για τους υπερχειλιστές ο κ. Στάμος είχε αναφέρει ότι φέρεται να πληρώθηκαν με 10.000 ευρώ, ενώ το πραγματικό κόστος είναι 800 ευρώ. Κυρίαρχο ζήτημα είχαν αποτελέσει και τα περιβόητα «τσαπάκια», οι συμβάσεις μίσθωσης σκαπτικών μηχανημάτων, για την αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο, που σύμφωνα με τον τότε αντιδήμαρχο επιβάρυναν τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΜΒ.

Το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του, που εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου 2014, απαλλάσσει από τυχόν ευθύνες τόσο υπηρεσιακούς όσο και πολιτικούς παράγοντες της ΔΕΥΑΜΒ, που βρέθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Σε ομηρία 1.000 απόφοιτοι ΙΕΚ

Δεν μπορούν να πιστοποιηθούν στο αντικείμενο σπουδών τους επειδή το Υπ. Παιδείας δεν κινεί τις διαδικασίες για το διαγωνισμό από το 2011!

Σε ομηρία βρίσκονται τα τελευταία τρία χρόνια, 1.000 περίπου απόφοιτοι ΙΕΚ στο Βόλο, οι οποίοι περιμένουν ακόμη να δώσουν εξετάσεις για να αποκτήσουν το δίπλωμα της ειδικότητάς τους και να μπορέσουν να βγουν στην αγορά εργασίας.

Οι 1.000 Βολιώτες απόφοιτοι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους 25.000 αποφοίτους ΙΕΚ σε όλη την Ελλάδα, που από το 2011 περιμένουν πότε το Υπουργείο Παιδείας θα κινήσει τις διαδικασίες για τις εξετάσεις απόκτησης του διπλώματος, ώστε να μπορέσουν οι νέοι αυτοί να αναγνωρίσουν τα προσόντα που απέκτησαν από τη φοίτησή τους στα ΙΕΚ και να βγουν στην αγορά εργασίας.

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης (ΟΙΕΛΕ) έχει ενημερώσει όλα τα κόμματα για το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει, κάνοντας λόγο για «ακατανόητη τακτική» από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, την ώρα που η ανεργία στους νέους ανθρώπους υπερβαίνει το 61%, ο Υπουργός Παιδείας κρατά 25.000 απόφοιτους των ΙΕΚ (δημοσίων και ιδιωτικών) εργασιακά ομήρους, απαγορεύοντάς τους ουσιαστικά να εξασκήσουν τις ειδικότητες που σπούδασαν.

Ενώ ο Εθνικός οργανισμός για την πιστοποίηση προσόντων, ο ΕΟΠΠΕΠ, έχει εκδώσει από τον Ιανουάριο τη διενέργεια εξετάσεων των αποφοίτων των ΙΕΚ, ο Υπουργός Παιδείας αρνείται να εκδώσει υπουργική απόφαση για τη διεξαγωγή τους. Αποτέλεσμα είναι χιλιάδες νέοι άνθρωποι που περιμένουν εναγωνίως να πιστοποιήσουν τα προσόντα τους για να βρουν δουλειά, να χάνουν πολύτιμο χρόνο και να παραμένουν άνεργοι.

Η ΟΙΕΛΕ κατηγορεί το Υπουργείο για ολιγωρία και τον εργασιακό αποκλεισμό των αποφοίτων. Οσοι κατάφεραν να βρουν μια θέση εργασίας έχουν ως τυπικό προσόν το απολυτήριο Λυκείου και όχι του Ι.Ε.Κ.

Σπουδαστές διαμαρτύρονται πλέον καθημερινά διότι σε πολλές από τις ειδικότητες που έχουν παρακολουθήσει ζητείται προσωπικό για κάλυψη θέσεων εργασίας, αλλά αυτοί αδυνατούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες επιλογής, εξαιτίας της μη πιστοποίησης των σπουδών τους, ενώ παράλληλα στερούνται ακόμη και της δυνατότητας συμμετοχής σε προγράμματα συγχρηματοδοτούμενης απασχόλησης.

