Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

ΒΟΛΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 12-8-2014


Έρευνες κατ’ οίκον από την Εφορία χωρίς την παρουσία εισαγγελέα

Φοροεπιδρομή» στην κατοικία ή την επαγγελματική έδρα των φορολογουμένων για διενέργεια φορολογικών ελέγχων και αναζήτηση χρημάτων για είσπραξη φόρων ή άλλων οφειλών προς το Δημόσιο θα μπορούν να διενεργούν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, ακόμα και χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού, κατά τα πρότυπα των υπηρεσιών των ΗΠΑ (IRS).

Μάλιστα, όπως αναφέρει Αθηναική εφημερίδα, το «πράσινο φως» για την είσοδο της Εφορίας σε κατοικίες ή την επαγγελματική έδρα, όχι μόνο για να ελέγξουν φορολογικά όταν έχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, αλλά και για να βρουν «ζεστό χρήμα» ή να κατασχέσουν άλλα κινητά αντικείμενα για την είσπραξη οφειλομένων, άναψε γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η απόφαση από το Νομικό Συμβούλιο ελήφθη με οριακή πλειοψηφία (14-10 ψήφων).

Έτσι, τα φορολογικά όργανα χωρίς την εγγύηση της παρουσίας εισαγγελέα θα μπορούν να κάνουν «φύλλο και φτερό» όχι μόνο τα γραφεία, αλλά και χώρους σπιτιών, αναζητώντας π.χ. χρήματα σε ντουλάπες, στρώματα, μαξιλάρια κ.λπ., με ανοιχτό τον κίνδυνο καταχρήσεων και βέβαια υποβολής μηνύσεων και αγωγών.

Η πλειοψηφία της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δίνοντας τη δική της ερμηνεία στο Σύνταγμα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι συνταγματικά επιτρεπτή η είσοδος φορολογικών οργάνων στην κατοικία «για φορολογικούς ελέγχους και έρευνες που αποσκοπούν ευθέως ή εμμέσως στην είσπραξη φόρων και λοιπών εσόδων».

Επίσης, κρίνει ότι αρκεί η εισαγγελική εντολή που προβλέπει για την είσοδο ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας «χωρίς να απαιτείται και η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας».

Το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εφαρμόσει τον ΦΔ, έστειλε το ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για το αν επιτρέπεται και υπό ποιες προϋποθέσεις η είσοδος φορολογικών οργάνων στην κατοικία φορολογούμενου για ελέγχους και έρευνες (που προβλέπει ο ΚΦΔ) «ενόψει του άρθρου 9 του Συντάγματος που θεσπίζει το άσυλο της κατοικίας και δεν επιτρέπει την έρευνα σε αυτή, παρά μόνο αν υπάρχει ρητή νομοθετική πρόβλεψη και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής».

Το ΝΣΚ, με βάση το δημοσίευμα, επισήμανε κατ” αρχάς ότι ως κατοικία θεωρείται κάθε κατάλυμα που χρησιμοποιείται για διαβίωση, διαμονή ή εργασία και μπορεί να χρησιμοποιείται και για διαμονή και ως επαγγελματική έδρα.

Ξεσηκώνονται οι κτηνοτρόφοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κτηνοτρόφων σήμερα έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Βόλο  

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα Τρίτη, οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Βόλο (στην οδό Φυτόκου) στις 11 το πρωί.

Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για το θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό κτηνοτρόφων αποκλείστηκε φέτος από την επιδότηση ενώ όσοι την έλαβαν καταγγέλλουν ότι ήταν «κουτσουρεμένη», συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Συνολικά το πόσο της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2013 που πιστώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στους λογαριασμούς 60.912 γεωργών και κτηνοτρόφων ήταν ύψους 60,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία των κτηνοτρόφων, από την τελευταία πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης που έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περίπου 22.600 κτηνοτρόφοι δεν έλαβαν την επιδότηση ενώ περίπου 6.800 κτηνοτρόφοι δεν είχαν καταθέσει ολοκληρωμένους τους φακέλους των δικαιολογητικών, με αποτέλεσμα να απορριφθούν από την πληρωμή της εξισωτικής.

Ουσιαστικά όπως διευκρινίζει η πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων Δ.Ε. Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη, λόγω των βοσκότοπων αποκλείστηκε από την πληρωμή της εξισωτικής ένα μεγάλο ποσοστό κτηνοτρόφων από την Μαγνησία.

Οσον αφορά το θέμα των ελλιπών δικαιολογητικών η κ. Διβάνη, αναφέρει ότι δεν υπήρξε από πουθενά ενημέρωση ότι φέτος καλούνται να προσκομίσουν συμπληρωματικά δικαιολογητικά για την εξισωτική αποζημίωση και έτσι δεν έλαβαν επιδότηση.

 Με αφορμή την μη καταβολή της εξισωτικής σε μεγάλο ποσοστό κτηνοτρόφων αλλά και τα «κουρεμένα» ποσά που έλαβαν οι υπόλοιποι, σε πρώτη φάση προγραμματίζουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Βόλο. Μάλιστα αντίστοιχες κινητοποιήσεις από κτηνοτρόφους θα πραγματοποιηθούν σήμερα και σε υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας.

