Ειδήσεις από την ΕΡΑ Καλαμάτας

Συνέλευση στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ, των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ απ’ όλη την Ελλάδα

Δεκατέσσερεις μήνες αυτοδιαχειριζόμενου προγράμματος των αγωνιζόμενων εργαζόμενων της ΕΡΤ, συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα και όλες τις ειδικότητες συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα, στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ το περασμένο Σάββατο, για να συζητήσουν για την πορεία του αγώνα μέχρι την τελική νίκη, τον προγραμματισμό  δράσης και τη μελλοντική λειτουργία.

Οι περίπου εκατό συμμετέχοντες από ΕΡΤ, ΕΡΤ3, περιφερειακές ΕΡΑ αλλά και η συνάδελφος Μαρία Τομαρά από την αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΑ Καλαμάτας, αναφέρθηκαν στις εμπειρίες και τις κατακτήσεις του 14μηνου αγώνα, μοιραζόμενοι προβληματισμούς, σκέψεις και σχέδια για τη συνέχιση του αγώνα και της παραγωγής ραδιοτηλεοπτικού και ιντερνετικού προγράμματος.

Όπως αποτυπώνεται και στη σχετική ανακοίνωση που συμφωνήθηκε να εκδόσουν ΠΟΕΣΥ και ΠΟΣΠΕΡΤ, επαναβεβαιώνεται η θέληση για συνέχιση του αγώνα για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ενώ διαπιστώνεται η ανάγκη να επαναληφθεί τέτοια συνάντηση μέσα στο πρώτο 15μερο του Σεπτεμβρίου ώστε να ληφθούν συλλογικά συγκεκριμένες αποφάσεις, με βάση τις προτάσειςπου έχουν κατατεθεί όπως το κείμενο-διαλόγου της γενικής συνέλευσης της ΕΡΤ3 από Θεσσαλονίκη αλλά και μεμονωμένων συναδέλφων.

Στη συνέλευση και των τοποθετήσεων, προηγήθηκε η ανάγνωση του κειμένου που είχε εγκριθεί ομόφωνα από τη γενικής συνέλευσης των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΕΡΤ3 των συναδέλφων από Θεσσαλονίκη και στη βάση της πρότασης διαλόγου που έχουν γνωστοποιήσει στον ένα χρόνο από το μαύρο στην ΕΡΤ.

Κείμενο για μια ελεύθερη-αυτοδιαχειριζόμενη δημόσια ραδιοτηλεόραση, το οποίο πολλοί που τοποθετήθηκαν μνημόνευσαν και μάλιστα θετικά, θέτοντάς το στο επίκεντρο του προβληματισμού για τους τρόπους και τις μορφές της συνέχισης του αγώνα και της λειτουργίας.
Ακόμα τέθηκαν αρκετές σκέψεις και προτάσεις για τη μετεξέλιξη του οργανωτικού σχήματος λειτουργίας της ελεύθερης ΕΡΤ. Το επόμενο αγωνιστικό παρόν, θα δοθεί από τους συναδέλφους της ελεύθερης ΕΡΤ στη ΔΕΘ στις 6 Σεπτεμβρίου αλλά και στη νέα πανελλαδική συνέλευση που έχει οριστεί να γίνει το πρωτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου. Ο αγωνας για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ συνεχίζεται παράλληλα με τους αγώνες της κοινωνίας για Αλλαγή και την επιθυμία για ουσιαστική ενημέρωση θωράκιση της έννοιας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.




Μηχανικη βλαβη οδήγησε στην πτώση του αεροσκάφους στη Σπάρτη

Σε μηχανική βλάβη οφείλεται σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η πτώση του ιδιωτικού μικρού αεροσκάφους το πρωί του Σαββάτου, ελάχιστα μέτρα από τον αεροδιάδρομο του κλειστού αεροδρομίου Σπάρτης, με θύματα τον 35χρονο Μεσσήνιο μηχανικό αεροσκαφών, Τάκη Χρονόπουλο και τον 52χρονο πιλότο του αεροσκάφους Δημήτρη Χελά.