Η ΟΙΕΛΕ τονίζει ότι ο νόμος 4.229 προέβλεπε ότι, εντός του 2014, θα γίνουν 2 φορές εξετάσεις πιστοποίησης. Το Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ, κατ’ εφαρμογή του νόμου στέλνει την ΚΥΑ στο ΥΠΑΙΘ για άμεση εφαρμογή. Ομως στο ΥΠΑΙΘ οι σύμβουλοι και ο Υπουργός δεν έχουν μέχρι σήμερα προχωρήσει σε καμία ενέργεια ώστε να γίνουν εξετάσεις. Να σημειωθεί τέλος ότι οι τελευταίες εξετάσεις πιστοποίησης διενεργήθηκαν τον Ιούνιο του 2011.

Ικανοποιημένοι από την πληρότητα οι ξενοδόχοι στα νησιά

Πάνω από 70% η πληρότητα στα ξενοδοχεία των Βορείων Σποράδων

Λίγα είναι τα ξενοδοχεία τα οποία παραμένουν κλειστά αυτή τη χρονιά στα νησιά των Βορείων Σποράδων, σύμφωνα με τους επαγγελματίες των νησιών, οι οποίοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πληρότητα των ξενοδοχείων μέχρι στιγμής.

Η πληρότητα στη Σκιάθο, στη Σκόπελο και στην Αλόννησο είναι πάνω από 70% κατά μέσο όρο, γεγονός στο οποίο έχουν συμβάλλει τόσο η τακτική συγκοινωνία με το Βόλο και τον Άγιο Κωνσταντίνο όσο και οι αφίξεις των πτήσεων τσάρτερ αλλά και των τακτικών στο αεροδρόμιο της Σκιάθου.

Στο νησί του Παπαδιαμάντη, η πληρότητα αγγίζει το 80% στα 80 ξενοδοχεία τα οποία λειτουργούν στο νησί. «Υπάρχει μικρή διαθεσιμότητα για Ιούλιο και Αύγουστο και όποιος ενδιαφέρεται να έρθει, πρέπει να βιαστεί»,  ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, κ. Θωμάς Κουκουλάκης. Οι τιμές ξεκινούν από 20 ευρώ το άτομο συμπεριλαμβανομένου και του πρωινού και κλιμακώνεται ανάλογα με τις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων. Στη Σκιάθο, μόνο δύο ξενοδοχεία δεν άνοιξαν αυτή την καλοκαιρινή σεζόν για προσωπικούς λόγους, σύμφωνα με τον κ. Κουκουλάκη.

Ικανοποιημένος από την πληρότητα είναι και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, κ. Ιωάννης Γιολδάσης. Στο νησί αυτή την περίοδο λειτουργούν 34 ξενοδοχεία εξυπηρετώντας 2.800 κλίνες. Μάλιστα, η πληρότητα χωρίζεται σε τρεις διαβαθμίσεις, ανάλογα με την αγορά στην οποία απευθύνονται τα ξενοδοχεία. Συγκεκριμένα, τα ξενοδοχεία τα οποία απευθύνονται στην εξωτερική αγορά έχουν πληρότητα 75% ενώ όσα απευθύνονται στην εσωτερική αγορά, η πληρότητά τους είναι χαμηλότερη, στο 50%. Καλύτερη είναι η εικόνα για όσα ξενοδοχεία απευθύνονται τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική αγορά, καθώς η πληρότητά τους αγγίζει το 80-85%. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με τις απαιτήσεις των πελατών από 60-85 ευρώ το δίκλινο. Δύο ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά από πέρυσι πιθανόν για οικονομικούς λόγους, σύμφωνα με τον κ. Γιολδάση.

