Ειδήσεις από την ΕΡΑ Καλαμάτας

Ειδήσεις από την ΕΡΑ Καλαμάτας  31/7/2014


Εκτός από κάθε έννοια δικαίου, η χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου για τη Μανωλάδα
 
Σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και την ουσία του ανθρώπινου πολιτισμού μας, αποτελεί η χθεσινή απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Πάτρας για την πολύκροτη υπόθεση της ένοπλης επίθεσης κατά των μεταναστών εργατών γης, τον Απρίλιο του 2013, στα φραουλοχώραφα της Ν.Μανωλάδας Ηλείας. Ειδικότερα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της αχαικής πρωτεύουσας αθώωσε τους κατηγορουμένους για τη βασική κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων και για την επίθεση εναντίον των αλλοδαπών εργατών. Ποινές φυλάκισης 14 και 7 ετών επιβλήθηκαν στους δυο εκ των κατηγορουμένων επιστατών, για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου όμως, οι ποινές των δύο κατηγορουμένων έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Στο μεταξύ, η χθεσινή απόφαση, σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν ομόφωνα μάλιστα αθώοι ο τσιφλικάς και ένας ακόμη κατηγορούμενος από τους μπράβους του, προκάλεσε τις αντιδράσεις του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Μωυσή Καραμπεΐδη, αλλά και μεταναστών και αλληλέγγυων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της δίκης ο Μωυσής Καραμπεΐδης, χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση του δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι «αντιλαμβάνεστε από τώρα και στο εξής τι συνθήκες θα επικρατήσουν στη Νέα Μανωλάδα».

Απευθυνόμενος δε προς τους μετανάστες, που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια της Πάτρας ο κ. Καραμπεΐδης ανέφερε πως «ντρέπομαι απέναντί σας που είμαι Έλληνας».

Από την πλευρά τους, οι μετανάστες πραγματοποίησαν συγκέντρωση και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο οδόστρωμα της οδού Γούναρη, φωνάζοντας συνθήματα.
.
Η απόφαση του δικαστηρίου προκαλεί  έντονες αντιδράσεις σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ

«Η αθωωτική απόφαση για τους πρωταγωνιστές του εγκλήματος στη Μανωλάδα είναι μια μαύρη σελίδα για την ελληνική Δικαιοσύνη. Στην πραγματικότητα, αποτελεί μέτρο της "ανεξαρτησίας" της, εκκωφαντικό τεκμήριο της ταξικότητάς της, και προφανώς, ωμή ειρωνεία για τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του τράφικινγκ.» , σημειώνει  στην ανακοίνωση του το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: «Αθωώνοντας ομόφωνα όλους τους κατηγορούμενους για τη βασική κατηγορία της διακίνησης (τράφικινγκ), καταλογίζοντας σε δύο από αυτούς ποινές για επικίνδυνες σωματικές βλάβες αντί για απόπειρα ανθρωποκτονίας και αφήνοντάς τους όλους ελεύθερους, η δικαστική εξουσία μεταχειρίζεται με αβρότητα τους δράστες και τους ηθικούς αυτουργούς ενός εγκλήματος με πρόθεση ανθρωποκτονίας, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και σκοπό το κέρδος, που πέρσι έκανε το γύρο του κόσμου. Με την απόφαση αυτή, το δικαστήριο προσφέρει νομιμοποίηση στην πιο άγρια εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αποκορύφωμα της οποίας ήταν ο πυροβολισμός των εργατών γης που τον Απρίλη του 2013 διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους από την εταιρεία "Βαγγελάτος ΑΕ". Η σημερινή απόφαση είναι προκλητική γιατί αγνόησε κυνικά το συντριπτικό αποδεικτικό υλικό, μια πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση της εισαγγελέως και μαζί τις κινητοποιήσεις των ξένων εργατών και των αλληλέγγυων, που ζήτησαν να τεθεί τέλος στις συνθήκες δουλείας στα φραουλοχώραφα. Την ίδια στιγμή, είναι μια απόφαση ιστορικής σημασίας: όχι μόνο γιατί αδιαφορεί για τις "Μανωλάδες" που προηγήθηκαν και ακολούθησαν το περσινό στυγερό έγκλημα, στα χρόνια της συντριπτικής απαξίωσης της εργασίας, αλλά και γιατί δίνει το πράσινο φως στους μελλοντικούς πρωταγωνιστές ανάλογων κρουσμάτων εργοδοτικής και ρατσιστικής βίας.

