Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

Η υπόθεση των σφαγείων Βόλου έχει και άλλες παρανομίες κατά τον Δήμαρχο

Στις παρυφές του οικισμού των Ρομά στη Νεάπολη, φαίνεται να οδηγεί το σκάνδαλο ύψους 500.000 ευρώ που κατήγγειλε την Παρασκευή, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος για τα Σφαγεία της πόλης. Γραμμή που φέρεται να είχε τραβηχτεί με προφορική εντολή από το ρολόι της ΔΕΗ της επιχείρησης των σφαγείων και ηλεκτροδοτούσε τον καταυλισμό των Ρομά, αποκαλύπτει παρασκήνιο: πιθανές εξυπηρετήσεις με συγκεκριμένους στόχους, στις «πλάτες» των Βολιωτών, που χρεώνονταν το ηλεκτρικό ρεύμα όχι μόνο των σφαγείων αλλά και μιας ολόκληρης κοινότητας! 

Η αλλαγή σκυτάλης στο Δήμο Βόλου, έφερε συνεργάτες του Δημάρχου Αχιλλέα Μπέου, μπροστά στο φάκελο, όπου καταχωρούνται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ για το ρεύμα που καταναλώνουν τα Σφαγεία. Ο κ. Μπέος, μίλησε για ποσό άνω των 200.000 ευρώ που έχει χρεωθεί ο Δήμος για λογαριασμό ιδιώτη για την κατανάλωση ρεύματος. Για ποιο λόγο ο Δήμος, βγάζει χρήματα από τα ταμεία του και πληρώνει τη ΔΕΗ μιας επιχείρησης, ήταν το ερώτημα που διατύπωσε ο Δήμαρχος, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε σε χρέη 11 ετών στη ΔΕΥΑΜΒ αλλά και σε φορτηγά αυτοκίνητα της Υπηρεσίας Καθαριότητας που είχαν παραχωρηθεί στην επιχείρηση για τη μεταφορά -όπως είπε- των ζώων. Μίλησε δε και για τα καύσιμα που προμηθεύονταν τα αυτοκίνητα, από τα πρατήρια με τα οποία συνεργάζεται ο Δήμος. Ολος ο φάκελος της υπόθεσης, αναμένεται να κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στον Εισαγγελέα. 



Η γραμμή προς τον καταυλισμό

Ο μίτος της υπόθεσης «Σφαγεία» φαίνεται να ξεκινά μέσα στη δεκαετία του 2000. Με μια προφορική εντολή, σύμφωνα με κύκλους του φορέα αλλά και της επιχείρησης, φαίνεται να τραβήχτηκε γραμμή για την ηλεκτροδότηση του οικισμού των Ρομά στην περιοχή. Πιθανές «εξυπηρετήσεις» φαίνεται να υπαγόρευσαν τη συγκεκριμένη εντολή.

Το κόστος του ρεύματος που κατανάλωναν τα σφαγεία, αλλά και τα σπίτια, βάρυνε τα ταμεία του Δήμου, πρακτική που φαίνεται να ίσχυε έως και δύο χρόνια πριν, όταν η γραμμή ανακαλύφθηκε και δόθηκε εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης των σπιτιών των Ρομά.

Καταγγελίες ωστόσο από το περιβάλλον της επιχείρησης και του φορέα, κάνουν λόγο για συνέχιση της ηλεκτροδότησης του οικισμού, αυτή τη φορά με ενδεχόμενες δολιοφθορές στο ρολόι της ΔΕΗ. Αποτέλεσμα; Και πάλι οι λογαριασμοί να «φουσκώνουν» από καταναλώσεις που δεν αντιστοιχούν μόνο στην επιχείρηση.

Έγγραφο του επιχειρηματία προς το Δήμο Βόλου, που φέρει μάλιστα και συγκεκριμένο αριθμό πρωτοκόλλου, αποδεικνύει ότι το φως στα σπίτια των Ρομά άναβε και άλλοι πλήρωναν. Ζητούσε να γίνει διαχωρισμός -ακολουθώντας τα ίχνη της γραμμής ρεύματος- στην κατανάλωση της επιχείρησης και στην κατανάλωση ενέργειας εκτός σφαγείων. Λύση για να πληρώσει ο ιδιώτης αυτά που του αναλογούσαν φαίνεται ότι δεν δόθηκε, με τον ίδιο να εμφανίζεται να αρνείται να πληρώσει «τα σπασμένα» άλλων. 



