Υπό βροχή οι συγκεντρώσεις για την 24ωρη απεργία

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα, λόγω της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στο φορολογικό, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, ενώ κάτω από καταρρακτώδη βροχή πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας οι απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Για «θέατρο του παραλόγου» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος τόνισεότι «κυβέρνηση και τρόικα μας μιλάνε για χρηματοδοτικά κενά και ελλείμματα, ενώ το μεγάλο κενό είναι στο κοινωνικό κράτος και στην κοινωνία», ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι «η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει κρίση κοινωνική και ανθρωπιστική».Στην ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης, με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο γ.γ.της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Νίκος Κιουτσούκης, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να πει «όχι» στις «συνεχείς και παράλογες» όπως τις χαρακτήρισε «απαιτήσεις της τρόικας» και «να επαναδιαπραγματευθεί προς όφελος της χώρας».Για «αναντιστοιχία μεταξύ των προβλημάτων και των αντιδράσεων» έκανε λόγο ο Ζώης Πεπές, μέλος της Ε.Ε.της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης «Αυτόνομη Παρέμβαση», που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στο απεργιακό ψήφισμα, τα συνδικάτα ζητούν μεταξύ άλλων «αλλαγή των πολιτικών της λιτότητας, κατάργηση των δεσμών των Μνημονίων και αναπτυξιακό μοντέλο που θα δημιουργεί νέες και σταθερές θέσεις εργασίας». Ζητούν επίσης «να σταματήσουν οι απολύσεις και η ανασφάλιστη εργασία», καθώς και «να παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο οι επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος

 

Εξάλλου παρά την αντίθετη απόφαση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, εκατοντάδες διαδηλωτές, μέλη αριστερών οργανώσεων και πρωτοβάθμιων σωματείων, που είχαν συγκεντρωθεί στο ύψος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στην οδό Πατησίων, πορεύθηκαν μέσω της οδού Σταδίου προς την πλατεία Συντάγματος. Όταν έφθασαν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, προκλήθηκε μικρο-ένταση, όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών που επιχείρησε να περάσει το προστατευτικό κιγκλίδωμα και να κατευθυνθεί προς τον χώρο του Μνημείου, εμποδίστηκε εμποδίστηκαν από την Αστυνομία και το επεισόδιο δεν πήρε έκταση.

 

Απεργιακή συγκέντρωση ΠΑΜΕ

 

Ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας πραγματοποίησε το πρωί το ΠΑΜΕ, ενώ στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στην πλατεία Συντάγματος.

 

Μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε ότι «αγωνιζόμαστε για την προστασία των ανέργων, για τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις συντάξεις, για τις συλλογικές συμβάσεις, για να σταματήσει η τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς, για να πάψει η φοροληστεία του λαού, για την ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, για τη Λαϊκή Συμμαχία με στόχο να αλλάξει τάξη, τελικά, στην εξουσία».

 

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκαν οι πορείες των συνδικάτων

 

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι, με διαφορά λίγης ώρας, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης οι τρεις πορείες εργαζομένων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των συνδικάτων.

 

Η συγκέντρωση των ΕΚΘ-ΕΔΟΘ πραγματοποιήθηκε μπροστά στο ΕΚΘ με τη συμμετοχή εργαζομένων από την ΕΛΒΟ, τα Μέσα Μεταφοράς, το χώρο της Υγείας και επιχειρήσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και σε αυτή κατευθύνθηκαν και εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και φοιτητές που έκαναν προσυγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο ΥΜΑΘ.

 

«Στη Β. Ελλάδα η ανεργία έχει ξεπεράσει το 30%» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ)Π. Τσαραμπουλίδης, υπογραμμίζοντας την εναντίωση των εργαζομένων σε απολύσεις, σε παρεμβάσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και σε μέτρα λιτότητας.

 

Στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης κατέληξε μισή ώρα νωρίτερα και η πορεία του ΠΑΜΕ, που πραγματοποίησε συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου, με ομιλητές εκπροσώπους εργαζομένων από διάφορους κλάδους. Πορεία με κατάληξη το ΥΜΑΘ έκαναν και μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων, που συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα.

 

Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ταμείου είσπραξης εσόδων ΙΚΑ, στην οδό Βαλαωρίτου, όπου στεγάζεται το κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών (ΚΕΑΟ) πραγματοποίησαν, λίγο μετά τις δέκα το πρωί, εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΒΕ, επαγγελματίες διαφόρων κλάδων, εμποροβιοτέχνες, αυτοκινητιστές και ιδιοκτήτες ταξί, ζητώντας την κατάργηση του ΚΕΑΟ, πάγωμα και «αποποινικοποίηση» των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και «ρεαλιστικές» ρυθμίσεις εξόφλησης των εισφορών τους.

