Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου

Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ρόδου  9/4/2015



ΣΕ ΣΚΗΝΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΩ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Η ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΩ

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΝΑ ΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ

‘’ Η Κως σηκώνει μόνη και αβοήθητη από την Πολιτεία το κύριο βάρος της παράνομης εισόδου μεταναστών και της διαχείρισης του μεγάλου αυτού  προβλήματος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαλυθεί το νησί, τη στιγμή που βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου ’’τονίζει σε ανακοίνωση του το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο Κω μετά τη μεταφορά των προσφύγων σε σκηνές στο κεντρικό Λιμάνι .

Να υπενθυμίσουμε ότι τόσο ο δήμος όσο και η Περιφέρεια αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη δημιουργίας ενός κέντρου υποδοχής με αποτέλεσμα δεκάδες πρόσφυγες μεταξύ αυτών γυναίκες, μικρά παιδιά και τραυματισμένοι να συνωστίζονται στο αίθριο της Αστυνομίας αλλά και στο προαύλιο του Λιμεναρχείου περιμένοντας να παραλάβουν τη βεβαίωση για την αναχώρηση τους από το νησί.

Το Λιμενικό Ταμείο δηλώνει την έντονη αντίθεση του στην κίνηση της Λιμενικής Αρχής Κω, η οποία μετέφερε τους μετανάστες στη χερσαία ζώνη του λιμανιού και στο χώρο της συνθήκης Σένγκεν.

Ενημερώνει ότι μέσα στην εβδομάδα, στον ίδιο χώρο, θα καταπλεύσει το πρώτο κρουαζιερόπλοιο και ‘’οι επισκέπτες θα έρθουν αντιμέτωποι με την εικόνα ενός καταυλισμού παράνομων μεταναστών, που δεν ταιριάζει σε ένα τουριστικό προορισμό.’’

‘’ΝΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ‘’

Η διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου καλεί τη Λιμενική Αρχή Κω να μεταφέρει τους πρόσφυγες σε ένα από τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα και εκεί να γίνει η διαδικασία της ταυτοποίησης τους.

Καλεί την Πολιτεία να ενισχύσει άμεσα με προσωπικό το Λιμενικό και την Αστυνομία της Κω προκειμένου να ολοκληρώνεται σε ταχύτερους χρόνους η διαδικασία ταυτοποίησης για να μπορούν οι μετανάστες να φύγουν από το νησί.

 Ζητά επίσης να ιδρυθεί και να λειτουργήσει στην Κω, τμήμα συνοριοφυλάκων.

‘’Η Κως ‘’υπογραμμίζει το Λιμενικό ταμείο στην ανακοίνωση του ‘’δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος διαχείρισης του προβλήματος, ιδιαίτερα όταν τα θαλάσσια σύνορά μας , αποδεδειγμένα πλέον, δεν φρουρούνται και έχουμε καταστεί ανοχύρωτο νησί.

Οι πλωτές δυνάμεις της Frontex και του Λιμενικού πρέπει να ενισχυθούν, να ελέγξουν την παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Η Πολιτεία, απέναντι στην έξαρση του φαινομένου, οφείλει να πάρει μέτρα.

Το πρόβλημα προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από το Λιμενικό και την Αστυνομία του νησιού, που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που πρέπει να παρέχεται είναι δεδομένη.

Δεν μπορεί όμως να διαλύεται η εικόνα ενός νησιού που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό και η Πολιτεία να αδιαφορεί. ’’καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΛΤ Κω.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09/04/2015 - 08:34