Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

ΒΟΛΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  30-9-2014


Στάση εργασίας στους δήμους

Σε στάση εργασίας από τις 10 έως τις 11 σήμερα το πρωί, προχωρούν οι εργαζόμενοι στους Δήμους της Μαγνησίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου.

Αντικείμενο της συνέλευσης, η οργάνωση του αγώνα κατά της αξιολόγησης και του επανελέγχου των συμβάσεων, που θα οδηγήσει σε νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις από τις ήδη αποδεκατισμένες δημοτικές υπηρεσίες.

Από τη ΔΑΣ ΟΤΑ, προτείνεται συμμετοχή στη συγκέντρωση ενάντια στην ανεργία το ερχόμενο Σάββατο 4 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Πανεπιστημίου, μαζική συμμετοχή στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την ερχόμενη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου και συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, της 1ης Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα.

Ανοιχτά τα ΕΛΤΑ του Βόλου σήμερα μέχρι τις 20:30 για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Μέχρι και σήμερα, στις 8:30 το βράδυ, θα μπορούν οι πολίτες να εξοφλούν τις βεβαιωμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος στα 59 καταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των ΕΛΤΑ.

Σκληρό δικαστικό αγώνα με την ΕΡΓΗΛ προανήγγειλε ο Αχιλλέας Μπέος

Σκληρό δικαστικό αγώνα με την ΕΡΓΗΛ προανήγγειλε ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος τηςΔΕΥΑΜΒ Αχιλλέας Μπέος, στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. με τη νέα σύνθεσή του, ενώ αποκάλυψε ότι έγιναν διαπραγματεύσεις με την εταιρία που οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, καθώς φέρεται αποφασισμένη να διεκδικήσει το ποσό των 8.970.000 μέχρι και το τελευταίο Ευρώ. Η ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισε να αναθέσει πραγματογνωμοσύνη στο ΤΕΕ και στην ΕΒΕΤΑΜ για το έργο του εκτέλεσε η ΕΡΓΗΛ και το νομικό σκέλος σε τρία δικηγορικά γραφεία της Αθήνας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ και δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος ζήτησε αντικατάσταση του Δημήτρη Κουτσιφέλη, ως εκπρόσωπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της Επιχείρησης, με το αιτιολογικό ότι είχε άμεση σχέση με τις αξιώσεις της ΕΡΓΗΛ σε βάρος της ΔΕΥΑΜΒ και αποκάλυψε ότι ο ίδιος έστειλε έγγραφο προς τον Σύλλογο, ζητώντας την αντικατάστασή του.

Επίσης, στη συνεδρίαση παραβρέθηκε εκπρόσωπος της παράταξης της Μιχάλη Μιτζικού, στον οποίο ο δήμαρχος είπε ότι καμία παράταξη δεν θα κάνει πολιτική σε βάρος του Δήμου και της ΔΕΥΑΜΒ, αλλά τελικά του επέτρεψε να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση. Το ΤΕΕ εκπροσώπησε η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝάνσυΚαπούλα.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ Δ. Μακρυγιάννης, στον ο οποίο ο Α. Μπέος επισήμανε ότι «έγιναν λανθασμένοι νομικοί χειρισμοί και ο αγώνας που θα ακολουθήσει να γίνει με ανθρώπους της εμπιστοσύνης μου, χωρίς να σημαίνει ότι έχω κάτι προσωπικό μαζί σας». Τελικά, ο νομικός σύμβουλος αποχώρησε, αφού δεν θα εκπροσωπεί πλέον τη ΔΕΥΑΜΒ στο ζήτημα της ΕΡΓΗΛ και η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα θέματα ημερήσιας διάταξης.

Κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ έξω από τα γραφεία του ΚΕΑΟ αύριο

Η Γραμματεία Μαγνησίας της ΠΑΣΕΒΕ καλεί όλους τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες σε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Θρακών 20 – Κουντουριώτου) στο Βόλο, αύριο Τετάρτη 1 Οκτώβρη και ώρα 9 π.μ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, αυτοί που ευθύνονται για την κρίση, που μας οδήγησαν στην αναδουλειά, που καταλήστεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία… απειλούν να μας ξεσπιτώσουν και να μας στείλουν στην ανεργία.

Η ΠΑΣΕΒΕ διεκδικεί πάγωμα χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.

Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ. Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για τον ΟΑΕΕ.

Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατασχέσεων επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ. για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρησή τους.

Πολλαπλασιάζονται τα κατασχετήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες

«Θηλιά» στο λαιμό των ελεύθερων επαγγελματιών αποτελούν το τελευταίο διάστημα, τα κατασχετήρια του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) που έχουν «πλημμυρίσει» την αγορά του Βόλου. Όσον αφορά γενικότερα τη Μαγνησία, τα απειλητικά ραβασάκια ξεκίνησαν να καταφτάνουν στους οφειλέτες τέλη Αυγούστου.  

Τα οφειλόμενα προς τον Ο.Α.Ε.Ε. από τους ασφαλισμένους ξεκινούν από 10.000 ευρώ και ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τις 20.000 ευρώ. Για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο το ερχόμενο Σάββατο 4 Οκτωβρίου, στις 6.00 μ.μ. έχει προγραμματιστεί Πανθεσσαλική εκδήλωση - διαμαρτυρία με θέμα: «Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ - Η λύση του προβλήματος». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Τεχνικού  Επιμελητηρίου Μαγνησίας  (2ας Νοεμβρίου και Ξενοφώντος) και διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Εμπορικούς Συλλόγους  της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας.

Μάλιστα στην εκδήλωση θα κληθούν να παραστούν και να λάβουν δημόσια θέση όλοι οι βουλευτές της Θεσσαλίας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και οι Δήμαρχοι των θεσσαλικών πόλεων, ενώ θα κατατεθεί προς ψήφιση υπόμνημα, το οποίο θα αποσταλεί στον πρωθυπουργό,τους αρμόδιους υπουργούς και τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οσον αφορά τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών προς τον Ο.Α.Ε.Ε. ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, έχει προτείνει  το «πάγωμα»  των οφειλών, την  κεφαλαιοποίησή τους και τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας  και πληρωμή των συνδρομών.   

«Πρέπει να ακολουθήσουμε μια κοινή γραμμή πλεύσης για να μην υλοποιηθούν οι προειδοποιήσεις που λάβαμε  από το Κ.Ε.Α.Ο. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δοθούν λύσεις που θα ικανοποιήσουν όλους μας. Γι’ αυτό άλλωστε καλούμε όλους τους Βουλευτές της Θεσσαλίας να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το θέμα και να μας πουν τι μέλλει γενέσθαι με τα κατασχετήρια. Ζητάμε να δοθεί έμπρακτη βοήθεια, αφού για μας είναι θέμα επιβίωσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου  κ. Κώστας  Τσέλιος , προσθέτοντας ότι σήμερα πάνω από το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών στο Βόλο έχουν οφειλές προς τον Ο.Α.Ε.Ε.

Χωρίς ρύθμιση το 80% των οφειλετών που δημιουργήθηκε τα τρία τελευταία χρόνια

 Εκτός ρύθμισης στο ΚΕΑΟ Βόλου περίπου  το 80% των οφειλετών. Από τους 3.670 άτομα, μικρούς και μεγάλους οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία, μόνο περίπου 600 έχουν μέχρι στιγμής  προχωρήσει σε διακανονισμό σταδιακής εξόφλησης. Αυτό χαρακτηρίζεται ενθαρρυντικό, εάν και εκφράζεται ο  προβληματισμός  κατά πόσο θα υπάρξει η δυνατότητα να είναι συνεπείς όσοι κάνουν διακανονισμό μέχρι τέλους στην εξόφληση των οφειλών.

Από το σύνολο των οφειλετών, το 55% οφείλει ποσά μέχρι και 20.000 ευρώ ο καθένας και είναι κυρίως μικροεπαγγελματίες που σπεύδουν να προχωρήσουν πιο εύκολα σε διακανονισμό από τους υπόλοιπους οφειλέτες που χρωστάνε μεγάλα ποσά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης,  το υπόλοιπο των ανείσπρακτων οφειλών ανέρχονταν σε 127.853.361,48 ευρώ, με το 55% των οφειλών, να έχουν δημιουργηθεί από το 2009 και παλαιότερα, ενώ το  45% δημιουργήθηκε από επαγγελματίες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές από το 2009 και έπειτα κυρίως λόγω της κρίσης.

