Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

ΒΟΛΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  24-7-2014


Ισχυρό σοκ από τριπλή τραγωδία σε δρόμο – φονιά

Δύο αδερφές και ο φίλος τους σκοτώθηκαν ακαριαία 

Μέσα στο σκοτάδι της παλιάς εθνικής οδού, ανάμεσα σε σειρήνες ασθενοφόρων, περιπολικών της αστυνομίας και πυροσβεστικών οχημάτων που έσπευδαν στο σημείο, κάτοικοι του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου άρχισαν να καταφθάνουν, με ανάσες κομμένες, τρέμοντας και με την ελπίδα ότι πίσω από το σκηνικό πολέμου με τις στραπατσαρισμένες λαμαρίνες μιας νταλίκας και ενός ΙΧ αυτοκινήτου και με διάσπαρτα παντού τα συντρίμμια – μάρτυρες μιας σφοδρής σύγκρουσης δεν θα υπήρχαν θύματα.

Στη 1.30 τα ξημερώματα, στο 36ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας, ο χάρος έστηνε, όμως, δίχως έλεος τα σχέδιά του. Εκοψε ακαριαία στην άσφαλτο το νήμα της ζωής τριών νεαρών παιδιών, που επέβαιναν στο ΙΧ αυτοκίνητο. «Εφυγαν» παρέα, όπως ήταν τα τελευταία ξέγνοιαστα και ανέμελα χρόνια της ζωής τους, τα τρία αγγελούδια. Η Ιωάννα Κουτσιαρή 18 ετών και η αδερφή της Κατερίνα Κουτσιαρή 21 έτους, τα δύο παιδιά οικογένειας από το Στεφανοβίκειο και ο Φίλιππος Καπανιάρης 20 ετών, το μοναχοπαίδι οικογένειας από το Ριζόμυλο.

Η νταλίκα με ρυμουλκό, που οδηγούσε 22χρονος μεταφέροντας εμπόρευμα από τη Νάουσα με προορισμό τον Πύργο, πετάχτηκε εκτός οδοστρώματος μετά την εκτόξευση έξω από την άσφαλτο του ΙΧ αυτοκινήτου, ντεραπάρισε και δίπλωσε. Από την άμορφη μάζα σιδηρικών του τεράστιου οχήματος ο νεαρός οδηγός ανασύρθηκε σοκαρισμένος και τραυματισμένος.
Στην παλιά εθνική οδό – λαιμητόμο, στο δρόμο που έχουν χάσει δεκάδες άτομα τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα, ανάμεσα σε πλήθος εικονοστασίων δεξιά και αριστερά του επικίνδυνου οδικού δικτύου που δείχνουν τις αδικοχαμένες ζωές, στήνονταν άλλη μία παγίδα πρωτοφανούς τραγωδίας. Σ’ αυτό το παλιό εθνικό δίκτυο, που επιλέγουν ΙΧ αλλά κυρίως νταλίκες και φορτηγά για να αποφύγουν το κόστος των διοδίων γράφονταν με το αίμα νέων παιδιών ακόμη τρία ονόματα στη μακριά λίστα των θυμάτων τροχαίου.

Κ.Αγοραστός: «Δεν μας αφήνουν να φτιάξουμε καλύτερα το δρόμο»

"Δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστικός δρόμος της εθνικής οδού"

Με αφορμή το φοβερό τροχαίο δυστύχημα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, δήλωσε ότι βρίσκεται στη δικαιοδοσία του υπουργείου. «Δυστυχώς στη χώρα μας, κανένας δεν ψάχνει, κανένας δεν ασχολείται, γι’ αυτό και όλοι είναι λίγο απ’ όλα. Ζητήσαμε την εκχώρηση αρμοδιότητας υλοποίησης έργων αύξησης της ασφάλειας των οδικών τμημάτων της παλιάς εθνικής Βόλου – Λάρισας και, δυστυχώς, από το 2013, το ΥΠΟΜΕΔΥ, δεν μας δίνει την έγκριση», ανέφερε.
Τόνισε δε ότι το έγγραφο με το αίτημα προς το υπουργείο εστάλη στις 16 Οκτωβρίου 2013.

