Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

ΒΟΛΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 19-8-2014


Σοκ στο Βόλο από την αυτοκτονία 91χρονου

Τραγικό τέλος έδωσε στη ζωή του, λίγο μετά τις 9 χθες το πρωί στο Βόλο, ένας 91χρονος άνδρας, στο κέντρο του Βόλου, ο οποίος πυροβολήθηκε στο στόμα με κυνηγετικό όπλο.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, ο ηλικιωμένος άνδρας έπασχε από κατάθλιψη και μοναξιά (καθώς η σύζυγός του απεβίωσε και ήταν μόνος εδώ και 3-4 χρόνια) και σήμερα το πρωί αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του, μ’ αυτό τον τραγικό τρόπο. Ο ηλικιωμένος ήταν στρατιωτικός και πριν θέσει τέλος στη ζωή του επικοινώνησε με συγγενείς του και τους είπε για την απόφαση που έλαβε. Μέχρι δε να φτάσουν στο σπίτι του, ήταν πλέον αργά…

Η Αστυνομία απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας και αποδίδει τον θάνατό του άτυχου άνδρα σε αυτοκτονία.

Βανδαλισμός μνημείου Εθνικής Αντίστασης με αιχμές από τον δήμαρχο

Τόνισε ότι πλήττεται η πόλη, ο πολιτισμός και η δημοκρατία

Άγνωστοι προέβησαν σε βανδαλισμό της ορειχάλκινης σύνθεσης, με τίτλο «Γροθιά που Σπας και Χτίζεις», η οποία βρίσκεται στο χώρο του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης της Νέας Ιωνίας, επί της Λ. Ειρήνης-Καραμπατζάκη (γέφυρα στη Λεωφόρο Ειρήνης). Ο βανδαλισμός διαπιστώθηκε χθες  μετά από καταγγελία συμπολιτών. Επισημαίνεται ότι το μνημείο φιλοτεχνήθηκε επί θητείας του αείμνηστου δημάρχου Ανδρέα Βαλαχή.

Οι δράστες αποκόλλησαν ένα τμήμα του γλυπτού και το άφησαν στη βάση του Μνημείου, μια πράξη που απαιτούσε ιδιαίτερη σωματική προσπάθεια πολλών ατόμων, ενώ προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποκολλήσουν και άλλα μέλη, αλλά μάλλον δεν το κατάφεραν λόγω του βάρους του μπρούτζου.

Τη βέβηλη αυτή πράξη καταγγέλλει με δήλωσή του ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, αναφερόμενος τόσο στην καλλιτεχνική αξία του γλυπτού όσο και στα μηνύματα που αυτό εκπέμπει, αφού αποτελεί μνημείο τιμής προς τις αξίες και τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης. Ο κ. Σκοτινιώτης επισημαίνει ταυτόχρονα ότι «πρόκειται για έναν ακόμη βανδαλισμό στο δημόσιο χώρο, που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μορφή μάστιγας, ιδιαίτερα με τις μεγάλες ζημιές σε γλυπτά της πόλης (σπασίματα, γδαρσίματα, αφαιρέσεις μελών ή και κλοπές). Πρόκειται για πράξεις αποτρόπαιες, με τις οποίες πλήττεται η ίδια η πόλη, ο πολιτισμός μας και η δημοκρατία. Ο Δήμος Βόλου κατέθεσε άμεσα μήνυση κατ’ αγνώστων στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, ενώ το αρμόδιο Τμήμα Συντήρησης θα μεριμνήσει για την άμεση αποκατάσταση του μνημείου».

Στο Δήμο Βόλου δεν θεωρούν τυχαίο το γεγονός ότι ο βανδαλισμός στο μνημείο έγινε τη μέρα που συμπληρώνονταν 70 χρόνια από το «Μπλόκο της Κοκκινιάς», όπως επίσης ότι την ίδια μέρα εκδηλώθηκε η ρατσιστική επίθεση χρυσαυγιτών στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά.

