Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου



Να σταματήσει η φρίκη της γενοκτονίας που συντελείται στη Γάζα

Tο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στην Παλαιστίνη, ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα:

Καταδικάζουμε με τον πλέον απόλυτο τρόπο τη χρήση στρατιωτικής βίας, τους στοχευμένους βομβαρδισμούς και την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ στη Γάζα, που έχει προκαλέσει εκατόμβη νεκρών αμάχων Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων πολλά μικρά παιδιά. Πρόκειται για πράξεις ντροπής και για ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τα θύματα αυτής της εισβολής και απαιτούμε, μαζί με την παγκόσμια φιλειρηνική κοινή γνώμη, την άμεση κατάπαυση του πυρός σε εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών..

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και την Ελληνική κυβέρνηση να αναλάβουν άμεσα αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για την προάσπιση της ειρήνης και της ανθρώπινης ζωής, ώστε να σταματήσει η φρίκη της γενοκτονίας που συντελείται στη Γάζα. Ο κύκλος της βίας και του αίματος επιβάλλεται να κλείσει άμεσα και να ανοίξει ο κύκλος του διαλόγου και της συνεννόησης για μια βιώσιμη και κοινά αποδεκτή λύση. Η ειρήνη στην περιοχή μπορεί να διασφαλιστεί μόνο εάν βασίζεται στη λύση των δύο κρατών -του Ισραήλ και της Παλαιστίνης- τα οποία θα συνυπάρχουν ειρηνικά με βάση και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.



Τη Δευτέρα στην Περιφέρεια η σύσκεψη για τα διόδια Μοσχοχωρίου

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας συγκαλεί εσπευσμένα την ερχόμενη Δευτέρα έκτακτη σύσκεψη φορέων για το θέμα.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου.

«Γνωρίζουμε πως η περίοδος είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να δράσουμε άμεσα. Γι” αυτό συγκαλούμε τη σύσκεψη και ζητάμε από όλους τους φορείς να συμμετέχουν. Όσοι δεν μπορούν, ας μας στείλουν γραπτώς τις προτάσεις τους για το θέμα» εξήγησε σε δηλώσεις του ο κ. Αγοραστός



«Διαιωνίζεται η ανισότητα εντός της Περιφέρειας»

Αναφέρει σε ανακοίνωση η παράταξη «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία» με αφορμή την ΚΑΠ 2014 – 2020

Σε ανακοίνωση του «Δρόμου Ανατροπής για τη Θεσσαλία» αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας βρίσκονται σε παρατεταμένη κρίση, η οποία επιτείνεται εξαιτίας του μνημονίου, των πολιτικών ακραίας λιτότητας και ύφεσης που επέβαλε η κυβέρνηση και η τρόικα. Η αγροτική οικονομία της χώρας οδηγείται σε κατάρρευση και η Θεσσαλία σε μαρασμό συνέπεια των κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιλογών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μόλις μια εβδομάδα πριν την καταληκτική ημερομηνία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χωρίς καμιά διαβούλευση με τους αρμόδιους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς ανακοίνωσε την κατανομή των κονδυλίων ύψους 19,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2014-2020. Οι εν κρυπτώ αποφάσεις της τελευταίας στιγμής για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά το σύνολο του αγροτικού κόσμου και όχι μόνο, δείχνουν ανεπίτρεπτη προχειρότητα και εγκυμονούν κινδύνους.

Η πρόταση της κυβέρνησης για τη νέα ΚΑΠ είναι αντίθετη στο συμφέρον των μικρομεσαίων αγροτών αφού δε διασφαλίζει την αναδιανομή των πόρων προς όφελός τους και δε συμβάλλει στην ανάκαμψη των αγροτών πίσω στη γη τους. Παράλληλα, σε καμία περίπτωση δε συμβάλλει στην άρση των περιφερειακών ανισοτήτων που ζούμε και στη δική μας περιφέρεια με τη συνέχιση της υποβάθμισης της Δυτικής Θεσσαλίας» και προσθέτει:

«Αυτό που απαιτείται είναι η ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ με στόχο την αύξηση των πόρων για τη γεωργία, τη στήριξη του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών με τιμές πάνω από το κόστος παραγωγής, την αντιστροφή της εγκατάλειψης της αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης και τη ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτών. Απαιτείται, παράλληλα, να ελεγχθούν οι ολιγοπωλιακές δομές και να παταχθούν τα «καρτέλ» στην επεξεργασία και εμπορία προϊόντων.