Τέλος για την υποβολή ενστάσεων, δίδεται προθεσμία 10 ημερών από την ημέρα ανάρτησης των ονομάτων των δικαιούχων στους αντίστοιχους Δήμους.

Δήμος Βόλου: Σημαντικά έργα σε εξέλιξη

Π. Σκοτινιώτης: Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο διεκδίκησης πόρων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής

Περιοδεία σε μερικά από τα έργα του Δήμου Βόλου που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν από την επόμενη Δημοτική Αρχή, πραγματοποίησε ο δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτινιώτης, τρεις μόλις εβδομάδες πριν από την εκπνοή της θητείας του στο τιμόνι του Δήμου. Συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φώτη Λαμπρινίδη, ο κ. Σκοτινιώτης διαπίστωσε από κοντά την πορεία των έργων και τα χρονοδιαγράμματα αποπεράτωσής τους, τονίζοντας ότι, παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, η παρούσα Δημοτική Αρχή διεκδίκησε και δρομολόγησε σημαντικά έργα κοινωνικών υποδομών, περιβαλλοντικής αναμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων και βελτίωσης της λειτουργικότητας της πόλης, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Η πλειονότητα των έργων αυτών υλοποιείται με χρηματοδότηση από κονδύλια του ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από δημοτικούς πόρους. «Σ’ αυτή τη δυσμενή συγκυρία, ο Δήμος Βόλου εξάντλησε κάθε περιθώριο αξιοποίησης του μόνου, ουσιαστικά, χρηματοδοτικού προγράμματος που υπήρχε, δηλαδή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, και παράλληλα αξιοποίησε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο ίδιους πόρους, για την υλοποίηση σημαντικών έργων στην πόλη. Η υλοποίηση των έργων αυτών, πέραν από την τόνωση της τοπικής οικονομίας σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, με την αγορά κυριολεκτικά να έχει στεγνώσει, υπηρετεί πάνω από όλα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκοτινιώτης

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του δημάρχου Βόλου ήταν οι εγκαταστάσεις της πρώην ΠαιδόποληςΑγριάς, όπου σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανακατασκευής και αναβάθμισης δύο ισόγειων κτιρίων, για τη δημιουργία δομών Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ). Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 491.309,23 € (προϋπολογισμός μελέτης 1.010.000€) και κατασκευάζεται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ήδη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αντικατάστασης της στέγης και στα δύο κτίρια, όπως επίσης η αποξήλωση των κουφωμάτων και προχωρούν πλέον η διαμόρφωση των χώρων υγιεινής, ηλεκτρολογικές εργασίες κ.α.

Ο δήμαρχος επισκέφθηκε στη συνέχεια τα έργα διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων στις συνοικίες Αγ.Παρασκευής και Καραγάτς (Αγ.Αντώνιος), συνολικής δαπάνης 570.400€ από το ΕΣΠΑ (προϋπολογισμός μελέτης 620.000€), και ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών από τους επιβλέποντες μηχανικούς. Στην πλατεία του Καραγάτς έχει ολοκληρωθεί το σύνολο σχεδόν των εργασιών, καθώς υπολείπεται μόνο η τοποθέτηση βρύσης και οι φυτεύσεις, ενώ στην πλατεία της Αγ.Παρασκευής το έργο συνεχίζεται με τις απαιτούμενες οικοδομικές και ηλεκτρολογικές εργασίες.

Υπερφορολόγηση και μειωμένη ζήτηση τινάζουν την αγορά ακινήτων στο Βόλο

Εικόνα κραχ εμφανίζει η αγορά ακινήτων, αδυνατώντας να ανακτήσει έστω μέρος της δυναμικής που είχε αναπτύξει πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Ειδικότερα στο Βόλο οι ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως διαμερισμάτων, βρίσκονται μπροστά σε μια οδυνηρή πραγματικότητα.

Την ώρα που η μέση εμπορική αξία διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ το τετραγωνικό, η μέση τιμή ζώνης υπολογίζεται στα 2.100 ευρώ, με αποτέλεσμα η υπερφορολόγηση να καθιστά τα ακίνητα πραγματικό φορολογικό άγος.

Πέρα από την προφανή έλλειψη ρευστού και τις κλειστές στρόφιγγες των τραπεζών  διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές χαρακτηρίζουν το πλαίσιο φορολογίας των ακινήτων ως «εχθρικό», αφού παρά τη μείωση του συντελεστή για τις αγοραπωλησίες στο 3%, η σώρευση φορολογικών βαρών, ο υψηλός φόρος κατοχής και πολύ περισσότερο το αλαλούμ στην εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, απωθούν και την παραμικρή υποψία επένδυσης.

Σοκ προκαλούν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα οποία δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν περαιτέρω κατά 7,3% και ειδικά στην Αθήνα κατά 9,6%. Αν δε η σύγκριση γίνει με τις τιμές του 2008, η μείωση φτάνει στο 36%.

Οι συναλλαγές μειώθηκαν περαιτέρω κατά 41,4% και είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο υπογράφηκαν μόλις 3.003 συμβόλαια. Σε σύγκριση μάλιστα με το 2007 η μείωση είναι της τάξης του 92%.

