Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου



Ενωμένοι σε μια γροθιά κατά της αξιολόγησης

Οι διευθυντές των δημοτικών υπηρεσιών ενεργά στο πλευρό των εργαζομένων στους Δήμους

Τους διευθυντές και προϊσταμένους των δημοτικών υπηρεσιών έχουν από χθες στο πλευρό τους οι εργαζόμενοι στους Δήμους της Μαγνησίας, που συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά της αξιολόγησης.

Σε συνάντηση που είχαν εργαζόμενοι και προϊστάμενοι στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, οι Διευθυντές δεσμεύτηκαν να μην υπογράψουν τα έντυπα αξιολόγησης, «φρενάροντας» έτσι τη διαδικασία, που ενδέχεται να οδηγήσει σε διαθεσιμότητα ίσως και απόλυση αρκετούς εργαζόμενους.

Το κάλεσμα στους διευθυντές να ταχθούν στο πλευρό τους, απηύθυνε ο ίδιος ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, Γ. Μαγιάκο, η ενότητα είναι μονόδρομος απέναντι στην αξιολόγηση που αποτελεί απειλή για το εργασιακό μέλλον χιλιάδων εργαζομένων.

Οι προϊστάμενοι, όπως έγινε γνωστό είναι καλυμμένοι συνδικαλιστικά από την ΑΔΕΔΥ για την απόφασή τους να μην υπογράψουν τα έντυπα αξιολόγησης.

Μεταξύ των δύο πλευρών, που πλέον συμπαρατάσσονται στο ίδιο «στρατόπεδο», θα γίνει και νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, ο Σύλλογος θα φροντίσει να ενημερώσει και να καλέσει σε συστράτευση τους λιγοστούς διευθυντές που δεν πήραν μέρος χθες στη συνάντηση.

Εν μεταξύ, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει και νέος γύρος συλλογής υπογραφών κατά της αξιολόγησης και του επανέλεγχου των συμβάσεων, με βάση κείμενο που συνέταξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Δήμους. Σημειώνεται ότι σε πρώτο στάδιο, έως τις 31 Σεπτεμβρίου, οι διευθυντές θα πρέπει να παραδώσουν τον επιμερισμό, κάτι το οποίο δεσμεύτηκαν να μην κάνουν.

«Σε τέτοιες εποχές πρέπει να είμαστε όλοι μια γροθιά», ανέφερε ο κ. Μαγιάκος.



Αναθεωρεί μπροστά στον εφιάλτη κατοίκων

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος δήλωσε έτοιμος να επαναξετάσει τη θέση του για τη σήραγγα, διαπιστώνοντας τους κινδύνους για μια ολόκληρη συνοικία 

Μπροστά στο SOSπου εξέπεμψαν κάτοικοι της Νέας Δημητριάδας για την υγεία και την ασφάλειά τους, αλλά κυρίως των χιλιάδων μαθητών που διανύουν καθημερινά τους δρόμους για τη μετάβασή τους στα σχολικά συγκροτήματα, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος δήλωσε έτοιμος να αναθεωρήσει την άποψή του για την παραλαβή του έργου της σήραγγας του περιφερειακού.



Σε εκλογές κατέρχονται οι γιατροί

Μέχρι 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή υποψηφιοτήτων

Μέχρι την Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου, και ώρα 3 το μεσημέρι γίνεται η υποβολή υποψηφιοτήτων για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Πειθαρχικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και εκπροσώπων στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 19 Οκτωβρίου και ώρα από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ.

Η αίτηση υποψηφιότητας είναι ατομική και συνοδεύεται με βεβαίωση εγγραφής στον ΙΣΜ και καταβολής της εισφοράς 2008.

Ο κατάλογος των υποψηφίων θα αναρτηθεί στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας. Τυχόν ενστάσεις υποβάλλονται μέχρι τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014 οπότε και ανακηρύσσονται οι υποψήφιοι.

Δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα μέλη του Συλλόγου τα οποία θα τακτοποιηθούν ταμειακά για το 2014 μέχρι και την Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας πληροφορεί ακόμη ότι ο κατάλογος των μελών που θα έχουν δικαίωμα ψήφου θα αναρτηθεί στα γραφεία του Συλλόγου το Σάββατο 11 Οκτωβρίου. Ολα τα μέλη του Συλλόγου πρέπει να έχουν γνώση του καταλόγου, έχουν δε δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για διόρθωση τυχόν λάθους μέχρι την Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014.