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Φασιστική πράξη η βεβήλωση του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης

Οι δημοτικές αρχές και οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας και του Βόλου έχουν τιμήσει με πολλούς τρόπους την μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών, όπως με τη δημιουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, ή ακόμη καλλιτεχνικών μνημείων όπως αυτά στη Νέα Ιωνία, στον Βόλο και στο Καζανάκι, επισημαίνει σε δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

«Η βεβήλωση του μνημείου της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως στη Νέα Ιωνία αποτελεί μια φασιστική πράξη, που μαρτυρά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αποστολή της χυδαίας ναζιστικής λογικής και φιλοσοφίας, να προσπαθεί πάντοτε να καταστρέψει οτιδήποτε θυμίζει την ήττα τους από τις δημοκρατικές και αντιφασιστικές δυνάμεις. Η πράξη αυτή αποτελεί πλήγμα στα ιδανικά της δημοκρατίας και της ειρήνης.

Ενέργειες όπως αυτή πρέπει να είναι καταδικαστέες από το σύνολο της κοινωνίας και αφορμή για την σφυρηλάτηση ενός ευρύτατου μετώπου ενάντια στο φασισμό, στο ναζισμό και στην ακροδεξιά ιδεολογία», επισημαίνει στη δήλωσή του ο βουλευτής.

ΚΚΕ: Η Δημοτική Αρχή να προστατέψει τα μνημεία ΕΛΑΣ, ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, ΔΣΕ

Η βεβήλωση του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στη Ν. Ιωνία αποτελεί πράξη βεβήλωσης της περήφανης ιστορίας του λαϊκού κινήματος της χώρας μας, των ηρωικών σελίδων της δράσης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και μετέπειτα του ΔΣΕ στις πόλεις και τα βουνά της περιοχής μας εναντίον του πιο αποκρουστικού προσωπείου του καπιταλισμού: του φασισμού. Απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή να πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη συντήρηση και τη φύλαξη των μνημείων του ΕΛΑΣ, ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, ΔΣΕ της πόλης μας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η τομεακή επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ.

Το μνημείο εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 1984 στο χώρο που ονομάστηκε πλατεία Εθνικής Αντίστασης, μιας και εκεί βρίσκονταν τα γραφεία της ΕΠΟΝ, από την τότε δημοτική αρχή του αείμνηστου κομμουνιστή δημάρχου Α. Βαλαχή. Ο λαός της Ν. Ιωνίας έχει δώσει μάχες μαζί με τους κομμουνιστές όλα αυτά τα χρόνια στο συγκεκριμένο σημείο ώστε να μην επικρατήσει η λήθη και το ξαναγράψιμο της ιστορίας που στόχο έχει ιδίως τη νέα γενιά, αναφέρει.

«Καλούμε το λαό της περιοχής μας να περιφρουρήσει την περήφανη ιστορία του αποκαλύπτοντας τα ψέματα που λούζουν τη νέα γενιά για την περίοδο 1940-1950 η Ε.Ε. και οι ακόλουθοί της. Να μην αφήσουν να περάσει η θεωρία των δύο άκρων, αλλά και η προσπάθεια από την «αριστερά» της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ να παρουσιαστούν οι αγώνες και τα συνθήματα εναντίον του ιμπεριαλισμού ως αναχρονιστικά κατάλοιπα. Αυτό είναι το χρέος του κάθε εργάτη και της κάθε εργάτριας, του κάθε εργαζόμενου που γνωρίζει την αιματοβαμμένη ιστορία της τάξης του από την ίδια την οικογένειά του και τον περίγυρό του», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Τέλος το Αυτόφωρο για όσους χρωστούν στην Εφορία

Σχέδια για διαγραφή χρεών 25-50 δισ. ευρώ σύμφωνα με "Τα Νέα

Tην αλλαγή του νόμου έτσι ώστε όσοι χρωστούν στην Εφορία να μην θεωρούνται αυτομάτως και φοροφυγάδες και να μην διώκονται ποινικά, εξετάζει τώρα η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα». Το νέο σχέδιο για την αλλαγή των ποινικών κυρώσεων αναμένεται να κατατεθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία ισχύει το καθεστώς των συλλήψεων για χρέη στην Εφορία. Μόνο το 2013 η οικονομική αστυνομία συνέλαβε 3.072 άτομα για οφειλές προς το δημόσιο που άγγιξαν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 μόνο 717.

