Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Ο Δήμος αποκαθιστά τον Δήμαρχο του 1944-45 Θεόφιλο Παπαδόπουλο

Tην πολιτική απόφαση για την αποκατάσταση του «ξεχασμένου» Δημάρχου  Θεόφιλου Παπαδόπουλου, που διετέλεσε Δήμαρχος μετά την απελευθέρωση του 1944 και δεν μνημονεύεται στη σχετική μαρμάρινη πλάκα του παλιού Δημαρχείου, έκανε γνωστή ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, στο Δήμο Ξάνθης.Ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπένης, μέλος της αρμόδιας επιτροπής ανέφερε ότι η προσπάθεια συλλογής ιστορικών στοιχείων ουσιαστικά ολοκληρώθηκε ενώ  όπως σημείωσε ο Μιχάλης Στυλιανίδης, μετά από ερώτηση του Νίκου Ανταμπούφη που συμμετείχε στη σχετική επιτροπή του Δημ. Συμβουλίου, ο ίδιος φρόντισε να συνομιλήσει με ιστορικούς και ανθρώπους της πόλης, όχι μόνο για τον Δήμαρχο του ΕΑΜ αλλά και για άλλες περιπτώσεις. Όπως ανέφερε,  για την περίπτωση του Θεόφιλου Παπαδόπουλου δεν προκύπτει καμία αμφισβήτηση και διαφωνία και το όνομά του πρόκειται να συμπεριληφθεί κανονικά στη μαρμάρινη πλάκα που θα κοσμεί το νέο Δημαρχείο.
Ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος (1913-1978) που αναδείχτηκε Δήμαρχος σε ηλικία 31 ετών, μετά την απελευθέρωση της Ξάνθης και την είσοδο του ΕΛΑΣ το 1944, προταθείς από το ΕΑΜ, διετέλεσε Δήμαρχος μέχρι το Μάρτιο του 1945, παραδίδοντας το Δήμο στον Πυγμαλίωνα Χρηστίδη.
Ποιος ήταν ο πρώτος Δήμαρχος μετά την απελευθέρωση
Ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος εξελέγη στις 12/9/2014, μια μέρα μετά την απελευθέρωση από τους Βούλγαρους. Εξελέγη με συντριπτικό ποσοστό, προταθείς από το ΕΑΜ. Παρέμεινε στη Δημαρχία της Ξάνθης από τις 12/9/1944 μέχρι τις 7/3/1945 και, παρέδωσε την πόλη στις αρχές, όπως ορίζονταν από τη συμφωνία της Βάρκιζας. (Την ίδια μέρα είχε εκλεγεί ο συμβολαιογράφος Λάκης Παπαπέτρου ως Νομάρχης, όνομα που επίσης δεν μνημονεύεται στις αντίστοιχες πλάκες της Νομαρχίας)
Ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος, ο άνθρωπος που κατέβασε τη σημαία των κατακτητών και σήκωσε την Ελληνική Σημαία, μετά την απελευθέρωση ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των απελευθερωτών, όπως επισφραγίστηκε από τις πρώτες εκλογές, έχοντας επιστρέψει από τις Βουλγαρικές Φυλακές. Συνέβαλε ώστε να αποτραπεί κάθε ενέργεια εχθρική του βουλγαρικού στρατού, δεδομένου ότι το τελευταίο τμήμα του έφυγε στις 26 Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων, εμπόδισε με κάθε τρόπο την αρπαγή υλικού και περιουσίας των πολιτών από τους Βουλγάρους. Προχώρησε στην σύσταση επιτροπής επισιτισμού και κοινωνικής πρόνοιας για την τροφοδότηση του πληθυσμού, λειτούργησε το ταχυδρομείο-τηλεγραφείο και το τηλέφωνο, φρόντισε για την καλλιέργεια των χωραφιών, λειτούργησε η κτηνιατρική υπηρεσία, ιδρύθηκε ιατρείο και λειτούργησε το νοσοκομείο. Λειτούργησαν όλα τα σχολεία, λειτούργησε κεντρική εκκλησιαστική επιτροπή από 21/9/44. άνοιξαν οι εκκλησίες και ως δήμαρχος υποδέχθηκε το νέο μητροπολίτη Ιωακειμ και αλλά πολλά.Ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος υποδέχθηκε τον εθνικό στρατό στις 23/3/1945 και στις 5/4/1945 με απόφαση του Διοικητή Θράκης απελύθη. Μετά τις πολιτικές αλλαγές και τη συμφωνία της Βάρκιζας, υπέστη διωγμούς, καταδικάστηκε σε φυλάκιση και εξορίστηκε στα ξερονήσια για 6 χρόνια.Παντρεύτηκε την Κ. Χριστοδούλου. Εργάστηκε ως ιδιώτης γεωπόνος. Πέθανε στη Θεσσαλονίκη το 1978.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ΞΑΝΘΗΣ

 Το συμβούλιο του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης  προσκαλεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου τομέα του Νομού την Τετάρτη 18/06/2014 στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης σε συνάντηση με θέματα την ενημέρωση, την κατάθεση νέων προτάσεων και τον συντονισμό των κινητοποιήσεών τους.

