Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

ΒΟΛΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  31-7-2014


Τραγωδία σε ναυπηγείο

Υπέκυψε σε σοβαρά τραύματα που υπέστη μετά από πτώση βαριάς μεταλλικής σκάλας 49χρονος οικογενειάρχης από τη Ν. Αγχίαλο

Ηταν το τελευταίο μεροκάματο στο ναυπηγείο της Αμαλιάπολης, όπου εργαζόταν μόνιμα από το 2008. Το νήμα της ζωής κόπηκε πρόωρα και τραγικά για οικογενειάρχη, πατέρα δύο παιδιών, από τη Νέα Αγχίαλο. Ενα ακόμη εργατικό ατύχημα –μετά την έκρηξη και την τραγική κατάληξη εργαζομένου στην ΑΓΕΤ- έρχεται να βυθίσει στο βαρύ πένθος τη Μαγνησία.

Ο 49χρονος εργαζόμενος Νίκος Σούρλας υπέστη σοβαρά κρανιοεγκεφαλικά τραύματα, όταν ενώ χθες το πρωί εργάζονταν στο ναυπηγείο της Αμαλιάπολης, πάνω του έπεσε βαριά μεταλλική σκάλα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από τις μαρτυρίες συναδέλφων του, φαίνεται ότι επιχείρησε να μετακινήσει μόνος του τη μεταλλική σκάλα, βάρους περίπου 100 κιλών.

Ερευνάται τι ακριβώς συνέβη τη μοιραία στιγμή –ένα από τα πιθανά ενδεχόμενα είναι ότι ίσως παραπάτησε και γλίστρησε- και η σκάλα έφυγε από τα χέρια του και έπεσε κατά πάνω του. Το ατύχημα και τον τραυματισμό του αντιλήφθηκε άμεσα συνάδελφός του, ο οποίος έσπευσε δίπλα του και κάλεσε ταυτόχρονα σε βοήθεια. Με βάση τις πρώτες καταθέσεις, η μεταλλική σκάλα δεν τον καταπλάκωσε, αλλά τον χτύπησε στο κεφάλι. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άτυχος εργαζόμενος δεν φορούσε κράνος ασφαλείας.

Στο ναυπηγείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ο 49χρονος ήταν ακόμη εν ζωή, αλλά η κατάστασή του ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη. Δυστυχώς, λίγο αργότερα υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματά του.

Για το εργατικό δυστύχημα ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού, καθώς και το 3ο Λιμενικό Τμήμα Αμαλιάπολης, το οποίο ανέλαβε την προανάκριση. Στο πλαίσιό της παραγγέλθηκε νεκροψία - νεκροτομή, ώστε να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου του 49χρονου οικογενειάρχη.

Στο χώρο του δυστυχήματος μετέβη χθες κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Μαγνησίας για την πρώτη αυτοψία στο χώρο και τις πρώτες καταθέσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ώστε να εκδοθεί το πόρισμα των επιθεωρητών.

Το άγγελμα του θανάτου του προκάλεσε απαρηγόρητο θρήνο στην οικογένειά του. Ηταν πατέρας μιας κόρης, από την οποία είχε αποκτήσει δύο εγγονάκια, και ενός μικρού αγοριού. Το σπίτι του, η γειτονιά του και ολόκληρη η Νέα Αγχίαλος έπεσαν σε βαρύ πένθος για την τραγωδία.

Το τελευταίο αντίο στο αγαπημένο τους πρόσωπο θα απευθύνουν σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Ραφαήλ Νέας Αγχιάλου.
 
Ο Α. Μεϊκόπουλος για το εργατικό δυστύχημα

«Με αφορμή το χθεσινό θανατηφόρο δυστύχημα που έγινε σε εργασιακό χώρο στην Αμαλιάπολη του Δήμου Αλμυρού Μαγνησίας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του εργαζόμενος συμπολίτης μας από την Νέα Αγχίαλο εκφράζω τα ειλικρινή  μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος» αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλος και προσθέτει: «Αυτό το συμβάν μαζί με το πρόσφατο που συνέβη στην ΑΓΕΤ θα πρέπει να μας προβληματίσει. Να διερευνηθούν διεξοδικά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε.  Θα πρέπει στους χώρους εργασίας να εφαρμόζονται και να τηρούνται υποδειγματικά όλοι οι κανόνες εργασιακής ασφάλειας για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα στον εργασιακό μεσαίωνα, που έχει επιβληθεί από την εφαρμοζόμενη πολιτική με την ανατροπή των εργατικών δικαιωμάτων τους και την εντατικοποίηση της εργασίας.»
 
Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Για το εργατικό δυστύχημα σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Μαγνησίας αναφέρει: «Ακόμη ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα με θύμα ένα 49χρονο οικογενειάρχη, στο καρνάγιο της Αμαλιάπολης (Μιτζέλας) Μαγνησίας είναι το αποτέλεσμα των ελλιπών μέτρων ασφαλείας και των ανύπαρκτων επιθεωρήσεων στους χώρους δουλειάς. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες αφού η έλλειψη προσωπικού και η απουσία μέσων μετακίνησης στο ΣΕΠΕ Μαγνησίας αφήνουν χωρίς έλεγχο πλήθος επιχειρήσεων στην περιοχή.

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και η δημοσιονομική πολιτική της συγκυβέρνησης, η πολιτική στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εργοδοτών, δεν χτυπά μόνο το μεροκάματο και τις εργασιακές σχέσεις αλλά έχει αποτέλεσμα την περικοπή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Η εργατική τάξη θρηνεί ακόμη ένα θύμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για μη έχουμε κι άλλα εργατικά ατυχήματα και να μη θρηνήσουμε κι άλλους εργάτες είναι να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες για τη λειτουργία τους. Οι εργάτες πρέπει να οργανωθούν στους χώρους δουλειάς και να διεκδικήσουν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, εκλέγοντας και τις αντίστοιχες επιτροπές, με στόχο την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων.»

Στο δρόμο για τα διόδια οι κάτοικοι του Δήμου Ρ.Φερραίου

Ευρεία σύσκεψη στο Ρ. Φεραίο, συντονιστική επιτροπή αγώνα και συμβολικό άνοιγμα των διοδίων Μοσχοχωρίουδήμερα στις 6 μ.μ.

«Οχι άλλο αίμα!», συνεχίζουν να βροντοφωνάζουν φορείς και κάτοικοι του Δήμου Ρήγα Φεραίου, μέσα στον θρήνο που δεν καταλαγιάζει για τα τρία παιδιά, αθώα θύματα πολύνεκρου αυτοκινητιστικού δυστυχήματος την περασμένη Τετάρτη στην παλιά εθνική οδό Βόλου - Λάρισας.

Νέοι των δύο χωριών ως ελάχιστη ένδειξη του βαρύ πένθους απέκλεισαν την περασμένη εβδομάδα την παλιά εθνική οδό, μπροστά στο σημείο του τροχαίου. Πλέον, μετά από ευρεία σύσκεψη των φορέων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου, ορίστηκε συντονιστική επιτροπή αγώνα, ενώ η νέα μορφή εκδήλωσης της οργής και της αγανάκτησής τους για το μακρύ κατάλογο αθώων θυμάτων σε ένα δρόμο - καρμανιόλα, που επιλέγεται εξαιτίας του υψηλού κόστους των διοδίων, αποτελεί το συμβολικό άνοιγμα του σταθμού των διοδίων Μοσχοχωρίου.

Για σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., η συντονιστική επιτροπή απευθύνει ευρύ κάλεσμα στη Μαγνησία και ολόκληρη τη Θεσσαλία για το συμβολικό άνοιγμα των διοδίων Μοσχοχωρίου. Η συντονιστική επιτροπή, όπως ορίστηκε από την ευρεία σύσκεψη αποτελείται από τους: Μαρία Ακριβούση, Αθανάσιο Βλάχο, Σιδέρη Γκουγκούδη, Ιωάννη Γούρναρη, Κωνσταντίνο Καραβασίλη, Δημήτριο Λουφόπουλο, Χρύσα Παπαχρήστου και Ανέστη Πασχαλούδη.
 
Κάλεσμα σε συστράτευση

«Καλούμε τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη, τους περιφερειακούς συμβούλους, τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, τους κοινωνικούς φορείς όλων των βαθμίδων και προπαντός όλους τους κατοίκους της Θεσσαλίας να συστρατευθούν στον αγώνα μας, μακριά από οποιοδήποτε προσωπικό και κομματικό όφελος και στόχο, για να μη χυθεί άλλο αθώο αίμα στο δρόμο καρμανιόλα της περιοχής μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή αγώνα και προσθέτει:

«Οχι άλλο αίμα! Καλούμε όλους τους κατοίκους όλων των παράπλευρων χωριών της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας -Βόλου στο συμβολικό άνοιγμα των διοδίων του Μοσχοχωρίου την Πέμπτη 31/07/2014 και ώρα 18:00. Μας αφορά όλους!»

Σε... περίεργες διαδρομές το νερό στο Δήμο Νοτίου Πηλίου

Για σειρά λαθών, διαπόμπευση οφειλετών αλλά και περίεργες καταστάσεις στον τομέα της ύδρευσης στο Δήμο Νοτίου Πηλίου, κάνει λόγο σε προχθεσινό του ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος  Απόστολος Διαμαντής της «Ελευθεροτυπίας», ο οποίος έχει δύο σπίτια στα Καλά Νερά.