Όσον αφορά δε στην αξία των νέων συμβολαίων είναι μικρότερη κατά 42,6% σε σχέση με πέρσι και 94,1% σε σχέση με το 2007.

Ανασχετικός παράγοντας χαρακτηρίζεται και η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους, που προσεγγίζει τα 150 δισ. ευρώ, καθιστώντας κατεπείγουσα την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Παράγοντες της κτηματαγοράς επισημαίνουν ότι όσο η ψαλίδα αντικειμενικών -  εμπορικών τιμών ανοίγει, δεν μπορούν να αρθούν οι στρεβλώσεις στη φορολογία της οικοδομής, αφού ιδιοκτήτες και υποψήφιοι επενδυτές καλούνται να καταβάλλουν φόρους σε πλήρη αναντιστοιχία με την αξία των ακινήτων.

Στο Βόλο η μέση ανώτερη εμπορική τιμή υπολογίζεται στα 1.500 ευρώ, όταν η τιμή ζώνης βρίσκεται στις 2.100 ευρώ.

Δύο νέα πρακτορεία των ΕΛ.ΤΑ. για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Δύο νέα πρακτορεία ενεργοποιεί άμεσα η Διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. στο Βόλο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Το τελευταίο διάστημα το σύνολο του όγκου των συναλλαγών μέσω ΕΛ.ΤΑ. σηκώνουν τα κεντρικά υποκαταστήματα σε Βόλο και Ν. Ιωνία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για υπαλλήλους και πολίτες που στήνονται με τις ώρες στην αναμονή, μέχρι να φθάσουν μπροστά στο γκισέ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προς τα τέλη του μήνα πρόκειται να ενεργοποιηθεί ένα αυτοματοποιημένο πρακτορείο επί της Ιωλκού, απέναντι από το Γυμναστικό Σύλλογο Βόλου, που θα εξυπηρετεί τους πολίτες πάνω από την Αναλήψεως. Η λειτουργία του πρακτορείου θα στεγαστεί σε κατάστημα βιολογικών προϊόντων και θα εξυπηρετεί τους κατοίκους από τις περιοχές του Ανω Βόλου, της Αλλης Μεριάς και του Αγ. Ονουφρίου, οι οποίοι είχαν μείνει «ξεκρέμαστοι» και αναγκάζονταν να κατεβαίνουν στο κέντρο του Βόλου από τα τέλη Μαΐου, οπότε και έκλεισε το άλλο πρακτορείο των ΕΛ.ΤΑ.

Μάλιστα το νέο πρακτορείο θα μπορεί να φέρει εις πέρας το σύνολο του όγκου των συναλλαγών: πληρωμές λογαριασμών, πληρωμή κλήσεων, Εφορία, εργόσημα, παραλαβή συστημένων, κατάθεση δεμάτων, αγορά γραμματοσήμων, αλληλογραφία.

Πρόκειται για αστικό πρακτορείο β’ διανομής, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία του πριν ανοίξει τις πόρτες του για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Παράλληλα η διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. εξετάζει τη λειτουργία και δεύτερου πρακτορείου προς την περιοχή της Νεάπολης.

Το κατάστημα των ΕΛΤΑ στη Νεάπολη Βόλου είχε κατεβάσει ρολά στα τέλη Ιουνίου, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών και εξοικονόμησης πόρων. Από το συγκεκριμένο όμως κατάστημα εξυπηρετούνταν περίπου 20.000 κάτοικοι των περιοχών από Νεάπολη, Διμήνι, Αλυκές, Παλιά, Λαρίσης και ΒΙ.ΠΕ., για την αποστολή και παραλαβή δεμάτων αλλά και για οικονομικές τους συναλλαγές.

Το κενό που έχει δημιουργηθεί αναμένεται να καλυφθεί από το πρακτορείο που θα λειτουργήσει και θα είναι επίσης αυτοματοποιημένο.

Προετοιμάζουν μεταφορά γιατρών από το ΠΕΔΥ στο Νοσοκομείο Βόλου

Λουκέτο στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας στο Βόλο φοβάται η ιατρική κοινότητα. Στις τραγικές ελλείψεις του προσωπικού, το μηδενικό προϋπολογισμό, τις τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας έρχεται να προστεθεί ερώτημα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας αν οι γιατροί επιθυμούν να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Βόλου…

Διάχυτος προβληματισμός και αγωνία υπάρχει το τελευταίο διάστημα στο ιατρικό προσωπικό του ΠΕΔΥ. Το μέλλον του πρώην ΙΚΑ όσο περνούν οι μήνες φαντάζει όλο και πιο δυσοίωνο. Οι κρίσεις του προσωπικού για ένταξη στο ΕΣΥ καθυστερούν από το Μάρτιο - Απρίλιο χωρίς να υπάρχει μέχρι σήμερα καμία ενημέρωση πού βρίσκεται η διαδικασία.

Την ίδια στιγμή οι εναπομείναντες γιατροί δίνουν μάχη για να κρατηθεί όρθιο εν μέσω της οικονομικής κρίσης το πρώην ΙΚΑ και οι ασφαλισμένοι να μη στερηθούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Είκοσι πέντε συνολικά γιατροί, εκ των οποίων οι δεκαοχτώ οδοντίατροι, βλέπουν δεκάδες περιστατικά. Ωστόσο οι λίστες αναμονής σε ορισμένες ειδικότητες φτάνουν και τους τρεις μήνες.