Επτά παραπομπές για το σκάνδαλο του ΙΚΑ

Επτά άτομα, μεταξύ των οποίων ιδιώτης προμηθευτής και υπηρεσιακά στελέχη του ΙΚΑ παραπέμπονται με βούλευμα για να δικαστούν για το σκάνδαλο με την χορήγηση ορθοπεδικών σε 80 περίπου ασφαλισμένους από το ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και Βόλου.

Περίπου 5 χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου και αφού ολοκληρώθηκε η προανακριτική διαδικασία, το βούλευμα 700 περίπου σελίδων που εκδόθηκε παραπέμπει επτά άτομα σε δίκη για κακούργημα αφού η ζημιά που υπέστη το ΙΚΑ από τη «βιομηχανία χορήγησης ορθοπεδικών» περίπου 1 εκ. ευρώ.

Βάσει του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας οι κατηγορίες που αποδίδονται στους επτά είναι πανομοιότυπες και για τις 80 υποθέσεις και είναι για πλαστογραφία από κοινού κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, για απάτη κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, για ηθική αυτουργία από κοινού σε υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων, επίσης για ψευδείς βεβαιώσεις, για άμεση συνέργεια σε χρήση πλαστών εγγράφων και για έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων.



Καμπανάκι για την ανεργία από το Εργατικό Κέντρο Βόλου

Ζητά κοινές πρωτοβουλίες με Δήμο Βόλου και Περιφέρεια Θεσσαλίας

Προ των ευθυνών τους θέτει η Διοίκηση του ΕΚΒ τους τοπικούς φορείς για την εκρηκτική διάσταση που έχει πλέον η ανεργία στη Μαγνησία και ζητά να αναληφθούν πρωτοβουλίες.

Προς την κατεύθυνση αυτή απευθύνεται στη νέα Δημοτική Αρχή Βόλου και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με επιστολές προς τους δήμαρχο Βόλου Αχ. Μπέο και περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό.

 Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου, επισημαίνοντας τις πολύ δραματικές διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα της ανεργίας στο Βόλο και στο Ν. Μαγνησίας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης, καθ’ όλα αδιέξοδης πολιτικής της Κυβέρνησης, και της αναπτυξιακής απραξίας όλα αυτά τα χρόνια, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για σειρά συναντήσεων με όλους τους Αυτοδιοικητικούς και Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

«Η εξαιρετικώς ανησυχητική διαπίστωση ότι, τα μεγέθη της ανεργίας, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της αφαίμαξης των μισθών και συντάξεων, της φτώχειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης, έχουν αυξηθεί τραγικά αντί να μικρύνουν, κατατάσσοντας τη Μαγνησία στους πλέον εξαθλιωμένους Νομούς της Χώρας, καθιστά επιβεβλημένη την άμεση, συλλογική, υπεύθυνη και διεξοδική συζήτηση του ζητήματος» τονίζει χαρακτηριστικά και ζητά να συζητηθεί το θέμα και να κατατεθούν προτάσεις ώστε να ακολουθήσει κοινή παρέμβαση στην Κεντρική Εξουσία, και συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό, μεταφέροντας την αξίωση των κατοίκων της πόλης του Βόλου και της Μαγνησίας για υλοποίηση πραγματικά αναπτυξιακών και όχι σε υπό ύφεση πολιτικών στην περιοχή.

Ο Βόλος έχει, κυριολεκτικώς μετατραπεί, από άλλοτε σφύζουσα βιομηχανική μεγαλούπολη και πόλο έλξης χιλιάδων εργατικών χεριών, σε μια οικονομικώς φθίνουσα επαρχιακή πόλη, ενώ οι συνεχείς απολύσεις εργαζομένων, τα αλλεπάλληλα λουκέτα στην αγορά, η οικονομική απαξίωση Αυτοδιοικητικών Θεσμών, Κοινωνικών Δομών και οι νεοφιλελεύθερης συνταγής πειραματισμοί στην Υγεία, την Παιδεία απειλούν δραματικά τη συνοχή του κοινωνικού ιστού του Ν. Μαγνησία» υπογραμμίζει παράλληλα το ΕΚΒ και ζητά να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες.



