Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής



Το ΠΑΜΕ Ξάνθης για τη δίκη του Γιώργου Πυργελή

Με τίτλο «κάτω τα χέρια σας από το ταξικό κίνημα», η γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜε ανακοινώνει τα ακόλουθα αναφορικά με την εξ αναβολής δίκη του γραμματέα της Γιώργου Πυργελή:

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα στελέχη του δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούν, να κάνουν πίσω μπροστά στην επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας.

Η εργοδοσία του εργοστασίου SUNLIGHT του Π. Γερμανού σέρνει στα δικαστήρια τον Γ. Πυργελή, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ. Στις 10 Οκτώβρη 2014 θα πραγματοποιηθεί η εξ αναβολής δίκη στο μονομελές πλημμελειοδικείο Ξάνθης.

Επιχειρούν να ποινικοποιήσουν τους εργατικούς αγώνες. Ο Γ. Πυργελής έκανε το ταξικό του καθήκον, έκανε πράξη την υποχρέωση που έχει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων μαζί με δεκάδες άλλους εργαζόμενους. Στόχος τους είναι να τρομοκρατήσουν και τους εργαζόμενους του ίδιου του εργοστασίου, να μην σηκώσουν «κεφάλι», στα μέτρα που καταδικάζουν αυτούς και τις οικογένειές τους στην αβεβαιότητα, φτώχεια και την εξαθλίωση.

Όσα μέτρα κι αν πάρουν δεν πρόκειται να σταματήσουν την δράση των ταξικών δυνάμεων, την πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Συνεχίζουμε με οργάνωση, σχέδιο και δράση βάζοντας στη μάχη περισσότερους εργάτες και εργάτριες.

Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης την Παρασκευή 10 Οκτώβρη, στις 10 πμ στο δικαστικό μέγαρο Ξάνθης, κάθε σωματείο, συνδικαλιστή, εργαζόμενο, να συμμετέχει.



Το Κ.Κ.Ε. Ξάνθης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Από την Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης του Κ.Κ.Ε. ανακοινώνονται τα ακόλουθα σχετικά με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού:

Το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2015 αποτυπώνει τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και της φοροεπιδρομής για το λαό, με τη μονιμοποίηση του τέλους αλληλεγγύης και τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, που εξανεμίζει και τις όποιες δήθεν "ελαφρύνσεις" υπάρχουν. Επιβεβαιώνεται ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί και την περίοδο της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, στο όνομα της διατήρησής της. Άλλωστε βασική αρχή του προσχεδίου αποτελεί η δέσμευση της κυβέρνησης για συνέχιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, οι οποίες συμβάλλουν στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Η κατάρτισή του έγινε κάτω από το πρίσμα του πλαισίου της Νέας Οικονομικής Διακυβέρνησης της ΕΕ και των κανονισμών της δημοσιονομικής πειθαρχίας για κάθε κράτος - μέλος. Δηλαδή την προληπτική και ενισχυμένη εποπτεία, αλλά και την υποχρέωση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, που αποδέχονται τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Καμία αναμονή, καμία αυταπάτη, εντός των τειχών της ΕΕ και σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος προς όφελος του λαού, ανεξάρτητα από το όποιο μείγμα διαχείρισης



Εκδήλωση της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου Ξάνθης: ¨Η δημόσια υγεία στο χρηματιστήριο»

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ξάνθης προσκαλεί το κοινό στην εκδήλωση με τίτλο «Η δημόσια υγεία στο χρηματιστήριο: ο “λύκος” θα προσέχει τους ασθενείς», για την ίδρυση της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων που ιδιωτικοποιεί τη δημόσια υγεία.