Η δικαστική εξουσία δήλωσε σήμερα ότι ανέχεται να κοστολογείται φτηνά η ζωή των ξένων εργατών και εμφανίστηκε να καθαγιάζει μια άνευ όρων "εθνική ανάπτυξη", ακόμα και όταν αυτή βάφεται με αίμα. Υπό την έννοια αυτή, επιβεβαίωσε το χάσμα της με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, στερώντας τη δικαίωση από τα θύματα ενός αποτρόπαιου εγκλήματος. Η δικαίωση αυτή, που είναι ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης, εναπόκειται στην κινητοποίηση του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς, την αλληλεγγύη της κοινωνικής πλειοψηφίας που δεν θέλει να εξοικειωθεί με τον κανιβαλισμό, αλλά και τις πρωτοβουλίες μιας κυβέρνησης που δεν θα ανέχεται την εργοδοτική ασυδοσία και το ρατσισμό».

«H απόφαση που αθωώνει τους κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων στη δίκη για την υπόθεση της Μανωλάδας επιβάλλοντας ποινή μόνο για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και συνέργεια, αποτελεί ντροπή» επισημαίνει, σε δήλωσή της για το θέμα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου.

Σύμφωνα με την κυρία Κατριβάνου «πρόκειται για την αθώωση των πρωταγωνιστών μιας εγκληματικής επίθεσης εναντίον των εργατών γης, που πέρσι τον Απρίλιο διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους από την εταιρεία Βαγγελάτος ΑΕ. Παραγνωρίζοντας τα αδιάσειστα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία, αγνοώντας τη χτεσινή τεκμηριωμένη πρόταση της εισαγγελέως να καταδικαστούν για τράφικινγκ, και αδιαφορώντας για τις νέες "Μανωλάδες" που ξεφυτρώνουν ανά την Ελλάδα, όπως αυτή στη Σκάλα Λακωνίας, η αθωωτική απόφαση δεν μεροληπτεί απλώς υπέρ των θυτών: αφήνει χώρο για νέα θύματα, κλείνοντας τα μάτια σε μια άγρια, απάνθρωπη και με ρατσιστικά χαρακτηριστικά εκμετάλλευση που υφίστανται οι εργάτες γης, αποκορύφωμα της οποίας υπήρξε η παρά λίγο δολοφονία τους».

«Το γεγονός ότι η πολιτεία αρνήθηκε να σταθεί στο ύψος της περίστασης και να δώσει το μήνυμα ότι δεν ανέχεται τη δουλεία και το ρατσισμό, μας απογοητεύει και μας εξοργίζει. Είναι δική μας υπόθεση να το κατοχυρώσουμε στην πράξη» καταλήγει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η δικαστική απόφαση, που ουσιαστικά αθωώνει τους κατηγορούμενους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, που επιτέθηκαν στους μετανάστες εργάτες γης, επειδή διεκδικούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν είκοσι από αυτούς, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά, είναι από κάθε άποψη προκλητική για το σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του. «Η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει βαρύτατες ευθύνες για το σύγχρονο δουλεμπόριο και τις άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας των μεταναστών εργατών, που οδηγεί σε φαινόμενα εγκληματικών επιθέσεων σε βάρος τους» προστίθεται στο σχόλιο του κόμματος, το οποίο καταλήγει «Έλληνες και ξένοι εργάτες, πρέπει να αντισταθούν την πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, αποθρασύνει τα μεγαλοαφεντικά που επιτίθενται με δολοφονικό τρόπο σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να αντιπαλέψουν συνολικά αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά».

