Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής



Ολοκληρώνεται σήμερα η περιοδεία Βαρθολομαίου στη Θράκη

Στην Ξάνθη ολοκληρώνει την τετραήμερη επίσκεψή του σήμερα στην Περιφέρεια ΑΜΘ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπου θα μιλήσει σε μαθητές σχολείων στο Δημοτικό Αμφιθέατρο .

Με κάθε επισημότητα η πόλη της Ξάνθης υποδέχτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το απόγευμα της Τρίτης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Θράκη, ακολούθησε κατά γράμμα το πρόγραμμα και βρέθηκε στο κέντρο της πόλης, ακριβώς στις 7 μ.μ., συνοδευόμενος από Μητροπολίτες της περιοχής αλλά και Μητροπολίτες των ελλαδικών περιοχών καθώς και Μητροπόλεις του Πατριαρχείου.

Τον υποδέχτηκαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, ο Δήμαρχος, οι τρεις βουλευτές του Νομού, ο Διοικητής του Δ΄ΣΣ αλλά και ο Αρχηγός Στρατιάς, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, η ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας καθώς και πλήθος κληρικών και λαϊκών.

Στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, τον προσφώνησε ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος ο οποίος μίλησε για την πνευματική καθοδήγηση της τοπικής Μητρόπολης και του Οικομενικού Πατριαρχείο, και ευχήθηκε κάθε επιτυχία και υγεία στον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, πριν του δωρίσει ένα πίνακα που απεικονίζει την Παλιά Πόλη και στο βάθος τα μοναστήρια της Ξάνθης.«Οι ομορφιές του τόπου μας, η πληθυσμιακή σύνθεση, η πολυπολιτισμικότητα οδηγούν στην αρμονική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων Εμείς οι χριστιανοί είμαστε περήφανοι και τυχεροί γιατί απολαμβάνουμε της πατρικής φροντίδας, αγάπης και στοργής του αξιώτατου ιεράρχου σεβασμιώτατου μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονος του οποίου είμεθα όλοι πνευματικά τέκνα, Είμεθα όμως παναγιότατε και δικά σας πνευματικά τέκνα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ευχαρίστησε το Δήμαρχο και την πόλη για την υποδοχή, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβίωση των δύο σύνοικων στοιχείων στην περιοχή και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο Δήμαρχο της πόλης, για την ανάληψη των καθηκόντων του. Παράλληλα, έκανε αναφορές και στις αρετές και στη φιλοσοφία που πρέπει να διαθέτει η εξουσία για να είναι χρήσιμη για τους πολίτες, να οδηγήσει σε ανάπτυξη και πρόοδο για τους πολίτες.«Αρχή άνδρα δείκνυσι. Η άσκηση της εξουσίας δείχνει το ποιον του ανθρώπου που είναι περιβεβλημένος με την εξουσία. Οι άρχοντες διατηρούν ακμαία πίστη στο θεό, αποτελεί αφορμή χαρά και ικανοποίησης για εμάς, δείγμα ταπείνωσης και αυτογνωσίας Μόνο με τις ανθρώπινες δυνάμεις δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν επιτυχώς υπευθύνως υπηρεσίες» σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Παράλληλα, ευχαρίστησε για την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε και κάλεσε τους πιστούς στον Καθεδρικό Ναό. Εκεί τελέστηκε Θεία αρχιερατική. Ακολούθησε λαογραφική εκδήλωση προς τιμήν του στο Δημοτικό Αμφιθέατρο καθώς επίσης και γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης, πριν καταλύσει στην κατοικία του προσωπικού του φίλου Γιώργου Σαρόγλου.

Στην Κομοτηνή, προηγούμενο σταθμό της περιοδείας του , ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έγινε δεκτός από τις αρχές της περιοχής, το Μητροπολίτη και τους πιστούς σε πάνδημες τελετές. Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε ειδική τελετή, αναγορεύτηκε από τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Θανάση Καραμπίνη, σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το πρωί της Τρίτης, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έγινε δεκτός με επισημότητα στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Το σχετικό Δελτίο Τύπου, που εξέδωσε η Περιφέρεια, αναφέρει:

Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης και σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο του επεφύλασσαν θερμή υποδοχή, την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014 στις 11.30 το πρωί, στα πλαίσια του πενθήμερου ταξιδιού του στη Θράκη.

Ο Περιφερειάρχης καλωσόρισε τον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εκφράζοντας κατά την ομιλία του τα βαθιά αισθήματα σεβασμού και αγάπης του λαού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ προς το πρόσωπό του και τη μητέρα Εκκλησία και τον διαβεβαίωσε ότι: «εμπνεόμαστε, οδηγούμαστε από εσάς και τα ίδια υπηρετούμε, άρχοντες και λαός, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων ή πολιτικών αποκλίσεων … ανεξαρτήτως διαφοράς θρησκείας ή καταγωγής συμβιώνουμε αρμονικά, ειρηνικά στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και ίσως ακόμη καλύτερα, και θεωρούμε πως η συμβίωση αυτή αποτελεί πρότυπο πανευρωπαϊκό».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ακολούθως στην ομιλία του αναφέρθηκε με θαυμασμό στην προνομιούχα περιοχή της Θράκης με το άπειρο φυσικό κάλλος και την πλουσιωτάτη χλωρίδα και πανίδα, την ιστορία της περιοχής αλλά και τον σημαίνοντα ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Ευχήθηκε δε στον Περιφερειάρχη: «επιτυχίαν εις το πολυεύθυνον έργον σας επ’ ωφέλεια των λίαν αγαπητών μας κατοίκων της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, εις τους οποίους και παρακαλούμεν να μεταφέρετε την ευλογίαν της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και τας ευχάς του Πατριάρχου».

Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών, ενώ ο Περιφερειάρχης ενεχείρισε επιστολή του στον Πατριάρχη, η οποία όπως δήλωσε δημόσια αναφέρεται στην προσπάθεια της Περιφέρειας να ανακηρυχθεί ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO και να τεθεί υπό την προστασίας της, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε: «Οι Φίλιπποι δεν είναι μόνο ένας αρχαιολογικός χώρος τεράστιας ιστορικής κληρονομιάς, είναι και ο τόπος απ΄ όπου ο Απόστολος Παύλος έκανε το πρώτο βήμα στην Ευρώπη, ίδρυσε την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία και βάπτισε την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή, τη Λυδία, είναι συνεπώς ένα θρησκευτικό μνημείο υψίστης σημασίας» και ζήτησε την υψηλή επιρροή του.

Ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος υποσχέθηκε ότι θα απευθύνει προς την επιτροπή της UNESCO ειδική επιστολή για το θέμα αυτό.



Την Τετάρτη η δίκη του Αντιφασίστα Αφισοκολλητή

Την Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη δικάζεται από το τριμελές Πταισματοδικείο Ξάνθης ο Παντελής Αποστολίδης, αντιφασίστας, που είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής αφισοκόλλησης, μπροστά στο ΚΤΕΛ Ξάνθης, στην προεκλογική περίοδο της πρόσφατης άνοιξης.Για τη δίκη του προετοιμάζει κινητοποίηση η Κίνηση Ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική Απειλή Ξάνθης, που καλεί σε κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια. Παράλληλα εκτοξεύει σοβαρές κατηγορίες εναντίον του Δήμου Ξάνθης και της Αστυνομίας.

Αναλυτικά αναφέρεται:

Όλοι στη δίκη του αφισοκολλητή που διώκεται για αντιφασιστική δράση!

Στις 18 Μάρτη του 2014 και κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης για τις 22 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Φασισμού και του Ρατσισμού, συνελήφθη μετά από καταγγελία του αντιδήμαρχου καθαριότητας Τάσου Θεοδωρίδη, ο αντιφασίστας Παντελής Αποστολίδης, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ. Στη συνέχεια, οδηγήθηκε με περιπολικό στο Αστυνομικό Τμήμα Ξάνθης, όπου του κατασχέθηκαν ως «πειστήρια» το σύνολο του αντιφασιστικού υλικού (περίπου 200 αφίσες), ο κουβάς με την κόλλα και η βούρτσα με το κοντάρι. Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας απέσυρε τη μήνυσή του (που τελικά υπέβαλε η Ασφάλεια Ξάνθης) και θα παραστεί ως μάρτυρας κατηγορίας. Η αστυνομία όμως απ’ ότι φαίνεται δεν αρκείται στην ποινικοποίηση της αντιφασιστικής δράσης, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αποστέλλοντας στη δημοτική αρχή τη δικογραφία και αυτή με τη σειρά της απέστειλε έγγραφο στον κατηγορούμενο για επιβολή διοικητικών κυρώσεων για «διαφημιστική» (!) αφισοκόλληση με υπογραφή του αντιδήμαρχου Απόστολου Αγκόρτσα. Αυτή δεν είναι η πρώτη εκδικητική δίωξη σε βάρος της ΚΕΕΡΦΑ από την πλευρά της αστυνομίας. Αρκετούς μήνες μετά την επίθεση από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής σε αφισοκόλληση της ΚΕΕΡΦΑ και την καταδίκη του τραμπούκου νεοναζί (το Σεπτέμβρη του 2012), η Ασφάλεια Ξάνθης απέστειλε μήνυση στο συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρο Κωνσταντίνου, για «παράνομη αφισοκόλληση», ευθυγραμμιζόμενη (για πρώτη φόρα) με τη χρυσαυγίτικη «γραμμή υπεράσπισης» στη εν λόγω δίκη.

Μέλη της ΚΕΕΡΦΑ έχουν υποστεί όλο αυτό το διάστημα από αναίτιες «προληπτικές» προσαγωγές για να εξακριβωθεί το περιεχόμενο των σακιδίων τους μέχρι απειλές από μοτοσυκλετιστές της Ομάδας ΔΙΑΣ κατά τη διάρκεια αφισοκολλήσεων. Ένω, παράλληλα, οι «εξακριβώσεις» και η «στενή επιτήρηση» αφισοκολλητών διαφόρων οργανώσεων του αντιφασιστικού και εργατικού κινήματος έχουν εδώ και καιρό αναχθεί σε κοινή πρακτική των δυνάμεων καταστολής.

