ΕΕΔΑ: «Η ελληνική δικαιοσύνη ενώπιον ενός κρίσιμου για το πολίτευμα διλλήματος»

Το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
 «Αύριο (3/9/2013) δικάζεται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο Σάββας Μιχαήλ για το αδίκημα της «διέγερσης σε βιαιοπραγίες» που πλήττει την κοινή ειρήνη, εξαιτίας μιας πολιτικής προκήρυξης που καλούσε σε αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και κατήγγειλε τις πρακτικές των πογκρόμ και της βίας από τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Η υπόθεση αυτή δικάζεται μαζί με αυτήν του πρύτανη του ΕΜΠ Κωνσταντίνου Μουζούρη ο οποίος, από την πλευρά του, κατηγορείται επειδή στο χώρο του Πολυτεχνείου στεγάζονταν ο αντιεξουσιαστικός διαδικτυακός τόπος Indymedia.
Και μόνο το γεγονός ότι διεξάγεται αυτή η δίκη είναι απαράδεκτο. Το ότι η εν λόγω υπόθεση δεν αρχειοθετήθηκε πριν φτάσει στο ακροατήριο εγείρει έντονα ερωτηματικά ως προς τον τρόπο με τον οποίο η Ελληνική Δικαιοσύνη αντιλαμβάνεται την ελευθερία του λόγου, κυρίως δε όταν ο λόγος αυτός στρέφεται κατά συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης, όλως τυχαίως στα ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος. Θυμίζουμε, προς ενίσχυση των ερωτημάτων αυτών, πως το 2010 η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε –με αφορμή το αντισημιτικό βιβλίο του Κων/νου Πλεύρη– ότι ακόμα και ο ρατσιστικός και ναζιστικός λόγος εμπίπτει στο πεδίο προστασίας της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας της έκφρασης. Έτσι, επικύρωσε την αθώωση του συγγραφέα του. Την ίδια στιγμή, ο λεγόμενος αντιρατσιστικός νόμος του 1979 ουσιαστικά έχει τεθεί σε αχρησία καθώς δε φαίνεται να αξιολογείται αρμοδίως πως στην Ελλάδα τίθεται ζήτημα ρατσιστικού λόγου που ωθεί στη βία.
Κατά τα λοιπά, τα μέλη του κόμματος της Χρυσής Αυγής ανενόχλητα και ατιμώρητα εφαρμόζουν το βίαιο πολιτικό τους πρόγραμμα εδώ και χρόνια σε βάρος αλλοδαπών, ομοφυλόφιλων, αντιρατσιστών και γενικώς όσων «παρεκκλίνουν», με εκατοντάδες προκηρύξεις, ανείπωτου μίσους μηνύματα στο διαδίκτυο και, πέραν όλων, ανοιχτά μισαλλόδοξες δηλώσεις της ηγεσίας της που κατεξοχήν εγείρουν στη διχόνοια το πολιτικό σώμα ωθώντας ευθέως και ρητά στη βία. Σαν να φαίνεται όμως πως το νεοναζιστικό πρόγραμμα, για κάποιους έλληνες εισαγγελείς, προστατεύει την ειρήνη των πολιτών, την τάξη και την ασφάλεια και, ως εκ τούτου, οφείλει να μην το διαταράσσει κανείς. Ούτε καν με προκηρύξεις. Για το λόγο αυτό, έχουμε τις αυριανές δίκες.
Κοινώς, η Χρυσή Αυγή, αφού βλέπει ότι δεν διώκεται για τις εγκληματικές πράξεις που τελούνται από τα μέλη της στο όνομα της ναζιστικής ιδεολογίας, αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση και να χρησιμοποιήσει (και) τη δικαιοσύνη εναντίον των αντιπάλων της σε δίκες φρονημάτων.  Αν η επιλογή της δικαιωθεί, τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η πρακτική της αυτή μόλις εγκαινιάστηκε.
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον Σάββα Μιχαηλ και τον πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ Μουτζούρη και την έντονη ανησυχία της για τις εν λόγω δίκες. Τονίζουμε πως ένα πράγμα είναι μια ολοένα και πιο ερμητικά εσωστρεφής ποινική δικαιοσύνη ακραίων συντηρητικών αντανακλαστικών, άλλο πράγμα όμως η ποινική αρωγή στο νεοναζισμό. Το πρώτο μπορεί να αξιολογηθεί ως υπηρεσιακά νοσηρό. Το δεύτερο όμως είναι αδιανόητο για το δημοκρατικό-φιλελεύθερο χαρακτήρα του πολιτεύματος».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54