Στο ΚΕΑΟ έχουν ήδη ενταχθεί ασφαλιστικοί φορείς όπως το ΙΚΑ, ΟΑΕΕ ΟΓΑ και ΕΤΑΑ. Από τα στοιχεία του περιφερειακού Κέντρου στο Βόλο τα μεγαλύτερα ποσά οφείλονται από λίγους μεγαλοοφειλέτες από παλαιότερα.

Ο κύριος όγκος των οφειλών είναι προς τον ΟΑΕΕ, ακολουθεί το  Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), και έπεται ο  Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).

Οι οφειλέτες ενημερώνονται με ατομική ειδοποίηση η οποία αποστέλλεται με συστημένη επιστολή ή επιδίδεται με υπάλληλο του ΚΕΑΟ ή δικαστικό επιμελητή.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας των είκοσι (20) ημερών που τίθεται στην ατομική ειδοποίηση και εφόσον ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει ή ρυθμίσει την οφειλή του, το Τμήμα ΚΕΑΟ Βόλου, πρέπει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

ΕΛΜΕ:  Ανακατανομές και κενά στα σχολεία στη Μαγνησία

Εξακολουθεί το αλαλούμ με ανακατανομές εκπαιδευτικών, νέες τοποθετήσεις και κενά στα σχολεία και η κατάσταση οδεύει, όπως και πέρυσι στη Μαγνησία, όπου μέχρι και τον Δεκέμβριο οι μαθητές άλλαζαν καθηγητές μέρα με την ημέρα ή είχαν κενά, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

 Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης, τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα με την ειδικότητα των φυσικών, αλλά όχι μόνο με τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Όπως τόνισε, ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει και στα νησιά των Σποράδων, όπου προσλαμβάνονται αναπληρωτές αλλά μετά από μερικές ημέρες παραιτούνται, διότι διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν, λόγω του ακριβού κόστους ζωής.

«Ενώ υπάρχουν καθηγητές δεν τοποθετούνται έγκαιρα και με τον σωστό τρόπο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανακατανομές και ξανά τοποθετήσεις, οπότε τα παιδιά την μια εβδομάδα έχουν έναν καθηγητή, την επόμενη εβδομάδα άλλον, την μεθεπόμενη δεν έχουν καθόλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαβελίδης.

Η ΕΛΜΕ ρίχνει μεγάλη ευθύνη στο ΠΥΣΔΕ και ιδιαίτερα στα τρία διορισμένα μέλη και όχι στους αιρετούς που κάνουν ότι μπορούν για να βρουν τη χρυσή τομή, διότι η μονοθεσία είναι πολύ περίπλοκη γι’ αυτά τα θέματα.

«Υπάρχει μεγάλη κωλυσιεργία, είμαστε ο τελευταίος νομός στην Ελλάδα, ως προς την κάλυψη των θέσεων, όπως προκύπτει από συζητήσεις που είχα με άλλους προέδρους των ΕΛΜΕ το Σάββατο στην Αθήνα», ήταν η δήλωση του προέδρου της ΕΛΜΕ.

«Μαύρο χρήμα» βρήκε το ΣΔΟΕ σε 14 λογαριασμούς Βολιωτών

Υψηλό βαθμό παραβατικότητας παρουσιάζουν οι πρώτες υποθέσεις ελέγχου τραπεζικών λογαριασμών που περαίωσε το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας. Δεκατέσσερις μάλιστα υποθέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς Βολιωτών και θα διαβιβαστούν στην Υποδιεύθυνση του Βόλου για περαιτέρω ενέργειες.

Σύμφωνα με στέλεχος του ΣΔΟΕ, στη Λάρισα, το 80% των πρώτων 35 υποθέσεων ελέγχου καταθέσεων γιατρών, δικηγόρων, καθηγητών Πανεπιστημίων λοιπών επαγγελματιών, παρουσιάζει φορολογικές παραβάσεις.