Σχέδια για διαγραφή χρεών 25-50 δισ. ευρώ στην Εφορία

Νέα «σεισάχθεια» για χρέη στο Δημόσιο σχεδιάζουν στην κυβέρνηση. Η απόφαση θεωρείται ήδη ειλημμένη και αποτελεί προτεραιότητα για τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για γενική διαγραφή δισεκατομμυρίων ευρώ από οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Εφορία.

Ωστόσο κυβέρνηση και τρόικα ερίζουν ως προς το πόσο βαθύ πρέπει να είναι το «κούρεμα». Πιο ένθερμοι μάλιστα για να σβηστούν οι οφειλές εμφανίζονται να είναι οι δανειστές!

Εκθεση της Ομάδας Δράσης του κ. ΧορστΡάιχενμπαχ, την οποία έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών και αποκαλύπτει το «businessstories», υποδεικνύει στην κυβέρνηση ότι από τα 67,5 δισ. των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο πρέπει να διαγραφούν τουλάχιστον τα 50 δισ. ευρώ! Τόσα υπολογίζουν πως είναι «αέρας κοπανιστός» από πρόστιμα που είναι γραμμένα και βεβαιωμένα στα βιβλία της Εφορίας αλλά δεν μπορούν να εισπραχθούν.

Από την άλλη, κυβερνητικός παράγοντας που μίλησε στο «b.s.» εκτιμά ότι μόνο τα 25 από τα 67,5 δισ. είναι τα πρόστιμα που μπορούν να διαγραφούν. «Θέλουμε να διαγραφούν τα πρόστιμα, όχι οι φόροι που χρωστούν οι φορολογούμενοι», είπε η ίδια πηγή

Στο άκουσμα του ΕΝΦΙΑ πάγωσαν οι πωλήσεις στην αγορά

Άσχημα φαίνεται ότι πήγαν τελικά για τον εμπορικό κόσμο του Βόλου οι θερινές εκπτώσεις. Λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωσή τους, οι καταστηματάρχες τονίζουν ότι η ανακοίνωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων ΕΝΦΙΑ «έκαψε» τις θερινές εκπτώσεις.

Ερωτηθέντες οι καταστηματάρχες του Βόλου για το πως κινήθηκαν οι φετινές θερινές εκπτώσεις, απαντούν με τη φράση «ήταν στραβό το κλίμα…». Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων έγινε περίπου στα μέσα των θερινών εκπτώσεων και από εκείνη τη στιγμή, οι επαγγελματίες τονίζουν ότι αυτομάτως «πάγωσαν» και οι αγορές.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των εμπόρων, κάνουν λόγο για πτωτικούς τζίρους σχετικά με τις αντίστοιχες περσινές καλοκαιρινές εκπτώσεις. Βέβαια ως συνήθως καλύτερα φαίνεται πως κινήθηκαν τα είδη ένδυσης και υπόδησης, με τα ηλεκτρικά να ακολουθούν και στην τελευταία γραμμή να έρχονται τα είδη σπιτιού.

«Η ψυχολογία των καταναλωτών είναι το Α και το Ω για την εμπορική αγορά» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου - Νέας Ιωνίας κ. Κώστας Τσέλιος προσθέτοντας ότι «από την ημέρα που ανακοινώθηκε ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, πάγωσαν οι αγορές στα καταστήματα. Πραγματικά είναι απαράδεκτο και μας προκάλεσε μεγάλη ζημιά ότι ανακοινώθηκε ο ΕΝΦΙΑ στην καρδιά της εκπτωτικής περιόδου».

Πριν την ανακοίνωση του ΕΝΦΙΑ, που σύμφωνα με τον κ. Τσέλιο «έκαψε» τις εκπτώσεις και πάλι οι καταναλωτές ήταν φειδωλοί στις αγορές τους και περιορίζονταν στα απολύτως απαραίτητα. «Εχουν περάσει οι εποχές στις οποίες ο καταναλωτής κατέβαινε στην εμπορική αγορά για να αγοράσει ένα πράγμα και στο τέλος έφευγε με δύο. Πλέον τα περιορισμένα χρήματα δεν επιτρέπουν στον κόσμο να παρασυρθεί στις αγορές του. Αγοράζει μόνο ό,τι χρειάζεται», καταλήγει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου - Νέας Ιωνίας.