Μακραίνει η λίστα στο κοινωνικό παντοπωλείο

Προσπάθειες για την κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών και ενίσχυσης του θεσμού

Αυξάνονται διαρκώς τα αιτήματα απόρων συμπολιτών για εγγραφή στους δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο η λίστα αναμονής των ενδιαφερομένων. Μέχρι στιγμής επαρκούν τα αποθέματα των τροφίμων που υπάρχουν στο κοινωνικό παντοπωλείο, ενώ λιγοστεύουν τα αποθέματα σε λάδι, ρύζι, μακαρόνια.

Την δεδομένη χρονική στιγμή εξυπηρετούνται 450-500 άτομα σε μηνιαία βάση, ενώ οι ανάγκες καλύπτονται εκ των ενόντων, με την συνδρομή επιχειρήσεων,  βιομηχανιών της περιοχής μας και κυρίως των μελών της τοπικής κοινωνίας, που προσφέρουν τρόφιμα, προκειμένου να γεμίζουν τα ράφια του κοινωνικού παντοπωλείου.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Τάσος Μπατζιάκας, αναφέρει ότι «το κοινωνικό παντοπωλείο είναι μια κυψέλη κοινωνικής προσφοράς. Λόγω της οικονομικής κατάστασης η οποία έχει διαμορφωθεί, πάρα πολλές οικογένειες δεν έχουν τα αναγκαία ούτε να μαγειρέψουν. Η λίστα αναμονής είναι, κατά συνέπεια, πάρα πολύ μεγάλη και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να κάνουμε κυλιόμενο το πρόγραμμα».

Ο αντιδήμαρχος κοινωνικής μέριμνας υπογραμμίζει παράλληλα ότι η μείωση των συντάξεων και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που πλήττουν ολοένα και περισσότερους συμπολίτες, ευθύνονται για την αύξηση των συνανθρώπων μας που απευθύνονται στο κοινωνικό παντοπωλείο, και καταβάλλεται, στο πλαίσιο αυτό,  κάθε δυνατή προσπάθεια από τους ιθύνοντες, προκειμένου να καλυφθούν τα πολυάριθμα αιτήματα.

Στο μεταξύ, τα αποθέματα στα ράφια του κοινωνικού παντοπωλείου ενισχύονται με τη βοήθεια εκδηλώσεων που πραγματοποιούν φορείς και Σύλλογοι της περιοχής μας, όπως η Λέσχη Εργαζομένου Κοριτσιού και το Μουσικό Σχολείο Βόλου. «Είμαστε ακόμη σε φάση προγραμματισμού, θα απευθυνθούμε σε μεγάλες βιομηχανίες για να πάρουμε χορηγίες και κατόπιν θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να το εμπλουτίσουμε ακόμη περισσότερο τα ράφια του κοινωνικού παντοπωλείου με διάφορα αγαθά» όπως υπογραμμίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην τοπική κοινωνία είναι η καθημερινή προσέλευση δεκάδων συμπολιτών στην αντιδημαρχία κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και στην Πρόνοια, προκειμένου να εγγραφούν στους δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου. «Μεταξύ των αιτούντων, υπάρχουν δυστυχώς και πρώην επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, λόγω της κρίσης» υπογραμμίζει ο κ. Μπατζιάκας, ο οποίος απευθύνει παράλληλα έκκληση στους ευαισθητοποιημένους συμπολίτες «όποιος επιθυμεί και θέλει να συνδράμει, το κοινωνικό παντοπωλείο είναι στο Καραγάτς, μπορεί να πάει ότι τρόφιμα μπορεί ο καθένας,  για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Ο έλληνας έχει και συνείδηση,  έχει και περηφάνια και υψηλό αίσθημα προσφοράς και έτσι θα προχωρήσουμε»



Πνίγεται στα σκουπίδια ο Βόλος

Σε αυθαίρετες… χωματερές έχουν μετατραπεί κοινόχρηστοι χώροι του Δήμου Βόλου. Από την Αγριά μέχρι το Βόλο, τα Πευκάκια και τις Αλυκές, υπάρχουν εκτάσεις που έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους.

