Χωρίς στρατηγική οι ΗΠΑ στη Συρία υποστηρίζει ο διεθνολόγος Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκυ

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις που έκανε στη Deutsche Welle, για το συριακό ζήτημα ο διεθνολόγος Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκυ, ένας από τους πιο επιφανείς θεωρητικούς στον τομέα των διεθνών σχέσεων. Ο Μπρεζίνσκυ, καταλογίζει στην αμερικανική πλευρά έλλειψη ολοκληρωμένης στρατηγικής. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση έχει όντως μία στρατηγική για τη Συρία, τότε προφανώς αυτή η στρατηγική αποτελεί ένα καλά φυλαγμένο μυστικό είπε μάλιστα σκωπτικά υποστηρίζοντας ότι ένα στρατιωτικό χτύπημα θα έπρεπε να είναι μέρος μίας ευρύτερης στρατηγικής. Διαφορετικά, σημειώνει θα ήταν απλά ένα τιμωρητικό χτύπημα, το οποίο είναι αμφίβολο αν λύνει το πρόβλημα.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας επί Τζίμυ Κάρτερ υποστήριξε επίσης ότι στον αμερικανικό σχεδιασμό θα έπρεπε να συμπεριληφθούν η Τουρκία και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής. Για την Τουρκία, μάλιστα, η συμμετοχή σε ενδεχόμενο στρατιωτικό χτύπημα, ανέφερε ότι αυτό θα ήταν η ελάχιστη προϋπόθεση.

Συγκρίνοντας τη Συρία με την περίπτωση του Βιετνάμ, αν και μέχρι ενός σημείου τη χαρακτηρίζει δικαιολογημένη, θεωρεί ότι η κατάσταση διαφέρει από αυτήν που επικρατούσε στο Βιετνάμ

«Στη Συρία υπάρχει υπολογίσιμη αντίσταση κατά του Άσαντ, έστω και αν οι εκφραστές της δεν είναι και αυτοί ιδιαίτερα ελκυστικοί…» τονίζει ο Αμερικανός αναλυτής.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 31/08/2013 - 17:40