Ο  κ. Διαμαντής με προχθεσινό του δημοσίευμα αναφέρει περίεργες καταστάσεις σχετικά με το νερό στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, τα οποία, αν μη τι άλλο, χρειάζονται διερεύνηση, ενώ στο τέλος αναρωτιέται μήπως ήρθε η ώρα να διαταχθεί κάποια εισαγγελική έρευνα για το Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Ειδικότερα στο δημοσίευμα αναφέρονται αναλυτικά τα εξής : «Χωρίς ατομικές ειδοποιήσεις, αλλά με αναρτήσεις δημοσίων καταλόγων πάνω σε δέντρα, εν είδει προγραφών του Ρωμαίου Σύλλα, καλούνται οι κάτοικοι των Καλών Νερών να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς νερού, ειδάλλως θα κοπεί το νερό!

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο Δήμο Νοτίου Πηλίου. Με αφορμή επίσκεψη στο κλειστό πατρικό μου σπίτι, διαπίστωσα τα εξής:  

Ο αρμόδιος υδραυλικός αρνήθηκε να επανασυνδέσει την παροχή νερού που κόπηκε από λάθος, επικαλούμενος το ωράριό του

1) Χωρίς ατομικές ειδοποιήσεις, αλλά με αναρτήσεις δημοσίων καταλόγων πάνω σε δέντρα, εν είδει προγραφών του Ρωμαίου Σύλλα, καλούνται οι κάτοικοι των Καλών Νερών να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς νερού, ειδάλλως θα κοπεί το νερό! Πού ακούστηκε, στον 21ο αιώνα, να διαπομπεύονται δημοσίως οι οφειλέτες; Στην Τουρκοκρατία είμαστε;

2) Ανάμεσα στους προγραφέντες ήμουν και ο ίδιος, χωρίς ουδέποτε να έχω λάβει ατομικό λογαριασμό νερού. Τηλεφώνησα λοιπόν στο δήμο και μου είπαν ότι χρωστάω πάγια 1.000 ευρώ! Τους ρώτησα πόθεν προέρχεται αυτό το ποσόν και μου απάντησαν ότι προέρχεται από τα 3 σπίτια μου, 2 στα Καλά Νερά και ένα στη Συκή. Τους εξήγησα ότι δεν έχω 3 αλλά δύο κλειστά σπίτια στα Καλά Νερά, και μου απάντησαν «συγγνώμη, λάθος»!

3) Κατόπιν αυτών, ζήτησα να διαγραφεί η τρίτη παροχή και να ρυθμιστεί το υπόλοιπο. Μου απάντησαν ευχαρίστως, αλλά περάστε από Δευτέρα, διότι έχουν πέσει τα δίκτυα!

4) Περίμενα λοιπόν να έρθει η Δευτέρα. Αλλά φευ, δεν περίμενα και πολύ, διότι σε δύο ώρες μού έκοψαν το νερό! Χωρίς καμία προειδοποίηση!

5) Πήγα επιτόπου να λύσω το θέμα, πλήρωσα κανονικά, τηλεφώνησε ο αντιδήμαρχος στον αρμόδιο υδραυλικό να το επανασυνδέσει, αλλά αυτός αρνήθηκε, λέγοντας ότι εργάζεται μόνο μέχρι τις 11!

Ολα αυτά συμβαίνουν, εν έτει 2014, στο Δήμο Νοτίου Πηλίου. Δηλαδή, με λίγα λόγια, δεν ξέρουν ποιος έχει και ποιες παροχές νερού, χρεώνουν ό,τι να ’ναι, κάνουν δημόσιες προγραφές αντί για νόμιμες ατομικές ειδοποιήσεις και εν τέλει δεν σε αφήνουν και να πληρώσεις, κόβοντάς σου και το νερό!

Αλλά το σοβαρότερο ερώτημα είναι άλλο: πώς γίνεται και προσθέτουν παροχές νερού, που ανήκουν σε πεθαμένους, όπως έγινε στη δική μου περίπτωση; Πρόκειται περί λάθους; Είναι δυνατόν να γίνεται τέτοιο λάθος; Και τι έγιναν τα λεφτά των παγίων τόσα χρόνια; Και είναι μόνον η δική μου περίπτωση ή μήπως τα λάθη είναι πολλαπλά;

Μήπως ήρθε η ώρα να διαταχθεί κάποια εισαγγελική έρευνα για το Δήμο Νοτίου Πηλίου; Διότι σαν πολλά λάθη να έχουν μαζευτεί εκεί πάνω».

Ασφάλιζε 53 εργαζόμενους χωρίς έργο Θεσσαλονικιός εργολάβος στη Νέα Ιωνία

Μεμονωμένες οι περιπτώσεις εικονικής ασφάλισης υποστηρίζει το ΙΚΑ

Ούτε δέκα ούτε είκοσι ούτε τριάντα αλλά 53 (!) εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων σε ένα έργο δύο πολυκατοικιών στη Νέα Ιωνία, που όμως είχε ολοκληρωθεί, δήλωνε Θεσσαλονικιός εργολάβος στο ΙΚΑ Βόλου.