Η εκδήλωση αφορά σε συζήτηση για το μέλλον της δημόσιας υγείας και θα γίνει το απόγευμα (18.00) της Τετάρτης 8 Οκτωβρίου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΙΝοΚΥΞ επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Την ώρα που η ίδια η Βουλή ανακοινώνει επίσημα ότι 6.300.000 Έλληνες επιβιώνουν κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας, η μνημονιακή κυβέρνηση προχωρά στην τελική διάλυση της δημόσιας υγείας.Πρώτα κατήργησαν την πρωτοβάθμια περίθαλψη, απολύοντας τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ και έφτιαξαν το ΠΕΔΥ χωρίς κανένα κλινικό γιατρό. Για παράδειγμα: είναι πρακτικά αδύνατο να εξεταστείς από παιδίατρο στο ΠΕΔΥ, αφού ο ίδιος γιατρός καλύπτει 6 θέσεις (Κ.Υ. Αβδήρων, Κ.Υ. Σταυρούπολης, Νοσοκομείο, πρώην ΠΙΚΠΑ, πρώην σταθμό εμβολίων ΙΚΑ και ΠΕΔΥ). Στη συνέχεια έβαλαν περιορισμό στη συνταγογράφηση φαρμάκων με αποτέλεσμα ασθενείς με χρόνια προβλήματα και ακριβή θεραπεία να μην μπορούν να πάρουν δωρεάν τα φάρμακά τους. Μετά απαγόρευσαν μια σειρά εργαστηριακών αλλά και προληπτικών εξετάσεων. Τώρα πρέπει να τις πληρώνεις από την άδεια τσέπη σου. Ολοκληρώνουν την καταστροφή της δημόσιας Υγείας με την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας μετόχων για την διαχείριση των οικονομικών του ΕΣΥ (ΕΣΑΝ ΑΕ). Το κράτος θα έχει αρχικά το 51% των μετοχών και στη συνέχεια ίδωμεν. Η ψήφος όμως των μεγαλοεπιχειρηματιών της υγείας θα είναι ισότιμη με το κράτος. Δηλαδή έβαλαν τον λύκο (που θέλει να κατασπαράξει τη δημόσια υγεία) να φυλάει τα πρόβατα!

Οι εισαγωγές ασθενών, οι εξετάσεις τους, τα φάρμακά τους και ο χρόνος νοσηλείας τους θα εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από τα κέρδη της εταιρείας και όχι από την βαρύτητα της κατάστασης του ασθενούς. Παράδειγμα: μέγιστος χρόνος νοσηλείας παιδιού με μηνιγγίτιδα προβλέπονται από τον κανονισμό οι 3 μέρες, ενώ αναγκαία είναι η νοσηλεία 10-14 ημερών. Συνεπώς μετά την 4η μέρα ή πληρώνεις ή παίρνεις εξιτήριο. Με τα ίδια κριτήρια θα έχει προτεραιότητα στο χειρουργείο αυτός που πληρώνει και δεν έχει επείγον πρόβλημα και όχι ο νέος με το επείγον πρόβλημα που είναι ανασφάλιστος. Με το σύστημα αυτό θα διαμορφωθούν δύο ειδών νοσοκομεία: τα επαρχιακά που έχουν «πελατεία» ανασφάλιστους και άπορους και σταδιακά θα υπολειτουργούν ελλείψει χρημάτων, προσωπικού και υλικών, και τα νοσοκομεία που θα νοσηλεύουν τους πλούσιους.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά δεν θα ανατραπεί αν δεν την ανατρέψει ο λαός. ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8/10/2014 (6 ΜΜ) ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.



Παράσταση Διαμαρτυρίας Νεολαίας Σύριζα έξω από το Δημαρχείο Ξάνθης

Το πανό που αναρτήθηκε, κατέβηκε και, τελικά, αναρτήθηκε για τρίτη φορά ήταν η αιτία της διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στελέχη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέλη της Νομαρχιακής ή άλλων κομμάτων, έξω από το Δημαρχείο της Ξάνθης.

Όπως ανέφερε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, στόχος της κινητοποίησης ήταν «Για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ελευθερία της πολιτικής έκφρασης.Ενάντια σε αυτούς που μας στερούν το λόγο, ενάντια σε αυτούς που μας θέλουν παθητικούς δέκτες των πολιτικών τους, ενάντια σε αυτούς που μας οδηγούν συνειδητά στην εξαθλίωση, εμείς προτάσσουμε τους συλλογικούς αγώνες και τις δικές μας αξίες, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης , της δημοκρατίας!

