Νέο σύστημα για έλεγχο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών

Ευρεία σύσκεψη εργασίας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής, πραγματοποιήθηκε το πρωί, υπό τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, και με τη συμμετοχή του γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Κοκκόρη, διοικητών ταμείων και υπηρεσιακών παραγόντων.
Στη σύσκεψη ανακοινώθηκε ότι από την 1η Δεκεμβρίου μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή ο ενιαίος και ηλεκτρονικός τρόπος είσπραξης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών μέσω της μηνιαίας Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης , που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις.

Με το νεο σύστημα, που αφορά 1.200.000 εργαζόμενους, οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλλουν τις κρατήσεις για επικουρικό και εφάπαξ μαζί με τις κρατήσεις για κύρια σύνταξη μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης, ενώ το ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ, επεκτείνεται στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων.
Στόχος του νέου συστήματος είναι η ταυτόχρονη αντιμετώπιση της εισφορο-διαφυγής και της εισφορο-αποφυγής.
Οι απώλειες του συστήματος από την εισφορο-διαφυγή υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκτιμά ότι η συνολική ετήσια εξοικονόμηση αναμένεται να φθάσει στα 65 έως 70 εκατ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54