Η υπόθεση έχει πάρει ήδη το δρόμο της Δικαιοσύνης, αφού πριν τρεις μήνες ολοκληρώθηκε ο φάκελος της υπόθεσης από το ΙΚΑ  και σήμερα βρίσκεται στην Ανάκριση.  Στον έλεγχο του Τμήματος Οικοδομών εξάλλου δεν προέκυψε αντικείμενο εργασίας το έτος 2009 - 2010.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το Τμήμα Οικοδομών έκανε επιτόπιο έλεγχο καθώς υπήρχε ανεξόφλητη οφειλή ύψους 14 - 15.000, ευρώ όταν  έκπληκτοι οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε αντικείμενο εργασίας το επίμαχο έτος. Ίσως γι’ αυτό το λόγο ο εργολάβος, ενώ φαινόταν να έχει  ασφαλίσει τους εργαζόμενους,  ωστόσο δεν προσερχόταν στα γραφεία του ΙΚΑ για να πληρώσει.

Το ΙΚΑ Βόλου προχώρησε σε διαγραφή των μερών ασφάλισης, αν και αναμένει τα δικαιολογητικά όσων εργαζομένων θέλουν να αποδείξουν ότι εργάζονταν.

Τέλος στο πρόβλημα με τα ασθενοφόρα

Λύση στο θέμα με τα ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ Βόλου έδωσε χθες το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο. Μετά το προχθεσινό πρόβλημα που προέκυψε με την εξυπηρέτηση των χρόνιων περιστατικών, το Νοσοκομείο Βόλου παραχώρησε τη χρήση τεσσάρων συνολικά ασθενοφόρων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.  Τα δύο ασθενοφόρα, που είναι σχετικά σύγχρονα αφού η προμήθειά τους έγινε το 2005, τέθηκαν σε κίνηση μετά τον εξοπλισμό τους με υλικά μέσα από το ΕΚΑΒ Βόλου. Τα υπόλοιπα δύο θα χρησιμοποιηθούν μετά από δύο εβδομάδες, καθώς λόγω της παλαιότητάς τους (1985) απαιτείται έλεγχος.

Το ΕΚΑΒ έχει τώρα επάρκεια ασθενοφόρων για την κάλυψη των αυξημένων διακομιδών. Η αρμοδιότητα της διακομιδής χρόνιων περιστατικών μεταφέρθηκε στο ΕΚΑΒ από το Νοσοκομείο τον Απρίλιο. Το ΕΚΑΒ πραγματοποιεί καθημερινά περίπου 70-80 διακομιδές, ενώ δέχεται σε καθημερινή βάση περίπου 500-600.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες στο Νοσοκομείο Βόλου ο Διοικητής του, Κώστας Καραμπάτσας, υπογράμμισε ότι μετά από ενημέρωση του ΕΚΑΒ για το ζήτημα «λειτουργήσαμε με ταχύτατα αντανακλαστικά. Κάναμε αμέσως τις ενέργειες που προβλέπονται».

Η Επιτροπή που συνέστησε η Διοίκηση του Νοσοκομείου αναζήτησε και βρήκε άμεσα τη διαδικασία που δικαιολογούσε την παραχώρηση. Ο κ. Καραμπάτσας εξήρε γι’ αυτό τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας, καθώς «σε χρόνο ρεκόρ προχώρησαν τις ενέργειες που απαιτούνταν για τον έλεγχο των αυτοκινήτων και την καταλληλότητά τους».

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου σημείωσε ότι ο πολίτης της Μαγνησίας δεν μπορεί να αισθάνεται ούτε φόβο, ούτε απόγνωση, ούτε να βρίσκεται σε δυσκολία όταν κάτι συμβεί που είναι απρόβλεπτο στα οχήματα του ΕΚΑΒ, όπως είναι οι βλάβες ή τα τροχαία ή κάποιο ατύχημα που μπορεί να τα θέσει εκτός λειτουργίας. Όλο το καλοκαίρι θα είμαστε εδώ και θα κάνουμε ότι πρέπει για τον κόσμο».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, Παναγιώτης Δαρειώτης, από την πλευρά του αναφέρθηκε στο προχθεσινό πρόβλημα. Όπως εξήγησε, από προχθές στις 11 το πρωί το ΕΚΑΒ έμεινε με δύο οχήματα, μία κινητή μονάδα δηλαδή και ένα ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετεί τα χρόνια περιστατικά.