Εκκρεμούν τα τμήματα κατεύθυνσης στα Λύκεια του Βόλου

Ανησυχία γονέων για τη σύσταση των τμημάτων που απαιτούν μίνιμουμ 20 μαθητές

Αναστάτωση προκαλεί στα Γενικά Λύκεια του Βόλου, η συγκρότηση των τμημάτων κατεύθυνσης στη γ’ τάξη. Εντολή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, να εφαρμόσει την υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση των τμημάτων, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, έχει δημιουργήσει προβληματισμό.

Για τη σύσταση τμήματος κατεύθυνσης, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, απαιτούνται τουλάχιστον 20 μαθητές. Αυτό σημαίνει ότι ιδίως σε ό,τι αφορά τη θετική κατεύθυνση ή την τεχνολογική 1, κανένα λύκειο δεν θα καταφέρει να λειτουργήσει αυτόνομο τμήμα, εξαιτίας του μικρού αριθμού μαθητών.

Η έγκριση των ολιγομελών τμημάτων κατεύθυνσης είναι στη διακριτική ευχέρεια του Διευθυντή Εκπαίδευσης, ωστόσο, στους διευθυντές των λυκείων δεν έχει δοθεί καμία διευκρίνιση για το τι θα γίνει με τα τμήματα κατεύθυνσης που δεν συμπληρώνουν 20 μαθητές. Η έγκρισή τους είναι σε εκκρεμότητα και ήδη η ανησυχία των γονέων που βλέπουν ότι τα παιδιά τους μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία για τις πανελλήνιες εξετάσεις είναι έκδηλη.

Τα σενάρια που υπάρχουν είναι τρία. Είτε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα εγκρίνει τα έστω και ολιγομελή τμήματα, είτε θα δώσει εντολή για σύμπτυξη τμημάτων μεταξύ κοντινών Λυκείων, είτε θα γίνουν μετεγγραφές μαθητών ανά κατεύθυνση σε άλλα Λύκεια με στόχο τη συγκρότηση τμημάτων κατεύθυνσης.

Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας καλεί το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γ. Δοδοντσάκη να εγκρίνει όλα τα τμήματα, όπως θα κατατεθούν από τους διευθυντές των λυκείων. «Οποιοδήποτε άλλο μέτρο αντιβαίνει στην παιδαγωγική διαδικασία και θα επιφέρει ταλαιπωρία των μαθητών ίσως να θέσει σε κίνδυνο και τη σωματική τους ακεραιότητα», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σ. Σαβελίδης.



Σε οικονομική δίνη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Μέσα σε μια τετραετία ο προϋπολογισμός λειτουργίας περιορίστηκε στο μισό

Σε νέα πιο ισχυρή οικονομική… δίνη, αναμένεται να μπει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσα στο 2015, οπότε και θα κληθεί να λειτουργήσει με μειωμένο σε σχέση με το 2014 προϋπολογισμό. Για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, ο προϋπολογισμός λειτουργίας του Π.Θ., περιορίζεται στα 7 εκ. ευρώ και τυχόν νέα μείωση των κονδυλίων, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες από το ίδρυμα προς τους φοιτητές.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργο Πετράκο, την ερχόμενη εβδομάδα, πρόκειται να συμμετάσχει σε σύσκεψη που θα έχουν οι Πρυτάνεις με τον Υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι οι νέοι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, η κρατική χρηματοδότηση και οι «λιμνάζοντες» φοιτητές.

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκο, το Θεσσαλικό ΑΕΙ έχει ήδη εξαντλήσει τα προηγούμενα χρόνια, κάθε περιθώριο οικονομίας. Το 2010 ο προϋπολογισμός λειτουργίας του ανέρχονται σε 13 εκ. ευρώ και μέσα σε μια τετραετία καλείται να λειτουργήσει σχεδόν με τα μισά διαθέσιμα στα ταμεία του.

Όπως ανέφερε, για το 2014 ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 7 εκ. ευρώ, μέχρι στιγμής όμως έχουν φθάσει στα πανεπιστημιακά ταμεία, μόνο τα έξι εκ. ευρώ. Τυχόν νέα μείωση του προϋπολογισμού για το 2015 κατά 10% όπως υπολογίζεται, θα φέρει το ίδρυμα σε οικονομικά δεινή θέση.

Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Πετράκο κονδύλια της έρευνας διατίθενται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ακόμη και το πρόγραμμα σίτισης των φοιτητών είναι περιορισμένο για το πρώτο τρίμηνο του νέου ακαδημαϊκού έτους. «Τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, τα χρήματα αρκούν για τη σίτιση μόλις 1.500 φοιτητών», ανέφερε ο Πρύτανης.

Ο ίδιος στέλνει σαφές μήνυμα στο Υπουργείο Παιδείας ενόψει της συνάντησης των Πρυτάνεων με τον κ. Λοβέρδο: «υπ’ αυτές τις οικονομικές συνθήκες αδυνατούμε να λειτουργήσουμε στοιχειωδώς».

Επί τάπητος θα μπει επίσης το ζήτημα των αιωνίων φοιτητών, για την καταγραφή των οποίων, το θεσσαλικό ΑΕΙ ήδη ολοκληρώνει την καταγραφή.



Νέα είσοδος στο λιμάνι

Νέα είσοδο, στον κόμβο της Μπουρμπουλήθρας ετοιμάζεται να αποκτήσει επιτέλους το λιμάνι του Βόλου. Η παράδοση του έργου επρόκειτο να γίνει από τον περασμένο Ιούνιο, μετατίθεται όμως για τέλος Σεπτεμβρίου και αν. Το έργο αναμένεται να αποσυμφορήσει τον κεντρικό ιστό του Βόλου από τον κυκλοφοριακό φόρτο και δη, των βαρέων οχημάτων, που εξυπηρετούνται από το εμπορικό λιμάνι, όμως «κολλά» στη σήμανση και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που απαιτούνται να γίνουν.

Την επόμενη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Βόλου, ευρεία σύσκεψη φορέων προκειμένου να μπορέσει να παραδοθεί σε λειτουργία η νέα είσοδος - έξοδος του λιμανιού.

Στόχος, σύμφωνα με το Δήμαρχο Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέο, που είχε νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, Γιάννη Πρίγκο και υπηρεσιακά στελέχη του λιμανιού, είναι να βρεθεί άμεση λύση για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν μέχρι την παράδοση του έργου.

Σύμφωνα με τον κ. Πρίγκο, κατασκευαστικά το έργο είναι έτοιμο. Απομένει η σήμανση και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, προκειμένου να δοθεί σε χρήση. Από τη νέα είσοδο θα γίνεται πλέον η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, ανάμεσά τους και των βαρέων, προς και από τον εμπορικό λιμένα. Η λειτουργία της νέας εισόδου, η οποία περιλαμβάνεται στο σύνολο των περιβαλλοντικών όρων που υλοποιούνται από τον ΟΛΒ, επρόκειτο να γίνει στα μέσα Ιουνίου, μόλις ολοκληρωθούν και οι τελευταίες εργασίες της νέας γέφυρας, η οποία κατασκευάστηκε στον χείμαρρο Ξηριά, πήρε όμως νέα παράταση.

«Θα δώσουμε άμεσα λύση. Θα γίνει ευρεία σύσκεψη με όλους τους φορείς της πόλης, με στόχο να δοθεί σε κυκλοφορία η νέα είσοδος και να αποσυμφορηθεί το κέντρο του Βόλου από την κυκλοφορία», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Μπέος.



Επαναπροσλαμβάνονται οι τέσσερις απολυθέντες

Είχαν δει την πόρτα της εξόδου από το ΙΚΑ Βόλου παρά το γεγονός ότι είχαν πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Μετά από ενάμιση χρόνο στην ανεργία αφού απολύθηκαν από το ΙΚΑ, παρά το γεγονός ότι είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, οι 4 υπάλληλοι επιστρέφουν στην εργασία τους

Μετά την απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι επαναπροσλαμβάνονται στο δημόσιο και συγκεκριμένα στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι 4 απολυμένοι, κατέθεσαν εκ νέου δικαιολογητικά και είναι θέμα εβδομάδων να ξαναπιάσουν δουλειά.

Στο Βόλο οι τέσσερις υπάλληλοι απολύθηκαν το Μάρτιο του 2013 μετά από δικαστική απόφαση που δικαίωνε συναδέλφους τους που είχαν πετύχει σε προηγούμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και είχε γίνει αποκλειστικά για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας. Απασχολούνταν στο ΙΚΑ στο Βόλο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αφού πρώτα υποβλήθηκαν και σε σχετικά σεμινάρια, σε υπηρεσίες, όπως τα έσοδα και το μητρώο.

