Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

Πανηγυρίζει η Μεταμόρφωση

Τη μεγίστη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού εορτάζει η Εκκλησία, σήμερα Τετάρτη 6 Αυγούστου. Επίκεντρο του εορτασμού στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος είναι ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, όπου τελείται πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου.

Ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, συμπληρώνει 87 χρόνια ζωής και στο πλαίσιο αυτό κυκλοφόρησε επετειακό λεύκωμα μνήμης και τιμής που αποτυπώνει με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, την ιστορία που περικλείεται χρονικά από το 1927 έως το 2014.

Η έκδοση προλογίζεται από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, ο οποίος συγχαίρει «τον συγγραφέα π. Ιωάννη Παππά, τους συντελεστές και επιμελητές του πονήματος, οι οποίοι παραδίδουν στις επερχόμενες γενεές την ιστορία του τόπου μας, τον μόχθο και την αγωνία της ανεγέρσεως του περικαλλούς Ιερού Ναού, συνάμα δε φέρνουν στη θύμηση των παλαιοτέρων ανθρώπων, πρόσωπα και γεγονότα που διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο».

Στη συγκεκριμένη επετειακή έκδοση, γίνεται αναφορά σε όσους διακόνησαν και διακονούν το ναό, στο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο που αναπτύσσεται, παράλληλα δε, σε πρόσωπα και γεγονότα που αποτελούν σταθμούς. Οπως σημειώνει στο προλογικό του σημείωμα ο π. Ιωάννης «ως αντίδωρο σε όσα μου προσέφερε η διακονία μου σ’ αυτόν τον ιερό Ναό, παραδίδω στους ενορίτες μας και σε κάθε φιλόχριστο αναγνώστη αυτό το λεύκωμα, με τη συμπλήρωση των 50 χρόνων της ιερωσύνης μου. Σας γνωρίζω, προσθέτει ο ίδιος, ότι θα εκδοθεί και τόμος με πλήρη ιστορικά στοιχεία για τον ιερό μας Ναό».



Στον αέρα οι θεραπείες 200 καρκινοπαθών λόγω άδειας του ενός και μοναδικού γιατρού

Στον αέρα οι θεραπείες εκατοντάδων καρκινοπαθών στη Μαγνησία. Η μη πρόβλεψη για θέση ογκολόγου από το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου στην προκήρυξη για επικουρικούς γιατρούς τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι υπήρχε γιατρός τον οποίο αναζήτησε και βρήκε ο ίδιος ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Νομού Μαγνησίας «Υποστηρίζω» μετά από δύο χρόνια  άκαρπων ερευνών καθώς η εν λόγω ειδικότητα είναι δυσεύρετη, θέτει σε κίνδυνο τις θεραπείες των ασθενών τώρα που ο ένας και μοναδικός γιατρός στο Αχιλλοπούλειο παίρνει άδεια.

Την ίδια στιγμή το Πανεπιστημιακό και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μετρούν εννέα ογκολόγους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και τρεις επικουρικοί γιατροί που προσελήφθησαν τον Ιούνιο, όταν το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου έχει μόλις έναν και μοναδικό γιατρό.  Μάλιστα στους επικουρικούς γιατρούς στη Λάρισα συμπεριλαμβάνεται και ο Βολιώτης ογκολόγος που βρήκε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών στην Αλεξανδρούπολη, όταν τελείωσε την ειδικότητά του το Πάσχα και αιτήθηκε στη Διοίκηση του Νοσοκομείου την πρόσληψή του.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών είχε λάβει τη διαβεβαίωση από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου ότι θα προκηρυχθεί η θέση, όμως η δέσμευση απ’ ό,τι φαίνεται εξανεμίστηκε όπως τα λόγια του αέρα, αν και ο Σύλλογος  μετρά στη Μαγνησία 200 μέλη, ενώ στη Μονάδα Χημειοθεραπείας  του Αχιλλοπούλειου από το 2009 που πρωτολειτούργησε έχουν περάσει 700 περιστατικά!

«Τι θα γίνουν τώρα οι θεραπείες του κόσμου; Θα πάνε πίσω ή θα μας προτρέψουν να πάμε σε ιδιωτικά θεραπευτήρια;». Το αγωνιώδες ερώτημα της προέδρου του Συλλόγου, Ελένης Φουστούκου, απευθύνεται προς τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου  Βόλου, την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όλους τους φορείς της πόλης, στους οποίους απευθύνει δραματική έκκληση να βρεθεί λύση.