Επιπλέον, η (ακρο)δεξιά παράταξη που ελέγχει όλ’ αυτά τα χρόνια το Δήμο της Ξάνθης έχει επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο στο να ξεκολλάει αφίσες του κινήματος και να ξεκρεμάει πανό την ίδια μέρα που αναρτώνται με πρόσχημα την «καθαριότητα», ακόμα και την «αισθητική», που έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί ο απερχόμενος δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης για να δικαιολογήσει το ξήλωμα του προεκλογικού περιπτέρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταγγέλλουμε τη συμπαιγνία δημοτικής αρχής-αστυνομίας-χρυσής αυγής με σκοπό την τρομοκράτηση και τη φίμωση του αντιφασιστικού-αντιρατσιστικού κινήματος. Δε θα περάσει! Η Ξάνθη είναι πόλη αντιφασιστική και το έχει αποδείξει επανειλημμένα. Απ’ το πετυχημένο αντιφασιστικό διήμερο που οργανώθηκε από την Αντιφασιστική Δικτύωση Ξάνθης τις μέρες που γινόταν τα εγκαίνια των γραφείων-ορμητηρίων των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής σε καθεστώς αστυνομοκρατίας (7-8 Δεκέμβρη 2012) μέχρι τη μεγάλη Πανελλαδική πορεία για τη βία κατά των γυναικών (9 Μάρτη 2013) που οργάνωσε η Πρωτοβουλία Κατά της Ομοφοβίας Ξάνθης, συσπειρώνοντας φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες του ΛΟΑΤ κινήματος απ’ όλη την Ελλάδα. Από το ξέσπασμα της αντιφασιστικής οργής (6 Απρίλη 2013) για τον ξυλοδαρμό νεαρού μειονοτικού και τους τραμπουκισμούς σε γυναίκες της μειονότητας κατά τη διάρκεια παρέλασης μίσους της Χρυσής Αυγής μέχρι τη μεγάλη αντιρατσιστική πορεία για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (14 Δεκέμβρη 2013) όπου η πολή σείστηκε απ’ το σύνθημα «Λευτεριά στους μετανάστες»!

Το αντιφασιστικό κίνημα της Ξάνθης ήταν –είναι και θα είναι- ζωντανό κομμάτι του τεράστιου αντιφασιστικού ξεσηκωμού σε όλη τη χώρα πέρσι τέτοιο καιρό που ανάγκασε την κυβέρνηση να άρει την ασυλία των νεοναζί δολοφόνων του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν και να κλείσει στη φυλακή τους αρχηγούς της ναζιστικής συμμορίας. Και διαδηλώσαμε μαζικά πριν από λίγες μέρες για να τιμήσουμε τη μνήμη του αντιφασίστα καλλιτέχνη και για να στείλουμε το μήνυμα πως δεν θα αφήσουμε ούτε μια χαραμάδα σ’ αυτούς που μεθοδεύουν την αποφυλάκιση αυτών των καθαρμάτων και θα απαιτήσουμε την ισόβια καταδίκη τους.

Η απειλή του φασισμού είναι πλέον παραπάνω από ορατή στην Ευρώπη. Η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα πάει χέρι-χέρι με την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα. Για να επιβάλει το αντιφασιστικό κίνημα την ποινική δίωξη των Κασιδιάρηδων και των Μιχαλολιάκων, για να τσακίσει το φασισμό και για να ανοίξει το δρόμο της ανατροπής του συστήματος που τον γεννάει, πρέπει να συγκρουστεί όχι μόνο με τη Χ.Α. και τα μαχαίρια της, αλλά και μ’ όλες τις δυνάμεις που την κάλυπταν και εξακολουθούν να την καλύπτουν. Και αυτό ακριβώς κάνει.

Αλληλεγγύη στους αντιφασίστες αγωνιστές!

Κάτω η ακροδεξιά συμπαιγνία!

Όλοι στη δίκη του αφισοκολλητή



Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ξάνθης καλεί σε συγκέντρωση στα Δικαστήρια για τη δίκη

Η τοπική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε ανακοίνωσή της, καλεί σε κινητοποίηση για τη δίκη του αφισοκολλητή.

Η Τοπική Επιτροπή Ξάνθης Δηλώνει πως δεν κάνει ούτε βήμα πίσω από τα κεκτημένα του λαϊκού κινήματος και των μαχόμενων δυνάμεων του. Η σύλληψη του μέλους της για παράνομη αφισοκόλληση με αντιφασιστικό περιεχόμενο, είναι ενταγμένη σε ένα σύνολο κινήσεων του κεντρικού αλλά και τοπικού κράτους απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ ο σύντροφος πιάστηκε επ” αυτοφώρω εντέλει έχει σαν βασικό μάρτυρα κατηγορίας τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Θεοδωρίδη Αναστάσιο.

Όπως επίσης δεν είναι τυχαίο ότι καλείται να δώσει κατάθεση στην δημοτική αρχή ώστε να του επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις για «διαφημιστική αφισοκόλληση».

Δεν είναι πρώτη φορά άλλωστε που μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρενοχλούνται για τη δράση τους από τις δυνάμεις καταστολής. Με κάθε ευκαιρία το κράτος δείχνει τα δόντια του με εξακριβώσεις στοιχείων σε αφισοκολλήσεις, στο δρόμο για τη διαδήλωση ή ακόμα και μετά από αυτή.Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ η αφισοκόλληση , το μοίρασμα φυλλαδίων στην πλατεία , είναι τρόπος παρέμβασης στην πόλη , είναι η φωνή της ενάντια στην αδικία εις βάρος των εργαζομένων και δεν τίθεται θέμα «νόμιμου ή παράνομου».