Σε καθημερινή βάση το ΕΚΑΒ Βόλου έχει τέσσερα αυτοκίνητα στην κυκλοφορία το πρωί, τέσσερα το απόγευμα και τρία τη νύχτα. «Επικοινώνησα άμεσα με το Διοικητή του Νοσοκομείου και τον ευχαριστώ θερμά και από πλευράς των εργαζομένων του Σωματείου αλλά και της Διοίκησης. Είπαμε ότι θα κινηθούμε σήμερα να έχουμε αυτά τα δύο αυτοκίνητα στη διάθεση του ΕΚΑΒ και για τα άλλα δύο, όπως συμφωνήσαμε, θα γίνει πρώτα ένας έλεγχος της κατάστασης της οποίας βρίσκονται, καθώς είναι πιο παλιά μοντέλα και μπορεί να χρειάζονται συντήρηση πριν βγουν στην κυκλοφορία» υπογράμμισε ο κ. Δαρειώτης.

 Αν και πέρασαν  σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξή του, ο πανελλαδικός διαγωνισμός του ΕΚΑΒ για την προμήθεια 186 ασθενοφόρων, εκ των οποίων τα τέσσερα προορίζονται για τις ανάγκες του Νομού Μαγνησίας, δεν έχει αποτέλεσμα. Οι συμμετέχουσες στο διαγωνισμό εταιρίες κατέθεσαν ενστάσεις, οι οποίες εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Ο κ. Δαρειώτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει προκύψει καν μειοδότης ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί ο χρονικός ορίζοντας της προμήθειας των ασθενοφόρων. Δεν υπάρχει φως ότι θα έχουμε άμεσα τα καινούργια ασθενοφόρα». Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο ίδιος επαίνεσε τις ενέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των μηχανικών του Νοσοκομείου, που προχώρησαν τόσο γρήγορα τις διαδικασίες και προμηθεύτηκαν τα δώδεκα ασθενοφόρα μετά την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ.«Τα  καινούργια ασθενοφόρα, τα οποία ως γνωστόν θα καλύψουν ανάγκες των Κέντρων Υγείας, είναι στο ΕΚΑΒ Λάρισας. Πρέπει να βγουν οι πινακίδες για να μπορούν να κυκλοφορήσουν».

Τράκαρε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Τέθηκε εκτός προσωρινά, ενώ μαζί με ένα δεύτερο που είχε αναλάβει διακομιδή για Αθήνα η πρωινή βάρδια έμεινε χθες με δύο οχήματα

Σε τροχαίο ατύχημα ενεπλάκη χθες το πρωί στο κέντρο του Βόλου ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Στη διασταύρωση των οδών Γκλαβάνη με Ιάσονος Ι.Χ. αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο ασθενοφόρο προκαλώντας υλικές ζημιές. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Αποτέλεσμα ήταν το ένα από τα τέσσερα οχήματα που κάλυπταν την πρωινή βάρδια του ΕΚΑΒ Βόλου να τεθεί προσωρινά εκτός λειτουργίας, μέχρι την άφιξη του Ανακριτικού του Τμήματος Τροχαίας Βόλου, την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την επισκευή του συνεργείο.

Αποτέλεσμα ήταν η προγραμματισμένη για νωρίς χθες το μεσημέρι διακομιδή 25χρονης ασθενούς από το Νοσοκομείο Βόλου στη Λάρισα αναγκαστικά να ματαιωθεί, καθώς ήδη ένα δεύτερο από τα τέσσερα ασθενοφόρα της βάρδιας βρίσκονταν σε διακομιδή στην Αθήνα. Στο Βόλο για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών έμειναν ένα ασθενοφόρο και μία μονάδα. Η νεαρή μετέβη στη Λάρισα με ιδιωτικό όχημα.

Για πολλοστή φορά οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Βόλου επισημαίνουν ότι κατανοούν απόλυτα τις διαμαρτυρίες ασθενών και συνοδών τους για τη μη εξυπηρέτηση διακομιδών, τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει όταν δεν υπάρχει δυνατότητα να μείνει πίσω ικανός αριθμός ασθενοφόρων για επείγοντα περιστατικά.

Όπως χθες η πρωινή βάρδια έμεινε με ένα ασθενοφόρο και μία κινητή μονάδα -μετά τη διακομιδή στην Αθήνα και το τροχαίο- τα οποία ήταν αδύνατο να βγουν εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος.

Στο μεταξύ, ύστερα από τις υλικές ζημιές που υπέστη το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετά τη σύγκρουση του Ι.Χ., αλλά και με δεδομένο ότι τέσσερα ακόμη ασθενοφόρα της δύναμης του είναι ακινητοποιημένα εξαιτίας βλαβών, ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του ΕΚΑΒ Παναγιώτης Δαριώτης είχε επικοινωνία με τον διοικητή του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου Κ. Καραμπάτσα. Ο κ. Καραμπάτσας συμφώνησε να δοθούν από σήμερα ασθενοφόρα της δύναμης του Νοσοκομείου Βόλου στο ΕΚΑΒ, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του σε οχήματα μέχρι την επιδιόρθωση όσων έχουν βλάβη.