Προσαυξήσεις εισοδημάτων, παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων είναι μερικές από τις κατηγορίες που θα σχηματιστούν σε επόμενο στάδιο. Η διαβίβαση των δικογραφιών στις αρμόδιες Υποδιευθύνσεις για περαιτέρω ενέργειες είναι θέμα ημερών. Η πορεία των ερευνών προχωρεί με όσο το δυνατόν πιο ταχείς ρυθμούς αν και το ΣΔΟΕ έχει αποδυναμωθεί σημαντικά σε προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Υποδιεύθυνση στο Βόλο λειτουργεί με μόλις τέσσερα άτομα που πρέπει να διεκπεραιώσουν όλες τις υποθέσεις της οικονομικής Υπηρεσίας. Την ίδια στιγμή ο εξονυχιστικός έλεγχος συνεχίζεται από τους Ελεγκτές για εκατοντάδες υποθέσεις κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών οικονομικών εισαγγελέων που άνοιξαν εδώ και δύο χρόνια. Επιπλέον, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών έγινε και κατόπιν καταγγελιών.

Οι διασταυρώσεις οικονομικών στοιχείων αφορούν στις καταθέσεις επαγγελματιών που μπήκαν στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ από το 2012 και μετά. Όπως είναι γνωστό, συνολικά έχουν ανοιχθεί 500 λογαριασμοί. Οι Ελεγκτές συνεχίζουν την αντιπαραβολή στοιχείων. Συνολικά έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για 35 υποθέσεις σε επίπεδο Θεσσαλίας. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να σχηματιστούν οι πρώτες δικογραφίες από τις Υποδιευθύνσεις στις έδρες των παραβατών που θα κληθούν να οδηγήσουν τις υποθέσεις στα ακροατήρια.

Οι φάκελοι δεκατεσσάρων υποθέσεων -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- θα διαβιβαστούν στην Υποδιεύθυνση του Βόλου για περαιτέρω ενέργειες, καθώς σε αρκετές από τις υποθέσεις (80%) προκύπτουν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.
Το ύψος των τσουχτερών προστίμων που θα επιβληθούν είναι ανάλογο των ποσών που θα αφορούν οι παραβάσεις. Ισάριθμες υποθέσεις ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με το Βόλο περαιώθηκαν στη Λάρισα. Η Υποδιεύθυνση θα σχηματίσει δικογραφίες για δεκαέξι υποθέσεις.

Τέσσερις είναι οι υποθέσεις σε επίπεδο Θεσσαλίας που θα διαβιβαστούν στην Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων.
Οι Ελεγκτές του ΣΔΟΕ συνεχίζουν την εξέταση των οικονομικών στοιχείων με στόχο τη διαπίστωση της προέλευσης των καταθέσεων. Η διασταύρωση των οικονομικών στοιχείων γίνεται στην κατεύθυνση να εξακριβωθεί η νομιμότητά τους.

19 οχήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλίας από το ΕΣΠΑ

Σύσκεψη με τη διοίκηση και τα αρμόδια στελέχη του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλίας είχε ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός στην έδρα της Περιφέρειας. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι προτεινόμενες δράσεις του Πυροσβεστικού Σώματος στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020, για την καλύτερη αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη σύσκεψη, στο ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ) υπάρχει πρόβλεψη για την προμήθεια πυροσβεστικού εξοπλισμού (οχήματα, ατομικός εξοπλισμός) αλλά και τη προμήθεια εξοπλισμού ενεργητικής ασφάλειας, στο πλαίσιο πρόληψης πυροπροστασίας. Παράλληλα από το τρέχον ΕΣΠΑ έρχονται στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλίας 19 ειδικά οχήματα, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.

Επιστολή Αγοραστού για την άρση αδικίας σε βάρος της Μαγνησίας για το πετρέλαιο

Να ενταχθεί η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων στη Β’ κλιματική ζώνη, ζητά με επιστολή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χουρδούβελη.

Η επιστολή αφορά την απόφαση του Υπουργείου για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.
 
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Στην υπ΄αριθμ. Δ33 5037619 ΕΞ 2013 απόφαση με θέμα «Χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και καθορισμός του ύψους των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης αυτού» και συγκεκριμένα στο άρθρο 3 αυτού, έχετε χωροθετήσει την Π.Ε Μαγνησίας και Σποράδων στην τρίτη κλιματική ζώνη ενώ οι υπόλοιπες τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανήκουν στην δεύτερη κλιματική ζώνη.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να διορθωθεί η αδικία αυτή διότι κλιματικά η Π.Ε Μαγνησίας και Σποράδων έχει σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά με την όμορη Π.Ε. Λάρισας, συνεπώς οι ανάγκες που προκύπτουν στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης είναι ίδιες, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι του επιδόματος να μην καλύπτονται από την ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων που για την Γ’ κλιματική  Ζώνη είναι τα μισά από τη Β’ Ζώνη.