Ο περιφερειάρχης εκτίμησε ότι η μεγάλη κίνηση φορτηγών στην παλιά εθνική οδό συνάδει με τα διόδια και δήλωσε ότι «δεν αφήνουν να φτιάξουμε καλύτερο το δρόμο για να μην πηγαίνουν περισσότερα οχήματα από τον παλιό. Δεν ξέρω τη έχει υπογραφεί στη σύμβαση». Επισήμανε δε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστικός δρόμος της εθνικής οδού.

Ο Κ. Αγοραστός τόνισε ότι όταν χάνονται οι ευκαιρίες δεν μπορούν να ξαναβρεθούν. Στο προηγούμενο περιφερειακό πρόγραμμα είχαμε εντάξει πολλά οδικά έργα και κάποιοι φώναζαν, διότι δεν ήξεραν ότι στο επόμενο δεν θα έχουμε τόσα οδικά έργα.
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι ούτε το υπουργείο, ούτε η εταιρία Εγνατία Οδός εκπόνησαν τις μελέτες ασφάλειας του δρόμου, παρά τις συναντήσεις που έγιναν εδώ και δύο χρόνια.

Πλημμύρισε ο Βόλος από το ξαφνικό μπουρίνι

Πλημμύρισε ο Βόλος χθες στις 10 περίπου το βράδυ, από το ξαφνικό μπουρίνι, που διήρκησε σχεδόν μισή ώρα.

Ο μεγάλος και ξαφνικός όγκος της βροχής, δεν ήταν δυνατό να απορροφηθεί, με αποτέλεσμα, δρόμοι να μετατραπούν σε χείμαρρους και να πλημμυρίσουν υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων.

Ανάλογος του όγκου της βροχής που απειλούσε ανθρώπινες ιδιοκτησίες και ο αριθμός των κλήσεων που δέχθηκε μέσα σε λίγα λεπτά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου.

Επί ποδός βρέθηκαν έξι συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, δύο της ΔΕΥΑΜΒ και ενός ιδιοκτήτη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εντονότατα καιρικά φαινόμενα, που επέφεραν για μία ακόμη φορά χάος στην πόλη.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στην πολύπαθη συνοικία της Νεάπολης και στην Αγριά.
Σοβαρά προβλήματα επίσης καταγράφηκαν στην Αναλήψεως, την Πολυμέρη, τη Δημητριάδος -στο τμήμα από Κουμουνδούρου έως Ιωλκού- την Κασσαβέτη αλλά και στην περιοχή του Αγ. Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Η επιστημονική κοινότητα συνδέει τα συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή.

Παραδίδεται, όχι όμως σε κυκλοφορία ο περιφερειακός Βόλου

Έτοιμος κατασκευαστικά τέλος Αυγούστου από Γορίτσα μέχρι Αγριά, αλλά δεν θα λειτουργήσει

Τέλος Αυγούστου, πρόκειται να παραδοθεί κατασκευαστικά το έργο του Περιφερειακού Βόλου και συγκεκριμένα το τμήμα από Γορίτσα μέχρι Αγριά. Ωστόσο, ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου, δεν συνδέεται με τη λειτουργία του η οποία τοποθετείται χρονικά μετά το τέλος του 2014. «Αγκάθι» για τη λειτουργία ενός δρόμου ζωτικής σημασίας για την πόλη, αποτελούν τα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να ληφθούν και που προβλέπονται από ειδικό διάταγμα για τη λειτουργία των σηράγγων.

Χθες, σε επιτόπια επίσκεψή του στο υπό ολοκλήρωση έργο, ο νέος Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, δήλωσε ευθέως ότι δεν πρόκειται να παραλάβει το έργο, το οποίο χαρακτήρισε μεν άρτιο κατασκευαστικά, άκρως δε επικίνδυνο για να λειτουργήσει η σήραγγα ως διπλής κυκλοφορίας. Απηύθυνε πρόσκληση - πρόκληση στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό και στον απερχόμενο Δήμαρχο Βόλου, Π. Σκοτινιώτη, να παραλάβουν το έργο, το οποίο χαρακτήρισε «ντροπή» για την πόλη και το μόνο παράθυρο που άφησε ανοιχτό είναι να λειτουργήσει η σήραγγα ως μονής κυκλοφορίας μετά από σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς, όπως είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Τροχαία Βόλου.