Κανείς δεν μπορεί να μας διώξει από τους δημόσιους χώρους, κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δημόσιο λόγο, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Πρέπει να επανακτήσουμε τις πόλεις μας. Οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σε ολόκληρη την κοινωνία . Είναι χώροι έκφρασης και δράσης. Είναι οι δικοί μας χώροι.»



Περιφερειάρχης: Ικανοποίηση για την Αστυνομική Σχολή Κομοτηνής, περιμένουμε για Ξάνθη και Διδυμότειχο

Την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων στην Κομοτηνή εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Παυλίδης μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια, για την επαναλειτουργία της Αστυνομικής Σχολής Κομοτηνής αλλά επαναφέρει το πρόβλημα με την Ξάνθη και το Διδυμότειχο, που συνεχίζουν να λειτουργούν ως Κέντρα Κράτησης.

«Η επαναλειτουργία των Σχολών Αστυνομίας στην Περιφέρειά μας είναι για μας αμετακίνητη θέση. Η απόφαση αυτή είναι για την ΠΑΜ-Θ θέμα πολλαπλής σημασίας, ευχαριστούμε τον Υπουργό για την μερική ικανοποίηση του αιτήματός μας που πρέπει ν’ αποτελέσει την αφετηρία και για την θα επαναλειτουργία και των Σχολών Αστυνομίας της Ξάνθης και του Διδυμοτείχου που είναι πάγιο αίτημά μας» αναφέρει στη γραπτή δήλωση που διένειμε το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας



Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους θεσμικούς φορείς του νομού να μην έχουν καμία συνάντηση με την εγκληματική οργάνωση της Χ.Α. και σε καμία περίπτωση να μην νομιμοποιούν την παρουσία της

Μια λιτή ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης με αφορμή την επίσκεψη στη Θράκη του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αρτέμη Ματθαιόπουλου και τη συνάντησή του με θεσμικούς φορείς μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης μας κ.Αργύρης Αργυρόπουλος αλλά και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων κ.Μαργαρίτης Θεολόγου, ο οποίος στον πολιτικό του βίο είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.Η δεύτερη αυτή συνάντηση σχολιάστηκε στα social media, σε κάποια δε από αυτά ζητήθηκε η παραίτησή του.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ περί του θέματος αυτού έχει ως εξής:

«Με αφορμή την επίσκεψη στελεχών της Χ.Α. στην πόλη μας και τη συνάντησή τους με φορείς ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους θεσμικούς φορείς του νομού να μην έχουν καμία συνάντηση με την εγκληματική οργάνωση και σε καμία περίπτωση να μην νομιμοποιούν την παρουσία της.Η συγκεκριμένη οργάνωση είναι έκθετη έναντι των πολιτών για την εγκληματική της δράση απότοκη της ναζιστικής ιδεολογίας της και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.»



Παράνομες και προκλητικές παρακρατήσεις κοινοτικών ενισχύσεων για οφειλές ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ

Το παράνομο της κυβερνητικής απόφασης να καταργήσει με νόμο το ακατάσχετο των κοινοτικών ενισχύσεων των αγροτών επισημαίνουν με ερώτηση τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον Νόμο 4254/2014 που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2014 «οι μέχρι πρότινος ακατάσχετες επιδοτήσεις θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με οφειλές των παραγωγών -αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών και των βιοτεχνών- προς τα ταμεία, χωρίς καν να ζητείται η σύμφωνη γνώμη τους ή να ενημερώνονται νωρίτερα, και χωρίς βέβαια να τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν τις προτεραιότητές τους, είτε αυτές είναι άλλες οφειλές προς τρίτους (πχ. προμηθευτές) είτε η αποπληρωμή ΔΕΚΟ, είτε άλλες οικογενειακές ανάγκες, κλπ)», όπως τονίζεται στην ερώτηση, την ίδια ώρα που κάτι τέτοιο αντιβαίνει τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην εθνική νομοθεσία.