Από τα τέσσερα ακινητοποιημένα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα τρία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας εξαιτίας βλάβης στο σύστημα ABS, και απαιτείται ποσό 1.400 ευρώ για την επιδιόρθωση του καθενός, ενώ το τέταρτο έχει ακινητοποιηθεί εξαιτίας βλάβης στον κινητήρα.
 
Παρέμειναν στους θαλάμους νοσηλείας!

Εξάλλου, ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο onlineσύστημα του υπουργείου Υγείας ήρθε χθες να δημιουργήσει εμπόδια στην έκδοση εξιτηρίων. Το σύστημα κρέμασε και νοσηλευόμενοι που είχαν ενημερωθεί ότι χθες επρόκειτο να επιστρέψουν στις οικίες τους, αναγκάστηκαν να μείνουν μέσα στο Νοσοκομείο, περιμένοντας να αποκατασταθεί η βλάβη του συστήματος και να λάβουν το εξιτήριό τους

Επαναπρόσληψη των συμβασιούχων καθαριστριών στα σχολεία του Δήμου Βόλου

Την επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων καθαριστριών στα σχολεία του Δήμου Βόλου για το σχολικό έτος 2014 -15, εφόσον το επιθυμούν και δεν εργάζονται αλλού, αποφάσισε η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που συνεδρίασε σήμερα, ενώ αντίστοιχη απόφαση έχει ληφθεί και από τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ.ΣούλαΜπαρτζιώκα τόνισε ότι επρόκειτο για μια εκκρεμότητα η οποία έπρεπε να αντιμετωπιστεί καθώς το προσωπικό καθαριότητας απαιτείται να βρίσκεται στις σχολικές μονάδες από 1ης Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Βόλου απασχολούν για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων 81 άτομα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 47 άτομα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και ο Δήμος Βόλου είναι από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας που έχει εξοφλήσει το σύνολο του κόστους μισθοδοσίας τους για την προηγούμενη περίοδο.

Όπως τόνισε η κ.Μπαρτζιώκα «θεωρήσαμε χρέος μας να δρομολογήσουμε άμεσα τις διαδικασίες, ώστε το θέμα των καθαριστριών να έχει διευθετηθεί εγκαίρως και, σε κάθε περίπτωση, πριν από το Σεπτέμβριο, έτσι ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα από άποψη καθαριότητας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς».

Μεταξύ άλλων, η κ.Μπαρτζιώκα ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ήδη έχει αποσταλεί στο Δήμο Βόλου από το Υπουργείο Εσωτερικών ποσό ύψους 245.000 ευρώ, το οποίο θα διανεμηθεί εντός του Αυγούστου, προκειμένου τα σχολεία να αναταποκριθούν άμεσα στις αυξημένες ανάγκες της έναρξης του σχολικού έτους.

Σε οικονομική ασφυξία το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σε καθεστώς οικονομικής… ασφυξίας θέτει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εντολή του Υπουργείου Παιδείας για μείωση του προϋπολογισμού λειτουργίας του για το 2015 κατά 16%. Τα περιθώρια για νέες οικονομίες στο θεσσαλικό ΑΕΙ δεν υπάρχουν, δεδομένου ότι πέρυσι έγιναν σημαντικές μειώσεις σε δαπάνες, ενώ συνολικά τα τελευταία τέσσερα τουλάχιστον χρόνια ο προϋπολογισμός έχει υποστεί «κούρεμα» που αγγίζει σχεδόν το 50%.

Στα όριά του φαίνεται ότι φθάνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όσον αφορά στα οικονομικά του. Πέρυσι, με πρωτοβουλία της διοίκησης του Ιδρύματος, είχε γίνει σημαντική εξοικονόμηση πόρων, τόσο από τις εργολαβίες, όσο και από περιορισμό άλλων λειτουργικών δαπανών. Αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με τον Ι. Μεσσήνη, Πρύτανη του Π.Θ., τα έξοδα να μειωθούν κατά 40% περίπου.

Ωστόσο με επείγον ηλεκτρονικό μήνυμα το Υπουργείο Παιδείας έδωσε εντολή προ τριημέρου στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως και των υπολοίπων ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, να προχωρήσει σε νέες μειώσεις δαπανών.

Το Υπουργείο ζήτησε με τη μορφή του κατεπείγοντος από το Ιδρυμα να υποβάλλει συνοπτικό προϋπολογισμό για το 2015, ο οποίος θα πρέπει να είναι μειωμένος στο σκέλος των τακτικών λειτουργικών δαπανών έως και 20% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2014 και επιπλέον να εμφανίζει πλεόνασμα σε ποσοστό 9% επί των συνολικών εσόδων. Αυτό συνεπάγεται ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα πρέπει να μειώσει συνολικά τον τακτικό του προϋπολογισμό έως και 29%.