Η είδηση του θανάτου του 35χρονου μηχανικού αεροσκαφών βύθισε στο πένθος το Πεταλίδι, την περιοχή όπου κατοικούσε μόνιμα, παρά το γεγονός ότι μετακινούνταν συνεχώς και συγκεκριμένα στα Μέγαρα, όπου εργαζόταν ως μηχανικός αεροσκαφών. Πριν από 4 χρόνια είχε διατελέσει πρόεδρος της Αερολέσχης Καλαμάτας. Όπως ανέφερε μιλώντας σήμερα στην Ε.ΡΑ.Καλαμάτας ο υπεύθυνος του δημοτικού αεροδρομίου Σπάρτης και πιλότος, Αντώνης Φελλούρης, το αεροπλάνο, βρισκόταν στα 30-40 μέτρα και επιχείρησε να στρίψει αριστερά, προκειμένου να κατευθυνθεί πιθανότατα προς Καλαμάτα ή προς Τατόι. Όμως -άγνωστο γιατί- άνοιξε το αλεξίπτωτο που διαθέτει για περίπτωση ανάγκης, με αποτέλεσμα να καρφωθεί στο έδαφος.

 Το αεροδρόμιο της Σπάρτης, είναι κλειστό και απαγορεύεται κάθε προσγείωση ή απογείωση. «Κακώς είχαν έρθει εδώ. Έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επαναλειτουργία του και περιμένουμε την άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας», συμπλήρωσε ο κ.Φελλούρης. Στην ανακοίνωσή της η ΥΠΑ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και αναφέρει: «Το αεροσκάφος απογειώθηκε από πεδίο μη αδειοδοτημένο από την ΥΠΑ για πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών. Δεν κατετέθη, από τον υπεύθυνο για την πτήση χειριστή, σχέδιο πτήσης, ως όφειλε. Δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με την Υπηρεσία μας. Στον τόπο του ατυχήματος, μετά από συνεννόηση με την ΥΠΑ,  μετέβησαν  ήδη εκπρόσωποι της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, αρμόδιας για τη διακρίβωση των συνθηκών και αιτιών του ατυχήματος».





Σταμάτησε λόγω καιρού και μη εντοπισμού του CapeRay, η επιχείρηση από τα κρητικά πλοιάρια

Δεν καταφεραν τα πλοιάρια από την Κρήτη να εντοπίσουν το «Cape Ray », το πλοίο του αμερικανικου πολεμικού ναυτικού στο οποιο εξελισσεται η επιχείρηση της εν πλω εξουδετέρωσης των επικίνδυνων χημικών της Συρίας. Τα δυο ιστιοφόρα που κατάφεραν τελικά να αποπλευσουν από το λιμάνι της Παλιόχωρας Χανίων, αντιμετώπισαν πολύ κακές καιρικές συνθήκες, αφού ο άνεμος ξεπερνούσε τα 7 μποφόρ και τα κύματα τα 3 μέτρα. Παρ’όλ’αυτά, κατευθύνθηκαν στο σημείο που σύμφωνα με πληροφορίες μελών της Αποστολής θα έπρεπε να βρίσκεται το Cape Ray. Όμως, εκεί, δηλαδή περίπου 90 μίλια από τις ακτές της Κρήτης, δεν υπήρχε κανένα πλοίο. Στη συνέχεια, κι εφόσον δεν επαληθεύτηκε το σενάριο, ακολουθήθηκε η ίδια δυτική πορεία για άλλα 30 μίλια προς αναζήτηση του πλοίου δίχως όμως κάποιο αποτέλεσμα. Και όλα αυτά ενώ οι καιρικές συνθήκες χειροτέρευαν.


Όπως τόνισε μιλώντας σήμερα στην Ε.ΡΑ.Καλαμάτας, ο καθηγητής Βαγγέλης Πισσίας, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι το Cape Ray άλλαξε σημείο λόγω του έντονου κυματισμού που επικρατούσε στην περιοχή, συνθήκες που δε θα επέτρεπαν την πραγματοποίηση της διαδικασίας της υδρόλυσης και μετακινήθηκε για να αποφύγει τη συνάντηση με τα πλοιάρια. Πάντως αργά το μεσημέρι του Σαββάτου κι ενώ ο καιρός δεν έλεγε να κοπάσει θέτωντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του πληρώματος ελήφθη η απόφαση να επιστρέψουν τα 2 πλοιάρια στην Παλιόχωρα. Να σημειώσουμε ότι πλοίο του λιμενικού ακολουθούσε την αποστολή για μεγάλο διάστημα και από απόσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης μέρας ενώ τη δεύτερη ημέρα ένα πολεμικό αεροπλάνο (αγνώστου ταυτότητας) πέταξε πάνω από την αποστολή, έκανε κυκλωτική κίνηση και επέστρεψε πίσω στην Κρήτη. Τίποτα όμως δε φαίνεται να έχει τελειώσει αφού τα μέλη της αποστολής δηλώνουν αποφασισμένα να προγραμματίσουν νέα αποστολή την επόμενη εβδομάδα.