Είναι γελασμένοι αν πιστεύουν έστω και για λίγο πως τρομοκρατούν την αντικαπιταλιστική αριστερά και τους αγωνιστές της με τέτοιες πρακτικές. Τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συνεχίσουν ανυποχώρητα στον αγώνα ενάντια στο σύγχρονο μεσαίωνα που επιβάλουν κεφάλαιο- κυβέρνηση-Ε.Ε.-ΔΝΤ. Θα συνεχίσουν ανυποχώρητα στο τσάκισμα του φασισμού και του συστήματος που τον γεννάει.



Δεύτερη ερωτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση της ΣΕΚΑΠ και τα μηχανήματα και επιπλέον ζητούν τη σύμβαση της πώλησης από το Δημόσιο.

Με νέα ερώτηση που καταθέτουν 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών 0ι βουλευτές Ροδόπης και Ξάνθης Καραγιουσούφ Αϊχάν,Ζεϊμπέκ Χουσεΐν , η αξιωματική αντιπολίτευση επανέρχεται στο θέμα της πώλησης της καπνοβιομηχανίας στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη και ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας να τοποθετηθούν για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στους όρους της πώλησης, στην τύχη των πολυσυζητημένων μηχανημάτων που επιχειρήθηκε να πωληθούν καθώς και τα εργασιακά ζητήματα (Σημειώνεται ότι λίγο πριν τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε αναβολή από το Πρωτοδικείο Ξάνθης σε μια ακόμη υπόθεση συζήτησης εργασιακών διαφορών με απολυμμένους της επιχείρησης). Στην ερώτηση ζητείται να δοθούν όλες οι συμβάσεις και οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί για την πώληση της εταιρίας στο γνωστό επιχειρηματία.

Στο κείμενο της ερώτησής και αίτησης κατάθεσης εγγράφων αναφέρουν:

Θέμα: Καταλήστευση του μηχανολογικού εξοπλισμού της ΣΕΚΑΠ και η ασυνέπεια της νέας διοίκησης ως προς τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Δημόσιο

Σε απάντηση στην υπ” αριθμόν 23/18-06-2014 ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πάγιο κεφάλαιο της ΣΕΚΑΠ, η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (υπό ειδική εκκαθάριση) επιβεβαίωσε μεταξύ άλλων την πρόθεση του νέου ιδιοκτήτη για την πώληση συγκροτήματος μηχανών στο εξωτερικό. Η υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ από κοινού με την ΑΤΕ Leasing αντέδρασαν και με έγγραφα τους προς τη ΣΕΚΑΠ, το Υπουργείο Οικονομικών και το Τελωνείο Ξάνθης γνωστοποίησαν ότι ο προς πώληση μηχανολογικός εξοπλισμός καλύπτεται κατά το νόμο ως ενυπόθηκο βάρος επί του βιομηχανοστασίου της ΣΕΚΑΠ και ως εκ τούτου κάθε διαδικασία πώλησης κρίνεται παράνομη.

Επιπροσθέτως η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων επιβεβαίωσε την ασυνέπεια της νέας διοίκησης της ΣΕΚΑΠ στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με την υπ” αριθμόν 53517/10-12-2012 Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Έλεγχος τήρησης μακροχρόνιων υποχρεώσεων, επιχειρήσεων που έχουν υπαχθεί στους επενδυτικούς νόμους 3299/2004 και 3908/2011», με την οποία καθορίζεται ότι εταιρείες που έχουν υπαχθεί στους παραπάνω επενδυτικούς νόμους οφείλουν να αποστέλλουν κάθε Σεπτέμβρη κάθε έτους στοιχεία για τη νόμιμη υπόσταση και λειτουργία του φορέα του επενδυτικού σχεδίου, στοιχεία πιστοποίησης της φερεγγυότητας του φορέα επενδυτικού σχεδίου και στοιχεία τεκμηρίωσης των υφιστάμενων προϋποθέσεων και των όρων της απόφασης υπαγωγής. Στην απάντηση το Υπουργείο αναφέρει ρητώς πως η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ δεν έχει καταθέσει τα αιτούμενα, σύμφωνα με την υπ” αριθμόν 53517/10-12-2012 Υπουργική Απόφαση, για το έτος 2013 στοιχεία και πως για αυτό το λόγο θα ακολουθούσε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

Οι διαβεβαιώσεις της διοίκησης της ΣΕΚΑΠ για αντικατάσταση του πωληθέντος συγκροτήματος με μηχανήματα παραγωγής SLIM τσιγάρων από τη Ρωσία, δε μπορούν πλέον να πείσουν κανέναν.

Μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε καμιά κίνηση για την εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου, καθώς από τη μία κρατά παροπλισμένο στις αποθήκες της ΣΕΚΑΠ το προς πώληση συγκρότημα μηχανών και από την άλλη δεν προχώρησε όλο αυτό το διάστημα στη μεταφορά του συγκροτήματος παραγωγής SLIM τσιγάρων για την κάλυψη της υποτιθέμενης αυξημένης ζήτησης, που αποτελεί και το κύριο επιχείρημα της διοίκησης για την αλλαγή στην παραγωγική διαδικασία της εταιρείας. Οι υπόνοιες πως η νέα διοίκηση αδιαφορεί για το μέλλον της εταιρείας και το μόνο που πραγματικά την απασχολεί είναι η καταλήστευση του ηλικιακά νέου και με λίγες ώρες λειτουργίας τεχνολογικού εξοπλισμού, επιβεβαιώνονται μέρα με τη μέρα.