Ριζοσπαστική αναθεώρηση της ΚΑΠ σημαίνει εφαρμογή μιας νέας αγροτικής πολιτικής, με στόχο την παραγωγή υγιεινών και ποιοτικών προϊόντων για τις κοινωνικές ανάγκες και θεμελίωση της διατροφικής ασφάλειας. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη της οικογενειακής γεωργίας και στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών στην ύπαιθρο. Αδήριτη ανάγκη είναι επίσης η δίκαιη και αποτελεσματική κατανομή των ενισχύσεων.

Με βάση τα παραπάνω, αναγκαίος είναι ο πολιτικός και κοινωνικός αγώνας για ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ 2014-2020, για τη δίκαιη ανάπτυξη της περιφέρειας και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για την οποία η ΕΕ έχει σοβαρότατες ευθύνες



Ξεκινά η εφαρμογή της αξιολόγησης από τα στελέχη της εκπαίδευσης

Σήμα για την εφαρμογή του μέτρου της αξιολόγησης στην εκπαίδευση έδωσε εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών το Υπουργείο Παιδείας. Η αξιολόγηση προβλέπεται να εφαρμοστεί πρώτα σε επίπεδο στελεχών εκπαίδευσης και στη συνέχεια, με το άνοιγμα των σχολείων, να περάσει σε διευθυντές και εκπαιδευτικούς.

Πάντως η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, που κοινοποιήθηκε προσφάτως στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μαγνησία, βρίσκει εκπαιδευτικούς του νομού να συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη κατά του μέτρου της αξιολόγησης.

Στις απανωτές παραιτήσεις διευθυντών, κυρίως σε σχολικές μονάδες της Περιφέρειας της Μαγνησίας, οι οποίοι αντέδρασαν εμπράκτως ενάντια στο μέτρο, ήρθε να προστεθεί μία ακόμη. Ο δάσκαλος του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βελεστίνου Αργύρης Παπαθανασίου κλήθηκε να αναλάβει τα ηνία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φερών - Βελεστίνου μετά τη συνταξιοδότηση της προηγούμενης διευθύντριας. Με έγγραφη δήλωσή του όμως απορρίπτει τη θέση ως ένδειξη αντίδρασης στην αξιολόγηση και στο ρόλο που καλείται να αναλάβει κάθε διευθυντής ως αξιολογητής και μάνατζερ.

«Τα μέτρα του Υπουργείου που άρχισαν να εφαρμόζονται από το 2013, με την «Αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων» και την «Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών», προωθούν έναν Διευθυντή - Αξιολογητή, που θα βαθμολογεί συναδέλφους και θα παίζει το ρόλο μάνατζερ της σχολικής μονάδας για να προσελκύει κονδύλια από γονείς ή χορηγούς.

Κάθε σχολείο θα κατηγοριοποιείται και θα κατατάσσεται ανάλογα με το πώς θα απαντά σε ένα σύνολο προκατασκευασμένων, τυποποιημένων και ποσοτικών κριτηρίων. Αυτό θα χρησιμοποιείται από το Υπουργείο σαν άλλοθι για να συνεχίσει να κλείνει ή να υποβαθμίζει σχολεία ή να μειώνει εκπαιδευτικό προσωπικό, όχι γιατί οι ανάγκες των μαθητών το ορίζουν, αλλά γιατί το απαιτεί η λογιστική πολιτική που ακολουθεί.

Οπως χειροτερεύει καθημερινά η κατάσταση των εργαζομένων (χαμηλόμισθων, άνεργων), και της Υγείας, έτσι σχεδιάζουν και την υποβάθμιση της Εκπαίδευσης που ήδη την πληρώνουν πολύ ακριβά τα παιδιά των φτωχών οικογενειών και των χωριών. Στόχος είναι να ελέγξουν και να απαξιώσουν τη μαθησιακή διαδικασία, έτσι που έμμεσα θα εκδιώξουν τους μαθητές από τα σχολεία (όπως πέρυσι με τα ΕΠΑ.Λ., φέτος με την Α΄ Λυκείου) ή να τους αποτρέψουν από τη 12ετή φοίτηση και κατ’ επέκταση από την Ανώτατη Εκπαίδευση. Εκπαιδευτικοί και σχολεία θα ανταγωνίζονται με θύματα μαθητές, γονείς ή άλλους εκπαιδευτικούς», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Παπαθανασίου, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αρνείται τη θέση του διευθυντή.

«Δεν υποστηρίζω ότι η σημερινή κατάσταση είναι καλή στα σχολεία, αλλά ότι με αυτά τα μέτρα θα γίνει πολύ χειρότερη για όλους. Οι τομές που απαιτούνται είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν του Υπουργείου», προσθέτει ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι το σχολείο οφείλει να δημιουργεί ελεύθερους, μορφωμένους ανθρώπους και ολοκληρωμένες προσωπικότητες.



Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας

Κι ενώ οι αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κόσμου για το μέτρο της αξιολόγησης συνεχίζονται, το Υπουργείο Παιδείας δίνει το σήμα της έναρξης εφαρμογής του μέτρου και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι.

Με απόφαση που υπογράφτηκε στις 22 Ιουλίου και προ ημερών κοινοποιήθηκε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τα στελέχη (Διευθυντές Εκπαίδευσης, Σχολικοί Σύμβουλοι κ.α.) καλούνται να ξεκινήσουν την ατομική αξιολόγηση.

Στόχος είναι το πρώτο αυτό μέρος της αξιολόγησης να ολοκληρωθεί έως 31 Αυγούστου και από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και τα σχολεία θα ανοίξουν και πάλι τις πύλες τους, το μέτρο να επεκταθεί στους διευθυντές των σχολικών μονάδων και στη συνέχεια στους εκπαιδευτικούς.



Βγάζουν υπεράριθμους Διευθυντές!

Η ανακοίνωση της λίστας με τους υπεράριθμους, βρίσκει τους καθηγητές σε ετοιμότητα να καταθέσουν από Δευτέρα κιόλας μαζικές ενστάσεις. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, έχει απευθυνθεί σε νομικό σύμβουλο, προκειμένου να εξεταστεί αν η ανακοίνωση των ονομάτων των «υπεραρίθμων» εμπίπτουν στο Νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων προκειμένου στη συνέχεια να κινηθεί δικαστικά.

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο των διοικητικών μεταβολών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αυτό το διάστημα, χθες η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, εξέδωσε τη λίστα με τους υπεράριθμους καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων, μετά από συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Η ανάρτηση της λίστας προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών. Κι αυτό γιατί, η λίστα περιέχει -σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σ. Σαβελίδη- σωρεία λαθών και παραλείψεων. Το ΠΥΣΔΕ φέρεται να μην υπολόγισε τους καθηγητές για τους οποίους δεν έχουν βγει ακόμη οι αναθέσεις μαθημάτων και οι δεύτερες αναθέσεις για τη συμπλήρωση του ωραρίου διδασκαλίας τους. Επιπλέον δεν έλαβε υπόψη ότι οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, ακριβώς επειδή ασκούν καθήκοντα διευθυντή, έχουν μόλις μία ώρα μάθημα. Ετσι, εντάχθηκαν στη λίστα των υπεραρίθμων.

Όχι μόνο αυτό, αλλά επιπλέον, οι καθηγητές εντάχθηκαν στη λίστα που βγήκε στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, με το ονοματεπώνυμό τους. Πριν από μερικές ημέρες, η ΕΛΜΕ είχε ζητήσει να μην δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των υπεράριθμων για ψυχολογικούς και όχι μόνο λόγους. Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, «η ένταξη στη λίστα των υπεράριθμων, λειτουργεί σαν… απόλυση για τους εκπαιδευτικούς».

΄Ηδη ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ έχει απευθυνθεί σε νομικό σύμβουλο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η δημοσίευση των ονομάτων των υπεράριθμων εμπίπτει στο Νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, η ΕΛΜΕ αναμένεται να κινηθεί δικαστικά εναντίον του Διευθυντή Δ.Ε.

Σε κάθε περίπτωση η τοπική ΕΛΜΕ συγκαλεί σήμερα εκτάκτως συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, ενώ καλεί τους καθηγητές να καταθέσουν στη Διεύθυνση ενστάσεις επί της λίστας που εξέδωσε.



Δεύτερο μήνα απλήρωτες οι καθαρίστριες του Νοσοκομείου

Απλήρωτες. οι 37 καθαρίστριες του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και με ψαλιδισμένες αποδοχές τους προηγούμενους μήνες. Τα 3,10 ευρώ που κοστολογείται την ώρα η εργασία τους από την ιδιωτική εταιρία που έχει αναλάβει την καθαριότητα στο Νοσοκομείο τα πληρώνονται μετά από μακρά υπομονή και μεγάλη καθυστέρηση, ενώ τα δικά τους έξοδα τρέχουν.

Έχουν εμπλακεί σε έναν φαύλο κύκλο διαρκών καθυστερήσεων του πενιχρού, έτσι και αλλιώς, μηνιάτικου και η τακτική του «περίμενε» έχει πλέον ξεπεράσει τις αντοχές τους.

