Πέντε πρόσφατα World Music άλμπουμ που αξίζει να ακούσετε

Γράφει ο Μιχάλης Πολυχρόνης

Lucas Santtana: O Paraíso (No Format, 2023)
Ο 54χρονος Βραζιλιάνος Lucas Santtana στο ένατο άλμπουμ της καρριέρας του, επιλέγει και πάλι να φλερτάρει με τον κλασσικό ήχο του Gilberto Gil, της bossa nova των 60ς και της ηχούς του chanson κλείνοντας το μάτι και στο γαλλικό του ακροατήριο!

Itzhak Ventura: Aligned (Riverboat Records, 2022)
Υπάρχει μια εσάνς πρωτογενούς πυρήνα στη μουσική του Ισραηλινού Itzhak Ventura. Το νέυ ως πρωταγωνιστικό όργανο αγκαλιάζει λες όλη την νοτιανατολική Μεσόγειο μ’ αυτό το λιτό παίξιμο που δεν κρύβει την αγάπη του όμως και για την τζαζ-ροκ ενορχήστρωση. Έτσι, χωρίς όρια, αρκεί να σέβεσαι την πηγή! Και εδώ ο Ventura μας το αποδεικνύει περίτρανα!

 

Togo All Stars: Fa (Excelsior Recordings, 2022)
”Δεν μ΄αρέσει να τραγουδάω ”Mama Africa”. Μισώ το ”We are the world” ”, δηλώνει ο βοκαλίστας των Togo All Stars, Dodji Oshe. Από το 2018 που δραστηριοποιούνται δισκογραφικά τιμούν τις ρίζες και όχι το επιφανειακό λούστρο. Afrobeat, Fela Kuti, ethiopiques είναι μερικές από τις αναφορές τους και εδώ! Με τον ήχο της Δυτικής Αφρικής στο δεύτερο από τα τρία άλμπουμ τους, αφιερώνουν τη μουσική τους ”γι’ αυτούς τους νεαρούς Αφρικάνους που πεθαίνουν κάθε μέρα στην Μεσόγειο με τις φρούδες ελπίδες για έναν καλύτερο κόσμο κάπου αλλού”

Vusi Mahlasela, Norman Zulu and Jive Connection: Face To Face (Strut records, 2023)
Επανακυκλοφορία μιας σπουδαίας συνεργασίας από το 2002 του Νοτιοαφρικανού ερμηνευτή Vusi Mahlasela, του τραγουδοποιού Norman Zulu και της τζαζ-ροκ Σουηδικής μπάντας Jive Connection. Η Σουηδία ας μην ξεχνάμε ότι πρωτοστάτησε στην εξάλειψη του απαρτχάιντ γι’ αυτό και ο Νέλσον Μαντέλα επισκέφτηκε τη χώρα αμέσως μετά την απελευθέρωσή του! Οι στίχοι του Vusi πραγματεύονται άλλωστε αυτή την ανάγκη για ελευθερία. Afrobeat, jazz, soul, reggae και post punk σ’ ένα ολόφρεσκο και συνάμα κλασσικό άλμπουμ που ηχογραφήθηκε το 1994 και βρέθηκε πρόσφατα στα αρχεία του παραγωγού Torsten Larsson!

Kimi Djabaté: Dindin {Cumbancha, 2023}
Σχεδόν 50 ετών ο Kimi Djabate μοιράζεται ένα μουσικό επώνυμο που έχει δώσει πολλά στην αφρικανική κουλτούρα των τελευταίων δεκαετιών. Έδρα του η Λισαβώνα, μα η καλλιτεχνική του ψυχή εφορμά από την Γουινέα και πιο συγκεκριμένα από την  Mandingo παράδοση. Δισκογραφικά ενεργός από το 2005, στο τέταρτο μόλις άλμπουμ του, μοιράζεται την ευγενικά βαρύτονη χροιά του με τζαζ-ροκ κιθάρες, kora, balafon και απαλούς gumbe ρυθμούς.

Ακούστε περισσότερες επιλογές από τα άλμπουμ εδώ:
https://open.spotify.com/playlist/2d1chdSYYVLKIKqO4FdXAB

Πηγή: folkradio.gr