Ειδησεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ-19-9-2014

«Πολιτική απόφαση» για τη μη πληρωμή των χρεών του συνδέσμου καθαριότητας στο ΙΚΑ, προκαλεί αναστάτωση στο Δήμο Ζακύνθου

«Άρχισαν τα όργανα» στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ζακύνθου, (πρώην σύνδεσμο καθαριότητας του νησιού), δεδομένου ότι η πρόσφατη και «άτυπη» τελετή παράδοσης-παραλαβής, της διοίκησης του Φορέα, από τον πρώην πρόεδρο, Ανδρέα Ξένο, στο διάδοχο του, Παναγιώτη Μυλωνά, λόγω της αλλαγής της Δημοτικής Αρχής, δεν έγινε κάτω από τις καλύτερες συνθήκες! Αίσθηση προκάλεσε η πληροφορία που έδωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Ξένος και αφορά τα χρέη του Φορέα προς το ΙΚΑ. Σύμφωνα, με τα στοιχεία που παράθεσε ο πρώην πρόεδρος, τα χρέη προς το ΙΚΑ, ανέρχονται στο ποσό των 3 εκατ.200χιλ.ευρώ και αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων του Φορέα, οι οποίες δεν καταβάλλονταν για αρκετό χρονικό διάστημα! Όπως διευκρίνισε ο κ. Ξένος, ήταν υπεύθυνος μόνο για το Φορέα και τα χρέη αυτά δημιουργήθηκαν, καθώς η διοίκηση έκρινε ως σημαντικότερη την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζόμενων που γίνονταν απρόσκοπτα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, ο ίδιος, προέτρεψε τη νέα Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε διακανονισμό των χρεών αυτών, με το σκεπτικό ότι υπάρχει η σχετική δυνατότητα, όμως, αρκετά σχόλια και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ορολογία του πρώην προέδρου του Φορέα, ότι ήταν «πολιτική η απόφαση», για τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στο ΙΚΑ, με την τελευταία πληροφόρηση που υπάρχει, να κάνει λόγο για άρνηση του νέου προέδρου να αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του, επειδή υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα…Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και τα παλιά χρέη ύψους 13εκατ.ευρώ της πρώην Επιχείρησης Καθαριότητας στο ΙΚΑ!  

Κρίσιμη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ με τις τοπικές αρχές για τη διαχείριση των απορριμμάτων ενόψει επιβολής χρηματικού προστίμου

Πλησιάζει όπως φαίνεται η ώρα της…τελικής κρίσης για την πολυσυζητημένη υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος, να καλεί σε σύσκεψη στην Αθήνα, σήμερα, Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, τους εμπλεκόμενους τοπικούς παράγοντες, με πρώτους και καλύτερους, τους εκπροσώπους της νέας Δημοτικής Αρχής του νησιού και της νέας Περιφερειακής Αρχής στα Ιόνια Νησιά, οι οποίοι, στην παρούσα φάση και για την σοβαρή αυτή υπόθεση, δείχνουν να έχουν κοινή στάση, συντονίζοντας τις ενέργειες τους. Από την πλευρά του, ο νέος Αντι-περιφερειάρχης Ζακύνθου, Λευτέρης Νιοτόπουλος, δηλώνει ότι υπάρχει συνεννόηση με το νέο Δήμαρχο, Παύλο Κολοκοτσά, για την «βόμβα» που έχει ήδη σκάσει, δηλαδή, τη χωματερή στην περιοχή του Σκοπού, εξηγώντας ότι υπάρχουν οι απαιτούμενες μελέτες για την αντιμετώπιση του όλου θέματος, καθώς, όπως υποστήριξε, μπορεί να υλοποιηθεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τα απορρίμματα. Για σχέδιο ενεργειών για τα απορρίμματα που παρουσιάσει η Δημοτική Αρχή, κάνει λόγο ο κ.Κολοκοτσάς, αποκλείοντας κάθε συζήτηση για λειτουργία ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ στη θέση «Λίβας» στην ορεινή Ζάκυνθο, διαδικασία που έχει προωθήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Την ίδια ώρα το ΥΠΕΚΑ καλεί τις τοπικές αρχές να παρουσιάσουν ρεαλιστική λύση για την αποκατάσταση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ και εφαρμόσιμη πρόταση για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενόψει της επιβολής χρηματικού προστίμου στη χώρα μας, λόγω πρόσφατης καταδικαστικής απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, με αφορμή τη συνέχιση της λειτουργίας του… κορεσμένου ΧΥΤΑ στην περιοχή του Σκοπού και μάλιστα εντός των ορίων του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου!  

