Ειδήσεις από την ΕΡΑ Καρδίτσας

Καρδίτσα 20 Νοεμβρίου 2014


Αυταρχική και αντιδημοκρατική η στάση του Δημάρχου στο θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης

Την  αντίθεσή της με τον τρόπο που αποφάσισε η δημοτική αρχή Καρδίτσας να εφαρμόσει το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, εξέφρασε η δημοτική κίνηση «Καρδίτσα, Πόλις της Συλλογικότητας» (Καρ.Πό.Σ.), σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι, καλώντας την να το αποσύρει.

Ο επικεφαλής κ. Βάιος Βαρελάς έκανε λόγο για αυταρχική και αντιδημοκρατική στάση του δημάρχου Καρδίτσας, κ. Φώτη Αλεξάκου, ο οποίος δεν εισήγαγε το θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση, παρά τις αντιδράσεις δημοτικών συμβούλων και φορέων. Παράλληλα η δημοτική αρχή υλοποιώντας παλαιότερη απόφαση του 2010, προχώρησε σε αυτήν την επιλογή, χωρίς να λάβει υπόψη της την ύπαρξη νέων δεδομένων αφενός μεν λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών της συγκυβέρνησης αφετέρου λόγω της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας. Ο κ. Βαρελάς, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού ζητήματος απαιτούνται σοβαρότητα και ολοκληρωμένη πρόταση.

Αυτό σημαίνει επιγραμματικά και σε γενικές γραμμές επιβολή μονοδρομήσεων, αντιδρομήσεων, πεζοδρομήσεων, δημιουργία χώρων στάθμευσης, ενοποιήσεις ακαλύπτων χώρων, εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, δημοτική συγκοινωνία κ.τ.λ. ό,τι τέλος πάντων μπορεί να περιλαμβάνει μια Κυκλοφοριακή Μελέτη, η εφαρμογή της οποίας απαιτεί οπωσδήποτε συνεχείς επικαιροποιήσεις και βελτιώσεις - διορθώσεις στα σημεία που θα αστοχήσει, από εξειδικευμένο προσωπικό που θα στελεχώσει το γραφείο κυκλοφοριακού του Δήμου.

Εννοείται ότι μια συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος της Πόλης δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει την ελεγχόμενη στάθμευση, πού ως  πρόσκαιρο μέτρο, ως μέτρο ελέγχου υπέρ του δημοσίου συμφέροντος μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει και όχι ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Ζητήθηκε η σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου μετά τη διαβούλευση της δημοτικής αρχής με τους φορείς και τους δημότες, και η δέσμευση ότι οποιοδήποτε έσοδο θα προέρχεται από την εφαρμογή κυκλοφοριακών μέτρων θα προορίζεται για την βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών προς όφελος των δημοτών.

Αναφορά έγινε και στη μαζική αποστολή κλήσεων παρελθόντων ετών στους δημότες. Όπως επεσήμανε ο κ.Βαρελάς στην συνειδητή του επιλογή ο κ.Παπαλός να μη επωμιστεί το πολιτικό κόστος εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, συσσώρευσε  χρέη που είναι αδύνατον να εξοφλήσουν σήμερα οι δημότες - οφειλέτες, λόγω της οικονομικής κρίσης που τους μαστίζει. Η λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να είναι άλλη εκτός από πολιτική. Ο Δήμαρχος οφείλει να διεκδικήσει από την Πολιτεία ρύθμιση που θα περιλαμβάνει αφενός μεν κούρεμα του χρέους και εξέταση της κάθε μιας των περιπτώσεων ξεχωριστά με κοινωνικά κριτήρια.

Τέλος, για το ζήτημα των εργαστηρίων τέχνης και τη συνέχιση της λειτουργίας τους, η δημοτική κίνηση αναμένει τη γνωμοδότηση εργατολόγων και καλεί το Δήμαρχο ειδικά και την Δημοτική Αρχή γενικότερα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουν στην πράξη ότι όχι μόνο ενδιαφέρονται για την επαναλειτουργία των Εργαστηρίων Τέχνης, της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών τους προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και την αποκατάσταση των εργαζομένων σε αυτά αλλά ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στη δημιουργία μόνιμης δομής ενταγμένης στο οργανόγραμμα του Δήμου πλέον.

Ευρεία σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο για τη συγκρότηση μετώπου αγώνα

Το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ καλούν τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους φορείς του νομού, τους επαγγελματικούς και τεχνικούς συλλόγους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τα κινήματα και τις συλλογικότητες σε ανοιχτή σύσκεψη, σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του εργατικού κέντρου.

