Ειδήσεις από την ΕΡΑ Kαλαμάτας




Αντιδράσεις για τα χημικά σε όλη τη νότια Πελοπόννησο

Οι κίνδυνοι ανυπολόγιστης καταστροφής, στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον και το οικοσύστημα, σε περίπτωση οποιασδήποτε αβλεψίας ή ατυχήματος αλλά και η προοπτική η θάλασσα της Μεσογείου, να μετατραπεί σε χώρο συγκέντρωσης και καταστροφής όπλων και αποβλήτων κάθε είδους, ακόμα και πυρηνικών, προκαλούν έντονη ανησυχία και διαμαρτυρίες στην Κρήτη και τα νότια παράλια της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Η διαδικασία της «υδρόλυσης», της καταστροφής δηλαδή των χημικών όπλων της Συρίας, επιχείρηση που για πρώτη φορά πραγματοποιείται εν πλω, στο ειδικά διαμορφωμένο πλοίο του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού Cape Ray, συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα ανοιχτά της Κρήτης, με απόλυτη μυστικότητα. To Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, δεν έχει κάνει γνωστή τη θέση του πλοίου, το οποίο αυτή τη στιγμή παραμένει ουσιαστικά πλοίο-φάντασμα, έχοντας απενεργοποιήσει όλα τα μέσα εντοπισμού και επικοινωνίας του. Στην Κρήτη, η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Πολιτών, έχει ξεκινήσει δεκαήμερο δράσεων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων,από αύριο Σάββατο και για ένα τριήμερο, αποκλεισμό της νατοικής βάσης στη Σούδα και προσπάθεια προσέγγισης σκαφών στην περιοχή όπου εξελίσσεται η επιχείρηση εξουδετέρωσης των χημικών.
Κάλεσμα σε όλους τους πολίτες από την Ελλάδα αλλά και τις γειτονικές χώρες, να ενεργοποιηθούν και να συμμετάσχουν ακόμα και στις προσπάθειες προσέγγισης των πλοίων της επιχείρησης του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ωστόσο την επικινδυνότητα που μπορεί να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα, απηύθυνε μιλώντας στην Ε.ΡΑ.Καλαμάτας, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αν.Κρήτης Γιάννης Χαρωνίτης. Ο κ.Χαρωνίτης σημείωσε επίσης πως ο αποκλεισμός της στρατιωτικής βάσης στη Σούδα, μπορεί να συνεχιστεί και μετά τις 21 Ιουλίου, ανάλογα με τις εξελίξεις και τη συμμετοχή των πολιτών.




Σειρά εκδηλώσεων εναντίον των χημικών και στην Καλαμάτα

Την ίδια στιγμή, πολύμορφες δράσεις προγραμματίζει για τις επόμενες ημέρες, η πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων της Καλαμάτας «ενάντια στα χημικά», με κορύφωση το σαββατοκύριακο 19 και 20 Ιουλίου. Για σήμερα, στις 7 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί ποδηλατοδρομία διαμαρτυρίας και ενημέρωσης από την πλ.23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα μέχρι την πραλία της πόλης και διανομή έντυπου υλικού στο Μέγαρο Χορού κατά τις αποψινές εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας. Αύριο, Σάββατο το πρωί, οι επαγγελματίες αλιείς της Καλαμάτας θα πραγματοποιήσουν εν πλω διαμαρτυρία προς το λιμάνι της πόλης μας ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν πολύμορφες δράσεις στην παραλία της Καλαμάτας. Το ραντεβού όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν στις δράσεις, έχει προσδιοριστεί για τις 10.30 το πρωί. Την Κυριακή στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί μουσική διαμαρτυρία στο λιμάνι της Καλαμάτας. Όπως επισημαίνεται στο δελτίο τύπου της Πρωτοβουλίας, «οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες θα συνεχιστούν, μέχρι η Μεσόγειος να γίνει θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού και μέχρι να σταματήσει να είναι νεκροταφείο χημικών»



