Ειδήσεις από ΕΡΑ Σερρών

Θύμα ληστείας ηλικιωμένη στην Ηράκλεια
 
Από ανασφάλιστη πόρτα εισήλθε άγνωστος δράστης στο σπίτι μιας 75χρονης στην Ηράκλεια , από την οποία αφαίρεσε με τη βία μια χρυσή αλυσίδα. Ο δράστης στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή. Διεξάγονται αστυνομικές αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Ηράκλειας.
 
Ξεκίνησαν οι εγγραφές στα Τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδόπολης
 
Μέχρι 25 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσουν οι εγγραφές στα Εκπαιδευτική Τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδόπολη. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 30 Σεπτεμβρίου.
 
Εκλογές στον Σύνδεσμο Προπονητών Σερρών
 
Την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στον Σύνδεσμο Προπονητών Σερρών, στον χώρο του Συνδέσμου, στις 9 το βράδυ.
 
Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σερρών 
 
Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου , στις 11 το πρωι , στην αιθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σερρών, με 13 θέματα στην ημερήσια διαταξη του.
 
Μ. Κόλλια – Τσαρουχά : Δυσεπίλυτα λειτουργικά προβλήματα κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 για το ΤΕΦΑΑ Σερρών
 
Ερώτηση στη Βουλή για τον υπουργό Παιδείας , για τα προβλήματα του ΤΕΦΑΑ Σερρών, κατέθεσε η βουλευτής και ΣΤ ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά
Η βουλευτής αναφέρει μεταξύ των άλλων :
«Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά και τις αλλαγές που επέφερε στην ανώτατη εκπαίδευση , με μετακινήσεις ολόκληρων τμημάτων από πόλη σε πόλη, αλλά και καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ , σήμερα ζούμε ένα ακόμη θρίλερ. Αυτό της αδυναμίας λειτουργίας τους.
Συγκεκριμένα, το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  το οποίο ιδρύθηκε το έτος 1985 και το οποίο αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μας, προσφέροντας επί 28 συνεχή χρόνια πλήρως καταρτισμένους επιστήμονες , έτοιμους να βοηθήσουν στην αθλητική ανάπτυξη της χώρας μας, βρίσκεται ενόψει του νέου ακαδημαϊκού έτους ένα βήμα πριν το κλείσιμό του.
Αιτία είναι η έλλειψη διδακτικού προσωπικού,  μετά και τις συνταξιοδοτήσεις μελών ΔΕΠ, αλλά και η απουσία των αποσπασμένων εκπαιδευτικών Φυσικής αγωγής από την πρωτοβάθμια κ Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της χώρας, με  τη βοήθεια που προσέφεραν,  όντας απολύτως καταρτισμένοι – με πλήρη εκπαιδευτικά προσόντα». Η κυρία Κόλλια – Τσαρουχά ζητά από τον υπουργό την λήψη μέτρων ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα του Ιδρύματος.
 
Μετέφεραν τα κλοπιμαία με κάρο
 
Μέσα σε κάρο μετέφεραν τα κλοπιμαία τους, δυο δράστες 32 και 45 ετών,  που συνελήφθησαν  την Παρασκευή από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σερρών για κλοπή.
Στις Σέρρες, σε αστυνομικό έλεγχο ζωήλατου οχήματος (κάρο)  στο οποίο επέβαιναν οι προαναφερόμενοι βρέθηκαν  μια τηλεόραση, ένα  παιδικό ποδήλατο και τρία χαρτοκιβώτια με φαρμακευτικό υλικό (εντομοκτόνα και ποντικοπαγίδες), συνολικής αξίας 1.310 Ευρώ.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι ανωτέρω, απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας αφαίρεσαν:
•           τα προαναφερόμενα χαρτοκιβώτια από ανασφάλιστο όχημα μεταφορικής εταιρείας και
•           την  τηλεόραση και το παιδικό ποδήλατο από την οικία 50χρονου ημεδαπού.
Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους νόμιμους κατόχους τους.
Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σερρών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον   Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών.
      
Αγωνιστικές δράσεις από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ
 
Μια σειρά αγωνιστικών δράσεων για την ερχόμενη εβδομάδα, αποφάσισε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ , σε σύσκεψη όλων των φορέων του Δημοσίου της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Αποφασίστηκε ομόφωνα :
 
1)         η συμμετοχή στα καθημερινά απογευματινά συλλαλητήρια που διοργανώνει η ΕΛΜΕ Σερρών, 16 με 19 Σεπτεμβρίου , στις 7:00 μ.μ. στον πεζόδρομο της οδού Κων. Καραμανλή (κάτω από τα γραφεία της ΕΛΜΕΣ).
 