Επειδή η επιλογή του ειδικού εκκαθαριστή της ΑΤΕ να κρατά στο σκοτάδι το σύνολο των συμβάσεων και συμφωνιών που σύναψε το ελληνικό δημόσιο και αφορούν την ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ είναι κάτι περισσότερο από ύποπτη.

Επειδή η λειτουργία της συνεταιριστικής ΣΕΚΑΠ υπονομεύτηκε από τις πολιτικές των τελευταίων κυβερνήσεων προς όφελος μεγάλων ανταγωνιστριών καπνοβιομηχανιών και σήμερα συνεχίζεται η απαξίωση της εταιρείας από τη νέα διοίκηση.

Επειδή η απώλεια τεχνολογικού εξοπλισμού αιχμής και η αντικατάσταση του με απαρχαιωμένο εξοπλισμό δεν αποτελεί αναβάθμιση αλλά πλιάτσικο της πρώην συνεταιριστικής εταιρείας, η οποία ξεπουλήθηκε σε υποπολλαπλάσια τιμή σε σχέση με την πραγματική αξία της.

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί

1.Προχώρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, που ορίζονται από το ν. 3299/2004 και την υπ” αριθμόν 53517/10-12-2012 Υπουργική Απόφαση, για τη μη κατάθεση από πλευράς διοίκησης των αιτουμένων στοιχείων, που ορίζει η υπ” αριθμόν 53517 / 10-12-2012 Υπουργική Απόφαση;

2.Δεδομένου ότι το κόστος αγοράς ενός τέτοιου μηχανολογικού συγκροτήματος σήμερα ξεπερνά τα 5.000.000 €, τίμημα υψηλότερο από αυτό που έλαβε ο ειδικός εκκαθαριστής για την πώληση των μετοχών της ΑΤΕ, ποια θεωρούν οι κ.κ. Υπουργοί ότι είναι η ωφέλεια του ελληνικού Δημοσίου από αυτή την πώληση;

3.Τι προβλέπεται σχετικά με το εναπομείναν ποσό της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας παραγωγής της ΣΕΚΑΠ, ύψους περίπου 1.000.000 € το οποίο οφείλεται στην εταιρία και είναι δεσμευμένο από την ΑΤΕ Leasing;

4.Ποια μέτρα θα ληφθούν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας του προσωπικού και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι έχουν δικαιωθεί σε όλες τις μέχρι τώρα δικαστικές διαμάχες με τη διοίκηση της εταιρείας;

Βάσει των παραπάνω, ζητούμε όπως μας καταθέσετε:

1.Το σύνολο των συμβάσεων και συμφωνιών που σύναψε το ελληνικό δημόσιο και αφορούν την ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ.

2.Το απεσταλμένο έγγραφο της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ και ΑΤΕ Leasing προς τη ΣΕΚΑΠ, το Υπουργείο Οικονομικών και το Τελωνείο Ξάνθης, με το οποίο γνωστοποίησαν ότι ο προς πώληση εξοπλισμός καλύπτεται κατά το νόμο ως ενυπόθηκο βάρος επί του βιομηχανοστασίου της ΣΕΚΑΠ.  



Απάντηση της Ν.Ε. Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ στον νομικό σύμβουλο της ΣΕΚΑΠ

Με τίτλο «Ο νομικός σύμβουλος της ΣΕΚΑΠ σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου...», εκδόθηκε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με αφορμή την προσφάτως κατατεθείσα ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα την καταλήστευση του μηχανολογικού εξοπλισμού της πρώην συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας και την ασυνέπεια της νέας διοίκησης ως προς της υποχρεώσεις της στο Δημόσιο, ο νομικός σύμβουλος της διοίκησης της ΣΕΚΑΠ επέλεξε να λειτουργήσει επί της ουσίας ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Η έλλειψη ουσιαστικών επιχειρημάτων και απαντήσεων τον ανάγκασε να καταφύγει στη γνωστή μέθοδο, της παραπληροφόρησης, της διαστρέβλωσης και της λασπολογίας, που διαρκώς χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, για την αξιωματική αντιπολίτευση, φροντίζοντας παράλληλα να εξάρει τη στάση του βουλευτή της Ν.Δ. Κατανοούμε πως μεταξύ κατεργαραίων υπάρχει αλληλεγγύη, αλλά θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να πληροφορηθούμε και το πραγματικό περιεχόμενο των εξυπηρετήσεων του στελέχους της ΣΕΚΕ προς τη νέα διοίκηση της ΣΕΚΑΠ, σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που να τον επευφημεί σε τηλεοπτικά κανάλια ο νομικός εκπρόσωπος της διοίκησης.

Η υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ από κοινού με την ΑΤΕ Leasing έχουν γνωστοποιήσει με έγγραφα τους προς τη ΣΕΚΑΠ, το Υπουργείο Οικονομικών και το Τελωνείο Ξάνθης, ότι ο προς πώληση μηχανολογικός εξοπλισμός καλύπτεται κατά το νόμο ως ενυπόθηκο βάρος επί του βιομηχανοστασίου της ΣΕΚΑΠ και ως εκ τούτου δε μπορεί να πωληθεί. Είμαστε σίγουροι, πως μια τέτοια “λεπτομέρεια” ήταν εξαρχής γνωστή στη νέα διοίκηση, η οποία όμως απλά αδιαφόρησε και επιχείρησε να αποψιλώσει τον εν λόγω εξοπλισμό για να τον πουλήσει.

