Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ιωαννίνων

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014


Νέο κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας από κατάστημα Praktiker του νομού Ιωαννίνων. Η επιχείρηση όχι μόνον δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του πρωτοδικείου Ιωαννίνων και δε δέχτηκε στην εργασία του απολυμένο εργαζόμενο που η απόλυσή του κρίθηκε άκυρη, αλλά στις 7 Ιουλίου του κοινοποίησε, μέσω δικαστικού επιμελητή, και νέα δεύτερη απόλυση!

«Η Praktiker ,όπως έχουμε επαναλάβει πολλές φορές στο παρελθόν, αυθαιρετεί και τσαλαπατά την εργατική νομοθεσία ανενόχλητη. Έχει για στήριγμα μία κυβέρνηση που έχει βάλει πείσμα να ισοπεδώσει το λαό και τους εργαζομένους στο όνομα της ‘ανάπτυξης’», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων και καλεί το γιαννιώτικο λαό, συνδικάτα και φορείς της πόλης σε παράσταση διαμαρτυρίας το Σάββατο 19 Ιουλίου στις 11.30 το πρωί έξω από το κατάστημα.

Έκκληση προς τους δημότες και τις επιχειρήσεις να βγάζουν αργά το βράδυ τα σκουπίδια στους κάδους και να κόβουν με δική τους πρωτοβουλία τα χορτάρια στους ιδιωτκούς χώρους, ώστε να αποφευχθούν το πρόβλημα της δυσωδίας και ο κίνδυνος πυρκαγιών στην καρδιά του καλοκαιριού, απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Δημήτρης Κατηρτσίδης. Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου αν κι έχουν αντικατασταθεί 700 κάδοι απορριμμάτων, «παρατηρείται μεγάλη ακαταστασία» σε συγκεκριμένους χώρους όπου πετιούνται σκουπίδια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η μεταφορά νερού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είτε από τον Αμάραντο είτε από τον Αώο είναι περιττή, καθότι όπως προκύπτει από τα επιστημονικά δεδομένα ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας σε συνδυασμό με τα κλιματολογικά στοιχεία της περιοχής διασφαλίζουν απόλυτα τις όποιες ανάγκες ύδρευσης ήθελαν προκύψει. Αυτό επισημαίνει το Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Ηπείρου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα τις θέσεις του για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μεταφοράς νερού από τον Αμάραντο της Κόνιτσας.

Μήνυμα αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό έστειλαν το απόγευμα της Τρίτης οι Γιαννιώτες συμμετέχοντας στη διαδήλωση που οργάνωσε η Πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα» και οργανώσεις της Αριστεράς. Η πρωτοβουλία ζητά από τις τοπικές αρχές να καταδικάσουν τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Την αντίθεσή του στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας εκφράζει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων το οποίο διεκδικεί νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046. Το Σωματείο καλεί σε απεργία την Κυριακή, 20 Ιουλίου όταν και προβλέπεται προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων.

Σε νούμερο ένα προτεραιότητα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τίθεται η φοιτητική μέριμνα, αναφέρει ο νεοεκλεγείς Πρύτανης Γιώργος Καψάλης. Η νέα πρυτανική αρχή θέτει ως προτεραιότητα την ανέγερση νέας φοιτητικής εστίας μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ όπως τονίζει ο κ. Καψάλης «εάν χρειαστεί θα ζητήσουμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση, για την ενοικίαση δωματίων».

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 15 Ιουλίου η ανοιχτή σύσκεψη – συζήτηση για τη δημιουργία και στην Άρτα Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου με κοινωνική αλληλεγγύη.

Υπήρξε μεγάλη προσφορά εθελοντών (γύρω στα 30 άτομα), πολλά από τα οποία από το χώρο της υγείας. Δημιουργήθηκε έτσι η ομάδα πρωτοβουλίας για το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Άρτας, η οποία ξεκινά από σήμερα όλα τα απαραίτητα βήματα για την εξεύρεση χώρου, όπου θα στεγαστεί.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών με τη συνεργασία του Ριζαρείου Ιδρύματος και του Art/European Animation Center οργανώνουν τη Δεύτερα 21 Ιουλίου, από τις 10 το πρωί έως τα μεσάνυχτα μια μαραθώνια εκπαιδευτική διάδραση με στόχο την προσέγγιση, φωτογραφική καταγραφή και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής.

Η εκπαιδευτική αυτή δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο του 8ου Βιωματικού Σχολείου Τεχνών «ANIMART», που πραγματοποιείται στο Μονοδένδρι Ιωαννίνων από 13 έως 23 Ιουλίου. Η φετινή ημερήσια βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα εμπνέεται, κυρίως, από το συγγραφικό έργο του Ηπειρώτη Μιχάλη Γκανά.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17/07/2014 - 12:19