2)         η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Σερρών, την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου , στις 11:00 π.μ. στον πεζόδρομο της οδού Κων. Καραμανλή (κάτω από τα γραφεία της ΕΛΜΕΣ), στα πλαίσια της 48ωρης Πανελλαδικής Απεργίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ.
 
3)         να κληθούν όλοι οι κοινωνικοί φορείς, τα εργατικά και δημοσιοϋπαλληλικά συνδικάτα, οι αγρότες, οι φοιτητές, οι εμπορικές και βιοτεχνικές συλλογικότητες, οι επιστημονικοί σύλλογοι, να στηρίξουν τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις.
 
4)         να πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 16  Σεπτεμβρίου, στις 11:00 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Σερρών.
 
 Αφροδίτη Σταμπουλή :  Κίνδυνος  απόλυσης ΑμεΑ που παραμένουν εγκλωβισμένοι στις λίστες  αναμονής των  Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α)
 
Τον κίνδυνο απόλυσης ΑμεΑ που παραμένουν εγκλωβισμένοι στις λίστες αναμονής Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας , επισημαίνουν σε ερώτηση τους προς τον υπουργό  Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , μεταξύ των οποίων και η κυρία Αφροδίτη Σταμπουλή.
 
Όπως  αναφέρουν :
 
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους με αναπηρία, η έκδοση εγκυκλίου της Διεύθυνσης Επιλογής Προσωπικού του Υπουργείου, σχετικά  με το  καθεστώς διαθεσιμότητας.
 
Συγκεκριμένα σε συνέχεια επιστολών που κατέθεσε η Ε.Σ.ΑμεΑ ζητώντας  διευκρινιστική εγκύκλιο, αναφορικά με τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που απαιτούνται για να εξαιρεθούν από το μέτρο της διαθεσιμότητας τα πρόσωπα με αναπηρία και τα μέλη των οικογενειών τους, όπως αυτά καθορίζονται με το ν. 4172/2013, η Γενική Διεύθυνση Επιλογής Προσωπικού εξέδωσε νέα εγκύκλιο. 
 
Ωστόσο η νέα εγκύκλιος (ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/Δ/10 , 16/8/2013 ) δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στους εργαζόμενους με αναπηρία, οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχουν καταθέσει αίτηση στα ΚΕΠΑ και ενδέχεται να παραμείνουν «φυλακισμένοι» στις λίστες αναμονής για πολλούς μήνες που μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και το ένα έτος.
Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι : «Στην περίπτωση που εκκρεμεί η έκδοση ή ανανέωση πιστοποιητικού αναπηρίας από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α), ο υπάλληλος τίθεται σε διαθεσιμότητα και εξαιρείται αναδρομικά μετά την προσκόμιση του σχετικού δικαιολογητικού. Στην περίπτωση που ο υπάλληλος προσκομίσει πιστοποιητικό αναπηρίας σε ισχύ που έχει εκδοθεί, από τις τέως υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας, μεταξύ του χρονικού διαστήματος 1/1/2011 και 1/9/2011, το σχετικό πιστοποιητικό γίνεται δεκτό από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού και ο υπάλληλος εξαιρείται από τη διαθεσιμότητα.»
Είναι γνωστό ότι ο  χρόνος αναμονής στα ΚΕΠΑ για εξέταση, μπορεί να είναι και μεγαλύτερος του 8μήνου που καθορίζει το μέτρο της διαθεσιμότητας, φθάνοντας ακόμη και το ένα έτος. Στην περίπτωση δηλαδή που ένας υπάλληλος αναμένει την πιστοποίηση της αναπηρίας του για χρονικό  διάστημα πέραν των 8 μηνών βάσει του νόμου θα απολυθεί. Παράλληλα η εγκύκλιος δεν προβλέπει τι θα συμβεί στην περίπτωση που ο απολυμένος εξεταστεί και πιστοποιηθεί με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
Εκτός των παραπάνω, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ενώ με προγενέστερη εγκύκλιο της Διεύθυνσης Επιλογής Προσωπικού του Υπουργείου (ΔΙΔΑΔ /ΔΙΠΙΔΔ/οικ. 27052/234-11-2012), διευκρινιζόταν ότι  «Εξαιρούνται από τη ρύθμιση του νόμου, με την επιφύλαξη της μεταγενέστερης έκδοσης πιστοποιητικού, με το οποίο θα πιστοποιείται ποσοστό αναπηρίας κατώτερο αυτού που ορίζεται στο νόμο, οπότε καταλαμβάνονται αναδρομικά», η Διεύθυνση Επιλογής Προσωπικού έρχεται και αλλάζει τα δεδομένα που ίσχυαν στο πρώτο κύμα διαθεσιμότητας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους υπαλλήλους με αναπηρία καθώς και στα πρόσωπα που φροντίζουν ΑμεΑ.
 