Τα κενά σε γιατρούς, αλλά και οι ελλείψεις φαρμάκων πρώτης βοήθειας που αναγκάζεται να πληρώνει το ίδιο το ιατρικό προσωπικό για τα ιατρεία, η απουσία φύλαξης αλλά και κλιματισμού εν μέσω θερινής σεζόν, όλα στο περιβάλλον εργασίας υποδηλώνουν τον κατήφορο που έχει πάρει το πρώην ΙΚΑ.

Δυστυχώς τις υποψίες της ιατρικής κοινότητας έρχεται να ενισχύσει ερώτημα της 5ης ΥΠΕ εάν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς των γιατρών για μετακίνηση στο Νοσοκομείο Βόλου χειρουργικών και παθολογικών ειδικοτήτων ανεξαρτήτως.

Το ΙΚΑ Βόλου ξεκίνησε να λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή μετά από δύο μήνες διαθεσιμότητα όλων των γιατρών.

Από τον Μάρτιο - Απρίλιο που ξεκίνησαν να δουλεύουν οι γιατροί κλήθηκαν να υποβάλουν φακέλους στην 5η ΥΠΕ προκειμένου να γίνουν κρίσεις για ένταξη στο ΕΣΥ.

Τέσσερις μήνες μετά στο ΠΕΔΥ δεν είναι καν γνωστό το οργανόγραμμα που υπάρχει. Η υφιστάμενη λειτουργία του πρώην ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ υποτίθεται ότι αφορά σε μεταβατικό στάδιο μέχρι να ενταχθεί στο ΕΣΥ και να λειτουργήσει ως πλήρης μονάδα.

Οι ελλείψεις γιατρών

Το πρόβλημα με τις ελλείψεις παρουσιάζεται κυρίως στις ειδικότητες παθολογίας, καρδιολογίας και της παιδιατρικής.

Η λίστα αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία του παθολόγου φτάνει τους δύο μήνες. Στο ΠΕΔΥ Βόλου υπάρχει μόνο μία παθολόγος και μία στη Νέα Ιωνία. Για την απρόσκοπτη λειτουργία του εξωτερικού ιατρείου θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις γιατροί στο Βόλο και δύο στη Νέα Ιωνία. Τα περιστατικά σε ημερήσια βάση είναι 45.

Η λίστα αναμονής για τα ραντεβού είναι μεγαλύτερη στα εξωτερικά ιατρεία καρδιολόγων καθώς φτάνει τους τρεις μήνες.

Στο ΠΕΔΥ υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος για ολόκληρο το Νομό, ενώ μόνο για το Βόλο έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις γιατροί. Σε ημερήσια βάση τα εξεταζόμενα περιστατικά είναι 40. Ο όγκος της δουλειάς  δεν αφήνει περιθώρια για εργαστηριακές εξετάσεις καρδιολογίας. Ενώ υπάρχουν μηχανήματα για υπέρηχο, τεστ κοπώσεων κ.α., δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου.

Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στο παιδιατρικό εξωτερικό ιατρείο. Η αναμονή ενός μήνα για εξετάσεις λόγω της ιδιαιτερότητας της ειδικότητας δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.  Όμως η μία και μοναδική παιδίατρος είναι μοιρασμένη στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία.

«Μνημονιακή αποψίλωση στο Νοσοκομείο Βόλου»

Παρόμοιες καταστάσεις υπάρχουν και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, όπως αναφέρει η Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Στο τεράστιο, για την ελληνική κοινωνία, ζήτημα της αποψίλωσης των Νοσοκομείων της Θεσσαλίας λόγω Μνημονίου, αναφέρεται η ερώτηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, βουλευτού Μαγνησίας κ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη προς τους Υπουργούς Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.κ. Βορίδη και Μητσοτάκη.
Στην ερώτησή της η βουλευτής επισημαίνει:

«Η κατάσταση της Δημόσιας Υγείας συνεχώς επιδεινώνεται στη Θεσσαλία εξαιτίας της Μνημονιακής πολιτικής που υπηρετεί και ο νέος Υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης. Μάλιστα, ακόμα και σε πρόσφατο δημοσίευμα του μνημονιακού «Βήματος» (30-7-14) με τίτλο «Ξέμειναν από γιατρούς στη Θεσσαλία-Ελλείψεις σε όλα τα Νοσοκομεία» δίνονται στοιχεία που σοκάρουν.

Συγκεκριμένα περιγράφεται το πως οι ακραίες συνθήκες εργασίας οδηγούν τους λιγοστούς γιατρούς σε αδυναμία κάλυψης όλων των κενών, με κάποιους εξ αυτών να καταλήγουν να νοσηλεύονται στα ίδια τα νοσοκομεία τους λόγω κατάρρευσης!