Eκδήλωση της Λαϊκής Αντίστασης Ξάνθης την Τετάρτη, για τις επεμβάσεις σε Μ. Ανατολή – Ουκρανία

«ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ» είναι ο τίτλος εκδήλωσης της Λαϊκής Αντίστασης Ξάνθης:

Ουκρανία – Μ. Ανατολή: Δυο περιοχές με μεγάλη στρατηγική σημασία. Δυο περιοχές που πληρώνουν αυτήν ακριβώς τη σημασία τους. Μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα στα σύνορα με τη Ρωσία, η πρώτη. Κομβικό σημείο για τον έλεγχο σημαντικών ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφορά τους, η δεύτερη.

Δυο περιοχές όπου εκδηλώνονται οι ανταγωνισμοί των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των ΗΠΑ-Ε.Ε. από τη μια και της Ρωσίας από την άλλη. Άμεσα και πιο επικίνδυνα για όλη την ανθρωπότητα στην Ουκρανία, πιο καλυμμένα στη Μ. Ανατολή.Δυο περιοχές, όπου εκφράζεται η ακατάσχετη διάθεση των ΗΠΑ να δημιουργήσουν όρους παγκόσμιας κυριαρχίας, να περισφίξουν και να εξουδετερώσουν τον βασικό (σε στρατηγικό και πυρηνικό επίπεδο) ανταγωνιστή τους, τη Ρωσία, να συγκροτήσουν τη δυτική συμμαχία προς αυτήν την κατεύθυνση. Όπου επίσης εκδηλώνονται αντίστοιχες απαντήσεις της Ρωσίας στην προσπάθειά της να αναδειχθεί σε ιμπεριαλιστική δύναμη πρώτης γραμμής, να συντηρήσει κα να διευρύνει την επιρροή της.Δυο περιοχές όπου η ιμπεριαλιστική επέμβαση (κυρίως των ΗΠΑ) δημιούργησε το έδαφος για την ανάπτυξη των πιο σκοταδιστικών, αντιδραστικών και φασιστικών δυνάμεων. Οι φίλοι και σύμμαχοι των ΗΠΑ – Ε.Ε., φασίστες του Δεξιού Τομέα στην Ουκρανία, οι πρώην σύμμαχοι και νυν «θανάσιμοι εχθροί» τους, το σκοταδιστικό Ισλαμικό Κράτος στη Μ. Ανατολή.

Ο Ουκρανικός λαός πληρώνει ήδη βαρύ φόρο αίματος. Το ίδιο και οι πολύπαθοι λαοί της Μ. Ανατολής. Λίγους μόνο μήνες μετά τη σφαγή χιλιάδων Παλαιστίνιων από το Ισραήλ, και μαζί με τον τρόμο που σκορπίζουν οι τζιχαντιστές, άρχισαν να δέχονται τις «απελευθερωτικές» βόμβες και τους πυραύλους των αμερικάνων και των συμμάχων τους. Σε έναν πόλεμο μακροχρόνιο, όπως δήλωσε ο Ομπάμα, που θα ανοίξει όλους τους ασκούς του Αιόλου και θα φέρει την καταστροφή στις χώρες και τους λαούς της περιοχής.Οι ιμπεριαλιστές, μέσα από τους ανταγωνισμούς τους για το ξαναμοίρασμα της γης, κομματιάζουν χώρες και σφαγιάζουν λαούς, ανεβάζουν το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης στα ύψη, εξαπλώνουν τον κίνδυνο του πολέμου και της καταστροφής παντού.

Η συγκρότηση και ανάπτυξη του ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΛΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ γίνεται συνεχώς πιο επιτακτική.

•ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

•ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

•ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ

•ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΜΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΤΟΥΣ

Πολιτική Εκδήλωση, ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΗ, 7:00 μ.μ. στο Καφέ «Βυζάντιο»



Δύο θέσεις ειδικών συμβούλων στον δήμο Τοπείρου

Στην πρόσληψη δύο ειδικών συμβούλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα προχωρήσει ο δήμος Τοπείρου και καλεί τους/τις ενδιαφερόμενους/νες να υποβάλλουν σχετική αίτηση µε σύντομο βιογραφικό.