Μάλιστα όσον αφορά τα ποσοστά των φετινών εκπτώσεων, ήταν πολύ υψηλά αφού ξεκίνησαν από 30% και «άγγιξαν» μέχρι και το 70%, κυρίως σε είδη ένδυσης και υπόδησης. Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι οι θερινές εκπτώσεις θα ισχύουν μέχρι τις 30 Αυγούστου.

Ηλεκτρονικό φακέλωμα ασθενών

Σε ρόλο χωροφύλακα βάζει τους φαρμακοποιούς το υπουργείο Υγείας, φακελώνοντας τους ασθενείς που προτιμούν να αγοράσουν τα ακριβότερα φάρμακα σε σχέση με τα φθηνότερα σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας.

Η νέα υπουργική απόφαση για τον τρόπο διάθεσης του φθηνότερου φαρμακευτικού προϊόντος κατά την εκτέλεση των συνταγών, προβλέπει κυρώσεις στους φαρμακοποιούς που δεν υποχρεώνουν τον ασθενή να υπογράψει σε ειδικό χώρο επί της συνταγής ότι επιθυμεί να λάβει το ακριβότερο φάρμακο.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κώστας Ματσιόλης υπογράμμισε ότι οι ασθενείς που επιλέγουν τα ακριβότερα φάρμακα θα καταχωρούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, που θα αναπροσαρμοστεί κατάλληλα από την εταιρεία εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης, την ΗΔΙΚΑ, για να περιλαμβάνει τα ανωτέρω.

Ο ίδιος εξηγεί ότι:«Ο ΕΟΠΥΥ θα ελέγχει σε μηνιαία βάση τα δεδομένα εκτέλεσης συνταγών του κάθε φαρμακοποιού, θα προβαίνει σε συγκριτικές αναλύσεις στη βάση προκαθορισμένων δεικτών και θα επιβάλει σε φαρμακοποιούς που παραβιάζουν τις επίμαχες διατάξεις κυρώσεις.

Οι κυρώσεις μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της σύμβασης συνεργασίας των φαρμακοποιών με τον Οργανισμό για χρονικό διάστημα ανάλογο με την παράβαση» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Σε ΦΕΚ εξάλλου που έχει αναρτήσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας στις 15 Ιουλίου, αναφέρεται:«Οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ως απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικό προϊόν με την χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία, από τα φάρμακα του θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων προϊόντων. Κατά την εκτέλεση των συνταγών οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν στον ασθενή, για κάθε συνταγή συγκεκριμένης δραστικής ουσίας χωριστά, το φάρμακο με τη χαμηλότερη τιμή και το ποσό συμμετοχής που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο φάρμακο. 

Εάν ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, πληρώνει τη διαφορά που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και ο φαρμακοποιός υποχρεούται, πριν την εκτέλεση της συνταγής, να ενημερώσει τον ασθενή για το σύνολο της συμμετοχής του και τη διαφορά που προκύπτει, εφόσον δεν επιλέγει το φθηνότερο φάρμακο. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής οφείλει να υπογράψει σε ειδικό χώρο επί της συνταγής ότι επιθυμεί να λάβει το ακριβότερο φάρμακο και το γεγονός αυτό θα καταχωρείται επίσης στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης»επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Να σημειωθεί τέλος ότι αυτή τη στιγμή το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης των συνταγών προσαρμόζεται από την ΗΔΙΚΑ.

Ενστάσεις για υπεράριθμους

Έως σήμερα Τρίτη 19 Αυγούστου, στις 10:30 το πρωί, μπορούν να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις τους, οι καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που τοποθετήθηκαν ως υπεράριθμοι σε σχολεία του νομού, μετά από απόφαση του ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας.

Οι αιτήσεις κατατίθενται στο κτίριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στο κτίριο Μουρτζούκου.

Εξάλλου περιθώριο κατάθεσης των αιτήσεών τους έως αύριο 19 Αυγούστου, έχουν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται για αμοιβαία μετάθεση.