Θέμα της σύσκεψης, η συζήτηση για τη συγκρότηση ενός μετώπου για κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες που θα έχουν σαν στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα όλες οι κοινωνικές τάξεις από την εφαρμογή των σκληρών και βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών. Τα θέματα της παιδείας, της υγείας, της υπερφορολόγησης των πολιτών, της ανεργίας, της καταστρατήγησης συνταγματικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, είναι θέματα που αφορούν όλους μας, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στην Καρδίτσα, την Παρασκευή ο Άδωνις Γεωργιάδης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Νέας Δημοκρατίας Καρδίτσας, για τον εορτασμό των σαράντα χρόνων από την ίδρυση του κόμματος. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή, στις 8.30 το βράδυ, στο ξενοδοχείο Κιέριον.

Σε τριήμερη αποχή οι δικηγόροι της Καρδίτσας

Σε τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους προχώρησαν οι δικηγόροι της Καρδίτσας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου τους για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ο δικηγορικός σύλλογος Καρδίτσας σε έκτακτη γενική συνέλευση αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Γεωργίου να προτείνει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων του κλάδου στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αθήνα.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι οι νέες ρυθμίσεις περιορίζουν τα δικαιώματα των πολιτών, εξυπηρετούν τα συμφέροντα των τραπεζών και θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση αντί σε επιτάχυνση της απονομής της πολιτικής δικαιοσύνης. Οι διατάξεις φαλκιδεύουν δραματικά τα δικαιώματα των οφειλετών, υπάρχουν ρυθμίσεις που περιορίζουν την απόδειξη με μάρτυρες στο ακροατήριο με συνέπεια να αναιρείται κάθε έννοια δίκαιης δίκης, διατηρούν εξοντωτικά παράβολα. Οι δικηγόροι τάσσονται και κατά των ρυθμίσεων που περιορίζουν τα ένδικα μέσα κατά των πλειστηριασμών.

Στην τελική ευθεία η δίκη για τη φωτιά στο Mall Αγναντερού

Ο εισαγγελέας της δίκης για τον εμπρησμό του Mall στο Αγναντερό απέδωσε ευθύνες στους δυο βασικούς κατηγορούμενους, τους Λαρισαίους κατασκευαστές και ιδιοκτήτες του εμπορικού κέντρου, για τους οποίους πρότεινε την ενοχή τους για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε εμπρησμό και φυσικής αυτουργίας σε απάτη, με σκοπό την είσπραξη της ασφάλειας, σε βαθμό κακουργήματος.

Από τους υπόλοιπους εννιά κατηγορούμενους, πρότεινε την ενοχή του υπεύθυνου ασφαλείας, της υπεύθυνης της καφετέριας στην οποία εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, και ενός ακόμη κατηγορουμένου, ο οποίος δεν προσήλθε στη δίκη, καθώς δεν εντοπίστηκε από τις αρχές. Ο εισαγγελέας απέδωσε στους δυο βασικούς κατηγορούμενους δόλο, υποστηρίζοντας ότι προσέβλεπαν στο πολύ υψηλό τίμημα της αποζημίωσης από την ασφαλιστική εταιρεία που έφτανε τα 39 εκατομμύρια ευρώ. Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Εκδήλωση στον Παλαμά για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με ομιλήτρια τη Λιάνα Κανέλλη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο Σύλλογος Γυναικών Παλαμά διοργανώνει εκδήλωση, την Κυριακή, στις 5.30 το απόγευμα, στο κέντρο πολλαπλών χρήσεων του δήμου. Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η κ. Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής, δημοσιογράφος, νομικός, η οποία θα αναπτύξει το θέμα με τίτλο «το τραύμα δε γιατρεύεται με θαύμα». Παράλληλα ο Σύλλογος έχει προγραμματίσει ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία του Παλαμά και μοίρασμα ενημερωτικών φυλλαδίων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας στο δήμο.

Παρουσίαση του βιβλίου – μελέτης του Μάκη Μαϊλη

Το βιβλίο-μελέτη του Μάκη Μαϊλη, «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967», παρουσιάζουν οι Τομεακές Οργανώσεις Πόλης και Υπαίθρου του ΚΚΕ στην Καρδίτσα, σήμερα, στην αίθουσα της ΠΕΔ, στις 7 το απόγευμα. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από το Σωτήρη Σωτηρόπουλο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20/11/2014 - 09:59