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων επιβεβαίωσε την ασυνέπεια της νέας διοίκησης της ΣΕΚΑΠ ως προς την εκπλήρωση υποχρεώσεων της και πιο συγκεκριμένα για τη μη αποστολή των αιτουμένων, σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 53517/10-12-2012 Υπουργική Απόφαση, στοιχείων. Το ίδιο το υπουργείο μάλιστα εξήγγειλε, πως θα ακολουθούσε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. Αυτοί που εν τέλει ευθύνονται για την υπονόμευση της “επένδυσης” δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, οι εργαζόμενοι ή οποιοσδήποτε άλλος κατηγορεί η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ, αλλά οι ίδιοι οι διοικούντες της.

Όσον αφορά τα λεγόμενα του νομικού εκπροσώπου περί άδικης επίθεσης, που δέχεται το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ από το ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να επισημάνουμε τη σαφή διαφορετική αντίληψη που έχουμε για το τι είναι δίκαιο και τι όχι. Οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και ο δημόσιος έλεγχος δεν είναι αδικία. Άδικο είναι να απολύεις εργαζομένους, με ιδιαίτερη προτίμηση στους τρίτεκνους. Άδικο είναι να απειλείς με απόλυση εργαζομένους για την υπογραφή ατομικής σύμβασης. Άδικο είναι να απολύεις ακόμη και όσους υπέγραψαν ατομική σύμβαση και μάλιστα χωρίς την καταβολή του συνόλου της συμφωνηθείσας αποζημίωσης. Άδικο είναι να μειώνεις μισθούς και να καταργείς δικαιώματα κατά το δοκούν, εκμεταλλευόμενος τον εργασιακό μεσαίωνα, που θεσμοθέτησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

Το κομματικό κράτος και το άθλιο δημόσιο, που καταγγέλλει ο νομικός εκπρόσωπος, το δημιούργησαν αυτοί, που σήμερα δημόσια ευχαριστεί και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας τα κομματικά παιχνίδια, τα πελατειακά δίκτυα και η κακοδιαχείριση σε βάρος των συνεταιριστικών εργοστασίων, τα οποία σταδιακά έκλεισαν ή ιδιωτικοποιήθηκαν, αποτελούν έργο της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ και όχι της αριστεράς. Η δε υιοθέτηση του παρακμιακού επιχειρήματος, περί υποκίνησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τούρκικη εταιρεία, φανερώνει από τη μια την πλήρη ταύτιση της διοίκησης της ΣΕΚΑΠ με τη Ν.Δ και από την άλλη την αγωνία του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εννιά εργάτες στον δήμο Αβδήρων - αιτήσεις ως την προσεχή Δευτέρα

Εννιά εργάτες/εργάτριες θα προσλάβει με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου διάρκειας δύο μηνών ο δήμος Αβδήρων, για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Καθαριότητας.

Για τις θέσεις δεν απαιτούνται ειδικά τυπικά προσόντα. Αιτήσεις υποβάλλονται από τις 22 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στο γραφείο προσωπικού του δήμου Αβδήρων, μαζί με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Φωτοαντίγραφο ταυτότητας

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

Βεβαίωση ενσήμων Ι.Κ.Α. οικογενειακής κατάστασης

Φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού

Βεβαίωση για αριθμό Α.Φ.Μ.



Αιτήσεις εισοδηματικής ενίσχυσης στον δήμο Αβδήρων

Ο δήμος Αβδήρων ενημερώνει τους κατοίκους των οικισμών Αβδήρων, Γκιώνας, Πεζούλας, Μάνδρας, Μυρωδάτου, Αυξεντίου, Διομήδειας, Νέου και Παλαιού Ζυγού, Παλαιού Κατράμιου, Πετεινού, Φελώνης, Αλκυόνης και Μαγικού, ότι από την πρώτη Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την καταβολή εισοδηματικής ενίσχυσης σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, με χαμηλό εισόδημα.

Την ενίσχυση δικαιούνται οι οικογένειες Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και μονογονεϊκές) που διαμένουν μόνιμα στους παραπάνω οικισμούς και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.700,00 ευρώ.

Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι 600 ευρώ όταν το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 3.000 ευρώ και 300 ευρώ όταν το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 4.700 ευρώ. Οι αιτήσεις υποβάλλονται απ’ ευθείας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, Τμήμα Οικονομικό-Διοικητικό (Περγάμου 14, Ξάνθη) ή μέσω των τοπικών Κ.Ε.Π.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Αίτηση του ενδιαφερομένου δικαιούχου

Βεβαίωση δημάρχου μόνιμης κατοικίας (ειδικό έντυπο)

Υπεύθυνη δήλωση περί μη είσπραξης οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια και για το ίδιο έτος

Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος οικονομικού έτους 2014 (για εισοδήματα 2013) και αντίγραφα των Ε1 για τα έτη 2012, 2013, 2014.

Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας

Φωτοτυπία πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης όπου να διαφαίνεται ευκρινώς το IBAN.

Υποβολή αιτήσεων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014. Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 25410 24402 ή στα Κ.Ε.Π. του δήμου (Αβδήρων: 25413 52490, Γενισέας: 25413 52590 και Σελέρου: 25413 55590).

