Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ-23-10-2014

«Μπλόκο» στην ασφαλιστική ενημερότητα πρώην και νυν αιρετών στη Ζάκυνθο, λόγω μεγάλων και ανεξόφλητων οφειλών στο ΙΚΑ!


Προσωπική ευθύνη έχουν πλέον οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης για οφειλές των δήμων στο ΙΚΑ και όπως πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό και στη Ζάκυνθο, οι μεγάλες οφειλές που υπάρχουν από ΟΤΑ, στο συγκεκριμένο ασφαλιστικό φορέα, δημιουργούν άμεσες παρενέργειες στα πολιτικά πρόσωπα! Με άλλα λόγια, πρώην δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του νησιού, βρίσκονται στην…μαύρη λίστα, με αιτία τις οφειλές στην καθαριότητα-και όχι μόνο-με αποτέλεσμα να «μπλοκάρονται», η ασφαλιστική ενημερότητα τους, από το ΙΚΑ. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, η υπόθεση αυτή έγινε γνωστή, όταν πρώην αιρετός της Ζακύνθου, ζήτησε ασφαλιστική ενημερότητα για τον ίδιο και το ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ, δεν την έδωσε, ακριβώς, επειδή, υπάρχουν παλιές οφειλές…Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι οι οφειλές προς το ΙΚΑ, αφορούν τόσο τους πρώην Καποδιστριακούς δήμους, όσο και τους πρώην συνδέσμους, π.χ. στην καθαριότητα, όπως και δημοτικές επιχειρήσεις του νησιού, καθώς, υπάρχουν μεγάλα ανεξόφλητα ποσά τα τελευταία χρόνια! Μάλιστα, η αδυναμία λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας σχετίζεται με οφειλές των ΟΤΑ από το…2005 μέχρι και σήμερα και αφορά, βάσει πληροφοριών, τουλάχιστον, πέντε άτομα, πρώην αλλά και νυν αιρετούς, οι οποίοι, έχουν ήδη ανακαλύψει το προσωπικό τους πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι εκτός από τις καθαρές οφειλές των ΟΤΑ προς το ΙΚΑ, υπάρχουν και οι προσαυξήσεις, που κάνουν ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν ή συνεχίζουν να διαχειρίζονται τα κοινά της Ζακύνθου και με δεδομένη την αδυναμία εξόφλησης αυτών των οφειλών από την τοπική αυτοδιοίκηση που βρίσκεται σε…μαύρο χάλι, λόγω των μνημονίων και της κυβερνητικής πολιτικής!

Μεγαλώνουν οι ελλείψεις σε φάρμακα, αναλώσιμο υλικό και αντιδραστήρια, ενόψει χειμώνα, στο νοσοκομείο του νησιού!

Συνεχώς…επιδεινούμενη, λόγω υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και σοβαρής έλλειψης αναγκαίων υλικών, είναι η κατάσταση στο χώρο της δημόσιας και «δωρεάν» υγείας, πανελλαδικά και στη Ζάκυνθο, με τα νοσοκομεία της χώρας, όπως συμβαίνει και με αυτό στο νησί μας, (νέο και σύγχρονο κτίριο), να αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερα προβλήματα, που κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή και την καθημερινότητα, τόσο των εργαζομένων όσο και των ασθενών! Μάλιστα, ο επικείμενος χειμώνας, όπως εκτιμούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, θα φέρει προ των πυλών διάφορα περιστατικά, που είναι άγνωστο αν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν… Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του συλλόγου εργαζόμενων του νοσοκομείου Ζακύνθου, Βαγγέλη Τσώλα, λείπουν από το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού, φάρμακα, υγειονομικό και γενικότερα, αναλώσιμο υλικό και αντιδραστήρια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δουλειά που πρέπει να φέρουν εις πέρας οι εργαζόμενοι, αλλά και για την ταλαιπωρία των ασθενών, με άμεσο αντίκτυπο, τελικά, για τη δημόσια υγεία… «Το νοσοκομείο πρέπει, επιτέλους, να χρηματοδοτηθεί σύμφωνα με τις πραγματικές του ανάγκες», τονίζει ο κ. Τσώλας, ο οποίος, προκειμένου να καταδείξει την οριακή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας και σε μια νησιωτική περιοχή, όπως, η Ζάκυνθος, το χειμώνα, που συχνά αποκλείεται λόγω κακών καιρικών συνθηκών, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Αναγκάστηκε η διοίκηση του νοσοκομείου να πάρει χρήματα που προορίζονται για υλικό για τα χειρουργεία και να τα δώσει για τη λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού, όπου και υπάρχει επείγουσα ανάγκη»! Επίσης, ο ίδιος, επισήμανε ότι ο σύλλογος εργαζόμενων, κατέθεσε αίτηση στον αρμόδιο υπουργό, για ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα, όπως είναι η άμεση ανάγκη για να ανοίξει η πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου!    