Επιπροσθέτως, άδικη χαρακτηρίζεται η απόφαση να τίθενται σε διαθεσιμότητα πρόσωπα που έχουν αδερφό ή αδερφή με αναπηρία πάνω από 67% τα οποία παραμένουν στο οικογενειακό περιβάλλον, επειδή τυγχάνει στην συγκεκριμένη ημερομηνία της διαθεσιμότητας να μην έχουν την επιτροπεία  του εν λόγω προσώπου.
Επειδή είναι αδιανόητο τα πρόσωπα με Αναπηρία να ταλαιπωρούνται διαρκώς και να κινδυνεύουν να βρεθούν στην απόλυση λόγω θεσμικών και διοικητικών αδυναμιών του συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας 
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται  να προβεί προκειμένου να διορθωθούν:
(α) το σημείο της νέας εγκυκλίου που αφορά στις περιπτώσεις των υπαλλήλων που δεν έχουν πιστοποιητικό γνωμάτευσης ή έχει λήξει το πιστοποιητικό τους και είναι στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ;
(β) η αδικία σε βάρος αδερφών ατόμων με αναπηρία πάνω από 67%, που στη συγκεκριμένη ημερομηνία διαθεσιμότητας τυγχάνει να μην έχουν την επιτροπεία  του εν λόγω προσώπου;
2) Σκοπεύει, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, να προχωρήσει στην ακύρωση του παράνομου και καθʼ όλα απαράδεκτου μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα;
 
Μ. Κόλλια – Τσαρουχά : Νέα μέτρα στον ορίζοντα
 
Νέα μέτρα στον ορίζοντα βλέπει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Στ ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, σε ερώτηση της που κατέθεσε στη Βουλή για τον υπουργό Οικονομικών.
Όπως αναφέρει μεταξύ των άλλων :
Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, δηλώσατε και με έμφαση πριν από λίγες ημέρες. Το ίδιο μας «διαβεβαίωσαν» ταυτοχρόνως οι κ. κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να μας στείλει μηνύματα αισιοδοξίας. Υποσχέθηκε, ότι το 2014, θα απαγκιστρωθούμε από τα μνημόνια. Ανέδειξε την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, ως τον κεντρικό στρατηγικό στόχο της χώρας. Αναμένει το 2014 να τα καταφέρνουμε μόνοι μας και να μην έχουμε ανάγκη δανεικά, είπε. Ο Β. Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ, ο Μπαρόζο, και άλλοι, σας διαψεύδουν. Καθιστούν σαφές , ότι το νέο δάνειο που ετοιμάζουν θα συνδέεται με νέα μέτρα. Ακόμη, όμως, κι αν δεν ήταν αυτοί, καθημερινά οι πολίτες πληροφορούνται , ότι καλούνται να πληρώσουν νέους δυσβάσταχτους φόρους, να υποστούν νέες, σκληρότερες περικοπές, να ξεχάσουν τα δικαιώματά τους, να αποδεχθούν , ότι η ζωή τους θα κινείται διαρκώς σε ρυθμούς υποβάθμισης.
 
«Μια αλλιώτικη βόλτα-Μια αλλιώτικη πόλη»
           
Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο πολλές πόλεις κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους.
Ο Σύλλογος «Σερραίες Μανούλες», ο Σύλλογος Τριτέκνων Π.Ε. Σερρών «Ελπίδα» και η Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Σερρών συμμετέχουν ενεργά διεκδικώντας μια πιο ασφαλή μετακίνηση και διαβίωση για μας και τα παιδιά μας μέσα στην πόλη, με τα πόδια, παιδικά καρότσια, αναπηρικά αμαξίδια, ποδήλατα, πατίνια κ.α. και συγκεντρώνονται την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου  στις 10:30 π.μ.
Η συγκέντρωση θα γίνει στον πεζόδρομο της οδού Τσαλδάρη και θα ακολουθηθεί η διαδρομή οδός Ερμού, στάση στο Δημαρχείο για θυροκόλληση ανοιχτής επιστολής διαμαρτυρίας προς το Δήμο Σερρών, οδός Διον. Σολωμού, αριστερά στην οδό Παπαπαύλου και αριστερά στην οδό Εθν. Αντιστάσεως, είσοδος στην Πλ. Ελευθερίας και τέλος πορείας.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54