Πέντε Σύριοι ήθελαν να πάνε Ιταλία μέσω Σκιάθου

Συνελήφθησαν χθες το πρωί στον Κρατικό Αερολιμένα της Σκιάθου, από αστυνομικούς του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, πέντε αλλοδαποί και συγκεκριμένα τέσσερις άνδρες, υπήκοοι Συρίας, ηλικίας από 15 έως 29 ετών και μια 19χρονη γυναίκα, υπήκοος Νιγηρίας, για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της παράβασης του νόμου περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, οι συλληφθέντες επιχείρησαν να εξέλθουν παράνομα από την Ελληνική Επικράτεια με προορισμό τη Βενετία, επιδεικνύοντας κατά τη διάρκεια του διαβατηριακού ελέγχου πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία κατασχέθηκαν. Στο πλαίσιο του αστυνομικού ελέγχου που ακολούθησε, βρέθηκε στην κατοχή του 29χρονου και κατασχέθηκε ακόμη ένα πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Σκιάθου.

Ανοίγει αυλαία το παζάρι Αλμυρού

Αντίστροφα μετρά ο Αλμυρός, μέχρι το άνοιγμα της εμποροπανήγυρης που αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από κάθε γωνιά της Μαγνησίας και όχι μόνο.

Το παραδοσιακό παζάρι του Αλμυρού -το μεγαλύτερο επί σειρά ετών και για δεύτερη χρονιά το μοναδικό στο νομό Μαγνησίας- θα ανοίξει τις πύλες του το Σάββατο 23 Αυγούστου και θα διαρκέσει μία εβδομάδα.

Το γεγονός ότι και φέτος θα είναι το μοναδικό παζάρι που φιλοξενεί ο νομός, στρώνει το έδαφος για την εμποροπανήγυρη του Αλμυρού να σπάσει … ρεκόρ επισκεπτών. Ηδη στο Δήμο Αλμυρού οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις πριν το άνοιγμα της αυλαίας της εμποροπανήγυρης, που αποτελεί έναν επιτυχημένο θεσμό, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες. Οι πάγκοι άρχισαν να στήνονται από τους 230 περίπου έμπορους που θα συμμετέχουν στη φετινή εμποροπανήγυρη. Θα λειτουργήσει επίσης τμήμα διασκέδασης με πλούσια παιχνίδια και τμήμα εστίασης με ταβέρνες και σουβλατζίδικα.

Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της εμποροπανήγυρης έχει εξασφαλιστεί χώρος 100 στρεμμάτων για τη στάθμευση αυτοκινήτων, σε κάθε περίπτωση όμως ζητείται η κατανόηση και συνεργασία των επισκεπτών, καθώς αναμένεται η καθημερινή προσέλευση κόσμου να ξεπερνά τις 10.000.

Το παζάρι, πέρα από ευκαιρία για διασκέδαση και ευκαιρία για συμφέρουσες αγορές στους επισκέπτες του ιδίως σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αναμένεται να αποτελέσει τονωτική ένεση και για τα δημοτικά ταμεία, καθώς εκτιμάται ότι ο Δήμος Αλμυρού θα εισπράξει περίπου 250.000 ευρώ.

Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας

Έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας, μετά το ζήτημα που προέκυψε με τις εξισωτικές αποζημιώσεις, τις οποίες κάποιοι έλαβαν και κάποιοι όχι.

Για τις 22 Αυγούστου, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την «απάντηση» που θα δώσει ο κτηνοτροφικός κόσμος.

Το ραντεβού έχει οριστεί στις 11 το πρωί, στο «Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο». Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας να συμμετέχουν στην Γ.Σ. προκειμένου να παρθούν αποφάσεις, για τις δυσάρεστες εξελίξεις στον κλάδο τους. Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση τονίζουν χαρακτηριστικά: «Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που είχαμε λόγω των κακών πληρωμών στην εξισωτική από τραγικές και ανεύθυνες αποφάσεις των υπευθύνων στο θέμα των βοσκοτόπων οι οποίες θα αποτελέσουν στην πορεία το τέλος της κτηνοτροφίας. Επιβάλλεται να δώσετε το παρών σε αυτή τη γενική συνέλευση, διότι τα περιθώρια έχουν τελειώσει. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να πολεμήσουμε αν χρειαστεί για την επιβίωσή μας».