Από την πλευρά του πάντως, ο εργολάβος, Δημήτρης Αλεξόπουλος, διεμήνυσε ότι εάν τηρηθούν όσα προβλέπει η σύμβαση για τα μέτρα ασφαλείας, η σήραγγα μπορεί να λειτουργήσει ως διπλής κυκλοφορίας και είναι απόλυτα ασφαλής για τους οδηγούς.

Πρόστιμο 15.000 ευρώ στο Διευθυντή της ΔΕΥΑΜΒ

Για τη διοχέτευση ανεπεξέργαστων λυμάτων στο λιμάνι το Δεκέμβριο του 2013  

Πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ καλείται να καταβάλλει ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ, Δημ. Οικονομίδης, για τη διοχέτευση ανεπεξέργαστων λυμάτων στο λιμάνι του Βόλου, τον Οκτώβριο του 2013.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε στο Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΜΒ με απόφαση του Κεντρικού Λιμενάρχη Βόλου. Όπως είχε γίνει γνωστό, τον περασμένο Οκτώβριο, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο θαλάσσιο χώρο, μεταξύ του πρώτου και δεύτερου προβλήτα, στην περιοχή του Σιλό, διαπιστώθηκε η διοχέτευση ανεπεξέργαστων λυμάτων στη θάλασσα. Η διοχέτευση έγινε μέσω φρεατίου αγωγού υπερχείλισης λυμάτων της οδού Λαχανά στον αγωγό όμβριων που εκβάλλει στη θάλασσα. Αποτέλεσμα ήταν η πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης και η επιβολή προστίμου. Κατά της απόφασης η ΔΕΥΑΜΒ είχε προσφύγει καταθέτοντας αίτηση αναστολής εκτέλεσης, που όμως απορρίφθηκε και το πρόστιμο βεβαιώθηκε στην αρμόδια ΔΟΥ.

Στην ίδια συνεδρίαση, θα συζητηθεί η ρύθμιση οφειλών για Κλινική που χρωστάει 30.000 ευρώ και πλέον από απλήρωτους λογαριασμούς ύδρευσης, ενώ επίσης, αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την παράταση της αρδευτικής περιόδου για 19 περιπτώσεις στις δημοτικές κοινότητες Βόλου.

Σε καλό επίπεδο το Νοσοκομείο Βόλου

Θετικά αξιολογήθηκε το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»

Αποδίδει και μάλιστα σε ικανοποιητικό βαθμό η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος στο Νοσοκομείο Βόλου όπως πιστοποιήθηκε χθες από κλιμάκιο που αξιολογεί την πορεία του προγράμματος που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων καθηγητών του Πανεπιστήμιου μαζί με στελέχη και τον υπεύθυνο του προγράμματος «Κοινωνία της πληροφορίας» στον τομέα της υγείας με εκπρόσωπο της εταιρείας που έχει αναλάβει για λογαριασμό του ΓΝΒ το έργο βρέθηκαν χθες στο Νοσοκομείο για να εξετάσουν μαζί με το Διοικητή και τον Υποδιοικητή του Νοσοκομείου την πρόοδο των εφαρμογών που υλοποιούνται αλλά και νέες δράσεις που θα ενταχθούν το επόμενο διάστημα σε μία προσπάθεια βελτίωσης συνολικά του συστήματος.

Όπως τονίστηκε εκ μέρους των εκπροσώπων της εταιρείας που διαχειρίζεται το πρόγραμμα πληροφορικής η αξιολόγηση της πορείας του έργου στο Νοσοκομείο Βόλου είναι θετική ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό όπως καταγράφηκε στην «αυτοψία» που έγινε ανά τμήμα και ανά κλινική ότι έχουν αυξηθεί σε 300 οι χρήστες του νέου πληροφοριακού συστήματος μέσα στο Νοσοκομείο.