Συλλαλητήριο από το τοπικό Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ στις 4 Οκτωβρίου με μια σειρά επίκαιρων αιτημάτων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συνεδρίασε τη Δευτέρα 15 Σεπτέμβρη και αποφάσισε την οργάνωση συλλαλητηρίου στις 4 Οκτώβρη στις 8:00 το βράδυ στο Ε.Κ.Ζ. Το συλλαλητήριο θα γίνει στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πανελλαδικού συλλαλητηρίου της 1η Νοέμβρη στην Αθήνα. «Η γενικευμένη επίθεση που έχει δεχτεί η εργατική λαϊκή οικογένεια στο εισόδημα της δεν χωρά άλλη αναμονή. Τώρα χρειάζεται μαζική απάντηση, με ενότητα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων να νιώσει την δύναμη μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου. Μάλιστα, το τοπικό Εργατικό Κέντρο, διεκδικεί τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και συγκεκριμένα: Κάλυψη όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία-Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ-Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων-Να επιβαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες-Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης-Εδώ και τώρα υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με επαναφορά στα 751 ευρώ βασικό μισθό για όλους, ως βάση για αυξήσεις-Να καταργηθεί το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ-Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση-Να βάλουμε τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών συμβάσεων-Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νομοί-Να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις-Όχι στον ΕΝΦΙΑ και τη φοροληστεία-Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών-Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία-Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που επηρεάζουν την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις-Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ-Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος-Να σταματήσει η αυθαιρεσία των 101 ένσήμων στους ξενοδοχοϋπάλληλους ίσα ίσα να μπαίνουν σε ταμείο ανεργίας-Να σταματήσει η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς που οργιάζει-Να τηρείται το ωράριο που προβλέπει η ΣΣΕ και όχι 10ωρο και 12ωρο δουλειά χωρίς ρεπό-Να φτιαχτεί τμήμα τεχνικής επιθεώρησης στο νησί-Στελέχωση του πολυιατρείου του ΙΚΑ με το απαιτούμενο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων του νησιού. «Δεν έχουμε περιθώριο εφησυχασμού, όποια ολιγωρία στους αγώνες δείξουμε θα την πληρώσουν τα α παιδιά μας. έχουμε ευθύνη, είναι ζήτημα ζωής να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. οι προηγούμενες γενιές έδωσαν ακόμα και νεκρούς εργάτες για να έχουμε σήμερα κατακτήσεις, δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα χέρια , είναι ώρα προσωπικής ευθύνης. Παντού δημιουργούμε κλίμα μάχης», καταλήγει στην ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο του νησιού και καλεί όλους και όλες στο συλλαλητήριο που θα γίνει μπροστά από τα γραφεία του, στις 4 Οκτώβρη, στις 8 το βράδυ.

Τάξη στην…αταξία, στην πόλη της Ζακύνθου, προσπαθεί να βάλει με… ανακοινώσεις η νέα Δημοτική Αρχή.