Μόνο για το Νοσοκομείο Βόλου το ρεπορτάζ του μνημονιακού «Βήματος» αναφέρει πλήθος ελλείψεων. Συγκεκριμένα, δεν λειτουργούν η Πνευμονολογική Κλινική, το Τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας, ο Αξονικός Τομογράφος, ενώ δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος. Στην Αιμοδοσία – Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας βρίσκονται μόνο ένας αιματολόγος και ένας επικουρικός, ο οποίος αναμένεται να αποχωρήσει. Στο Παιδιατρικό από τους 16 ειδικούς παιδιάτρους στον Νομό Μαγνησίας έμειναν μόνο δύο στο νοσοκομείο και ένας στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου. Αντίστοιχα και στο Ψυχιατρικό από έξι ειδικούς ψυχιάτρους έμεινε μόνο ένας, ενώ στο ΩΡΛ από πέντε ειδικούς έμεινε μόνον ένας (αποχωρούν οι δύο επικουρικοί). Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Οφθαλμολογικό, καθώς από πέντε ειδικούς έμεινε ένας (αποχωρεί ένας επικουρικός) αλλά και στο Μικροβιολογικό – Βιοπαθολογίας, αφού από τους τέσσερις ειδικούς έμειναν οι δύο. Στο Γαστρεντερολογικό εργάζονται μόνο δύο επικουρικοί, εκ των οποίων ο ένας αναμένεται να αποχωρήσει, και στο Νευροχειρουργικό υπάρχουν μόλις δύο ειδικοί γιατροί…

Επειδή παρόμοιες καταστάσεις υπάρχουν και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλίας στα Τρίκαλα, στην Λάρισα και στην Καρδίτσα, ερωτάσθε:

1. πόσοι μόνιμοι γιατροί διορίσθηκαν για να καλύψουν τα κενά των νοσοκομείων – κέντρων υγείας της Θεσσαλίας κατά την περίοδο Ιουνίου 2013 – Μαΐου 2014;

2. πόσοι μόνιμοι γιατροί προγραμματίζετε να διορισθούν για να καλύψουν τα κενά των νοσοκομείων – κέντρων υγείας της Θεσσαλίας κατά την περίοδο Ιουνίου 2014 – Μαΐου 2015.

Μεγάλη ταλαιπωρία για τα ακριβά φάρμακα χημειοθεραπείας

Σε απίστευτη ταλαιπωρία υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς για την εκτέλεση της θεραπείας τους.

Για να κάνουν χημειοθεραπεία στο Νοσοκομείο Βόλου πρέπει να προμηθευτούν τα φάρμακα από το ΠΕΔΥ. Λόγω της εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας με τη λίστα των ακριβών σκευασμάτων το φαρμακείο του Νοσοκομείου Βόλου δεν διαθέτει ορισμένα ακριβά φάρμακα για τη χημειοθεραπεία.

Οι ασθενείς μετατρέπονται σε μπαλάκι μεταξύ των υπηρεσιών παρά την πεσμένη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και βέβαια τα προβλήματα υγείας που τους ταλαιπωρούν.

Για να κάνουν τη θεραπεία τους θα πρέπει να επισκέπτονται τον παθολόγο για να τους γράψει τη συνταγή, το φαρμακείο του Νοσοκομείου για να τους δηλώσει ότι στερείται σκευασμάτων και το ΠΕΔΥ για να προμηθευτούν τα φάρμακα. Τέλος θα πρέπει να επιστρέψουν στο Νοσοκομείο για να κάνουν τη θεραπεία τους.

Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται αρκετές φορές μέσα σε μερικές εβδομάδες ανάλογα με το κάθε περιστατικό, χρεώνοντας ακόμη περισσότερο τους ασθενείς.

Όπως ανέφερε γιος ασθενούς πρόκειται για μία επώδυνη από ψυχολογικής απόψεως διαδικασία αλλά και πολυδάπανη, αφού δεν είναι όλοι οι ασθενείς σε θέση να πληρώνουν ταξί για τις μετακινήσεις τους.

Η ταλαιπωρία είναι ακόμη μεγαλύτερη ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλοί ασθενείς επισκέπτονται το Νοσοκομείο του Βόλου για χημειοθεραπεία από τα περίχωρα ή, το χειρότερο, τα νησιά των Σποράδων

Κρούσματα κλοπών στη Σκιάθο σε φουλ τουριστική σεζόν

Απανωτά κρούσματα κλοπών αναστατώνουν το νησί του Παπαδιαμάντη, σύμφωνα με πληροφορίες, στην καρδιά της θερινής σεζόν.

Το τελευταίο εικοσαήμερο οι κλοπές αναφέρονται ανά τακτά διαστήματα στο Αστυνομικό Τμήμα Σκιάθου.

Το πρωινό ξύπνημα των τουριστών σε παραθεριστικά θέρετρα επιφυλάσσει εκπλήξεις. Ζευγάρι Άγγλων πριν περίπου τρεις εβδομάδες ανακάλυψε ότι η ακριβή κάμερά τους είχε κάνει φτερά.

Δεν ήταν όμως και το μοναδικό κρούσμα. Άγνωστοι δράστες άρπαξαν προχθές το βράδυ αυτή τη φορά από τους ιδιοκτήτες του ξενώνα το ποσό των 500 ευρώ.