Επίσης εξίσου σημαντικό είναι το όφελος που έχει η απόδοση του νέου συστήματος στην κατάρτιση του ιατρικού φακέλου του κάθε ασθενή, ο οποίος πλέον βάσει των στοιχείων με τα οποία τροφοδοτείται το σύστημα από τους γιατρούς, έχει ένα πλήρες ηλεκτρονικό ιστορικό νοσηλείας που περιλαμβάνει μάλιστα ακόμη και τα εργαστηριακά ευρήματα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων στις οποίες έχει υποβληθεί.

Η τελευταία «ηλεκτρονική εφαρμογή» που έχει ενταχθεί στο συγκεκριμένο σύστημα είναι η μισθοδοσία του προσωπικού που γίνεται πλέον μέσω του νέου πληροφοριακού συστήματος, γεγονός που αποδίδει έσοδα στο Νοσοκομείο καθώς μέχρι πρότινος σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό γίνονταν από εξωτερικούς συνεργάτες, επί πληρωμή.

Με την υποστήριξη της Κοινωνίας Πληροφορίας παρέχεται η δυνατότητα για διασύνδεση του Νοσοκομείου με ασφαλή πρόσβαση, ανταλλαγή και ολοκλήρωση της πληροφορίας μεταξύ των διαφορετικών μονάδων παροχής φροντίδας υγείας και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μέσω ασφαλούς δικτύου. Επίσης με τη δημιουργία του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του νοσοκομείου υπάρχει πλέον κάλυψη σε όλες τις διαχειριστικές ανάγκες και τις διαδικασίες του ΓΝΒ (προϋπολογισμοί, κοστολόγηση, αναλυτική & γενική λογιστική, προμήθειες, μισθοδοσία, διαχείριση προσωπικού, λογαριασμοί εισπρακτέοι και πληρωτέοι, πάγια, λογιστήριο, πρωτόκολλο, διαχείριση φαρμακείου, διαχείριση αποθηκών - γραφείο υλικού, γραφείο κίνησης - διαχείριση κλινών ασθενών, λογιστήριο ασθενών, διαχείριση ραντεβού εξωτερικών και απογευματινών ιατρείων, διαιτολογικό, επείγοντα περιστατικά και εξωτερικά ιατρεία, ιατρικές πράξεις - ηλεκτρονικό παραπεμπτικό κ.λπ) καλύπτοντας έτσι όλο το διοικητικό - οικονομικό υποσύστημα και το υποσύστημα διαχείρισης ασθενών κ.α

Αγνοούν την απογραφή τους Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Όθρυος και Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου

Στη λίστα των 133 οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που συνεχίζουν ουσιαστικά να λειτουργούν σε συνθήκες αδιαφάνειας, αποκρύπτοντας στοιχεία του προσωπικού τους και της μισθοδοσίας, εντάσσονται και δύο εταιρείες της Μαγνησίας.

Πρόκειται για την Αναπτυξιακή Εταιρεία Οθρυος και την Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου, που δεν έχουν ακόμη απογραφεί στην ενιαία αρχή πληρωμών, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος. Βρίσκονται ανάμεσα σε 51 αναπτυξιακές εταιρείες, 16 επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και 66 άλλες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Ντινόπουλο μέχρι σήμερα έχουν απογραφεί όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου καθώς και 560 νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Το μεγάλο πρόβλημα έχει εντοπιστεί στις αναπτυξιακές εταιρείες καθώς αυτές δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από το ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, και με δεδομένο, ότι οι εταιρίες αυτές ελέγχονται μετοχικά σε ποσοστό άνω του 50% από τους δήμους, υποχρεούνται και αυτές να ενταχθούν στην ενιαία αρχή πληρωμών του Δημοσίου.

Χειροπέδες για πρόεδρο εταιρείας του Βόλου με υπέρογκα χρέη

Συνελήφθη  χθες στο Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλίας, ένας 59χρονος ημεδαπός, για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο.

Ειδικότερα, ο 59χρονος συνελήφθη, διότι ως πρόεδρος εταιρείας δεν είχε καταβάλει προς το Δημόσιο οφειλές, ύψους (598.945,46) ευρώ.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου.

