Στα όρια χρεοκοπίας οι Έλληνες δημιουργοί τέσσερις μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας φέρνει το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ τους Έλληνες δημιουργούς. Με κοινό τους δελτίο Τύπου, η Ένωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) και η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ) περιγράφουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει Έλληνες παραγωγοί, σκηνοθέτες του οπτικοακουστικού χώρου και πλήθος εργαζομένων όπως τεχνικοί, καλλιτεχνικοί συντελεστές και ηθοποιοί  και καταγγέλλουν τη στάση του υπουργείου Οικονομικών που μέχρι και σήμερα δεν εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις «ακόμη και για οπτικοακουστικά έργα που έχουν ήδη παραδοθεί, αλλά και προβληθεί από την ΕΡΤ Α.Ε. και οι παραγωγοί έχουν εκδώσει τιμολόγια». Οι Έλληνες δημιουργοί καλούν το υπουργείο Οικονομικών να δώσει λύση, εξοφλώντας τα χρέη του γιατί αλλιώς όπως σημειώνουν, οδηγείται σε χρεοκοπία η ελληνική παραγωγή και τελικά, ακυρώνεται η καλλιτεχνική δημιουργία που είναι τόσο αναγκαία για τον τόπο αυτήν την εποχή.

 

Το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ προκάλεσε τεράστια προβλήματα. Οι παραγωγές που βρίσκονταν σε εξέλιξη διεκόπησαν δίχως καμία προειδοποίηση αφήνοντας άνεργους εκατοντάδες εργαζόμενους σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους ΕΣΠΕΚ και ΕΕΝ και καταγγέλλουν: 

Τέσσερις μήνες μετά το λουκέτο  το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπούμενο από την Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση που ως ενδιάμεσος φορέας έχει αναλάβει τα χρέη της ΕΡΤ ΑΕ:

« Δεν εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις ακόμη και για οπτικοακουστικά έργα που έχουν ήδη παραδοθεί, αλλά και προβληθεί από την ΕΡΤ Α.Ε. και οι παραγωγοί έχουν εκδώσει τιμολόγια.  Δεν εξοφλεί τα οφειλόμενα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Από τις αρχές Ιουλίου 2013 οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες υποχρεούνται να καταβάλουν το ΦΠΑ για τιμολόγια που ουδέποτε εισέπραξαν».

Ενημερώνουν ακόμα ότι σε συνάντηση στις 30 Ιουνίου εκπροσώπων της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και της Ένωσης Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου με τον ειδικό διαχειριστή Γκίκα Μάναλη συμφωνήθηκε να προσκομίσουν επικυρωμένα αντίγραφα των τιμολογίων και των συμβάσεων παραγωγής , προκειμένου ο δεύτερος να εισηγηθεί την αποπληρωμή τους στην αρμόδια επιτροπή του ΥΠ. Οικονομικών.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν μαθαίνουν με έκπληξη «ότι κάποιοι φάκελοι χάθηκαν (!) και ότι η αποπληρωμή δεν πρόκειται να γίνει όσο το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ θα τελεί «υπό κατάληψιν».

Κάνουν επίσης γνωστό ότι στις 8 Αυγούστου σκηνοθέτες και παραγωγοί κατέθεσαν ομαδικό εξώδικο ζητώντας την αποπληρωμή των οφειλομένων, ωστόσο όμως όπως τονίζουν «μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη απάντηση»

Καταγγέλλεται επίσης ότι «με την πρόφαση ότι δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των οφειλών της καταργηθείσας ΕΡΤ, τόσο ο Διαχειριστής κ. Γκίκας Μάναλης όσο και ο οικονομικός διευθυντής κ. Χρήστος Κουπελίδης αρνούνται να δώσουν λύση».

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12/10/2013 - 07:29