Απομακρύνεται η πιθανότητα να εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας αμερικάνικη βάση για μη επανδρωμένα στρταιωτικά αεροσκάφη



Απομακρύνεται, όπως όλα δείχνουν, η πιθανότητα να εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας αμερικάνικη βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα γνωστά drones. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ έχει πλέον στραφεί στην Κρήτη και -όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Το Βήμα"- ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση. Οι Αμερικάνοι είχαν εκτιμήσει ιδιαίτερα την Καλαμάτα ως βάση όταν την χρησιμοποίησαν εκτενώς κατά τις αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη το 2011 και έκαναν ρητή αναφορά στη χρησιμότητά της στον "οδικό χάρτη" αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Κάνοντας το "Βήμα" την εκτίμηση ότι η εγκατάσταση βάσης στην Καλαμάτα δεν κατέστη εφικτή για να μην δοθεί η εντύπωση αμερικάνικης στρατιωτικής παρουσίας στην ελληνική επικράτεια, προχωρεί στη δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι οι συζητήσεις εστιάζουν στην αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης στο Καστέλι όπου εδρεύει η 133 Σμηναρχία Μάχης. Όπως καταλήγει το ρεπορτάζ του «Βηματος»: «Η ελληνική κυβέρνηση μελετά το αμερικάνικο αίτημα και προσπαθεί να βρει λύσεις ώστε να αποφύγει πολιτικούς και νομικούς "σκοπέλους" και να λάβει σημαντικά ανταλλάγματα.»



Συνεχίζεται στα δικαστήρια η δημοτική «μάχη» στη Μεσσήνη

Η πρώτη πράξη ενός μεγάλου σε διάρκεια δικαστικού αγώνα ξεκινά αυριο, Τρίτη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας, όπου θα συζητηθούν οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί κατά της ανακήρυξης  των αποτελεσμάτων των εκλογών της 18ης και της 25ης Μαΐου, για το Δήμο Μεσσήνης.
Οι πλευρές των δύο «μονομάχων», τόσο του δημάρχου Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλου όσο και του υποψήφιου Γεώργιου Τσώνη, έχουν προετοιμασθεί για μία σκληρή μάχη, αφού όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει και συνέχεια, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όποια κι αν είναι η απόφαση του Εκλογοδικείου.
Ένσταση, εκτός από το Δήμο Μεσσήνης, έχει κατατεθεί και από υποψήφιο σύμβουλο στο Δήμο Πύλου – Νέστορος.
 Με την επίσημη ανάρτηση της απόφασης των εκλογικών αποτελεσμάτων στο τέλος Ιουνίου από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, νέος δήμαρχος έχει ανακηρυχθεί ο κ. Αναστασόπουλος, με μία ψήφο διαφορά από τον κ. Τσώνη.
 




Δεν καταργείται το κοιμητήριο ακομα και αν αναπτυχθεί νέο, δηλώνει ο Νίκας.

«Η Καλαμάτα χρειάζεται και άλλο κοιμητήριο και αυτό που υπάρχει σήμερα δεν θα καταργηθεί». Τη θέση αυτή υποστήριξε ο δήμαρχος Π. Νίκας, με αφορμή την πρόσφατη σύσκεψη με αντιπροσωπεία του ΓΕΣ, για την υπόθεση του νέου κοιμητηρίου στο "Λιθωμένο Φίδι", στο Νέδοντα, στο Πεδίο Βολής. «Η πόλη χρειάζεται και άλλο κοιμητήριο καθώς θα διπλασιαστεί ο πληθυσμός της τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο κ. Νίκας.  Για τη συζήτηση που γίνεται για κοιμητήριο στο "Λιθωμένο Φίδι", ο δήμαρχος Καλαμάτας ενημέρωσε πως εξετάζεται να μεταφερθεί το πολιτικό σκοπευτήριο σε χώρο στη Μονή Βελανιδιάς και το στρατιωτικό σε άλλο χώρο.



Ο καιρός

Αίθριος καιρός επικρατεί σήμερα στην περιοχή μας. Οι άνεμοι πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς ως μέτριοι και η θερμοκρασία φθάνει τους 34 βαθμούς κελσίου.

Ανάλογες καιρικές συνθήκες αναμένουν οι μετεωρολόγοι αυριο Τρίτη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτωση.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54