Πρόταση Σκοτινιώτη να επισκεφθεί ο Γιοχάνες Χάαν το έργο της παράκαμψης Βόλου

Πρόταση να συμπεριληφθεί το έργο της Παράκαμψης Βόλου στο πρόγραμμα επισκέψεων του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Γιοχάνες Χάαν, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Θεσσαλία, διατυπώνει ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης με έγγραφό του προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής:

«Όπως ενημερωθήκαμε, ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Γιοχάνες Χάαν, θα βρίσκεται στη Θεσσαλία το διήμερο 24 και 25 Ιουλίου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, θα έχει αναλυτική συζήτηση μαζί σας για το τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ, ενώ θα επισκεφθεί και σημαντικά έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Θεωρούμε σκόπιμο, ανάμεσα στα έργα που θα επισκεφθεί ο κ. Επίτροπος, να περιληφθεί και το χρηματοδοτούμενο από το τρέχον ΕΣΠΑ έργο «Ολοκλήρωση Κατασκευής του τμήματος Γορίτσα-Αγριά της Παράκαμψης Βόλου». Θα είναι μια ευκαιρία να σχηματίσει προσωπική εικόνα για το πολύπαθο έργο της Παράκαμψης Βόλου και για την αναγκαιότητα να προχωρήσει, κατά απόλυτη προτεραιότητα, η ολοκλήρωσή της στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020). Θα είναι, ταυτόχρονα, μια ευκαιρία να τεθούν και να ξεκαθαριστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με τον πλέον υπεύθυνο και επίσημο τρόπο, όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια λειτουργίας της σήραγγας Γορίτσας».

«Ζούγκλα» ολόκληρες γειτονιές στο Βόλο από τα ακαθάριστα οικόπεδα και τους δρόμους

Από τα χόρτα που αποτελούν τον πρώτο κίνδυνο για πυρκαγιά

Στα μέσα του καλοκαιριού ο Βόλος θυμίζει «ζούγκλα». Τα χόρτα σε πολλά σημεία των δρόμων κοντεύουν να μπούν στις αυλές των σπιτιών ενώ τα παιδιά που απολαμβάνουν καθημερινά το παιχνίδι τους… κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από έντομα, ζωύφια και διάφορα ερπετά.

Βραδυφλεγής βόμβα αποτελούν τα ακαθάριστα οικόπεδα όπου τα συσσωρευμένα ξερά χόρτα και απορρίμματα αποτελούν μόνιμη πηγή κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιών.

Λίγο οι βροχοπτώσεις που είναι συχνές παρότι είναι καλοκαίρι αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες, η αδιαφορία ορισμένων να καθαρίσουν οικόπεδα που έχουν στην ιδιοκτησία τους αλλά και η ελλιπής παρέμβαση των υπηρεσιών του Δήμου έχουν συντελέσει έτσι ώστε, η κατάσταση με τα χόρτα στις γειτονιές του Βόλου να θυμίζει… ζούγκλα.
Η πυκνή βλάστηση σε πολλές περιπτώσεις έχει καλύψει πεζοδρόμια και συνεχίζει να επεκτείνεται σε δρόμους..

Βέβαια, ο φόβος εντείνεται από τη στιγμή που το θερμόμετρο έχει χτυπήσει κόκκινο τις τελευταίες μέρες καθώς βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού και εκτός από τα χόρτα, έχουν κάνει την εμφάνισή τους φίδια και τρωκτικά που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος κυρίως στις περιφερειακές γειτονιές της πόλης.

Η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Βόλου θα έπρεπε να έχει εντείνει τις προσπάθειές της εδώ και αρκετό διάστημα, ωστόσο το πρόβλημα κυρίως της έλλειψης προσωπικού λειτούργησε ανασταλτικά με αποτέλεσμα σε πολλές γειτονιές δρόμοι, πάρκα και οικόπεδα να έχουν παραδοθεί στην πυκνή βλάστηση.

Τις τελευταίες εβδομάδες το πρόβλημα μάλιστα είναι τόσο έντονο που σε πολλές γειτονιές οι περίοικοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλία από μόνοι τους και προχωρούν σε καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων.