«Η επίθεση εναντίον των εργαζομένων μεταναστών στη Μανωλάδα, οι οποίοι διεκδίκησαν την καταβολή δεδουλευμένων για την εργασία τους, ήταν εγκληματική πράξη για την οποία έπρεπε και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά και να μπει οριστικό τέλος στα απάνθρωπα αυτά φαινόμενα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

Και συνεχίζει: «Υπενθυμίζεται ότι η ΔΗΜΑΡ έχει έγκαιρα επισημάνει για το εάν έπρεπε να υπαχθούν οι κατηγορούμενοι στον σχετικό νόμο περί ρατσιστικών επιθέσεων, για το πότε διενήργησε έλεγχο στην περιοχή η αρμόδια κοινωνική επιθεώρηση, ποια τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου και σε ποιους παράγοντες προσδιορίζεται η αποτυχία των αρμόδιων αρχών να εντοπίσουν επιχειρήσεις που λειτουργούν σε καθεστώς καταπάτησης του εργασιακού δικαίου, όπως είναι η συγκεκριμένη επιχείρηση. Τα θέματα αυτά σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Η απόκρουση της βίας και του ρατσισμού είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας».

Διαμαρτυρία και από τη ΓΣΕΕ

Την έντονη διαμαρτυρία της για την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πάτρας να αθωώσει δύο εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων για την υπόθεση της Μανωλάδας, εκφράζει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, ο τραυματισμός 35 ανθρώπων με πυροβόλα όπλα, όταν οι εργάτες «τόλμησαν» να ζητήσουν την καταβολή των δεδουλευμένων έξι μηνών, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται απλή σωματική βλάβη σε βάρος μόνο ενός κατηγορουμένου και συνέργεια σ’ αυτήν ενός άλλου. Παράλληλα η Συνομοσπονδία υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν δίνει το αναγκαίο για την ελληνική κοινωνία μήνυμα ότι δεν θα περάσουν οι εργοδοτικές πρακτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων οι οποίες εντείνονται από την κυβερνητική αδράνεια. Καταλήγοντας η ΓΣΕΕ τονίζει ότι «παρακολουθεί την εξέλιξη και της συγκεκριμένης απόφασης και θα συνεχίσει με κάθε μέσο και τρόπο τον αγώνα της για να σταματήσουν επιτέλους όπου υπάρχουν φαινόμενα ανήθικης επιχειρηματικότητας».

Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν και αντιρατσιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες

 Πορεία για τη σφαγή στην Παλαιστίνη από την Αντιφασιστική Κίνηση  και την Ε.ΡΑ. Καλαμάτας

Η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας και η Ε.ΡΑ. Καλαμάτας καλούν σε διαδήλωση για τη συνεχιζόμενη σφαγή των Παλαιστινίων της Γάζας, με προσυγκέντρωση σήμερα Πέμπτη στις 8μ.μ. στο συντριβάνι στην Κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Μετά την πορεία θα ακολουθήσει βιντεοπροβολή στο λιμάνι. Στην ανακοίνωση της Αντιφασιστικής Κίνησης αναφέρονται τα εξής: "Το κράτος του Ισραήλ εξακολουθεί τη σφαγή των Παλαιστινίων της Γάζας, οδηγώντας στον τάφο εκατοντάδες παιδιά και καταστρέφοντας ακόμα και νοσοκομεία υπό το πρόσχημα της αυτοάμυνας. Με τη στήριξη και τη συνενοχή των ΗΠΑ, της ΕΕ και των διεφθαρμένων αραβικών καθεστώτων οι σιωνιστές του Ισραήλ αποθρασύνονται και επιδιώκουν να τσακίσουν την ηρωική παλαιστινιακή αντίσταση που αγωνίζεται για το δικαίωμα στη ζωή και την ανεξαρτησία.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια γενοκτονία, γεγονός που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμα και στο εσωτερικό του Ισραήλ φουντώνει το αντιπολεμικό κίνημα από τους πολίτες που παραμένουν άνθρωποι και γνωρίζουν καλά ότι οι λαοί, ανεξάρτητα από θρησκεία και εθνικότητα, μπορούν να ζήσουν ειρηνικά στην βάση του αλληλοσεβασμού. Έφεδροι στρατιώτες αρνούνται να πολεμήσουν και ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Ισραήλ.