 

Οι αστικές συγκοινωνίες, λόγω της εικοσιτετράωρης απεργίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας.

 

Πάτρα: Με δύο συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας η 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ

 

Δύο συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Πάτρα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, στις οποίες συμμετείχαν δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, γιατροί, ναυτεργάτες, εργαζόμενοι στους δήμους, φοιτητές, άνεργοι, αγρότες κλπ.

 

Η πρώτη συγκέντρωση, την οποία είχαν οργανώσει το Εργατικό Κέντρο και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Όπως τόνισαν οι ομιλητές, οι εργαζόμενοι αγωνίζονται και διεκδικούν μεταξύ άλλων την ακύρωση των πολιτικών λιτότητας, την ενίσχυση των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, την επαναφορά της εθνικής συλλογικής σύμβασης, την κατάργηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και τάσσονται κατά των διαθεσιμοτήτων και των συγκαλυμμένων απολύσεων, μέσω της κινητικότητας.

 

Η δεύτερη συγκέντρωση, την οποία είχε οργανώσει το ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου. Οι ομιλητές κάλεσαν τους εργαζόμενους σε αγώνα «για την αποτροπή των νέων αντεργατικών μέτρων» και πρόσθεσαν: «Δεν πρέπει να παραδώσουμε τα δικαιώματά μας, ειδικά τώρα που ετοιμάζεται νέος γύρος επίθεσης κατά των εργαζομένων».

 

Στη συνέχεια, ακολούθησαν πορείες σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χωρίς απρόοπτα.

 

Ηράκλειο: Συγκεντρώσεις και πορείες στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας

 

Με δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες, η μια του Εργατικού Κέντρου και η άλλη του ΠΑΜΕ, που κατέληξαν έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του Ηρακλείου στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

 

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων χαρακτήρισαν ικανοποιητική τη συμμετοχή στη σημερινή απεργία, κάνοντας λόγο για ποσοστό της τάξης του 50% όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς και περίπου 70% στα νοσοκομεία και τις μονάδες Υγείας. Ανέφεραν, όμως, ότι ανέμεναν μεγαλύτερη συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

 

Μετά τις 11 το πρωί ξεκίνησε η πορεία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, μέσω των Λεωφόρων Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης και 25ης Αυγούστου, όπου οι διαμαρτυρόμενοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Α' ΔΟΥ και έκαψαν φωτοτυπίες από ειδοποιητήρια των εκκαθαριστικών τους σημειωμάτων.

 

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο λιμάνι, όπου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον γενικό γραμματέα Γιώργο Δεικτάκη.

 

Νωρίτερα, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο του Ηρακλείου στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια, μέσω των κεντρικών δρόμων, κατέληξε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και εκπρόσωποί του επέδωσαν ψήφισμα στον γενικό γραμματέα.

 

Στα ψηφίσματά τους οι εργαζόμενοι, μεταξύ των άλλων, ζητούν την επαναφορά τού εργατικού δικαίου, όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αξιοπρεπείς μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους, ουσιαστικά μέτρα για τους ανέργους και τους απολυμένους, υπεράσπιση των δημοσίων κοινωνικών αγαθών. Ακόμη στο ίδιο ψήφισμα λένε «όχι» στα χαράτσια και στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, «όχι» στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τέλος ζητούν την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους, με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

 

 
Στην κινητοποίηση παίρνουν μέρος εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, Ταμεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, τράπεζες, Υγεία, Παιδεία και συγκοινωνίες. Κλειστά είναι τα δικαστήρια σε όλη τη χώρα, ενώ δεν θα κινηθούν τρένα, προαστιακός, τρόλεϊ και πλοία. Κανονικά τα δρομολόγια ηλεκτρικού και τράμ, ως τις 9 το βράδυ θα κυκλοφορούν τα λεωφορεία, μέχρι την Δουκίσσης Πλακεντίας οι συρμοί του μετρό. Τροποποιήσεις και στις πτήσεις λόγω στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. 
 
Πηγές: ΕΡΑ / ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Σχετικές ειδήσεις:

Γ. Παναγόπουλος: «Η μοναδική ελπίδα μας είναι οι αγώνες»

«Και κάτω από βροχή θα είμαστε απεργοί»

Δ. Κουτσούμπας: «Αγωνιζόμαστε με στόχο να αλλάξει η τάξη στην εξουσία»

Βίντεο από την απεργιακή περιφρούρηση στην ACS

Πανεργατικό μήνυμα αντίστασης στέλνουν σήμερα οι εργαζόμενοι όλης της χώρας

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06/11/2013 - 17:51