Όσο για τις άδειες τους, επίσης τις λαμβάνουν κουτσουρεμένες, ενώ για επίδομα ούτε κουβέντα. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι σοβαρότατα, ενώ τις περισσότερες φορές ούτε τα εισιτήρια μετακίνησης στο χώρο εργασίας τους δεν έχουν.

Στο μεταξύ, αντίστοιχο είναι το σκηνικό και στο Νοσοκομείο Τρικάλων, για το οποίο ανακοίνωση εξέδωσε η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία - Ανταρσία για την Ανατροπή. Οι καθαρίστριες είναι απλήρωτες έξι μήνες από τον ιδιώτη εργολάβο που έχει αναλάβει την υπηρεσία καθαριότητας.

«Καθαρίστριες που αμείβονται με 3.5 ευρώ την ώρα για 5ωρη απασχόληση (μηνιαίες αποδοχές 43 0 - 470 ευρώ).

Καθαρίστριες  που καλούνται να υπογράφουν πως πληρώθηκαν για 3 μήνες δουλειά, ενώ πληρώθηκαν για έναν! Κι όποια δεν υπογράφει, απολύεται με συνοπτικές διαδικασίες (όπως έγινε τον Απρίλη για μία εργαζόμενη).

Καθαρίστριες που καθαρίζουν χωρίς υλικά καθαριότητας.

Καθαρίστριες, εργαζόμενες, μητέρες, γυναίκες που αγωνίζονται για το μεροκάματο, τη δουλειά και την αξιοπρέπειά τους, βρήκαν και θα βρουν δίπλα τους όλες και όλους όσους αγωνίζονται για τα ίδια πράγματα στις δικές τους καθημερινότητες.

Είναι η ώρα της μάχης και καλούμε όλες και όλους να τη δώσουμε με συνέπεια, αποφασιστικότητα κι αξιοπρέπεια, με ενότητα και συντονισμό όλων των αγωνιζόμενων και πληττόμενων κομματιών της κοινωνίας μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.





Κραυγή αγωνίας των εργαζομένων στον ΙΜΑΝΤΑ

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας με την επιστροφή τους στο εργοστάσιο

«Με 500 ευρώ δεν μπορούμε να ζήσουμε ούτε εμείς ούτε οι οικογένειές μας». Αυτή ήταν η κραυγή αγωνίας των 208 εργαζομένων του ΙΜΑΝΤΑ, που καλούνται από 1η Σεπτεμβρίου να ζήσουν με μισό μισθό στο πλαίσιο εφαρμογής προγράμματος εκ περιτροπής εργασίας το οποίο προτίθεται να εφαρμόσει η εταιρία.

Η συμμετοχή των εργαζομένων του ΙΜΑΝΤΑ στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση  που συγκλήθηκε στο χώρο του εργοστασίου, ήταν μαζικότατη. Η πρόταση της διεύθυνσης του εργοστασίου για εφαρμογή προγράμματος εκ περιτροπής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου και για τέσσερις μήνες τούς έθεσε σε κατάσταση συναγερμού. Οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας θα τους αποτελειώσει οικονομικά και μίλησαν για τεχνητή κρίση, προκειμένου η εταιρία να μειώσει το μισθολογικό της κόστος.

Σε κάθε περίπτωση δήλωσαν αποφασισμένοι να αποτρέψουν αγωνιστικά τα εις βάρος τους μέτρα και υπερψήφισαν την πρόταση της διοίκησης του σωματείου τους για απεργιακές κινητοποιήσεις μόλις επιστρέψουν από τη δεκαπενθήμερη άδειά τους.

Η διοίκηση του σωματείου εργαζομένων πρότεινε με το άνοιγμα του εργοστασίου στις 18 Αυγούστου να συγκληθεί νέα έκτακτη γενική συνέλευση και να ξεκινήσουν άμεσα απεργία διαρκείας, με στόχο να μην εφαρμοστούν τα αντεργατικά μέτρα της επιχείρησης.

Χθές στις 10 το πρωί, αντιπροσωπεία των εργαζομένων συνάντηθηκε με διευθυντικά στελέχη της εταιρίας, προκειμένου να συζητήσουν επί του τελεσιγράφου του ΙΜΑΝΤΑ. Όπως είναι γνωστό, η εταιρία  θέτει ζήτημα βιωσιμότητας της επιχείρησης και προαναγγέλλει εφαρμογή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου ως συμπληρωματικό μέτρο στις οργανωτικές, διαρθρωτικές και οικονομοτεχνικές μεταβολές στις οποίες έχει ήδη προβεί. Επισημαίνει δε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι ευνοϊκότερο και ηπιότερο από αυτό της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την πρόταση της εταιρίας, η εκ περιτροπής εργασία θα εφαρμοστεί σε όλα τα τμήματα της επιχείρησης και θα διαρκέσει από το Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο.