Συνεχίζεται η ακύρωση των σεμιναρίων για την αξιολόγηση

Με τίτλο «Η ακύρωση των σεμιναρίων των στελεχών συνεχίζεται», ο Διδασκαλικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων Ξάνθης, σημειώνουν τα ακόλουθα:
Ενωμένοι συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα μας για την ακύρωση των σεμιναρίων των στελεχών εκπαίδευσης για την αξιολόγηση-χειραγώγηση. Χαιρετίζουμε και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την αποφασιστικότητα των διευθυντών και υποδιευθυντών των μειονοτικών σχολείων να μη συμμετάσχουν στα σεμινάρια, δηλώνοντας όλοι απεργία, αλλά και τη στήριξη των συναδέλφων μας που με τη μαζική τους παρουσία στάθηκαν στο πλευρό των στελεχών συμμετέχοντας σε 3ωρη στάση εργασίας.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με την ίδια αποφασιστικότητα να ακυρώσουμε και πάλι στην πράξη τους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και την εφαρμογή της αξιολόγησης που μοναδικό στόχο έχει την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, τη μισθολογική-βαθμολογική καθήλωση και τις απολύσεις των εκπαιδευτικών.
Καλούμε:
Τους διευθυντές των σχολείων να μην πάρουν μέρος στα σεμινάρια αξιολόγησης και να αγωνιστούν ενάντια στην εφαρμογή της.
Τους συναδέλφους μας να βρίσκονται καθημερινά και για όσο διαρκούν τα σεμινάρια έξω από το χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ενεργοποιούμε την απόφαση της Δ.Ο.Ε. για συνεχείς 3ωρες στάσεις εργασίας (8-11 π.μ) και για όλες τις μέρες διεξαγωγής των σεμιναρίων.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ - ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ

Εκμάθηση γραφής "Braille" από την Ένωση Τυφλών

Από την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης ανακοινώθηκε ότι ο νέος κύκλος μαθημάτων εκμάθησης της γραφής «Braille» θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου στην Ξάνθη και κοινοποιήθηκαν τα ακόλουθα:
Η «Braille» είναι η μέθοδος γραφής και ανάγνωσης των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης, διδάσκεται από τις Περιφερειακές Ενώσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και η πιστοποίηση χορηγείται από τους δυο κρατικούς φορείς Κ.Ε.Α.Τ. Αθηνών και Κ.Ε.Α.Τ. Θεσσαλονίκης. Αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τους εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α. στην πρόσληψη και στην περαιτέρω εργασιακή πορεία τους, ενώ είναι απαραίτητη για το διδακτικό προσωπικό της Ειδικής Αγωγής.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης, στην οδό Σμύρνης 3 (2ος όροφος) και στο τηλέφωνο 25410 62551.

Εκλογικός απολογισμός Τοπικών και Ευρωπαϊκών Εκλογών Ολομέλεια του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης καλεί τα μέλη του αλλά και τους φίλους σε ολομέλεια στο Ξενοδοχείο «ΟΡΦΕΑΣ» την Τετάρτη 18 Ιουνίου το απόγευμα στις 19:30. Το θέμα της συζήτησης θα είναι ο εκλογικός απολογισμός των αυτοδιοικητικών εκλογών και των Ευρωεκλογών. Από την Νομαρχιακή Επιτροπή παρακαλούνται όλα τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης να είναι εκεί.

16η Διεθνή Έκθεση Alexpo 2014 20-24 Ιουνίου

Δύο χρόνια μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση της Alexpo 2012, η Διεθνής Εμπορική Έκθεση της Αλεξανδρούπολης επιστρέφει δυναμικά. Η 16η Διεθνής Έκθεση Αλεξανδρούπολης ανοίγει τις πόρτες της, 20 με 24 Ιουνίου, και υποδέχεται περισσότερες από 150 εκθέτριες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Θράκη ή ενδιαφέρονται να αναπτύξουν συνεργασίες και δίκτυο στην περιοχή, ενώ μεταξύ άλλων το «παρών» φέτος θα δώσουν οκτώ διμερή επιμελητήρια και επτά επιμελητήρια από δυναμικές αγορές του εξωτερικού.Το «παρών» θα δώσουν πιο συγκεκριμένα πενήντα περίπου επιχειρηματίες από την Κίνα, την Ιταλία, τον Καναδά, τη Βραζιλία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Ισπανία.

