Αλλάζουν ρότα στην κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς

Νέα πρόταση για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, φαίνεται να επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, με δεδομένες και τις σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών της συγκυβέρνησης. Οι ρυθμίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν τη διασφάλιση άνεργων, τρίτεκνων και πολύτεκνων.

 

 

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου:

•    Διασφαλίζονται άνεργοι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι

•    Καθορίζεται μέγιστος χρόνος προστασίας τα 5 έτη για να μην γίνουν κατασχέσεις στα «κόκκινα» δάνεια.

•    Μειώνεται το όριο αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, από 200.000 ευρώ στις 180.000.


Κλειδί των ρυθμίσεων αποδεικνύεται και το ύψος του ανεξόφλητου δανείου αλλά και η πιστωτική συμπεριφορά του οφειλέτη.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης θεωρούν ότι «δεν μπορεί να έχει την ίδια αντιμετώπιση ένας δανειολήπτης, ο οποίος πλήρωσε μερικές δόσεις και μετά σταμάτησε χωρίς να προβεί σε ρύθμιση, με εκείνον που έχει αποπληρώσει το κεφάλαιο ή μεγάλο μέρος των τόκων.»

Πάντως σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ημερησία, τα ακίνητα που προστατεύονται από το 2008-2009 θα είναι τα πρώτα που θα βγουν στο σφυρί μιας και στο υπουργείο θεωρούν πως οι δανειολήπτες είχαν σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις προ κρίσης.

Μπορεί στο οικονομικό επιτελείο να ελπίζουν πως οι ρυθμίσεις αυτές θα καθησυχάσουν τους κυβερνητικούς βουλευτές αλλά η Αντιπολίτευση συνεχίζει να κρατά τους τόνους ψηλά.

Σε ανακοίνωση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς αναφέρει:


«Καθώς η μνημονιακή συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, πιστή στις εντολές της Τρόικας, με διάφορα επικοινωνιακά τρικ ανάβει πράσινο φως στις τράπεζες για να βγάλουν στο σφυρί, αντί πινακίου φακής, τα σπίτια χιλιάδων μικροδανειοληπτών, ο χειμαζόμενος ελληνικός λαός απαιτεί πλέον την επ' αόριστον αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, όχι μόνο λόγω καθυστέρησης εξόφλησης των στεγαστικών δανείων, αλλά και για οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Ζητούμενο πλέον είναι αν αυτές οι ρυθμίσεις θα μπορέσουν να επαναφέρουν την ηρεμία στις κοινοβουλευτικές ομάδες της δικομματικής συγκυβέρνησης.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17/08/2013 - 19:53