Πρεμιέρα για το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας

«Το μέλλον του Φεστιβάλ Χορού είναι κατοχυρωμένο, πρώτα λόγω του κύρους του και εν συνεχεία λόγω της βοήθειας της Πολιτείας, την οποία θα έχει αμέριστη», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, ο οποίος παρέστη στη χθεσινοβραδινή πρεμιέρα του 20ου Φεστιβάλ που ξεκίνησε με την Ολλανδική ομάδα «Nederlands Dans Theater 2». Η παράσταση της ολλανδικής ομάδας, θα επαναληφθεί σήμερα στις 10 το βράδυ. Λίγο νωρίτερα, στις 8 στον Στούντιο του Μεγάρου Χορού ο Τούρκος χορευτής Κερέμ Γκελεμπέκ, θα ερμηνεύσει το σόλο του Κριστιάν Ριζό. Η παράσταση θα δοθεί και αύριο. Βέλγοι και Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες συνυπάρχουν στην επόμενη παράσταση στις 19 και 20 Ιουλίου στο αμφιθέατρο του Κάστρου από τα διάσημα «Ballet C de la B». Σειρά παίρνει η Μέττε Ίνγκβαρτσεν από τη Δανία με τέσσερις παραστάσεις στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Χορού στις 20 Ιουλίου. Ακολουθεί στις 22 Ιουλίου στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Χορού, η παράσταση «Πλάνητες» της Πατρίσιας Απέργη με την ομάδα «Αερίτες». Στις 24 Ιουλίου στο αμφιθέατρο του Κάστρου, ο Καλαματιανός συνθέτης Στάθης Γυφτάκης και οι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας – η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, η Παιδική Χορωδία και το Φωνητικό σύνολο «Μελίφωνο» - θα παρουσιάσουν την παράσταση «Πετρόσουπα». Στη διάρκεια του Φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί επίσης πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, εργαστήρια και σεμινάρια χορού.
 
 

Προχωρά ο νεοσύστατος «Σύλλογος Ασφαλισμένων-Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ» της Καλαμάτας

Με τη συμμετοχή αρκετών επαγγελματιών της Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, η πρώτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Ασφαλισμένων - Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ. Η συγκεκριμένη συνέλευση, ήταν μια πρώτη γνωριμία των επαγγελματιών με το σύλλογο και τους στόχους που έχει θέσει. Η πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής Πηνελόπη Χανδρινού, τόνισε πως είναι συνταγματικό δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια και ενημέρωσε για την πρότασή της,   οι επαγγελματίες να διεκδικήσουν από το κράτος να μην παίρνει η Εφορία και ο ΟΑΕΕ περισσότερο από το 20% των εισοδημάτων τους το μήνα. Κάλεσε επίσης τους συναδέλφους της να προσφύγουν δικαστικά ώστε να διεκδικήσουν το σβήσιμο χρεών από το Ταμείο, για να μπορούν να έχουν και πάλι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο Σύλλογος Ασφαλισμένων - Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ, απευθύνεται σε όλους τους έμπορους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το Ταμείο τους ή με την Εφορία. Μέχρι τώρα το Σωματείο αριθμεί 75 μέλη και συνεχώς αυξάνεται, καθώς την πρωτοβουλία ξεκίνησαν 24, οι οποίοι κατέθεσαν το καταστατικό στο Πρωτοδικείο τον περασμένο μήνα.



Διαμαρτυρία λογιστών για το ΤΑΧΙS


Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Καλαμάτας, προχώρησαν χθες το πρωί οι λογιστές της Μεσσηνίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλασμα της Γραμματείας της Επιτροπής Αγώνα Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών νομού Μεσσηνίας. Οι λογιστές είναι αντίθετοι με το κλείσιμο της εφαρμογής του ΤΑΧIS, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να είναι εκτεθειμένοι στους πελάτες του και όχι μόνο, που τώρα θα επιβαρυνθούν και με πρόστιμα.




«Ανθρώπινο δικαίωμα το νερό», τόνισαν οι κάτοικοι του Νεοχωρίου Μάνης που ταλαιπωρούνται από διακοπές εδώ και μερες.

 

«Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα, δεν είναι απαίτηση και πολυτέλεια», τόνισαν οι κάτοικοι του Νεοχωρίου του Λεύκτρου της Μάνης κατά τη χθεσινή συνάντησή τους με τον απερχόμενο δήμαρχο Δυτ.Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη νερού στην περιοχή που κρατάει, μεσούντως καλοκαιριού και τουριστικής περιόδου για πολλές ημέρες. Σε λιγότερο από 3 ημέρες μάλιστα, συγκεντρώθηκαν 300 υπογραφες από Σκανδιναβούς, Γερμανούς και Αγγλους που ζουν στην περιοχή και αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα λειψυδρίας με τους μόνιμους κατοίκους. Ο κ. Γιαννημάρας ωστόσο, μιλώντας στην Ε.ΡΑ.Καλαμάτας, είχε αναγνωρίσει το πρόβλημα, ανφέρθηκε στο σοβαρό ζήτημα της έλλειψης νερού που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Μάνη σε αντιστοιχία με την αυξημένη ζήτηση και λόγω επισκεπτων το καλοκαίρι και σημείωσε πως ουσιαστική λύση θα δοθεί του χρόνου με την αξιοποίηση της γεώτρησης στη Γονάτσα ενώ σημείωσε πως αν μεγαλώσει και επεκταθεί ο αγωγός ύδρευσης από τον Αγιο Φλώρο και φέρει νερό μέχρι τη Μάνη το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί. Για το πρόβλημα του Αγίου Νίκωνα είπε ότι το δίκτυο είχε βουλώσει από τα άλατα. Ενημέρωσε, ακόμα, ότι ο συντηρητής ύδρευσης δεν υπάρχει, καθώς πήρε σύνταξη πριν από 5 μήνες και δεν επιτρέπονται προσλήψεις.

