Εγκλωβισμένη η Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο

Χωρίς σοβαρές εναλλακτικές λύσεις εμφανίζεται η Ελλάδα, όντας εγκλωβισμένη στον νέο οικονομικό ψυχρό πόλεμο Δύσης-Ρωσίας με αφορμή την Ουκρανία. Εναποθέτει όλες τις ελπίδες σε πιθανή απόφαση της Ε.Ε. να αποζημιώσει τους αγρότες.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ότι θα προβεί σε σειρά ενεργειών, έτσι ώστε οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο να είναι οι μικρότερες δυνατές για τους παραγωγούς της χώρας, πρακτικά η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να ευθυγραμμιστεί πλήρως με την πολιτική ΗΠΑ και Ε.Ε. Από την πλευρά της η Μόσχα, παρότι διαμηνύει ότι κατανοεί την ευαίσθητη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και εκτιμά τη στάση της στα πρόσφατα «κανόνια» ρωσικών τουριστικών εταιρειών, υπογραμμίζει ότι η έγκριση των κυρώσεων εις βάρος της ήταν ομόφωνη.

Η ελληνική πλευρά αναμένει τώρα τη σύσκεψη εμπειρογνωμόνων στις 14 Αυγούστου στις Βρυξέλλες, όπου θα εξεταστούν οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο, ενώ σειρά χωρών έχουν ζητήσει να συνεδριάσουν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε για να αποφασίσουν την καταβολή αποζημιώσεων .

Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών σε στενή συνεχή συνεργασία με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και σε άμεση συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό προβαίνει σε όλες τις ενέργειες που είναι αναγκαίες ώστε :

Πρώτον, η επίπτωση του ρωσικού εμπάργκο (το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί) για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, να είναι η μικρότερη δυνατή, σε συνέχεια επαφών που είχαν γίνει και πριν την αναγγελία του.

Δεύτερον, να λειτουργήσουν άμεσα μηχανισμοί που θα αναπληρώνουν τις τυχόν απώλειες Ελλήνων παραγωγών μέσω της διάθεσης των προϊόντων στην εσωτερική κατανάλωση ή σε άλλους εξαγωγικούς προορισμούς.

Τρίτον, εάν παρά τις προηγούμενες προσπάθειες υπάρξουν απώλειες, να καταβληθούν σχετικές αποζημιώσεις. Οι έλληνες παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας.

Η ρωσική αγορά είναι ένας πολύ σημαντικός προορισμός για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, αλλά ο σχετικός κύκλος εργασιών σε απόλυτους αριθμούς είναι περιορισμένος και αντιμετωπίσιμος, σε εθνικό, και κατά μείζονα λόγο, σε κοινοτικό επίπεδο.

Η χώρα μας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει στη διαμόρφωση και εφαρμογή των συλλογικών ευρωπαϊκών αποφάσεων συνεκτιμώντας πλήθος παραμέτρων με μόνο κριτήριο τη συνολική και μακροπρόθεσμη προστασία των εθνικών συμφερόντων, οικονομικών και διεθνοπολιτικών. Δεν βοηθούν, συνεπώς, τη διεθνή θέση της χώρας και τα στρατηγικά εθνικά συμφέροντα, από το Κυπριακό μέχρι την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση, αποσπασματικές, νευρικές και δημοκοπικές αντιδράσεις, χωρίς πλαίσιο αναφοράς και χωρίς δυνατότητα απάντησης σε κανένα απλό ερώτημα για τις επιπτώσεις και το επόμενο βήμα.

Οι ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις, ιδίως οι τομείς του τουρισμού και της ενέργειας, αλλά και γενικότερα οι εμπορικές συναλλαγές, εξελίσσονται με πολύ ικανοποιητικό τρόπο.

Πολιτικά, όλη η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωατλαντικής συμμαχίας είναι πάντα ένας αξιόπιστος Ευρωπαίος εταίρος που αξιοποιεί, όμως, όλες τις ειδικότερες περιφερειακές του ταυτότητες (βαλκανική, μεσογειακή, παρευξείνια) και όλες τις παραδοσιακές του σχέσεις, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και για να διασφαλισθεί η θετική εξέλιξη της συλλογικής Ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πολιτικής σε όλα τα μεγάλα διεθνή μέτωπα. Πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με στόχο την ειρήνη και την σταθερότητα.

Η ΕΕ και οι ευρωατλαντικοί εταίροι οφείλουν, επίσης, να αντιληφθούν τάχιστα ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες που είναι μάλιστα μέλη της Συμμαχίας, οι οποίες μετέχουν alacarte στην ευρωπαϊκή πολιτική και επωφελούνται από το κόστος που καταβάλλουν τα Κ-Μ.