Πρόγραμμα 5 εκατομμυρίων ευρώ για την προστασία των καλλιεργειών από δυσμενή καιρικά φαινόμενα υλοποιεί ο ΕΛΓΑ

Έχοντας σαν γνώμονα την αρχή ότι «η πρόληψη αποτελεί επένδυση» στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα, το Δ.Σ του ΕΛΓΑ ενέκρινε πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας για το έτος 2014 συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ. Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος, σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος είναι η διεύρυνσή του ως προς τον χρόνο υποβολής αιτήσεων και την κάλυψη των επιλέξιμων καλλιεργειών με αντιχαλαζικό δίχτυ και αντιβρόχινη μεμβράνη σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Ειδικότερα, για το 2014 τα μέσα Ενεργητικής Προστασίας που θα επιχορηγήσει ο ΕΛ.Γ.Α. είναι :
α) Η πρόληψη ζημιών από χαλάζι στα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, τα ακτινίδια, τα αμπέλια και τις κερασιές, με την κατασκευή και εγκατάσταση συστημάτων με αντιχαλαζικά δίχτυα. Το πρόγραμμα αφορά όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.
β) Η πρόληψη ζημιών από χαλάζι & βροχή σε καλλιέργεια κερασιάς και αμπέλου, με την κατασκευή συνδυαστικής εγκατάστασης αντιχαλαζικής και αντιβροχικής προστασίας. Το πρόγραμμα αφορά όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Το ποσοστό επιχορήγησης όλων των μέτρων ανέρχεται στο 60% του επιλέξιμου κόστους. Ειδικά για τις αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών το ποσοστό ανέρχεται σε 75%. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και ενώσεις προσώπων που έχουν την πλήρη κυριότητα, την επικαρπία ή μόνο την εκμετάλλευση αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας πλην της περιοχής του Αγίου Όρους. Δικαίωμα επιχορήγησης έχουν όσοι αποδεδειγμένα έχουν εκπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και είναι ασφαλιστικά ενήμεροι σύμφωνα με το Ν. 3877/2010.Οι αιτήσεις μπορούν ήδη να υποβάλλονται στα αρμόδια Υποκαταστήματα ΕΛΓΑ και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Ανά τακτά διαστήματα, θα εκδίδεται απόφαση έγκρισης δικαιούχων ένταξης στο πρόγραμμα από το ΔΣ του ΕΛΓΑ
Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.elga.gr.

Αντιδρούν με εξώδικα οι «εγκλωβισμένοι» ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών

Τουλάχιστον 3.500 εξώδικα, με αποδέκτες τη ΔΕΗ, τη ΡΑΕ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ετοιμάζονται να στείλουν τις επόμενες οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά. Μήλον της έριδος είναι ο νόμος 4254/2014 περί μονομερούς τροποποίησης των συμβάσεων, ο οποίος ανατρέπει άρδην τα δεδομένα με τα οποία οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών προχώρησαν στις επίμαχες επενδύσεις. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος εγκαλείται επίσης για άνιση και άδικη μεταχείριση μεταξύ των ιδιοκτητών μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων και για εύνοια των μεγαλοεπενδυτών.
Στο νομό Ροδόπης οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά υπολογίζονται σε 90 και οι 50 εξ αυτών εκπροσωπούνται από τον Σύλλογο Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας με φωτοβολταϊκά νομού Ροδόπης, που συστάθηκε τον Αύγουστο του 2013 κι ενώ τα πρώτα δείγματα ασυνέπειας της κυβέρνησης είχαν γίνει ήδη ορατά. Με την εφαρμογή του νέου νόμου, οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών δέχονται ένα νέο πλήγμα από την κυβέρνηση και «εγκλωβίζονται», όπως παρατήρησε ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Χρήστος Μαχαίρας, στις επενδύσεις που είχαν προχωρήσει πριν από λίγα χρόνια. Τότε, το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών υποσχόταν συγκεκριμένες τιμές για 20 χρόνια και απόσβεση του κόστους της επένδυσης, όταν θα συμπληρώνονταν 7 χρόνια. Με τα νέα πλέον δεδομένα, είναι αβέβαιο αν αυτό θα επιτευχθεί στο διπλάσιο χρόνο, δηλαδή μετά από 15 έτη.
Όλοι έχουν καταθέσει ένα κεφάλαιο», επισήμανε ο κ. Μαχαίρας, «κι αυτό το κεφάλαιο δεν έχει αποδώσει τίποτα μέχρι τώρα. Το μόνο που έχει αποδώσει είναι τόκους και μερικές φορές, επειδή μέχρι τώρα μας είχαν απλήρωτους επί 8 μήνες, ορισμένοι παραγωγοί πλήρωναν και τόκους υπερημερίας». Την ίδια ώρα τα τοκοχρεολύσια στις τράπεζες είναι αβάσταχτα, όπως τα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου, «αφού ξεκινούν από 7,5-8% και φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 11%». Ο κ. Μαχαίρας  κλείνοντας, παρότρυνε και δημόσια τους συναδέλφους τους να ακολουθήσουν τη νομική οδό, με την ελπίδα να δώσει λύση στο πρόβλημά τους η δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι «δε θα πέσουμε αμαχητί, θα δώσουμε τον έσχατο αγώνα μας».