Παράνομη γεώτρηση άνοιξε η ΔΕΥΑΜΒ

Άνοιξε γεώτρηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος υδροδότησης της Αγριάς, εξαιτίας της όμως στέρεψαν δύο γεωτρήσεις μέσω των οποίων αρδεύονταν 40 στρέμματα καλλιεργειών στα Κάτω Λεχώνια. Η διάνοιξη της γεώτρησης έγινε χωρίς μελέτη και άδεια (!), για την έκδοση της οποίας οι διαδικασίες κινούνται αυτές τις μέρες.

Πληροφορίες θέλουν η υπόθεση της διάνοιξης και λειτουργίας γεώτρησης από τη ΔΕΥΑΜΒ χωρίς άδεια να έχει φθάσει μέχρι τα εισαγγελικά γραφεία του Βόλου, μετά από διαμαρτυρίες κατοίκων στα Κάτω Λεχώνια που είδαν τις γεωτρήσεις να στερεύουν και τα κτήματά τους να διψάνε.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πριν από ένα και πλέον χρόνο η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε στη διάνοιξη γεώτρησης στην περιοχή «Βροχιά», κοντά στον Αγιο Λαυρέντιο. Στόχος της η αντιμετώπιση του προβλήματος υδροδότησης στην περιοχή της Αγριάς.

Σε απόσταση όμως 200 έως 300 μέτρων βρισκόταν σε λειτουργία άλλες δύο ιδιωτικές γεωτρήσεις. Με την έναρξη της λειτουργίας της γεώτρησης της ΔΕΥΑΜΒ, οι δύο ιδιωτικές «στέρεψαν» και έκλεισαν! Από τις κλειστές πλέον γεωτρήσεις αρδεύονταν περίπου 40 στρέμματα καλλιεργειών στα Κάτω Λεχώνια. Οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων που είδαν τις καλλιέργειές τους να διψάνε απευθύνθηκαν στη ΔΕΥΑΜΒ για να διαμαρτυρηθούν.

Οπως διαπίστωσαν, για τη διάνοιξη της γεώτρησης η ΔΕΥΑΜΒ δεν είχε κάνει ούτε μελέτη ούτε είχε εκδώσει άδεια. Και όμως η μη αδειοδοτημένη γεώτρηση τέθηκε σε λειτουργία για να γεμίσουν οι δεξαμενές υδροδότησης της Αγριάς, την ίδια ώρα που δύο αρδευτικές γεωτρήσεις στέρευαν.

Κατασκευάστηκε αγωγός συνολικού μήκους δύο χιλιομέτρων, προκειμένου να διοχετεύεται το νερό στη δεξαμενή της Αγριάς και η γεώτρηση τέθηκε σε πλήρη λειτουργία, παρέχοντας περί τα 80 κ.μ. νερού ανά ώρα στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΜΒ.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αρτέμιδος, Σ. Χαλκιά, «προφανώς πάνω στον πανικό να λυθεί το υδροδοτικό πρόβλημα της Αγριάς διανοίχθηκε η γεώτρηση χωρίς να υπολογιστεί ότι θα στέρευε η άλλη». Ο ίδιος επεσήμανε πάντως ότι έχει δοθεί… λύση στο πρόβλημα. «Για να αρδεύονται τα 40 στρέμματα στην περιοχή των Κάτω Λεχωνίων η ΔΕΥΑΜΒ, έχει δώσει μία προσωρινή λύση. Κάποιες ώρες της μέρας μέσω της γεώτρησης δίνεται η δυνατότητα να γεμίζουν οι δεξαμενές άρδευσης κι έτσι να ποτίζονται τα κτήματα. Αργότερα ίσως αναζητηθούν άλλες λύσεις», ανέφερε ο κ. Χαλκιάς.

Ο ίδιος δήλωσε άγνοια αν η ΔΕΥΑΜΒ είχε άδεια για τη διάνοιξη της γεώτρησης. «Το λογικό είναι ότι έχει. Ακόμη κι ένας ιδιώτης να θελήσει να ανοίξει γεώτρηση πρέπει να έχει μελέτη και άδεια», σημείωσε ο ίδιος.

Κι όμως, η ΔΕΥΑΜΒ, δεν έχει άδεια. «Τώρα συγκεντρώνουμε τα απαραίτητα έγγραφα για να καταθέσουμε αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία και να εκδώσουμε άδεια», είπε ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ, Δημ. Οικονομίδης.