Μάλιστα οι δράστες δεν αρκέστηκαν στα χρήματα αυτά, αλλά παραβίασαν και διπλανή μεζονέτα που νοικιάζουν Σέρβοι από τους οποίους αφαίρεσαν τα χρήματα που βρήκαν περίπου 150 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση δεν αποκλείεται οι κλοπές να είναι πρόσκαιρο φαινόμενο. Αυτή τη στιγμή η Σκιάθος συγκεντρώνει πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών ιδιαίτερα στα κοντινά παραθεριστικά θέρετρα.

Ορκίζεται η Δημοτική Αρχή Δημ. Εσερίδη

Πρόσκληση για ορκωμοσία την Τετάρτη 20 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού (στη θέση «Πλατάνια») απηύθυνε χθες προ τα τακτικά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και τους εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων ο νέος Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης.

Όπως αναφέρεται στην πρόκληση,μετά την επικύρωση της εκλογής και την ανακήρυξη του επιτυχόντος και των επιλαχόντων συνδυασμών, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 34/2014 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βόλου, παρακαλείστε όπως προσέλθετε στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλμυρού στη θέση «Πλατάνια», στις 20 Αυγούστου 2014 ημέρα Τετάρτη και ώρα 7:00 μ.μ., ώστε σε δημόσια συνεδρίαση να διεξαχθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 52 του Ν. 3852/2010 ορκωμοσία.

Καταπολεμούν τις κατσαρίδες στον Βόλο

Από τη Γενική Διεύθυνση ΔΕΥΑΜΒ ανακοινώθηκε ότι σήμερα Τρίτη 12 και αύριο Τετάρτη 13 Αυγούστου, θα γίνονται εργασίες απολύμανσης στα φρεάτια όμβριων νερών, για την καταπολέμηση και την παρεμπόδιση ανάπτυξης κατσαρίδων (και ιδιαίτερα της αμερικάνικης ξανθής κατσαρίδας), καθώς και άλλων εντόμων, στις παρακάτω περιοχές της Ν. Ιωνίας:

1. ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ (ΧΡ.ΛΟΥΛΗ - ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ)
2. ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ (ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ – ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗ)
3. ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ (ΤΗΝΟΥ - ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ)

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει την εντομοκτονία των φρεατίων όμβριων, διαθέτει:

• Άδεια σε ισχύ καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους, εγκεκριμένη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (σύμφωνα με την αρ. πρωτ. 183897/85 απόφαση Υπουργείου Γεωργίας)
• Πιστοποιητικό Διασφάλισης Ποιότητας ISO 9001:2008 για παροχή υπηρεσιών ελέγχου παρασίτων
• Υπεύθυνο, κατάλληλα εκπαιδευμένο, προσωπικό, με εμπειρία στην καταπολέμηση εντόμων και με τα απαραίτητα ρούχα εργασίας για την εφαρμογή των χημικών, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Σάββατο 16 Αυγούστου κλειστά

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου ενημερώνει τα μέλη του και τους καταναλωτές ότι η αγορά του Βόλου θα παραμείνει κλειστή το Σάββατο 16 Αυγούστου 2014.

Το Διοικητικό Συμβούλιο κατέληξε ομόφωνα στην απόφαση αυτή συνεκτιμώντας τα εξής δεδομένα:

1. Τα Σάββατα για πολλούς δεν είναι εργάσιμη ημέρα και σε συνδυασμό με την αργία της Παρασκευής (Δεκαπενταύγουστος) και της Κυριακής 17/8 δημιουργούν ένα τριήμερο-ευκαιρία απόδρασης.

2. Οι υψηλές, λόγω εποχής, θερμοκρασίες αποτρέπουν την επίσκεψη στην αγορά και οδηγούν τον κόσμο στις παραλίες.

3. Δεν προβλέπεται καμιά έλευση κρουαζιερόπλοιου τις ημέρες εκείνες στο λιμάνι του Βόλου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου θέλει να διαβεβαιώσει τους συναδέλφους ότι οι όποιες αποφάσεις του που αφορούν την λειτουργία της αγοράς μας, λαμβάνονται με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών πρωτίστως και το άνοιγμα των καταστημάτων σε πραγματικά παραγωγικές ημέρες και ώρες

Αστροβραδιά στον Άγιο Στέφανο

Σήμερα Τρίτη, 12 Αυγούστου και ώρα 21.00 η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος οργανώνει αστροβραδιά στον Άγιο Στέφανο (Σωρός) για να δώσει την ευκαιρία στους φίλους του έναστρου ουρανού να ξεναγηθούν και να παρατηρήσουν τους αστερισμούς του καλοκαιριού, τη Σελήνη , τους πλανήτες Κρόνο και Άρη, κ.ά. , καθώς και την πτώση των Περσειδών διαττόντων αστέρων

Η ετήσια πτώση των Περσείδων διαττόντων αστέρων γίνεται αυτή την εποχή και οφείλεται στο γεγονός ότι η Γη περνά από την τροχιά του κομήτη ΣΟΥΊΦΤ-ΤΑΤΛ, που ονομάστηκε έτσι από τα ονόματα των αστρονόμων που τον ανακάλυψαν το1862. Ο κομήτης κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρο από τον Ήλιο κάθε 135 χρόνια περίπου και κάθε Αύγουστο, τα ίχνη- σωματίδια σκόνης της ουράς του κομήτη συναντούν την τροχιά της Γης , πέφτουν στην ατμόσφαιρα της με ταχύτητα 50 χιλιόμετρα περίπου ανά δευτερόλεπτο και καίγονται, αφήνοντας φωτεινά ίχνη από υπερθέρμανση λόγω τριβής τους με την ατμόσφαιρα. Οι διάττοντες αστέρες λέγονται αλλιώς και μετέωρα η πεφταστέρια, είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο, αλλά δημιουργούν εντυπωσιακές φωτεινές τροχιές, που αξίζει κανείς να απολαύσει.