Παραμένει ωστόσο ο πονοκέφαλος με τα ιδιωτικά οικόπεδα στα οποία ο Δήμος Βόλου δεν έχει δικαιοδοσία να παρέμβει παρά μόνο να ενημερώσει τους ιδιοκτήτες για την υποχρέωσή τους να καθαρίσουν το χώρο. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει η διαδικασία των προστίμων η οποία όμως για να κινηθεί θα πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ταξιδεύοντας με τον Ιούλιο Βερν…στο Βόλο

Κύκλος εκδηλώσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο από 25 Ιουλίου έως 1η Αυγούστου

Ανοίγει την Παρασκευή 25 Ιουλίου κύκλος εκδηλώσεων διεθνούς ενδιαφέροντος με τίτλο «Ταξιδεύοντας με τον Ιούλιο Βερν: τα μηνύματα ενός οραματιστή», που είναι αφιερωμένος στο μεγάλο Γάλλο συγγραφέα Ιούλιο Βερν (1828-1905) και θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου μέχρι την 1η Αυγούστου, έπειτα από πρωτοβουλία του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνησιωτών «Κοινό των Μαγνήτων». Η σχετική πρόταση υποβλήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι στον Δήμαρχο Βόλου Π.Σκοτινιώτη και έγινε αμέσως αποδεκτή, με στόχο την προβολή του πολύπτυχου και προφητικού έργου ενός από τους διασημότερους συγγραφείς του 19ου αιώνα που ως γνωστόν έχει καθιερωθεί ως πρωτοπόρος της επιστημονικής φαντασίας και το όνομά του έχει συνδεθεί στενά με τη θάλασσα, τα ταξίδια και την εξερεύνηση του διαστήματος.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων Αχιλλέας Παπαρσένος, «πολλοί θα αναρωτηθούν ποια σχέση μπορεί να έχει ένας Γάλλος συγγραφέας του 19ου αιώνα με την Ελλάδα και τη σημερινή πραγματικότητα. Ο Ιούλιος Βερν μας κάνει, μικρούς και μεγάλους, να ονειρευτούμε, να αναζητήσουμε το άγνωστο, μας διεγείρει την περιέργεια, μας καλεί να υπερβούμε τα εμπόδια, να επιχειρήσουμε την υπέρβαση, δηλαδή μας ωθεί προς την πρόοδο. Ο Ιούλιος Βερν όμως ήταν και φιλέλληνας και με βιβλία του, όπως «το Αιγαίο στις Φλόγες» στήριξε τους αγώνες των Ελλήνων για ελευθερία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη. Στο βιβλίο «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα», ο πλοίαρχος Νέμο διαπλέοντας το Αιγαίο με το υποβρύχιο του προσφέρει ράβδους χρυσού και άλλα τιμαλφή για τους αγωνιστές της εξέγερσης στην Κρήτη, ενώ στους «Πρώτους Εξερευνητές» αναφέρεται εγκωμιαστικά στον Ιάσονα, το μεγάλο ταξιδευτή της ελληνικής μυθολογίας και στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Τα μηνύματα αισιοδοξίας, ανάτασης και εμπιστοσύνης στις δυνατότητες του ανθρώπου, που εκπέμπει το σύνολο του έργου του, αποτελούν και σήμερα, ενάμιση αιώνα αργότερα, πηγή έμπνευσης και αλληλεγγύης».

Για την υλοποίηση του αφιερώματος συνεργάσθηκαν αρμονικά ο Δήμος Βόλου, το Κοινόν των Μαγνήτων, η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί και η θερμή συμπαράσταση του Δήμου της Νάντης, γενέτειρας του διάσημου συγγραφέα καθώς και του Μουσείου Βερν. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Αντώνη Γκρέκα, επίτιμου Προξένου της Ελλάδος στη Νάντη και μέλους του Κοινού των Μαγνήτων, που κινητοποίησε τις τοπικές αρχές, συνέλεξε αρχειακό υλικό και επιμελήθηκε τις αφίσες του αφιερώματος. Αφορμή της συνεργασίας των Δήμων Βόλου και Νάντης ήταν η δημοσίευση τον Οκτώβριο 2013 ενός ανέκδοτου χειρογράφου, στο οποίο ο συγγραφέας περιγράφει τις περιπέτειες του Ιάσονα.