Οι σύμβουλοι θα ασχοληθούν με ζητήματα

• διοικητικής υποστήριξης, επεξεργασίας προτάσεων και εισηγήσεων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες

• τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, παρακολούθησης, διαχείρισης και εφαρμογής κοινοτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων

• δρομολόγησης πρωτοβουλιών για τη δικτύωση, προβολή δραστηριοτήτων της ιστορικής φυσιογνωμίας και κληρονομιάς του τόπου

• που αφορούν τον πολιτισμό και την εκπαίδευση µέσω καινοτόμων υπηρεσιών

• εξεύρεσης τρόπων και χορηγιών για την προσέλκυση επισκεπτών, προβολή πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων του δήμου.

Απαιτούμενα προσόντα

Τα γενικά προσόντα διορισμού που προβλέπονται για τους υπαλλήλους του πρώτου μέρους του ν.3584/07 (άρθρα 11 έως και 17). Για τα γενικά προσόντα διορισμού απαιτείται χωριστή από την αίτηση, υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου, κατά το άρθρο 8 του ν.1599/1986, στην οποία να δηλώνεται ότι πληρούνται.

Πτυχίο ή δίπλωμα πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο ή δίπλωμα της αλλοδαπής

Πτυχίο γνώσης αγγλικής ή γαλλικής γλώσσας

Γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα επεξεργασίας κειμένου, υπολογιστικών φύλλων και υπηρεσιών διαδικτύου, από πιστοποιημένους φορείς.

Δικαιολογητικά

Εντός δέκα ημερών από τη δημοσίευση περίληψης της παρούσας απόφασης στον τύπο, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν στον δήµο Τοπείρου (δημαρχείο, γραφείο προσωπικού, 1ος όροφος – Εύλαλο Ξάνθης, Τ.Κ. 67200 τηλέφωνο 25413 52606, Θεοδούλη Καλπάκη) τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Αίτηση

Βιογραφικό σημείωμα

Τίτλοι σπουδών

Υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου κατά το άρθρο 8 του ν.1599/1986, στην οποία να δηλώνεται ότι πληρούνται τα γενικά προσόντα διορισμού (άρθρα 11 έως και 17 του Ν.3584/2007).

Η πλήρωση των θέσεων Ειδικών Συμβούλων ενεργείται µε απόφαση του δημάρχου, ο οποίος και θα προσλάβει τα πρόσωπα που είναι κατά την κρίση του κατάλληλα. Οι ειδικοί σύμβουλοι υπόκεινται απευθείας στην ιεραρχική εξάρτηση του οικείου δημάρχου για την επικουρία του οποίου έχουν προσληφθεί. Δεν ασκούν αποφασιστικές αρμοδιότητες οποιασδήποτε μορφής και παρέχουν συμβουλές και διατυπώνουν εξειδικευμένες γνώμες, γραπτά ή προφορικά, για τον συγκεκριμένο τομέα δραστηριοτήτων του δήμου τον οποίο έχουν ορισθεί να εξυπηρετούν.



Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών ο Dieter Harlfinger

Στις 8 Οκτωβρίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 6.30 μ.μ., στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή, θα πραγματοποιηθεί η αναγόρευση του Ομότιμου Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, κ. Dieter Harlfinger, σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, έπειτα από πρόταση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.

Διάλεξη με θέμα «Μνήμες της βουλγαρικής κατοχής στην Ξάνθη (1941-1944): η περίπτωση των αφηγήσεων του Γεωργίου Χρ. Θεοδωρίδη» στη ΦΕΞ με ομιλήτρια τη Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης στο πλαίσιο του θεματικού της κύκλου «Μικρές Ιστορίες της Ξάνθης / Μνήμη - χώρος Ξάνθη» διοργανώνει διάλεξη με ομιλήτρια τη Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου, Υποψ. Διδάκτορα Λαογραφίας στο Τμήμα Γλώσσας. Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα «Μνήμες της βουλγαρικής κατοχής στην Ξάνθη (1941-1944): Η περίπτωση των αφηγήσεων του Γεωργίου Χρ. Θεοδωρίδη», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Τη διάλεξη θα προλογίσει ο Μ. Γ. Σέργης, Αναπλ. Καθηγητής στο παραπάνω Τμήμα.