Γι’ αυτό παρακαλούμε όπως χωροθετήσετε την Π.Ε Μαγνησίας και Σποράδων στη δεύτερη κλιματική ζώνη με την απόφαση χορήγησης του επιδόματος για το 2014.

Ανοιχτή εκδήλωση για τις «εργατικές αντιστάσεις»

Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: «Εργατικές Αντιστάσεις - Εγχειρήματα Αυτοδιαχείρισης» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, στις 7:00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Ομιλητές είναι οι Θοδωρής Πανόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου των εργαζομένων στον ΙΜΑΝΤΑ με το σχήμα «Εργατική Αυτονομία», η Αφροδίτη Τζιαντζή - δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών», εκπρόσωπος του Σωματείου εργαζομένων της ΒΙΟΜE, Νίκος Κανελλής - ΞΕΚΙΝΗΜΑ, δημοτικός σύμβουλος.

«Βρισκόμαστε -επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών- σε μια περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από την ύφεση των εργατικών και λαϊκών αγώνων. Η κυβέρνηση και η εργοδοσία περνάνε καθημερινά την αντεργατική πολιτική τους εις βάρος των εργαζομένων και στους περισσότερους χώρους δουλειάς επικρατεί ο φόβος της απόλυσης και η τρομοκρατία της εργοδοσίας, με αποτέλεσμα τις διαρκείς μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων και της ανατροπής των κατακτήσεών τους.

Ο αγώνας των εργαζομένων στον ΙΜΑΝΤΑ και το ΣΥΡΜΑ αποτελεί σήμερα ένα φωτεινό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι όταν οι εργαζόμενοι αγωνιστούν ενωμένοι και με αποφασιστικότητα τότε μπορούν να πετύχουν νίκες. Την ίδια ώρα φωτεινά παραδείγματα ηρωικών αγώνων και αντιστάσεων αποτελούν οι απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, οι απολυμένοι της ΕΡΑ, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής κ.α.

Μέσα από την εκδήλωση θέλουμε καταρχάς να εκφράσουμε ξανά τη συμπαράσταση και τη στήριξή μας στον αγώνα των εργαζομένων στον ΙΜΑΝΤΑ και το ΣΥΡΜΑ. Επιπλέον θέλουμε να συμβάλλουμε στο να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα από τους αγώνες αλλά και να ενισχύσουμε τη συζήτηση για το ποια μπορεί να είναι η εναλλακτική πρόταση στη σημερινή κρίση του καπιταλισμού.

Με τον Μουτζούρη… στη σήραγγα της Γορίτσας

Καταγράφηκε σε 300 σελίδες από ομάδα εργασίας του ΤΕΕ

«Σε κεντροβαρική, γεωστρατηγική θέση στην ελληνική επικράτεια, η Μαγνησία φαίνεται προορισμένη να αποτελεί κρίσιμης σημασίας οδικό και σιδηροδρομικό κόμβο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και να αναπτύξει μεταφορικές συνδέσεις, θαλάσσιες και αεροπορικές, με νέους προορισμούς σε τρεις ηπείρους».

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η Ομάδα εργασίας του ΤΕΕ Μαγνησίας, που είχε ως θέμα την «Ιστορία των Μεταφορών στη Μαγνησία» και η όποια καταγράφηκε σε 300 σελίδες. Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από τους κ. κ. Χαράλαμπο Σκυργιάννη (επικεφαλής), Ελένη Σταματίου, Κατερίνα Ντόντη, Βασίλη Μαυραντζά και Απόστολο Καγιάννη.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας κ Χαράλαμπος Σκυργιάννης κατά την παρουσίαση της μελέτης στη Διοικούσα Επιτροπή, «ο Νομός Μαγνησίας έχει μεγάλη Ιστορία σε όλα τα Συστήματα Μεταφορών και αυτό το πόνημα ας είναι μόνο η αρχή για την πλήρη καταγραφή αυτής της Ιστορίας».

Η Διοικούσα Επιτροπή αποφάσισε την επίσημη παρουσίαση της μελέτης και να διερευνήσει την έκδοσή της σε βιβλίο.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30/09/2014 - 11:15