Ο καλύτερος τρόπος για να δει κανείς τα πεφταστέρια είναι να είναι ξαπλωμένος με τα πόδια προς βορειοανατολικά σε σκοτεινό ουρανό και να κοιτάζει με γυμνά μάτια κατακόρυφα προς το ζενίθ του ουρανού.

Επίσης άλλα αξιόλογα ουράνια σώματα που θα παρατηρήσουμε αυτή τη βραδιά είναι ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, 2,5 εκατομμύρια φωτός μακριά μας , το πιο μακρινό ουράνιο αντικείμενο που μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι, τα νεφελώματα Μ20 και Μ8 στον αστερισμό του Τοξότη όπου συνεχώς γεννιούνται νέα άστρα, τα σφαιρωτά σμήνη Μ13 στον αστερισμό του Ηρακλή και τα Μ 10 και 12 στον αστερισμό του Οφιούχου , που είναι ομάδες 150. 000 άστρων που περιβάλλουν το γαλαξία μας και τα πλανητικά νεφελώματα Μ57 και 27 που είναι τα απομεινάρια νεκρών άστρων που εξερράγησαν ως supernovae, δηλαδή ως υπέρλαμπροι υπερκαινοφανείς αστέρες.

Ο χώρος όπου θα γίνει η αστροβραδιά, από τις 21.00, είναι το πλάτωμα που βρίσκεται στα ανατολικά όρια του οικισμού Άγιος Στέφανος ( Σωρός), Φθάνει κανείς στο πλάτωμα παίρνοντας το παραλιακό δρόμο προς την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στη συνέχεια δε ακολουθώντας τις οδούς Αμαρυλλίδος, Αλόης και Γιασεμιών.

Θα υπάρχουν κίτρινες πινακίδες, από την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου που θα δείχνουν την κατεύθυνση προς το εν λόγω πλάτωμα

Το “MammaMia” κατά του… αιγιαλού!

Επιστολή της σκηνοθέτιδας στην Όλγα Κεφαλογιάννη για το νομοσχέδιο

Την έντονη διαμαρτυρία της για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του αιγιαλού, αλλά και τον θαυμασμό της για τις ομορφιές της χώρας μας, που αποτελεί έναν «από τους τελευταίους παρθένους προορισμούς στον κόσμο», εξέφρασε η σκηνοθέτις της ταινίας «MammaMia», PhyllidaLloyd, με επιστολή της προς την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

“Ως σκηνοθέτις του μιούζικαλ “MammaMia”, με πρωταγωνίστρια τη ΜέριλΣτριπ, σας γράφω για να διαμαρτυρηθώ έντονα σχετικά με τις τελευταίες προτάσεις περί ιδιωτικοποίησης των ακτών σας. Έχετε δώσει σε εμάς και στο κινηματογραφικό κοινό παγκοσμίως το μεγαλύτερο δώρο: απαράμιλλης ομορφιάς νησιωτικά τοπία”, αναφέρει στην αρχή της επιστολής της η PhyllidaLloyd.

“Είναι αδιανόητο για όσους από εμάς συνδέθηκαν με την ταινία (και αισθανόμαστε περήφανοι που εξυμνήσαμε τα υπέροχα νησιά της Σκοπέλου και της Σκιάθου) ότι οι εκπληκτικής ομορφιάς ακτές σας θα μπορούσαν να “βγουν σε πλειστηριασμό” κατά αυτόν τον τρόπο”, συνεχίζει και συμπληρώνει:”Όλος ο κόσμος βλέπει την Ελλάδα ως έναν από τους τελευταίους παρθένους προορισμούς -κάτι που για εσάς αποτελεί μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα-, σε συνδυασμό δε με τη μεγάλη αρχαιολογική σας ιστορία, εξασφαλίζει στον τόπο σας μια θέση ανάμεσα στους επίγειους παραδείσους”.

Η κ. Lloyd τονίζει επίσης: “Κινηματογραφήσαμε στην Ελλάδα επειδή προσφέρει αυτή την ομορφιά, ποτέ ωστόσο δεν σκεφτήκαμε τις ακτές αυτές γεμάτες με ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις. Από τη στιγμή που ξεπεραστεί αυτή η γραμμή δεν υπάρχει επιστροφή, όπως έχουν αποδείξει παραδείγματα φρικτών ακτογραμμών σε χώρες της Ευρώπης. Φυσικά όλοι αναγνωρίζουμε ότι η καταστροφική οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά την Ελλάδα. Εντούτοις, πιστεύω ακράδαντα ότι το να διακινδυνεύσετε την εμπορευματοποίηση αυτής της μοναδικής συνεισφοράς σας στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, θα αποφέρει βραχυπρόθεσμα κέρδη και μακροπρόθεσμη καταστροφή, τόσο για το μέλλον της χώρας σας όσο και για ολόκληρο τον κόσμο”.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Αναβιώνει ο πηλιορείτικος γάμος

Τα έθιμα του Πηλιορείτικου Γάμου θα αναβιώσουν για μια ακόμη χρονιά το διήμερο 16 και 17 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία Πορταριάς «Μελίνα Μερκούρη». Η διοργάνωση - θεσμός, που προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Δημοτικής Ενότητας Πορταριάς, της τοπικής κοινότητας Πορταριάς και του Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Ορμίνιο» Πορταριάς.