Όπως εξηγεί η κ. Φουστούκου, «εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν βρίσκονται τα χρήματα για θεραπείες σε Ιδιωτικά Κέντρα. Οι θεραπείες θα μείνουν πίσω με όποιο κόστος».  Η ίδια διερωτάται: «Αυτός είναι ο προγραμματισμός που έγινε για μία πόλη σαν το Βόλο; Ο Βολιώτης ογκολόγος που βρήκαμε εμείς να πάει στη Λάρισα; Ο ένας και μοναδικός γιατρός στο Νοσοκομείο τώρα παίρνει άδεια. Τι θα γίνει; Δεν θα μπορούσε όμως να  είχε αρρωστήσει το χειμώνα; Να είχε ένα οικογενειακό πρόβλημα;» προσθέτει η πρόεδρος του Συλλόγου.

Επί θητείας Ζαχαρόπουλου ελήφθη η πρόβλεψη και στη Μονάδα Χημιοθεραπείας ελλείψει ογκολόγου προσελήφθη παθολόγος ώστε ο ένας και μοναδικός αρμόδιος γιατρός να κινείται περισσότερο ευέλικτα. Όμως τώρα που ο ογκολόγος θα πάρει άδεια μέσα στον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο δεν υπάρχει άλλος γιατρός για να τον αντικαταστήσει στις θεραπείες.



Στο τελικό στάδιο η αξιολόγηση για τους φακέλους των Νέων Αγροτών

Στο τελικό στάδιο μπαίνει η αξιολόγηση των11.767 φακέλων Νέων Αγροτών,  εκ των οποίων οι 217 είναι από το Ν. Μαγνησίας. Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα τόσο από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, όσο και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δεν απορρίφθηκε κανένας φάκελος ενδιαφερόμενου από τη Μαγνησία.

Όπως διευκρίνισε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας Νίκος Λιάνος, μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένονται τα τελικά πλέον αποτελέσματα  από το  υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  

Επίσης ο ίδιος επεσήμανε ότι σύμφωνα με την προκήρυξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για το Μέτρο 112 «Εγκατάστασης Νέων Γεωργών» τα ποσά του πριμ πρώτης εγκατάστασης προκύπτουν λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή πρώτης κατοικίας. Ειδικότερα για τις ορεινές το ποσό φτάνει τα 7.500 ευρώ, για μειονεκτικές τα 5.000 ευρώ και για λοιπές περιοχές τα 2.500 ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στόχος του μέτρου είναι η πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου με την εγκατάσταση νέων γεωργών μέσω της παροχής κινήτρων προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική τους εγκατάσταση και η διαρθρωτική αλλά παράλληλα και η μείωση της ανεργίας.

Υψος ενίσχυσης

Η οικονομική ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις. H α΄ δόση της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 70% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης ανά δικαιούχο.

Για τη λήψη της δεύτερης (15%) ή τρίτης (15%) δόσης πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις πληρωμής εντός των προθεσμιών που ορίζονται στην απόφαση έγκρισης πράξης και οι οποίες μπορεί να είναι μέχρι τρία (3) έτη για τη δεύτερη δόση και μέχρι πέντε (5) έτη για την τρίτη δόση από την ημερομηνία λήψης της απόφασης έγκρισης πράξης.

Το ανώτατο ύψος της παρεχόμενης ενίσχυσης διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου και ανέρχεται, κατά κατηγορία περιοχής, στα ακόλουθα ποσά: Ορεινές περιοχές μέχρι 20.000 ευρώ, μειονεκτικές περιοχές μέχρι 17.500 ευρώ  και λοιπές περιοχές μέχρι 15.000 ευρώ.



ΣΕΚ και στο Βόλο ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας

Θολό ακόμη το τοπίο για τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στην πόλη και τους εκπαιδευτικούς που θα στελεχώσουν τα τμήματα

Στο χάρτη του Υπουργείου Παιδείας μπαίνει ο Βόλος. Από τη νέα σχολική χρονιά –σύμφωνα με τη χαρτογράφηση του Υπουργείου- στην πόλη θα λειτουργήσει Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης σε αντικατάσταση των Επαγγελματικών Σχολών που καταργήθηκαν.

Οι ΣΕΚ θα λειτουργήσουν με 56 ειδικότητες, ωστόσο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ποιες από αυτές θα λειτουργήσουν στη ΣΕΚ Βόλου, ούτε προκηρύχθηκαν θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι θα είναι τριετούς φοίτησης, εκ των οποίων τα δύο χρόνια αφορούν στην κατάρτιση των σπουδαστών και το ένα έτος στη μαθητεία.

