Ειδήσεις από την ΕΡΑ Καλαμάτας

Μακριά από τη Μεσόγειο τα χημικά του πολέμου της Συρίας

Να σταματήσουν αμέσως όλες οι διαδικασίες μεταφοράς των επικίνδυνων τοξικών χημικών του πολέμου της Συρίας, για την αδρανοποίησή τους εν πλω σε πλοίο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και την πόντιση των υπολειμμάτων στο βυθό της Μεσογείου, είναι το κεντρικό αίτημα των κινητοποιήσεων, που οργανώνει το επόμενο διάστημα η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Φορέων και Πολιτών της Μεσσηνίας. Η πρώτη από τις εκδηλώσεις θα γίνει την Παρασκευή στις 9 το βράδυ στην προκυμαία του λιμανιού της Καλαμάτας, στο «Πανελλήνιο».

Μόνο ένας επιθεωρητής εργασίας στη Μεσσηνία

Ένας μόνο υπάλληλος υπηρετεί στην Επιθεώρηση Εργασίας Μεσσηνίας, όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρης Τσώνης. Όπως τόνισε επίσης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, οι καταγγελίες για καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων συνεχώς πολλαπλασιάζονται και είναι αδύνατον ένας υπάλληλος να ανταποκριθεί στους ελέγχους που απαιτούνται. Το Εργατικό Κέντρο ζητεί την άμεση στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας με το αναγκαίο προσωπικό.

Στον εισαγγελέα για καλλιέργεια κάνναβης

Στον εισαγγελέα Καλαμάτας, με την κατηγορία της παράβασης των νόμων περί ναρκωτικών οδηγείται ένας 30χρονος που συνελήφθη χθες, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Μεσσήνης, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Μελιγαλά. Σε έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί στο σπίτι του 30χρονου βρήκαν 3 φυτά κάνναβης, ποσότητα κάνναβης βάρους 46 γραμμαρίων, σπόρους κάνναβης βάρους 5,6 γραμμαρίων, 8 γλάστρες με σπόρους κάνναβης, 10 κορνίζες με φύλλα κάνναβης διαφόρων ποικιλιών και διάφορα εργαλεία τα οποία, σύμφωνα με την Αστυνομία, χρησιμοποιούσε στην καλλιέργεια των απαγορευμένων φυτών.

Το πρόγραμμα του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η προγραμματισμένη για χθες συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα, για την παρουσίαση του προγράμματος του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Αιτία η απεργία των εργαζομένων στο Υπουργείο. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 17 μέχρι 24 Ιουλίου και το πρόγραμμα έχει ως εξής:
• Το Φεστιβάλ ανοίγει με την Ολλανδική ομάδα «Nederlands Dans Theater 2» σε δυο παραστάσεις, στις 17 και 18 Ιουλίου, στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Χορού.
• Ακολουθεί στις 18 και 19 Ιουλίου στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού το σόλο του Κριστιάν Ριζό με τον Τούρκο χορευτή Κερέμ Γκελεμπέκ.
• Βέλγοι και Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες συνυπάρχουν στην επόμενη παράσταση στις 19 και 20 Ιουλίου στο αμφιθέατρο του Κάστρου
• Σειρά παίρνει η Μέττε Ίνγκβαρτσεν από τη Δανία με τέσσερις παραστάσεις στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Χορού στις 20 Ιουλίου.
• Ακολουθεί στις 22 Ιουλίου στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Χορού, η παράσταση «Πλάνητες» της Πατρίσιας Απέργη με την ομάδα «Αερίτες».
• Στις 24 Ιουλίου στο αμφιθέατρο του Κάστρου, ο Καλαματιανός συνθέτης Στάθης Γυφτάκης και οι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας – η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, η Παιδική Χορωδία και το Φωνητικό σύνολο «Μελίφωνο» - θα παρουσιάσουν την παράσταση «Πετρόσουπα».
Στη διάρκεια του Φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, εργαστήρια και σεμινάρια χορού.