Με ανακοίνωσή της, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ζακύνθου, ενημερώνει τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων, ότι πρέπει άμεσα να απελευθερώσουν τις στοές από τραπεζοκαθίσματα-επαγγελματικά ψυγεία-κινούμενα ράφια με εμπορεύματα και άλλα πολλά, διαφορετικά ο Δήμος θα προβεί στις ενέργειες που ορίζει ο νόμος. Πρόκειται για μία ακόμα ανακοίνωση με παρόμοιο περιεχόμενο, δεδομένου ότι και οι προηγούμενες διοικήσεις στο Δήμο Ζακύνθου, είχαν πολλές φορές στο παρελθόν προβεί σε ανάλογες κινήσεις, χωρίς, επί της ουσίας να έχουν δώσει ουσιαστική λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες και γενικότερα αρκετοί ιδιώτες, να κάνουν ότι θέλουν, καταλαμβάνοντας κοινόχρηστους χώρους με εμπορεύματα και προχωρώντας σε αυθαίρετες κατασκευές, κλείνοντας ακόμα και θέσεις στάθμευσης, καθιστώντας απαγορευτική και επικίνδυνη την πρόσβαση των πεζών και πολύ περισσότερο, των ηλικιωμένων, των γυναικών με καροτσάκια, των ατόμων με αναπηρία και φυσικά των τουριστών, στο κυνήγι, κατά τα άλλα, του εύκολου κέρδους…Μάλιστα, στην παραλιακή ζώνη της πόλης της Ζακύνθου, υπάρχει η ιδιαιτερότητα, την αρμοδιότητα μέχρι και τις στοές να την έχει ο Δήμος και από εκεί και προς την θάλασσα, την ευθύνη να την έχει το Λιμενικό Ταμείο, ενώ, το πρόβλημα με τους…ελάχιστους κοινόχρηστους χώρους υπάρχει σε ολόκληρη την πόλη και βέβαια, στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο, με τους εκάστοτε αρμόδιους να δείχνουν…ανοχή, κυρίως σε προεκλογικές περιόδους, έλλειψη σχετικών αδειών κ.τ.λ., περιμένοντας τώρα να δούμε τι θα κάνει η νέα Δημοτική Αρχή και οι υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, στο νησί που η παραβατικότητα, η παρανομία, η αυθαιρεσία και ο ετσιθελισμός, έχουν γίνει τρόπος ζωής σε όλα τα επίπεδα!
 
Συμπαράσταση μεταξύ γονέων για την ταλαιπωρία μαθητών που βρήκαν κλειστό το σχολείο τους!

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου, με ανακοίνωσή του, δηλώνει την αντίθεσή του για την ταλαιπωρία που υφίστανται τα παιδιά και οι γονείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου, εκφράζοντας, παράλληλα την έμπρακτη συμπαράσταση του. «Ελπίζουμε και θα συμβάλλουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο, για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και να λάβει τέλος, η ταλαιπωρία γονέων και μαθητών στους προδιαγεγραμμένους χρόνους, ώστε την άλλη βδομάδα να μπουν τα παιδιά στις τάξεις τους, χωρίς άλλη καθυστέρηση και με ασφάλεια», επισημαίνει το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου. Να διευκρινιστεί ότι λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης των εργασιών αποκατάστασης της ταράτσας και παράλληλα….προαυλίου, του 2ου Δημοτικού Σχολείου, υπήρξε υπηρεσιακή εντολή να μεταφερθούν…προσωρινά οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου αυτού, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και να κάνουν τα μαθήματά τους σε απογευματινή βάρδια! Παρά τις διαβεβαιώσεις από τη νέα Δημοτική Αρχή ότι οι εργασίες που ξεκίνησαν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, στα μέσα του καλοκαιριού, επί των ημερών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, οι γονείς αποφάσισαν με συμπαράσταση και άλλων φορέων, να αντιδράσουν δυναμικά και να μην αποδεχτούν οποιαδήποτε υπηρεσιακή εντολή, απέχοντας τα παιδιά τους και οι ίδιοι, από κάθε σχολική υποχρέωση, με βασικότερο αίτημα να λειτουργήσει άμεσα το σχολείο, το οποίο, να σημειωθεί ότι είναι ένα σχολείο, «κλουβί», «φυλακή» και «ντροπή», μέσα στο κέντρο της πόλης της Ζακύνθου!





Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19/09/2014 - 14:12