Ωστόσο, επιτυχόντες διαγωνισμού που είχε κάνει το ΙΚΑ για προσλήψεις προσέφυγαν ζητώντας την δικαίωσή τους και η προσφυγή έγινε αποδεκτή με αποτέλεσμα να «ανοίξει ο δρόμος» για την απόλυση όσων είχαν προσληφθεί μέσω του διαγωνισμού της ΑΤΕ.

Παράλληλα υπήρχε ιδιαίτερη δυσφορία εις βάρος του Υπουργείου Εργασίας το οποίο αρχικά είχε δεσμευτεί ότι θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα αντιμετωπιστεί το θέμα, κάτι που ωστόσο δεν έγινε, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η δικαστική απόφαση και το ΙΚΑ να υποχρεωθεί να την εκτελέσει, αποστέλλοντας τα «απολυτήρια» στους 4 υπαλλήλους στο Βόλο.

Το οξύμωρο όπως υποστήριζαν μέχρι πρότινος «κύκλοι του ΙΚΑ» ότι ακόμη και όταν απολύθηκαν οι προσληφθέντες του διαγωνισμού της ΑΤΕ, δεν είχαν ενεργοποιηθεί οι προσλήψεις των επιτυχόντων του άλλου διαγωνισμού με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να παραμείνουν χωρίς ενίσχυση σε μία περίοδο που υποτίθεται ότι το ΙΚΑ επισπεύδει τις διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπίσει με την εισφοροδιαφυγή και ενώ η συρρίκνωση του προσωπικού του ΙΚΑ είναι εμφανής καθώς από την αρχή της χρονιάς έχουν συνταξιοδοτηθεί αρκετοί υπάλληλοι και μέχρι τέλος του χρόνου οι αποχωρήσεις θα συνεχιστούν λόγω διαθεσιμοτήτων και αλλαγών.



Όχι στην υποβάθμιση των σχολείων

Σε αγώνα καλεί τους συλλόγους του Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου η ΚΟΒ Ζαγοράς του ΚΚΕ, με στόχο να μην περάσει καμία υποβάθμιση στα σχολεία της περιοχής.

Ειδικότερα σεανακοίνωσή της η ΚΟΒ Ζαγοράς του ΚΚΕ προς τους μαθητές, τους γονείς, τους εργαζόμενους και τους αγρότες του Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου, αναφέρει ότι η υποβάθμιση των σχολικών μονάδων που αποφάσισε η συγκυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ με τις ευλογίες της Ε.Ε. αφορά πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τα νέα ζευγάρια.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρει ότι τα χωριά των οποίων τα δημοτικά σχολεία υποβαθμίζονται είναι στην παρούσα φάση της Ζαγοράς όπου το σχολείο από 8θέσιο γίνεται 6θέσιο, του Ανηλίου από 5θέσιο σε 4θέσιο, της Μακρυράχης από 3θέσιο σε 2θέσιο, του Πουρίου από 2θέσιο σε μονοθέσιο και το νηπιαγωγείο Μακρυράχης από 2θέσιο σε μονοθέσιο.

Χαρακτηριστικά στο τέλος αναφέρουν:«Πρόκειται για χωριά, πλούσια σε κοινωνική και πολιτιστική ζωή με αγωνιστικές παραδόσεις. Η υποβάθμιση των σχολείων γίνεται με σκοπό την προώθηση της πολιτικής της Ε.Ε. και των κομμάτων του κεφαλαίου Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ που έχουν σκοπό την μετεξέλιξη των σχολείων σε «Α.Ε.». Σχολείων δηλαδή που θα υπακούουν στους νόμους της αγοράς και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μονοπωλίων για αμάθεια και αμορφωσιά! Αποτελεί χτύπημα στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην ανάγκη των νέων ανθρώπων για ολόπλευρη μόρφωση. Η συγκυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τις επιπτώσεις που θα έχει η υποβάθμιση στην κοινωνική ζωή του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου. Ειδικότερα για την ερήμωση των χωριών με την απομάκρυνση των σχολείων από αυτά, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια, για την ενίσχυση του αποκλεισμού των παιδιών των αγροτών από την εκπαιδευτική διαδικασία»



