Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ-18-7-2014

«Έσκασε» η «βραδυφλεγής βόμβα» του ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο, με καταδικαστική απόφαση από το ευρωπαϊκό δικαστήριο!


Καταδικαστική-όπως αναμένονταν-ήταν η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, για τον ΧΥΤΑ στην περιοχή του Σκοπού στη Ζάκυνθο, με την Ελλάδα να καλείται να συμμορφωθεί, πριν υποβληθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο, που αντιστοιχεί σε 30.000 ευρώ, ημερησίως, με τους Ζακυνθινούς πολίτες, χωρίς να φταίνε, να πληρώνουν από την τσέπη τους, στο τέλος, τα «σπασμένα», από τις διαχρονικές ευθύνες των εκάστοτε τοπικών αρχών, αλλά και κυβερνήσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, που εκδόθηκε χθες, η Ελλάδα έχει παραβεί την περιβαλλοντική κοινοτική νομοθεσία, με την μη τήρηση των υποχρεώσεων της, για την προστασία των φυσικών οικοτόπων, δεδομένου ότι συνεχίζει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ, εντός των ορίων του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου. Στο σκεπτικό της απόφασης, επισημαίνεται ότι ο…κορεσμένος ΧΥΤΑ-κάτι που ισχύει-βλάπτει τον οικότοπο της θαλάσσιας χελώνας «CARETTA-CARETTA” και η αδειοδότηση του συγκεκριμένου χώρου μέχρι το 2015, βλάπτει την περιοχή ΝATURA. Επίσης, τονίζεται ότι προκαλούνται περιβαλλοντικά προβλήματα από το 1999 μέχρι και σήμερα! Μένει τώρα να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των τοπικών αρχών και των αρμόδιων φορέων, όπως για παράδειγμα, του δήμου και του συνδέσμου καθαριότητας, που, όμως, είναι αλήθεια, ότι προσπάθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα, να δρομολογήσουν την εναλλακτική λύση για τη λειτουργία ΧΥΤΥ στη θέση «Λίβας» στην ορεινή ζώνη της Ζακύνθου, διαδικασία για την οποία υπήρξαν αρκετές διαφωνίες και ενστάσεις, με την υπόθεση σε αυτή τη φάση, να εκκρεμεί στο ΣτΕ, μετά από προσφυγή, παραγόντων, φορέων και κατοίκων. Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ζακύνθου, Σταύρος Κοντονής, καταλογίζει επιπολαιότητα και ανευθυνότητα στις τοπικές αρχές, αλλά και στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.    

Καταδικάζει με ψήφισμά του, την καταστροφή των χημικών της Συρίας, στη Μεσόγειο, το δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου

Στην έγκριση ψηφίσματος για το γνωστό και σοβαρό θέμα των χημικών της Συρίας, προχώρησε σε πρόσφατη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου. Στο ψήφισμα-το οποίο κοινοποιήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ και έχει παραλήπτη το βουλευτή Ζακύνθου, Σταύρο Κοντονή-μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου, καταδικάζουν το εν εξελίξει έγκλημα για την καταστροφή των χημικών της Συρίας στην Μεσόγειο, που μετά το αιματοκύλισμα του Συριακού λαού, βάζουν τώρα σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή ένωση, πρέπει να κινητοποιηθούν στην κατεύθυνση λήψης μέτρων για να σταματήσει αυτή η καταστροφή».    

Ένα μεγάλο ΟΧΙ στο ξεπούλημα, από τη Λαϊκή Συσπείρωση, με αφορμή την αγοραπωλησία στα ορεινά του νησιού

