Σε καθεστώς επιτήρησης η Ελλάδα και μετά τα μνημόνια λέει ο Όλι Ρεν

Σε καθεστώς πολυετούς αυξημένης δημοσιονομικής επιτήρησης θα παραμείνει η Ελλάδα, έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από την Ευρωζώνη και τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ξεκαθάρισε ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη, για το μεταμνημονιακό καθεστώς «ενισχυμένης επιτήρησης» των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. 

Αναφερόμενος στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο Επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε πως η ζώνη του ευρώ θα ασχοληθεί «κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι» με το θέμα της επιπλέον βελτίωσης της. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε πως το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα, διότι βάσει της συμφωνίας του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα προτού τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αρχίσουν να συζητούν για περαιτέρω μέσα βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

 

Έκθεση κόλαφος: πρόβλεψη-σοκ για ανεργία στο 30%

 

Την ίδια ώρα, ανεργία στα ύψη προβλέπει για το 2014 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, που στην έκθεσή του, αντίθετα με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, προβλέπει, ότι το επόμενο έτος η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει στασιμότητα. Αντίθετα, μιλά για πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από 0,91% του ΑΕΠ φέτος σε 3,42% το 2014.

 

Σε ελεύθερη πτώση, βρίσκεται σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το λαϊκό εισόδημα, ενώ την ανησυχία τους, για τα επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα, εκφράζουν μεταξύ άλλων και οι αξιωματούχοι της Task Force. 

 

Πηγή: ΝΕΤ, ΕΡΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54