Σε οριστική καθυστέρηση 5.500 δάνεια

Απόγνωση στους δανειολήπτες του ΟΕΚ που φοβούνται ότι θα χάσουν τα σπίτια τους

Με το φόβο ότι μπορεί να χάσουν το σπίτι τους ζούνε καθημερινά περίπου 5.500 οικογένειες εργαζομένων στη Μαγνησία που είχαν λάβει στεγαστικό δάνειο από τον πρώην ΟΕΚ το οποίο πλέον δεν μπορούν να αποπληρώσουν. Υπολογίζεται ότι από τους 11.000 περίπου δανειολήπτες που «μετρούσε» ο Οργανισμός πριν καταργηθεί στην περιοχή, σχεδόν οι μισοί αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις με αποτέλεσμα τα δάνεια να έχουν «οδηγηθεί» σε οριστική καθυστέρηση.

Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή παραπάνω από 8 δόσεων χαρακτηρίζει το δάνειο «επισφαλή» ενώ μετά από 12 μήνες θεωρείται «κόκκινο» και στους 16 μήνες οδηγείται σε οριστική καθυστέρηση με τις περισσότερες τράπεζες να κινούν διαδικασίες άμεσης αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έτσι ώστε μετά να έχει το δικαίωμα ο δανειολήπτης να συζητήσει με την τράπεζα για νέο διακανονισμό.

Το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με μαρτυρίες δανειοληπτών στεγαστικών δανείων μέσω του πρώην ΟΕΚ, οι τράπεζες έχουν αγριέψει και μέσω εισπρακτικών εταιρειών πιέζουν αφόρητα προκειμένου να αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δανειολήπτη από τη Νέα Ιωνία που όπως εκμυστηρεύτηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μόλις πριν από μία εβδομάδα υπάλληλος εισπρακτικής εταιρείας για λογαριασμό τράπεζας, στην τρίτη διαδοχική επικοινωνία που είχαν μέσα σε μία εβδομάδα, τον ενημέρωσε ότι η τράπεζα σε πέντε μέρες απαιτεί καταβολή 3.500 ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες προκειμένου μετά να συζητήσουν νέο διακανονισμό. Οταν μάλιστα ο δανειολήπτης δήλωσε πλήρη αδυναμία και επισήμανε ότι περιμένει τη ρύθμιση του ΥΠΑΝ για να συζητήσει με την τράπεζα, εμμέσως πλην σαφώς αποθαρρύνθηκε με την υπογράμμιση ότι η τράπεζα δεν μπορεί να περιμένει πότε το Υπουργείο θα ψηφίσει καινούργιο νόμο για τα στεγαστικά δάνεια και απαιτεί τα λεφτά της!! 



Είσοδος με αυστηρά μέτρα στα δικαστήρια του Βόλου

Μαγνητική πύλη μαζί με κάμερες ασφαλείας τίθεται από αύριο σε λειτουργία 

Μέσα από μαγνητική πύλη περνά... το νέο δικαστικό έτος στα Δικαστήρια Βόλου. Η μαγνητική πύλη στην κεντρική είσοδο του δικαστικού μεγάρου τίθεται από αύριο σε πιλοτική λειτουργία και συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα ασφαλείας, τα οποία εφαρμόζονται, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ύστερα από εισήγηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας.

Παρουσία ενός ή δύο αστυνομικών, η είσοδος πλέον στα Δικαστήρια θα υπόκειται σε έλεγχο, ενώ κλειστή θα παραμένει η δεύτερη είσοδος, στην πίσω πλευρά του κτιρίου, στην οδό Παύλου Μελά. Η πύλη συμπεριλαμβάνεται στην ίδια δέσμη μέτρων μαζί με τις κάμερες ασφαλείας που έχουν τοποθετηθεί στο κτίριο. 

Για τη λειτουργία της πύλης, ήδη εκφράζονται ενστάσεις και προβληματισμοί. Οι ενστάσεις δεν αφορούν τους σκοπούς της που είναι η αποτροπή κάθε μορφής επιθέσεων ή ακόμη και η λήξη των κακόγουστων τηλεφωνημάτων για τοποθέτηση βόμβας που διακόπτουν συχνά τις εργασίες των δικαστηρίων. Αφορούν σε ταλαιπωρία που ίσως προκαλέσει στους εκατοντάδες επισκέπτες των δικαστηρίων καθημερινά, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να παραμένουν σε «ουρά» αναμένοντας τη σειρά τους για την ελεγχόμενη είσοδο. Η πύλη, ωστόσο, τοποθετείται σε ένα ιστορικό κτίριο, το οποίο δεν διαθέτει στέγαστρο στον εξωτερικό του χώρο. Κατά συνέπεια, ένας από τους προβληματισμούς είναι τι θα συμβεί εάν «ουρά» δημιουργηθεί υπό βροχή. 