10 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης

Απλήρωτοι από το Νοέμβριο του 2013 παραμένουν οι εργαζόμενοι του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης, όπως επιβεβαιώνεται από όλες τις πλευρές. Όπως είναι γνωστό, το Κέντρο από το 2015 θα μετατραπεί σε νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και η λειτουργία του θα καλύπτεται από το Δημόσιο, όμως η κατάσταση για τους εργαζόμενους μέχρι τότε παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Ψυχολογικού Κέντρου Κώστας Γιουβαντζίκ επιβεβαιώνει την κατάσταση και σημειώνει ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Χαρακτήρισε την κατάσταση απαράδεκτη, παρότι όπως σημείωσε, ο Μητροπολίτης και το Δ.Σ. καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να λύσουν το πρόβλημα.Παράλληλα, όμως, εξήρε τη στάση των εργαζομένων, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να αμείβονται και ανέφερε ότι ελάχιστα θα ήταν διατεθειμένοι να περάσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι του Ψυχολογικού.Οι γονείς στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων, που αγωνίζονται όπως αναφέρουν, για να διατηρήσουν ανοιχτό το Ψυχολογικό Κέντρο. Πρόκειται μόλις για 9 άτομα που καλύπτουν την πλήρη λειτουργία του Κέντρου, το οποίο εκτός των άλλων, λειτουργει΄ως οικοτροφείο τις 5 μέρες της εβδομάδας.



Άνοιξε η ξεχωριστή Είσοδος για τα Επείγοντα στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Πιλοτικά σε 24ωρη βάση λειτουργεί ξανά μετά από χρόνια, από τη Δευτέρα η πύλη Επειγόντων Περιστατικών στο Βόρειο Ανατολικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και επί της οδού Εγνατίας.

Η πύλη αυτή που μέχρι σήμερα παρέμενε κλειστή θα αποτελεί πλέον την δεύτερη διέξοδο διαφυγής – διέλευσης προς και από το Νοσοκομείο. Σε σχετική ανακοίνωση του Νοσοκομείου δίνεται έμφαση στο γεγονός ούτως ώστε όλοι οι πολίτες να ενημερωθούν σε σύντομο χρόνο για τον τρόπο ευκολότερης και ταχύτερης πρόσβασής τους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, με την παράκληση να τηρούνται από όλους τα σήματα της Τροχαίας και οι προειδοποιητικές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί για την ασφάλεια οχημάτων και πεζών.Παράλληλα, από το Νοσοκομείο γίνεται γνωστό ότι η λειτουργία της κεντρικής πύλης Εισόδου του Νοσοκομείου θα είναι ανοιχτή από τις 7 π.μ μέχρι τις 7 μ.μ. κατά τις καθημερινές, δηλαδή θα κλείνει με τη λήξη του απογευματινού επισκεπτηρίου. Κατά τις Κυριακές και αργίες η κεντρική πύλη Εισόδου θα παραμένει ανοιχτή από τις 12 μέχρι τις 2 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 7 μ.μ. για τις ανάγκες του επισκεπτηρίου.

Τοποθετήθηκαν οι 61 αναπληρωτές της ΕΠΑΘ στα μειονοτικά σχολεία

Στα σχολεία βρίσκονται οι 61 αναπληρωτές, απόφοιτοι της ΕΠΑΘ, οι οποίοι θα καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στη μειονοτική εκπαίδευση.Όπως έγινε γνωστό από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης 33 δάσκαλοι στη Ροδόπη και 28 στην Ξάνθη ανέλαβαν ήδη καθήκοντα τη Δευτέρα ενώ η σχετική απόφαση υπεγράφη στις 18 του μήνα.Όπως σημείωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος είναι η πρώτη φορά που καλύπτεται τόσο νωρίς, από τις πρώτες μέρες του σχολικού ετους, οποιοδήποτε κενό στα μειονοτικά σχολεία για το τουρκόφωνο πρόγραμμα ενώ χαρακτήρισε την πρόσληψη των αναπληρωτών, υλοποίηση της δέσμευσης του Υπουργού πριν από λίγες μέρες στη Θράκη, στο αίτημα που εξέφρασε η μειονότητα και οι βουλευτές της στις συναντήσεις που είχαν μαζί του.

Σεμινάριο για ελαιοπαραγωγούς στην Αλεξανδρούπολη

Σεμινάριο με θέμα «Μέθοδοι βιώσιμης διαχείρισης για την ελαιοκαλλιέργεια» διοργανώνει η Π.Ε. Έβρου στις 1-3/10/2014 σε Αίθουσα του ξενοδοχείου ASTIR-EGNATIA στην Αλεξανδρούπολη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, στα πλαίσια του έργου «Εκπαίδευση φορέων της ελαιοκομίας σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας σε αειφορικές πρακτικές παραγωγής, επεξεργασίας και προώθησης του ελαιολάδου (SUB – IOC – TEC – 10/14)».

Στο σεμινάριο που είναι το πρώτο του είδους στην περιοχή μας, θα αναπτυχθούν όλα τα θέματα που αφορούν την ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή, με πρακτική άσκηση κάθε μέρα των εκπαιδευομένων στο ελαιόκτημα, από ειδικούς επιστήμονες του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και στο τέλος μετά από συνάντηση με αρμόδιους φορείς της περιοχής θα συνταχθεί ένα Στρατηγικό Σχέδιο που θα αφορά την ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή Αλεξανδρούπολης. Το σεμινάριο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλους τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους καθώς σε αυτό θα διδάξουν πολλοί και άριστοι επιστήμονες ειδικοί σε θέματα ελιάς και ελαιολάδου.