Η διαδικασία για τη λειτουργία των Σχολών, ξεκινά μόλις τώρα, ένα μήνα πριν την επίσημη έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Σύριοι προσπάθησαν να πάνε Βενετία με πλαστά έγγραφα

Συνελήφθησαν χθες το πρωί στον Κρατικό Αερολιμένα της Σκιάθου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σκιάθου, τρεις αλλοδαποί, υπήκοοι Συρίας και συγκεκριμένα ένας 25χρονος, ένας 22χρονος και μία 25χρονη, για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της παράβασης του νόμου περί αλλοδαπών.
Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, οι συλληφθέντες επιχείρησαν να εξέλθουν παράνομα από την Ελληνική Επικράτεια με προορισμό τη Βενετία, επιδεικνύοντας κατά τη διάρκεια του διαβατηριακού ελέγχου τρία πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία κατασχέθηκαν.
Στο πλαίσιο του αστυνομικού ελέγχου που ακολούθησε, βρέθηκαν στην κατοχή του 22χρονου και κατασχέθηκαν ακόμη δύο πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Σκιάθου.




Πουλούσε πλημμελώς συντηρημένες γυαλιστερές σε καταστήματα

Ένας ψαράς από το Σέσκλο που τις αποθήκευε σε αυτοσχέδιες δεξαμενές

Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη βρίσκεται ένας 60χρονος ψαράς από το Σέσκλο, που ψάρευε με τη βάρκα του οστρακοειδή, που μετέφερε με το Ι.Χ. του από το Ανατολικό Πήλιο στο σπίτι του για να συντηρήσει πλημμελώς σε 11 αυτοσχέδιες πλαστικές δεξαμενές με θαλασσινό νερό που διατηρεί στο σπίτι του. Ο 60χρονος βαρύνεται με σωρεία υγειονομικών και όχι μόνο παραβάσεων, ενώ ενημερώθηκε η Εισαγγελία, η Κτηνιατρική, η Διεύθυνση Εμπορίου, η Εφορία και το Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.
Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών από όργανα του Λιμεναρχείου Βόλου, στήθηκε επιχείρηση στο Χορευτό και στις 6 το απόγευμα εντοπίστηκε το επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος και 60χρονος αλιέας που είχε γυρίσει από την απογευματινή ψαριά.


Ο αλιέας είχε τοποθετήσει τα αλιεύματα σε πλαστικές σακούλες για να τα μεταφέρει στο σπίτι του στο Σέσκλο, χωρίς να τηρεί τις προβλεπόμενες από το Νόμο υγειονομικές διατάξεις (στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του). Σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι Λιμενικοί εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, 70 κ. γυαλιστερές, 20 κ. φούσκες και τέσσερα είδη στρειδιών που είναι απαγορευμένα για αλίευση.

Στη συνέχεια παρουσία δικαστικού λειτουργού και υπαλλήλων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, όργανα του Λιμεναρχείου πραγματοποίησαν έλεγχο και στο σπίτι του αλιέα.

Εκεί διαπίστωσαν ότι ο 60χρονος είχε στήσει παράνομα και χωρίς άδειες, 11 αυτοσχέδιες δεξαμενές οξυγόνωσης θαλάσσιου νερού όπου θα τοποθετούσε τα αλιεύματά του, εντός των οποίων βρέθηκαν ακόμη 10 κ. γυαλιστερές. Ο αλιέας υποστήριξε ότι θα προωθούσε τα αλιεύματα προς πώληση και στα δεξαμενές τα συντηρούσε μέχρι να τα πουλήσει.

Επιπλέον στο αλιευτικό του σκάφος οστρακοαλιείας εντοπίστηκαν από λιμενικούς μετατροπές στις οποίες είχε προχωρήσει ο 60χρονος προκειμένου να αυξήσει την ιπποδύναμη του σκάφους του. Ο αλιέας προσήχθη στο Λιμεναρχείο Βόλου, ενώ σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος του μετά την βεβαίωση των παραβάσεων που θα γίνει από το Λιμεναρχείο και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες.



Στέρεψαν από νερό χωριά του Δήμου Νοτίου Πηλίου και υδροδοτούνται με υδροφόρες 

Με υδροφόρες εφοδιάζονται με νερό από προχθές τα χωριά του Δήμου Νοτίου Πηλίου Κατηγιώργης, Λύρη, Πρόπαν και Μουρτίας. Η Δημοτική Αρχή εφάρμοσε την παραπάνω λύση έκτακτης ανάγκης για να μη διψάσουν οι ντόπιοι και οι τουρίστες της περιοχής, καθώς το νερό των πηγών με το οποίο υδροδοτούσαν τις συγκεκριμένες περιοχές δεν επαρκεί εξαιτίας των αυξημένων αναγκών αλλά και της υπερκατανάλωσης.