Ταυτόχρονα, για τη λειτουργία της πύλης ακυρώνεται ως είσοδος και κυρίως έξοδος διαφυγής η δεύτερη πόρτα από την πίσω πλευρά του δικαστικού μεγάρου. Εάν σε έκτακτο περιστατικό απαιτηθεί η σύντομη εκκένωση του κτιρίου, τότε οι εκατοντάδες επισκέπτες θα χρειαστεί να το εγκαταλείψουν από μία και μόνο πόρτα έως ότου εντοπιστεί ο υπάλληλος που θα έχει στην κατοχή του τα κλειδιά για να ξεκλειδώσει την έξοδο. 

Ενας ακόμη προβληματισμός που μένει να απαντηθεί από την πρακτική εφαρμογή του μέτρου είναι εάν όσοι βρίσκονται στα δικαστήρια αναμένοντας τη δίκη τους και βγαίνουν από το κτίριο, θα ελέγχονται για δεύτερη, τρίτη, ή τέταρτη φορά, ανάλογα με το πόσες θα επιστρέφουν. 

Οι δικηγόροι, πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, θα εισέρχονται χωρίς έλεγχο, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση να επιδεικνύουν τη δικηγορική τους ταυτότητα. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικηγόρων, η διοίκηση του Δικηγορικού αποφάσισε την προαιρετική αντικατάσταση των σημερινών ταυτοτήτων από άλλες μικρότερου μεγέθους σε πλαστική θήκη. 

Καθιερωμένος αγιασμός

Το νέο δικαστικό έτος, από αύριο Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει με τον καθιερωμένο αγιασμό, στις 12 το μεσημέρι, στο ακροατήριο του ισογείου του Δικαστικού Μεγάρου, από το Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο. Για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ.Β. Λάζαρο Γαϊτάνη, η τελετή συνδιοργανώνεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου και το Σύλλογο Δικαστικών Υπάλληλων της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Βόλου. Εκτός από τον Λ. Γαϊτάνη χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων Ιωάννα Παπαδημητρίου. 

Στο μεταξύ, ο Δικηγορικός Σύλλογος προετοιμάζει τις πρώτες εκδηλώσεις του νέου δικαστικού έτους. Στις 3 Οκτωβρίου, ημέρα γιορτής του προστάτη του δικαστικού σώματος Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, συνδιοργανώνεται κοινή εκδήλωση με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Εχουν κληθεί να μιλήσουν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Β. Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ν. Αγγελάρας και ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ.

 Για τις 17 Οκτωβρίου ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου προγραμματίζει εκδήλωση, με θέμα «Η συμφωνία του Δουβλίνου 1 και 2 – γεωγραφική θέση της Ελλάδος», με ομιλητές τους ευρωβουλευτές, νομικούς Ελίζα Βόζεμπεργκ από τη Ν.Δ. και Κ. Χρυσόγονο από το ΣΥΡΙΖΑ.



Όλυμπος: Βρέθηκε μετά από τέσσερα χρόνια σορός Γαλλίδας ορειβάτισσας

Τη σορό Γαλλίδας ορειβάτισσας που αγνοούταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια ανακάλυψε τυχαία ορειβάτης στη θέση Λούτσα, κάτω από την κορυφή Καλόγερος στον Όλυμπο, ενώ άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ελασσόνας, στελέχη της ΕΜΑΚ και εθελοντές, μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, προσπαθούν να προσεγγίσουν στο σημείο που βρέθηκαν τα οστά της.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έφερε, πρόκειται για Γαλλίδα υπήκοο, που αγνοούνταν στον Όλυμπο από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2010. Τότε είχε οργανωθεί μεγάλη επιχείρηση που διήρκησε πολλές μέρες με τη συμμετοχή περισσότερων από εξήντα διασωστών και ορειβατών για την ανεύρεση της, χωρίς αποτέλεσμα.

Να σημειωθεί ότι την ημέρα που χάθηκε η 37χρονη γαλλίδα επικρατούσε χιονόπτωση στις κορυφές του Ολύμπου.



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54