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αγοραπωλησία 15.000 στρεμμάτων στην ορεινή βορειοδυτική Ζάκυνθο, με τον εκλεγμένο, για δεύτερη φορά, Περιφερειακό Σύμβουλο, με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Γιάννη Κορφιάτη, που εκπροσωπεί το συνδυασμό, από το νησί, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, να δηλώνει δημόσια, με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε ούτε μια σπιθαμή γης, του τόπου μας, καλώντας τους συμπολίτες μας, να αναρωτηθούν ποιοι επωφελούνται σήμερα από την αποκαλούμενη τουριστική ανάπτυξη και τις πολυδιαφημισμένες επενδύσεις...Στο ίδιο μήκος κύματος και ο απερχόμενος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ζακύνθου, εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Σπύρος Φαραός, επισημαίνει ότι κάποιοι ξεπουλάνε τον τόπο μας με τις αγοραπωλησίες που γίνονται, ζητώντας, παράλληλα, από την απερχόμενη δημοτική αρχή και όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, να ανταποκριθούν-όπως έχουν υποχρέωση να κάνουν-στα καθήκοντα τους, μέχρι τις 31 Αυγούστου, δεδομένου ότι από την 1η Σεπτεμβρίου, υπάρχει «αλλαγή φρουράς» στον έναν και μοναδικό «Καλλικρατικό» δήμο του νησιού.    

«Ρολά» κατέβασε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων, με τους υπαλλήλους να αντιδρούν στην αξιολόγηση

«Ρολά» κατέβασαν οι υπηρεσίες της (Κρατικής) Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων-στην οποία υπάγεται η Ζάκυνθος-λόγω της συμμετοχής του προσωπικού της, στην πρόσφατη 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, ενάντια στην…αξιολόγηση, δηλαδή, απόλυση ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική συνέπεια, μπορεί να συνεπάγεται η συγκεκριμένη διαδικασία, για τους δημοσίους υπαλλήλους, που προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η οποία, επειδή έχουν…παρέλθει οι σχετικές ημερομηνίες και δεν συμμορφώνονται τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα και αρκετοί υπάλληλοι, με την κατάθεση των φύλλων αυτό-αξιολόγησης, απειλεί «θεούς και δαίμονες», μέχρι να «περάσει» η πολιτική της, κατόπιν σχετικών εντολών της τρόικας, φυσικά! Βέβαια, δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, εμφανίζει τους υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να λένε «Ναι» στην αξιολόγηση, αλλά με σωστά κριτήρια, ωστόσο, αυτοί διεκδικούν την κατάργηση του νόμου για την αξιολόγηση, να μην υπάρξουν άλλες διαθεσιμότητες και απολύσεις, καθώς και να έχουν όλοι σταθερή και μόνιμη δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς.    

Ενημέρωση βουλευτή για τα προβλήματα του ΟΔΑΖ και δέσμευση για πίεση στα υπουργεία για την επίλυσή τους

Πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΔΑΖ (Οργανισμός Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου), είχε πρόσφατα ο βουλευτής του νομού, Σταύρος Κοντονής, από τον πρόεδρο του Οργανισμού, Στάθη Μπετίνη. Ο κ. Κοντονής, ενημερώθηκε για τα τρία σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του ΟΔΑΖ-ενός Οργανισμού που επιτελεί σοβαρό κοινωνικό έργο-και πιο συγκεκριμένα για το χρόνιο και άλυτο θέμα της συνταξιοδότησης 19 υπαλλήλων, επίσης, το χρέος του…ΕΟΠΥΥ προς τον ΟΔΑΖ που αγγίζει το ποσό των 500.000 ευρώ, καθώς και την ελλιπή στελέχωση του Οργανισμού, με το απαραίτητο προσωπικό. Για το θέμα της συνταξιοδότησης των υπαλλήλων του ΟΔΑΖ, ο βουλευτής, δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει ο ίδιος τη σχετική τροπολογία-δεδομένου ότι έχει «κολλήσει» η όλη διαδικασία στο αρμόδιο υπουργείο-μόλις αρχίσει τη λειτουργία του το Β΄θερινό τμήμα της βουλής. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα δύο ζητήματα, επειδή η λύση δεν είναι τόσο απλή, ο κ. Κοντονής, ανέφερε ότι θα ασκήσει πιέσεις σε κάθε αρμόδιο υπουργείο και τέλος, συζητήθηκε και το θέμα της προμήθειας με ξενοδοχειακό εξοπλισμό της νέας-και υπό κατασκευή πτέρυγας-του ΟΔΑΖ .

Συλλήψεων…συνέχεια, με την εξάρθρωση σπείρας Ρομά, που «ξάφριζε» κοσμήματα, χρήματα, κινητά και άλλα πολλά!