Μουσικές Συναντήσεις στην «Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»

7 χρόνια δράσεις κλείνει φέτος το Φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» και ήρθε η ώρα να παρουσιάσει το αποτέλεσμα αυτής της 7χρονης παρουσίας του. Φέτος το Φεστιβάλ φιλοξενεί φίλους και συνεργάτες του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και καθηγητές και φοιτητές από μουσικά τμήματα πανεπιστήμιων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας και οι δράσεις του χωρίζονται σε δύο κύκλους εργασίας. Στον 1ο κύκλο εργασιών θα συζητηθεί το μέλλον του φεστιβάλ και στον δεύτερο κύκλο η αξιοποίηση των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη.Παράλληλα το κοινό θα έχει τη δυνατότητα ν’ απολαύσει ρεσιτάλ και οι μαθητές και σπουδαστές μουσικής να παρακολουθήσουν τα workshops.

Συνοπτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 20.00 στο σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ

«Μουσικότροπο Σχόλιο»για τη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, από το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου.

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Panel εργασιών για το Φεστιβάλ η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι 1ο κύκλος με τον Νίκο Κυπουργό

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Παρουσίαση του αρχείου «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» 2ο κύκλος με τη Σόνια Θεοδωρίδου

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 20.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

«Ο κόσμος σου να είμ’ εγώ» Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι με την Ομάδα Φωνητικής Έκφρασης & το Μικρό Οργανικό Σύνολο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 20.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

«Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι» από το φωνητικό σύνολο του Τελλογλείου Ιδρύματος του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/κης Cantusarte και την Χορωδία Θρακικής Εστίας «Το κάστρο». Τη χορωδία διευθύνει η μαέστρος Άλκηστις Τόγια. Στο πιάνο συνοδεύει η διακεκριμένη πιανίστα Ειρήνη Μαύρου.

Παρασκευή 7 έως και Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Συναυλίες με τα μουσικά σχήματα των πανεπιστημίων Ιονίου, Αδριανούπολης & Φιλιππούπολης.

Workshops με τους καθηγητές των πανεπιστημίων Ιονίου, Αδριανούπολης & Φιλιππούπολης



Ομιλία του Κ. Μαρτίδη διοργανώνει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ξάνθης

Εκδήλωση με ομιλητή τον Ιάκωβο Μαρτίδη, Ψυχίατρο- Συγγραφέα, διοργανώνει Σύλλογος Καρκινοπαθών Ξάνθης . Η εκδήλωση θα γίνει στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης, την ερχόμενη Παρασκευή 10/10, στις 7,30



Η 9η πανελλήνια φθινοπωρινή συνάντηση μανιταρόφιλων

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μανιταρόφιλων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απογόνων Προσφύγων Άνω Καρυόφυτου και τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Νεολαίας Καρυόφυτου, πραγματοποιούν στις 24, 25 και 26 Οκτωβρίου σειρά εκδηλώσεων με θέμα την «9η Πανελλήνια Φθινοπωρινή Συνάντηση Μανιταρόφιλων».Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να δοθεί η ευκαιρία σε ανθρώπους που αγαπούν τα μανιτάρια και τη φύση, αλλά και σε όσους θα ήθελαν να μάθουν για τον παράξενο και μυστηριώδη κόσμο των μανιταριών, να τα γνωρίσουν στον φυσικό τους χώρο μέσα από την αναζήτηση, τη συλλογή και σεμινάρια με την καθοδήγηση ανθρώπων με μεγάλη γνώση και εμπειρία στα υπέροχα μανιτάρια.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου (στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη)

Ώρα 19:00: Σεμινάριο μανιταρογνωσίας με τους Γιώργο Κωνσταντινίδη και Παναγιώτη Παναγιωτίδη.