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει αυτή τη βαρβαρότητα, με οικονομικές και αμυντικές δοσοληψίες που επισφραγίζουν μια άθλια συμμαχία συνενοχής.

Μπροστά σε αυτό το έγκλημα, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαδηλώσουμε την αλληλεγγύη μας στον σκληρά δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό αλλά και στο αντιπολεμικό κίνημα που δημιουργείται στο Ισραήλ, ενώνοντας τις φωνές μας με τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο".

Ανακοινώσεις και κάλεσμα για συμμετοχή στη σημερινή συγκεντρωση, απευθύνουν στους πολίτες της Καλαμάτας, η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΕ της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Γιατροί και δικηγόροι της Μεσσηνίας για την αιματοχυσία στη Γάζα

Κραυγή διαμαρτυρίας για την αιματοχυσία στη Γάζα υψώνουν δικηγόροι και γιατροί της Μεσσήνιας. Συγκεκριμένα, τη συμπαράστασή τους εκφράζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Μεσσηνίας στους συναδέλφους τους από τη Γάζα, οι οποίοι μέσω ανοικτής επιστολής απευθύνουν έκκληση στους γιατρούς και τους υπόλοιπους επιστήμονες όλου του κόσμου, να  ενώσουν τις φωνές τους για να σταματήσει το πρωτοφανές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που συντελείται εκεί. Στην επιστολή-πρόσκληση 24 γιατρών και επιστημόνων για τη Γάζα, που βγήκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, ζητείται από τους απανταχού συναδέλφους τους να μην παραμείνουν σιωπηλοί θεατές της σφαγής των αμάχων και να τη συνυπογράψουν για να σταματήσει το μακελειό. Ο επιμελητής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας και πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Μεσσηνίας, καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης, αναφέρει σχετικά: «Καταδικάζουμε ομόφωνα και κατηγορηματικά  την ένταση της βίας στην πολύπαθη λωρίδα της Γάζας και την συνεχή χωρίς όριο εγκληματική δράση των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Παλαιστίνης. Πιστεύουμε πως έφτασε η ώρα για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία του άμαχου παλαιστινιακού λαού μέσω της εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, καθώς και μέσω της επιβολής κυρώσεων στο Ισραήλ για τις εγκληματικές του πράξεις. Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους μας και ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμά τους συνυπογράφοντας την επιστολή».

Επίσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας με ανακοίνωσή του «καταδικάζει την σφαγή που εκτελεί το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων. Η σφαγή αυτή που ως επί το πλείστον γίνεται σε άμαχο πληθυσμό στα πλαίσια ενός διαρκούς πολέμου είναι ντροπή για το κράτος του Ισραήλ που δεν σέβεται την ανθρώπινη ζωή και την αξία αυτής. Είναι ντροπή για τον ΟΗΕ, τους Διεθνείς Οργανισμούς Ειρήνης που ενώ ο σκοπός ίδρυσης και λειτουργίας τους είναι η επίτευξη και διατήρηση της Ειρήνης παγκοσμίως, δυστυχώς αποδεικνύονται ανίκανοι να την επιβάλουν στον βωμό των οικονομικών, και πολιτικών συμφερόντων, και ενώ όλη η υφήλιος καθημερινά παρακολουθεί την σφαγή αμάχων πολιτών και παιδιών. Είναι ντροπή για τα μεγάλα κράτη που δεν καταδικάζουν και δεν σταματούν την σφαγή αυτή αλλά χαϊδευτικά προτρέπουν το Ισραήλ να σταματήσει να "δολοφονεί ανθρώπινες ζωές", ενώ θα έπρεπε να έχουν παρέμβει επίσημα, διπλωματικά, ενεργά και με επιβολή κυρώσεων που κάνουν όταν θίγονται τα δικά τους συμφέροντα».