Δεδομένης της περσινής περικοπής «περιττών» εξόδων, το σκαρίφημα του προϋπολογισμού που απέστειλε το Π.Θ. στο Υπουργείο Παιδείας προβλέπει μείωση της τάξης του 16%. Το αρχικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, που προβλέπεται έτος… ισχνών αγελάδων, κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται απάντηση.

Πάντως όπως υπογραμμίζει ο κ. Μεσσήνης η χρονιά αναμένεται να είναι δύσκολη. «Δεν θα είναι και τόσο εύκολα τα πράγματα από το νέο έτος, δεδομένου ότι ήδη από πέρυσι μειώσαμε τις λειτουργικές μας δαπάνες κατά 40% και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο εισρέουν στα ταμεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όλο και λιγότερα κρατικά κονδύλια. Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης υπολογίζεται στο 50% τα τελευταία χρόνια, με τα ΑΕΙ όλης της χώρας να χτυπούν καμπανάκι ότι ελλείψει πόρων δεν θα μπορέσουν να εκπληρώσουν την αποστολή τους προς την κοινωνία και την Πολιτεία.

Αντιδρούν στις ρυθμίσεις για τα Ταμεία οι λιμενικοί

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι λιμενικοί του Βόλου σχετικά με τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό και τους σχεδιασμούς του υπουργείου Ναυτιλίας για το Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος.

Μετά τις παράνομες, σύμφωνα με το ΣτΕ, περικοπές στο μισθό τους το 2012, οι λιμενικοί δεν προτίθενται να διαπραγματευτούν τώρα περικοπές στο εφάπαξ και μάλιστα σε ποσοστό 50%.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδας και ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Λιμενικού Σώματος, Κώστας Κυράνης, οι λιμενικοί δεν θα κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους.

«Δε θα διαπραγματευτούμε τη μείωση του εφάπαξ κατά 50% και τα μερίσματα της σύνταξης. Ήδη έχουμε υποστεί περικοπή στο μισθό μας ύψους 6-10% τα δύο τελευταία χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Οι λιμενικοί προσανατολίζονται σε πανελλαδική διαμαρτυρία, εάν προχωρήσουν οι ρυθμίσεις στα Ταμεία τους. «Το υπουργείο Ναυτιλίας επιδιώκει να αναλάβει τη Διαχείριση όλων τα Ταμείων, και του Ταμείου Αρωγής Λιμενικού Σώματος και των Μετοχικών Ταμείων, με σκοπό την περικοπή των χρημάτων που δικαιούμαστε -και ήδη έχουμε καταβάλει- κατά 50%» είπε ο κ. Κυράνης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι εάν η διάταξη ψηφιστεί, θα μειωθεί το εφάπαξ ενός λιμενικού στις 35.000 ευρώ από  60-70.000 ευρώ που θα ήταν σύμφωνα με το ισχύον ασφαλιστικό».

Όμως τα Ταμεία των λιμενικών έχουν ήδη υποστεί κούρεμα. Ο πρόεδρος της Ένωσης επισήμανε ότι με την εφαρμογή του Μνημονίου τα έσοδα στο Ταμείο Αρωγής Λιμενικών και στα Μετοχικά Ταμεία περικόπηκαν κατά 60%.

«Επειδή τα Ταμεία μας παραμένουν βιώσιμα θέλουν να καλύψουν άλλες τρύπες, παίρνοντας τα χρήματα των ένστολων, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έκαναν μία λελογισμένη και σωστή διαχείριση των χρημάτων. Όλοι, αστυνομικοί, πυροσβέστες, θα κάνουν ανάλογες παραστάσεις διαμαρτυρίας» πρόσθεσε ο κ. Κυράνης.

Στο μεταξύ σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της επιστροφής μέρους ή ολόκληρου του ποσού που περικόπηκε το 2012. Η περικοπή κρίθηκε με απόφαση του ΣτΕ παράνομη. Τα χρήματα που πρέπει να επιστραφούν στους ένστολους είναι της τάξεως των 150 ευρώ ανά μήνα επί δύο χρόνια.  

Για όλα αυτά τα θέματα οι λιμενικοί Βόλου θα επιδιώξουν την ερχόμενη εβδομάδα επαφές με βουλευτές του Νομού και φορείς προκειμένου να ενημερώσουν για τις εξελίξεις. Η διάταξη, που θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο μνημονιακών δεσμεύσεων, θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή».

Ψυχρολουσία στον ΙΜΑΝΤΑ με εκ περιτροπής εργασία

Σε συναγερμό οι 208 εργαζόμενοι που από 1η Σεπτεμβρίου καλούνται να ζήσουν με μισό μηνιάτικο

Ψυχρολουσία για τους 208 εργαζόμενους του εργοστασίου ΙΜΑΣ στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου. Με επιστολή της προς το σωματείο εργαζομένων η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε χθες -λίγα 24ωρα πριν το εργοστάσιο κλείσει για δύο εβδομάδες- ότι από 1η Σεπτεμβρίου και για τέσσερις μήνες θα εφαρμόσει σύστημα εκ περιτροπής εργασίας στο σύνολο του προσωπικού.