Η αδειοδότηση της γεώτρησης της ΔΕΥΑΜΒ σε… δεύτερο χρόνο και ενώ βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε κατοίκους των Κάτω Λεχωνίων, μερίδα των οποίων φέρεται να απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη.



Μεγάλες εκπτώσεις, αλλά… υποτονική κίνηση

Υποτονικά κινείται η αγορά του Βόλου  παρότι διανύουμε ήδη την τρίτη εβδομάδα των θερινών εκπτώσεων.  Στην εμπορική αγορά παρατηρούνται μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων, με τον μέσο όρο να φτάνει 40-50%. Βέβαια από την άλλη πλευρά παρά τις ευνοϊκές συνθήκες οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στις αγορές τους. Σύμφωνα με τους εμπόρους επιλέγουν να αγοράσουν προϊόντα που έχουν ανάγκη (κυρίως είδη ένδυσης και υπόδησης)  και μετά από διευρυμένη έρευνα αγοράς για τον εντοπισμό της καλύτερης τιμής. 

Οι θερινές εκπτώσεις θα ολοκληρωθούν τέλος Αυγούστου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων όσο κυλούν οι μέρες στις βιτρίνες των καταστημάτων θα αναγράφονται μεγαλύτερα ποσοστά εκπτώσεων.

«Είχαμε μεγαλύτερες προσδοκίες για τις θερινές εκπτώσεις, ωστόσο  τα πράγματα είναι πολύ μέτρια. Η κίνηση είναι υποτονική. Από εδώ και πέρα ελπίζουμε μέσα στον Αύγουστο να βελτιωθεί η κατάσταση. Θεωρώ ότι οι καταναλωτές είχαν άλλες έννοιες και προβλήματα, όπως χαράτσια και Εφορία. Όταν υπάρχουν τέτοια έξοδα, τα ψώνια και η βόλτα στη αγορά είναι απαγορευτική», τόνισε ο  πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου -  Νέας Ιωνίας κ. Κώστας Τσέλιος.



Συνεχείς έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας για τον περιορισμό της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων

Ελέγχουν τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και απευθύνουν συστάσεις και συμβουλές προς εργοδότες και εργαζόμενους να λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της θερμικής καταπόνησης.

Τα υψηλά ποσοστά εργασίας στο Βόλο που αγγίζουν ακόμη και το 80%, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, έχουν ανεβάσει το δείκτη δυσφορίας στην πόλη και κατ’ επέκταση στους χώρους εργασίας.

Τα κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας, δίνουν έμφαση σε οικοδομές και οδικά έργα αλλά και σε εργοστάσια, όπως μεταλλουργίες, σε χυτήρια αλλά και σε μαγειρεία όπου οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι υψηλές.

Τους ενημερώνουν για την ανάγκη χρήσης κλιματιστικού, χρήση μέτρων αυτοπροστασίας και πραγματοποίησης συχνών διαλειμμάτων, αλλά και για τη μείωση της απασχόλησης μεταξύ 12 το μεσημέρι και 4 το απόγευμα, οπότε και οι θερμοκρασίες στον εξωτερικό χώρο είναι ακόμη πιο υψηλές.



Ένα χρόνο τιμωρίας στους «ντοπέ» του Ολυμπιακού!

Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο παικτών του Ολυμπιακού Βόλου που είχαν πιαστεί «ντοπέ» στον αγώνα μπαράζ με την Ξάνθη

Πρόκειται για τους Δημήτρη Αρβανίτη και Άγγελο Κολημήτρα, οι οποίοι τιμωρήθηκαν με ποινή αποκλεισμού για ένα χρόνο, λόγω χρήσης απαγορευμένης ουσίας. Αμφότεροι, δεν ανήκουν πλέον στο δυναμικό των ερυθρολεύκων, οι οποίοι απ’ τη μεριά τους απαλλάχθηκαν από οποιαδήποτε ευθύνη για το συμβάν.

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ: «Απαλλάσσει την ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου από την αποδιδόμενη σε αυτή πειθαρχική παράβαση. Κηρύσσει πειθαρχικά ελεγκτέους τους ποδοσφαιριστές Δημήτριο Αρβανίτη και Άγγελο Κολημήτρα. Επιβάλλει σε καθένα από αυτούς ποινή αποκλεισμού ενός (1) έτους από τις αγωνιστικές εκδηλώσεις του αθλήματος, αρχόμενη από 11 Ιουνίου 2014 (αγώνας μπαράζ Super League, Skoda Ξάνθη-Ολυμπιακός Βόλου, 11/6/2014)»



ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Συναυλία της Μ. Ασλανίδου

Την ευκαιρία να ακούσει  από κοντά τη γνωστή καλλιτέχνιδα Μελίνα Ασλανίδου θα έχει το κοινό της Μαγνησίας, καθώς στο πλαίσιο των εξορμήσεών της το Σάββατο 9 Αυγούστου 2014 θα δώσει συναυλία στο Βελεστίνο. Ωρα έναρξης του προγράμματος στις 9:00 μ.μ., στο Δημοτικό Στάδιο Βελεστίνου. Η είσοδος θα κοστίζει 12 ευρώ.