Οι κτηνοτρόφοι έχουν καλέσει τους πολιτικούς άρχοντες της Θεσσαλίας, να παραστούν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας επισημαίνοντας ότι θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

Τέλος ορισμένοι κτηνοτρόφοι έχουν έρθει ήδη σε επαφή με τον Εισαγγελέα προκειμένου να τον ενημερώσουν σχετικά με το θέμα της εξισωτικής αλλά και το πρόβλημα που προέκυψε με τους βοσκότοπους.

Αυλαία κυνηγετικής περιόδου την Τετάρτη

Έτοιμοι για τις πρώτες τουφεκιές οι κυνηγοί της Μαγνησίας. Την Τετάρτη 20 Αυγούστου ξεκινά η κυνηγετική περίοδος η οποία θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Κανονιστική Διάταξης Θήρας από το Δασαρχείο Βόλου, η περίοδος ανοίγει με το κυνήγι του αγριοκούνελου και των πουλιών, ενώ του αγριόχοιρου θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Βάσει της ρυθμιστικής κανονιστικής διάταξης θήρας του Δασαρχείου Βόλου για τη φετινή περίοδο, απαγορεύεται το κυνήγι της Νησιώτικης Πέρδικας, Μπεκάτσας στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ, του νεαρού αγριόχοιρου, όσο αυτό φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και των χοιρομητέρων.

Περιορίζεται η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου, από 15 - 9 - 2014 μέχρι 20 - 1 - 2015 σε τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες που επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του Λαγού και του Αγριόχοιρου.

Για όσα είδη πουλιών που δεν αναφέρονται στον πίνακα της Κανονιστικής Απόφασης, απαγορεύεται το κυνήγι τους. Απαγορεύεται το κυνήγι και η εκπαίδευση των σκύλων, στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής και στα καταφύγια άγριας ζωής ορισμένου χρόνου, στα εκτροφεία θηραμάτων, σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων μέτρων από την ακτή, στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία, χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού. Απαγορεύεται η αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά).

Επίσης, απαγορεύεται το κυνήγι παντός θηράματος σε απόσταση 1.000 μέτρων περιμετρικά της Β’ Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου και στις περιοχές Αγ. Στέφανος, Σωρός, Κριθαριά, Αγ. Γεώργιος Κυνηγών, Μαμιδάκης. Συγκεκριμένα η απαγόρευση αρχίζει από τη διασταύρωση της Εθνικής οδού Βόλου - Αθηνών με την οδό Δουλκέρογλου στις Αλυκές, ακολουθεί την Εθνική οδό προς την Ν. Αγχίαλο μέχρι και των αποθηκών καυσίμων Αεροπορίας στο Μαμιδάκη, γύρω από τη μονάδα της 9ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου Προειδοποίησης, που εδρεύει στην θέση «Πλιασίδι» Πηλίου και στη λίμνη Κάρλα.

Περισσότερες από 8.000 αιτήσεις για κοινωνικό τουρισμό

Περισσότερες από 8.000 αιτήσεις κατατέθηκαν κυρίως ηλεκτρονικά για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού στη Μαγνησία. Πρόκειται για ανέργους, εργαζόμενους αλλά και συνταξιούχους, ωστόσο ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι αισθητά μειωμένος από την προηγούμενη χρονιά.

Συνολικά ο αριθμός των δικαιούχων του φετινού προγράμματος υπολογίζεται στους 130.000, άνεργους και εργαζόμενους, αριθμός αισθητά μικρότερος σε σύγκριση με εκείνους του παρελθόντος. Πριν την κατάργηση του ΟΕΕ (Οργανισμός Εργατικής Εστίας) το 2012, οι δικαιούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού ξεπερνούσαν τους 500.000 και είχαν φτάσει ακόμη και τους 700.000. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ και η διάρκειά του είναι από τις 15/9/2014 έως τις 31/8/2015.

Ωστόσο η χρονική έναρξη του προγράμματος αποτέλεσε σημείο τριβής με τους ξενοδόχους που διαμαρτυρήθηκαν για την «εκκίνηση» μέσα στο Σεπτέμβριο.

Για το Νομό Μαγνησίας τα τουριστικά καταλύματα που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αφορούν σε όλες σχεδόν τις περιοχές της ηπειρωτικής Μαγνησίας όπως επίσης και τις Βόρειες Σποράδες.

 Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο στη Μαγνησία μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και των εκδρομικών προγραμμάτων, ο ετήσιος τζίρος υπολογίζονταν γύρω στα 3 εκ. ευρώ.

Μόνο ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών στη Μαγνησία το 2011 που ήταν η τελευταία χρονιά που το πρόγραμμα εφαρμόστηκε καθώς μετά καταργήθηκε ο Οργανισμός, «στήριξε» την τοπική οικονομία με το ποσό των 2,7 εκ. ευρώ ενώ παράλληλα διατέθηκαν 8.500 δελτία κοινωνικού τουρισμού με εισοδηματικά κριτήρια σε αντίστοιχους δικαιούχους της περιοχής.

Στη Μαγνησία συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 210 καταλύματα στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού τα οποία μετά την επαναφορά του προγράμματος, ωφελήθηκαν και πάλι οικονομικά σημαντικά.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής, ωστόσο, είναι πολύ συγκεκριμένες καθώς οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου και να έχουν πραγματοποιήσει το 2014 πενήντα μέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Επίσης θα πρέπει να έχουν καταβάλει εισφορά 0,35% υπέρ του καταργηθέντος ΟΕΕ. Οι άνεργοι εντάσσονται στους δικαιούχους εφόσον έχουν λάβει το 2014 τακτική επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα). Επίσης εντάσσονται στο πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2014, οι άνεργοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.

Γεωργικό και Κτηνοτροφικό Φεστιβάλ στη Νέα Αγχίαλο

Αυλαία θα ανοίξει την ερχόμενη Πέμπτη 28 Αυγούστου το πρώτο «Γεωργικό και Κτηνοτροφικό Φεστιβάλ» για τη Νέα Αγχίαλο. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει η Ένωση Καταστηματαρχών Νέας Αγχιάλου και ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας και θα πραγματοποιηθεί σε μια έκταση 15 στρεμμάτων, περιφραγμένη, περιποιημένη, με εγκαταστάσεις φωτισμού και φύλαξη, δίπλα στη θάλασσα.

Στόχος των οργανωτών είναι, το Γεωργικό & Κτηνοτροφικό Φεστιβάλ, να φέρει τον κόσμο κοντά στην ελληνική γη, στα προϊόντα που παράγει, στις παραδόσεις τους, αλλά και τους τρόπους παραγωγής τους.

Με αφορμή την έναρξη του Γεωργικού και Κτηνοτροφικού Φεστιβάλ οι διοργανωτές σε σχετική ανακοίνωση τονίζουν χαρακτηριστικά: «Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφουμε φέτος μια κάποιας μορφής έξαρση δραστηριοτήτων προβολής κυρίως των τοπικώς παραγόμενων φημισμένων αγροτικών προϊόντων. Είναι πολύ καλή εξέλιξη η προσπάθεια να προβληθούν τα τοπικά προϊόντα, που δημιουργούν δυνατότητα ενδογενούς τοπικής ανάπτυξης. Η νομοθεσία τώρα τελευταία δείχνει ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες, να προσεγγίζουν τον καταναλωτή, τυποποιώντας, μεταποιώντας και συσκευάζοντας τη δική τους παραγωγή».

Εκδήλωση για την Αργώ στο Αχίλλειο

Εκδήλωση, με τίτλο «Η Αργώ γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών», διοργανώνει ο Δήμος Βόλου την Τετάρτη 20 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ., στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον».

Την έναρξη της εκδήλωσης θα κάνει ο Δήμαρχος Βόλου, Π. Σκοτινιώτης. Θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί από τον Πρέσβη της Γεωργίας, D. Bakradze, τους πρώην Δημάρχους Βόλου Α. Βούλγαρη και Κ. Μήτρου, τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου «ΝΑΥΔΟΜΟΣ», Α. Κούρτη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ 2008», Χ. Γούσιο.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες από το Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γ. Σούρλα, την Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, Δρ. Β. Αδρύμη - Σισμάνηκαι τον Πρόεδρο του Γεωργιανού Ινστιτούτου Αθηνών, Δρ. A. Mikhaberidze. Η εκδήλωση θα κλείσει με την παρουσίαση της νέας παραγωγής του Δήμου Βόλου για την τουριστική προβολή της Αργούς.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19/08/2014 - 10:02