Ομπάμα: Πρώτα από το Κογκρέσο οι αποφάσεις για επέμβαση στη Συρία

ΟΙ ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας υποστήριξε σε διάγγελμα του το Σάββατο, ο Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα ζητήσει πρώτα την εξουσιοδότηση από το Κογκρέσo. O Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να λάβουν υπ όψιν τις ευθύνες και τις αξίες τους για το θέμα των χημικών όπλων, λέγοντας ότι «κάποια πράγματα είναι πιο σημαντικά από κομματικές διαφωνίες της στιγμής». Σήμερα ζητώ από το Κογκρέσο να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο, ότι είμαστε ενωμένοι σαν ένα αμερικανικό έθνος ανέφερε υποστηρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για επέμβαση στη Συρία όποτε το αποφασίσουν. Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν χρειάζεται να περιμένουμε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μπορούμε να δράσουμε και μόνοι μας»

 

Νωρίτερα, η USA TODAY έφερε στη δημοσιότητα την απόρρητη έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για το θέμα της χρήσης χημικών όπλων .

Στο κείμενο  αναφέρεται ότι υπάρχει αυξημένη βεβαιότητα ότι η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών όπλων στην επίθεση που έγινε στα προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι έγινε χρήση χημικών αερίων νεύρων.

Προηγήθηκε, ενημέρωση  ότι το κλιμάκιο των Ηνωμένων Εθνών δεν θα φύγει από τη Συρία και ότι θα συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια  αλλά και δήλωση του Σύρου Πρωθυπουργού ο οποίος προειδοποιούσε:

«Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε πιθανή επιχείρηση εναντίον μας «Ο συριακός στρατός έχει κινητοποιηθεί, έχει το δάκτυλο στην σκανδάλη».

Ανάλογη στάση και από το Ιράν, το οποίο, όπως μετέδιδε το Γαλλικό Πρακτορείο, προειδοποιούσε ότι σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση η Συρία θα υπάρξει ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος καλούσε τον Μπαράκ Ομπάμα να φέρει αποδείξεις στο ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών διαφορετικά σημείωνε οι ΗΠΑ θα έχουν προχωρήσει παραβιάζοντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Πηγή: CNN, USA TODAY, Russia Today

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 31/08/2013 - 21:33