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της  Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στην Ξάνθη

 Συναυλίες   στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης στην αυλή με τα Χαμάμ

Πέμπτη 19 Ιουνίου 

Μουσική Συναυλία – χορός – Dj
Ώρα έναρξης 22:00 – 24:00
Παράσταση από το τμήμα Tango Aires της ΦΕΞ (Ξάνθη)
Συναυλία με τις  AL.MA. PIZZICATA
Τις ένωσε η αγάπη και το ενδιαφέρον για την χώρα της Ιταλίας και την παράδοση του Νότου. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει τραγούδια στην ιταλική γλώσσα και κυρίως σε ιταλικές διαλέκτους, μουσικές οργανικές και χορούς της Σικελίας και Κάτω Ιταλίας, όπως οι ταραντέλες και οι πίτσικες.Συνδυάζουν τους ήχους των δύο Ακορντεόν τους, της φωνής, του ταμπουρέλο, (παραδοσιακό όργανο Κάτω Ιταλίας) και της κιθάρας τους.
Jazz Hour  από το Ράδιο Ξάνθη 93,5
Συνέχεια της Βραδιάς με το trio Jazz από την Ξάνθη και τον μουσικό παραγωγό  του Ράδιο Ξάνθη, Χρήστο Χατζίδη.  
Την ονομάσανε μουσική για τους πλούσιους…Την ονομάσανε μουσική για φτωχούς….  Όμως η jazz θα παραμείνει η μουσική για τους έξυπνους….
 Η συνέχεια και στους δέκτες σας…. Ράδιο Ξάνθη 93,5
 
Παρασκευή 20 Ιουνίου στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης στην αυλή με τα χαμάμ

Μουσική Συναυλία  – χορός – Dj, Ώρα έναρξης 22:00 – 24:00, Συναυλία με τους «Βαρέα & Ανθυγιεινά» .
Η μπάντα αποτελείτε από τους: Ευφροσυνίδης Δημήτρης (Ηλεκτρική, Ακουστική Κιθάρα), Ευφροσυνίδης Βασίλης (Ακουστική Κιθάρα, Μπαγλαμαδάκι, Φωνή) Αναστασίου Βασίλης (Μπουζούκι).
Είσοδος ελεύθερη  Λειτουργεί μπαράκι στην αυλή με τα χαμάμ
Πληροφορίες : Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης  -  Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης      
Αντίκα 7  67100 Ξάνθη  Τηλ. 25410 25421 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.    www.fex.org.gr

Από τον Σύλλογο Στήριξης και Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόληψης Καρδιοπαθειών Ροδόπης

