Ειδήσεις από την ΕΡΑ Λάρισας

ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Βρέθηκε αποκεφαλισμένος!




Νεκρός κάτω από τις ράγες τρένου μέσα στο σταθμό του ΟΣΕ στη Λάρισα, βρέθηκε αργά χθες τη νύχτα άγνωστος άνδρας, ηλικίας 60-65 ετών.

Σύμφωνα με την  εφημερίδα Ελευθερία, το άψυχο κορμί του βρίσκονταν στην 3η γραμμή -που χρησιμοποιείται κυρίως για τα τρένα που πηγαινοέρχονται στο Βόλο- ενώ σε κοντινή απόσταση, βρέθηκε το κεφάλι του που, προφανώς, είχε αποκοπεί από τον τροχό του τρένου. Το μακάβριο θέαμα αντίκρισε πρώτος υπάλληλος της εταιρίας σεκιούριτι που ασχολείται με τη φύλαξη του σταθμού, γύρω στις 10.40 το βράδυ, λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση τρένου για το Βόλο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αστυνομικών πηγών, το θύμα- που μάλλον είναι αλλοδαπός- ήταν κρυμμένο κάτω από το τρένο και μόλις αυτό ξεκίνησε για τον προορισμό του, έπεσε πάνω στις ράγες, με αποτέλεσμα τον αποκεφαλισμό του. Ηταν σαν μια καλά μελετημένη άσκηση αυτοκτονίας, έλεγε χθες έμπειρο στέλεχος της ΕΛΑΣ, χωρίς πάντως να αποκλείει κάθε άλλη εκδοχή για το τραγικό περιστατικό.

Μόλις έγινε γνωστό το συμβάν, σήμανε συναγερμός στο ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ και τον ΟΣΕ, ενώ επί τόπου έσπευσαν ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας, στελέχη του ΟΣΕ και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ προκειμένου να παραλάβει το πτώμα. Μέχρι λίγο μετά τα μεσάνυχτα πάντως, ο χώρος είχε αποκλειστεί και οι υπεύθυνοι περίμεναν ιατροδικαστή.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα του θύματος, τα κίνητρά του ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να ρίξει φως στο περιστατικό- μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες- δεν έγιναν γνωστές.

(πηγή http://www.larissanet.gr)







Στον Κορυδαλλό ο «δράκος» της Λάρισας




Στις φυλακές Κορυδαλλού θα οδηγηθεί με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο «δράκος» της Λάρισας ο οποίος σκόρπιζε τον τρόμο στην περιοχή στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και στις αρχές του ΄90. Ο 60χρονος συνελήφθη την Κυριακή για διάρρηξη και σήμερα απολογήθηκε στον ανακριτή. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος, είχε εκτίσει 20ετη ποινή φυλάκισης για τα αδικήματα που είχε διαπράξει κατά το παρελθών και είχε αποφυλακιστεί εδώ και ένα χρόνο περίπου.

(πηγή http://www.larissanet.gr)







Συλλήψεις για εκκρεμείς καταδικαστικές αποφάσεις και κλοπή




Συνελήφθησαν χθες (16.06.2014) στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλίας, τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 57, 53 και 35 ετών, διότι σε βάρος τους εκκρεμούσαν ισάριθμες καταδικαστικές αποφάσεις για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ) και της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και για παράνομη βία.

Επίσης συνελήφθη, χθες (16.06.2014) το μεσημέρι στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλίας, ένας 27χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κλοπή. Ειδικότερα, ο 27χρονος εισήλθε από ανασφάλιστο παράθυρο σε οικία 50χρονης ημεδαπής και αφαίρεσε έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η κινητοποίηση των αστυνομικών ήταν άμεση, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 27χρονου. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

(πηγή http://www.larissanet.gr)



Συμπαράσταση υπαλλήλων ΟΤΑ Λάρισας στις καθαρίστριες

Ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας


«Στις μαχόμενες απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών που, εδώ και 40 μέρες έχουν στήσει αντίσκηνα έξω από το Υπουργείο, διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία, όπως και των Σχολικών Φυλάκων που χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ , ο Σύλλογός μας εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αγωνιστική αλληλεγγύη του. Η συστηματική ωμότητα των ΜΑΤ εναντίον τους όλον αυτόν τον καιρό είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της μνημονιακής κυβέρνησης να τσακίζει τους εργαζόμενους που παλεύουν για τη δουλειά και τη ζωή τους. Ταυτόχρονα, η αναστολή της απόφασης εκ μέρους του Αρείου Πάγου, η οποία έκρινε παράνομη την απομάκρυνση των καθαριστριών από το ΥΠ.ΟΙΚ. κα τις ΔΟΥ, δείχνει ότι με τέτοιες αποφάσεις δεν αμφισβητείται απλώς το δικαίωμα στην εργασία, αλλά το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή.