Εγκαίνια της έκθεσης «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας»

Την Παρασκευή στις 8:30 το βράδυ θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας», που οργανώνει η ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα.
Η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα από το ανάκτορο του Νέστορος, τα «Ελληνικά» της Άνθειας, την Πύλο και την Αρχαία Μεσσήνη, που συνδέονται με τη μουσική και το χορό και επεκτείνεται στη σύγχρονη χορευτική δημιουργία στην Καλαμάτα, η οποία έχει καθιερωθεί ως πόλη χορού.
Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρουσιαστεί το χορευτικό δρώμενο "Lux Aeterno" από τη Δημοτική Σχολή Χορού. Θα υπάρχουν επίσης:
• Πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό της χορογράφου Ζουζούς Νικολούδη και φωτογραφικά στιγμιότυπα από παραστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
• Φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας
• Μαγνητοσκοπημένη έκθεση φωτογραφίας «NELLY'S Σώμα και Χορός»
• Βιντεοσκοπημένες παραστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
• Βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις Ελλήνων χορογράφων και αφιερώματα στη σύγχρονη χορευτική δημιουργία.

«Το Τερατώδες Είδωλο της Ευρώπης»

Το βιβλίο του Μεσσήνιου πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστα Γουλιάμου, “Το Τερατώδες Είδωλο της Ευρώπης” θα παρουσιαστεί αύριο στις 8 το βράδυ, στο ξενοδοχείο “Rex” στην Καλαμάτα.
Η παρουσίαση θα γίνει από τον καθηγητή, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, τον πρόεδρο του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου καθηγητή Πάνο Καζάκο και τον δημοσιογράφο Ηλία Μπιτσάνη.
Την εκδήλωση διοργανώνει το Περιφερειακό Τμήμα Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ενώ παρών αναμένεται να είναι και ο συγγραφέας του βιβλίου Κώστας Γουλιάμος.
Το Λύκειο Των Ελληνίδων στο Κάστρο
«Το άγιο, το αμίλητο νερό, στα τραγούδια, στο χορό» είναι ο γενικός τίτλος της μουσικοχορευτικής παράστασης που θα δώσουν σήμερα στο αμφιθέατρο του Κάστρου οι παιδικές και οι εφηβικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας. Η παράσταση θα αρχίσει στις 9 το βράδυ.
«Πρόγευμα στο Tiffany’s» στο καφέ Σινέ
Την ταινία του Μπλέικ Έντουάρντς «Πρόγευμα στο Tiffany’s», θα προβάλει αύριο το βράδυ, στο καφέ Σινέ στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη. Πρωταγωνιστούν η Όντρεϊ Χέμπορν, ο Τζώρτζ Πέπαρντ και η Πατρίσια Νιλ.

Πλούσιο Πολιτιστικό Καλοκαίρι στο «Σαϊνοπούλειο» Σπάρτης

Συναυλίες και σημαντικές θεατρικές παραστάσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για φέτος το καλοκαίρι στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο τη Σπάρτης.
• Στην πρεμιέρα στις 7 Ιουλίου η Κάρμεν Ρουγγέρη θα παρουσιάσει την παιδική παράσταση «Το Μαγικό Κλειδί».
• Ακολουθεί την Τετάρτη 16 Ιουλίου συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Σπάρτης
• Τη Δευτέρα 28 Ιουλίου «Τρωάδες» του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας
• Την Παρασκευή 8 Αυγούστου «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη με την Μαρία Καβογιάννη σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις
• Την Τετάρτη 13 Αυγούστου συναυλία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη
• Την Τετάρτη 20 Αυγούστου συναυλία του Γιάννη Χαρούλη
Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
• Την Τετάρτη 25 Ιουνίου παραδοσιακούς χορούς και έθιμα από το Λαογραφικό Σύλλογο Σπάρτης
• Την Κυριακή 29 Ιουνίου «DNA» από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέων Δήμου Μονεμβασίας & το Γενικό Λύκειο Μολάων
• Την Τετάρτη 27 Αυγούστου «Η Όπερα της πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ από τη θεατρική ομάδα «Ιάσθε Θεάτρω» σε συνεργασία με τον Προοδευτικό Σύλλογο Μολάων
• Την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου Μουσική Βραδιά Στέλιου Καζαντζίδη από τον Σύλλογος «Φίλοι του Στέλιου Καζαντζίδη» Ν. Λακωνίας
Συγκέντρωση κτηνοτρόφων στην Τρίπολη

Σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Τρίπολης, σήμερα στις 9 το βράδυ, καλεί τους κτηνοτρόφους η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση 

Στη συγκέντρωση θα συζητηθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες. Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ απαιτεί να γίνουν ψεκασμοί σε όλους τους στάβλους, να γίνουν αεροψεκασμοί, να χορηγηθούν ζωοτροφές στα κοπάδια που βρίσκονται σε καραντίνα, να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και να στελεχωθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα περιφερειακά κτηνιατρεία.

Στην Αθήνα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων

Πανελλαδική διαμαρτυρία στην Αθήνα έχουν προγραμματίσει για αύριο Πέμπτη στις 6 το απόγευμα οι οργανώσεις των συνταξιούχων (ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟ – ΟΣΕ – ΟΑΕΕ – ΝΑΤ – ΟΤΑ - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ).
Το ΠΑΜΕ Μεσσηνίας καλεί τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση. Για τη μετάβαση στην Αθήνα θα δρομολογηθούν ειδικά λεωφορεία, που θα αναχωρήσουν αύριο στις 2 μετά το μεσημέρι από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας .
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας 27210-90411 και 27210-80656.
Το κόστος συμμετοχής είναι10 ευρώ.

Δωρεάν εξετάσεις στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης

Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής ιατρικής προσφέρουν στους κατοίκους του Δήμου Ανατολικής Μάνης γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων. Οι εξετάσεις θα γίνουν το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3:30 μετά το μεσημέρι στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.
Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στην πρωτοβουλία - στο πλαίσιο δράσεων του Δήμου Ανατολικής Μάνης «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πρόληψη»- μετέχει κλιμάκιο γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, όπως Καρδιολογία, Πνευμονολογία, Ορθοπαιδική, Διαβητολογία, Γενική Χειρουργική, Παιδιατρική, Γυναικολογία, Γαστρεντερολογία, Χειρουργική Μαστού, Ουρολογία, Νευρολογία, Νευροχειρουργική, Παθολογία, Αλλεργιολογία, Γενική/Οικογενειακή Ιατρική. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την Γραμματεία του Κέντρου Υγείας.
 
Στην Καλαμάτα το 15ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο

Στην Καλαμάτα θα διεξαχθεί από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή, το 15ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο. Το γενικό θέμα του συνεδρίου είναι «Η ποιότητα στην Οδοντιατρική. Γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για καλύτερα αποτελέσματα στην καθημερινή κλινική πράξη». Θα πάρουν μέρος οδοντίατροι από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.
Καλαμάτα – Κρήτη με το «Βιντσέντζος Κορνάρος»
Το ερχόμενο Σάββατο 21 Ιουνίου, θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια του επιβατικού – οχηματαγωγού «Βιντσέντζος Κορνάρος» για Καλαμάτα – Κρήτη και αντιστρόφως. Όπως ανακοινώθηκε το πλοίο θα αναχωρεί από την Κίσσαμο (Καστέλι) κάθε Σάββατο στις 2:30 μετά το μεσημέρι, θα φθάνει στα Κύθηρα στις 6:20 το απόγευμα και στην Καλαμάτα στις 11:40 το βράδυ. Από Καλαμάτα για Κρήτη θα αναχωρεί στις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, θα φθάνει στα Κύθηρα στις 5:30 τα ξημερώματα και στην Κίσσαμο στις 9:50 το πρωί της Κυριακής.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις 

Γενικά αίθριο καιρό, με πιθανές τοπικές νεφώσεις, προβλέπει η ΕΜΥ για σήμερα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι. Το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους και αργότερα σε δυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 μέχρι 33 βαθμούς Κελσίου.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18/06/2014 - 11:49