Συλλήψεων…συνέχεια για κλοπές και διαρρήξεις στη Ζάκυνθο, αφού, η αστυνομία μετά την εξάρθρωση σπείρας 5 ημεδαπών, που είχαν «ρημάξει» συγκεκριμένες περιοχές, «ξαφρίζοντας» χρήματα και χρυσαφικά, τώρα, έχει στα «χέρια» της, άλλη μια σπείρα, αποτελούμενη από τρεις Ρομά, ηλικίας, 24,29 και 30 ετών, οι οποίοι δρούσαν κυρίως στην πόλη του νησιού και στην τουριστική περιοχή του Λαγανά. Στην κατοχή τους, βρέθηκαν κοσμήματα, ρολόγια, κινητά τηλέφωνα και χρήματα, ενώ, κατασχέθηκε το αυτοκίνητο του 24χρονου. Μάλιστα, έχουν προσέλθει στο Αστυνομικό Τμήμα Ζακύνθου, άτομα που αναγνώρισαν τα κλοπιμαία, τα οποία ήταν στην ιδιοκτησία τους, με τους συλληφθέντες να οδηγούνται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών του νησιού. Εντωμεταξύ, ποινή φυλάκισης 6 μηνών, επέβαλε το δικαστήριο, στον άνδρα που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα από αστυνομικούς του Α.Τ.Λαγανά, με την κατηγορία της διάπραξης αρκετών κλοπών με θύματα αλλοδαπές τουρίστριες, αρπαγές τσαντών, πορτοφόλια κ.τ.λ.

Αδυναμία αστυνομίας να καλύψει τις ανάγκες του αεροδρομίου και υποβάθμιση της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης…σε αστυνομικό τμήμα

Να λάβει σοβαρά υπόψη του, τις εύλογες ανησυχίες που υπάρχουν για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών της…πρώην αστυνομικής διεύθυνσης Ζακύνθου, που υποβιβάστηκε σε αστυνομικό τμήμα, καλεί τον αρχηγό του σώματος, η τοπική ένωση αστυνομικών υπαλλήλων, το συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου στο νησί. Μάλιστα, οι συνδικαλιστές αστυνομικοί εκφράζουν την επιθυμία για άμεση συνάντηση με τον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας, προκειμένου από κοντά να τού εκθέσουν αναλυτικά τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές υπηρεσίες στη Ζάκυνθο, όπως έλλειψη προσκοπικού-και όχι μόνο. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση και βάσει των όσων αναφέρει η ένωση αστυνομικών υπαλλήλων Ζακύνθου, εκείνο που προέχει είναι κάλυψη των αυξημένων-λόγω τουριστικής περιόδου-αναγκών του διεθνούς αεροδρομίου του νησιού, κάτι που δεν φαίνεται να είναι εφικτό! Να σημειωθεί ότι σημαντικός αριθμός αστυνομικών πρέπει να βρίσκεται και στο αεροδρόμιο και όπως συμβαίνει συνήθως, οι διαθέσιμοι ένστολοι δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση…

Παρουσίαση του νέου βιβλίου «Ογκρέσα» του Κώστα Κρομμύδα, με μια αληθινή ιστορία που εκτυλίσσεται στη Ζάκυνθο

Παρουσίαση του νέου βιβλίου «Όγκρέσα» του γνωστού συγγραφέα και ηθοποιού, Κώστα Κρομμύδα, πρόκειται να γίνει την Παρασκευή 18 Ιουλίου, στις 8μ.μ., στο χώρο του βιβλιοπωλείου, «Πλαίσιο», στην πόλη της Ζακύνθου. Για το βιβλίο, η υπόθεση του οποίου είναι αληθινή και εκτυλίσσεται στη Ζάκυνθο, θα μιλήσει η διευθύντρια του μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, Κατερίνα Δεμέτη, ενώ, αποσπάσματα θα διαβάσει, η Μπέτυ Παπαδημητρίου, μέλος της θεατρικής ομάδας «Ερωτόκριτος». Μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας του βιβλίου, δήλωσε ότι έχει γοητευτεί από τις ομορφιές της Ζακύνθου, βασικός λόγος για την επιλογή του, να παρουσιάσει τη δουλειά του, η οποία, άλλωστε έχει άμεση σχέση με το νησί μας.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18/07/2014 - 12:07