Για μας, τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο αγώνας των καθαριστριών αλλά και όλων των απολυμένων και των διαθέσιμων στους Δήμους (Σχολικούς Φύλακες ,Δημοτικούς Αστυνόμους ) και στο δημόσιο, είναι αγώνας όλων των εργαζόμενων ενάντια στη φτώχεια, τη βία και την εξαθλίωση. Μπορεί με την απόφαση του Αρείου Πάγου να χάθηκε μια μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την ανατροπή των αντιλαϊκών-μνημονιακών πολιτικών μέχρι την τελική νίκη!»

(πηγή http://www.larissanet.gr)




Λαϊκή Συσπείρωση: Υγειονομική βόμβα η έλλειψη εμβολίων

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Λαρισαίων:


«Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στις 10 Ιουνίου 2014 θέσαμε για συζήτηση ένα επείγον ζήτημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που απειλεί να εξελιχθεί σε υγειονομική «βόμβα» για όλη την πόλη της Λάρισας και όχι μόνο. Η αντιμετώπιση που έτυχε από την απερχόμενη Δημοτική αρχή ήταν η αδιαφορία καθώς κακήν κακώς δέχθηκε να το εντάξει στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα προς συζήτηση και τελικά όταν ήρθε η ώρα για να συζητηθεί ο κ. Τζανακούλης αποχώρησε όπως και μεγάλη μερίδα της παράταξής του. Αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης (ΣΥΡΙΖΑ) Καλογιάννη που αποτελούν τη νέα δημοτική αρχή βιαζόντουσαν να αποχωρήσουν, ενώ στην τοποθέτηση του ο νέος Δήμαρχος Λάρισας ήταν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε ισχυριζόμενος ότι έχει έρθει σε επαφή με τους υπεύθυνους γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου και ότι γίνονται προσπάθειες να εξασφαλιστούν γιατροί για το πρόγραμμα εμβολιασμών, ενώ η δική μας καταγγελία αφορούσε κυρίως τις ελλείψεις στην διάθεση και χορήγηση των απαραίτητων εμβολίων από το κράτος.

Πιο συγκεκριμένα ως Λαϊκή Συσπείρωση αναδείξαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα εξής:

Οι τεράστιες ελλείψεις, η συρρίκνωση και υποβάθμιση των δημόσιων δομών Α' Βάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), αλλά και ο ανύπαρκτος σχεδιασμός από πλευράς της κεντρικής κυβέρνησης προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη παιδιών - εφήβων με εμβολιασμούς, με πιο ευάλωτα τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Από τον Αύγουστο του 2013 δεν διενεργούνται εμβολιασμοί παιδιών απόρων και ανασφάλιστων οικογενειών λόγω της μη χορήγησης εμβολίων από το κράτος. Σ'αυτές τις δομές κατά μέσω όρο εμβολιάζονται 2000 παιδιά ετησίως. Παράλληλα ο αντιφυματικός εμβολιασμός που διενεργούνταν από το αντιφυματικό ιατρείο του ΓΝΛ διεκόπη των Γενάρη του 2014 λόγω της μη χορήγησης του εμβολίου από το κράτος, με αποτέλεσμα στα μισά σχολεία της πόλης μας ( Α΄ Τάξη Δημοτικού) να μην έχει διενεργηθεί ο αντιφυματικός εμβολιασμός. Στα ανωτέρω προστίθενται και οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε υποδομές αλλά και η μεθόδευση συρρίκνωσης της συγκεκριμένης δομής με τη μεταφορά της σε χώρους που δεν ανταποκρίνονται στις λειτουργικές ανάγκες της.

Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με την πολιτική κυβέρνησης -ΕΕ - Υπουργείου Υγείας για λειτουργία των δομών στη λογική κόστος-όφελος, με συμμετοχή εθελοντών και κάλυψη των κενών με τη δράση ΜΚΟ και χορηγών, θέτουν σε σοβαρή αμφισβήτηση τη σταθερότητα και καθολικότητα των δωρεάν εμβολιασμών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Αυτή την πολιτική έχουν ως προμετωπίδα τους και η απερχόμενη αλλά κυρίως και η νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα. Εξάλλου το διαφήμιζαν και προεκλογικά στα προγράμματά τους ότι έτσι σκέφτονται να αντιμετωπίσουν κενά της κεντρικής κυβέρνησης σε τομείς υγείας-πρόνοιας, με συμμετοχή ΜΚΟ, εθελοντών, κοινωνικών Φαρμακείων-ιατρείων, δηλαδή το καθολικό δικαίωμα να μετατρέπεται σε ευκαιρία για τους πιο εξαθλιωμένους συνανθρώπους μας. Στο συγκεκριμένο ζήτημα λοιπόν μια κρατική ευθύνη όχι μόνο στην διάθεση αλλά και τη χορήγηση μετατρέπεται σε ατομική ευθύνη και των οικογενειών που καλούνται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με δική τους πρωτοβουλία. Αυτή την πολιτική στηρίζει και θα εφαρμόσει και η νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα.

Από τα παραπάνω αναδεικνύονται περίτρανα οι συνέπειες που θα υπάρξουν από την συνεχιζόμενη απαξίωση και συρρίκνωση της Α΄ Βάθμιας φροντίδας υγείας και πως αυτή η πολιτική χρησιμοποιείτε ως όχημα για να συνεχιστεί η υλοποίηση των συνεχών περικοπών στους εμβολιασμούς που τα αποτελέσματά της αποτελούν υγειονομική «βόμβα» για τα μέλλον. Αυτό που αποδεικνύεται είναι:

. Η ανάγκη της χρηματοδότησης να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπεύθυνο για την προμήθεια, την ποιότητα και την επάρκεια των υγειονομικών μονάδων με εμβόλια πρέπει να είναι το κράτος.

. Τα εμβολιαστικά κέντρα να είναι υπεύθυνα για τη συντήρηση των εμβολίων, να υπάρχουν παιδίατροι για τη σωστή εκτέλεση των εμβολιασμών και την πλήρη ενημέρωση των αρμόδιων κρατικών φορέων με τα στοιχεία των εμβολιασμένων.

. Να υπάρχει αναλυτική κεντρική καταγραφή, αλλά και αποκεντρωμένη ανά Δήμο και δημόσιο εμβολιαστικό κέντρο, ώστε να μπορεί να γίνεται ο έλεγχος ή να ειδοποιούνται τα παιδιά που καθυστερούν.

. Η πλατιά και διαρκείς ενημέρωση του πληθυσμού από τους κρατικούς φορείς, όσο και από τις μονάδες ΠΦΥ σε επίπεδο γειτονιάς, δήμου, περιφέρειας, ώστε να εξασφαλίζεται έγκαιρα ο σχεδιασμός και η ασφάλεια για πλήρη κάλυψη με εμβόλια.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε πως τα οξυμένα προβλήματα των εμβολιασμών και της δημόσιας υγείας πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης και πάλης τόσο από το εργατικό λαϊκό κίνημα, τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές, τους συλλόγους γονέων, τα μαθητικά συμβούλια, τη νεολαία, όσο και από τους εμπλεκόμενους υγειονομικούς φορείς και τα σωματεία τους. Να διεκδικήσουμε:

1. Την διασφάλιση του δωρεάν εμβολιασμού όλων των παιδιών, με τα απαραίτητα εμβόλια για την προφύλαξη των ίδιων, των οικογενειών τους και της δημόσιας υγείας.

2. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αναβάθμισης των υπηρεσιών πρόληψης με χώρους, εξοπλισμό, υλικά και προσωπικό.

3. Ενίσχυση των δομών του οικογενειακού προγραμματισμού και μέτρα αναβάθμισής του με τις αναγκαίες υποδομές και προσωπικό.

4. Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες.

5. Να δεσμευτεί η νέα δημοτική αρχή ότι θα εξασφαλίσει τη δωρεάν συμμετοχή όλων των ανασφάλιστων στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ότι δεν θα παραδώσει δομές και υπηρεσίες υγείας - πρόνοιας σε ιδιώτες μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ, των ΜΚΟ και των εθελοντών κτλ

6. Να δεσμευτεί δημοσίως η αρμόδια 5η ΥΠΕ για την διάθεση και χορήγηση των απαραίτητων εμβολίων σε όλα τα παιδιά και τους εφήβους άμεσα.»