Το βράδυ της πρώτης μέρας πραγματοποιείται η έναρξη της αναβίωσης των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου  με τα  αρραβωνιάσματα, τα αλευρώματα  και  παραδοσιακούς χορούς. Την επομένη θα τελεστεί  η καθιερωμένη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία υπέρ υγείας των παραθεριστών της περιοχής στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Πορταριάς.

Στη συνέχεια, στις 11 το πρωί, θα  πραγματοποιηθούν τα καλέσματα,  η μεταφορά  της προίκας με  τα ζώα, το κόψιμο του νυφικού και θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί.  Το ίδιο βράδυ, στις 8.30, αναβιώνει το έθιμο του ξυρίσματος του γαμπρού και του ξεκινήματος της νύφης. Παρουσιάζονται επίσης η γαμήλια πομπή, η επιστροφή στο σπίτι, το γαμήλιο γεύμα, το κρέμασμα του γαμπρού, το ψώνισμα του γαμπρού και το σπάσιμο της στάμνας. Η αναβίωση των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου φιλοξενείται, όπως πάντα, στην κεντρική Πλατεία Πορταριάς

Πανηγύρι στη Μακρινίτσα

Το παραδοσιακό πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου θα πραγματοποιηθεί για μια ακόμη χρονιά στις 14 και 15 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας. Συνδιοργανωτές είναι ο Δήμος Βόλου και η Δημοτική Ενότητα Μακρινίτσας.

Ο διήμερος εορτασμός αποτελεί σημείο αναφοράς για την κοινωνική ζωή του χωριού, καθώς το πανηγύρι αποτελεί αφορμή συνάντησης των ντόπιων που ζουν σε άλλες περιοχές και πάντα επιστρέφουν το Δεκαπενταύγουστο για να γιορτάσουν με τους δικούς τους ανθρώπους στο χωριό.

Αναβίωση Αλονησιώτικου γάμου

Αναβιώνει ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου ο παραδοσιακός Αλοννησιώτικος γάμος, προσελκύοντας εκατοντάδες επισκέπτες, ντόπιους και τουρίστες.

Η αναβίωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στο χώρο εκδηλώσεων της πλατείας Αλσάκι στην Παλιά Αλόννησο. Εκεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλοννήσου θα παρουσιάσει τοπικούς χορούς, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα με το παραδοσιακό φαγητό (γίδα με μακαρόνια) και θα μοιραστούν παραδοσιακά γλυκά και κρασί. Θα ακολουθήσει γλέντι.

Το πρωί θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης για τους πεσόντες, που εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τους φορείς του νησιού.

Γεωργικό και Κτηνοτροφικό Φεστιβάλ στη Νέα Αγχίαλο

Γεωργικό και Κτηνοτροφικό Φεστιβάλ διοργανώνεται στη Νέα Αγχίαλο από τις 28 μέχρι τις 31 Αυγούστου από  την Ένωση  Καταστηματαρχών Νέας Αγχιάλου και το  Γεωπονικό Σύλλογο Μαγνησίας.

Ειδικότερα, σε μια έκταση 15 στρεμμάτων, περιφραγμένη, περιποιημένη, με εγκαταστάσεις φωτισμού και φύλαξη, δίπλα στην θάλασσα, το Γεωργικό & Κτηνοτροφικό Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ταυτόχρονα έκθεση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Στόχος των οργανωτών είναι το Γεωργικό και Κτηνοτροφικό Φεστιβάλ να φέρει τον κόσμο κοντά στην ελληνική γη, στα προϊόντα που παράγει, στις παραδόσεις τους, αλλά και τους τρόπους παραγωγής τους. Επίσης στόχος είναι η γνωριμία των παραγωγών και των προϊόντων τους σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

«Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφουμε φέτος  κάποιας μορφής έξαρση δραστηριοτήτων προβολής κυρίως των τοπικώς παραγόμενων φημισμένων αγροτικών προϊόντων. Είναι πολύ καλή εξέλιξη η προσπάθεια να προβληθούν τα τοπικά προϊόντα, που δημιουργούν δυνατότητα ενδογενούς τοπικής ανάπτυξης. Η νομοθεσία τώρα τελευταία δείχνει ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να προσεγγίζουν τον καταναλωτή, τυποποιώντας, μεταποιώντας και συσκευάζοντας τη δικιά τους παραγωγή», τονίζουν σε ανακοίνωση του οι διοργανωτές του Γεωργικού - Κτηνοτροφικού  φεστιβάλ.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12/08/2014 - 10:28