Eιδήσεις από την ΕΡΑ Φλώρινας

ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟΥ ΒΕΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ




Κοινή Δήλωση
Του Θανάση Πετράκου και της Ευγενίας Ουζουνίδου


Θέμα: «Να σταματήσει τώρα το σκάνδαλο της εκχώρησης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στον Όμιλο ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ»
Με αφορμή την απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, με την οποία καλεί την εταιρεία «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» να υπογράψει εντός 30 ημερών τη σύμβαση για την παραχώρηση της έρευνας και εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και Ευγενία Ουζουνίδου τονίζουν τα εξής:
«Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση για εκχώρηση των ορυχείων είναι μέγα σκάνδαλο και άκρως επιβλαβής για το δημόσιο συμφέρον, διότι:
Αποκλείστηκε εξ αρχής από τη διαδικασία ο σοβαρότερος και ισχυρότερος διεκδικητής που είναι η ΔΕΗ, η οποία κατέχει όμορη έκταση ορυχείων και καθίσταται τεχνικά αδύνατο να την εκμεταλλευτεί αν υπογραφεί η σύμβαση με τον ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.  Επίσης, δεν ακυρώθηκε η διαδικασία ούτε μετά την απόφαση της 20ης Σεπτεμβρίου 2012 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  (Υπόθεση Τ-169/08), που επανέφερε το δικαίωμα στη ΔΕΗ ΑΕ να συμμετάσχει στη διεκδίκηση του λιγνιτωρυχείου Βεύης. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δημιουργεί μη αναστρέψιμα τετελεσμένα, πριν από την οριστική απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, για το δικαίωμα της ΔΕΗ να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.
Η διάσπαση του κοιτάσματος σε 2 χωριστές εκμεταλλεύσεις, με βάση την έκθεση έγκριτων καθηγητών του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, θα έχει ως αποτέλεσμα το 30% του κοιτάσματος να μείνει αναξιοποίητο και το κόστος παραγωγής του λιγνίτη να είναι διπλάσιο από το κόστος αν, ενιαία, το αξιοποιούσε η ΔΕΗ
Ουσιαστικά υπήρξε απευθείας ανάθεση, αφού τα κριτήρια που τέθηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης απέκλειαν 8 από τις 10 εταιρίες που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό.
Εκχωρείται ένα κοίτασμα αξίας τεράστιας οικονομικής αξίας για 50 χρόνια με μίσθωμα 171 εκατομμύρια ευρώ για την πρώτη 15ετία!!!
Η επιμονή της κυβέρνησης να εκχωρήσει την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στον όμιλο ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, είναι απαράδεκτη και άκρως ζημιογόνα για το δημόσιο συμφέρον. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτό το μέγα σκάνδαλο και να εκποιήσει τον ορυκτό πλούτο της χώρας.
Η κυβέρνηση βιάζεται να εκχωρήσει το λιγνιτωρυχείο της Βεύη, διότι αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται να προλάβει να διασπάσει τη  ΔΕΗ και να ξεπουλήσει τη λεγόμενη «Μικρή ΔΕΗ», αφού σύντομα ο λαός θα αναδείξει κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθεί έτσι, με κάθε τρόπο, να δημιουργήσει τετελεσμένα και να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα που θα απομυζούν τη ΔΕΗ, ελέγχοντας τα λιγνιτωρυχεία που τροφοδοτούν τα πιο σύγχρονα εργοστάσια της επιχείρησης, τα εργοστάσια της Μελίτης 1 και 2.
Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει την εκχώρηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης τώρα, διότι αν επιμείνει θα φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες.

Το Γραφείο Τύπου





ΣΤΗΝ ΑΚΤΩΡ Η ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΒΕΥΗΣ

Την Απόφαση για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του δημόσιου λιγνιτοφόρου χώρου στην περιοχή Βεύης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας υπέγραψε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ,

Μάκης Παπαγεωργίου. Η εκμίσθωση όπως ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα της Διαύγειας παραχωρείται στην  "ΑΚΤΩΡ Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία".
Μετά από σειρά διαδικασιών και αφού συζητήθηκαν και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου οι όροι της σύμβασης για την εν λόγω εκμίσθωση, υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση, που αποτελεί ένα από τα τελευταία βήματα για την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πλήρως με την κύρωση της σύμβασης μίσθωσης από την Ολομέλεια της Βουλής.
Η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης συνεισφέρει απόλυτα στην απρόσκοπτη και αποδοτική λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής διασφαλίζοντας περαιτέρω την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας.
Πολύ σημαντικές, όπως αναφέρει η απόφαση του υπουργείου είναι και οι άμεσες ωφέλειες για το Δημόσιο που διασφαλίζονται με την ολοκλήρωση της εκμίσθωσης του ορυχείου της Βεύης:
· Στα δεκαπέντε μισθωτικά έτη που προβλέπονται αρχικά, τα άμεσα καθαρά έσοδα από μισθώματα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ για το Δημόσιο.

· Ταυτόχρονα, ο μισθωτής ενθαρρύνεται για τη μέγιστη αξιοποίηση του κοιτάσματος με τις βέλτιστες πρακτικές ενώ διασφαλίζονται τα έσοδα του Δημοσίου για το ύψος ελάχιστης παραγωγής.
· Οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις του μισθωτή δεν περιορίζονται στην ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά περιλαμβάνουν και επιπλέον πρόσθετες υποχρεώσεις που ανέρχονται για την δεκαπενταετία σε πάνω από 26 εκατομμύρια ευρώ.
· Επιπλέον, ο μισθωτής υποχρεούται να προβεί σε ερευνητικές εργασίες ύψους άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ.