Η θέση της χώρας σε όλα αυτά τα θέματα διαμορφώνεται στο πλαίσιο της πάγιας εθνικής στρατηγικής και εκφράζεται με ταυτόσημους όρους από τον Πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στις επαφές με τους άλλους Αρχηγούς κρατών ή Κυβερνήσεων, από τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στις επαφές με τους ομολόγους τους και από όλους τους Υπουργούς στις αντίστοιχες συνθέσεις του Συμβουλίου (Υπουργών) της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ο.κ. Αυτό ισχύει στην κρίση στην Ουκρανία και σε όλα τα άλλα - πολλά δυστυχώς – μέτωπα της διεθνούς πολιτικής, ιδίως στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής».

Σύσκεψη στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης την Τρίτη

Η σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης. Υπ’όψιν του υποργού Γεώργιου Καρασμάνη θα τεθούν οι θέσεις και τα αιτήματα παραγωγών της Ημαθίας και της Κοζάνης που ζητούν την άμεση απογραφή, απόσυρση και καταστροφή των φρούτων, ιδίως ροδάκινων, που μένουν «στα αζήτητα».

Επίσης και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες ζητούν οι ομάδες παραγωγών της Ημαθίας και της Κοζάνης, σε εφαρμογή αποφάσεων οι οποίες ελήφθησαν στη σημερινή σύσκεψη των εκπροσώπων τους στη Βέροια.

«Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει άμεσα δύο χωματερές, σε Ημαθία και Πέλλα, ώστε να απογραφούν και να καταστραφούν οι αδιάθετες ποσότητες. Επίσης, ζητούμε από την κυβέρνηση να αποζημιώσει τους πληγέντες και στη συνέχεια να διεκδικήσει αυτές τις αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.

Τρεις οι άξονες συνεργασίας των παραγωγών της Μεσογείου

Όσον αφορά τη συμφωνηθείσα συγκρότηση κοινού μετώπου με τις ομάδες παραγωγών Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, που συμμετέχουν στην ARΕFEL, αυτή θα συζητηθεί στη διάρκεια προσεχούς συνάντησης και στηρίζεται σε τρεις άξονες: απόσυρση και καταστροφή των ποσοτήτων που δεν μπορούν να διατεθούν, αποζημίωση των παραγωγών, μέσω των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν προ τριετίας με το e-coli και χρηματοδότηση των τόκων για την άτοκη αναχρηματοδότηση των πληγεισών επιχειρήσεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνάντηση με αγρότες παραγωγούς

Ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής Ευβοίας, συντονιστής της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) αγροτικών θεμάτων της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, θα επισκεφθεί αύριο, Δευτέρα, την Ημαθία, όπου θα συναντηθεί με αγρότες παραγωγούς και φορείς του αγροτικού χώρου, για να μεταφέρει τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα τους για τη διάθεση της παραγωγής τους.

Ταυτόχρονα θα συμμετάσχει, για να εκθέσει τις απόψεις του κόμματός του, στη σύσκεψη των παραγωγών και των εξαγωγέων φρούτων της Δυτικής Μακεδονίας, που θα γίνει στις 5 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Ημαθίας.

Ερώτηση στην Ευρωβουλή κατέθεσε ο Μαριάς

Να αποζημιωθούν οι Έλληνες αγρότες από την Ε.Ε. για τις ζημιές από το ρωσικό εμπάργκο ζητεί ο Νότης Μαριάς με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωβουλή.

Στην ερώτηση που κατέθεσε σήμερα (Σάββατο) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται στις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο.

Ειδικότερα, αφού επισημαίνει ότι το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσική Ομοσπονδία, αναλύει τις δυσμενείς επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο για την ελληνική οικονομία και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη λήψη άμεσων μέτρων για την πλήρη αποζημίωση και την οικονομική στήριξη των Ελλήνων παραγωγών και των ελληνικών επιχειρήσεων για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Επιστολή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ σε Ευρωπαίους αξιωματούχους

Για «καταστρεπτικό πλήγμα» που δέχονται οι Έλληνες μικρομεσαίοι αγρότες, ιδιαίτερα παραγωγοί οπωροκηπευτικών, από το ρωσικό εμπάργκο, κάνουν λόγο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σε επιστολή που απέστειλαν, στον Ζ.Μπαρόζο, στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Κάθριν Άστον και στους αρμόδιους επιτρόπους Γ.Κατάινεν και Ν. Τσόλος, ενώ εκτιμούν ότι «μπαίνει σε μακροπρόθεσμο κίνδυνο η πρόσβαση ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά τα επόμενα χρόνια».

«Οι κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ , ενάντια στη Ρωσία, με ομόφωνη γνώμη όλων των κυβερνήσεων της είχαν σαν αποτέλεσμα αντίμετρα της τελευταίας, με πρώτο το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα προέλευσης ΕΕ-ΗΠΑ και με τον κίνδυνο επέκτασης τους στην ενέργεια και σε άλλους κλάδους της οικονομίας με οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί στήριξε και μάλιστα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στην ΕΕ την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία με βασικό κριτήριο τη διείσδυση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή», αναφέρεται στην επιστολή.



Πηγή: efsyn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54