Ταλαιπωρία των ΑμεΑ με τα Δελτία Μετακίνησης του 2013

Θέμα με τα Δελτία Μετακίνησης των ΑμεΑ, έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα, διότι όπως τονίζει η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ): «Μετά από ενημέρωση των φορέων της, διαπιστώθηκε ότι πρόβλημα υπάρχει και σε άτομα με αναπηρία μπορούν να ανανεώσουν τα Δελτία Μετακίνησής τους για το 2013, διότι εκκρεμεί η απόφαση για την έκδοση ποσοστού αναπηρίας στα ΚΕΠΑ!

Δεν είναι δυνατόν να τιμωρούνται τα άτομα με αναπηρία και να μην καλύπτονται οι ανάγκες μετακίνησής τους εξαιτίας της ολιγωρίας και της αμέλειας των αρμοδίων να δώσουν λύση επιτέλους στα χρονίζοντα προβλήματα του ΚΕΠΑ.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά από το υπουργείο να δέχονται οι υπάλληλοι ως δικαιολογητικό, αντί της απόφασης έκδοσης ποσοστού αναπηρίας, το αποδεικτικό κατάθεσης αίτησης για εξέταση από Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕΠΑ, μέχρι να παραλάβουν απόφαση του ποσοστού αναπηρίας, ή εν ισχύ απόφαση από Α/βάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές των νομαρχιών, της περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης πριν την 1/9/2011, όπως επισημαίνεται και στην εγκύκλιο Φ80000/οίκ.30002/1896/14.12.2011 «Ισχύς αποφάσεων προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας εκδοθεισών πριν την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕΠΑ».

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική επιστολή (έχει σταλεί και δεύτερη) προς τον υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, που απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα Δελτία Μετακίνησης ΑμεΑ 2013, ανέφερε ότι: «Εκατοντάδες άτομα με αναπηρία προσέρχονται να παραλάβουν τα κουπόνια για τα Δελτία Μετακίνησης και ενημερώνονται ότι εδώ και λίγες ημέρες έχουν… τελειώσει.

Μόνη λύση σε αυτή τη νέα ταλαιπωρία, που αφορά την καθημερινότητα χιλιάδων ατόμων με αναπηρία σε όλη τη χώρα, είναι να δοθεί εντολή για παράταση στην ισχύ των υφιστάμενων καρτών μετακίνησης, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 και εντωμεταξύ οι υπηρεσίες να προμηθευτούν νέα κουπόνια.

Η σημερινή κατάσταση δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού των ατόμων αναπηρία στην καθημερινή τους ζωή. Ο σωστός και έγκαιρος σχεδιασμός δεν καλύπτει μόνο τις υπάρχουσες ανάγκες μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία, αλλά και αντιμετωπίζει προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού».

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54