Πάντως ήταν φανερό ότι Ελληνες και ξένοι που έχουν ζήσει χρόνια στο εξωτερικό, δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς σ’ ένα ευρωπαϊκό κράτος, όπως η Ελλάδα, δεν εφαρμόζονται ούτε τα βασικά και τα αυτονόητα: Πώς γίνεται να μην αποτελεί προτεραιότητα το νερό, να μην υπάρχει καν ενημέρωση για τις διακοπές της υδροδότησης, αλλά και να μην βρίσκεται εφεδρική αντλία σε μια γεώτρηση.




Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις κλοπών σε σπίτια σε Μεσσηνία και Αργολίδα

Εξιχνιάστηκαν τέσσερις  περιπτώσεις κλοπών σε οικίες και σε βάρος ηλικιωμένης στη Μεσσηνία και στην Αργολίδα
Συγκεκριμένα , σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών ΡΟΜΑ για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής στην κατοχή των οποίων βρεθηκαν χρήματα, κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές, η αξία των οποίων ξεπερνά τις -40.000- ευρώ
 Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας ενώ η η αστυνομική έρυνα και η προανάκριση, συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για την ταυτοποίηση των συνεργών τους, καθώς και για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.
Όποιοι πολίτες ενδέχεται να αναγνωρίσουν κάποια από τα κατασχεθέντα αντικείμενα ή επιθυμούν να καταγγείλουν ανάλογα περιστατικά κλοπών, παρακαλούνται να προσέλθουν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας ή να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 27210-44644 και 27210-44643 για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.



Συνελήφθη για υπεξαίρεση ο Κουτσίκος

Συνελήφθη και οδηγείται στον εισαγγελέα, ο μεσσήνιος επιχειρηματίας Παναγιώτης Κουτσίκος, πρώην σύζυγος της βουλευτού, υπουργού και ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαριέττας Γιαννάκου. Σε βάρος του είχε εκδοθεί πολυετής καταδικαστική απόφαση για υπεξαίρεση στην εταιρεία που διατηρούσε και δραστηριοποιούνταν στον ιατρικό, χρηματοοικονομικό και ασφαλιστικό τομέα. Αστυνομικοί συνέλαβαν τον Παναγιώτη Κουτσίκο έξω από την οικία του στην Εκάλη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ για να οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση.

Η Δήμητρα Γαλάνη στο «Τρενοτεχνείον»

Συναυλία θα δώσει σήμερα στις 9.30 το βράδυ στην Κυπαρισσία, η Δήμητρα Γαλάνη. Η συναυλία με τίτλο «Αλλιώς»,
θα γίνει στο «Τρενοτεχνείον», ο πολυχώρος του ηθοποιού Νίκου Καλογερόπουλου.



«Γιορτή ρυζιου» στη Σπερχογεία

Η 2η «Γιορτή Ρυζιού» θα γίνει σήμερα στις 9 το βράδυ από το Σύλλογο Γυναικών Σπερχογείας, στο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής. Στη γιορτή, θα βρίσκεται και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας με το Τμήμα Νομού Μεσσήνιας, έτσι ώστε να βραβευθούν οι καλύτερες συνταγές ρυζιού. Θα ακολουθήσει μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα.



«Δρόμοι πάνω στο χιόνι» του Βασίλη Αμανατίδη

Το βιβλίο του Βασίλη Αμανατίδη «Δρόμοι πάνω στο χιόνι» θα παρουσιαστεί αύριο Σάββατο στις 9 το βράδυ, στο αγρόκτημα του Δημήτρη Τσίγγανου, στη Φαρακλάδα Κυπαρισσίας. Η εκδήλωση διοργανανώνεται από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας και για το βιβλίο θα μιλήσει ο ίδιος ο συγγραφέας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η πρόεδρος του ΜΕΣΚ Σόνια Τουρκολιά.





Ο καιρός

Αίθριο καιρό με τοπικές μόνο νεφώσεις, προβλέπει για σήμερα στην περιοχή μας η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθυνσεις, ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί α;πό 20 έως 34 βαθμούς κελσίου.

Αίθριο καιρό με ανάπτυξη νεφώσεων και πιθανότητα τοπικών βροχών, αναμένουν για το σαββατοκύριακο οι μετεωρολόγοι. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18/07/2014 - 11:35