Εγκρίθηκε η συμφωνία για την «αξιοποίηση» των σκουπιδιών

Το ποσό των 65,40 ευρώ ανά τόνο θα πληρώνει ο Δήμος Καλαμάτας για τα σκουπίδια, για τη λειτουργία της κινητής μονάδας επεξεργασίας αστικών σύμμικτων απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου. Στόχος της επεξεργασίας αυτής είναι η ανάκτηση - αξιοποίηση όλων των παραγόμενων προϊόντων (κομπόστ - ανακυκλώσιμα κ.λπ.). Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου στη χθεσινή της συνεδρίαση ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, όπου ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία "Ecowaste Ανακύκλωση και Επεξεργασία Στερεών Αποβλήτων ΕΠΕ", με τη συγκεκριμένη τιμή. Το θέμα καταψήφισαν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας και ο εκπρόσωπος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Τάσος Νιάρχος

Απαγορεύεται η κυκλοφορία των ποδηλάτων στο νότιο πεζόδρομο της Ναυαρίνου

Απαγορεύεται η κυκλοφορία ποδηλάτων στο νότιο πεζοδρόμιο της  Ναυαρίνου, από την Ανάσταση μέχρι το "Φιλοξένια", καθημερινά από τις 8 έως τις 11 το βράδυ, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Ηδη τοποθετήθηκαν πινακίδες που ενημερώνουν για την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Η απαγόρευση θεσπίστηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων, καθώς στο νότιο πεζοδρόμιο κατά τις βραδινές ώρες υπάρχει μεγάλη κίνηση πεζών και μάλιστα μικρών παιδιών, μητέρων με καροτσάκια, καθώς και ηλικιωμένων. Ο δήμος παρακαλεί τους ποδηλάτες να υπακούσουν σ’ αυτήν την απόφαση.

Αποκαταστάθηκε η παλιά εθνική Κορίνθου-Πατρών

Ολοκληρώθηκαν σε διάστημα οκτώ ημερών οι εργασίες αποκατάστασης της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών, στο Μελίσσι Ξυλοκάστρου, που στις 18 Ιουλίου κατέρρευσε η μια λωρίδα κυκλοφορίας εξαιτίας της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού και χθες δόθηκε στην κυκλοφορία ο δρόμος, αφού έγιναν και οι διαγραμμίσεις. Οιι εργασίες αποκατάστασης περιλάμβαναν καθαρισμό των σαθρών, τοποθέτηση συρματοκιβωτίων, θωράκιση με λιθοριπές και την ασφαλτόστρωση του δρόμου. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας 'Αγγελο Παπαγγελόπουλο και τον δήμαρχο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Αντώνη Κλαδούχο και τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Ηλία Ανδρικόπουλο, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι, «αντιδράσαμε ακαριαία στο πρόβλημα, αποκαταστήσαμε τη βατότητα του δρόμου σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα και προσφέρουμε ασφαλή και ολοκληρωμένη λύση στο Μελίσσι».

Ο καιρός

Αιθριο καιρό με ενίσχυση των βορείων βορειοδυτικών ανέμων και μικρη πτωση της θερμοκρασίας που θα φτάσει το μεσημέρι τους 33 βαθμούς κελσίου, προβλέπει για σήμερα στην περιοχή μας η ΕΜΥ. Περαιτερω πτώση της θερμοκρασίας που θα κυμανθεί από 20 έως 31 βαθμούς προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για αυριο Παρασκευή. Οι Β/ΒΔ ανεμοι θα ενισχυθούν περαιτερω και σε κάποιες περιοχές η ενταση τους θα φτάσει τα 6 μποφορ
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31/07/2014 - 12:14