Σάββατο 25 Οκτωβρίου (στην πλατεία του Άνω Καρυοφύτου)

10:00: Αναζήτηση μανιταριών και τρούφας (στις περιοχές Καρυοφύτου, παραποτάμιου δάσους Νέστου και/ή Λειβαδίτη)

14:00: Φαγητό και μουσική διασκέδαση

16:30: Έκθεση μανιταριών και τρούφας και σεμινάρια μανιταρογνωσίας

17:30: Μουσική διασκέδαση.

Κυριακή 26 Οκτωβρίου (στην πλατεία του Άνω Καρυοφύτου)

10:30: Ελεύθερη αναζήτηση μανιταριών και τρούφας (στις περιοχές Καρυοφύτου, παραποτάμιου δάσους Νέστου και/ή Λειβαδίτη)

10:30: Παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα και την ευγενική υποστήριξη της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης Δήμου Ξάνθης.

Η συμμετοχή στις δραστηριότητες της εκδήλωσης είναι δωρεάν και δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6974 889879.

H Μαρία Εκμεκτσίογλου από την Πόλη έρχεται … στην Ξάνθη

Εκδήλωση Γευσιγνωσίας με προσκεκλημένη την κ. Μαρία Εκμεκτσίογλου, κορυφαία chef της Πόλης, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014, στο πλαίσιο της «1ης Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης Ξάνθης» που διοργανώνει το Επιμελητήριο Ξάνθης, στο Κλειστό Γυμναστήριο «Φίλιππος Αμοιρίδης».

Η παράλληλα αυτή εκδήλωση διοργανώνεται με στόχο την παρουσίαση των προϊόντων της περιοχής μας και την ανάδειξη τους ως κυρίαρχου στοιχείου της ταυτότητας και του πολιτισμού του τόπου μας. Η σύγχρονη… Λωξάντρα της Πόλης, με μαεστρία, μεράκι και με τον δικό της εύγλωττο τρόπο θα παρουσιάσει συνταγές με στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ξανθιώτικη γαστρονομία, βασισμένες σε προϊόντα και υλικά που παράγονται στον τόπο μας. Άλλωστε, η κουζίνα της περιοχή μας χαρακτηρίζεται από έναν μοναδικό συνδυασμό ευωδιών, γεύσεων και παραδόσεων από Ανατολή και Δύση καθώς υπήρξε για αιώνες πέρασμα λαών και ανθρώπων με διαφορετικά ήθη και έθιμα, με διαφορετική κουλτούρα και θρησκεία. Σε μια γιορτή γεύσεων, αρωμάτων και δημιουργίας, που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κοινού, επιχειρήσεις και παραγωγοί τροφίμων & ποτών θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τα προϊόντα τους. Πέρα από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει για τις συνταγές της η κα. Εκμεκτσίογλου, θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση και άλλα συστατικά της ξανθιώτικης γαστρονομίας, όπως τα φημισμένα κρασιά και γλυκά, οι ξηροί καρποί, ο αρωματικός καφές κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες για τους τρόπους συμμετοχής στην εκδήλωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Επιμελητήριο Ξάνθης, κα. Σοφία Τσελεπίδου, τηλ.: 2541022533 & 2541025105 (εσωτ. 5).



Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης στο βιβλιοπωλείο “Δύο”

Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρουσιάζεται από το 2011 στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ταξιδεύει στο βιβλιοπωλείο «Δύο» το Σάββατο 11 Οκτωβρίου στις 11.00 π.μ.

Τα παιδιά μέσω της Νατάσας Μιχαηλίδου (αρχαιολόγου – μουσειολόγου - ξεναγού) θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα θεωρητικά και πρακτικά εργαλεία του αρχαιολόγου και να πάρουν μέρος σε μια μικρής έκτασης «ανασκαφή»!

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας πέντε ετών και πάνω.

http://www.guideinthrace.com/

https://www.facebook.com/mikroi.arxaiologoi.thrakis

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54