Και απλήρωτες και απειλούμενες οι καθαρίστριες στο νοσοκομείο Τρικάλων!



Στην εποχή των υπεργολαβιών, της παράδοσης κάθε δημόσιου αγαθού σε ιδιωτικά συμφέροντα, της κατάργησης κάθε συνδικαλιστικού κι εργασιακού δικαιώματος και της κυριαρχίας κλίματος τρομοκρατίας κι εκβιασμών από την πλευρά της εργοδοσίας, η περίπτωση των καθαριστριών του νοσοκομείου Τρικάλων, δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα του κοινωνικού κανιβαλισμού στον οποίο ζούμε.


Τριάντα οκτώ καθαρίστριες στο νοσοκομείο των Τρικάλων είναι εδώ και πέντε μήνες απλήρωτες από τον εργολάβο, που έχει αναλάβει την καθαριότητα του νοσοκομείου (ο ίδιος εργολάβος έχει αναλάβει και την καθαριότητα του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων). Μάλιστα, κάποιες εξ αυτών, κυρίως εκείνες που αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους αντιμετωπίζουν και απειλές απόλυσης, ενώ σε άλλες δόθηκε υποχρεωτική άδεια.
Η σημαντική λεπτομέρεια στην όλη υπόθεση είναι ότι η σύμβαση που είχε ο εργολάβος με το νοσοκομείο των Τρικάλων για την καθαριότητα του κτιρίου έληξε τον περασμένο Γενάρη.

Ο ίδιος εργολάβος, όμως καθαρίζει το κτίριο από τον περασμένο Φεβρουάριο χωρίς σύμβαση και χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί ο τρόπος που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι οι εργαζόμενες είναι απλήρωτες για τη δουλειά που παρέχουν καθημερινά, ενώ δεν τους δίνονται το τελευταίο διάστημα ούτε καν τα κατάλληλα απορρυπαντικά (χλωρίνες, κ.λπ.) για να κάνουν τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα να γεννάται θέμα για την ασφάλεια και υγιεινή γενικότερα του χώρου.

Σήμερα το πρωί οι καθαρίστριες και αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο διοικητής κ. Σουφλιάς απέφυγε να λάβει συγκεκριμένη θέση στο θέμα. Ανέλαβε μόνο τη δέσμευση να εξετάσει το θέμα και να καταβάλλει προσπάθειες να πληρωθούν οι εργαζόμενες τις επόμενες δέκα ημέρες, χωρίς να ξεκαθαρίσει από πού θα πληρωθούν.

Οι καθαρίστριες έκαναν σήμερα καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, κλιμάκιο της οποίας μετέβη στο νοσοκομείο και κατέγραψε τα περιστατικά. Το κλίμα εκφοβισμού από την πλευρά του εργοδότη, πάντως καλά κρατεί. Σε αρκετές η εργοδοσία ανακοίνωσε δια αντιπροσώπου ότι απολύονται, προφορικά και στο διάδρομο του νοσοκομείου για να μετατραπεί αυτό σε υποχρεωτική άδεια και πάλι προφορικά.



Ελπίδα Κουτσογιάννη
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54