Το έγγραφο της διεύθυνσης χτύπησε συναγερμό στο προσωπικό του ΙΜΑΝΤΑ, που εμφανίζεται διατεθειμένο να αντικρούσει αγωνιστικά το τελεσίγραφο της εταιρίας, η οποία δεν αποκλείει ακόμη και απολύσεις.

Η διεύθυνση του ΙΜΑΝΤΑ κάνει λόγο για σημαντική και ανησυχητική μείωση των παραγγελιών, με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί δραματικά και ο όγκος εργασίας. Υποστηρίζει μάλιστα ότι υπάρχουν ενδείξεις πως τους προσεχείς μήνες η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Θέτει ζήτημα βιωσιμότητας της επιχείρησης και προαναγγέλλει εφαρμογή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου, ως συμπληρωματικό μέτρο στις οργανωτικές, διαρθρωτικές και οικονομοτεχνικές μεταβολές στις οποίες έχει ήδη προβεί. Επισημαίνει δε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι ευνοϊκότερο και ηπιότερο από αυτό της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την πρόταση της εταιρίας η εκ περιτροπής εργασία θα εφαρμοστεί σε όλα τα τμήματα της επιχείρησης και θα διαρκέσει από το Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο.  

Καλεί μάλιστα τους εργαζόμενους σε συνάντηση την Παρασκευή 1η Αυγούστου, στις 10 το πρωί στα γραφεία της εταιρίας, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν παραστούν, η εταιρία θα προχωρήσει σε μονομερή εφαρμογή του μέτρου, την οποία θα γνωστοποιήσουν και στην Επιθεώρηση Εργασίας.

«Δεν πρόκειται να έχουμε την κατάληξη της Χαλυβουργίας και των άλλων εργοστασίων», διαμηνύουν οι εργαζόμενοι, που ετοιμάζονται να δώσουν αγωνιστική απάντηση.

Σήμερα, συγκαλείται εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων, με στόχο την Πέμπτη να πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση εργαζομένων, πριν το ραντεβού της Παρασκευής με διευθυντικά στελέχη.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους η κίνηση της εταιρίας στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή επιχειρεί να τους φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων. Κι αυτό γιατί τη Δευτέρα 4 Αυγούστου το εργοστάσιο θα κλείσει για δύο εβδομάδες για το καλοκαίρι και τα χρονικά περιθώρια αντίδρασης είναι μικρά.

Ελέγχους στα δέντρα του Βόλου ζητούν πολίτες μετά την τραγωδία στη Λαμία

Το δρόμο των εκτεταμένων ελέγχων στο φυτικό κεφάλαιο του Βόλου σε συνεργεία της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου δείχνουν πολίτες στον απόηχο της τραγωδίας στη Λαμία, όταν πλάτανος στην ιστορική πλατεία του χωριού Κομποτάδες έσπασε, τραυματίζοντας θανάσιμα ένα 9χρονο αγοράκι και ελαφρότερα το 4χρονο αδερφάκι του.

Η τραγική είδηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πολίτες του Βόλου, που φοβούνται τα χειρότερα και στην περιοχή. Κι αυτό γιατί, όπως καταγγέλλουν, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πλατάνων, κυρίως σε χωριά δημοτικών ενοτήτων του ενιαίου Δήμου Βόλου, που είτε είναι γέρικοι, είτε έχουν σαπίσει και τα κλαδιά τους κρέμονται σαν… λαιμητόμοι πάνω από τα κεφάλια ανυποψίαστων πολιτών.

Σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο Βόλου, Χαράλαμπο Ζάχο, ο πλάτανος έξω από το εργοστάσιο αναψυκτικών της ΕΨΑ στην Αγριά αποτελεί μία τέτοια περίπτωση. Πριν από δέκα περίπου ημέρες ένα μεγάλο κλαδί που έσπασε και έπεσε κοντά στο δρόμο φαίνεται να χτύπησε προειδοποιητικό… καμπανάκι. Ευτυχώς την ώρα εκείνη δεν περνούσε από κάτω άνθρωπος για να συμβούν τα χειρότερα.

Ο κ. Ζάχος ζητά να κινητοποιηθούν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες, πριν συμβεί κάποιο σοβαρό περιστατικό.

Την ίδια ώρα όμως εκτεταμένους ελέγχους για την κατάσταση των μεγάλων δέντρων στην πόλη, ζητούν δημότες. Επικεντρώνουν κυρίως στην περίπτωση της ιστορικής πλατείας της Μακρινίτσας, όπου βρίσκεται ο γραφικός πλάτανος με την κουφάλα, που προσελκύει δεκάδες παιδιά που παίζουν ανυποψίαστα με τον κίνδυνο να επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια τους
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31/07/2014 - 11:56