Η Μελίνα Ασλανίδου  με τη μοναδική, ιδιαίτερη χροιά στη φωνή της, το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο και τη δυναμική της σκηνική παρουσία αναμένεται να μαγνητίσει το κοινό, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα μαγική σε κάθε της μουσική παράσταση.

Μαζί της επί σκηνής μια κεφάτη, εκρηκτική παρέα μουσικών. Έγχορδα, κρουστά και πνευστά χορεύουν με τα τραγούδια απογειώνουν τους στίχους με τη μουσική, συνοδεύουν τη φωνή της Μελίνας με τον πιο μοναδικό τρόπο. Τραγούδια της νέας της δουλειάς, που έχει κερδίσει την αγάπη του κόσμου. Γνωστά και αγαπημένα από τη δισκογραφία της Μελίνας, τραγούδια παραδοσιακά, βαλκανικοί ήχοι, κλασικά λαϊκά τραγούδια με σύγχρονες ενορχηστρώσεις.



Το Μουσείο Μηλεών συμμετέχει στον εορτασμό για τα 100 χρόνια του Ναυτοπροσκοπισμού

Αυτές τις μέρες και για έξι μέρες οι Μηλιές σφύζουν από ζωή καθώς κάθε πρωί διακόσιοι  περίπου νεαροί Ναυτοπρόσκοποι επισκέπτονται το χωριό στο πλαίσιο εκδηλώσεων που έχει οργανώσει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια  του Ναυτοπροσκοπισμού στον τόπο μας.

Στα πλαίσια της 5ης Ναυτοπροσκοπικής Ρεγκάτας που πραγματοποιείται στα Καλά Νερά με την υποστήριξη του Δήμου Ν. Πηλίου περίπου 1.200 αγόρια και κορίτσια από διάφορα μέρη της Ελλάδας, φορώντας τη χαρακτηριστική στολή, ακολουθώντας τον αρχηγό τους, ταξιδεύοντας με το τρενάκι, περιδιαβαίνουν το χωριό συμμετέχοντας στο πρόγραμμα που τους προσφέρει τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία και την παραδοσιακή ζωή, τη φύση, τα έθιμα και τις ασχολίες του χωριού που τους φιλοξενεί για μία μέρα.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται επίσκεψη στο Τοπικό Μουσείο και στην έκθεση για τον Κένταυρο Χείρωνα που έχει οργανώσει το Μουσείο σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γρηγόριος Κωνσταντάς και στεγάζεται στο Ευδόξιο Πνευματικό Κέντρο, απέναντι από το κτήριο της Δημοτικής Κοινότητας.

Το Μουσείο είναι ανοικτό κάθε μέρα εκτός Δευτέρας και Τρίτης 10 -2.30 και 7 - 9.

Η έκθεση για τον Κένταυρο Χείρωνα λειτουργεί έως 31 Αυγούστου κάθε μέρα εκτός Δευτέρας και Τρίτης 12 -  2 και 7 – 9 και πλαισιώνεται από εκπαιδευτικό φυλλάδιο και εικαστική δραστηριότητα για παιδιά.



Αυγουστιάτικες παρακλήσεις και εκδηλώσεις της Μαγνήτων Κιβωτός

Από την 1η έως και την 13η Αυγούστου, ψάλλονται στις Εκκλησίες ο Μικρός και ο Μέγας Παρακλητικός Κανών στην Υπεραγία Θεοτόκο. Οι ευλαβικές ψυχές ψάλλουν την Παράκληση όλο το χρόνο «εν πάση περιστάσει και θλίψη».