(πηγή http://www.larissanet.gr)



ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΑΝΟΙΞΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΟΥΣ

Εγκαινιάστηκε η 15η Έκθεση Βιβλίου


Με ελάχιστα περίπτερα εγκαινιάστηκε απόψε η 15η Έκθεση Βιβλίου Λάρισας στην κεντρική πλατεία της πόλης. Την έκθεση οργανώνει η Ένωση Βιβλιοπωλών Λάρισας «Φίλων ο Λαρισαίος» και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 26 Ιουνίου.

(πηγή http://www.larissanet.gr)



ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Ξεκινά το Φεστιβάλ Πηνειού 2014



Η μεγάλη γιορτή της πόλης μας, το Φεστιβάλ Πηνειού ανοίγει και φέτος τις πύλες του στο κοινό και για 14η συνεχή χρονιά, θα συνεχίσει να μας διασκεδάζει και μας ευαισθητοποιεί γύρω από θέματα περιβάλλοντος, πολιτισμού, εθελοντισμού, κοινωνικής αλληλεγγύης και υγιεινής διατροφής.

Η επίσημη έναρξη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιουνίου και θα ακολουθήσουν μια σειρά εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν έως τις 6 Ιουλίου, ενώ το Σάββατο 28 Ιουνίου θα προηγηθούν οι καθιερωμένες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης, αναφέρθηκε στο πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ και τόνισε ότι οι φορείς , οι σύλλογοι και οι οργανώσεις που συμμετέχουν υπολογίζεται ότι αγγίζουν τους 150, γεγονός σύμφωνα με το δήμαρχο Λαρισαίων που καταδεικνύει ότι ο θεσμός αυτός της πόλης που αγκάλιασαν οι Λαρισαίες και οι Λαρισαίοι, έχει αγαπηθεί και καταξιωθεί και παρά τις όποιες οικονομικές αδυναμίες συνεχίζει να αναβαθμίζεται.

Επίσης ο κ. Τζανακούλης δήλωσε πως αυτή τη χρονιά το Φεστιβάλ Πηνειού είναι αφιερωμένο σε ένα ξεχωριστό και μοναδικό σκοπό. Το Φεστιβάλ Πηνειού θα είναι αρωγός στην προσπάθεια της πόλης και των ανθρώπων της για την περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίηση του Α΄ Αρχαίου θεάτρου και εξέφρασε την επιθυμία όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες να πραγματοποιηθεί και ένα φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου.

Τέλος, ο κ. Τζανακούλης ευχήθηκε η νέα δημοτική αρχή να συνεχίσει με την ίδια θέρμη, ανεβάζοντας το πήχη ακόμη υψηλότερα.

(πηγή http://www.larissanet.gr)



Πολιτιστική εκδήλωση για τα Τέμπη

Ο Σύνδεσμος Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Τεμπών, πραγματοποιεί μουσικολογοτεχνική εκδήλωση με θέμα: «Τα Τέμπη και η γύρω περιοχή μέσα από τα κείμενα λογοτεχνών και συγγραφέων» , στο θέατρο Τεμπών, το Σάββατο 28 Ιουνίου και ώρα 08.30 μ.μ.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της χορωδίας του Δήμου Τεμπών υπό την διεύθυνση του Κώστα Ταμβακά , στο πιάνο συνοδεύει η Σοφία Δαμαλά, της χορωδίας των Κερκυραίων της Λάρισας υπό την διεύθυνση του Χρήστου Μπαλανίκα, στο πιάνο συνοδεύει ο Παναγιώτης Μπαλανίκας και της χορωδίας και ορχήστρας «Ηρακλείδες» του Πλαταμώνα υπό τη Διεύθυνση του Θέμη Σαματζή.

Το συντονισμό της εκδήλωσης έχει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Κρανιώτης

Τα κείμενα αποδίδουν οι: Μπέττυ Βελώνη, Γιώργος Τσιτρούλης, Δέσποινα Βλαχοστέργιου- Βασβατέκη, Μιχάλης Παλαιός

Την επιλογή των κειμένων επιμελήθηκε το μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Δέσποινα Βλαχοστέργιου- Βασβατέκη.

(πηγή http://www.larissanet.gr)



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54