Άλλωστε τις προηγούμενες ημέρες σε ώρες αιχμής οι συγκεκριμένες περιοχές ξέμειναν από νερό, με αποτέλεσμα ντόπιοι και τουρίστες να καλύπτουν τις ανάγκες τους με εμφιαλωμένο.

Την ίδια στιγμή τα Καλά Νερά, η Κορόπη και η Μηλίνα έχουν βγει εκτός από το φράγμα Παναγιώτικο, καθώς έχουν εναλλακτικές λύσεις υδροδότησης από πηγές που διαθέτουν.  Η μοναδική περιοχή που προμηθεύεται σήμερα νερό από το Παναγιώτικο είναι το Τρίκερι.

Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε από τον υπεύθυνο στο τομέα ύδρευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου κ. Κώστα Λεγαντή, σε περίπτωση που χρειαστεί θα συνδεθούν ξανά με το φράγμα Παναγιώτικο οι περιοχές που βγήκαν εκτός.

Εκκληση για ορθολογική χρήση νερού

Με αφορμή το δύσκολο καλοκαίρι από πλευρά υδροδότησης των χωριών του Νοτίου Πηλίου, ο κ. Λεγαντής, απευθύνει έκκληση προς τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής να κάνουν ορθολογική χρήση του νερού, διευκρινίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα πέσουν πρόστιμα.

Ειδικότερα, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου αποφασίστηκε η επιβολή προστίμων για ακραίες περιπτώσεις κατασπατάλησης νερού. Όπως αποφασίστηκε, σε τέτοιες περιπτώσεις που εντοπίζονται θα επιβάλλεται πρόστιμο 35 ευρώ και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δημότες δεν συμμορφώνονται το πρόστιμο φτάνει τα 70 ευρώ.

«Φέτος αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε εναλλακτικές λύσεις ανάγκης για την υδροδότηση των περιοχών Κατηγιώργη, Λύρη, Πρόπαν και Μουρτιάς. Από προχθές Κυριακή έχουμε μισθώσει ιδιωτικά βυτιοφόρα - υδροφόρες για την μεταφορά νερού. Οι ανάγκες κατανάλωσης αυξήθηκαν σημαντικά και οι πηγές υδροδότησης δεν επαρκούσαν καθώς προηγήθηκαν δύο χειμώνες χωρίς πολλές βροχές. Από τις αρχές του καλοκαιριού είχαμε προβλέψει ότι θα υπάρχει πρόβλημα με το νερό και είχαμε ενημερώσει τον κόσμο με ανακοινώσεις, προειδοποιώντας για ορθολογική χρήση του νερού και για τον περιορισμό της σπατάλης», τόνισε ο κ. Λεγαντής.

Τέλος, όπως διευκρίνισε, οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς θα κορυφωθεί η τουριστική κίνηση και θα αυξηθούν οι ανάγκες κατανάλωσης νερού.



Κλειστά τα χρυσοχοεία στις 16 Αυγούστου

Κλειστά θα παραμείνουν τα χρυσοχοεία του Βόλου το Σάββατο 16 Αυγούστου, μετά από ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Χρυσοχόων - Ωρολογοποιών Ν. Μαγνησίας.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους  συμμερίζονται την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ενημερώνει τα μέλη του  για το κλείσιμο των επιχειρήσεων του κλάδου στις 16 Αυγούστου.



ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ξεκινούν τα μουσικά αφιερώματα στην Παναγία

Σήμερα Τετάρτη 6 Αυγούστου στις 8.30, στον λόφο της Επισκοπής

Αρχίζουν από σήμερα Τετάρτη 6 Αυγούστου (ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος), με πρώτον επιλεγμένο χώρο τον λόφο της ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ, τα «μουσικά αφιερώματα στην Παναγιά μας», που η «Μαγνήτων Κιβωτός» – πολιτιστικός φορέας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού – ετοίμασε και θα «προσφέρει» σε κατά τόπους κοινωνίες της περιοχής μας.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι εκδηλώσεις αυτές – υπαίθριες και σε απογευματινές ώρες – θα πραγματοποιούνται στα γραφικά και φιλόξενα προαύλια ιερών ναών και μοναστηριών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, σε συνδυασμό με τις αυγουστιάτικες Παρακλήσεις προς την Παναγία που θα τελούνται λίγο νωρίτερα, και στις οποίες εκθύμως και με πατρική αγάπη θα ιερουργεί ο Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος.