Τόνοι σκουπιδιών, άχρηστων υλικών, μέχρι και επίπλων, «πνίγουν» την πόλη. Στην Αγριά, τις Αλυκές, το Διμήνι, το Πανθεσσαλικό, το Πεδίον του Αρεως, τον Περιφερειακό, τα Πευκάκια και το Σωρό, τα «βουνά» των απορριμμάτων «συνελήφθησαν» από το φωτογραφικό φακό στελεχών της νέας δημοτικής αρχής και παρουσιάστηκαν σε πεντάλεπτο βίντεο χθες το πρωί, στο γραφείο του Δημάρχου Βόλου.

Ο κ. Αχιλλέας Μπέος, αναφερόμενος στις εικόνες των απορριμμάτων που προσβάλλουν την πόλη, άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής, υποστηρίζοντας ότι τόσο η υπηρεσία Καθαριότητας όσο και η υπηρεσία Πρασίνου, υπολειτουργούσαν έως και την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και καθήκοντα ανέλαβε το νέο δημοτικό σχήμα. «Πλέον αρχίζει κάτι να κινείται», είπε αναφερόμενος στην ενεργοποίηση των δύο υπηρεσιών που επιχειρούν να αλλάξουν την εικόνα της πόλης.

Ο ίδιος ζήτησε την ενεργή συνδρομή των δημοτών στην υπόθεση καθαριότητας της πόλης. «Εστω κι ένα τενεκεδάκι να μην πετάξουν στο δρόμο αποτελεί συμβολή στο έργο της καθαριότητας», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι και η εκστρατεία «Αγαπάω την πόλη μου, συμμετέχω», έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Πάντως, δήλωσε κατά των προστίμων σε όσους ρυπαίνουν, τασσόμενος υπέρ του διαλόγου με τους πολίτες και επαγγελματίες.



Κοιτίδα γνώσης για άπορα παιδιά

Εθελοντική πρωτοβουλία που «αγκάλιασε» εξήντα εννιά περίπου παιδιά στη διάρκεια της χθεσινής χρονιάς, είναι το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας που θα λειτουργήσει και φέτος στην ενορία της Ευαγγελίστριας Ν. Ιωνίας.

Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου στις 6 μμ θα τελεστεί ο Αγιασμός έναρξης των τμημάτων Έντονο ενδιαφέρον για τη δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία στην ενορία της Ευαγγελίστριας Ν. Ιωνίας

ενισχυτικής διδασκαλίας και των κατηχητικών που λειτουργούν στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Ν. Ιωνίας.

Το ενδιαφέρον είναι έκδηλο και η αυξητική τάση στις εγγραφές εμφανής, καθώς αρκετοί γονείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, στρέφουν το βλέμμα τους στην τοπική Εκκλησία. «Γονείς έρχονται και ζητούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους τα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, αντλώντας προφανώς πληροφορίες από τους γονείς παιδιών, που παρακολουθούσαν πέρυσι μαθήματα» όπως αναφέρει ο προϊστάμενος του ναού π. Κωνσταντίνος Αυγέρης.

Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς θα διδάξουν εθελοντικά 15 εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα θα διδάξουν σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου 3 μαθηματικοί, 3 φιλόλογοι, 2 καθηγητές ηλεκτρονικών υπολογιστών, 2 καθηγητές Αγγλικών, 1 καθηγητής Βυζαντινής μουσικής, 1 φυσικός, δύο δάσκαλοι μουσικών οργάνων, κιθάρας και μπουζουκιού και για τα παιδιά δημοτικού θα υπάρχει μια και ίσως και δεύτερη δασκάλα.



Εξαπλώνεται η νόσος του καταρροϊκού πυρετού

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας, αφού το τελευταίο διάστημα εξαπλώνεται η νόσος του καταρροϊκού πυρετού. Μέχρι στιγμής στη Μαγνησία, σύμφωνα με τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Νίκο Λιάνο έχουν επιβεβαιωθεί οκτώ κρούσματα ενώ ακόμη οκτώ είναι ύποπτα και εκκρεμούν τα αποτελέσματα από τις αιμοληψίες των ζώων που έχουν πραγματοποιηθεί από κτηνίατρους της υπηρεσίας.

