Αμυντικές βιομηχανίες: «Τσουνάμι» αντιδράσεων για το λουκέτο που απαιτεί η τρόικα

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα αμυντικά συστήματα, μετά την αποκάλυψη-βόμβα ότι η τρόϊκα, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, απορρίπτει το κυβερνητικό σχέδιο για εκκαθάριση εν λειτουργία και απαιτεί τον ξαφνικό θάνατο των εταιριών, κατά το πρότυπο της ΕΡΤ. Οι εκπρόσωποι των δανειστών χαρακτηρίζουν το σχέδιο ως μη ρεαλιστικό και μη βιώσιμο και φέρονται να ζητούν να εξεταστεί ακόμη και το κλείσιμο των βιομηχανιών χωρίς να δοθούν αποζημιώσεις στους εργαζόμενους. Για δύσκολη μάχη κάνει λόγο η κυβέρνηση.

 

Σοκ και δέος οι προτάσεις της τρόικας για τους εργαζόμενους των αμυντικών συστημάτων


Μετρούν και κόβουν κεφάλια αφήνοντας μια χώρα χωρίς αμυντική βιομηχανία. Με ένα απλό email που έστειλαν προς την κυβέρνηση και αφού ακύρωσαν τηλεδιάσκεψη, επί της ουσίας ζητούν, υπαγωγή των τριών εταιρειών σε καθεστώς πτώχευσης και την απόλυση των εργαζομένων χωρίς να καταβληθούν αποζημιώσεις. Μάλιστα δια του εκπροσώπου του ο ΟΛι Ρεν θυμίζει ότι το λουκέτο είναι μνημονιακή δέσμευση από το 2011


Σύμφωνα με την τρόικα «τα σχέδια για τα ελληνικά αμυντικά συστήματα ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ δεν είναι ρεαλιστικά και δεν εγκρίνονται.

Οι δανειστές υποστηρίζουν ότι για την ΕΑΣ χρειάζονται 144 εκ ευρώ για να τεθούν σε λειτουργία, ενώ η ελληνική πρόταση περιελάμβανε εκκαθάριση εν λειτουργία και 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν μέσω αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας καθώς επίσης και άλλα 12 εκατομμύρια που αφορούν σε εθελουσία έξοδο για 350 άτομα, επί συνόλου 818. Ένα ποσό που επίσης δεν θα επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ παρότι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, συγκρότησαν ομάδες περιφρούρησης για την ασφάλεια του στρατιωτικού υλικού, κάτι που τόνισαν στον υπουργό Μακεδονίας Θράκης όταν τον συνάντησαν μετά από συγκέντρωση στη συμπρωτεύουσα με τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αναβρασμός καθώς η απάντηση της τρόικας φαίνεται να αιφνιδίασε το Μαξίμου.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν ήδη καταλήξει στη συνάντησή τους για εκκαθάριση εν λειτουργία των τριών εταιρειών, με βάση το μοντέλο που είχε προτείνει και το υπουργείο Οικονομικών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους του ΥΠΕΘΑ, του υπουργείου Οικονομικών και συνεργάτες του Πρωθυπουργού.


Αντιδράσεις

«Το "λουκέτο" που αποφάσισε η τρόικα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και ανακοίνωσε στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες μέσω email, όπως λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, αποτελεί την τελευταία πράξη ενός προαναγγελθέντος θανάτου, στον οποίο όλες οι ελληνικές τροϊκανές κυβερνήσεις είναι συμμέτοχες και συνένοχες» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η συγκυβέρνηση, με εντολή της τρόικας, αφού παραδίδει τη δημόσια περιουσία και δημεύει την ιδιωτική περιουσία, αποφάσισε να καταργήσει τα πυρομαχικά της Εθνικής Άμυνας. Ντροπή», σχολίασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

«Η αναδιάρθρωση επιχειρήσεων πρέπει να γίνει εν λειτουργία και όχι με οριζόντιο τρόπο και κλείσιμο τους. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μη λαμβάνεται υπόψη ότι η αμυντική βιομηχανία αποτελεί ένα κρίσιμο μέγεθος για τη χώρα» σημείωσε η ΔΗΜΑΡ.

Το ΚΚΕ επισήμανε ότι «το παράδειγμα ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ αναδεικνύει τις σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας που μπορούν να αξιοποιηθούν πολλαπλά. Απαιτείται ρήξη με την πολιτική που ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις, προωθώντας τις εισαγωγές οπλικών συστημάτων από μονοπωλιακούς ομίλους και απαξιώνοντας σημαντικές μονάδες του ορυκτού μας πλούτου.»
 

Πηγή ΝΕΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54