Στις 22 Ιουνίου το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής ο Xρήστος Χατζόπουλος παρουσιάζει τα μουσικά εργαστήρια Κομοτηνής & Αρριανών ΝΟΤΑ σ΄ένα πρόγραμμα με Ρεμπέτικη, Έντεχνη, Λαϊκή και Παραδοσιακή μουσική. Όλα τα έσοδα Θα διατεθούν για την ενίσχυση των ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ SOS.Συμμετέχει το μουσικό τμήμα του συλ. ΠΕΡΠΑΤΩ Κομοτηνής. Την εκδήλωση διοργανώνει ο σύλλογος ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΩΝ νομού  Ροδόπης Συναυλία για το«Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής, των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος»
Ο Σύλλογος Στήριξης και Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόληψης Καρδιοπαθειών Ροδόπης αναγνωρίζοντας το τεράστιο κοινωνικό έργο του «Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής, των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος» και εκτιμώντας την αθόρυβη, εθελοντική και ανιδιοτελή προσφορά συμπολιτών μας και μάλιστα σε μια εποχή οικονομικά, ιδιαίτερα χαλεπή, αποφάσισε να συνδράμει πρακτικά στο έργο του παραπάνω κέντρου προκειμένου να μη λείψει το χαμόγελο από τα χείλη των μικρών παιδιών, τα οποία μάλιστα δε φταίνε σε τίποτε για την άσχημη σημερινή κατάσταση.
Γι αυτό το λόγο επέλεξε ως τρόπο συμπαράστασης, την οργάνωση καλλιτεχνικής-ψυχαγωγικής εκδήλωσης. Στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής πρόθυμα και αφιλοκερδώς προσφέρθηκε να συμβάλει ο συμπολίτης μας καθηγητής μουσικής κ. Χρήστος Χατζόπουλος με τα μέλη της μουσικής σχολής του.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Ιουνίου και ώρα 20.30΄ στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης μας.
Η είσοδος θα γίνεται αποκλειστικά με πρόσκληση την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν από
• τα γραφεία του Συλλόγου στο Πολύκεντρο Κομοτηνής(3ος όροφος) πρωινές ώρες 10.30΄με 12.30΄
• τα γραφεία των Παιδικών Χωριών SOS Κομοτηνής, Σκεπαστού 7-11, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα
• Το βιβλιοπωλείο του κ. Δολιανίτη εργάσιμες ώρες και ημέρες αντί του συμβολικού ποσού των 5 Ευρώ.
Ο Σύλλογος Στήριξης και Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόληψης Καρδιοπαθειών Ροδόπης καλεί τους συμπολίτες μας να συνδράμουν με την παρουσία τους και να συμβάλουν με τη συμμετοχή τους στην πραγμάτωση των ωραίων ανθρωπιστικών σκοπών που υπηρετεί το παράρτημα Κομοτηνής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος.

Ο Μαγεμένος Αυλός» στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης παρουσιάσει την Τετάρτη 25 Ιουνίου και ώρα 9.15μ.μ. στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής τη θεατρική παράσταση “Ο Μαγεμένος Αυλός”, με κοστούμια εποχής, βασισμένο στο ομώνυμο αριστούργημα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Λίγα λόγια για το έργο:

 Ένα διαχρονικό, συμβολικό παραμύθι, για όλη την οικογένεια, όπου κεντρικό του θέμα είναι η δύναμη της αγάπης, της αλήθειας, και η αναζήτηση των μεγάλων ιδανικών. Επίσης, συγκρούονται το Καλό με το Κακό, η Αλήθεια με το Ψέμα, το Φως με το Σκοτάδι. Η βασίλισσα της Νύχτας σώζει τον άρχοντα της Αλήθειας, Ταμίνο, από ένα τεράστιο τέρας και, ως αντάλλαγμα, ο Ταμίνο υπόσχεται να σώσει την κόρη της Παμίνα, την οποία έχει απαγάγει ο βασιλιάς του Φωτός, Ζαράστρο. Ο Ταμίνο, σ’ αυτό το ταξίδι, έχει ως ακόλουθό του τον Παπαγκένο (Τάσος Παλαντζίδης), τον προμηθευτή πουλιών της βασίλισσας της Νύχτας. Ταυτόχρονα, ο Μονόστατος, ο υπασπιστής του βασιλιά του Φωτός, πολιορκεί ερωτικά την Παμίνα, η οποία τον απεχθάνεται. Ο Ταμίνο ερωτεύεται την Παμίνα και ο Παπαγκένο το φέρνει η μοίρα να γνωρίσει την Παπαγκένα του. Έτσι, καταστρώνουν σχέδιο απόδρασης αλλά ο βασιλιάς του Φωτός θα τους συλλάβει και θα τους βάλει σε δοκιμασίες για να αποδείξουν την αγάπη τους.

Οι συντελεστές της παράστασης:

Παίζουν:Τάσος Παλαντζίδης, Ιωάννα Δελάκου, Μαίρη Σαουσοπούλου, Κατερίνα Μηλιώτη, Παναγιώτης Τσίτσας, Αντώνης Καλογήρου, Δημοσθένης Χριστόπουλος
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Θανάσης Θεολόγης,  Μουσική: Γιούρι Στούπελ,  Χορογραφίες: Τάνια Μιλτένοβα,  Σκηνικά: Νίκος Αυγερινός,  Κοστούμια: Evi Lee, Φωτισμοί: Θανάσης Ροδίτης

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10 ευρώ (Ισχύουν εισιτήρια Ο.Γ.Α.)
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54