Τα εκπαιδευτικά προγράμματα των μουσείων και ο ρόλος τους στην εκπαίδευση

Με θέμα «τα εκπαιδευτικά προγράμματα των μουσείων και ο ρόλος τους στην εκπαίδευση» ξεκινά το βράδυ (20.00) της Τετάρτης 24 Σεπτεμβρίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης η νέα περίοδος του κύκλου «δύο-τρία πράγματα που ξέρω για… την τέχνη», με την ιστορικό τέχνης και μουσειολόγο Κική Χριστοδούλου.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Δύσκολα νοείται μουσείο στον 21ο αιώνα που δεν έχει να προτείνει μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο κοινό του. Τι σημαίνει όμως εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μουσείο; Σε ποιους απευθύνεται και ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος αλλά και του μουσείου που το προτείνει. Πώς εισάγεται όλο αυτό το εγχείρημα στους κανόνες της αγοράς και της παγκοσμιοποίησης; Και ποια η σχέση του με τη βασική εκπαίδευση; Τα εκπαιδευτικά προγράμματα λειτουργούν ως μέσο εκπλήρωσης κάποιων σκοπών. Ποιοι είναι οι σκοποί αυτοί και πως συμβάλουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα στην εκπλήρωσή τους; Όλα τα παραπάνω σημεία αποτελούν τις κατευθυντήριες γραμμές της πρώτης παρουσίασης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Είσοδος ελεύθερη.

Πληροφορίες: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης - Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, Αντίκα 7, 671 00, Ξάνθη. Τηλέφωνο 25410 25421, e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ιστοσελίδα www.fex.org.gr.



Ενημερωτικό διήμερο και ετήσιο σεμινάριο με θέμα την έρευνα πάνω στη Θεατροποίηση Παραμυθιών από τη ΦΕΞ

Ενημερωτικό διήμερο με θέμα την έρευνα πάνω στο Παραμύθι και την Θεατροποίησή του, μέσα από Σωματικό Θέατρο, Μαύρο Θέατρο και Κουκλοθέατρο, που θα ακολουθηθεί από ετήσιο σεμινάριο, διοργανώνει η ΦΕΞ το Σάββατο 11 Οκτωβρίου για παιδιά 6 – 10 χρονών και την Κυριακή 12 Οκτωβρίου για εκπαιδευτικούς και γονείς από τις 17.00 έως τις 20.00. Στόχος του διημέρου είναι να εισάγει παιδιά και ενήλικες στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού παίζοντας με τις λέξεις, τις σχέσεις, τα συναισθήματα, το σώμα, το φως και το σκοτάδι το φανταστικό και το πραγματικό, τη δημιουργία, την εμψύχωση αντικειμένων. Στο ενημερωτικό διήμερο δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής στο αλλά είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μέχρι τις 9 Οκτωβρίου. Το ενημερωτικό αυτό διήμερο λειτουργεί ως μια εισαγωγή στο ετήσιο σεμινάριο έρευνας με θέμα « Παραμύθι, αφήγηση και θεατροποίηση μέσα από Μαύρο Θέατρο, Μάσκα, Κούκλα».

Στόχος του ετήσιου σεμιναρίου είναι να έρθουν τα παιδιά, οι δάσκαλοι και οι νέοι γονείς σε ορθή επαφή με τον κόσμο του παραμυθιού μέσα από την τέχνη του Θεάτρου γνωρίζοντας βιωματικά τις συνθήκες που το διέπουν, τα συναισθήματα, τους χαρακτήρες, τις σχέσεις, τη θεατροποίηση των δράσεων. Αλλά και να γνωρίσουν Φωνητική, Ορθοφωνία, Κινησιολογία, Έκφραση Συναισθημάτων, να ζήσουν την μαγεία του Μαύρου Θεάτρου -το παιχνίδι με το φως και το σκοτάδι, το ορατό και το αόρατο, να δανείσουν την κίνησή τους, την φωνή τους, τον λόγο τους σε κούκλες-ηθοποιούς, να αισθανθούν πως είναι η έκφραση πίσω από μια μάσκα. Στο τέλος της χρονιάς μάλιστα τον κύκλο του Σεμιναρίου θα ολοκληρώσει μια Θεατρική Παράσταση.

Διάρκεια λειτουργίας τμημάτων: 15 Οκτωβρίου 2014 έως 15 Ιουνίου 2015. Κόστος συμμετοχής: Τμήμα εκπαιδευτικών 40 ευρώ. Παιδικό τμήμα 30 ευρώ. Ώρες και μέρες: Παιδικό τμήμα: κάθε Σάββατο 17:00-19:30. Τμήμα ενηλίκων: κάθε Κυριακή 17:00-20:00. Διοργανωτές, συντονιστές: Θοδωρής Οικονομίδης, σκηνοθέτης- δάσκαλος θεάτρου.

Φιλιώ Δαργενίδου, Κουκλοπαίκτρια, Κουκλοποιός υπεύθυνη του τμήματος Κουκλοθεάτρου της ΦΕΞ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54