Ο νεοσύστατος φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός», θέλοντας να προσθέσει στην ατμόσφαιρα της κατάνυξης του Δεκαπενθήμερου, μετά την Ακολουθία των Παρακλήσεων που θα τελεί ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων επιπέδου που θα γίνονται σε προαύλιους χώρους Ιερών Ναών και Μοναστηριών της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Σκοπός είναι να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των πατρογονικών τους εστιών. Επιπλέον, θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύονται «κρυμμένοι» εξαιρετικοί θρησκευτικοί και πολιτισμικοί χώροι, που ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει καλύτερα. Πανέμορφες τοποθεσίες της περιοχής μας, στις οποίες συγχρόνως μπορεί να γίνει θεατής μιας σειράς εξαιρετικών εκδηλώσεων που ταιριάζουν στους χώρους, αποδίδουν την θρησκευτικότητα, τους αναβαθμίζουν και επιπλέον συμβάλουν σε ένα πολιτιστικό διέξοδο.

Το πρόγραμμα των Ιερών Παρακλήσεων, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιου, αμέσως μετά τις οποίες θα ακολουθήσουν πρωτότυπα πολιτιστικά δρώμενα, έχει ως εξής:

Κυριακή 3/8, στις 7 μ.μ.: Ιερά Παράκληση στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Συκής

Δευτέρα 4/8, στις 7 μ.μ.: Ιερά Παράκληση στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Πηλίου

Τετάρτη 6/8, στις 7 μ.μ.: Ιερά Παράκληση στον Λόφο της Επισκοπής. Στις 8.30 μ.μ. Πολιτιστική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο. Τίτλος: «Τραγούδια στην Παναγιά». Συμμετέχει η Εξαμελής ορχήστρα «Ιωνία», υπό τη δ/νση του Νεκτάριου Δεμελή. Τραγουδά ο Βασίλης Αγροκώστας

Πέμπτη 7/8, στις 7 μ.μ.: Ιερά Παράκληση στον Ιερό Ναό Αγίου Τριανταφύλλου Ζαγοράς. Στις 8.30 μ.μ. Πολιτιστική εκδήλωση στο Σχολείο του Ρήγα. Τίτλος: «Τραγούδια στην Παναγιά». Συμμετέχει η Εξαμελής ορχήστρα «Ιωνία», υπό τη δ/νση του Νεκτάριου Δεμελή. Τραγουδά ο Βασίλης Αγροκώστας

Παρασκευή 8/8, στις 7 μ.μ.: Ιερά Παράκληση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρινίτσης. Στις 8.30 μ.μ. Πολιτιστική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Ναού. Τίτλος «Έλα Παναγιά μου, σώσε». Συμμετέχει τετραμελής ορχήστρα, υπό τη δ/νση του Μανώλη Καρπάθιου. Τραγουδά ο Γρηγόριος Νταραβάνογλου, Άρχων Πρωτοψάλτης του Οικουμενικού Θρόνου

Κυριακή 10/8, στις 7 μ.μ.: Ιερά Παράκληση στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Πάου Αργαλαστής. Στις 8.30 μ.μ. Πολιτιστική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο. Τίτλος: «Τραγούδια στην Παναγιά». Συμμετέχει η Εξαμελής ορχήστρα «Ιωνία», υπό τη δ/νση του Νεκτάριου Δεμελή. Τραγουδά ο Βασίλης Αγροκώστας

Δευτέρα 11/8, στις 7 – 10 π.μ.: α) Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Δράκειας. Στις 11 π.μ. Πολιτιστική Εκδήλωση στον προαύλιο χώρο, στο πλαίσιο της «Γιορτής της Ελιάς». Συμμετέχει η Παραδοσιακή Γυναικεία Χορωδία του «Ομίλου Ερευνών Πηλίου», υπό τη δ/νση του Γιάννη Μπακαλέξη. Τραγουδά η Μάρω Μπακαλέξη. β) Ιερά Παράκληση στον Ιερό Ναό Αγίων Αντωνίων Αγιάς. Στις 8.30 μ.μ. Πολιτιστική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο. Τίτλος: «Τραγούδια στην Παναγιά». Συμμετέχει η Εξαμελής ορχήστρα «Ιωνία», υπό τη δ/νση του Νεκτάριου Δεμελή. Τραγουδά ο Βασίλης Αγροκώστας

Τρίτη 12/8, στις 7 μ.μ.: Ιερά Παράκληση στην Ιερά Μονή Αγίου Σπυρίδωνος Προμυρίου – Κουρά νέας Μοναχής

Τετάρτη 13/8, στις 7 μ.μ.: Ιερά Παράκληση στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου παλαιού Πλατάνου Αλμυρού. Στις 8.30 μ.μ. Πολιτιστική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο. Τίτλος: «Τραγούδια στην Παναγιά». Συμμετέχει η Εξαμελής ορχήστρα «Ιωνία», υπό τη δ/νση του Νεκτάριου Δεμελή. Τραγουδά ο Βασίλης Αγροκώστας

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54