Δύο ξενοδοχεία, επίσης, είναι κλειστά και στο νησί της Αλοννήσου, τα οποία έχουν βάλει λουκέτο εδώ και αρκετά χρόνια. Τα ξενοδοχεία που λειτουργούν στο νησί αριθμούνται περί τα 15, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου, κ. Κώστα Ευσταθίου, των οποίων η πληρότητα υπερβαίνει το 70%. Οι τιμές στα δίκλινα ξεκινούν από 40 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 120 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Γενική συνέλευση της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου

Χθες στις 7 το απόγευμα κλήθηκε  συνέλευση απολογισμού της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου στο ξενοδοχείο SkopelosHotelandSpaτου ομίλου Σπύρου με θέματα προς συζήτηση τον απολογισμό του έργου του Δ.Σ. της Ενωσης και τον ορισμό της ημερομηνίας και του χώρου διεξαγωγής των εκλογών από τις οποίες θα προκύψει το νέο Δ.Σ. της Ένωσης.
Λόγω έλλειψης απαρτίας, η συνέλευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη.

Δεκάδες ανασφάλιστοι χωρίς περίθαλψη

Το Δίκτυο Υπεράσπισης Ανασφάλιστων δέχεται καταγγελίες

Δεκάδες είναι οι ανασφάλιστοι πολίτες, που σύμφωνα με καταγγελίες σε Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης, δεν έχουν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η  Λαϊκή Συνέλευση και το Ιατρείο Αλληλεγγύης Γειτονιάς Αγ. Νεκταρίου με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι το περιεχόμενο των σχετικών εγκυκλίων στην πράξη διαψεύδεται και καλούν τους πολίτες για καταγγελίες στο Δίκτυο Υπεράσπισης Ανασφάλιστων.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής: «Το Δίκτυο Υπεράσπισης Ανασφάλιστων που στοχεύει στην ενημέρωση και διασφάλιση των δικαιωμάτων κάθε ανασφάλιστου ασθενή μέσω παρεμβάσεων όπου κριθεί απαραίτητο.

Κάθε εργαζόμενος, ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό, σε οποιοδήποτε νοσοκομείο και μονάδα υγείας ενημερώνεται και ενημερώνει το δίκτυο αφού έχουν καταγραφεί περιστατικά ανασφάλιστων που αποκλείονται από εξετάσεις, επεμβάσεις και νοσηλεία.

Η προηγούμενη σχετική εγκύκλιος 139491/2006 υποτίθεται ότι θα διασφάλιζε την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ανασφάλιστων με την κάλυψη των αντίστοιχων εξόδων από το νοσοκομειακό πλεόνασμα.

Ομως η πραγματικότητα δεκάδων ανασφάλιστων συμπολιτών μας όπως αποτυπώνεται από καταγγελίες στα Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης που έχουν δημοσιοποιηθεί διέψευσε το περιεχόμενο της εγκυκλίου και κατέδειξε την απάνθρωπη ταξική πολιτική της κυβέρνησης, που δημιουργεί πλεονάσματα, κάνοντας οικονομίες στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων.

Η πρόσφατη τροποποιητική 48985/3-6-2014 εγκύκλιος διευρύνει τις κατηγορίες δικαιούχων και δηλώνει ότι ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, δικαιούνται νοσοκομειακής περίθαλψης μετά από την έγκριση των αρμόδιων συσταθέντων επιτροπών και μετά από παραπομπή από γιατρό του ΠΕΔΥ ή των τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων των Νοσοκομείων. Ανοίγεται πάλι ένας γραφειοκρατικός δρόμος εμποδίων προς τη διασφάλιση της υγείας.

Κανένα γραφειοκρατικό ανάχωμα στην υγεία. Κανένα εντεταλμένο από διοικήσεις μπιλιετάκι εφορίας, για αποπληρωμή νοσηλειών στα χέρια των ασθενών. Κανείς ανασφάλιστος δεν είναι πια μόνος του.

Στα παρακάτω τηλέφωνα του Δικτύου «6982510424, 6978889545, 6979133855, 6982025680, 6972004219, 6974719511», μπορούν να γίνονται καταγγελίες για άρνηση περίθαλψης και για συλλογικές άμεσες παρεμβάσεις.

Το Δίκτυο είναι αναγκαίο ως κομμάτι της συγκρότησης μετώπου αγώνα για την Υγεία για Δημόσια Δωρεάν Υγείας για όλους, Έλληνες και Μετανάστες, αλλά και για κάθε δημόσιο κοινωνικό αγαθό».