Ειδικότερα τα οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, εντοπίστηκαν στις εξής περιοχής: Ενα σε εκτροφείο αγελαδοτρόφων στο Βόλο, τρία σε κοπάδια προβάτων στον Αλμυρό, τρία σε κοπάδια προβάτων στη Σκόπελο και ένα κρούσμα στο Νότιο Πήλιο. Επίσης τα ύποπτα κρούσματα είναι ως εξής: Τέσσαρα στον Αλμυρό, δύο στη Σκιάθο, ένα στο Βόλο και ένα στο Βελεστίνο.

Ωστόσο συγκριτικά με τους υπόλοιπους Νομούς της Θεσσαλίας, στη Μαγνησία έχουν εντοπιστεί τα λιγότερα κρούσματα ενώ στο Νομό Λαρίσης εντοπίστηκαν τα περισσότερα, αφού μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 58 κρούσματα και ακόμη 11 θεωρούνται ύποπτα.

Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες τα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού στη Μαγνησία είναι περισσότερα ωστόσο πολλοί κτηνοτρόφοι επιλέγουν να μην ενημερώσουν την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας για τα συμπτώματα που έχουν τα ζώα τους.

Με αφορμή την εξάπλωση της νόσου του καταρροϊκού πυρετού, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας καλεί όλους τους κτηνοτρόφους - κάτοχους εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και βοοειδών, να υποβάλουν αίτηση, προσκομίζοντας κατ’ εντολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα κάτωθι δικαιολογητικά για την αγορά εντομοαπωθητικών φαρμάκων που χρησιμοποίησαν στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού, προκειμένου να αποσταλούν συγκεντρωτικές καταστάσεις στο ΥΠ.Α.Α.Τ.

Οι κτηνοτρόφοι έχουν προθεσμία να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2014. Αναλυτικά τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν είναι τα εξής: Επικυρωμένο αντίγραφο του τιμολογίου αγοράς του εντομοαπωθητικού, αντίγραφο της κτηνιατρικής συνταγής και αντίγραφο του μητρώου φαρμακευτικής αγωγής.



Αδικημένη και για το πετρέλαιο η Μαγνησία

Στη ζώνη με τις χαμηλές καταναλώσεις πετρελαίου θέρμανσης που θα επιδοτηθούν με επίδομα θέρμανσης για μία ακόμη χρονιά η Μαγνησία, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνονται ορεινοί όγκοι στην περιοχή. Η κατάταξη του Υπουργείου Οικονομικών για μία ακόμη φορά εντάσσει τη Μαγνησία στην τρίτη ζώνη στην ίδια ακριβώς κατηγορία με την Κέρκυρα και την Λευκάδα και επιδοτούμενη κατανάλωση στα 960 ευρώ. Την ίδια ώρα στα πρατήρια της περιοχής δεν έχει γίνει καμία παραγγελία για πετρέλαιο θέρμανσης με το σύλλογο να ζητά πρωτοβουλίες για να αρθεί η αδικία σε σχέση με τους άλλους Νομούς.

Ειδικότερα, η Μαγνησία είναι ο μοναδικός Νομός της Θεσσαλίας που για μία ακόμη χρονιά θα ενταχθεί στην τρίτη και τελευταία κλιματική ζώνη του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, γεγονός που θα σημάνει λιγότερα χρήματα για τους δικαιούχους του επιδόματος.

Η επικράτεια με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, για καθεμία από τις οποίες ισχύει χορήγηση επιδόματος για τα πρώτα 120 τετραγωνικά, με διαφορετική ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ανά κατοικία.

Η Μαγνησία υπάγεται σήμερα στη Γ΄ κλιματική ζώνη, μαζί με την Αττική (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα, όπου η ανώτατη επιδοτούμενη κατανάλωση έχει οριστεί στα 960 λίτρα ανά κατοικία.

Αντίθετα με τους άλλους Νομούς της Θεσσαλίας, (Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα), που μαζί με τα Ιωάννινα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Ξάνθη, Ροδόπη και Εβρο, ανήκουν στην Β΄ ζώνη, με ανώτατη επιδοτούμενη κατανάλωση στα 1.800 λίτρα ανά κατοικία, δηλαδή σχεδόν διπλάσια.