Πρόκειται για μια διαδοχή εκδηλώσεων, από 6 έως και 13 Αυγούστου (Επισκοπή, Σχολείο του Ρήγα στη Ζαγορά, Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μακρινίτσα, Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Πάου Αργαλαστής, Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Δράκειας, Ι.Ν. Αγ. Αντωνίων Αγιάς, και Ι.Ν. Αγ. Αντωνίου Παλαιού Πλατάνου Αλμυρού) – εκδηλώσεων μέσω των οποίων θα έχουν την ευκαιρία οι κάτοικοι (καθώς και οι φιλοξενούμενοί τους), διαφορετικών κάθε φορά περιοχών της Μαγνησίας (και της Ιεράς Μητροπόλεως), να ζυμωθούν με τα ζωντανά στοιχεία της παράδοσής μας αλλά και να ευφρανθούν από τη μέθεξή τους σ’ ένα πρωτότυπο και ποιοτικό μουσικό πρόγραμμα – αντάξιο των προσδοκιών τους. Του χρόνου θα υπάρξουν, φυσικά, και άλλες επιλογές μνημειακών χώρων και τοποθεσιών.

Εξάλλου, ένας από τους βασικούς στόχους που έχει θέσει η «Μαγνήτων Κιβωτός» είναι και η εκ νέου «ανακάλυψη», αλλά και η ανάδειξη, των θρησκευτικών, πολιτισμικών και εν γένει ιστορικών «σημείων» – σε αναφορά προς την οικιστική, την αρχιτεκτονική και την φυσικού κάλλους ιδιαιτερότητα – της Μαγνησίας.
Έτσι, λοιπόν, ο Λόφος της Επισκοπής έχει την τιμητική του! Στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (στην κορυφή του λόφου), στις 7 το απόγευμα, με την παρουσία του Επισκόπου μας κ. Ιγνατίου, θα ψαλεί ο Παρακλητικός Κανών προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Αμέσως μετά, στις 8.30 το βράδυ, στον αύλειο χώρο του ιδίου ναού θα πραγματοποιηθεί μια πρωτότυπη και εξαιρετικού ενδιαφέροντος συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια, από πολλά μέρη της Ελλάδος, που έχουν σημείο αναφοράς, τιμούν και εξυμνούν το πρόσωπο της Παναγίας.


Στη συναυλία αυτή συμπράττουν: 1) η γνωστή και καταξιωμένη ( μέσα από τη μουσική της παραγωγή και τη συνεργασία της με σπουδαίους καλλιτέχνες) Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής «ΙΩΝΙΑ», με διευθυντή της τον Νεκτάριο Δεμελή – επίλεκτον μουσικό, πρωτοψάλτη και καθηγητή της παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής, και 2) ο Βασίλης Αγροκώστας – διακεκριμένος μουσικολόγος, πολυσύνθετος καλλιτέχνης (με κορυφαίες συνεργασίες), συνθέτης και εξαίρετος τραγουδιστής. Η παρακολούθηση της συναυλίας είναι ελεύθερη για όλους – με ιδιαίτερη πρόσκληση να απευθύνεται προς τους νέους.



«Το Αμάρτημα της Μητρός μου» στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας

Στο «Θέατρο Αλώνι», σήμερα Τετάρτη 6 Αυγούστου

Στο «Θέατρο Αλώνι», που βρίσκεται στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας σήμερα Τετάρτη 6 Αυγούστου, θα παρουσιαστεί «Το Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος – Ρένα Κυπριώτη. Η Παράσταση ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι από το ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ περιοδεύοντας σε Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία και σε Φεστιβάλ της Αττικής, με κατανυκτική υποδοχή. Συνεχίσθηκε στο «Ίδρυμα Κακογιάννης» με την ίδια αποδοχή, από τον περασμένο Οκτώβριο έως φέτος τον Μάρτιο. Ο Γεώργιος Βιζυηνός επιζητά, σ’ αυτό το αριστουργηματικό έργο ,την αμοιβαία κατανόηση και συγχώρεση από τη μητέρα του ,αποκαλύπτοντας ο ίδιος την πιο βαθιά του πληγή. Πρόκειται για μια τραγικού χαρακτήρα εξομολόγηση που ενώ συνήθως κρύβεται επιμελώς στο σκοτάδι, εδώ βγαίνει αγέρωχα στο φως, και ξεπερνώντας τις συμπληγάδες της ηθογραφίας και της ηθικογραφίας, γίνεται λόγος δημόσιος και λυτρωτικός, με το πνεύμα ενός πολύ μεγάλου συγγραφέα.
Συντελεστές


Θεατρική προσαρμογή-διδασκαλία λόγου-σκηνοθεσία Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική Βαγγέλης Γιαννάκης, ερμηνεύουν Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ρένα Κυπριώτη.


Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54