Σκάνδαλο με βρεφονηπιακούς

Σταθμός στο Βόλο είχε χρηματοδοτηθεί με σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ και έπαιρνε από γονείς χρήματα.

Κόλπο με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είχαν στήσει δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί στον Πειραιά και στο Βόλο. Σε συνθήκες άκρας μυστικότητας, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησε σε έρευνα πέντε συνολικά βρεφονηπιακών σταθμών της χώρας, που επιδοτούνταν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Η έρευνα έβγαλε «λαβράκι», καθώς διαπιστώθηκαν σοβαρές οικονομικές παραβάσεις σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Στην περίπτωση του Βόλου, ο βρεφονηπιακός σταθμός είχε χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με ποσό που πλησιάζει το μισό εκατομμύριο ευρώ για υπηρεσίες, που ουσιαστικά δεν παρείχε στους γονείς. Ταυτόχρονα, χρέωνε τους γονείς των παιδιών για υπηρεσίες μετακίνησης και σίτισης που δεν παρείχε.

Οι έλεγχοι αφορούσαν την προγραμματική περίοδο (Ε.Σ.Π.Α.) 2007 - 2013 και διενεργήθηκαν από κλιμάκια της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας σε πέντε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μετά από αξιοποίηση σχετικών στοιχείων της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), προέκυψαν σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις παράβασης της ισχύουσας νομοθεσίας.

Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε οι επίμαχοι βρεφονηπιακοί σταθμοί συμμετείχαν σε επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.), στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είχαν συνάψει σχετικές συμβάσεις με τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Συμβάσεων και λάμβαναν μεγάλα ποσά για την κάλυψη του συνολικού κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών, προκειμένου οι γονείς να μην προβαίνουν σε πληρωμή τροφείων ή άλλης μορφής διδάκτρων ή καταβολή οποιουδήποτε άλλου αντιτίμου (σίτιση, μετακίνηση από την οικία κ.λπ.).
 
Απαιτούσαν χρήματα από γονείς

Οι συγκεκριμένοι όμως βρεφονηπιακοί σταθμοί, κατά παράβαση των συμβάσεων και της νομοθεσίας, απαιτούσαν από τους γονείς να καταβάλλουν επιπλέον χρήματα για τη μετακίνηση των παιδιών, ισχυριζόμενοι ότι το πρόγραμμα δεν αφορούσε (καθόλου) μετακίνηση.

Ανάλογη «πρακτική» ακολουθούσαν και στο θέμα της σίτισης, δεδομένου ότι προσφέρονταν γεύματα έναντι χρηματικής αμοιβής ή σε κάποιες περιπτώσεις προσφέρονταν μικρότερος αριθμός γευμάτων από τον προβλεπόμενο στη σχετική σύμβαση, κατά παρέκκλιση του προγράμματος, που απαγόρευε την οποιαδήποτε χρέωση στους γονείς.

Επιπρόσθετα, οι συγκεκριμένοι βρεφονηπιακοί σταθμοί αποκόμιζαν παράνομο περιουσιακό όφελος σε βάρος του Δημοσίου καθώς σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, ενώ είχε διακοπεί η φοίτηση παιδιών ή/και η φύλαξη βρεφών, συνέχιζαν να εισπράττουν τις επιδοτήσεις από το Ε.Σ.Π.Α.

 Κατασχέθηκαν έγγραφα και φορολογικά στοιχεία

Στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έγγραφα και φορολογικά στοιχεία -δεδομένα, από τη μελέτη, εκτίμηση και ανάλυση των οποίων προέκυψαν τα εξής:

•    Βρεφονηπιακός σταθμός στον Πειραιά, είχε χρηματοδοτηθεί από το Ε.Σ.Π.Α. με το συνολικό ποσό των 106.400 ευρώ, ενώ έπειτα από την διαπίστωση των προαναφερθεισών παραβάσεων και μετά από έλεγχο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, μέρος του ποσού ανακλήθηκε ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
•    Βρεφονηπιακός σταθμός στοΒόλο, είχε χρηματοδοτηθεί για τη φύλαξη 118 νηπίων με το συνολικό ποσό των 461.700 ευρώ για υπηρεσίες που ουσιαστικά δεν παρείχε στους γονείς. Επίσης διαπιστώθηκε ότι χρέωνε υπηρεσίες μετακίνησης και σίτισης που δεν παρείχε.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και η συνταχθείσα Έκθεση Φορολογικού Ελέγχου απεστάλη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Ευρεία σύσκεψη για τη νέα ΚΑΠ στην περιφέρεια Θεσσαλίας