Το αφιέρωμα στον Ιούλιο Βερν περιλαμβάνει διαλέξεις, λογοτεχνικές αναφορές, πρωτότυπες εκθέσεις με στερεογραφίες εμπνευσμένες από έργα του Βερν και σπάνιο υλικό, μουσική, θέατρο, προβολή ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, δηλαδή θεματικές που θα αναδείξουν τα ελπιδοφόρα μηνύματα που εκπέμπονται μέσα από τα βιβλία του εξαιρετικά δημοφιλούς αυτού συγγραφέα.

Πιο συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, περιλαμβάνουν:

1. Παρασκευή 25 Ιουλίου και ώρα 20.30
Έναρξη του αφιερώματος με χαιρετισμούς των εκπροσώπων των διοργανωτών και παρουσίαση της ζωής, του έργου και των μηνυμάτων του Ι. Βερν από τους: Δρ. Αντώνη Γκρέκα, επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στη Νάντη της Γαλλίας και μέλος του Κοινού των Μαγνήτων και Δρ. Νίκο Πράντζο, Αστροφυσικό, Δ/ντή έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και αντιπρόεδρο του Κοινού των Μαγνήτων.
Παράλληλα, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Ο κόσμος του Βερν». Τα εκθέματα προέρχονται από τη συλλογή του Ευσταθίου Ζαφραντζά, οικονομολόγου και μέλους του Κοινού των Μαγνήτων καθώς επίσης και από το ομώνυμο Μουσείου του Βερν στη Νάντη, που δάνεισε το υλικό έπειτα από αλληλογραφία των δυο Δημάρχων του Βόλου και της Νάντης. Στην έκθεση θα γίνουν ειδικές ξεναγήσεις τόσο από τον κ. Ζαφραντζά όσο και από τον κ. Αντώνη Γκρέκα.
Η πρωτότυπη και με σπάνιο υλικό έκθεση τεκμηρίων περιλαμβάνει συλλεκτικά βιβλία, στερεοσκοπικές φωτογραφίες της εποχής, παλαιά αντικείμενα, εικονογραφημένα πόστερς και επιλεγμένα κείμενα με τη ζωή και το έργο του συγγραφέα, παρουσίαση του ανέκδοτου χειρογράφου του, στο οποίο περιγράφει τις περιπέτειας του Οδυσσέα και του Ιάσονα, αναφορές του Βερν στην Ελλάδα. Θα προβάλλονται επίσης σύντομα βίντεο για τη Νάντη, και τον Ιούλιο Βερν. Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου, θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να την επισκεφθούν οι μαθητές των σχολείων της περιοχής μετά την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου . Ώρες λειτουργίας: καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, εκτός Δευτέρας. Πληροφορίες για ομαδικές επισκέψεις σχολείων, φορέων κ. ά. Moυσείο Βόλου τηλ. 2421025285.
Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, θ’ ακολουθήσει μικρή δεξίωση στον κήπο του Μουσείου.

2. Δευτέρα 28 Ιουλίου και ώρα 20.30, Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου: Θα γίνει παρουσίαση των βιβλίων του Ι. Βερν σχετικών με το διάστημα «Από τη Γη στη Σελήνη», «Γύρω από τη Σελήνη» «Άνω Κάτω» και «Έκτωρ Σερβαντάκ» από επιστήμονες της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου και συγκεκριμένα από τον Δρ. Χρίστο Ξενάκη, Φυσικό, αντιπρόεδρο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και Δρ. Νικ. Πράντζο, ενώ ο Ευστάθιος Ζαφραντζάς θα σχολιάσει την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Το ταξίδι στη Σελήνη (1902)» του Ζώρζ Μελιές.