Από «κόσκινο» περνάει η ΕΣΑμεΑ, το προσχέδιο του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας

Με επιστολή της στο υπουργείο Υγείας η ΕΣΑμεΑ, (με πρόεδρο τον Ζακυνθινό, Γιάννη Βαρδακαστάνη και της οποίας είναι μέλος το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία νομού Ζακύνθου «οι Ποπολάροι»), κατέθεσε τις προτάσεις-παρατηρήσεις της για το προσχέδιο του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ)  όπως δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με την εν λόγω επιστολή, το νέο σχέδιο του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας διαμορφώνεται σε ένα οικονομικό περιβάλλον που υπαγορεύει μια σειρά αναδιαρθρωτικών προσαρμογών στον τομέα της υγείας. Όπως επισημαίνεται, η κατακόρυφη μείωση των δαπανών υγείας, παράλληλα με την εκρηκτική αύξηση των ανασφάλιστων/απόρων πολιτών, μεταξύ των οποίων και άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, οδηγεί στην εμφάνιση νέων προβλημάτων στον υγειονομικό χάρτη της χώρας, τα οποία απαιτούν αύξηση των κονδυλίων  χρηματοδότησης για το σκοπό αυτό, καθώς και για τη χορήγηση σύγχρονων φαρμακευτικών και θεραπευτικών μεθόδων, αναγκαίων για την αύξηση της λειτουργικότητας και της αυτονομίας των ατόμων με αναπηρία και εν τέλει για τη διατήρησή τους στη ζωή…

«Απέχει…πολύ ο ΕΚΠΥ, από το τι προβλέπει ο Π.Ο.Υ. και η διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία»!

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή τονίζεται ότι: «Επί του νέου σχεδίου του ΕΚΠΥ διαπιστώνονται καταρχάς σημαντικές ελλείψεις σε τομείς όπως: Η πολιτική πρόληψης και προαγωγής της υγείας, σύμφωνα με νέες παθήσεις που εμφανίζονται σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, η πρόβλεψη των τεχνητών βοηθημάτων υγείας για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες, η συρρίκνωση των πράξεων ειδικής αγωγής για τα άτομα με βαριές αναπηρίες και η διαιώνιση ατέρμονων γραφειοκρατικών διαδικασιών στις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν οι γονείς των ατόμων με βαριά αναπηρία». Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ, ο ΕΚΠΥ θα πρέπει να δώσει βαρύτητα και να καλύψει τις επιμέρους και εξειδικευμένες ανάγκες των ασφαλισμένων του, με αναπηρία ή χρόνια πάθηση. Σε διαφορετική περίπτωση, επισημαίνει η ΕΣΑμεΑ, ο νέος ΕΚΠΥ έρχεται σε ρητή αντίθεση τόσο με τη νέα αντίληψη για την υγεία όπως αυτή υιοθετείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) όσο και με τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία!

Η Ομάδα Γυναικών Ζακύνθου, καλεί τις γυναίκες μαζί με τις οικογένειες τους, να διαδηλώσουν μαζικά την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα

ΓΥΝΑΙΚΕΣ: «ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ-ΔΙΝΟΥΜΕ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΝ 1η ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 12 π.μ. ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ»! Με τα συνθήματα αυτά, η Ομάδα Γυναικών Ζακύνθου, απευθύνει μαζικό κάλεσμα συμμετοχής των γυναικών του νησιού στο επικείμενο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα και το Σύνταγμα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση τα εξής: «Να δώσουμεq μια δυναμική και αποφασιστική απάντηση στα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης και ΕΕ. Να βροντοφωνάξουμε ότι δε δεχόμαστε να ζούμε στην ανεργία και την ανασφάλεια. Όποιες κατακτήσεις είχαν οι εργαζόμενοι κερδίσθηκαν με θυσίες και αίμα, με αγώνες που άσκησαν πίεση και υποχρέωσαν τις κυβερνήσεις να κάνουν πίσω. Σήμερα που θέλουν να μας τα πάρουν όλα πίσω, που τα καταργούν στο βωμό της μέγιστης κερδοφορίας των μονοπωλίων πρέπει να τους σταματήσουμε. Η λύση βρίσκεται μόνο στους ταξικούς αγώνες, στις διεκδικήσεις, στην αλληλεγγύη, στην καθολική σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα. Η λύση βρίσκεται στην οργάνωση, στη μαζικότητα, στο δίκιο μας.  Να τους τρομάξουμε με την ενότητά μας. Να τους αναγκάσουμε σε υποχώρηση». Μάλιστα το σχετικό κάλεσμα καταλήγει με τα παρακάτω λόγια: «Έλα και εσύ, μαζί σας, νέα γυναίκα, εργαζόμενη , άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, αγρότισσα, συνταξιούχα, μην μένεις μόνη σου»! Δηλώσεις συμμετοχής στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και στο τηλ.26950-22365.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54