«Να επιλέξουμε εκείνο το σενάριο, το οποίο συμφέρει τη Θεσσαλία», κάλεσε ο Κ. Αγοραστός

Οι αλλαγές και οι προκλήσεις που επιφέρει η νέα ΚΑΠ (2015-2020) ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης, που συγκάλεσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών, συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών φορέων της Θεσσαλίας.

Παράλληλα, ξεκίνησε και η δημόσια διαβούλευση μέσω διαδικτύου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, περιμένοντας την κατάθεση προτάσεων της ενδιαφερομένων. Η 1η Αυγούστου 2014 είναι καταληκτική ημερομηνία για όλα τα κράτη - μέλη, για να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόσουν τη νέα αγροτική πολιτική, καταθέτοντας δηλαδή τις προτάσεις με τις επιλογές, που θα κάνουν μέσα σ’ αυτό το κανονιστικό πλαίσιο.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός επεσήμανε τα εξής: «Η συμμετοχή των φορέων στη σύσκεψη αυτή δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τη νέα ΚΑΠ. Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει κάνει μία συγκριτική μελέτη όλων των δυνατών σεναρίων που έχει στη διακριτική του ευκαιρία το κράτος-μέλος να εφαρμόσει και θα μας βοηθήσει να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Το αρμόδιο υπουργείο έχει καθυστερήσει τη διαδικασία του σχεδιασμού, τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός. «Εμείς -είπε- εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε διοργανώσει αρκετές ημερίδες και συναντήσεις με τον γεωπονικό σύλλογο, το ΓΕΩΤΕΕ με τους εκπροσώπους του υπουργείου πολλές φορές σε όλη την Θεσσαλία για το ζήτημα αυτό. Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας πρέπει με μία φωνή και να επιλέξουμε εκείνο το σενάριο, το οποίο συμφέρει τη Θεσσαλία, ενισχύοντας την προστιθέμενη αξία του κτηνοτροφικού και αγροτικού εισοδήματος αλλά ταυτόχρονα και των έργων υποδομής. Με έργα υποδομής εννοούμε κυρίως τα έργα νερού, γιατί το νερό είναι το βασικότερο στοιχείο στην αγροτική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση και δυστυχώς πληρώνεται πολύ ακριβά. Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε είναι το θέμα του κόστους της ενέργειας, γιατί το κόστος ενέργειας είναι πολλές φορές «απαγορευτικό» και δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας των ποιοτικών μας προϊόντων».

Ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Κολυβάς παρουσίασε τα τέσσερα εναλλακτικά σενάρια σχετικά με τον τρόπο «επένδυσης» των κοινοτικών κονδυλίων στη γεωργία και την κτηνοτροφία τονίζοντας τα εξής: «Η κοινή αγροτική πολιτική δεν ήταν όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Έχει γίνει «αλά καρτ», και έχει γίνει έτσι γιατί ελάχιστα πράγματα αποφασίζουν οι Βρυξέλες και όλα τα υπόλοιπα είναι επιλογή του κράτους μέλους. Δυστυχώς όσα δεν έγιναν εδώ και έναν χρόνο καλούνται όλοι οι φορείς να τα κάνουν σε ένα 10ήμερο, αφού την 1η Αυγούστου θα πρέπει η Ελλάδα να ανακοινώσει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον τρόπο που θα διαχειριστεί τη νέα ΚΑΠ. Χοντρικά 2 δις ευρώ το χρόνο θα έρχονται στη χώρα, όλα από τις Βρυξέλες. Ένα μικρό ποσοστό του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης είναι συγχρηματοδοτούμενο και όλα τα υπόλοιπα κοινοτικοί πόροι, γι’ αυτό θα πρέπει να αποφασίσουμε πως θα τα κατανείμουμε και την απόφαση θα την πάρει το υπουργείο. Στο σύστημα πλέον δεν μπαίνουν όσοι είχαν στήριξη παραγωγής την περίοδο 2000-2002, μπαίνουν όλοι οι ευρωπαίοι αγρότες ότι και αν καλλιεργούν. Είναι όλοι δικαιούχοι ενισχύσεων, δυστυχώς με τα ίδια χρήματα και αυτό έχει σχέση με το έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας που υπάρχει στην Ευρώπη. Η νέα ΚΑΠ δίνει τη δυνατότητα η στήριξη να κατευθύνεται στον ενεργό αγρότη και όχι στους αποκαλούμενους «αγρότες του καναπέ». Η στήριξη που παρέχεται στην ελληνική γεωργία μέσω της ΚΑΠ είναι από τις μεγαλύτερες σε όλη την Ε.Ε».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας συμπλήρωσε ακόμη: «Εάν η ορθολογικότερη τοποθέτηση των εισερχόμενων οικονομικών πόρων στο συγκεκριμένο τομέα είναι κρίσιμη για τη χώρα μας, για την Περιφέρειά μας είναι καθοριστική, όχι επειδή είμαστε κάτοικοί της, αλλά γιατί στη χώρα μας η μεγαλύτερη γεωργική περιφέρεια είναι η Θεσσαλία. Ο κοινωνικός της ιστός λοιπόν για να συνεχίσει να υπάρχει πρέπει να έχουμε μια καλά οργανωμένη αναπτυσσόμενη γεωργία.»

Στη σύσκεψη κλήθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ενωσης Νέων Αγροτών, του Γεωπονικού Συλλόγου, του ΓΕΩΤΕΕ, του Συλλόγου Ζώων Ελευθέρας Βοσκής, του Συλλόγου Εκκοκκιστών, του ΣΘΕΒ, του ΠΕΠΤΕ, της ΘΕΣ-ΓΑΛΑ, της ΘΕΤΟΜΑΤΑ, της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων, του ΑΣΕΠΟ Τυρνάβου, του Οινοποιητικού Συλλόγου, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και των Αγροτικών Συνεταιρισμών: Φαρσάλων, Ελασσόνας, Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Ζαγοράς, Αλμυρού, Πηλίου και Βορείων Σποράδων, Κατηχωρίου-Δράκειας, Μηλεών, Πτελεού, Ν. Αγχιάλου, Ριζομύλου, Κερασιάς, Σούρπης, Βελεστίνου και Κεραμιδίου καθώς και αγρότες από την ΠΕ Λάρισας.

Παρόντες ήταν και οι βουλευτές Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Πάρις Μουτσινάς, ενώ στο προεδρείο της σύσκεψης βρισκόταν επίσης ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρ. Παπαχαραλάμπους, η γραμματέας Αγγέλα Βαγενά, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για αγροτικά ζητήματα Χρ. Σιδηρόπουλος και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ Κωνσταντίνος Δεσπόπουλος, Θανάσης Αγγέλης, Γιώργος Κίτσιος, Αργύρης Κοπάνας, Γιώργος Καλτσογιάννης, Ευαγγελία Λιακούλη, Αγγέλα Βαγενά και οι νεοεκλεγέντες κ.κ. Γεώργιος Λαδόπουλος, Απόστολος Μπίλλης και Απόστολος Μπέμπη.

Δέσμευσε τους λογαριασμούς της ΕΑΣ Πηλίου-Β. Σποράδων

Εταιρεία που κατασκεύασε έργο το οποίο ποτέ δεν παρελήφθη και ποτέ δεν λειτούργησε

Στη δικαστική διαμάχη μεταξύ ΔΕΥΑΜΒ με την ΕΡΓΗΛ - χωρίς φυσικά το οικονομικό αντικείμενο να είναι τόσο υψηλό- παραπέμπει η δικαστική διαμάχη που έχει η ΕΑΣ Πηλίου με ιδιωτική εταιρεία της Θεσσαλονίκης που διεκδικεί χρήματα για έργο όμως που ποτέ δεν παρελήφθη και ποτέ δεν λειτούργησε.