3. Τρίτη 29 Ιουλίου και 21.00, πλατεία Αναύρου (θεατράκι δίπλα από τα γλυπτά του Φιλολάου): Προβολή ντοκιμαντέρ του ΒΒC «οι περιπλανήσεις του Ιουλίου Βερν» (επιμέλεια Ε. Ζαφραντζάς) και βίντεο του θεατρικού έργου «Γύρω από τη Σελήνη» με ελληνικούς υπότίτλους (επιμέλεια Αντώνης Γκρέκας).
Νωρίτερα, πριν την εκδήλωση, στις 20.00 θα γίνει επίσκεψη στην Αργώ, στο λιμάνι του Βόλου (είσοδος Λιμεναρχείου), στην οποία, παρουσία των κωπηλατών-Αργοναυτών και των μελών του Κοινού των Μαγνήτων- θα γίνει ανάρτηση της σημαίας της Νάντης, γενέτειρας του Βερν και έδρας του ομώνυμου Μουσείου, σηματοδοτώντας τη σύνδεση του Βόλου και της Νάντης με τα μηνύματα του μεγάλου συγγραφέα.

4. Τετάρτη 30 Ιουλίου και ώρα 20.30, Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου: Παρουσίαση των βιβλίων του Ι. Βερν «Ροβήρος ο κατακτητής» και «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» από τους: Διονύση Βαβουγιό, Φυσικό, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αντώνη Γκρέκα.

5. Πέμπτη 31 Ιουλίου και ώρα 21.00, πλατεία Αναύρου (θεατράκι δίπλα από τα γλυπτά του Φιλολάου): «Γύρω από τη Σελήνη», δρώμενο του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Δακτυλά.

6. Παρασκευή 1 Αυγούστου και ώρα 20.30, Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου: Παρουσίαση του βιβλίου του Ι. Βερν «Το Αιγαίο στις φλόγες» από τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρη Παντελοδήμο. Στη συνέχεια, θα διαβαστεί απόσπασμα του ανεκδότου χειρογράφου του Βερν, που αναφέρεται στον Οδυσσέα και τον Ιάσονα από τον Γ. Βλαχάβα, οικονομολόγο – μεταφραστή Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων.
Η εκδήλωση θα κλείσει με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα από το Σύνολο Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Βόλου (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ).
Τέλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπό την αιγίδα του Κοινού των Μαγνήτων, θα απονεμηθεί βραβείο σε αριστούχο μαθητή/τρια του Βόλου, που αρίστευσε κατά το σχολικό έτος 2012-2013 και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και προσφέρει ο διευθυντής του Κέντρου ΣυστημικήςΒιοιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), Καθηγητής Δημήτρης Ηλιόπουλος και μέλος του Κοινού.

7. Παράλληλα, τις πρωινές ώρες (10:00-13:00) από τις 28 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, στο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου θα διεξάγονται εκπαιδευτικά προγράμματα, για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, υπό την εποπτεία και ευθύνη του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για μαθητές σχολείων (υπεύθυνη συντονισμού Ιουλία Νησιώτου, Παιδίατρος, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Kατά την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος, τη Δευτέρα 28 Ιουλίου μαθητική χορωδία του 16ου και του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου υπό τη μουσικό Ζωή Φωτοπούλου θα εκτελέσει σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τα τραγούδια «Ο ύμνος της Ευρώπης» «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», «Η θάλασσα» και «auclairdelalune».

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος θα υπάρχουν α) εκθέματα και πειράματα εμπνευσμένα από το έργο του Βερν «Αερόστατο-Κανόνι-Υποβρύχιο» β) δημιουργικό παιχνίδι στον κήπο του Μουσείου, με θέμα «JulesVerne» και γ) εκπαιδευτική περιήγηση στην έκθεση του ΒΕΡΝ και στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου με τη συνοδεία αρχαιολόγου της ΙΓ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων. Υπεύθυνοι προγράμματος: Ελένη Κυρίτση, Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, Υποψήφια Διδάκτωρ ΠΤΕΑ, Πασχάλης Δήμου, Διευθυντής 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου και οι Καθηγήτριες γαλλικής γλώσσας Ανθή Ροντογιάννη, (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Αθανασία Ελευθερούλη (Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου «Άγιος Ιωσήφ»). Ακόμη συμμετέχουν η Νατάσα Κοντογεωργάκη, φοιτήγτρια ΠΤΕΑ και η Μ. Μαργαρίτη-Χαϊντούτη ως εμψυχώτρια.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24/07/2014 - 11:57