· Τέλος, ο μισθωτής οφείλει να προχωρήσει μέσα στην πρώτη πενταετία σε δαπάνες μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού άνω των 28 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου: «Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στη Φλώρινα αποτελεί ένα ζήτημα με πολύ μεγάλη σημασία, που ξεπερνά το τοπικό επίπεδο και έχει τεράστιες ωφέλειες για ολόκληρο τον ενεργειακό μας σχεδιασμό. Με την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου δημιουργούνται σχεδόν 500 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης δίνοντας πραγματική «ανάσα» όχι μόνο στην περιοχή της Φλώρινας αλλά και σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. Ταυτόχρονα δημιουργούνται πολλαπλάσια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που αφορούν στην περιοχή και στη δημιουργία εσόδων για το δημόσιο: Συγκεκριμένα υπολογίζονται σχεδόν 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, έσοδα από τη φορολόγηση του κύκλου εργασιών, τον ΦΠΑ από την τόνωση της αγοράς και άλλα παρόμοια έσοδα που δημιουργούνται σε αυτήν την περίπτωση, καθώς και άλλες δράσεις αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου που αναλαμβάνει με τη σύμβαση ο μισθωτής».





ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ Ε.Σ.»ΑΜΥΝΤΑΣ»

Ο Ε.Σ. «ΑΜΥΝΤΑΣ» ανακοινώνει ότι δημιουργείται ΝΕΟ Τμήμα Δημιουργικού Εργαστηρίου για παιδάκια του Παιδικού Σταθμού.
Τα  είναι λοιπόν αυτό το Εργαστήρι για τόσο μικρά παιδάκια ίσως αναρωτηθεί κάποιος.
Είναι ένα υπέροχο ταξίδι γεμάτο δημιουργία και φαντασία. Τα παιδιά δημιουργούν, ζωγραφίζουν, κατασκευάζουν.
Ξεδιπλώνουν τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητα τους, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, το κουκλοθέατρο και τις εικαστικές τέχνες. Μαθαίνουν να ζωγραφίζουν, φτιάχνουν κατασκευές μέσα από ανακυκλώσιμα υλικά, και πολλές ακόμα καλλιτεχνικές δημιουργίες. Επιπλέον, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το τραγούδι, αφήγηση παραμυθιού και λεκτικά παιχνίδια.
Το πρόγραμμα συνδιοργανώνεται από την εμψυχώτρια της ομάδας και τα παιδιά, με βάση τα ενδιαφέροντα, τις κλήσεις και τις προτιμήσεις τους.








Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ SHOOTERS ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Η Ακαδημία μπάσκετ SHOOTERS έχει την τιμή να ανακοινώσει τη συμμετοχή της στο τουρνουά μπάσκετ Ακαδημιών,που διοργανώνει ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Το τουρνουά θα λάβει χώρα το διήμερο 25-26 ΟΚΤΩΒΡΗ στο ιστορικό ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ,έδρα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.
Η Ακαδημία SHOOTERS θα λάβει μέρος με τις εξής ηλικιακές κατηγορίες:


ΑΓΟΡΙΑ:1)ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ 2)JUNIOR A
ΚΟΡΙΤΣΙΑ:1)ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ 2)ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΕΣ
Στα πλαίσια του τουρνουά η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ έχει προσκαλέσει την Ακαδημία SHOOTERS να παρακολουθήσει τον αγώνα της Α1 Εθνικής κατηγορίας ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ H HOTELS,καθώς και να ξεναγηθούν στο μουσείο της ομάδας.
Κατά την παραμονή τους  στο γήπεδο του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, οι παίκτες της Ακαδημίας SHOOTERS  θα έχουν τη δυνατότητα να φωτογραφηθούν και να πάρουν αυτόγραφα από όλους τους παίκτες που θαυμάζουν όπως ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης.





ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣΥΜΒΟΥΛΙΟΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αριθμό 237/14 Πρακτικό 19/ 8-10-2014 με την οποία ορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ωδείου Φλώρινας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και το οποίο απαρτίζεται από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας κ. Στέφανο Μπίρο, δύο Περιφερειακούς Συμβούλους εκ της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, τον κ. Γεώργιο Αντωνιάδη και τον κ. Σάββα Σαπαλίδη, και δύο Μουσικές Προσωπικότητες της Φλώρινας, τον κ. Δημοσθένη Μούσιο και την κ. Χριστίνα Βακάλη, το Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποίησε χθες Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 την πρώτη του συνεδρίαση κατά την οποία το Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Μπίρος, ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου όπως προβλέπεται από το καταστατικό του Ωδείου, καλωσόρισε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου λέγοντας ότι είναι πεπεισμένος για την καλή συνεργασία που θα έχουν κατά τη θητεία του και τόνισε ιδιαίτερα ότι το κύριο μέλημα του Νέου Δ.Σ. είναι η απρόσκοπτη λειτουργία του Ωδείου, με στόχο την αέναη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες της ακριτικής μας περιοχής και σκοπό την άρτια μουσική κατάρτιση όσων σπουδάζουν σε αυτό, καθώς και την ισχυροποίηση του ρόλου του ως πνεύμονα πολιτισμού για το κοινωνικό σύνολο.
Στη συνέχεια μετά από συζήτηση των μελών κατανεμήθηκαν οι αρμοδιότητες σύμφωνα με το καταστατικό του Ωδείου ως εξής:
Πρόεδρος Στέφανος Μπίρος, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας  Αντιπρόεδρος Γεώργιος Αντωνιάδης, Περιφερειακός Σύμβουλος
Ταμίας Σάββας Σαπαλίδης,
Γραμματέας Χριστίνα Βακάλη και,
Μέλος Δημοσθένης Μούσιος










Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54