Η υπόθεση ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 όταν με ευρωπαϊκά κονδύλια η ΕΑΣ Πηλίου χρηματοδοτήθηκε για μία σειρά από παρεμβάσεις και έργα που θα συντελούσαν στην αναβάθμισή της. Μεταξύ αυτών των έργων περιλαμβάνονταν και η δημιουργία ενός Βιολογικού καθαρισμού, στην πορεία όμως τα σχέδια άλλαξαν και ο Βιολογικός, με τη σύμφωνη γνώμη και των τοπικών φορέων, αντικαταστάθηκε ως έργο με τη δημιουργία συστήματος χημικού καθαρισμού. Το έργο ανατέθηκε στην εταιρεία που πρότεινε την αντικατάσταση και η παρέμβαση, έγινε.

Όμως όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, το έργο δεν παραλήφθηκε ποτέ όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις καθώς τα αρμόδια στελέχη της ΕΑΣ Πηλίου διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους, κατέθεσαν τις ενστάσεις τους και αρνήθηκαν να παραλάβουν το συγκεκριμένο έργο το οποίο μάλιστα δεν τέθηκε σε λειτουργία ποτέ, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τον υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή.

Όπως υποστηρίζουν μάλιστα άνθρωποι που ρωτήθηκαν  για αυτά τα υγρά απόβλητα της ΕΑΣ Πηλίου, κατά καιρούς είτε μεταφέρονται στο Βιολογικό καθαρισμό του Βόλου είτε σε άλλους χώρους, γεγονός που εάν ισχύει, δημιουργεί ακόμη περισσότερα και εύλογα ερωτήματα για την προχειρότητα με την οποία λειτουργεί το όλο σύστημα, σε μία περίοδο μάλιστα που γίνονται προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

Η επιμονή των στελεχών της ΕΑΣ Πηλίου να μην παραλαμβάνουν το έργο σε συνδυασμό με τη μη λειτουργία του, δεν πτόησε ωστόσο την εταιρεία που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κινήθηκε δικαστικά εναντίον της ΕΑΣ, κέρδισε το δικαστήριο και της επιδικάστηκε ποσό 60.000 ευρώ.

Η εταιρεία μάλιστα δέσμευσε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ένωσης που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έχουν επιπτώσεις και στο προσωπικό που δεν πληρώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και η δικαστική απόφαση ήρθε να επιβαρύνει το όλο κλίμα.

Τις τελευταίες μέρες, οι δύο πλευρές φέρεται να έχουν βρει μία φόρμουλα συνεννόησης προκειμένου η ΕΑΣ να αποπληρώσει τα χρήματα προς την εταιρεία.

Ανάμεσα στα καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τα προβλήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να ταλαιπωρούν και φέτος τους φοιτητές, αλλά τα ελληνικά Πανεπιστήμια γνωρίζουν διακρίσεις στο εξωτερικό. Μάλιστα, σύμφωνα με παγκόσμια κατάταξη που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, επτά από τα ιδρύματα της χώρας έχουν συμπεριληφθεί στα 1.000 καλύτερα του κόσμου.

Σύμφωνα με τη λίστα του CenterforWorldUniversityRankings, στην κορυφή από ελληνικής πλευράς βρίσκεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται στην 331 θέση με 46.06 βαθμούς.

Ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου είναι ακόμη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (478η θέση, 45,2 βαθμοί), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (551η θέση, 44,96 βαθμοί), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (582η θέση, 44,85 βαθμοί), το Πανεπιστήμιο Πατρών (631η θέση, 44,74 βαθμοί), το Πολυτεχνείο Αθηνών (648η θέση, 44,72 βαθμοί) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (926η θέση, 44,36 βαθμοί).

Για την κατάταξη αξιολογούνται διάφορες παράμετροι, από την ποιότητα της εκπαίδευσης και τις εργασιακές ευκαιρίες για τους απόφοιτους, μέχρι τις ικανότητες του διδακτικού προσωπικού. Ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες, η Ελλάδα έχει την δεύτερη μεγαλύτερη αντιπροσώπευση στην λίστα, πίσω από την Τουρκία που έχει 10 πανεπιστήμια στα 1.000 καλύτερα.