Για το θέμα έγινε παρέμβαση στη Βουλή με επερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ζητώντας να επανεξεταστεί το θέμα.

Μάλιστα τονίζει ότι η κατάταξη της Μαγνησίας στη Γ΄ Ζώνη δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά κλιματολογικά δεδομένα της περιοχής, αφού η Μαγνησία έχει κατοικημένους ορεινούς όγκους, και καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα συχνά καταγράφονται θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν που μπορούν να συγκριθούν με τις χαμηλές θερμοκρασίες των περιοχών που εντάσσονται στη Β’ Ζώνη. Ο Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊκόπουλος , έχει χαρακτηριστεί με τον Ν. 3852/10 του Καλλικράτη ως ορεινός, και είναι ένας εκ των τριών ορεινών Δήμων της Θεσσαλίας (Δήμος Αργιθέας και Δήμος Λίμνης Πλαστήρα στο Νομό Καρδίτσας.



Κλείνει το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο

Ανάστατοι είναι οι αρχαιολόγοι της περιοχής μας, αλλά και όλης της χώρας, οι οποίοι προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στο νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟ που καταργεί το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών, το οποίο βρίσκεται στο Βόλο, και αποδυναμώνει τις περιφερειακές υπηρεσίες, δημιουργώντας παράλληλα κλίμα αβεβαιότητας για όλους.

Τα πολύ σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν στον κλάδο τέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης συνέλευσης του τοπικού παραρτήματος Θεσσαλίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Οι αρχαιολόγοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Δημόσιο και στο ΥΠΠΟΑ που «πρόκειται να αλλάξουν επί τα χείρω την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όμως κυρίως να περιορίσουν τον ελεγκτικό και αποφασιστικό της ρόλο στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτόχρονα να στοχοποιήσουν το προσωπικό που την υπηρετεί» όπως επισημαίνει η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του ΣΕΑ Ευαγγελία Σταμέλου, αρχαιολόγος της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Το προεδρείο του Τοπικού Παραρτήματος του ΣΕΑ αποτελείται από τους: Ευαγγελία Σταμέλου (πρόεδρος), Ελισάβετ Νικολάου, αν. προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (γραμματέας) και Μίνα Τσιάκα (Ταμίας). Στη συνέλευση παραβρέθηκαν επίσης η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΑ κα Όλγα Σακαλή και τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΑ κ.κ. Θ. Βάκουλης και Κ. Στρατής.

Οι αρχαιολόγοι της περιοχής μας διαμαρτύρονται εγγράφως «για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας για υποβάθμιση του ρόλου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την αποδυνάμωση των περιφερειακών Υπηρεσιών, την προσπάθεια απομάκρυνσης εργαζομένων από αυτές (διαθεσιμότητα, απολύσεις, κινητικότητα), τη δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας, ανασφάλειας και τρομοκρατίας μεταξύ των εργαζομένων, την καθημερινή υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας και έρευνας για όλους τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ».

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, τα μέλη του τοπικού παραρτήματος του Συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων, καθιστούν σαφή την πρόθεσή τους για «συνέχιση της αποχής από όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης και συμμετοχή στην απεργία που προκηρύσσει η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και τα πρωτοβάθμια σωματεία».

Παράλληλα επισημαίνουν ότι είναι κάθετα αντίθετοι στην «εφαρμογή του νέου οργανισμού του ΥΠΠΟΑ, που για τη Θεσσαλία θα σημάνει πολλές καθυστερήσεις σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, την κατάργηση του μοναδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου που δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (έδρα το Βόλο) και την υποχρεωτική μετακίνηση εργαζομένων εντός των νομών, ανυπέρβλητα προβλήματα στις εγκαταστάσεις, τη φύλαξη και την αποθήκευση αρχαιοτήτων».

Ο προβληματισμός των αρχαιολόγων φτάνει στο κατακόρυφο, και όπως υπογραμμίζουν θα προχωρήσουν «στη σύνταξη αναλυτικού σημειώματος προς την πολιτική ηγεσία για τα ζητήματα που προκύπτουν, από μια ενδεχόμενη εφαρμογή και την ανάληψη δράσεων για τη δημοσιοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του νέου οργανισμού».



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54