Κορυφαίο πανεπιστήμιο στον πλανήτη αναδείχθηκε το Χάρβαρντ με το απόλυτο των 100 βαθμών, ενώ ακολουθούν το Στάνφορντ (99,09 βαθμοί) και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (98,69). Την πεντάδα συμπληρώνουν το Κέμπριτζ (97,64) και η Οξφόρδη (97,51).

Αναγκαστική απαλλοτρίωση υπέρ της λιμνοδεξαμενής Ξεριά Αλμυρού

Όπως ανακοίνωσε η βουλευτής Ζέττα Μακρή

Αναγκαστική απαλλοτρίωση θα γίνει υπέρ του έργου κατασκευής της λιμνοδεξαμενής Ξεριά Αλμυρού, όπως ανακοίνωσε η βουλευτής Ζέττα Μακρή.

Πιο συγκεκριμένα, από το Πολιτικό γραφείο της Βουλευτού Μαγνησίας της Ν.Δ καςΖέττας Μακρή ανακοινώθηκε ότι «σε συνεργασία που είχε η βουλευτής Μαγνησίας κα Ζέττα Μακρή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη είχε επισημανθεί η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την κατασκευή του έργου της Λιμνοδεξαμενής Ξεριά Αλμυρού.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Καρασμάνης υπέγραψε την Τετάρτη, 16-7-2014 την κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για λόγους δημόσιας ωφέλειας και ειδικότερα για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής Ξεριά Αλμυρού», έκτασης συνολικού εμβαδού 533.759,30 μ2 στον Ν. Μαγνησίας. Η απαλλοτρίωση κηρύσσεται υπέρ και με δαπάνη του Δημοσίου και θα καλυφθεί από την ΣΑΕ 081/8 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η κα Μακρή μετά την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση της , καθώς πρόκειται για ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Η βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ, τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα διευκολύνει την καθημερινότητα των κατοίκων

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

«Ραντεβού στο σπίτι μου» στην Αγριά

Σήμερα Πέμπτη 17 Ιουλίου στο Θεατράκι του Σιδηροδρομικού Σταθμού στην Αγριά στις 9 το βράδυ η Θεατρική Ομάδα «Σκηνοβάτες» θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση «Ραντεβού στο σπίτι μου» του Ν.Ζιώρη σε σκηνοθεσία Απ.Πλακόπουλου. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία που πραγματεύεται τη συζυγική απιστία και παρουσιάζει τις ανθρώπινες αδυναμίες και ανασφάλειες δοσμένες με χιούμορ και έμπνευση. Στην παράσταση παίζουν οι Απ.Πλακόπουλος, Σόφη Ηλιάδη, Δημήτρης Καρατζόγλου, Γιώργος Αποστολίδης, Θάλεια Δήμου, Ελένη Καββαδία, Εβίτα Αλεξάνδρου, Ηρώ Μόσχου, Κατερίνα Μήτσου και Μαριάννα Ηλιάδη

Χορωδιακή βραδιά

Η χορΤωδία Νοτίου Πηλίου και η Μικτή Χορωδία Αγριάς Δήμου Βόλου θα εμφανιστούν το Σάββατο 19 Ιουλίου, 21:00 μ.μ, στο Υπαίθριο Θέατρο του Χόρτου Πηλίου σε μια μοναδική χορωδιακή συνάντηση.

Το υπαίθριο θέατρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Γ. Αγγελίνης - ΠίαΧατζηνίκου», στο Χόρτο Νοτίου Πηλίου, υποδέχεται τη Μικτή Χορωδία Αγριάς Δήμου Βόλου και τη χορΤωδία Νοτίου Πηλίου σε μια πλούσια από μελωδίες και αρμονία μουσική βραδιά.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τραγούδια διαφορετικών παραδόσεων και εποχών - από το μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας και από την Ελλάδα και την Ευρώπη έως την Αφρική και την Αμερική - ένα πραγματικό καλοκαιρινό, μουσικό ταξίδι.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17/07/2014 - 11:44